Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2016 20:51 - По темата за еднополовите бракове като бич за обществото
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 13971 Коментари: 13 Гласове:
21

Последна промяна: 06.02.2016 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Все задавам един и същи въпрос по тази тема и все получавам уклончив и неубедителен отговор. По какъв точно начин едно общество ще се самоунищожи, ако разреши еднополовите бракове? Какъв е механизмът на унищожаването? Важно ми е това нещо да ми е ясно, та да знам как да се предпазя от унищожение.

Гледам, дава се за пример Римската империя. За упадъка на една империя или общество като цяло, разбира се, има набор от фактори. Това е комплексен процес и за негова първопричина или катализатор не може да се обособи едно-единствено явление (хомосексуализмът, например). Освен това, необходимо е да се направи ясно разграничение дали дадено явление е причина за упадъка на едно общество, или по-скоро негово последствие (т.е. дали например хомосексуализмът е в състояние да съкруши една империя, или той е един от крайните признаци за вече отдавна започналия и причинен от други фактори упадък). Това е доста важен нюанс, струва ми се.

Останалите аспекти на въпроса (като например довода, че хомосексуализмът е неестествен) ще ги оставя настрана - не само защото са доста спорни, не и защото продължава да е неясно как едно неестествено поведение би разрушило едно общество или цивилизация, а най-вече защото те са странични и второстепенни. Горният нюанс е най-важното според мен.

Що се отнася до твърдението, че еднополовите бракове ще разрушат обществото, логично е да зададем и въпроса - а разнополовите бракове нима не са в упадък? А дисфункционалните бракове с домашно насилие, насилие над деца, сексуално посегателство и експлоатация на деца от страна на родител, отсъствие на единия родител, психически последствия от тежки разводи, употреба на алкохол и наркотици от страна на родител, криминално поведение на родител, бракове с малолетни, продажба на невести - те не подкопават ли обществото повече, отколкото две жени например, които са осиновили едно дете и се грижат за него с всички сили и цялата отговорност, на която са способни?

Струва си да погледнем на проблема по един по-смислен, по-разумен начин, вместо да се подвеждаме по първосигнални внушения от сорта на "противоестествено е и точка". Поне аз така виждам нещата.

Редно е и да се опитаме, въпреки несъгласията си по някои аспекти, да водим един нормален, човешки разговор по въпроса, вместо да прибягваме до лепене на етикети и заучени фрази. Темата наистина е много важна и не заслужава да бъде опорочавана, макар че, предвид видяното досега в платформи като тази, съм песимист в това отношение.


Тагове:   политика,   общество,


Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tttttaaaaa - @
06.02.2016 21:26
толерантността е докато ти си качат на главата. Опознай ги и пак ще говорим. Пък и твърде много станаха, за да не твърдим, че са една от причините за самоунищожението.
цитирай
2. asthfghl - 1.
06.02.2016 21:27
Надявах се на по-обоснован аргумент, честно казано. Сещате се - като от зрял и мислещ човек, какъвто съм сигурен, че сте.
цитирай
3. htpcl - Перверзната логика на хомофоба...
07.02.2016 01:19
Бащите пияници и насилници са "естествени". Грижовните майки лесбийки са противоестествени. Следователно първите са стожери на обществото, а вторите - негови палачи.
цитирай
4. syrmaepon - Не мисля, че обществото или каквото ...
07.02.2016 10:25
Не мисля, че обществото или каквото и да било друго, ще се унищожи. За мен проблемът е в налагането на сила на оценки, като ме задължават да приема или не нещо. Това си е тоталитаризъм, за мен това е проблемът. Не мога да съдя един човек и да имам каквато и да било положителна или отрицателна оценка, ако не го познавам. Каквито отрицателни ефекти може да постигне едно хетеро семейство, такива са и във всякакви други варианти. Въпросът е в лобизма и починът "да раздадем децата на емигрантите" примерно и определено лоби е с предимство. Да не говорим, че в случая с емигрантите, лишаваме националността от своите корени, тоест получава се нещо като еничарство.
Все повече клоня към отрицание въобще на осиновителството, особено, ако детето вече е навършило години в несемейна среда. Например в испанския сериал за съседите в първите епизоди, точно чиновникът от въпросната група беше пристрастен и даде предимство на своите събратя, ако мога тъй да ги нарека. Въобще да се вземе решение, кой е най-достоен родител за мен е абсурдно.
цитирай
5. asthfghl - 4.
07.02.2016 18:18
Чакай... кога тази тема мина в плоскостта за емигрантите?
цитирай
6. syrmaepon - Не, че са свързани. Просто както ...
08.02.2016 09:35
Не, че са свързани. Просто както починът с "емигрантите" ни се налага, тъй и всичко останало. Така работи лобизмът, а лобизмът подкрепен с много пари е опасен, защото защитава интерес на малцинството. Що се отнася до еднополовите бракове смятам че защитата им е продукт именно на богатото лоби, защото непрекъснато ни рекламират богаташи сключили подобни бракове, които между другото имат и най-голям икономически интерес, не само да сключат брак, но и да имат наследници. Никой тук не е загрижен за бедните деца, осиновени или родени от сурогатна майка /за което се плаща хиляди и няма как една по-бедна двойка да си позволи/, как ще възприемат появяването си на бял свят. Долче и Габана също бяха наречени фашисти, само защото изказаха свои доводи против. Другият проблем на въпроса е Църквата, защото Европа все още е християнска, а скоро ако стане и мюсюлманска не виждам как двете неща ще се съчетаят ) Все едно с голи ръце да хванеш оголена жица по която тече ток или нещо подобно.
цитирай
7. asthfghl - 6.
08.02.2016 13:12
И пак не разбрах как точно се унищожава обществото.
цитирай
8. syrmaepon - Ти май не четеш какво ти пишат ком...
09.02.2016 09:59
Ти май не четеш какво ти пишат коментаторите. )))) Написах ти че според мен нищо не се унищожава /виж 4/ )))) . Това не означава обаче, че не възникват някои противоречия, върху които може би трябва да се замислим )
цитирай
9. asthfghl - 8.
09.02.2016 13:01
Както кажеш, брат :)
цитирай
10. syrmaepon - Не брат, а сестра :)
10.02.2016 10:32
Не брат, а сестра :)
цитирай
11. krumbelosvet - Старият Завет заповядва убиване с камъни.
20.02.2016 15:46
В Бел Епок са понасяли тия, които спазват дискретност.
При социализма беше почти същото.
Сега на запад става друго. Гей-парадите и гей-целувките са агресия. Все едно да ядеш жаби публично. Яж си ги, но не предизвиквай отвращение у невинни хора. Еднополови двойки вече осиновяват деца. Тия деца какво прово имат да избират? И още нещо, може би най-важното. Мнозина ли са и мнозинство ли са тия хомо-мъже, които запазват човешко достоинство и уважават чуждото, като Георги Парцалев например? Далече не, доколкото съм видял в дългия си живот. Няма да умувам защо е така. Но масовата липса на достоинство може да разруши обществото.
цитирай
12. asthfghl - 11.
20.02.2016 17:04
Много общи приказки... и ПАК не получих обяснение КАК ТОЧНО се унищожава обществото.

На четвъртия ми параграф някак удобно избягна да дадеш смислен отговор - може би случайно?
цитирай
13. barin - Категорично против узаконяването ...
02.05.2016 21:57
Категорично против узаконяването им.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280812
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив