Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
26.05.2021 20:00 - Билки, наименованията на които започват с буквата М-първа част
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6190 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 21.07.2021 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Вече е късна пролет и билките разцъфтяват една след друга. Навън ухае на акации и бъз, любимият ми сезон, а на мен душата ми се е свила. Малкият ми внук се дере по цял ден от колики, но майка му не му дава анасон и копър, лекува го по нови методи, които не дават резултат.На горките бебета даже вода не им се дава, докато се кърмят, камо ли чай, добре че родих децата си във времена, когато докторите си знаеха работата, а сега дават тъпи съвети на родилките. Моите деца никога не са имали колики като бебета, пиеха подсладена вода, билкови чайчета и спяха по цяла нощ. В тия нови времена всичко върви наопаки, като се сетя само за изборите, ама да не се отплесвам сега и с политиците, те си имат достатъчно занимавки.

Днес ще ви покажа първата част от билките, започващи с буквата М, които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Подобно на албума с буквата Г, тук за всяка билка има стихче, което е било като гатанка и помощно средство за разпознаването й. Така под формата на игра установих, че се научава повече и интереса е по-голям. Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства за съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билка.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.




image

 
Зелена ми е главата,
зелени са ми краката,
салати и супи овкусявам,
зрението възкресявам
и от рака ви спасявам.
Вий добре си помислете,
името ми напишете.
1. Магданоз (Petroselinum crispum)
Снимка: Кирилка Здравкова
Магданозът принадлежи към семейство сенникоцветни.Магданозът в миналото се е използвал като лекарство и след това се е превърнал в популярна подправка.

Листата и корените се прилагат при при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, хепатит, камъни в бъбреците и жлъчката. Облекчава уринирането, особено при възрастните мъже с хипертрофия на простатата. Подобрява функционирането на бъбреците и ги подпомага да отделят натрий и вода. Предпазва и от появата на бъбречни камъни.
Магданозът е със силно противовъзпалително действие и се прилага за лечение на ревматоидни артрити и остеоартрити, различни инфеции и простуда. Премахва токсините и прочиства кръвоносните съдове, ставите и черния дроб, повишава значително имунитета.
Действа против спазми, затова едно от най-популярните му действия е при болезнена менструация. Той успокоява болките, освен това регулира месечния цикъл. Препоръчва се за родилки, тъй като помага за по-бързото свиване на матката и стимулиране на производството на кърма. При кърмачките, чиито млечни жлези са се втвърдили, много добре действат компреси с магданозена настойка.Стимулира и сексуалната функция, повишава либидото.
Подпомага дейността на сърцето и кръвообращението, препоръчва се при анемия. Този ефект е бил познат още на древните германци, които са приготвяли напитка от магданоз и червено вино за по-добра циркулация на кръвта. Благодарение на високото съдържание на желязо, магданозът е много полезен за производството на червени кръвни телца. Магданозът съдържа много калий, затова отварата от напитката понижава високото кръвно налягане. Благодарение на фолиевата киселина, се препоръчва за предпазване от болести на сърцето. Както и чесъна, магданозът подобрява липидната обмяна.
https://agronovinite.com/magdanozat-pazi-ot-rak-i-bolno-sarce/


Летливите масла в магданоза и по-специално миристицинът, е доказано че възпрепятства образуването на тумор и в частност, формирането тумор в белите дробове.
Флавоноидите, съдържащи се в магданоза и по-специално лутеолинът, е доказано, че функционират като антиоксиданти, които се съчетават със силно реактивните кислород-съдържащи молекули (наречени кислородни радикали) и помагат за предотвратяването на кислород-базирани увреждания на клетките.
Магданозът е добър източник на фолиева киселина, която е един от най-важните В витамини. Макар да играе много роли в организма, една от нейните най-важни роли е по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. От там идва необходимостта от нейното участие в процеса, чрез който тялото конвертира хомоцистеина в доброкачествени молекули.
Магданозът е изключително полезен при лекуването на различните очни заболявания. Възпаления на роговицата на очите, катаракта, конюнктивит, офталмията във различните и форми се лекуват с пресен сок от магданоз, смесен със сок от целина и цикория.
Храните, богати на витамин C, като магданоз, осигуряват на хората защита срещу възпалителен полиартрит, форма на ревматоидния артрит, включваща две или повече стави.
https://gotvach.bg/n8-3820-%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B7


Магданоз за очите – рецепта за избавление от зрителни проблеми
Страхотна рецепта: Вземете една връзка магданоз и я нарежете на ситно. Смесете я с една кофичка кисело мляко.Сместа е нужно да се изконсумира за цял ден. Това лечение трябва да продължи в рамките на месец.След 30 дни към сместа се добавят и връхчета от коприва (обезателно прясна). Продължете този курс на лечение за още 1 месец.След 2 месеца ще се чувствате превъзходно и дори ще можете да се разделите с очилата. Напълно постижимо е да възстановите своето зрение в рамките на 2 диоптъра: https://struma.bg/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B7-%D0%B8/

Магданозена вода: На 500 мл вряща вода се слагат 2 връзки нарязан магданоз. Ври 15 мин и се сваля от огъня и кисне 30 мин. Прецежда се и се сипва в стъкло, слага се в хладилник. На всички 4 ти ден се прави нов тоник. Ползва се така за промивки- в една ч.ч се затопля на водна баня и се промиват очите.Това се прави на всеки три дни. Рецептата е на офталмолог Джингъров от Пловдив

image

Аз красиво съм дърво
със лечебно стебло,
цветовете ми красиви,
пролет се отварят като живи.
Вий добре си помислете,
името ми напишете.
2. Магнолия суланжова (Magnolia soulangeana)
Снимка: Невена Босилкова
Тя представлява едър храст, формиран от няколко основни стъбла. Листата са светло зелени, имат обратно яйцевидна форма и дължина 10-15 см. Цветовете са ароматни, бели или обагрени в различни розови нюанси. Характерни за вида са завитите навътре венчелистчета на едрите (до 10 см в диаметър) цветове. Цъфтежът е през периода април-май, обикновено преди разлистването или съвпада с появата на първите листа.

Към семейство Магнолиеви спадат над 200 вида, те са изключително красиви особено по време на цъфтеж и биват ценени по целия свят. Цветовете им са впечатляващи, ароматни, биват бели, розови, червени, лилави, жълти. Някои форми са едроразмерни вечнозелени дървета и храсти други, листопадни, са с цъфтеж преди разлистването.
У нас се отглеждат и култивират повече пролетните видове магнолия. Магнолията рано напролет показва най-напред красивите си ухаещи цветове, а после се разлиства.

Ето какво пише Аленатапринцеса за магнолията в блогер.ком: „Нейните цветове имат свойства, които помагат в лечението на множество болести.
В началото на първи век китайските билкари използват кората и цветовете на магнолията за медицински цели. Налична в Мексико и Централна Америка, Хималаите на северен Китай, магнолията съдържа между 6 и 12 листенца на цвета си. Кората на магнолията и цветовете се различават в своите качества и имат различен начин на приложение.
Основната функция на цветовете на магнолията е да облекчи дихателните инфекции. Разтвор, направен от тези цветове, помага в лечението на астма. Цветовете на магнолията също помагат и за храносмилателни проблеми. Световъртежът преминава, ако използвте екстракт от магнолия, който действа и като диуретик.
Масло от магнолия помага за възспирането на офталмия, а и подуване на ставите, понякога се използва и против косопад, или като антисептик за рани.
Сред мистичните свойства на магнолията са привличане на любов и лоялност, вярност.Тя намалява силата на пристрастяванията и обсесиите, особено тютюнопушенето.Помага за проблемии с кожата, възстановява силата след дълго боледуване. В Индия магнолията се използва с успокояващ и релаксиращ ефект. Листенцата на цветовоте й се смятат за афродизиак и се слагат в косите на момичетата, за да привличат любовници. Цветовете на магнолията трябва да се берат нощем, когато техният аромат е най-силен. Вдъхновява любов и красота, успокоява тревожните съзнания, овлажнява кожата. А ако сложите листа от магнолия под матрака си, вашият партньор ще ви бъде верен.
Това красиво растение вече се забелязва доста често и по нашите улици, не пропускайте да му се насладите!“
https://www.edna.bg/svobodno-vreme/magnolii-aristokratite-na-dyrveta-i-hrasti-4638249

Лечебни свойства:
Препаратите, приготвени от кората на магнолия, имат стимулиращ и тонизиращ ефект.Лекарствените настойки, приготвени от листа от магнолия, имат антихипертензивни свойства, притежават спазмолитичен и антихолинестеразен ефект върху гладката мускулатура на човека.Природните продукти от магнолия понижават кръвното налягане, което води до по-добро цялостно здраве, също намаляват болката в сърцето и забавят сърдечния ритъм.
Алкохолната настойка от листата на дървото се препоръчва при хипертония в етап I и II.
Отварата от листата на магнолия помага при косопад.
В практиката на китайските лечители препаратите от кората на магнолия се използва за лечение на гастрит, спастичен колит, миастения гравис.
Как се прави отварата против косопад?
В литър кипяща вода се слагат 3 супени лъжици листана магнолия и се оставят да 1 нощ, след това се изплаква косата.
Тинктура от магнолия за високо кръвно налягане – приготвяне.
1 част от 70% алкохол се смесва с 1 част листа от магнолия в стъклен съд с капак.
Така трябва да стои 2 седмици на тъмно място, и след това се прецежда и се слага в шише с тапа.
Пие се 2-3 пъти на ден по време на хранене – 20 – 30 капки тинктура, разтворена в кафена чашка вода.

https://www.zdrave.ws/83558/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%8F/

Без значение от вида на магнолията, коpата на pаcтението cъдъpжа половината Менделеева таблица, но най-много цинк, мед, кaлций, кaлий, желязо, магнезий и манган, кaкто и летливи маcла, алкaлoиди, танини.

https://www.24chasa.bg/Article/1318186

 
 image

Цветенце съм аз красиво
лековито и щастливо,
слънчева ми е главата,
перести са ми краката,
много много не мисли,
бързо го напиши.
3. Мак жълт, жълта попаронка, жълт рогатец, жълта кадънка.(Glaucium flavum)
Снимка: Дарина Пейкова

Представлява двугодишен храст с дебели корени и високо около 50 см. и разклонено стъбло. Растението притежава приосновни листа, събрани в розетка, лировидно пересто наделени, назъбени. Стъблените листа са по-дребни, приседнали и обхващат стъблото. Те са едро назъбени до пересто нарязани. Цветовете са единични и са разположени по върховете на клонките на дръжка. Чашката е двулистна. Венчелистчетата са жълти, четири на брой.


Основното му действие е противокашлично. Глаувентът понижава кръвното налягане, но в по-високи дози може да причини ортостатичен колапс.
Приложение: при кашлица; бронхити; бронхиална астма; туберкулоза; белодробен рак; бронхиектазии и други.
В народната медицина се използва по следния начин: 1 чаена лъжичка нарязан жълт мак се залива с 300 мл. вода. Кисне се 10 минути и се пие по 1 кафена чаша, три пъти дневно.

Още за Жълт мак, Жълта попаронка, Жълт рогатец, Жълта кадънка (Glaucium flavum) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D0%BA-%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82-%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%86-%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BD%D0%BA%D0%B0

Жълтият мак се е ползвал навремето за изготвяне на прочутите давилови капки за лечение на болки в стомаха от неопределено естество. В състава им влизали още билките зърнастец, жълт кантарион, мента и риган.

image

Цветенце съм аз красиво
лековито и щастливо,
расна в градини цяло лято,
името ми е познато,
много много не мисли,
бързо го напиши.
4. Мак калифорнийски (Eschscholzia californica)
Снимка: Теменужка Александрова
То е едногодишно растение, красиво цъфтящо, класифициращо се към семейство Макови (Papaveraceae). В България това растение е известно като Ешолция.
Любопитен факт е, че цветовете се отварят сутрин в 10 часа и се затварят вечер в 18 часа, а при мрачно и лошо време не се разтварят.

Използват се семената, цветовете и цялото растение за направата на запарки и тинктури.
Калифорнийският мак има успокояващо, болкоуспокояващо, анестезиращо, противовъзпалително, антиаритмично, хипотензивно действие. На деца се прилага при нощно напикаване. Ешолцията се използва при повишена нервна възбудимост и нарушения на съня.

При нервни проблеми, нощно напикаване и нарушения на съня се приготвя по следния начин:

Тинктура – нарязват се 100 грама от изсушения калифорнийския мак и се поставя в неметален съд пълен с 1 литър 40-70% спирт за 14 дни. Всеки ден съдът се разклаща. След 14 дни тинктурата се прецежда и е готова за употреба. Приемат се по 20-30 капки преди сън разтворени във вода или чай.

Запарка – 50 грама изсушени цветове или цяла билка се заливат с 200 мл вряла вода. Престояват 2-3 минути, прецеждат се и получената течност се пие преди лягане:
https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BA?fbclid=IwAR0iB9c_vVZGobYFByA7n-USh38G8N1QM9mp4CueihZpIjFRahIoFeqVQbw

image

Цветенце съм аз красиво
лековито и щастливо,
расна в градини цяло лято,
името ми е познато,
много много не мисли,
бързо го напиши.
5. Мак ориенталски, източен (Papaver orientale)
Снимка: Невена Босилкова
Ориенталският мак (Papaver orientale) представлява многогодишно тревисто растение, което е представител на семейство Макови (Papaveraceae). Нарича се още източен мак. Растението е познато като лечебно още от Античността, като тогава съответно лечителите са го използвали с медицински цели. Авицена отбелязва хипнотичен, аналгетичен и антихелминтен ефект на мака и препоръчва прием на отвари от семената и корените му за подобряване на храносмилането и борба с главоболието. В съвременната фармакология алкалоидните вещества, извлечени от растението, се използват за производството на различни видове лекарства. Височината на източния мак достига до 80 сантиметра. Коренът му е с вретеновидна форма. Стъблото на растението е неразклонено и покрито с мъх. Листата му достигат дължина до 30 сантиметра, те са издължени и обсипани с гъсти остри власинки. Цветовете на растението варират от оранжеви до аленочервени. В централната част на венчелистчето му се разполага тъмно петно.

Действие:диафоретично (предизвиква изпотяване); аналгетично;антихелминтично;
болкоуспокояващо; сънотворно; противокашлично; едативно; хипнотично; антиконвулсивно;забавя сърдечния ритъм;

Прилага се при: бронхиална астма;остра кашлица; пептична язва; стомашна язва; язва на дванадесетопръстника; спастичен колит; бъбречни болки; хипертония; стенокардия.


Отвара от плодните кутийки на ориенталски мак-прилага се при невъзможност за задържане на урината, дизентерия и диария: 1 супена лъжица от венчелистчетата на билката се залива с 0,5 литра вряла вода и се оставя да кисне 1 час.

Приема се по 1 кафена чаша на гладно 4 пъти дневно.

Още за Ориенталски мак, Източен мак (Papaver orientale) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BA-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D0%BA



image

Цветенце съм аз красиво
лековито и щастливо,
расна в полята цяло лято,
името ми е познато,
много много не мисли,
бързо го напиши.
6. Мак полски (Papaver rhoeas)
Снимка: Невена Босилкова
Полският мак /Papaver rhoeas/ е едногодишно тревисто растение, попадащо в семейство Макови /Papaveraceae/. Известен е с наименуванията кадънка и тръмбул. Полският мак има изправено тънко стебло, високо между 20-80 сантиметра. Обикновено е покрито с власинки и е оцветено в зелено.Цветовете му са обагрени в яркочервено.

Употребяват се цветовете и листната розетка на билката. Розетките се берат преди появата на цветоносните стъбла в ранна пролет.
Aлкохолният екстракт от венчелистчетата на мака има кръвоспиращо действие. Някои автори описват и противоракови свойства на растението. Цветовете притежават болкоуспокояващи, стимулиращи менструацията, отхрачващи, хипнотични, леко наркотични и седативни свойства. Листата и семената са с тонични свойства. Отделеното мляко от зелените плодни кутийки има леко седативно и наркотично действе.

Според някои изследвания растението повлиява оздравително възпаления на дихателната система и кръвотечения от рани. При кървене се прилагат стрити на прах сухи макови венчелистчета. Цветовете се използват и за лечение на жълтеница. Млякото от плодовете на кадънката може да се използва в много малки количества, под лекарски контрол, като сънотворно лекарство. Семената и листата са полезни при лечението на слабо изявена треска.

Състояния и заболявания, при които се използва полски мак: кашлица, безсъние, обилна менструация, сърцебиене, бронхит, суха и дразнеща кашлица нощем при деца, диспепсия, неволно напикаване, диария, дизентерия, болки в стомаха, при начален стадий на туберкулоза, натъртвания, отоци, рани и други.

Още за Мак-полски (Papaver rhoeas) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BC%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8

Споделен опит: Използват се още за лечение на разтегнато сухожилие венчелистчета без тичинката, които се слагат в буркан със зехтин веднага по време на бране. Държи се на слънце, а след месец се прецежда. Мажат се засегнатите части.

 
image

Аз красиво съм дърво
с дебеличко стебло
с плодове ми лечебни,
стават кремове вълшебни.
Вий добре си помислете,
името ми напишете.
7.Маклура (Maclura)
Снимка: Божанка Гатева
Листопадно дърво от сем. Черничеви с височина 15-20 м. Короната е закръглена, гъста, с извити надолу и отрънени клони. Листата са тъмнозелени и блестящи, с дължина 10-14 см. Разположени са спирално и са заострени на върха.
Растението е двудомно, т.е. мъжките и женските цветове са разположени на различни индивиди. Цъфтежът настъпва през май-юни. Женските цветове привличат погледите, когато от малки кръгли съцветия се развиват в набръчкани, зелени топки с диаметър 8-15 см. Тези топки са сложни плодове, които се състоят се от многобройни едносеменни плодчета и не се ядат. Дърветата са светлолюбиви и сухоустойчиви, но не издържат на ниски температури.

Най-известната е маклура под формата на тинктура. Именно тинктурата на Адамовата ябълка, приготвена с алкохол или водка, може да лекува възпалени стави. Основният ефект на лекарството е противовъзпалително, след прием и външна употреба болката, подуването намалява, зачервяването изчезва. Тинктура от Адамова ябълка за стави е подходяща за такива патологии като:Артроза; Ревматоиден артрит; Инфекциозен артрит; Бурсит; Синовит; Тендинит и други.
Лекарството ще помогне и при остеохондроза на гръбначния стълб не по-малко добре - синдромът на болката преминава бързо, възпалението и мускулните спазми спират (тинктурата от маклюра обикновено се използва за триене).Плодовете помагат в борбата с туморните заболявания - особено добре абсорбират доброкачествени образувания. Maklura се е доказал добре в лечението на мастопатия, което се комбинира с появата на кисти, фиброаденоми.В тази публикация е даден начин за направа на тинктури от маклура за вътрешно и външно приложение.
Смята се, че мехлемът от ябълка на Адам има по-щадящи, но не по-малко ефективни свойства. Мехлемът ще проникне дълбоко в тъканите, ще остане там по-дълго от тинктурата, като същевременно не дразни кожата. Как да си направя маклура мехлем? Ето основната рецепта: Вземете плодовете на растението, изплакнете обилно. Усучете плодовете в месомелачка или смилайте с пасатор.Заделете 200 г маса, добавете 100 г омекотена свинска мазнина. Разбийте добре сместа с миксер, докато се получи хомогенна консистенция.Съхранявайте мехлема в хладилника. Прилага се върху засегнатите области на тялото три пъти дневно. Индикациите са възпалени лимфни възли, мастопатия, болки в ставите, болки в гърба, шпори на петата, отлагания на сол. Можете също така да намажете белези и белези с продукт - те постепенно ще се разтворят.В рецептата от Адамова ябълка, когато правите сметана, можете да използвате не свинска мазнина, а пчелен восък, какаово масло, зехтин. Някои рецепти посочват други варианти за приготвяне на продукта - трябва да комбинирате усуканите плодове с маслена основа 3: 1 и да къкри във фурната под капака за 2 часа. След това нанесете по същия начин.
https://stillwaterwellnessclinic.com/recept-nastojki-adamovo-jabloko-dlja-sustavov
Още за лечебните свойства и начин на приложение на Маклурата: http://lekzanas.blogspot.com/2016/11/blog-post_93.html

image

Аз на храстче си раста,
в дворчета и в поля,
имам вкусни плодове
баба меца ги яде.
много много не мисли,
името ми напиши.
8.Малина (Rubus idaeus)
Снимка: Гергина Симеонова

Използвани части:Използват се листата (Folia Rubii idaei) и плодовете (Fructus Rubi idaei).
Действие и приложение: В прясно състояние или под форма на сок или сироп плодовете на малината са приятно витаминозно, общоукрепващо, потогонно и тонизиращо средство. Изсушени, плодовете на малината се употребяват като потогонно средство самостоятелно или в състава на комбинирани потогонни чаеве при висока температура, възпалителни заболявания на горните дихателни пътища. Запарка от листата се използват колит, възпаления на стомаха и червата, диария, кръвоизливи, кожни обриви.
В народната медицина се препоръчва използуването на листата и корените на малината при някои стомашно-чревни заболявания (катари, диарии, стомашни и чревни колики, повишена киселинност). Външно запарка от малинови листа се прилага за плакнене на устата и за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина и при гърлобол.

Плодовете на малините съдържат големи количества магнезий, калций, флавоноиди, полифеноли и както гроздето - много елагова киселина, поради което имат противораково действие.

Тук съм писала за нея:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/03/gorski-plodove-divorastiashti-malini.485947

 
 image

На спанак приличам
но цвеклото обичам,
с него сме една рода,
от нас бяга болестта,
пълни сме с витамини
и растеме във градини.
Вий добре си помислете,
името ми напишете.
9. Манголд (Beta vulgaris var. cicla)
Снимка: Милена Иванова
Манголдът е двугодишно тревисто растение от семейството Щирови — Amaranthaceae, наричан още спанаково или листно цвекло. Широко разпространен листен зеленчук е в страните от Централна и Западна Европа. Заедно с кръмното цвекло, захарно цвекло и червено цвекло е разновидност на цвеклото.
Листата му наистина приличат на тези на спанака или цвеклото, с тази разлика, че са малко по-широки и къдрави. Дръжките са по-плътни, като според различните разновидности може да са в бял, жълт, лилав или червен цвят. Манголдът се различава от салатното цвекло по това, че през първата година не образува кореноплод, а листна розетка. Листата му са едри, къдрави и месести.
Има два вида манголд - листен (листата са дълги до 20 см и приличат на спанака) и дръжков манголд - листата му достигат до 50 см с месеста дръжка.

Здравословните ползи от консумацията на мангола са невероятни. Той спомага за регулиране нивото на кръвната захар, предотвратяване развитието на различни видове рак. Подобрява храносмилането, стимулира имунната система, намалява температурата и се бори с възпаленията. Манголдът също така понижава кръвното налягане, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, увеличава здравината на костите, детоксикира организма и укрепва функционирането на мозъка.
https://dieti.rozali.com/hranene/mangold-nepoznatata-super-hrana.html

image

Билчица съм аз красива
лековита, миризлива,
листенцата ми на лимон ухаят,
градинарите добре ме знаят,
Вий добре си помислете,
името ми напишете.
10.Маточина (Melissa officinalis)
Снимка: Елена Нанкова
Тя е многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат характерна лимонена миризма. Цветовете са дребни, бели, жълтеникави или розови.

Това е една от най-уважаваните и използваните от мен билки. Още като бях девойка моята майка успя да ми регулира с нея месечния цикъл, който в началото бе твърде продължителен и обилен. След като пих около месец от тази билка нещата си дойдоха на место. Използвам я под формата на запарка (чай) и спиртен извлек, приготвен по следния начин:
В стъклен буркан се слагат пресни листа от тази билка(колкото поеме обема на буркана, без да се натъпква много), заливат се със 50% медицински спирт (купува се от аптеката 98% спирт и се разрежда с минерална вода). Бурканът се поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това се прецежда и съхранява по същия начин, при нужда се разтварят две чаени лъжички от спиртния извлек в 100 гр. вода и разтворът се пие преди ядене три-четири пъти на ден. При безсъние често използвам спиртния извлек, като в половин чаша вода разтварям две чаени лъжички и го изпивам, обикновено до половин час след приема му съм заспала. При по-тежки случаи на безсъние прибавям и една чаена лъжичка спиртен извлек от хмел.
Тук съм писала повече за нея:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/matochina-limonche-dariava-ni-jivot-bez-bolki.592216

image

  
На храстче си раста само
с лечебен корен и стебло,
пролет със жълти цветове,
есен раждам сини плодове
Вий добре си помислете,
името ми напишете.
11.Махония, орегонско грозде (Mahonia aquifolium)
Снимка: Дарина Пейкова
Представлява вечнозелен храст с родина Северна Америка и Източна Азия. Принадлежи къмсемейство Киселтрънови.

Употребяемата част на растението е неговият корен.
Лечебни свойства и приложение на орегонско грозде
Свойства на орегонското грозде: жлъчегонно; тонизиращо храносмилателната система; детоксикиращо; пречистващо кръвта; подпомага дейността на имунната система; хепатопротективно и хепатостимулиращо; слабително;
поддържа нормално състояние на кожата; антибактериално; антисеборейно; антипсориатично; противотуморно; диуретично; тонично.
На неговите свойства се дължи по-доброто и завишено смилане и усвояване на протеините и мазнините в организма. Спомага за бързото преработване на токсините от черния дроб и елиминирането им от организма.

Състояния и заболявания, при които се използва орегонско грозде: гастрит;
акне; екзема; херпеси; псориазис; загуба на апетит; язвена болест;
гастроезофагиална рефлуксна болест; неврологично стомашно неразположение;
възпалителни процеси в храносмилателната система; за прочистване на червата; настинки; вирусни заболявания.
Приложена локално върху кожата, билката успокоява възпаление, дразнене и сърбеж.В народната медицина орегонското грозде се използва за лечение на диария с бактериален произход, чревни паразитози, болки и спазми в областта на корема. Плодовете могат да се консумират сурови или варени, а цветовете се използват за направата на напитка подобна на лимонадата.
Начин на приложение на орегонско грозде:
-отвара: прах от сухи корени се добавя към вряща вода и се вари 10-15 минути. Получената течност се прецежда и се приема в доза 3 пъти на ден преди хранене. С нея може да се измият поразени от псориазис кожни участъци.
-тинктура:представлява алкохолен извлек от корените на растението. Приема се разтворена във вода или сок в доза от 3 до 6 милилитра, 3 пъти на ден. Да не се превишава предписаната доза.
Още за Орегонско грозде (Mahonia aquifolium, Oregon-grape, Oregon grape) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5


image

Билчица съм миризлива
лековита и красива,
расна в горските поляни,
всред приятелки подбрани
Вий добре си помислете,
името ми напишете.

12.Мащерка дива(Thymus serpyllum)
Снимка: Вася Костантинова
Родът Thymus (мащерка) съдържа около 350 вида ароматни, многогодишни тревисти или полухрастовидни растения от сем. Lamiaceae (Устоцветни). Естествено са разпространени в Европа, Северна Африка и Азия. В България се срещат естествено около 20 вида мащерки. Общо на Балканския полуостров се срещат вероятно около 35 вида . Тя достига на височина до 10 см. Хоризонталният й растеж, под формата на туфи, обикновено разполага с диаметър до 50 см.
Интересно за дивата мащерка са нейните консервиращи свойства. Поради тях, още в миналото се е използвала в процесите на балсамиране.

Билката се събира и суши по време на цъфтеж. Използва се и като подправка (листа и цветове) в кулинарията и като лечебно растение в медицината.
Използва се цъфтящата надземна част на растението и извлеченото от него етерично масло.
Свойства: антисептично; противовъзпалително; отхрачващо; газогонно;
спазмолитично; болкоуспокояващо действие; облекчава болките при колики, язва на стомаха; потиска развитието на болестотворни микроорганизми;
действа добре при възпаление на устната кухина; дезодориращо; дезинфекциращо;
успокояващо, седативно; антихелминтно; намалява количеството отделена кърма.

https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BA-%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0



Употреба в народната медицина.

Преди всичко трябва да се спомене, че мащерката е много мощен афродизиак. Това е една от причините тя да присъства в менюто на почти всички средиземноморски и азиатски народи.
От ползите, за които споменава Хипократ, по-важни са следните- отвара от мащерка, приемана вътрешно и прилагана под формата на лапи, помага при ухапвания от змии. Ако се вари в оцет с добавка на малко розова вода успокоява главоболие, помага при отпадналост и истерия. В същата епоха римският естествоизпитател Плиний Стари в своята “Естествена история” споменава, че мащерката успокоява епилептични състояния, главоболие, а когато бъде изгорена, вдишаният пушек пречиства организма от отрови. И разбира се, тя е една от съставките на сместа известна като amatorium (Любовен еликсир), която са разтривали в хаван магьосниците на древен Рим и са го продавали на бездетни жени, на преуморени мъже и на нещастно влюбени младежи.
През Средновековието - епохата, която предъвква древните учения – мащерката се слави като спасително лекарство при меланхолия, потиснатост, притеснение и епилепсия. Практикувало се е пълненето на възглавници с изсушени стръкове мащерка.
Вярвало се е че мащерката дава смелост. В една епоха пълна с войни, кръстоносни походи и кланета, смелостта е представлявала силно желана добродетел. Вярата в силата на мащерката да прогонва демонични същности тогава е била по-силна от всякога.
В много славянски страни продължав

https://forum.zelena-prolet.com/viewtopic.php?f=23&t=1001

Мащерката е изключително полезна през есенно-зимния сезон, защото дрогата действува отхрачващо при катар на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, грип, бронхопневмония, бронхиална астма, белодробно възпаление със слузен секрет. Успокоява суха и спастична кашлица при коклюш и спастичен бронхит. Предписва се и като нервноуспокоително и спазмолитично средство при стомашни и чревнизаболявания като хроничен гастрит, язва, колит, метеоризъм; при главоболие, неврастения, радикулит.
Мащерката се използува още за бани и компреси като аналгетично средство при заболявания на мускулите, ставите и периферните нервни стволове.
Тук съм писала повече за дивата мащерка:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/06/13/vreme-za-mashterka-more-i-liubov.561268

image
 
В ранна пролет аз цъфтя
имам с капчици листа,
скрита в горските шубраци,
и се пазя от юнаци.
Вий добре си помислете,
името ми напишете.
13.Медуница лечебна (Pulmonaria officinalis L)
Снимка: Живка Поплувкова
Тя е многогодишно тревисто растение високо до 25 cm. Цветовете отначало с розовочервени или виолетови венчета, които по-късно стават сини или синьовиолетови. Листата са със сърцевидна форма в основата и с бели петна. Цъфти през месеците март – май, расте в сенчести и влажни места в гори и храсталаци.

Билката се събира лятото, след като растението прецъфти и приосновните листа са добре развити. Берат се само приосновните листа. Откъсват се с ръка или се отрязват с нож, заедно с част (до 3 cm) от листната дръжка. При бране трябва да се оставят поне 1/3 от растенията необрани за да се осигури възстановяване на находището. Прилага се под формата на запарка (2 супени лъжици от дрогата се заливат с 400 ml вряща вода), която се приема след подслаждане по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно.

Лечебната медуница има противовъзпалително, омекчаващо и отхрачващо действие.Използва се при заболявания на дихателните пътища (ларингит, остър и хроничен бронхит, бронхиална астма и кашлици от всякакъв произход), диарии и други заболявания на стомаха и червата, при възпаление на бъбреците, кървава урина, камъни в пикочния мехур, женски болести, хемороиди. В народната медицина се счита за един от най-добрите билки при лечение на туберкулоза. Смачкани листа са използват за покриване на гноясали рани или с отвара от тях се промиват раните.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/05/30/proletni-bilki-lechebna-medunica-ili-mecha-pita.341674

Нося всекиму късмет,
ставам и за чай с мед,
много дълго не мислете,
името ми напишете.

image

14.Медуница червена(Pulmonaria rubra) ;
Снимка: Невена Босилкова
Многогодишно тревисто растение. Стъблото достига 30 см височина и в горната част е покрито с жлезисти власинки. Приосновните листа са яйцевидни, едри, до 15 см дълги, на дълги дръжки, без петна или с неясни петна. Стъблените листа са елиптично-ланцетни с клиновидна основа, полуобхващащи стъблото. Цветовете са розово-червени, събрани в гъсти, удължаващи се съцветия. Венчето е фуниевидно, червено. Цъфти април-май. Видът обитава влажните и сенчести гористи и каменливи места в планинския пояс. Индикатор е за планински климат и за свежи до влажни, средно богати или кафяви горски почви.

Както червената медуница, тази също има лечебни свойства, но по-слаби и само в областта на заболяванията на дихателната система. Тя не е добре проучена и в билковите книжки не я споменават за лечебни цели. Ще я познаете по това, че през цялото време на растеж тя не променя цвета си, той остава винаги червен. По листата й няма бели тчки.
Аз не я използвам за лечение, но си бера букетчета от нея, тя е радост за душата.Тук съм я снимала с други пролетни билки:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2016/04/24/cvetnica-ili-vrybnica.1447048


image
Малко съм дърво вълшебно
всичко в мене е лечебно,
расна в горските поляни,
всред билчици отбрани.
Вий добре си помислете
името ми напишете.
 
15.Мекиш, татарски клен (Acer tataricum )
Снимка: Невена Босилкова
Мекишът е сухоустойчив, непретенциозен широколистен вид, обикновено с размерите на храст или ниско дърво. Характерен белег за вида са листата, които единствено при него от българските видове от род Клен са цели, докато при другите са дланевидно изрязани. Цъфти май-юни В България мекишът се среща навсякъде, самостоятелно или като част от подлеса на различните типове гори и растителни съобщества в равнините и долния планински пояс до 1300 м надморска височина.

За медицински цели се използват кората, младите листа на татарския клен и плодовете. Кората се отрязва на тънък слой по време на сокодвижението през пролетта на тесни ивици, не се позволяват кръгови разрези, за да не се повреди дървото. Изсушете на слънце и съхранявайте в плътно затворен съд. Плодове се сушат при температура не повече от 50 градуса.
Отвара от кората, листата и плодовете на татарския клен се използва като температуропонижаващо, диуретично, жлъчегонно, антимикробно и средство за лечение на рани. Той е предписван за хепатит, холецистит, уролитиаза, простатна аденома.
Отделно и като част от билкови смеси Татарския клен се използва за лечение на бронхит, белодробна туберкулоза, ревматизъм, дизентерия. Пресни листа и прах от кората се прилагат външно за лечение на трудно зарастващи рани и трофични язви. Методи на прилагане:
Отвара от листа: 2 супени лъжици. л. сухи натрошени листа се изсипват 400 g вода, довеждат се до кипене и се вари на водна баня за половин час. Охлажда се за един час, прецежда се. Пийте 1/4 чаша 3-4 пъти на ден за половин час преди хранене.
Отвара от кора: 1 супена лъжица. л. сух прах от кора се залива с 300 г вода оставя се да кипне, къкри на слаб огън в продължение на 10 минути, оставя се за 1 час и се прецежда. Вземете 2 супени лъжици. л. 4-5 пъти на ден преди хранене.
Итересно: Лечебните свойства на растението са познати от дълго време. По-специално, в двора на Екатерина II, академик Петър Паллас пише в изследването си, че калмиките наричали семената на Татарския клен Царцой и правели с тях напитка с вода или мляко с добавка на разтопено масло и подправки. Смята се, че тя възстановява силата, укрепва стомаха и белите дробове, третира храносмилателните разстройства.
Съдържание:
Кора: феноли, флавоноиди, алантоиново вещество (силен противовъзпалителен ефект), танини, алкалоиди.
Листа: витамини С и Е, органични киселини (янтарна, оцетна), алдехиди, танини, салицилова киселина, бета-каротин, въглехидрати, липиди.
Плодове: до 20% растително масло, катран, кумарини.
Източник: в-к Събеседник

 

image

Аз водицата обичам
и на слънце се препичам,
сини топчета по мен си имам,
ум добавям, ум не взимам.
Хубаво си помислете,
името ми напишете.
16.Мента блатна (бласкун)(Mentha puleqium).
Снимка: Елена Нанкова
Блатната мента ще откриете из мочурливите ливади и влажните край поточни места в цялата страна - от крайбрежието на морето докъм 1000 м над м. в. Тя е многогодишно тревисто растение с добре развито коренище, от което всяка пролет излизат по няколко приповдигащи се и разклонени стъбла. Някои от растенията развиват и пълзящи стъбла, при които можете да откриете тук-там вкореняващи се издънки. Стъблата на блатната мента са разредено окосмени. На височина (или дължина) те са от 20 докъм 40 см. Листата й са яйцевидни или заострено елипсовидни, с назъбен ръб, отгоре и отдолу са тъмнозелени и са покрити с власинки.
Цветовете на блатната мента са събрани в пазвите на срещуположните листа и образуват своеобразни прешленчета около стъблото в тези места. Така се получават няколко цветни прешлена, наредени на разстояние един над друг по цветоносните стъбла на растението.
Надземните части на блатната мента съдържат етерично масло, дъбилни вещества и гликозиди - ценен източник за получаване на вещества, използувани във фармацевтичната и парфюмерийната промишленост. Блатната мента е отдавна използувано растение и от народните лечители. Те препоръчват отвара от листата й като успокоително и дезинфекциращо средство.

Тук съм писала за всички видове диворастящи менти:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/08/14/divorastiashti-vidove-menta-usilvat-mozychnite-funkcii.379863?fbclid=IwAR2wLoWWGdzMQ4mOWXqpSYEUHFR5eHSd2TIoi31h4k6gitOC11e7ceP0lAA

image

До реките си раста,
и съм с лилава глава,
аромата ми чудесен
носи се навред кат песен.
Бързичко си помислете,
името ми напишете.
17.Мента водна (Mentha aquatica)
Снимка: Невена Босилкова
Многогодишно тревисто растение с изправено четириръбесто и разклонено стъбло, покрито с обърнати надолу власинки. Листата са с дръжки, срещуположни, заоблени или удължени, в основата си сърцевидни или заоблени, рядко напилени по ръба, почти голи или покрити с власинки. Цветовете са събрани по много в пазвите на най-горните листа по разклоненията на стъблото, а и самите върхове на последните имат вид на главести съцветия. Цъфти през втората половина на лятото и в началото на есента.

Водната мента е твърде нашироко използувано средство в народната медицина при стомашни оплаквания и като жлъчегонно. Счита се, че облекчаващото стомашните колики действие на водната мента превъзхожда това на пиперливата мента.
Прилага се под форма на запарка (2 супени лъжици ситно нарязана дрога се запарват с 1 чаша вряща вода; изпива се на глътки за 1 ден).
http://izdrave.com/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-mentha-aquatica-l/

image

Край реките си раста,
аз съм хубава мома,
имам лилави цветчета,
в мен заглеждат се момчета.
Много, много не мислете,
името ми напишете!!
18.Мента дива, полска (Mentha arvensis) ;
Снимка: Невена Босилкова
Полската мента е многогодишно тревисто растение. Коренището е силно разклонено. От него излизат множество четириръбести окосмени, сравнително дебели стъбла, високи до 40 — 50 см. Листата са дребни, овални или елипсовидни, слабо напилени до едро назъбени, със заострен връх, с дръжки. Цветовете са бледолилави, събрани в сбити топчести прешлени, разположени в пазвите на по-горните листа, a пък върховете на стъблото разуват почти клас. Цъфти през юни — октомври.

Употребяема част: Надземните части (Herba Menthae arvensis).
Полската мента има спазмолитично, противовъзпалително, успокоително, обезболяващо, карминативно, диуретично, потогонно, антиконвулсивно, хемостатично и тонизиращо действие. Полезните свойства на полската мента се използват широко в народната медицина. Повишава апетита, подобрява храносмилането, намалява повишената киселинност на стомашния сок, отслабва или спира болката и спазмите на стомаха и червата. Използва се при дизентерия, диария, гастрит, диспепсия, стомашно-чревни колики, стомашно-чревна атония.
https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/menta-polska.html

 

image

Синьо цвете съм в полето
дребничко съм, но ухая надалеч,
с мен подправят боб и леща,
слагат ме и в супата гореща.
Вий добре си помислете,
името ми напишете.
19.Мента обикновена, див джоджен (Mentha spicata) ;
Снимка Албена Люцканова
Тя е тревисто многогодишно растение, достигащо на височина до 50 cm, с листа, дълги 5-9 cm и широки 1,5-3 cm, с назъбени краища. Цветовете са събрани в лилави класовидни съцветия, като всеки от тях е с дължина и ширина 2,5-3 mm. Джодженът се среща в по-сенчестите и влажни места в ниските части на планините у нас.

От нея и водната мента чрез кръстоска се получава лютивата мента: https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/menta-piperliva-lyutiva-menta.html

image

Аз съм длъгнеста мома.
расна си на воля край вода,
аромата ми е траен,
а животът ми потаен.
Бързо името ми напишете,
много дълго не мислете.
20.Мента дълголистна (Menta longоfolia)
Снимка:Юлия Данова
Тя е многогодишно тревисто растение, високо от 40 до 120 cm. Листата са без дръжки (приседнали), продълговато-елиптични или продълговато-ланцетни, дълги от 4 до 9 cm,гъсто овласени. Цветовете са събрани в силно сближени прешлени образуващи връхни класовидни съцветия. Цъфти през месеците юни-октомври.

Тук съм писала за всички видове диворастящи менти:

https://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/08/14/divorastiashti-vidove-menta-usilvat-mozychnite-funkcii.379863?fbclid=IwAR2wLoWWGdzMQ4mOWXqpSYEUHFR5eHSd2TIoi31h4k6gitOC11e7ceP0lAA

Повече за използването на тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :


https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2172343559495679&type=3


image

Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на публичната група "Тайната на билките" във фейса.

Който го влече да идва при нас, вече сме около 35 900 човека.
https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/





Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15316879
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031