Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2016 12:50 - Билковата трева на кимерийци и българи.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 9699 Коментари: 16 Гласове:
9

Последна промяна: 30.06.2016 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Имало е специална трева, която е била част от езическия обред на българите при сключване на клетва.

През 816 г. кан Омуртаг сключва с Византия 30 годишен мирен договор. По време на ритуала българи и византийци се заклели над своите символи, след това българите поели византийските символи, т.е. евангелието и кръста, а византийците взели в ръце българските символи.

Гръцкият летописец, възмутен от езическите символи на българите, пише: При това беше възможно да се види ромейския император да извършва с ръце възлияние от чаша върху земята, саморъчно да обръща конски седла, да хваща тройни ремъци, да повдига нагоре трева...” .

Коя е тази тайнствена трева, която има такова важно значение за древните българи?

При Евстатий е съхранен откъс от „Витиниака” на Ариан от ІІ в. В този откъс (Eustath. FGrHist 156 F 76) е казано, че кимерийците имали „обичай да ядат трева”.

image

Тази трева е наречена „аконит“. В случая, началното „ a“ е частица за отрицание в гръцкия език и въпреки, че не всички имена съдържат тази частица, тук конкретно „а-конит“ е „не конска“, т.е. „конит“ е българската дума „коне/кон“.

Сиреч, от откъса при Ариан, съхранен от Евстатий, става ясно, че „аконит“ е трева-билка, която кимерийците са яли и същата трева е отбягвана от конете. Причината конете да я отбягват, е очевидно във факта, че в по-големи количества тревата е била отровна. Ариан дава сведение, че кимерийци загинали от отровната трева „аконит“.

И така, очевидно „тревата“, на която са придадени божествени атрибути в българския езически клетвен договор за мир, не е „конска трева“. Бойният и свещен български кон е представен в клетвения договор със символите „седло“ и „троен ремък“. Възливането на вода и до днес е български обичай, очевидно много древен, навярно ирански, понеже е съхранен и при турците, които са заели много думи и култура от древните перси.

Свързването на символа на водата, която се излива, със свещената билкова трева, показва, че произхода на тази специална билкова трева трябва да се търси не само там, където конете отказват да я пасат, но и вблизост до течаща вода.

image

Според мен, това е тревата, която аз наричам „водни коси“. Тя расте и днес в България, но само около места, където има водопади. Силната водна енергия на струята на водопада, е очевидно необходима, за израстването на тревата „водни коси“. Тревата е ъглолиста и на външен вид е като пораснали борови иглички, тя не прилича на широколистните пасбищни треви. При това стръка не е твърд, а мек като коса. Расте и на места, където има подводни силни течения, а Витоша е пълна с такива. Изсъхналите и спаружени към земята водни коси отпреди зимата, не изгниват преди зелените водни коси окончателно да израстат като висок перчем нагоре в периода юни-септември. Водните коси растат на индивидуални корени и нарядко един от друг, те не са поляна.
Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - А иранските обичаи както знаем имат ...
30.06.2016 17:56
А иранските обичаи както знаем имат свой прототип в древна Тракия,понеже от нея тръгнал Дионис- царят,който преселил дедите на иранците на изток.
цитирай
2. syrmaepon - Тоест ? - хем ядяли редовно, хем загинали от нея ?
01.07.2016 10:04
"Сиреч, от откъса при Ариан, съхранен от Евстатий, става ясно, че „аконит“ е трева-билка, която кимерийците са яли и същата трева е отбягвана от конете. Причината конете да я отбягват, е очевидно във факта, че в по-големи количества тревата е била отровна. Ариан дава сведение, че кимерийци загинали от отровната трева „аконит“."

цитирай
3. syrmaepon - "58. Вот наиболее значите...
01.07.2016 10:19
"58. Вот наиболее значительные реки, орошающие Скифию. Трава, растущая в Скифской земле, из всех известных нам трав больше всего вызывает разлитие желчи у скота. Вскрытие трупов животных убеждает в этом." /Херодот/.
цитирай
4. syrmaepon - Ако извадиш толкова текст за кимерийците, ще ти призная кимерийската трева )))
01.07.2016 10:47
Херодот "История"
1,104. От озера Меотиды3 до реки Фасиса4 и страны колхов 30 дней пути для пешехода налегке. А от Колхиды до Мидии — не дальше, только между этими странами живет одна народность — саспейры5. Минуя их, можно попасть в Мидию. Скифы во всяком случае вступили в Мидию не этим путем, но, свернув с прямой дороги, пошли верхним путем, гораздо более длинным, оставляя при этом Кавказские горы справа6. Здесь-то и произошла битва мидян со скифами. Мидяне потерпели поражение, и их могущество было сломлено. Скифы же распространили свое владычество по всей Азии.
.....
1,201... Кир7 задумал подчинить массагетов8. Эти массагеты, как говорят, многочисленное и храброе племя. Живут они на востоке по направлению к восходу солнца за рекой Араксом напротив исседонов9. Иные считают их также скифским племенем.
1,202. По рассказам некоторых, Араке больше Истра10; другие же, напротив, считают эту реку меньшей. На Араксе, как передают, много островов величиной с Лесбос. На этих-то островах живут люди, летом питающиеся разными кореньями, выкапываемыми из земли. В летнюю же пору они собирают спелые плоды с деревьев и затем сохраняют их про запас. Там есть будто бы также и другие деревья, приносящие особого рода плоды. Собравшись толпой в одно место, массагеты зажигают костер и затем усаживаются вокруг и бросают эти плоды в огонь. От запаха сжигаемого плода они приходят в состояние опьянения, подобно тому как эллины пьянеют от вина. Чем больше плодов они бросают в огонь, тем сильнее их охватывает опьянение; пока наконец они не вскакивают, пускаются в пляс и начинают петь песни. Так рассказывают об образе жизни этого племени. Река же Араке берет начало в Матиенских горах, откуда течет и Гинд11, который Кир разделил на 360 упомянутых выше каналов. Араке извивается, образуя 40 рукавов, из которых все, кроме одного, теряются в болотах и топях. В этих-то болотах, по рассказам, обитают люди, питающиеся сырой рыбой и обычно носящие одежду из тюленьих шкур.Одно-единственное устье Аракса течет по открытой местности, впадая в Каспийское море. Каспийское же море — это замкнутый водоем, не связанный ни с каким другим морем. Ведь море, по которому плавают эллины, и то, что за Геракловыми Столпами12, так называемое Атлантическое, и Красное море, — все это только одно море.
цитирай
5. arhivar - Эта гегемония хотя и недолго принадлежала, согласно древневосточным источникам, киммерийцам.
01.07.2016 12:18
Новата вълна германски и руски кимеролози изведе в приоритет асирийските сведения за кимерите (Gimir), с което въпросът за историческата достоверност на кимерийците получи Задкавказки, Предно-азиатски и Малоазийски характер. Тази нова научна гледна точка, както пише Иванчик, не отхвърля античните гръцки източници, а предполага тяхното анализиране като вторични, спрямо асирийските, които са съвременни на VІІІ-VІІ в.пр.н.е.

www.helsinki/science/saa/

В статията на немският учен В. Паркер „Какво премълчава Херодот. Бележки относно сведенията за кимерийците при гръцките автори, независимо от Херодот”, се обръща внимание, че при Страбон има архаични йонийски данни за кимерийците, които Херодот не може да не е знаел, но които той по някаква причина премълчава.

ancientrome/publik/article.htm

Сведенията на античните извори след Херодот за кимерийците всъщност не го повтарят, а разширяват представата ни за тях и учените са в недоумение защо Херодот ги „замълчава”, фаворизирайки скитите, чиято история, както се оказа, е по-незначителна от тази на кимерийците, що се отнася до присъствието на кимерийци и скити в Предна Азия, Анатолия и Близкия изток???


Определено може да се каже, че след 80-те години на ХХ в. редица западни и руски учени (Lanfranchi G.B. Cimmeri // History of the Ancient Near Eastern. Studies. II. Padova, 1990; Kristensen A.K.G. Who were the Cimmerians and where did they come from? København, 1988., така също руският учен А.И.Иванчик - Les Cimmériens au Proche-Orient // Orbis Biblicus et Orientalis. CXXVII. Fribourg, 1993.; изброяването е непълно, но непременно трябва да се спомене и И.Н.Медведская) усилено работят, на основата на асирологията и на археологичните сведения за т.нар. „ранно-скитската култура” в посока на преосмисляне на значението и ролята на кимерийците през VІІІ/VІІ в.в. пр.н.е.


Вече е ясно, че няма пречки да се говори за АРХЕОЛОГИЧЕСКА КИМЕРИЙСКА КУЛТУРА, като нещо различно от скитската...

Различието се основава на хронологията на присъствието на кимерийци и скити в региона на Предна и Мала Азия, тъй като тя вече е ясна, благодарение на прецизният прочит на асирийските клинописи.
Тоест, не може да се наричат "скитски" паметници към 714 г. пр.н.е., когато се знае, че скити се появяват в региона повече от 50 години по-късно...Тези паметници се наричат "кимерийски", вече...
А след като са времево по-рано като присъствие, тогава и скитските артефакти от този етап на археологическата култура, е редно да се наричат „кимерийски”...Така както е редно не да се казва, че англичани говорят американски, а обратното...
ЗА ДА НЕ БЪДА ГОЛОСЛОВЕН, относно това, че НЕ СКИТИТЕ, А КИМЕРИЙЦИТЕ СА ИМАЛИ ГОСПОДСТВО В ПРЕДНА И МАЛА АЗИЯ привеждам следния цитат от дисертацията от 2007 г. на И.Н.Медведская, която през 2010 г. бе издадена като книга:

В книге представлена история Мидийского царства— первого иранского государства, сложившегося в первой половине VII в. и просуществовавшего до 550 г. до н. э., когда власть перешла к династии Ахеменидов и царство получило своё новое название. Более ста лет Мидийское царство влияло на политическую историю стран всего Ближнего Востока.
Автором предложено решение некоторых спорных проблем истории Урарту, Лидии и киммерийско-скифского присутствия в регионе. Важной составляющей книги стала реконструкция исторической географии Северо-Западного Ирана новоассирийского периода. Книга предназначена для историков, археологов, студентов-историков и студентов-востоковедов.

Медведская, Инна Николаевна

Древний Иран накануне империй (IX - VI вв. до н. э.): история Мидийского царства, 2007

Античные источники, положенные первоначально в основу изучения Мидии, сформировали исследовательские стереотипы, с которыми трудно расстаться. Наиболее существенный из них - важная роль скифов в истории Мидии и всего древневосточного региона в целом. На определенном этапе изучения мидийской истории противоречия между клинописными и античными источниками стали неразрешимыми и завели исследователей в тупик. Яркий пример этому утверждению представляет решение скифского вопроса И.М. Дьяконовым. Продолжив начатое Дж. Камероном исследование событий конца 670-х гг. и полностью оценив суть событий антиассирийского восстания, после которого началось быстрое возвышение Мидии, выразившееся, согласно и самому Геродоту, в начале мидийской экспансии, Дьяконов, тем не менее, признал последовавшее затем нашествие скифов и подчинение им мидийцев. Это противоречие -подъем страны и начало ее экспансии, с одной стороны, и ее подчинение скифам, с другой стороны, Дьяконов разрешил достаточно решительным образом. Он предложил все завоевания Фраорта, о которых сообщает Геродот, отнести к правлению Киаксара. Таким образом, вопрос о возвышении Мидии после восстания был им закрыт.

Рассказ о 28-летнем скифском господстве остается единственным сообщением Геродота, которое не согласуется с данными древневосточных источников. Однако очевидная фольклорная природа этого сюжета и происхождения самой цифры 28, связанных с военным бытом скифов (Д.С. Раевский), не позволяет использовать его для историко-хронологических построений. Клинописные и библейские тексты расходятся с античными авторами в оценке роли киммерийцев и скифов в истории Мидии и других стран региона. Если первые отмечают относительно важную роль киммерийцев в событиях VIII-VII вв. до н. э., а роль скифов в них практически не определена, то у Геродота именно скифы представлены той силой, от которой нередко зависела судьба стран региона. Киммерийцы же упоминаются им всего девять раз, их отовсюду изгоняют скифы, один раз - лидийский царь Аллиат. При этом исследования показывают, что Геродот знал о киммерийцах гораздо больше, чем рассказал о них (В. Паркер). Следовательно, необходимо было найти причину его умолчания, с одной стороны, и рассмотреть те эпизоды древневосточной истории и те данные древневосточных источников, которые, как считалось, подтверждали ту важную роль скифов, что была определена Геродотом.

Ассирийские тексты на протяжении 75 лет, начиная примерно с 714 г. до н.э. фиксируют от Ирана и Закавказья до Малой Азии преимущественно киммерийцев. Скифы упоминаются только в Иране в 670-е гг. до начала восстания. Предположение о скифском вторжении в Иран в 613 г., косвенные свидетельства которого якобы имелись в Хронике Гэдда, и подчинение тогда скифами мидийцев, теперь отклонено (С. Завадский).

Дольше всего киммерийское присутствие отмечается источниками на западных рубежах Ассирийского царства. Сорок с лишним лет активные военные действия киммерийцев в этом регионе влияли на политику Ассирии и ее соседей. Уже Асархаддон назвал в списке недружественных ему народов именно киммерийцев.

Очевидно, и Библия сохранила память о большем могуществе киммерийцев, назвав Гомера отцом Ашкеназа (Бытие 10:3). В формуле «отец-сын» хронологический смысл не заключен и, очевидно, использовался критерий культурно-политического лидерства, существовавший во второй половине VII в. до н. э. (время составления этого текста - ближе к концу этого века).

В этом контексте в работе рассмотрено сообщение Геродота о скифском вторжении в Палестину, которое считается важным доказательством достоверности его концепции о скифской гегемонии в странах древнего Ближнего Востока. Как мне представляется, в этом рассказе соединены воспоминания о некоторых эпизодах истории последней трети VII в. до н. э.: существование для жителей Палестины угрозы вторжения киммерийцев; экспансии сюда Египта и Вавилона, осквернение храмов Иудеи, Израиля и Пятиградья в ходе религиозной реформы Иосии. Опасность киммерийского вторжения в Палестину существовавшая в 670-640-гг., не была забыта позднее и использовалась пророками достаточно долго. Так Гомер упоминается среди врагов Израиля еще в начале VI в. в пророчестве Иезекиила (38:6) о вторжении Гога (лидийский царь Гигес умер в 644 г.). Сочетание Гог и Гомер в этом пророчестве - память о реальной опасности для Палестины, бывшей в VII в. Именно эта опасность могла быть зашифрована в некоторых угрозах «с севера» в пророчествах Иеремии, деятельность которого началась в 620-е гг., и с которыми исследователи обычно связывают вторжение скифов.

Проникновением в Пятиградье фараона Псамметиха I закончилось недолгим завоевание Иудеи и Сирии фараоном Нехо. Отголоски реального вторжения египтян переданы Геродотом в искаженном контексте. Униженное положение фараона, уговаривающего скифов не идти в его страну не могло соответствовать действительности и обнаруживает искусственное соединение этих персонажей. Сила и влияние Египта в это время были еще таковы, что Навуходоносор не смог в 601 г. завоевать Египет, хотя его вторжение в Пятиградье в 604 г. было разрушительным, в частности для Аскалона.

Вавилонский царь сделал царя Иудеи своим вассалом, уничтожил союзников Египта и его влияние здесь. Под угрозой «с севера» в пророчествах подразумевалось также и вторжение Навуходоносора (Иеремия 47:5-7), имевшие самые тяжелые последствия для страны.

Все эти беды «с севера» предрекались Иеремией за отступничество от истинной веры, за идолопоклонство иудеев и израильтян. В правление Иосии борьба с идолопоклонством достигла апогея. Преследование идолопоклонников и разрушение их храмов сохранилась в памяти потомков, в частности, в храмовых легендах, например, в Аскалоне, где Геродот был. Помнили об осквернении храмов потомки поклонников Ашторет, бежавших от преследования в Египет, которые продолжали поклоняться там низвергнутым на родине идолам. Геродот был в Египте. Сообщили ли ему имя гонителя, или нет, но, в любом случае, не зная палестинской истории, он не смог бы вписать имя Иосии в исторический контекст, как не понял он причин присутствия фараона Псамметиха в Палестине. Поклонники богини Ашторет могли спастись от преследования и на о. Кипр. Эта подробность храмовой легенды, очевидно сообщенная Геродоту в Аскалоне, не могла быть им понята: он говорит об основании святилища на Кипре вне связи с разрушениями в Аскалоне, но только для доказательства древности святилища в Аскалоне, что могло быть его собственным умозаключением. Эту варварскую акцию - разрушение храмов - Геродот приписал варварам-скифам, что увязывалось с представлениями греческого историка о скифском владычестве над всей Азией. Однако его рассказ о скифском походе на Египет обнаруживает отголоски других важных для этого региона событий, которые подтверждаются письменными источниками: угроза киммерийского нашествия, вторжения египтян и вавилонян, разрушения святилищ идолопоклонников. Таким образом, этот рассказ Геродота не может служить обоснованием реальности скифского похода на Египет, а других его доказательств не существует.

Такое одностороннее толкование скифо-киммерийской истории сложилось у Геродота, по-видимому, в силу ряда причин.

Во-первых, во время своего пребывания в Ольвии он мог познакомиться только со скифскими героическими преданиями. Но в среде греческих колонистов, очевидно, сохранились предания о прежнем обитании на этих землях киммерийцев и последующем их исходе в Азию. Эти предания могли лечь в основу рассказа Геродота о победе скифов над киммерийцами.

Во-вторых, имя непобедимых скифов прославилось во время неудачного похода Дария I в Скифию. Поиски причины последнего привели отца истории к заключению, что персы хотели отомстить скифам за обиды, нанесенные ими мидийцам, которых греки воспринимали как одно целое с персами. Вероятно, именно поэтому Геродот так настойчиво подчеркивал военное превосходство скифов и повторял рассказ об их владычестве над мидийцами и всей Азией.

Однако искусственность построения скифской гегемонии над странами древнего Ближнего Востока очевидна и не вписывается в реальную историю стран региона, и, прежде всего, Мидийского царства.

Эта гегемония хотя и недолго принадлежала, согласно древневосточным источникам, киммерийцам.
цитирай
6. anonymousbulgaricus - Що за фантазии - Аконитът си е съвсем ...
01.07.2016 13:01
Що за фантазии - Аконитът си е съвсем известно тревисто растение във всичките му разновидности и начин на цъфтеж (винаги в синьо). По нашите земи е известен и като "Самакитка". И да, доста отровно е.
цитирай
7. letopisec - Не от зад напред....
01.07.2016 14:24
anonymousbulgaricus написа:
Що за фантазии - Аконитът си е съвсем известно тревисто растение във всичките му разновидности и начин на цъфтеж (винаги в синьо). По нашите земи е известен и като "Самакитка". И да, доста отровно е.


Всъщност, планина в Кападокия (Понт) в Мала Азия, се казва Аконит. Самата Кападокия е упомената с това име едва в Бехистунския надпис през 6 в. пр.н.е. за първи път, преди това името й е била - Гамирка....Както свидетелстват Тавстос Бузанд и Агатангелос...... На това място, според гръцката митология, Херкулес извежда триглавото куче Цербер от подземното царство на Хадес. От слюнката на Цербер пониква отровното растение аконитум. Според Омир, кимерийците живеят точно там, при входа на Хадес....„Слънцето скоро се скри, над стъгдите припаднаха сенки.

Корабът най-после стигна отвъд океанското дъно.

Там кимерийски мъже населяват града и земята.

Те са обвити от вечна тъма и мъгла.

Не излъчва никога блясък към тях със лъчите си яркото слънце...” („Одисеята” (ХІ, 14) )
цитирай
8. syrmaepon - "Латинское название рода ...
01.07.2016 15:41
"Латинское название рода Aconitum (Аконит) произошло от греческого греч. Aconae — «скала, утёс» или Acontion — «стрелы». Растение было известно под тем же названием ещё древним."
цитирай
9. syrmaepon - Одна из легенд о происхождении р...
01.07.2016 15:43
Одна из легенд о происхождении растения связана с мифологическим героем Древней Греции — Гераклом. При выполнении двенадцатого подвига герой пленил и вывел из царства Аида трёхголового стража преисподней Цербера. Оказавшееся на поверхности чудовище, ослеплённое ярким солнечным светом, стало бешено вырываться. При этом из его пастей потекла ядовитая слюна, залившая землю и траву вокруг, и там, куда она попадала, поднимались высокие, стройные ядовитые растения. А поскольку произошло всё это якобы вблизи города Акони, в честь его и назвали необычный многолетник — «аконитум»[2].
цитирай
10. anonymousbulgaricus - Ама какво общо имат тия работи с т...
01.07.2016 17:52
Ама какво общо имат тия работи с твърдението, че "акКонита" идва от "некон" и е българска дума и предположението, че аконита е растение, което е разпространено край водопади и изглежда по описания тук начин.

Аконитът е познат на всички от древността - вкл. и с това, че е отровен, вкл. и с това, че цветовете му са много красиви, вкл. и къде расте и как и като билка за какво може да се използа (ако не се прекали с количествата).

Българското му название е самакитка - и няма нищо с коне или други неща. Вероятно семантиката е двойна - от една страна, ако видиш стрък аконит, ще установиш, че около него има малко пространство чиста растителност - т.е. расте само. А другата по-вероятно е, че ако сбъркаш с него - може да оставиш някокой "сам" - демек вдовец и т.н., според зависи. Вероятно в някаква степен и двете са верни като твърдения.

И е естесвено, че ако прекалиш със самакитка ще умреш.
цитирай
11. anonymousbulgaricus - "Латинское название рода ...
01.07.2016 17:55
syrmaepon написа:
"Латинское название рода Aconitum (Аконит) произошло от греческого греч. Aconae — «скала, утёс» или Acontion — «стрелы». Растение было известно под тем же названием ещё древним."

Защо са тия цитати на руски - все едно на български я няма същата, че даже и повече информация за аконита?
цитирай
12. atil - Милчев, ти нямaш ли поне мaлко чу...
03.07.2016 16:25
Милчев, ти нямaш ли поне мaлко чувство зa срaм? Че товa, което пишеш е публично нещо бе г-н писaтел! И вероятно ще си остaне тaкa нaписaно дълго време. Не те ли е срaм дa пишеш тaкивa смешки? Aйде имa тукa рaзни тaкивa, болни от еднaтa стрaнa тaкa дa се кaже. Aмa ти нaли рaботиш, джaнъм с източници уж... Отде ти дойде нa ум пък тaя водопaднa тревa? Кимерийците покрaй водопaдите ли се нaвъртaли?
И отде нaкъде ирaнизирa и турците, що пък не ти дошло нa ум дa потурчиш ирaнците? Че нa север от Ирaн и сегa имa цял един тюрко-турски Турaн. Хилядолетия войни и мирни взaимодействия кой нa кого дaл или взел повече?
Тия обреди сa тенгриaнски, a тревaтa е свързaнa с земятa.. Ръсенето с водa и очистителното кaдене в юдaизмa и християнството сa зaимствaни от бългaрското a не кимерийското, турското или ирaнското тенгриaнство.
A степнaтa a не водопaднaтa тревa зa клетвa е емшaн нa булгaрски или пелин нa днешен език.
Товa "кон" е слaвянскa думa и нямa нищо общо с бългaри и кимерийци.
Слaвянския също кaто ирaнския и лaтинския езин е aрийски(" индоевропейски"). Зaтовa имa общ корен с тях.
цитирай
13. letopisec - "Лошадь" е славянска дума...Тебе те заболя за тюрките, така ли...Къде те заболя точно?
04.07.2016 10:02
atil написа:
Милчев, ти нямaш ли поне мaлко чувство зa срaм? Че товa, което пишеш е публично нещо бе г-н писaтел! И вероятно ще си остaне тaкa нaписaно дълго време. Не те ли е срaм дa пишеш тaкивa смешки? Aйде имa тукa рaзни тaкивa, болни от еднaтa стрaнa тaкa дa се кaже. Aмa ти нaли рaботиш, джaнъм с източници уж... Отде ти дойде нa ум пък тaя водопaднa тревa? Кимерийците покрaй водопaдите ли се нaвъртaли?
И отде нaкъде ирaнизирa и турците, що пък не ти дошло нa ум дa потурчиш ирaнците? Че нa север от Ирaн и сегa имa цял един тюрко-турски Турaн. Хилядолетия войни и мирни взaимодействия кой нa кого дaл или взел повече?
Тия обреди сa тенгриaнски, a тревaтa е свързaнa с земятa.. Ръсенето с водa и очистителното кaдене в юдaизмa и християнството сa зaимствaни от бългaрското a не кимерийското, турското или ирaнското тенгриaнство.
A степнaтa a не водопaднaтa тревa зa клетвa е емшaн нa булгaрски или пелин нa днешен език.
Товa "кон" е слaвянскa думa и нямa нищо общо с бългaри и кимерийци.
Слaвянския също кaто ирaнския и лaтинския езин е aрийски(" индоевропейски"). Зaтовa имa общ корен с тях.

цитирай
14. letopisec - Приятели, няма значение какво е ...
04.07.2016 10:04
Приятели, няма значение какво е днес или преди 100 години е аконит, важен е произхода на думата, а не нейното значение днес и не цветето, което се фиксира с тази гръцка дума на латински...
цитирай
15. atil - Билкaтa се кaзвa пелин, имa и слaдък ...
06.07.2016 17:16
Билкaтa се кaзвa пелин, имa и слaдък пелин, но той се слaгa зимно време нa виното. Билкaтa е много полезнa и зa лекувaне. Нaлaгa се нa счупено, изкълчено или нaтъртено с попaрени трици и мaс.
Другa билкa зa клетви е чемерикaтa. Тя се ползвa зa кръвни клетви и побрaтимство.
цитирай
16. zaw12929 - България е райско място - красива ...
23.07.2016 21:26
България е райско място - красива природа с лечебни води и треви. Ако сме болни, докато газим билките, които лекуват- претърпели сме ужасно невежество , нежелание да се грижим за здравето си. Отклонихме се от традициите си!
Желая ви здраве, успехи, настроение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11659399
Постинги: 701
Коментари: 12665
Гласове: 3319
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ