Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2013 16:03 - Историческа кръстословица: българина Мугел или гепида Мундо?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 30648 Коментари: 45 Гласове:
8

Последна промяна: 01.10.2013 16:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Сведения за Мундо черпим от хрониката на Йоан Малала: “20. Когато Деций бил консул, Мундо преминал на страната на ромеите… Той произхождал от гепидите и бил царски син, а след смъртта на баща си отишъл при своя чичо Травстила и живял в Сирмиум. Като узнал това, владетелят на Рим Теодорих, син на Валамер, повикал при себе си Мундо. Той се съгласил и отишъл при него с хората си, останал да живее там и се биел на страната на Теодорих, син на Валамер. След това Мундо се оттеглил от Рим и стигнал до река Дунав. Той проводил пратеници при император Юстиниан (527-565) и го помолил да стане негов поданик. Императорът го приел с хората му, направил го военачалник на Илирик и го изпратил в неговата военна област. След като той заел областта Илирик, хуните го нападнали с голяма войска, съставена от различни варвари. Той излязъл срещу тях и унищожил всичките, а взетата плячка и единия от техните царе изпратил [в Константинопол]. В Тракия настанал мир и оттогава варварските племена били обхванати от страх“.

     Същият Малала е написал в своята хроника, че Атила по род бил гепид. Това сведение на Малала очевидно е грешка, понеже от хрониката на Касиодор и от компилациите на Йордан, много добре знаем, че именно гепидите на Ардарих убиват първородния син на Атила и именно гепидите са в основата на краха на Хунската империя в периода 455-469 г. Няма как Атила да е гепид и на сведението на Малала трябва да се гледа именно в светлината, че точно гепидите убиват първородният син на Атила Елак и явно тук се е получила инверсия. Ако Малала бе посочил, че Атила по род е от някое от другите хунски племена, известни през V в., то това би било повод за изследване, но понеже сочи именно гепидите, убийци на първородния Атилов син Ернак, е видно, че става дума за инверсия и грешка.

           Но до какво води тази грешка?

        През 505 г. готи и българи воюват за Сирмиум, дн. Сремска Митровица.

image

image

      Българите са поканени още през 485 г. в Мизия от византийския император Зенон, който с тяхна помощ прокужда готите от Балканите в Италия.

image

     Теодорих от рода на Амалите, син на Валамер, както става ясно от Малала, кани Мундо и чрез негова помощ иска да присъедини Сирмиум към своите владения.

       След като Теодорих напуска Балканите, прогонен от българите-наемници на Зенон, той окупира северна Италия и създава преходна готска държава. Апетитите му на изток свършват с гр. Сирмиум, временно зает от гепидите, федерати на Византия.

      Между другото, когато през 568 г. българи и авари създават държавата Авария и прогонват гепидите от Панония, гепидите, за да не попадне град Сирмиум в български и аварски ръце, го предават на византийците…

image

     Сирмиум е градът, където император Теодосий Велики е коронован през 379 г. Фактически града след това е в юрисдикцията на Източната римска империя, след като през 395 г. Теодосий разделя единната Римска земя и дава западната на по-малкия си син Хонорий, а източната на по-големият Аркадий.

     Преди това обаче, още по времето на Теодосий Велики, град Сирмиум е превзет от българите.  При Мавро Орбини е съхранен един откъс от готската хроника на Касиодор (487-583), където последният отбелязва това завоюване на Сирмиум.

   
„Марк Аврелий Касиодор пише, че българите се сражавали с ромеите още по времето, когато владетел на тази империя бил Теодосий І ; след много битки българите били победени около 390 г. и Италия си възвърнала Сирмиум.” (Мавро Орбини. Царството на славяните 1601. С., 1983, с.51-52).

    След този откъс от изгубената хроника от VІ в. на Касиодор, съхранен случайно при Мавро Орбини, ни става ясно с какво настървение през 505 г. българите, като наемници на Византия, се насочват към Сирмиум и воюват срещу готите за този град. Или както пише Енодий в панагерика си за Теодорих, враговете нямали подобни на себе си по света и реторично възклицава: „Сблъскваха се два народа, на които бягството никога не беше помагало във време на сражение. И готите и българите са учудени, че има хора, подобни на тях, които виждат всред човешкия род противник, равен на себе си.“ Наистина звучи патетично, било е предназначено да се чете тържествено пред Теодорих и свитата му.

    Обаче, незнайно защо Енодий пише, че Мундо и „неговите българи“ били врагове на Теодорих, след като е обратното? Още Златарски обръща внимание на този момент: „Ennodius, c. XII, ibid., p. 210—211, като разказва, че Сирмиум бил завзет от Теодориховия пълководец Пиций, продължава: quibus (Pitzia exercituque eius) ibi ordinationem moderantibus per foederati Mundonis attrectationem Graecia est professa discordiam secum Vulgares suos in tutela deducendo ...“ В преизданието през 1970 г. на Златарски, редакторът Петър Хр. Петров отбелязва: „[He е вярно твърдението на В. Златарски, че във войската на Мундо имало българи. В същност българите са били негови противници и са се намирали във византийската войска, командувана от пълководеца Сабиниан (вж. А. Бурмов, Въпроси из историята на прабългарите, стр. 14—15).]“.

       Е, наистина не е вярно, но Енодий го пише. Тоест, не е виновен Златарски, а ние, че не можем да разберем какво става.

   Йордан, заемайки сведението за българите на Мундо от Енодий и преписвайки от Малала чрез Касиодор, че Атила е гепид, даже допълва, че „Мундо е от рода на Атила“ (Jordanes, ibid., c. 58, § 301, p. 135: nam hic Mundo de Attilanis quondam origine descendens Gepidarum gentem fugiens etc.). Марцелин Комес също знае за Мундо, дето води потеклото си от рода на Атила.

    И така, очевидно е, че имаме пред себе си два източника, откъдето следващите хронисти заемат сведението.

image

    Първият е панагерика на Енодий, който знае две имена на пълководеца на българите: едното като Мундо, а другото като Сабиниан. Второто име, няма как да не ни направи впечатление, е прозвище. Субар, Сурва е името на хунското божество Куар, Кубар, Субар. Това име е много разпространено сред хуно-българите под различни форми. Понеже Енодий не пише за двама български пълководци, е видно, че той просто е объркал името на гепида Мундо, приписвайки му българи. С кого го е объркал? Най-близко по звук е името на утигурът Мугел, упоменат от Малала, във връзка със събития 20 г. по-късно. През 528 г. Грод е свален от Мугел в Боспор и Мугел възстановява езическия култ, който брат му се е опитал да подмени с християнството, четем в хрониката на Малала.

   Другият източник, освен Енодий, е несъмнено Малала. Марцелин Комес заема от Малала, че Атила е гепид и респективно значи и гепида Мундо е от рода на Атила. Към 530 г. Касиодор завършва своята хроника и заемайки данни от Комес репродуцира това сведение, което го виждаме заето и от Йордан.

  Проблемът е, че втората вълна източници, независимо от родословното обвързване на Мундо с Атила, много добре знаят, че той се бие на страна на Теодорих, а при Енодий излиза, че командва българи, противниците на Теодорих.

          И така, какво е станало?
 
   Малала пише:
 "Той (Мундо) произхождал от гепидите и бил царски син, а след смъртта на баща си отишъл при своя чичо Травстила и живял в Сирмиум. Като узнал това владетеля на Рим Теодорих, син на Валамер, повикал при себе си Мундо. Той се съгласил, отишъл при него с хората си, останал да живее там и се биел на страна на Теодорих, син на Валамер."

       Тоест, видно е, че „Мундо“ (и „неговите българи“)  на Енодий, не е „Мундо“ на Малала, съюзника на готския вожд Теодорих??? Сиреч, Енодий е сбъркал името на Мундо с друго. Ние предполагаме, че е това на Мугел, който действително би могъл да командва българи в битката срещу готите при Сирмиум. Същият Мугел е имал явно прозвище „Сабиниан“, което Енодий също е знаел. Той много добре е знаел и още нещо, че предвождащият българите е победен при Сирмиум, но не е убит.

image


            И така, историческата кръстословица, че името на българина Мугел е объркано с това на гепида Мундо, е решение, което ни дава светлина по темата: През 485 г. Зенон кани българи в Мизия. Тези българи прогонват готите на Теодорих в Италия. Между готи и българи има важна битка през 505 г. за Сирмиум, когато явно Ирник изпраща лично своя син Мугел да я ръководи. Битката завършва  с първата победа на готи над българи. Във връзка с това епископ Енодий пише панагерик за готския вожд Теодорих Амал и в него пространно разказва, че никой никога до тоя момент не е побеждавал българите и че те са световен военен лидер. Все в тоя дух, Касиодор даже пише, че именно българите са хуните, които воюват през 390 г. с Теодосий Велики за гр. Сирмиум. В панагерика си Енодий погрешно изписва името на победеният Мугел, сгрешавайки го с  близкозвучащото Мундо, съюзник на готите на Теодорих.  За да акцентира на християнската победа на Теодорих, Енодий упоменава и прозвището на Мугел, формирано от езическия теоним `Сабар, Субар`, като Сабиниан. Той не е убит, само страда, че не е умрял в боя, според Енодий.
„Обърнат беше в бягство българският народ и с това, че се спаси, бе наказан по-тежко. Разтърсвана от копитата на конете, земята затрепери. След като видяха, че са вън от всякаква опасност, те, вайкайки се силно, продължиха да препускат бързо. Боже, небесни съднико, умножи дадените в изобилие дарове! Те, които никога не се съмняваха в победата и на които се учудваше светът, сега се оттегляха, след като загубиха бойните си знамена, и, смутени от това, че са оцелели, се провикват, че много по-щастливи са онези, на които се бе паднало да загинат.“

image




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. letopisec - Остроготът Теодорих е имал амбиции ...
01.10.2013 16:59
Остроготът Теодорих е имал амбиции да стане византийски василевс след Лъв І (457-474). Император Лъв обаче издига в свой любимец един пълководец, който отдавна служи на Константинопол и който е от исаврийски произход. Името му било Терасикодис Русумвладест. Лъв го покръства и му дава име Зенон, завещавайки му империята и оженвайки го за Ариадна, дъщеря си.

Теодорих Амал

Това е тежък удар за Теодорих (остроготски благородник от рода на Амалите), който е служил верно на Лъв и се е надявал на неговото висшо благоволение.

След вълненията към 479 г. на един друг готски водач в Тракия, размирния Теодорих Триария (по прякор Страбон), Теодорих Амал постепенно се налага с благородническият си авторитет над всички готи на Балканите.

Зенон привлича Теодорих на служба, прави го консул и го изпраща в помощ на пълководеца Йоан Скит срещу узорпаторите Леонтий и Ил в Мала Азия.

Ил е обкръжен, но се държи почти четири години в крепостта Папурие в периода 480-484 г.

Теодорих се връща на Балканите още след първата победа над Ил и не участва в залавянето му.

Теодорих напуска с почти всички готи земите около долни Дунав към 488 г. и се насочва в северна Италия, където в края на V в. и началото на VІ в. започва да създава обща държава на остроготи и визиготи.

Той е първия неин крал.
цитирай
2. lina11 - Историческа кръстословица: българина Мугел или гепида Мундо?
01.10.2013 17:09
БЛАГОДАРЯ letopisec ..., Прекрасно разкривате темата и решавате Историческа кръстословица....Пожелавам Ви УСПЕШНО ДА РАЗРЕШАВАТЕ ОЩЕ МНОГО ТАКИВА ИСТОРИЧЕСКИ КРЪСТОСЛОВИЦИ...БЪЛГАРИТЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТ
цитирай
3. letopisec - Благодаря Ви за насърчението от все сърце. Да сте жива и здрава! Виждам, че много са съпричастни!
01.10.2013 17:26
lina11 написа:
БЛАГОДАРЯ letopisec ..., Прекрасно разкривате темата и решавате Историческа кръстословица....Пожелавам Ви УСПЕШНО ДА РАЗРЕШАВАТЕ ОЩЕ МНОГО ТАКИВА ИСТОРИЧЕСКИ КРЪСТОСЛОВИЦИ...БЪЛГАРИТЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТ

цитирай
4. marknatan - смещкописецо, ДЕСА Кравата ти к...
02.10.2013 00:03
смещкописецо,
ДЕСА Кравата ти кандидатства за секретарка и съафтурка Даже тя знае, за ГЕТА МУНДО, както е наречен от Енодий , съвпадението с което откривате топлаята жода знаяи яе сте се подмивали се допъловат ха ха ха ха
Мавро Орбини не е записал, съхранен липсващ откъс от хроника на Касиодор (487-583), а директно е преписал изречението от Касиодро за г 504. " Българите били победени, и Италия си възвърнала Сирмиум" ( Касиодр Сенатор), като е написал греша година, за препредаването чрез на завоюването и от готите на Теодорох на областта "някога гранична земя на Италия " Сирмиум в 505 г, отново на Италия, по късна причина и за т.нар. български събития в хисторито по предаването на т.нар. Български диоцез от Византия на Римския понтифекс, поставен лично, според тогавашно действуващото право , от Константин Велики за Управител на Запада с т.нар Константинопв Дар , когато Папата посочва и както се вицда правилно яе тези земи са принадлежали на Италия, дори само на основание на това сведение , че са отвочвани за Италия, без да се интересуваме, яе е посояено още преди завоюваснето им, яе те принадлежали на Италия, Орбини е посочил грешна дата за " изречението " при Касиодор " " Българите били победени, и Италия си възвърнала Сирмиум" станало у Орбини " българите били победени около 390 г. и Италия си възвърнала Сирмиум.” (Мавро Орбини)
В болния ти мозък освен да запишеш, как авторите които използваш били грешали, и да ги коригираш по своему, т.е. с кокошите бси мисли , неподкрепени с източници, т.е. представата на психопатаите за хистори,я етова е хистори, защото те ш наричат хистори, какво трябвало да стане, една фаза по-нагоре от разчитанетео на мислата им какво искали да кажат самите автори, друго няма.
Енодий
"Когато уреждаха там управлението,Гърция прояви враждебносст поради намесата на федерата Мундо,като привличаше за защитата си Своите Българи ( VULGARES),с които заплашва при военни сблъсквания,като с преден укрепен пост"
цитирай
5. marknatan - - Това са събития към 504 г, га амп...
02.10.2013 00:07
- Това са събития към 504 г ,га ампарцупяните забелязали некви внхдър чкндър да живеят у палатки возле у подножия великой горы Кавказа
(горы се превежда балкан на болгарский,подножия и великой са адинаковие)

-ГЪРЦИЯ- на тва служебно понятие,(гърците в продължение на статици години съществъували,като елени б.а.) ако си на три бири,може и да му се вика ИРИ. Нещо, като БИЗАНТИЯ,само че не толкова ристиенизирана,защото ромите всички знаят нямали градове,а строели само застави,в които няма място за баптисерии,а само за длибоко бвкопани подземи митреуми.
Та тая Гърция си имала свои българи,които привличала за защита . Тва ако беше ИРИ те имаха ромски стражари на военна служба ,като част от ромската военна структура по лимеса,плетена редовная армия . Тея обаче и те си имали мингянб,като ампарцупянците(своите българи)

Глей ся каво пък става ,га тези от ИРИ с дуките се намесват. Всички знаят,че който имал дуки бил бургар в мн. ч. от биците воини . Описанието на Първия Римски военначалник с големи дуки гепида Мудно.

Комес Марцелин

"Началникът на илирийската пехота и конница Мундо (militiae Ductor -който имал Дуки бил бургар даказал психоапта боцман, глей ся тоя кви големи дуки имал б.а.) , "пръв от всички римски военначалници нападнал Гетите, които отдавана кръстосвали Илирик, и ги прогонил, като избил твърде много от тях. По-късно обаче,по време на същите консули,споменатият военначалник,подтикван от своята смелост,долетял и в Тракия и,сражавайки се успешно,разбил БЪЛГАРИТЕ, които я опустошавали,като избил в сражение петстотин люге."

Пак Бой по канчето на БЪЛГАРИТЕ,задето апустушавали ТРАКИЯ„раднината на ТРАКИЙЦИТЕ.

Ма на Доктор Мудо -militiae Ductor ,военен доктор,ги излекувал БЪЛГАРИТЕ. Нали си е гепид. Па и доктор.
Принц гепидски даже. По гепидски.С резане на глави до кръста. От военен доктор само хирург във флота на нейното величество на беззъбите е по лековит.

Колко по-нагоре у гепидкста хранителна верига,толкова с по -големи дуки и повече сгеппцваш .
Гледаш ли кво им е напраил на враговете на Родината (на Роднините )

Смешкописец,
"Същият Малала е написал в своята хроника, че Атила по род бил гепид. Това сведение на Малала очевидно е грешка"
" защо Енодий пише, че Мундо и „неговите българи“ били врагове на Теодорих, след като е обратното"
" Енодий не пише за двама български пълководци, е видно, че той просто е объркал името на гепида Мундо"
и сите вкупом съгрешаваха
"Другият източник, освен Енодий, е несъмнено Малала. Марцелин Комес заема от Малала, че Атила е гепид и респективно значи и гепида Мундо е от рода на Атила. Към 530 г. Касиодор завършва своята хроника и заемайки данни от Комес репродуцира това сведение, което го виждаме заето и от Йордан"

смевкописецо,
та ти след като от различните сведения от един Автор за Хорбата процесира в коковиш си мозък яе това бил прабългарина Хорбат защото в Малащ Перевяагина намерили съкровището на Патриця Хорбат побегнал от аварите при Ромеите, заняи ншкой си прин на хуните или Хорбат бил прабългарина Патреиций , какво се мъчв, като дои липсва и художественист на безмислиците, които бъкат от тафтология и неподреденост

След като продължаваш да жземав един автор и съяинението му и от повествованието му да изваждав едни или други пасави с които да ги снавдав за да доказвш , то написаното естествено не е Историяеско изследване въпреки яе като основанеи може да ти служи установения лайнометски модел където бакализираните взимат един пасаж, и го бакализират защото са професори ха ха ах , които разказават за доказ как от алтай тръгнали 30 00) скити и една трета стигнали в Кавказ и били наречени хазари, друга една трета стигнали в мизия и били нареяени българи което сведение при бакйализираните се представя, като тръгнали от прародината 30 000 българина и се заселили в Дунавска Българиш Те били прабългарите а камилите им пракамилите

Или само Аспарух е довъл на камили и е основал Задунайската Губерния ха ха ха Идиот вчера дрискаше за прабългарина Хорбат и сина му основател на България дошъл с камили отвъд Дунав а ха ха ха днеска отскояи до Италия
цитирай
6. marknatan - Научната резенция на Вез Ист Анарх с Декрет...
02.10.2013 00:25
Научната резенция на Вез Ист Анарх издадена с ДЕКРЕТ за Бакализираните се присъжда с УКАЗ и на смешнописеца, без изменения:

Високопарните изрази зле прикриват локумдижйството и липсата на ИСТОРИЯ в темата представена, като ИСТОРИЯ, в която от необосновано проектирани зададени аксиоматично постулати повечето извлечени от ИСТОРИОГРАФСКИ СЪЧИНЕНИЯ, които са доказано опровергани и опошлени, за да присъствуват, като аргумент и то такъв подменящ исторически факти, което е и слабост тук.

Аргументи на автор необхванал същността на развитието на историческите процеси за периода, но на принципа, че лежим да тежим се продължава да налага и дават едностранно и орязано мнение, с което впоследтвие се работи, като с доказателство.

Точно така започва и цялата високопарна локумджийница.

Не се изненадах и че вътре нещата не стоят по добре. Нито са дадени коректно сведенията, а още по малко пък им се налага тълкуване, което без да му се даде и опровергаваща гл. т. се налага за правилно.

Това, че хронологично са подредени, главо битки в които се упоменават българи, се изважда от контекта и се прават заключения в полза на предварително зададените в началото безсмислени трактовки показани обаче, като историяпта , и хоп после предпоставената теза била доказана.

Един два малки примера, като дори не искам да споменавам наистина абсурдното защвяване в уводния параграф за "на българския етнос в създадената от кан Аспарух държава " или за фиксираните "древните български племена, останали извън нейните предели" за които както ще разбереме веднъж определили ги като даденост ще им намерят и ще ги изпълнят със съдържание на "древни български племена"

Но все пак след, като това е поставено в увода нека да изразя критиката си, че този Аспарух не води българи или български пленеа, което изрчино е указано във в сички източници споменаващи и описващи АСПАРУХ, от Теофан и Никифор, до Константин Багрянородни.
Нечистото племе, което се е новояпоявило и което е водено от този упоменат, като Аспа рух, е ясно разграничено, от.нар. българи, които и те тогава започнали редом с него да нахлуват на юг от Дунав.

Или дори с това до тук казано да свърша е ясно, че написаното не струва и пукната пара за серизно обсъждане.

Подобни са и малкото автентични сведения,които с е изопачават и нагаждат към неправомерната предварително здадена позизция

например цитира се Зонара.

"480г. - "Племето на българите, което по-рано не било познато, нахлуло в Илирик и Тракия" Зонара, 1968, 150)"

Същият автор Зонара,сам е посочил собственоръчно какво разбира под българи в своите произведения и дали са ДЪ ПЛЕМЕТО .Това дописване и внушение тук е шарлатанство. та нима Зонара,не пише:
Панонци- БЪЛГАРИТЕ
Панония-БЪЛГАРИЯ
ИЛИРИ-варвари,траки,мисля,че са БЪЛГАРИТЕ
Пеонци-латинско племе или тракийски народ;македонците. Според някои те са тъй наречените сега панонци. А панонци са БЪЛГАРИТЕ. тук вече да му имам и категоричността,да твърди,че ПАНОНЦИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ. дори не искам да проявябвам ирония за водеяите от аспарух,което е титлата спах бат и визирас само бато,водач, на тези уногундури,на чиито лидер е той.Паисий не случайно го нариа и той бато,така както а посочени тези българи,пардо направух грешка,но ще го оставя,тези излирийки пленема сражавали се и описани от Дио Касий,чиито водачи са точно така указани Бато.

Имаме и сведения,тук не е използвано,от българският превод на Юдейските вийни,в които е записано,че Даките са Българите.

Тука го няма летописеца,но все се каня да му кажа,че тези даки=българи има предвид Паисий,когато пише за б ългари,че превзели Персия.
Това става,когато Галерий популва впойскат си стях и превзема Персия. Паисий е прочел това в Чдейските войни,и знае,че ДАКИТЕ са БЪЛГАРИТЕ по ДИФОЛТ и на съопяенито и н аТЕРИТИРИЯТА .Та сердиак е стролицата на дакия. Отнася го и гои смесва ,явна слабсот на свчики възрожденци за друг цар.

Но дори и само в този теккст да имаме Зонара,който се цитиреа,е написал кои са Българите ,и какво разбира под тях,и дописвания от Историографи не могат да го подменят с цел изпълване със съдържаните скалъпена историографска идея.
Или даже това са предтсванеите изводи на автора неозсъзнал,че сам изпада в противоречие с даденото по доло от Зонара " нападенията на мизите, т.е. на българите и на скитите." ( Зонара, 1968,51)"

Или към горните да добавиме

мизите -БЪЛГАРИТЕ
скитите БЪлгарите

Това е все една и съща личност,Зонара и изпадането в демнция или Алцхаймер не могат да послиужат за Доказ,как не знаел кои били " "древните български племена" и тургнал даже и макеоднци пеовци илири




Та че това са скалъпени и необосновани с история писани и едва ли е нужно да се задълбочаваме след дват горни примера. Само да потвърдя,че към всяко едно съобяение,е псоочено и то е опшлено по демонстриарни току що по горе начин,което разбира се няма да попречи на една група да си ги менкат "научно"и вежливо за докази .Колкото по-вежливо,толкова по-доказано.

Отделно налаганата предтсвава и твърдени за липсата на закони (разбира се у племето)и как българите имали само устни закони е жалка и грозна измислица.

Та точно БЪЛГАРСКИ е така известния Закон Съдене Людми в който самите българи на български за българи указват,че този закон им е даден от цар Константин Велики и той е този който им е дал и писменината!
Та откога е този закон с уникални български добавки,несъдържащи се във ромейскат еклога. Да ,някои наукообразни в реда на нещата защото били доказали от кога им била държавата и държавноста пишат,че е от 9 век,приет по времето на Борис Михаил.

Или това не е просто сведение,това е най-висшата форман на историческо сведение,това е Закон.
И АКО БЪЛГАРИН НА БЪЛГАРСКИ МУ Е НАПИСАЛ НА ДНЕШНИЯ БЪЛГАРИН„ИЛИ ЗАВЕЩАЛ МУ Е С ТЗОИ ЗАКОН„а не запис на ВИЗАНТИЕЦ ,който не му бил признал титлата на СИМЕОН„според полуграмотни недообразовани псевдоинтелектуални отрепки писали и продължаващи да пишат за историяп на всякакво ниви и да се възпрпоизвеждат ,като клонинги,което забелзпвам став и с този псевдо смехотворен постингКОЙ Е ТОЗОИ „КОЙТО ЯПЕ ПРЕСТРЪПВА ВОЛЯТА НА ИЗРАЗИТЕЛЯ„ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ТЕЗИ КОИТО СА УПОМЕНАТИ А НЕ ИЗМИСЛЕНИТЕ ОТ КЛОУНИ ИСТОРИОГРАФИ

И да завърша защото видях и у коменторащите слабо познаване на Историята,като такава и отново жалки опити да се доказват значения на съвременни понятоия и трактовки и аналогично да се извеждат и с това да се доакзват миналите осторически събития и постановки,като тази за държавата и признаване или не признаване,безплодни спорове съвсем съзнателно вуведени от западни историографи,с които едни дса обозначени,като племена ,а други племена като държави.

Държавите вървят с титлите ,а не обратното. Или наличието на титла призната от друг валдетeл и степенувата приведена по ранглистата на бнеговоте време е условитео. Това,че имало договори,и да се предтсвая,че като имало договор тва бил норматибем акт за съждаване на държава са тъпниу и е наистина жалко че тези неща е клонират .
Но пронципа е че тези тъпни как едни нбили племена а други държави от отама да се определят и да зависяпт историческите процеси,заяото точно така по този абсурден анчун,имаитация на ялово историографско западно милсене въдведо за модел у балканците дето не си знаели името е време да се изхвърли и ако нямаме нищо ново или съяествено да намериме сили и да спрем метастазите на тзои глупав процес заливане на тъи демодирани и грзони лъжи предтсваяни за история само защото за някои те са казани "научно" по купешки или вежливи и учтива.
Тъпнята си е тъпня
цитирай
7. letopisec - Грешиш, виж двата текста и съсредоточи се, ако можеш, над думичката "отново"!!!!!!
02.10.2013 06:24
4. marknatanМавро Орбини не е записал, съхранен липсващ откъс от хроника на Касиодор (487-583), а директно е преписал изречението от Касиодро за г 504. " Българите били победени, и Италия си възвърнала Сирмиум" ( Касиодр Сенатор)
=================================================
Касиодор в своята Готска хроника под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите,Италия отново овладя Сирмиум”.

Мавро Орбини през 1601 г. твърди, че е запознат с готската хроника на Касиодор, която днес липсва. „Марк Аврелий Касиодор пише, че българите се сражавали с ромеите още по времето, когато владетел на тази империя бил Теодосий І (ум. през януари 395 г. - б.м.); след много битки българите били победени около 390 г. и Италия си възвърнала Сирмиум.” (Мавро Орбини. Царството на славяните 1601. С., 1983, с.51-52).
........................................

Разбираш ли, това """"отново""""" има смисъл единствено във връзка с първото овладяване, съхранено при Орбини и отнасящо се за 390 г.

цитирай
8. letopisec - 6. marknatan....///////////Това са твои думи и мен оставиха без думи :)))
02.10.2013 06:32
6. marknatan: този Аспарух не води българи или български пленеа, което изрчино е указано във в сички източници споменаващи и описващи АСПАРУХ, от Теофан и Никифор, до Константин Багрянородни.
цитирай
9. marknatan - Как да схванеш, че да цитираш " ...
02.10.2013 07:53
Как да схванеш, че да цитираш " авторитета Орбини" за източник, защото ти си схаванал какво искал да каже ? е равнозначно на кака дйойска или инвентарния алтафини тебе да те зитират с твоите ист познания :

виж се и тук, колко разум имаш, дори когато става дума за елементарна историографиял кво ти е представата, камо ли за сведения да се коментира
" След като Теодорих напуска Балканите, прогонен от българите-наемници на Зенон, той окупира северна Италия и създава преходна готска държава. "
българите-наемници на Зенон прогонили Теодерик Велики да прави Тракийска държава в Италия гаче там Одоакър не е преименувал Римската империя на ГОТСКА
за какво да се коментиира, в подробноисти, като са ти изгорели връзките, и то се показва във всеки пост, яе състошнието ти се вловава
дори за елементарната историография, свеена до безмислени бълвояи по боцмански тертип
българите-наемници на Зенон прогонили Теодерик Велики да прави Тракийска държава в Италия гаче там Одоакър не е преименувал Римската империя на ГОТСКА


По-добе цитирай Нутрудинов
цитирай
10. marknatan - И за какво наблягаш на "отн...
02.10.2013 08:13
И за какво наблягаш на "отново", като едва вчера избега от каганския на Кубан Пак ли искаш?

Това отнов има връзка и това ти го показах и цитирах в поста, че Италия е притежавала Сирмиум, и сега отново го възвръща
"някога гранична земя на Италия " ... дочети си го ... "поради небреьността на управниците тя премина под властта на гепидите" ... " Между това Римското царство си възвърна своите граници: ти заповядваш сега на сирмисийците по обичая на древните императори
защо било "отново", ами защото тракийците си освободили родните земи
" не сметна, че земята е новопридобита, но че възвърната, и не я опустуши с грабежи, като чужда, а я запази, като своя земя за раздавне"

не като некои Българи да опустошавали Тракия

И докато всичкото тва ставало у Италито,другие служебни понятия ограбвали родните си земи,Тракия,де ,кво друго, вместо да ги папасвабаждават.

."XV.19. Докато това ставало в Италия българите жестоко опустошавали цяла Тракия.

Dum haec aput Italiam geruntur ,a Bulgaris(b) universa Tracia crudeliter devastatur.Constantinopolis etiam ipsis diebos maximo conflagravit insendio"(p.215-18,19)(b)

(b)-uulgaris HZ, uurgaris V.

Заб. Тея Вулгари не били Българи,защото психопата боцман е доказал,че вулгарите не били българите. Даже Ганчо Тъпото не се е сетил за това. Не били чели Керамопулос,а Златарски дал мингянска насоченост на служебното название бургарии,за което и испансите професори се сбадили на оня отгоре дебил да му честитят ,че бил.и скочили у жопчето на обекта на нездравото гетско либидо с което се доказвала логиката на психопата боцман.


"
цитирай
11. marknatan - А за тези събития от 505 г какво пише ...
02.10.2013 08:31
А за тези събития от 505 г какво пише ояевидеца Орбини да за тези които коментираме по грешните сведения на Еноий Йорданес Марселиниус, Сенатора и т н

Какво е за писал Пак си върнаха Италия след като отново ш бяха върнали при теодосий които победил скитските племена хуни, готи и алани

Две ли са Освобождаванията у Орбини на Сирмиум

Или колкото и пъти некой нутрудновец да е записла в 17 век кво бил яел в страите хроники то било по важно от старите хроники щото частите им били изгубени и само в 17 век нутрудиновците ги яели

Ами яе Орбини може да си напише и яе десет пъти е връшан Сирмиум

Това ще бъдат най-малките му глупости и който не разбира това е олигофрен

и "дискусиите" к/о се водшт от подобни алхимици, са исторически
цитирай
12. letopisec - marknatan ,
02.10.2013 09:13
За първи път чувам от Вас, явно цитирате Чилингиров, че готите са тракийци. За цял свят те са германци...
цитирай
13. marknatan - хе хе хе точно толкова ти е акъла и ...
02.10.2013 10:18
хе хе хе точно толкова ти е акъла и представата за хисторито колкото на дедо чилингиров
той поне не лиже задника на психопата психопата боцко за червени точки като тебе
Ти как милсиш че случайно получаваш ждъхновение от нутсказванията на гетския лизач и инвенторствата на психопата боцко ха ха ха и си разбил истинската история на фцата серафимка ха хаха

А за тези събития от 505 г какво пише очевидеца Орбини ? Не си ли чел некоя палестинска бабичка кво е издраскала по видение от 5 жек полуяена с ерекция в палатката на Нитрудинов ж 21

виж се пак па пиши за хистори
" След като Теодорих напуска Балканите, прогонен от българите-наемници на Зенон, той окупира северна Италия и създава преходна готска държава. "

българите-наемници на Зенон прогонили Теодерик Велики да прави Тракийска държава в Италия гаче там Одоакър не е преименувал Римската империя на ГОТСКА

ха ха ха

Какво е за писал очевидеца Орбини за Сирмиум от 505 та Пак си върнаха Италия след като отново я бяха върнали при /2/ " теодосий който победил скитските племена хуни, готи и алани" Енодий , там където казал, че /1/ бил издигнат за имп в Сирмиум

Или колкото и пъти некой нутрудновец да е записла в 17 век кво бил яел в страите хроники то било по важно от старите хроники щото частите им били изгубени и само в 17 век нутрудиновците ги чели

Ами че Орбини може да си напише и че десет пъти е връшан Сирмиум

Това ще бъдат най-малките му глупости и който не разбира това е олигофрен

и "дискусиите" к/о се водшт от подобни алхимици, са исторически

цитирай
14. czarnian - Готите никой, никъде не ги е опре...
02.10.2013 10:23
Готите никой, никъде не ги е определял като германци. Германски са племената по р. Рейн. Готите (без значение дали приемаме, че са пришълци от Скандза) живеят, воюват, развиват се и мрът в продължение на няколко века в сарматска и сармато-хунска среда (след III в.). Та ако и да са били някога чисти по джинс германи, то към IV в. германски елемент надали е бил съществен. Чекант си тиквите и те като сармати, културата Сънтана де Муреш отдавна вече не се счита за чисто готска, а за продукт от многовековното съжителство на готи, сармати и хуни (на един по късен етап) и не на последно място, готите си изменят езика (вж. там Йордан какво пише по въпроса и от кои езици готите си харесват думички).
А иначе: http://veselins.blog.bg/history/2013/10/02/mnogoto-lica-profili-na-milchev-letopiseca.1154992
Много пропаганда г-н Милчев, направо сте се олял ;)
цитирай
15. marknatan - ха ха ха в едено си прав фсите се...
02.10.2013 10:32
ха ха ха
в едено си прав фсите серафимки са луднали по тебе
тръняето в Истинкста хистори на ветеринарните долинари
като психопата боцко на БАН яджийскта хистори

Квато наукат такава и критиката


10:29 - фцата серафимка мерилина се появи ...
фцата серафимка мерилина се появи с доказите :

"В фейсбук след като летописеца беше изритан от повечето исторически групи"

офца

много исторически групи за Истинската История на фцата серафимка


що не земет да се обедините ...

или летописеца е виновен за разкола

ха ха ха

Коментарът чака одобрение
Постинг: Многото лица (профили )на Милчев летописеца.
Автор на постинга: veselins
цитирай
16. letopisec - ИСИДОР СЕВИЛЬСКИЙ ИСТОРИЯ ГОТОВ
02.10.2013 11:23
Несомненно, что племя готов очень древнее; некоторые возводят его происхождение к Магогу, сыну Иафета, судя об этом по сходству последнего слога и заключая так, главным образом, из слов пророка Иезекииля. Ученые, напротив, привыкли чаще называть их «геты», чем «Гог и Магог» 3. Их описывают как очень храбрый народ, который стремился опустошить даже Иудею.

2. На нашем языке их имя истолковывается «покрытые», и этим указывается храбрость. И в самом деле, ни одно племя на земле не доставило Римской империи стольких хлопот, как они. Ведь их даже Александр велел избегать, их боялся Пирр, и Цезарь страшился. На протяжении многих веков ими правили сначала вожди, а затем цари. По порядку их царствования следует излагать последовательный ход событий и соединять куски из рассказов о том. под каким именем они правили и как действовали.

3. В год XII до установления эры 4, когда Гней Помпей и Юлий Цезарь начали гражданскую войну за власть, готы пришли в Фессалию на помощь Гнею Помпею против Цезаря. В войске Помпея сражались эфиопы, индусы, персы, мидяне, греки, армяне, скифы и иные восточные народы, собранные против Юлия, однако мужественнее всех сопротивлялись Цезарю готы. Рассказывают, что Цезарь, пораженный их числом и доблестью, уже думал о бегстве, если бы ночь не положила конец сражению. Цезарь тогда сказал, что Помпей не умеет побеждать, а Цезарь не может быть побежден, потому что если бы Помпеи умел побеждать, то с такими стойкими силами он одержал бы сегодня верх над Цезарем.

4. В эру 294 ( = AD 256), в первый год царствования Валериана и Галлиена готы спустились с альпийских гор, где они жили, и опустошили Грецию, Македонию, Понт, Азию и Иллирик. Почти пятнадцать лет они держали в своей власти Иллирик и Македонию, пока император Клавдий не разбил их и они не вернулись на свои места. Августа Клавдия римляне почтили почестями за то, что он отогнал от границ республики такое сильное племя. Ему поставили золотой щит на форуме и золотую статую на Капитолии.

[5. В эру 369 ( = AD 331) на двадцать шестом году императора Константина 5 Готы вторглись в земли Сарматов 6 и пошли на Римлян с огромной армией. Благодаря превосходящим силам, они уничтожили людей и разграбили землю. Константин лично выстроил войска против них и после жестокой схватки, нанес Готам поражение, оттеснив их за Дунай 7. Константин демонстрировал свою доблесть против разных народов, но более всего он известен своей победой над Готами. Римляне, с одобрения сената, наградили его публичными овациями, ибо он разгромил многие народы и вернул захваченные земли империи.

6. В эру 407 ( = AD 369) на пятом году императора Валента 8, Атанарих стал первым, кто принял власть над Готами, он правил тринадцать лет 9. Он начал жестокое преследование верующих, противопоставив себя Готам, являвшимся Христианами. Многие из последних стали мучениками, поскольку не согласились приносить жертвы идолам. Остальных Атанарих убивать побоялся, ибо их было очень много. Окончив преследование, он позволил им, или точнее заставил их, покинуть королевство и уйти на Римские территории.
цитирай
17. czarnian - Какво трябва да прочетем у това п...
02.10.2013 11:36
Какво трябва да прочетем у това произведение от късния VI в.?
цитирай
18. letopisec - НА ВСИЧКИ ИНТЕРЕСУВАЩИ СЕ КЪДЕ МОГАТ ДА МЕ ЧЕТАТ:
02.10.2013 11:36
А иначе: http://veselins.blog.bg/history/2013/10/02/mnogoto-lica-profili-na-milchev-letopiseca.1154992
Много пропаганда г-н Милчев, направо сте се олял ;)
.............................................................................
Постинг: Многото лица (профили )на Милчев летописеца.
Автор на постинга: veselins
....................................................................................................
https://www.facebook.com/BulgarianHistoricalProjectKimmerioiKurGamirRa

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3865842309392238716#allposts

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=9174002858348343368#allposts

https://www.facebook.com/pages/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%94%D0%B0-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%9F%D0%BE-%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/303299986369214

https://www.facebook.com/pages/Books-History/201821746582688

https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2/343743315744568

https://www.facebook.com/pages/Bulgarian/161326873971891

https://www.facebook.com/pages/%D0%90%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%95-%D0%9D%D0%90-%D0%9F%D0%98%D0%A1%D0%90%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%AF/315528668497995

https://www.facebook.com/pages/Books/146439162140673

https://www.facebook.com/pages/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%94%D0%B0-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%9F%D0%BE-%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/303299986369214

https://www.facebook.com/pages/%D0%9A%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%82%D1%8F%D1%85%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D1%
цитирай
19. letopisec - Може да прочетете нещата, които публикувам в блог. бг ТУК ИЛИ В 159 ГРУПИ ВЪВ ФБ
02.10.2013 11:40
Отворени групи159
цитирай
20. letopisec - ЗА СВЕДЕНИЕ, г-н Стоянов, като пишете в антибългарската група "5 лъжи" във ФБ...за сведение
02.10.2013 11:45
czarnian написа:
Какво трябва да прочетем у това произведение от късния VI в.?


Благодаряте от мое име, г-н Стоянов, в антибългарската група "5 лъжи" , в която се изявявате, на тоя Везелин, за рекламата, която ми е направил... :-))))))
цитирай
21. marknatan - смешнопишко, от шопското издание ...
02.10.2013 12:00
от шопското издание (среднобългарски ) наричан руский на Орбини от 1722 г

Както се и доказа и от Орбини верна е постановката на Везд Ист Анарх. че Орбини нарича българи победениете от Теодосий скитски народи хуни, готи и алани

при Комес Марселин " Теодосий победил в много и големи битки скитските племена алани, хуни и готи. "

при Орбини " едина част отиде и прийде къ Дунаю, оттуду же на конец произилися во Фракию яко бъй въ лето 390: въ которис время Феодосии первъй, Царь Греяески разбил болгаровъ и отобрал отъ рукъ ихъ градъ Сирмию. "

Та другое отново "освобоьдаване" при Орбини няма споменавано, или цитата от Касиодор за възвръшането на Сирмиум е записан едно към гьоторе, но виж за произхода на т нар българи " "колонистите внхдур "от арменските източници от 15 в писани в вести е точен : " и послалъ болшую част из пленнъйх ко Царю; которъй их разослал по Армении, по Лазике, и по другим провинциямъ. "

Ето го на шопски ли средно български изданието на Орбини от 1722 г :

" Потомъ отшедше отъ ония страннъй, остановился оружием въ пространъйх полях берегов великия реки Волги, от нея же нарековася Волгаръй, а потом болгаруъ. От которъйх с прехождением времене едина част отиде и прийде къ Дунаю, оттуду же на конец произилися во Фракию яко бъй въ лето 390: въ которис время Феодосии первъй, Царь Греяески разбил болгаровъ и отобрал отъ рукъ ихъ градъ Сирмию. Въ лето же 450 болгаръй напали Агелмонда Короля Лонгобардского , и одолевъ его убили на бою. Въ нанаткъ же Архиерейства Симмаха Папъй, бъйвшаго жъ 495 лето, напали не шокмо на Фракию, но и на Иллирик. Но Акумъ Корол союзник Греком, разбил их, возвратяся же они на другой годъ напали на Акума, и поимавъ его жива, привели съ собою. На Третии годъ , Мундъ Гепидъ съйн Гезма Принцепа Сирмскаго, учиненъ бъйв правителемъ Иллиричским, егда шелъ прияти властъ правителства, нападова на пути на него болгаруй, которъйх онъ победилъ, и послалъ болшую част из пленнъйх ко Царю; которъй их разослал по Армении, по Лазике, и по другим провинциямъ. Феодорик Цар Остроготакий, въ походе своем на Италию, бъйл нападенъ , и много дручимъ отъ болгаровъ водимъйх буришом или бузаромъ Королемъ ихъ. Тъже болгаръй, обитавшии в Паннонии купно со Аварруй, тояжде породъй, при постановленний новаго Короля, пошли въ распрю между собою.
И понеже одоленъй бъйша отъ многочислия Аваровъ, и проганнъй из Паннонии. Едина часть числом девят туйсяч съ женами и детми пришли къ дагоберту Корол Французскому, просяща места въ его королевствъ, да бъй возможно обитати имъ."

смешноипишко, не че няама да продължиш да си дриксаш и това да няма знаяение така както си дрискаш показаните ти гьосуратскиу целенасоячно грешни нтерпретации и цитати до сега от внхдур бунджур през касиодор до захари ритор или квото и да фанеш дет си писал "хисторияеско" тъпни интерпретирани за цитати

цитирай
22. germantiger - 14. czarnian - Готите никой, никъде ...
02.10.2013 12:02
14. czarnian - Готите никой, никъде не ги е опре...
10:23
Готите никой, никъде не ги е определял като германци. Германски са племената по р. Рейн. Готите (без значение дали приемаме, че са пришълци от Скандза) живеят, воюват, развиват се и мрът в продължение на няколко века в сарматска и сармато-хунска среда (след III в.). Та ако и да са били някога чисти по джинс германи, то към IV в. германски елемент надали е бил съществен. Чекант си тиквите и те като сармати, културата Сънтана де Муреш отдавна вече не се счита за чисто готска, а за продукт от многовековното съжителство на готи, сармати и хуни (на един по късен етап) и не на последно място, готите си изменят езика (вж. там Йордан какво пише по въпроса и от кои езици готите си харесват думички).
А иначе: http://veselins.blog.bg/history/2013/10/02/mnogoto-lica-profili-na-milchev-letopiseca.1154992
Много пропаганда г-н Милчев, направо сте се олял ;)

...

Българи пък "йок" ?!

Всъщност българи в Европа има "изворово" 3-4 век след Христа, друг ще ти посочи 2-и век.

Защо готите (и не само те) са германи, не траки ако желаеш виж в линковете и дискутирай. КОНКРЕТИКА - извори, антропология, фолклористика, етнография, именна традиция итн.

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-1-za-rasata-i.774600

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-2-za-izvorite-i.774801

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-3-sreshtu-avtohtonizma.774825

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-4-sled-posting-3.774838

Да ме прощавате, че с линковете ми не съм в същността на темата!
цитирай
23. germantiger - ...
02.10.2013 12:04
Защо има "миксиране"/смесване на готи и гети са писали различни автори, ВКЛ. КИРИЛ МИЛЧЕВ - ЛЕТОПИСЕЦА в блог.бг, за което преди 2 години му бях заслужено благодарил - тогава не знаех това!

Не се съмнявам, че автентичните готи са имали контакти или смесване в причерноморието с автентичните тракийски гети.

Няма проблем да сме с различни мнения и на различни позиции - когато всички мислят еднакво, значи... никой не мисли!
цитирай
24. czarnian - Тигре, защо намесваш "гет...
02.10.2013 12:16
Тигре, защо намесваш "гети", "траки" и прочие народи в темата?
цитирай
25. marknatan - швестерясало брусче
02.10.2013 12:16
швестерясало брусче



цитирай
26. letopisec - 23. germantiger - ... ////// ЯВНО ИМАШ ПРЕДВИД ТОВА:
02.10.2013 12:22
Готи и гети...Йордан пише De origine actibusque Getarum, повече известна като Getica, през 551 г. и основно ползва като источник готската хроника на Касиодор (487-583), завършена до 530 г.
Последната е на латински и е „опит да се създаде за германския народ такова благородно минало, каквото е имал Рим” (Ото Менфен-Хелфен).




Йордан също пише своята хроника на латински, но за разлика от високообразованият Касиодор, неговият латински е много лош. Самият Йордан, който е бил и духовно лице, признава в Гетика, че е слабо образован. Това е видно не само на формално-езиково ниво, но и като съдържание на летописа му. В него Йордан смесва две хипотези за произхода на готите. От една страна, следвайки Касиодор, Йордан отъждествява миналото на готите и тракийските гети, а от друга – преразказва немски легенди за произхода на готите от о. Скандза (Скандинавия).

Между другото, очевидно Касиодор е теоретика древното минало на тракийските гети да бъде отъждествено с готите, вследствие на което той задълбочено проучва и дава сведения за траките от извори, които днес в голямата си част отсъстват, но благодарение на компилациите на Йордан учените могат да експлицират „тракийският пласт” в хрониката на Касиодор и да разширят познанията си за траките.

Естествено, германското готско минало (греутунги, тривинги и т.н.) няма нищо общо с това на тракийските гети, но масовите сведения на късно-античните автори, че гети и готи са едно и също (Йордан цитира само Павел Орозий, ок. 415 г.), е предпоставка за размисъл дали действително името на припонтийските траки гети не е заето като етноним (готи) от германските племена, които очевидно асимилират тези траки в териториите около Карпатите.

От Херодот знаем, че балканските гети, които били най-войнствените траки, са включени във войските на персийският цар Дарий, с които той форсира Дунав и отива да воюва със скитите. Очевидно оттогава част от траките-гети колонизират територии по северното Черноморие. Много от сведенията в Гетика на Йордан трябва да се интерпретират внимателно. Така например, той твърди, че остроготи и визиготи било най-древното разделение между готите, но Амиан Марцелин знае други етноними.

Йордан пише, че хуните произлезли от вещици, което явно демонстрира степента му на суеверие. Л.Н.Гумильов смята, че това сведение на Йордан носи информация за расата на хуните, което показва слабостта на Гумильов като историк.


Интересен факт е, че до победата на хуните над готите, Йордан описва миналото на готите дори в Античността, без да загубят война. Що се отнася до данните за хуните около времето на Атила, Касиодор и Йордан основно са ползвали Приск Панийски, но Йордан дава и свои сведения. Той нарича бащата на Атила – Мундзук, и с това име ни е оставил в загатка, до момента , в който стана ясно, че то е прозвище, получено от топонимът Мундияк, упоменат от Олимпиодор през V в. и обхващаш земите на север от дн. Букурещ....
цитирай
27. letopisec - Самият Йордан дава сведение, че готите идват извън сарматската и скитската територии:
02.10.2013 15:37
„От древните предания научих следното за произхода им. Филимер, крал на готите и син на Гандарих Велики, пети подред от лицата, управляващи кралството на готите след напускането от тях на остров Скандза, и под предводителството на когото народа му навлиза в земите на скитите, научава, че сред народа му се въдят някакви вещици, които самият той, на своя роден език, нарича алиарумни."
цитирай
28. get - @ 27. letopisec - Самият Йордан дава сведение, че готите идват извън сарматската и скитската територии:
02.10.2013 16:18
- Теофан изповедник - Говори за Германия на Балкани ?!
GIBI, t. III (1960)
Теофан „За произхода на Велизарий”
Велизарий произхождал от Германия, която лежи между Тракия и Илирик !

- А малко по-рано от това сведение GIBI, t. III ; 236 - Говори за хунският цар Грод, живеещ в Пантикапей, който станал християнин ... та претопил статуите, на които по-рано хуните са се молели ?
- Но хуните се възмутили и разбунтували то постъпката му ! Избили римският гарнизон и предали власта(царска) на брат му Муаге(р/л)ис* .
Забележка: При Малала името се предава като Муглис или Мугел !
- имената съвпадат (почти)
- времето за което говори Теофан е приблизително 527 - 530 г.
- Ква стана тя накрая ... гепида бил и Хун, който живее хем на Боспор Кимерйски ... хем у Сирмиума ... кажи речи(?) у родната за Велизара, Германия ?
цитирай
29. letopisec - Хайде сега номерата на Г. Ценов, от с. Герман ще да правим Германия :-)))))
02.10.2013 17:04
get написа:
- Теофан изповедник - Говори за Германия на Балкани ?!
GIBI, t. III (1960)
Теофан „За произхода на Велизарий”
Велизарий произхождал от Германия, която лежи между Тракия и Илирик !

- А малко по-рано от това сведение GIBI, t. III ; 236 - Говори за хунският цар Грод, живеещ в Пантикапей, който станал християнин ... та претопил статуите, на които по-рано хуните са се молели ?
- Но хуните се възмутили и разбунтували то постъпката му ! Избили римският гарнизон и предали власта(царска) на брат му Муаге(р/л)ис* .
Забележка: При Малала името се предава като Муглис или Мугел !
- имената съвпадат (почти)
- времето за което говори Теофан е приблизително 527 - 530 г.
- Ква стана тя накрая ... гепида бил и Хун, който живее хем на Боспор Кимерйски ... хем у Сирмиума ... кажи речи(?) у родната за Велизара, Германия ?

цитирай
30. get - - Не съм чувал за ТОЛКОВА голЯмИ СЕЛА ... които, се РА-АЗПРОСТИРАТ между две провинции ?:))
02.10.2013 17:30
- Мъ-ъ ? - щом прЕко свързваш термина ГЕРМАНИЯ с готи ерго Германци - да поставим по друг начин нЯщата ?
letopisec написа:

Хайде сега номерата на Г. Ценов, от с. Герман ще да правим Германия :-)))))
get написа:


- А малко по-рано от това сведение GIBI, t. III ; 236 - Говори за хунският цар Грод, живеещ в Пантикапей, който станал християнин ... та претопил статуите, на които по-рано хуните са се молели ?
- Но хуните се възмутили и разбунтували то постъпката му ! Избили римският гарнизон и предали власта(царска) на брат му Муаге(р/л)ис* .
Забележка: При Малала името се предава като Муглис или Мугел !
- имената съвпадат (почти)
- времето за което говори Теофан е приблизително 527 - 530 г.
- Ква стана тя накрая ... гепида бил и Хун, който живее хем на Боспор Кимерйски ... хем у Сирмиума ... кажи речи(?) у родната за Велизара, Германия ?


- Сирмиума, към разглежданият период се ЯВЯВА СТРАТЕГИЧЕСКИ-НЕВРАЛГИЧНА ТОЧКА ! - Защото ?
- Ромите вече не държат територията Над Данубия ? - тоест по северният бряг на реката те не могат БЕЗОПАСНО да предвижват войскови подразделения ?! По тази причина Сирмиума се явява СТРАТЕГИЧЕСКИ по причина, че в него се събират няколко ВОЕННИ ПЪТИЩА ? - изгубиш ли го, губиш ВОЕННАТА ИНИЦИАТИВА а и от там ВОЙНАТА ... Както става с "ПОБЕДОНОСНИЯТ" имп. Теодосия, който както СПЕЧЕЛИЛ "Готската" война ?? - така е принуден, да се примири и ги остави да жвеят на ЮГ - ЮГ ! - от Дунава !... но както казват "византийските" хронописци ги направил "федерати" - Демек пак по неговата на ... импа СТАНАЛО :))) ! - това е ПРОПАГАНДА от най-чист ВИД ?!! :)) - на която и вие четящите Я, и се връзвате ?
- Относно скандо-ВИСЛЕНСКИТЕ ГОТИ - към ШЕСТИ те са ТУК - Там са ? :))
"На другой день захвачены были римлянами три славянина без всяких железных доспехов, с одними только гуслями. Царь спрашивал, откуда они, и где живут. Они отвечали, что они родом славяне, а живут у края океана."
- Пита се ! - У кой КРАЙ на океана СЕВЕРЕН, АНТЛАНТИЧЕСКИ или ...?
цитирай
31. voulgaros - ГЕТСКИ ГАГАВУЗ. . . . СЕЛОТО НЕ СЕ ...
02.10.2013 20:19
ГЕТСКИ ГАГАВУЗ....СЕЛОТО НЕ СЕ КАЗВА ''ГЕРМАНИЯ''...А ГЕРМАНЕА.
УЧЕНИТЕ КАЗВАТ ЧЕ ТОВА Е ТРАКИИСКА ГЛОССА=ДУМА. НО ТУКА СТАВА ИНТЕРЕСНО...ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЗНАЧИ ''ГЕРМАНЕА'' = ТОПЪЛ ИЗВОР, ИЛИ БАНИ-БАНЯ ПО СЕМПЛО.
НА ГРЪЦКА Е ТЕРМА-ТЕРМОС-ТЕРМИЛА-ТЕРМАЛИА-ЛОС.
ТЕРМОПИЛИ-ОН====НАЛИ СИ ЧУВАЛ ЗА ТОПЛИЯТ ПРОХОД (ВХОД) !!!
ТЕЗИ ТРАКИ ЯВНО СА БИЛИ ПО-БЛИЗО ДО НАС ГЪРЦИТЕ, ВЪВ ВСИЧКО....И ЗА ТОВА СА СЕ ВЛЕЛИ В ГРЪЦКАТА ОБЩНОСТ.

ВАШАТА БЪЛГАРСКА ДУМА Е КОРЕНННО ДРУГА ОТ ТЯХНАТА, И ТОВА ПАК ДОКАЗВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЯМАТЕ НИЩО ОБЩО С ТРАКИТЕ, И СТЕ ДРУГ НАРОД.

ПО-СКОРО ТРАКИТЕ КАКВОТО И ДА СА БИЛИ, СА ИМАЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ ОБЩИ НЕЩА С ГЪРЦИТЕ.

.............................................................................

ТАКА, А СЕГА ЗА ПРОИЗХОДА НА ДЪРЖАВАТА ГЕРМАНИЯ----АЗ КАЗАХ В БЛОГА НА ДРУГИЯ СМЕШНИК ЛЕОН ЛЕОНОВ...ЧЕ ИДВА ИЛИ ОТ ГЕРОЯТ-ВОИН ХЕРМАНН.....ИЛИ ОТ ЛАТИНСКАТА ДУМА ''ГЕРМАНИТАС - ГЕРМАНИТАЕ''....ТОВА ПО-СКОРО ГО КАЗА ТОИ. А СЪМ КОРЕКТЕН, И НЕ ИСКАМ ДА МУ КРАДЯ НЕГОВИТЕ МНЕНИЯ И ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.
цитирай
32. shtaparov - Хубава статия, добре поднесен м...
02.10.2013 21:31
Хубава статия,добре поднесен материал. Но какво пречи да приемем,че гепидите са били Хунско сиреч Българско племе,и тогава всичко си идва на мястото??!! Междуособните войни не са от вчера,нали?
цитирай
33. aristotelis - По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки,
02.10.2013 23:08
Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.
Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня).
цитирай
34. aristotelis - voulgaros - ГЕТСКИ ГАГАВУЗ. . . . СЕЛОТО НЕ СЕ ...
02.10.2013 23:15
getovski - представителят на МАНУ, единственото от което разбира са свирките, така че voulgaros не се занимавай с него! А има още много свирки да прави на ГЪРЦИТЕ!
цитирай
35. get - - Момче ли си - момиче ли ... с тази ти пристрастност към свирки и вибратори - но определено си Идиот !!
03.10.2013 00:07
aristotelis написа:
getovski - представителят на МАНУ, единственото от което разбира са свирките, така че voulgaros не се занимавай с него! А има още много свирки да прави на ГЪРЦИТЕ!


- Текста е двуезичен !
- Прочети, КАК НА ГРЪЧЦКИ е изписано ИМЕТО ?!
http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_237.html
- Идиот ... който си е губил шест години от живота да учиш СТАР, че и ГРЪЦКИ !! - чети ... овча главо !
- "eIA" как се изчита на гръчцки ве, Малака ?! - Айде-е-е пае макриа ! - иди на друг да правиш забележки или фелацио !
цитирай
36. germantiger - Прощавайте!
03.10.2013 08:13
25. marknatan - швестерясало брусче
02.10 12:16
швестерясало брусче

...

6 милиона сълзи, не крокодилски, молим ти се ;)

Съжалявам за коментара ми не по темата и явно идиотски, но с идиоти по тяхному - тук с маркомагарето спирам "дебат" ;)
цитирай
37. letopisec - Да, Щапаров...
03.10.2013 11:14
shtaparov написа:
Хубава статия,добре поднесен материал. Но какво пречи да приемем,че гепидите са били Хунско сиреч Българско племе,и тогава всичко си идва на мястото??!! Междуособните войни не са от вчера,нали?


Хунската империя е включвала много народи, както Римската. Гепидите до 455 г. са били част от Хунската империя, но след смъртта на Атила решават да се отцепят и убиват около р. Недао престолонаследникът Елак, първороден син на Атила. След това гепидите отиват на среща с император Маркиан и като кучета го молят да станат римски федерати и той да им отстъпи Горна Дакия, за да живеят там. Хуните се оттеглят на изток, след предателството на гепиди, а веднага след гепидите и остроготите предават без бой Панония на Рим, за да бъдат федерати на Рим и да им дават "подаръци". През 568 г. българите кутригури завеждат в Панония 20 000 авари-тюрки, отцепници от армията на Истеми и заедно претрепват гепидите и окупирват Панония и горна Дакия, създавайки обща държава между българи-хуни и авари-тюрки. Оттогава и навлизат определени тюркски титули и думички в българския език, като юбиги кан, т.е. ябгу кан и т.н.
цитирай
38. get - - Милчев, вече почвам да те подозирам, че си "НА ЯСЛА"(заплата) при САМОЕДСКО-РОССкият княз Кубарев - пишейки долната глупост ?!!
03.10.2013 12:41
letopisec написа:
... българите кутригури завеждат в Панония 20 000 авари-тюрки, отцепници от армията на Истеми и заедно претрепват гепидите и окупирват Панония и горна Дакия, създавайки обща държава между българи-хуни и авари-тюрки.


- За кой път да ти цитирам ? - Дедо Фредегар(Fredegarius Scholasticus(? +660 Аno domine)) Който ни го е кАзал ясно и точно !!
„На 40-та година от управлението на Хлотар (623 г.) славяните известни като ВЕНДИ, вдигнали въстание срещу АВАРИТЕ, наричани още ХУНИ(хони).
- Вендите били дълго време поданици на хуните, които ги използвали като befulci.
- Всяка зима хуните (аварите) зимуват в селищата на славяните, спят с техните жени и за добавка ги карат да плащат много данъци и налози.
- Синовете родени от хуни и славянски жени, не можели да търпят това унижение от
своите господари и вдигнали въстание”.

- Почвам да ти поставям АДАПТИРАНИ КАТО ЗА ТЕБ - логгичесски въпроси ?!
- В по-ранните си постове КАКВО ОБЯСНЯВАШЕ ЗА ЕФТАЛИТИТЕ ... ама че ? - Те са "хиони", тоест ХУНИ, наричани още и БЕЛИ !
- Защо бели ? - това по причина, че антропологично и езиково са ЕВРОПЕИДИ !!?

- Какво ни каза Fredegarius ? "... АВАРИТЕ, наричани още ХУНИ(хони)." !!
- Какво става по твоята "логика" ? - аварите ... тоест хуни = тЮрки ?

- Защото за тЮрки ! - защото хронологично, се появяват по време, с документирано присъствие на част от каганатската армия (в Приазовие) ... водена от ягбу(китайска титла отговаряща за "княз") на УГРА-САМОЕДА Истеми ! - който щото ПРЕСЛЕДВАЛ аварите-хуни ... Ерго(от което следвало) че аварите са част от ТЮРКСКО-КАГАНАТСКАТА армия КОЯТО ПРЕСЛЕДВА друга СВОЯ ЧАСТ ... ?? - по-глупава логика, последователност от причинно-следствени ИЗВОДИ НЕ СЪМ СРЕЩАЛ ?!! - Шъ, извиняваш !!

- АВАРИТЕ са част (спасила се !) след ОСЕМДНЕВНАТА БИТКА !!! - между ЕФТАЛИТ(ска) и СЪЮЗНАТА каганатско-тюркска ПЛЮС персийска(сасанидска армия) !! - Това е логиката - поради това българите-хуни, КРИЯТ аварите-ХУНИ в ПАНОНИЯ !!
цитирай
39. letopisec - Ravennas Anonymus
03.10.2013 14:30
ІV,14 "...се намират две много обширни земи, които се наричат Дакия Първа и Втора. Последната се нарича и Гепидия. Там отскоро живеят хуни, които се наричат и авари."...........И така, от летописецът от VІ в. Менандър научаваме, че 10 000 българи (кутригури) подлъгват 20 000 авари от армията в Кавказ на тюркския ябгу Истеми, докато той е бил на война с ефталитите в Согд и дезертират в Панония. Има запазени думите на ябгу Истеми, чийто брат е каган, че ще се върне, защото "ВАРХОНИТЕ" /така вече ги наричат тюрките, т.е. авари и хони/, не са с крилЕ за да литнат, заканва се Истеми... Неговият наследник Турксанаф даже казва, че войските му няма да се бият един ден с вархоните, а само конските копита ще ги смажат. И да демонстрира Турксанаф пред византийското посолство яроста си, пренася в жертва давама хуни, и се хвали, че утигурите му се подчинили, но хуните (чети: БЪЛГАРИТЕ-КУТРИГУРИ) избягали на запад с аварите, и ги кълне с новото им име: ВАР-ХОНИ. оТ СВОЯ СТРАНА АВАРСКИЯ ШЕФ-ДЕЗЕРТЬОР, ВЕДНАГА РЕШАВА В пАНОНИЯ ДА СЕ САМООБЯВИ ЗА КАГАН, иска си тюяркския титул, понеже е тюрк, и Е ИЗВЕСТЕН КАТО КАГАН БОЯН, ЗАЕМАЙКИ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВОЖД Боян, който го давежда в Панония.
цитирай
40. get - - В последният пост си пост ! - с какво опровергаваш твърдението ми ??!
03.10.2013 17:40
- За начало ще ти дам цитат от РУСКИ:
"Истеми был младшим братом и соратником Бумын-кагана, вместе с ним участвовал в войне с Жужаньским каганатом.
- Под его началом СОСТОЯЛИ ДЕСЯТЬ СЕВЕРОАЛТАЙСКИХ УГОРСКИХ ПЛЕМЕННЫХ ВОЖДЕЙ(потомками этих племён, вероятно, являются шорцы, кумандинцы, челканцы и др.), что, по-видимому, ОБЪЯСНЯЕТ УГОРСКОЕ, А НЕ ТЮРКСКОЕ происхождение ЕГО ИМЕНИ.
- После того как Бумын принял титул кагана под именем Иль-ХАН в 552 году, он назначил Истеми ябгу, сделав его вторым человеком в каганате.
ТУК НЕЩО ВАЖНО ОТНОСНО МАРШРУТА НА КАГАНАТСКАТА АРМИЯ ?!
- Подойдя к берегам Волги, тюрки не стали форсировать реку, а вернулись назад. К этому времени (в 557 году) Иран заключил перемирие с Византией и был готов вместе с тюрками начать войну с эфталитами.
А. в 562 году войска шахиншаха Хосрова І Ануширвана нанесли эфталитам поражение и заняли Тохаристан.
Б. Истеми занял Самарканд.
В. Решающее сражение состоялось в 565 году возле Карши, длилось восемь дней и завершилось победой Истеми и персы.
Г. Государство эфталитов прекратило своё существование и было разделено между тюрками и иранцами.

- Има и ВТОРА ВЕРОЯТНОСНа ВЕРСИЯ: - Да свържем това, което за европейците е авари ... с население, което към времето на тези събития също се е наричало АВАРИ - но което не е представлявало ВОЕННА и ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛА, та КАГАНАТСКИТЕ ВОЙСКИ ДАЖЕ НЕ ВОДЯТ СРАЖЕНИЯ С тях при подчиняването им !!?
- Поради това ... в източници за ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВАРИ - някъде се коментират и като "псевдо авари" !?
- ОТНОСНО "вар-хон" - дадох ти по Абаев тълкувание на/през осетински думата UAR - означава вардя/воин ?!! - хон си е идентичното, като форма на "хони-хуни", тоест ВОИНИ-ХОН-ХУНИ !!

- Ами то и самата дължина на съществуване на държавата им подкрепя логиката ТЕ да са военна общност ! - Избягали от Средна азия след войната през 565 г. ... и-и-и ... според Фредегарий, вече през 623 г. ветераните са дърти:)) до толкова, че не могат да се справят с въстанието на ГЕПИДИТЕ-славяни !! :))
цитирай
41. letopisec - Това неволна грешка ли е или според теб гепидите са славяни?????
04.10.2013 09:13
40. get - Ами то и самата дължина на съществуване на държавата им подкрепя логиката ТЕ да са военна общност ! - Избягали от Средна азия след войната през 565 г. ... и-и-и ... според Фредегарий, вече през 623 г. ветераните са дърти:)) до толкова, че не могат да се справят с въстанието на ГЕПИДИТЕ-славяни !! :))
цитирай
42. get - @ 41. letopisec - Това неволна грешка ли е или според теб гепидите са славяни?????
04.10.2013 12:06
- Явно мислиш исторически ФРАГМЕНТАРНО мислене ? - което ще ти го демонстрирам !
I.1. От около 625 г. се създава ДЪРЖАВНОТО ОБРАЗУВАНИЕ ИЗВЕСТНО, като ДЪРЖАВА НА САМО (!) това е на заселените с Венети, Хорутани(карантини) и други „СЛАВЯНИ”(?) територии попадащи на част от територия на съвременна Чехия (най-вече историческата област Моравия), Словакия, Полша(южна) по р. Висла, Австрия(част), Унгария и части от Бавария и Тюрингия, включващо предците на съвременните словенци, словаци, чехи, сърби(немски - сОрби) бавари и други отхвърлили за кратко аварското владичество. Според останали сведения съществуването й продължило до 658 или 661 г. - но така ли е в ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ?!
I.2. Кога имаме отбелязано и … относно Кого(?) – че е отхвърлил АВАРСКАТА ДОМИНАЦИЯ в Панония но не разбирай същата(конкретно в смисъла на) военно-административната РИМСКА ОБЛАСТ а ГЕОГРАФСКАта с наложеното, относно нея понятие ?! – пак ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СЕ ПИТАМ НА ГЛАС – Кой български владетел, Кога отхвърля АВАРСКАТА ВЛАСТ в БАНОВИНА(тоест Панония (!) ??
ЗАБЕЛЕЖКА(!)
1.Тук вече се намесва РИМО-КАТОЛИЦИЗМА(цезаро-папизма !!) и неговото религиозно-държавно ОТРОЧЕ - ФРАНКИЗМА ! - в лицето на Франкската държава ?
- Поради което, се е водила БРАТОУБИЙСТВАНЕТА БИТКА - на Каталунското поле ( 451 г.) - водена по повод, че КАТОЛИЦИЗМА в противоречие със "Салическата правда"(!) се опитва да НАЛОЖИ СВОЙ ДИНАСТ на трона на ВЕСТГОТИТЕ в ГАЛИЯ !!?
2. Пример за унаследяване според "Сал. закон" е с владетеля САМО, още с изписване(Ш(с)ам-Бат) на когото някои лингвисти се изкушават да го извеждат от САМО-Власт(ен) ?! - допускам напълно, че ТОЙ е в роднинска връзка "чичо-племенник" с владетеля КоурБат ?!
II.1. Тук започва голямата политическа и военна игра, на изтощение и надхитряване между Изт.-франкско кралство (в лицето на Бавария) и Българите - с ПРИМЕРА от 824 и 829 години, когато о"Муртаг - изпраща "морска пехота" да "вкарва в пътя" самозабравилите се лужицко-сорбско-моравски кнезчета, подкпувани от франки ?!!

СЛЕД ОБСТОЯТЕЛСТВЕНАТА (смятам ?) ИНТРУДУКЦИЯ, ВЕЧЕ МОГА ПО СЪЩЕСТВО ДА ОТГОВОРЯ НА ПИТАНЕТО ТИ ?!
"Това неволна грешка ли е или според теб гепидите са славяни???"
1. Те са част от тези народи известни, като ВЕНЕД/т/И и които са повече РОДСТВЕНИ НА сарматите-ХУНИ според изказването на Тацит !!
2. Но те в историческото си развитие са движени от ЧАСТНО ЛИЧНИ и ПЛЕМЕННИ(на племето) ИНТЕРЕСИ ! Поради тези си КАЧЕСТВА(по-скоро липсата им !) - ТЕ СА СКЛОННИ НА КОМПРОМИСИ - СКЛАНЯт лесно и ПРЕМИНАВАТ от ЕДИН ЛАГЕР В ДРУГ ... от ЕДНА ДЪРЖАВА В ДРУГА !
- Поради това относно сорби-серби-сърби ... не случайно КАРТОГРАФИТЕ от късно средновековие а и в ново време ... по силата на традиции(и поради вътрешно присъщите им коментирани от историята качества !) ТРАДИЦИОННО ИЗПИСВАТ името на държавата, като "SeRVia" - тоест "служанка" на български !!
- В това, което обяснявам ? - можеш да се УВЕРИШ от картата на Franz Johann Josef von Reilly издадена през 1789 г. Виена ?!! - http://alte-landkarten.de/stock/alte%20landkarte/21050/Der%20Noerdliche%20Theil%20des%20Koenigreichs%20Albanien%20mit%20dem%20Distrikte%20Montenegro%20Nro%2021/Reilly.shtml
- Ето още една от 17-ти век !
https://www.monika-schmidt.com/landkarten/lk_gross/lt031210_gr_e.htm
цитирай
43. letopisec - Че сърбите са славяни, знаем, но какво общо имат гепидите с тях. Де е Ардарих, името на вожда на гепидите, че го сКлони в славянскийййй
04.10.2013 14:36
42. get : СЛЕД ОБСТОЯТЕЛСТВЕНАТА (смятам ?) ИНТРУДУКЦИЯ, ВЕЧЕ МОГА ПО СЪЩЕСТВО ДА ОТГОВОРЯ НА ПИТАНЕТО ТИ ?!
"Това неволна грешка ли е или според теб гепидите са славяни???"
1. Те са част от тези народи известни, като ВЕНЕД/т/И и които са повече РОДСТВЕНИ НА сарматите-ХУНИ според изказването на Тацит !!
2. Но те в историческото си развитие са движени от ЧАСТНО ЛИЧНИ и ПЛЕМЕННИ(на племето) ИНТЕРЕСИ ! Поради тези си КАЧЕСТВА(по-скоро липсата им !) - ТЕ СА СКЛОННИ НА КОМПРОМИСИ - СКЛАНЯт лесно и ПРЕМИНАВАТ от ЕДИН ЛАГЕР В ДРУГ ... от ЕДНА ДЪРЖАВА В ДРУГА !
- Поради това относно сорби-серби-сърби ... не случайно КАРТОГРАФИТЕ от късно средновековие а и в ново време ... по силата на традиции(и поради вътрешно присъщите им коментирани от историята качества !) ТРАДИЦИОННО ИЗПИСВАТ името на държавата, като "SeRVia" - тоест "служанка" на български !!
цитирай
44. get - 43. letopisec - Де е Ардарих - знам го какво означава, но това наместо лично е служебна ТИТУЛАТУРА !!?
04.10.2013 15:58
letopisec написа:
42. get : СЛЕД ОБСТОЯТЕЛСТВЕНАТА (смятам ?) ИНТРУДУКЦИЯ, ВЕЧЕ МОГА ПО СЪЩЕСТВО ДА ОТГОВОРЯ НА ПИТАНЕТО ТИ ?!
"Това неволна грешка ли е или според теб гепидите са славяни???"
1. Те са част от тези народи известни, като ВЕНЕД/т/И и които са повече РОДСТВЕНИ НА сарматите-ХУНИ според изказването на Тацит !!
2. Но те в историческото си развитие са движени от ЧАСТНО ЛИЧНИ и ПЛЕМЕННИ(на племето) ИНТЕРЕСИ ! Поради тези си КАЧЕСТВА(по-скоро липсата им !) - ТЕ СА СКЛОННИ НА КОМПРОМИСИ - СКЛАНЯт лесно и ПРЕМИНАВАТ от ЕДИН ЛАГЕР В ДРУГ ... от ЕДНА ДЪРЖАВА В ДРУГА !
- Поради това относно сорби-серби-сърби ... не случайно КАРТОГРАФИТЕ от късно средновековие а и в ново време ... по силата на традиции(и поради вътрешно присъщите им коментирани от историята качества !) ТРАДИЦИОННО ИЗПИСВАТ името на държавата, като "SeRVia" - тоест "служанка" на български !!

цитирай
45. shtaparov - Хубава статия, добре поднесен м...
04.10.2013 16:04
letopisec написа:
shtaparov написа:
Хубава статия,добре поднесен материал. Но какво пречи да приемем,че гепидите са били Хунско сиреч Българско племе,и тогава всичко си идва на мястото??!! Междуособните войни не са от вчера,нали?

Хунската империя е включвала много народи, както Римската. Гепидите до 455 г. са били част от Хунската империя, но след смъртта на Атила решават да се отцепят и убиват около р. Недао престолонаследникът Елак, първороден син на Атила. След това гепидите отиват на среща с император Маркиан и като кучета го молят да станат римски федерати и той да им отстъпи Горна Дакия, за да живеят там. Хуните се оттеглят на изток, след предателството на гепиди, а веднага след гепидите и остроготите предават без бой Панония на Рим, за да бъдат федерати на Рим и да им дават "подаръци". През 568 г. българите кутригури завеждат в Панония 20 000 авари-тюрки, отцепници от армията на Истеми и заедно претрепват гепидите и окупирват Панония и горна Дакия, създавайки обща държава между българи-хуни и авари-тюрки. Оттогава и навлизат определени тюркски титули и думички в българския език, като юбиги кан, т.е. ябгу кан и т.н.

Нямам против,че "Ябгу" и "Юбиги" имат единен произход,но той определено не е тюркски а именно Български: Ю-Биги значи Ю-Бога (У Бога,Во Бога),а буквален превод в тюркския език тяхното "Ябгу" няма. За сметка на това тази титулна "добавка" я е имало при Кушаните (Кучаните,Кучи-Българ),които я ползвали далеч преди появата на тюрките под формата "Явуга",но кой знае защо нашите историци не се трогват от това!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11472447
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ