Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2015 11:21 - Пророчество за Велика България от V в. от н.е.!
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 7476 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 22.01.2015 11:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Никъде византийския летописец Теофан в своята всемирна хроника от ІХ в. не пише, че Кубрат е създал „древна Велика България”. Защо тогава в науката се твърди, че тази упомената от хронистите Теофан и Никифор от ІХ в. „Древна Велика България“, е създадена едва от Кубрат?

image

В науката отдавна е посочено, че през ІХ в. Теофан и Никифор, като дават сведения за "древна Велика България", черпят от източник от края на VІІ в., тъй като Теофан преписва дословно и пише, че Боян е васал на хазарите сега. Учените така откриха, че е черпил от източник от края на VІІ в., понеже това, че Боян плаща данък на Азовско море на хазарите, е верно за края на VІІ в., но не и за ІХ в., когато пишат Теофан и Никифор.

Държавата, която те изписват „древна Велика България”, очевидно е съществувала много преди VІІ в., защото неизвестният автор, от който черпят данни Теофан и Никифор през ІХ в. и който е от края на VІІ в., не може (няма как) да нарече „древна” („стара”) една държава, която е създадена през същият VІІ в., каквато е държавата на Орган и Кубрат.

А те, както беше посочено, буквално са преписвали по тази тема от него, т.е. не са я нарекли "древна" (Теофан) и "стара" (Никифор) от позицията на своя ІХ в.! При това - както посочват изследователите - Теофан и Никифор са черпили от този източник от края на VІІ в., независимо един от друг...

Ето защо "древна Велика България" е създадена към 465 г. от Ирник.

image

Към 463/465 г. българите на Ирник напускат Малка Скития (дн. Добруджа) и се отправят на изток, защото получават сведение, че аварите изтласкват проточувашки племена (на които по-късно от българите е дадено името „савири“), на запад от Волга (Атил). Там е източната граница на Хунската империя още преди кончината през 453 г. на Атила, бащата на Ирник. Приск пише, че българите отблъснали аварите и спасили савирите:

       Съхранения пълен текст от V в. на Приск в енциклопедията от Х в. Судас (в преписа пък от Х в., поръчан от императора Константин Багрянородни, името "българи" е изтрито): 
под думата Άβαpις е поместен следния разказ: τι τος ’Αβάρεις ο Βούλγαροι κατ κράτος ρδην φάνησαν, τι οί ’Αβάρεις ξήλασαν Σαβίνωρας, μετανάσται. γενόμενοι π θνν οκούντων μν τν παρωκεανΐτιν κτν [τν δ χώραν πολιπόντων δι τ ξ ναχύσεως τοΰ κεανοΰ μιχλδες γινόμενον, κα γρυπν δ πλθος ναφανν• περ ν λόγος, μ πρότερον παύσασθαι, πρν βορν ποιήσασθαι τ τν νθρώπων γένος. δι δ π τνδε λαυνόμενοι τν δεινν, τοΐς πλησιοχώροις νέβαλον, κα τν πιόντων δυναττέρων ντων ο τν φοδον (Nieb. οχ) φιστάμενοι μετανίσταντο.] σπερ κα ο Σαράγουροι λαθέντες κατ ζήτησιν γς πρς τοΐς ’Ακατίροις Οννοις γένοντο..... Τоест, „Българите нанесоха поражение на аварите, които изгонили савинарите, понеже сами били прогонени от народите, живеещи на брега на Океана…и т.н“

image

Тюрките-авари са победени през 465 г. от българите на Ирник, а савирите стават васали на Ирник и през VІ в. летописците ги изписват хуни-савири.

     Ирник е знаел, че е белязан от съдбата да възстанови империята на баща си, след убийството на брат му Елак през 455 г. от гепидите и след дезертьорството на гепиди и готи от Хунския съюз.

Още през 448 г., когато Ирник е бил на 4 или 5 години, византийския летописец Приск Панийски, който посещава града на Атила в Панония, разбира за пророчеството, с което е белязан Ирник. Според прокобата, след смъртта на Атила империята му ще рухне, но на този негов син Ирник било съдено да я възстанови.

image
Приск е в бяло, той е на вечеря при Атила, годината е 448. Приск разбира за пророчеството за Ирник и го записва в книгата си. То може да бъде прочетено и днес.

Приск е записал това пророчество в летописа си от V в.

Днес ние знаем, че пророчеството се е сбъднало. Ирник възстановява империята на баща си Атила, но под името ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ.

Западна граница на Ирниковата империя е била р. Днепър, която е наричана „Вар“ (Йордан), а на изток държавата е стигала до Волга и Кавказ.

Очевидно е, че българите са били на Кавказ още през ІІ в. от н.е. Старото име на р. Кубан в географията на Птолемей от ІІ в., е Вардан.

С това име са ни познати три реки между ІІ в. и ІХ в.: Вардан (Кубан), Вар (Днепър) и р. Вардар в Македония…

image




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. atil - Тъй, тъй, нaпредвaш лекa-полекa ...
22.01.2015 15:46
Тъй, тъй, нaпредвaш лекa-полекa без дa искaш... Тaкa е - Курбaт обединявa и присъединявa a не създaвa! Но учените често учaт хорaтa нa тaковa, кaквото сa им кaзaли. То нaли и вие от тaквиз сте се учили.
Aми aко Ирник демек Кермек, зaщото Ирник нищо не ознaчaвa нa бългaрски и е слaвянскa трaнскрибция нa името. Тa aко Ирник-Кермек е основaл нещо то стaро ли е и бaщa му Aтил тогaвa кaкъв грездей е създaл или и той е нaследил нещо Стaро и Велико...!?
Aз викaм че и той нищо не е създaл a сaмо е обединявaл и присъединявaл кaто Курбaтa.
цитирай
2. letopisec - Името Ернак/Ирник е в летопис на съвременник, Приск Панийски, но вероятно
22.01.2015 16:48
atil написа:
Тъй, тъй, нaпредвaш лекa-полекa без дa искaш... Тaкa е - Курбaт обединявa и присъединявa a не създaвa! Но учените често учaт хорaтa нa тaковa, кaквото сa им кaзaли. То нaли и вие от тaквиз сте се учили.
Aми aко Ирник демек Кермек, зaщото Ирник нищо не ознaчaвa нa бългaрски и е слaвянскa трaнскрибция нa името. Тa aко Ирник-Кермек е основaл нещо то стaро ли е и бaщa му Aтил тогaвa кaкъв грездей е създaл или и той е нaследил нещо Стaро и Велико...!?
Aз викaм че и той нищо не е създaл a сaмо е обединявaл и присъединявaл кaто Курбaтa.


и във волжко-българските летописи е Ернак, оттук грешката при преписвачите на компилативния свод от волжко-български легенди от 13 до 17 в., е нормална...Изписали са го грешно Кермек...Още повече, че и арменеца Елише през V в. го изписва Херан...
цитирай
3. atil - Ернaх е нa гермaнски, Исперих явно ...
22.01.2015 18:35
Ернaх е нa гермaнски, Исперих явно нa готско нaречие, гермaнско, в нaшия слaвянобългaрски препис е Ирник. Но нa мене ми е кеф дa се дрaзня с тебе и дa се се бъзикaм...Добре че не си дaвaм воля нa емоциите. Бел-Кермек е нa булгaрски. Ние имaме нaш влaдетел с тaковa име. Син нa Тервел.
цитирай
4. raders - Хм, вероятно щеше да бъде наистина ...
22.01.2015 19:19
Хм, вероятно щеше да бъде наистина велика, ако черпехме сведения за нея не от византийски и гръцки хронисти, а от наши си - български. Щеше да прозвучи ужасно тържествено, ако потомците от блог бг, обявяваха със законна гордост: " Съгласно сведенията на "великият прабългарски хронист" /примерно Свети Кирил Летописец/, "Древна Велика България" в началото на 50-ти век преди новата ера граничи на запад с Атлантически океан, на изток с Тихия океан, на Юг с Индийския, а на север с Ледовития. Разбира се, експедициите в Америка и Африка се отлагат, поради настъпилото заледяване, вследствие новия ледников период....." и т.н.
Но когато някой запален родолюбец започне да цитира било то Теофан или Стефан византийски, Страбон, Херодот и пр. на мен леко ми нагарча, защото започвам да се съмнявам в това величие. Мисля си, че многобройните кланета в нашата объркана история не могат да заменят дори една добра историческа книга.
цитирай
5. marknatan - Което си написал са си твоя измис...
22.01.2015 22:43
Което си написал са си твоя измислица и не се съдържа в източника

Положително обаче ветеринарните слабоумия те имат за Източник и доказ на “ тйезите" вечните ха ха ха ах как само са ги лъгали помаците те не били тураки а уни

на конец нечто положително от литературните ти напъни на истурическа тематика
деса кравата, мара общата, т нар ветеринарни, психопата пасков липсва, некой му занел ' оригинала" на Манафа и сега слабоумното зает, оцветява миниатюрите за следващия ветеринарен слайд от ганюоценотвтата, видния паратраколог гипедския боцман разбрал Правилния принцип на псиопата боцман заедно сдругия разбрал. представителя на научените работници анонимния маймунякус, те вземат вече за Източник в трактовките им за историто на ах как само са ги лъгали помаците те не били тураки а уни

спри се чорбаджи с дивидентите и печалбата, кравата дето я даде умре преди да роди

В Свида нема подобни безмислици че и цел разказ си спретнал
В пасажа ( цитирания от свида от теб б.а) се пише за мъдри Аварис, иперборейки и влиянието му в антинчостта с различните му истории
В изречението преди да се споменат Българите се казва, че абарис е бил посланик на Хипербореите по времето на 3 та Олимпиада
Следващото, непосредствено е записано, че Българите са унищожили абарите Това е само
И двете изречения изброяват различни нехронологично свързани ист събития и започват еднакво, ням никкъв хронологично свързан разказ на едното проузтичащо от другото, а изброяване :

τι τος ’Αβάρεις ο Βούλγαροι κατ κράτος ρδην φάνησαν,

τι οί ’Αβάρεις ξήλασαν Σαβίνωρας, μετανάσται. γενόμενοι

Че те Аварите са унищижени със сила от Българите

Че те Аварите са прогонили Северите ...
(... пък самите авари от своя страна били подгонени от хората живеещи до брега на Окена / ефекта на доминото, бягащите от океана авари - да напомним, че свидас преди това разказва за Аварис Хиперборееца б.а/ , помитат пред себси всичко по пътя си, в случая Северите главните герои от оперетата на бг лайнометите Северите и седемте славянски племена )
Видно от повествованието за Свида абари и абар хипербореца сасвързани иначе не биха били едно до друго в един пасаж ронологически от време оно доизчезването им
българите се споменават че са аниилирали Абарите
На друго място е пояснено и как и кога е станало това по времето на Крум и прочутите негови закони
Което си написал са си твоя измислица и не се съдържа в източника

Положително обаче ветеринарните слабоумия те имат за Източник и доказ на “ тйезите" вечните ха ха ха ах как само са ги лъгали помаците те не били тураки а уни
цитирай
6. letopisec - Да се бъзикаш със себе си и да твърдиш, че Именникът на българските владетели е писан с готско наречие,
26.01.2015 10:00
atil написа:
Ернaх е нa гермaнски, Исперих явно нa готско нaречие, гермaнско, в нaшия слaвянобългaрски препис е Ирник. Но нa мене ми е кеф дa се дрaзня с тебе и дa се се бъзикaм...Добре че не си дaвaм воля нa емоциите. Бел-Кермек е нa булгaрски. Ние имaме нaш влaдетел с тaковa име. Син нa Тервел.


вследствие на което там имаме Исперих, си е талант...Дерзай!
цитирай
7. letopisec - Да, много по-велико е, че е наречена "Велика България" от чужденци, прав си...
26.01.2015 10:01
raders написа:
Хм, вероятно щеше да бъде наистина велика, ако черпехме сведения за нея не от византийски и гръцки хронисти, а от наши си - български. Щеше да прозвучи ужасно тържествено, ако потомците от блог бг, обявяваха със законна гордост: " Съгласно сведенията на "великият прабългарски хронист" /примерно Свети Кирил Летописец/, "Древна Велика България" в началото на 50-ти век преди новата ера граничи на запад с Атлантически океан, на изток с Тихия океан, на Юг с Индийския, а на север с Ледовития. Разбира се, експедициите в Америка и Африка се отлагат, поради настъпилото заледяване, вследствие новия ледников период....." и т.н.
Но когато някой запален родолюбец започне да цитира било то Теофан или Стефан византийски, Страбон, Херодот и пр. на мен леко ми нагарча, защото започвам да се съмнявам в това величие. Мисля си, че многобройните кланета в нашата объркана история не могат да заменят дори една добра историческа книга.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11538252
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ