Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2021 21:58 - Август фон Гнайзенау и Карл фон Клаузевиц
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5531 Коментари: 17 Гласове:
66

Последна промяна: 24.09.2021 22:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Много хора са дефинирали основите за водене на война. Преди няколко теми писах за китайския пълководец, стратег и мислител от  VI-V в. пр. Хр., Сун . В по-ново време германците Август фон Гнайзенау и Карл фон Клаузевиц имат трудове, които си заслужава да се четат. Във военните академии техните трактати се изучават. Двамата са живяли по време на Наполеоновите войни в Европа в края на XVIII и началото на XIX в. 
             Първо информация за Август фон Гнайзенау:
           Пълното му  име е Август Вилхелм Антон, Граф Нейдхард фон Гнайзенау , (роден на 27 октомври 1760 г., Шилдау, близо до Торгау, Саксония [Германия] - умира на 23 август 1831 г., Позен , Прусия [сега Познан, Полша]). Гнайзенау е пруски фелдмаршал и реформатор, една от ключовите фигури за възстановяването и реорганизирането на разрушената от Наполеон през 1806 г. пруска армия и архитектът на нейната победа по време на освободителните войни (1813–15). От благородническо потекло Гнайзенау служи в австрийската армия и с полк Ансбах при британците в Канада. 
image
                Въпреки че не вижда действия в Канада, той се запознава с понятията за престрелка и цивилната милиция, работеща на северноамериканския континент. Постъпвайки в пруска служба през 1786 г., той е назначен за гарнизонен дълг до избухването на войната между Наполеон и Прусия през 1806 г. Битката при Йена все още е командир на рота, но успешната му защита на крепостта Колберг срещу французите през 1807 г. поставя основата за неговото развитие. До 1808 г. функциите му включват членство във важните реки и комисии за развитие и той е станал шеф на укрепленията и инженерния корпус. Гнайзенау, заедно сGJD фон Scharnhorst и Х. фон Boyen, remolded пруската армия от сила въз основа на ограничена военна повинност на местните жители и доброволно въвличане на чужденци в инструмент на съвременната масова война. Той се застъпи за премахване на телесното наказание и на специални привилегии за висшите класове, концентрацията на полеви маневри, а не на парадните тренировки, повишаването на офицерите според заслугите и създаването на военни академии. 
image
              Ключът към философията на Гнайзенау беше превръщането от сила на поданиците в гражданска армия. На 16 октомври 1813 г. започва  Битката при Лайпциг,  наречена" Битката на народите".  Тя се явява втората загуба на Наполеон Бонапарт след тази при Бородино предната година. Коалицията от Прусия, Австрия, Русия и Швеция печели победа над французите и на практика слага край на френското господство в ЕвропаЗапочва да се усеща след нея края на властването на Наполеон Бонапарт. Битката е най-мащабното сражение по време на водените от него войни и продължава три дни - от 16 до 19 октомври. Практическите резултати за Прусия бяха въвеждането на универсална военна служба, Landwehr (резерв от първа линия) и Landsturm (резерв от втора линия), които отговаряха на изискванията за работна ръка в съвременната война.
 image
               Четири дни след началото на Битката на народите армията на Наполеон е сразена. Това поражение поставя началото на края на неговото господство в Европа. Огромният брой на жертвите кара европейските владетели да си обещаят, че занапред ще търсят решение на конфликтите на масата за преговори. "Шокирани от размерите на щетите, европейците за първи път си дават сметка, че трябва да има и други начини за решаване на конфликтите", казва германският историк Щефен Позер, директор на Мемориала на Битката на народите.

            Свиканият през септември 1814 г. Виенски конгрес е израз на това ново мислене. На него в продължение на 10 месеца (до юни 1815 година) представители от цяла Европа чертаят границите на Стария континент след краха на Наполеон. Равновесието на петте европейски сили - Великобритания, Франция, Прусия, Австрия и Русия - е отново възстановено, а европейските монарси го използват, за да задушат либералните течения и да погребат някои от демократичните завоевания от времето на Наполеон. Въпреки всичките си недостатъци, Виенският конгрес постига и нещо положително: той осигурява на Европа почти 40-годишен мир. След Наполеоновите войни в Европа следва относително затишие на военни действия от по-голям мащаб. Локални конфликти винаги е имало и за напред няма да отминат. След смъртта на Шарнхорст (28 юни 1813 г.), Гнайзенау става началник на кабинета на Блюхер, позиция, в която той е до голяма степен отговорен за планирането на пруската, а понякога и руската стратегия. Неговото настояване за решителната битка и безмилостното преследване се оказа успешно при Ватерло. 
Тези принципи бяха издигнати като ключ към военния успех от негов приятел и колега Карл фон Клаузевиц в ръководството си за съвременна война „ На война“ . Именно тук се открива връзката между Август фон Гнайзенау и Карл фон Клаузевиц, за които се отнася темата. 
               Гнаузенау е роден на 27 октомври 1760 г.в Шилдау и умира от холера на 23 август 1831 г. в Позен( днешен Познан). 
                Карл фон Клаузевиц е роден на 1 юни 1780 г. в Магдебург и умира на 16 ноември 1831 г.в Бреслау( Вроцлав), също от холера. Двамата умират един след друг в една година- от холера- разпространена и опасна болест в Европа по това време. Едва ли е необходимо да ппояснявам в коя държава са Познан и Вроцлав. 

 image
                         Основното произведение на Клаузевиц е " За войната".  Войната е само продължение на политиката с други средства. Това е знаменателната фраза на Карл фон Клаузевиц. Той постъпва в армията едва 12-годишен и още първата година участва в битка срещу французите. През 1801 г. е приет в новосъздадената военна академия в Берлин, където изучава Фридрих Велики и Макиавели, и военната история на Прусия и други велики държави. След завършването на академията Клаузевиц се завръща в армията и през 1806 г. е пленен от французите в битката при Пренцлау. Едногодишният плен му дава време за размисъл върху военната теория. След завръщането си в Прусия той става частен преподавател на престолонаследника и ръководител на отдел в Министерството на отбраната. За обучението на принца написва монография, публикува по-късно под заглавието „Принципи на войната“. Назначен отново в пруската армия след сключването на съюза с Русия, до края на войната Клаузевиц се бие срещу Наполеон и през 1818 г. е повишен в генерал-майор и назначен за ръководител на военния колеж в Берлин. Повече от едно десетилетие той посвещава усилията си на реорганизацията на пруската армия и на оформянето на военната си философия в бъдещата книга „За войната“.
image

             През 1830 г. постъпва в пруския наблюдателен корпус по време на Полската революция. Там заболява от холера.В световната литература са признати два опита да се систематизира всичко за битките и войните- на Сун Дзъ и фон Клаузевиц. Приносът на Клаузевиц е огромен за по-нататъшно изграждане и развитие на войските и начините на водене на военни действия. Той играе пряка роля в реформата в пруската армия, довела до победата над Наполеон I. Освен това създава военната организация на генералния щаб, използвана от пруската армия, а по-късно от германската армия. Не трябва да се забравя, че той вдъхва живот на система за обучение и развитие на офицерите. От  Наполеон Бонапарт същио са останали много неща, които се използват и до сега. 
             След смъртта на Клаузевиц през 1832 г. съпругата му Мари започва да събира ръкописите на съпруга си и в течение на пет години публикува трудовете му в десет тома. Най-добри се оказват първите три, които съставляват трактата „За войната“. В творчеството си Клаузевиц разглежда войната и политиката като единно цяло и твърди, че за да постигне целите си, войната трябва да остане под контрола на политическите лидери. Той формулира просто връзката на двете: „Войната е продължение на политиката с други средства.“
image

              Клаузевиц се опитва също така да превърне военните операции в наука. Той набляга на „триенето“ – така нарича умората, дребните грешки и шанса, които довеждат добрите планове до провал вместо до успех. Добавя също, че за да бъде постигната една цел, теорията винаги трябва да се опира на фактите, а привидно лесните цели могат да се окажат трудни, ако не и непостижими. Навсякъде в творчеството си Клаузевиц твърди, че главната задача на една армия е да влезе в бой и да унищожи основните сили на противника в решаващо сражение. Общата стратегия трябва да се съсредоточи върху унищожението на противниковата армия. 
                    Някои мисли, казани от Карл фон Клаузевиц и написани в" За войната":      
Мъжеството, на първо място, се явява първо качество при война.

Отбраната е по-силна от настъплението.

Често това което представлява изключително смел акт, който в крайна сметка е единственият начин за спасение, и затова са най-съобразителното действие.

На война всичко е просто, но най-простото е изключително трудно.

Войната е продължение на политиката с други средства.

На война всяка идея за човеколюбие - пагубно заблуждение, нелепост.

Стратегическите грешки не могат да бъдат компенсирани от тактически успехи.

Най-големият враг на един добър план е мечтата за най-добрия план.

Капитулацията не е срам. Един добър генерал няма да примами последния оцелял войник с идеята за битка, точно както добър шахматист няма да продължи умишлено загубена партия.

Преследването на противникът е втори акт на победата и повечето случаи по-важен отколкото първият.

Никога не воювайте с един противник твърде дълго - той се приспособява към вашата тактика.

Държавник, който вижда, че войната е неизбежна и не може да реши да нанесе удар, е виновен за престъпление срещу своята страна.

Войната е опасна област, а смелостта е най-важното качество на войната.

Без смелост един изключителен командир е немислим... Смятаме, че това е първото условие за пълководската кариера.

Ако поискахме от всеки от бойците да бъде повече или по-малко военен гений, тогава нашите армии ще бъдат много малко на брой.

Велики примери са най-добрите наставници.

Войната е неотменна част от конкуренцията, също борба за човешки интереси и действия.

Изходът от сражението като цяло се състои от сумата на резултатите на всички частни битки.

Войната се води до победа и точка!

Борбата е единственият ефективен начин за борба с войната; Неговата цел е унищожаването на вражеските сили като средство за прекратяване на конфликта.

Ако абсолютното превъзходство е невъзможно да се постигне, вие умело използвате наличните ресурси, за да постигнете относително предимство в най-важния момент.

Победата е не просто завземането на бойното поле, но и във физическото и морално разрушаване на въоръжените сили на врага.

Дори най-талантливият пълководец крайно трудно удържа победа над двойно по-силен противник.

За да победиш е необходимо да срещнеш главните сили на противника.

От незапомнени времена само велики победи са довели до големи резултати.

Втората характерна черта на лидера е простотата и яснотата на плановете, комбинациите и решенията, на които той дойде. Колкото по-прост и по-конкретен е планът за работа, толкова по-добре е.

По този начин физическото насилие е средство, а целта ще бъде да наложи нашата воля на врага. За да постигнем вярно тази цел, трябва да разоръжим врага, да го лишим от способността да се съпротивлява.

Военните трябва да се подчиняват на политиците.

Политиката е концентриран израз на икономиката.

Войната, следователно, е акт на насилие, за да принуди противника ни да изпълни нашата воля.

Не това, което мислим, а как мислим, виждаме го като принос в историята.

Тези които не помнят миналото са обречени на неговото повторение.

Ако искате да удържите победа, бийте в самото сърце на противника.

На войната всичко е твърде просто. Но най-простото се оказва най-сложното.

                По-малко от два века са изминали от написването на "За войната", но постулатите са действащи все още. Сега при развитието на технологиите войната се води по съвсем различен начин, но всичко се базира  на написаното от Сун Дзъ и Карл фон Клаузевиц. 
image
 
 image
 
                    На първата картина война от 18-ти век, на на втората- от 15-ти. Има разлика, но не дотолкова, колкото при една война от началото на XX  и края на XX в.   
                  Има още едно произведение на Карл фон Клаузевиц, но не толкова популярнио и разпространено- " Теория на голямата война". Според написаното от Клаузевиц в„За войната“: „Силно чувство трябва да насърчава големите способности на пълководеца, било то амбиция като у Юлий Цезар, омраза към врага като у Анибал или гордост от грандиозната победа като у Фридрих Велики. Отворете сърцето си за такова чувство, бъдете решени да постигнете триумф и съдбата ще ви награди с короната на сияйна слава, достойна за принц, и ще вкопае образа ви в сърцата на бъдните поколения. Във военната кариера стига до звание"генерал-майор".
                     Името на Август фон Гнайзенау го знаем от линейния крейсер Гнайзенау, който е бил на въоръжение в германския флот по време на Втората Световна война. Накратко за него:

              Поръчан е през 1934 г., заложен в плана през следващата и започнат през 1936 г. . На 6 май 1935 г. в корабостроителницата Дойче Верке в Кил, „Гнайзенау“ отново е заложен за строеж, с борди номер 235. При засилването на въоръжаването на Франция и Великобритания германското правителство прави промени в проекта, целящи увеличаването на тежестта и въоръжението.  В хода на строителството, през 1936 г., контролът по тежестта показва, че корабът не се вписва в проектната водоизместимост и е решено тя да се увеличи по проект до 31 500 т (стандартна).
image
                Работата над проекта е завършена едва през май 1936 г. Спуснат е на вода в края на годината. От началото на Втората Световна война се включва в морските военни действия. Някои по=-важни събития за крейцера Гнаизенау: 

На 18 февруари 1940 г. „Шарнхрост“ и „Гнайзенау“, съпроводени от „Адмирал Хипер“ и два ескадрени миноносеца излизат от устието на река Яде за атака на британски конвой, пътуващ към Норвегия (операция „Нордмарк“).

"На 6 април участва в операция „Везерюбунг“, където три дни по-късно, в бой с британския линеен крайцер „Ринаун“ получава попадения от два 381-милиметрови и два по-малки снаряда (убити са 6 души, ранени са 9) – напълно излиза от строя кърмовата кула на главния калибър, след което „Гнайзенау“ напуска полесражението. На 29 април е изпратен за ремонт на получените повреди в сухия док в Бремерхафен.

На 5 май при преход от Северно в Балтийско море, крайцерът се натъква на магнитна мина в устието на река Елба.

На 4 юни участва в операция „Джуно“ (първия и единствен случай на сблъсък на линейни кораби със самолетоносачи, при който първите удържат победа).

На 21 юни, на 40 мили северозападно от Халтан, получава торпедо в левия борд, изстреляно от британската подводница „Клайд“.

На 28 декември участва в операция „Берлин“.

Част от 1941 г. „Гнайзенау“ прекарва в рейдове из Атлантическия океан.

На 11 февруари 1942 г. участва в операция „Цербер“.

На 1 юли част от екипажа е преразпределена по други кораби.

На 2 февруари 1943 г., съгласно директива на новия командващ на Кригсмарине, адмирал Карл Дьониц, корабът напускат и последните членове на екипажа. Крайцерът е разоръжен и оставен в Готенхафен.

На 28 март 1945 г. е потопен, с цел да се блокира фарватера на пристанището."
                Извадка от Wikipedia                
                  Имената на фон Гнаизенау и фон Клаузевиц се споменават заслужено Германия и се носят от улици, площади и други обекти. Клаузевиц е положил основите за успех при водене на военни действия, които за времето си са послужили за издигането на победената преди битката на народите от 1813 г. пруска войска.  Трудът "За войната" съдържа няколко книги, събрани в един том след смъртта на фон Клаузевиц. 




Гласувай:
66



1. tonsun - Стратегии, тактики, доктрини, . . . ...
25.09.2021 14:35
Стратегии, тактики, доктрини,... за воденето и печеленето на войни. От древността до наши дни. Измислени и тълкувани от кой ли не.
Но си мисля... как не се намери някой, който да измисли действаща стратегия за всеобщ и постоянен мир
Явно Човечеството е най-кръвожадния добитък среди обитаващите видове планетата Земя от всички времена.
цитирай
2. miri479 - Барин, пуснах без твое разрешение
25.09.2021 15:02
темата ти във фейсбук, посочвайки източника - имам много приятели, занимаващи се и интересуващи се от история, надявам се да не ми се разсърдиш, а ако е проблем, ще я изтрия. Поздрави!
цитирай
3. barin - Здравей, Тонсън. Хората са алчни и ...
25.09.2021 15:08
Здравей, Тонсън. Хората са алчни и водят войни. Най-честите причини са за територии и находища. Всеки иска повече. Има и самовлюбени пълководци, които мечтаят за слава и се впускат в неразумни кампании.
Поздрави!.
цитирай
4. barin - Здравей, Мири. Добре си направила, ...
25.09.2021 15:10
Здравей, Мири. Добре си направила, като си пуснала темата. И аз пускам в някой групи публикациите.нека се чете написаното.
Поздрави!
цитирай
5. germantiger - ...
25.09.2021 17:50
1. tonsun - Стратегии, тактики, доктрини, . . . ...
14:35
Стратегии, тактики, доктрини,... за воденето и печеленето на войни. От древността до наши дни. Измислени и тълкувани от кой ли не.
Но си мисля... как не се намери някой, който да измисли действаща стратегия за всеобщ и постоянен мир
Явно Човечеството е най-кръвожадния добитък среди обитаващите видове планетата Земя от всички времена.

...

явно не си чел достатъчно

а про по - повечето съждения, съвети и стренмежи да се възцари мир вместо война са писани от... ВОЕННИ

човек е създание в което войната и насилието са заложени едновременно с доброто
цитирай
6. germantiger - При Клаузевиц интересен образ е...
25.09.2021 17:53
При Клаузевиц интересен образ ежена му Мария Брюл,която освен преоблдаващатра гермаанска има и малко английски жилка, почитателка на Гьоте итн

писмата помежду им са много интересни, вярата на младата макар и обедняла аристократка в невзрачния на първ поглед Карл и подкрепата, а след смъртта и нейния труд да бъде издаден са впечатляващи
цитирай
7. germantiger - ИЗДАНИЕТО НА БЪЛГАРСДКИ НА ТРУД Е ...
25.09.2021 17:56
ИЗДАНИЕТО НА БЪЛГАРСДКИ НА ТРУД Е СЪКРАТЕНО С ОКОЛО 400 СТРАНИЦИ КЪМ ОРИГИНАЛА

сгрешените картини в изданието са чутовен идиотизъм от сражението при бородино изобразено в сняг, в какъвто не е било до отстъплението на французите следе него каквото те нямат а продължават напред към москва итн итн итн
цитирай
8. barin - Благодаря за информацията, Митак. ...
25.09.2021 18:53
Благодаря за информацията, Митак. Опитах се да напиша по спомени материалите от академията, но без съществен успех. На български не съм чел желира трудове на Клаузевиц, а само извадки от една книжка, която взех от един колега от Сухопътни войски по време на обучението ми. За битката при Бородин на една среща през това лято споменаха за изнесен доклад, но не съм го намерил още. Ще ми е интересно да видя мнението на докладващия, защото за втори път ми пишеш, че французите не отстъпват, а продължават към Москва. Може би да е така.
Поздрави!
цитирай
9. notfun - ...дали, има и 5ма, които са прочели този Пост??)
25.09.2021 18:53
ти, изкара, Нова Професия Барин...Блогер!!
най-важно е, да има +++++
ноо, какво ,от това?
то, и във Фейсъ, всяка маахала, и с Група, по интереси))
на килограм ,ли ги...осребрявате ))
питам, за една Буля...и, тя, Хисторичка..
цитирай
10. barin - Здравей, Юлия. Не пиша чак толкова ...
25.09.2021 18:57
Здравей, Юлия. Не пиша чак толкова често, дори има големи паузи напоследък. Вярно е, че темите ми са малко дълги, но се намират хора, които ги четат докрай.
Поздрави!
цитирай
11. notfun - ноо, ето, това ми Хареса ))
25.09.2021 20:15


Ако искате да удържите победа, бийте в самото сърце на противника.

На войната всичко е твърде просто. Но най-простото се оказва най-сложното.

По-малко от два века са изминали от написването на "За войната", но постулатите са действащи все още. Сега при развитието на технологиите войната се води по съвсем различен начин, но всичко се базира на написаното от Сун Дзъ и Карл фон Клаузевиц.
цитирай
12. germantiger - разбира се, че след бородинио им...
26.09.2021 08:28
разбира се, че след бородинио императора продължава напред и стига до москва и в нея прекрарваше мисля месец

при бородино кутузов отстъпва страхувайки се, че на следвщаия ден ако продължи руска армия няма да има - първото му импулсивно решение е да има бой на другия ден, но като разбира за загубите и буквално се отказва от всичко планирано и се изтегля назад

бородино се счита на запад в два "варианта"

победа за французите

или "равен" - аз също го намирам за равен

победа на руснаците няма защото

те губят 58 000, франсетата губят 50 000

руснаците оставят бойното поле на французите и преди сутринта остъпват, а често се счита победител този който владее полето на боя, освен това руската армия забеелжи пада духом в немалка степен след бородино

......

мита за бородино като победа се появява още по сталиснко време, преди това никой в русия не го има за побнеда, напротив много велики руснаци винят кутузов за остъплението и казват ясно че не може да е победител този който след победа си оставя втората "столица" в ръцете на врага - де юре столица е петербург, смаите войници недоволстват/част от тях" срещу кутузов

сражението за мен и за честните историци е да го кажем без победител

по червено време се появи и лъжата за примерно руски загуби от 40 до 44 000

а френски примерно 48 - 50 000

също такава в по-старо червено време се е явил мита, че както александър 1 примамил наполеон навътре в русия, така и великия ум другаря сталин примамил хитлер първо до москва, а после и до сталинград, втория мит е и германски в немалка степен


само и тясно специализирано за сражението при бородино съм чел НЯКОЛКО КНИГИ, разбира се, не са на български език
цитирай
13. barin - Здравей, Митак. Тъй, както пред...
26.09.2021 17:22
Здравей, Митак. Тъй, както представяш фактите в коментара си аз бих приел битката с равен край, що се отмнася до загубите. Французите продължават напред, но търпят много загуби. Това дава отражениое върху последствиета, защото на следващата година Битката на народите при Лайпциг е загубена. Мога да приематака нещата. Руснаците обаче често са давали много жертви, дори и да са излизали победители.
Поздрави!
цитирай
14. nedovolen - Стратегии, тактики, доктрини, . . . ...
27.09.2021 13:41
tonsun написа:
Стратегии, тактики, доктрини,... за воденето и печеленето на войни. От древността до наши дни. Измислени и тълкувани от кой ли не.
Но си мисля... как не се намери някой, който да измисли действаща стратегия за всеобщ и постоянен мир
Явно Човечеството е най-кръвожадния добитък среди обитаващите видове планетата Земя от всички времена.



Човечеството е единственият животински представител на планетата, унищожаващ се между себе си.
Другото е кой по по най.
:)))
цитирай
15. barin - Здравей, Николай. Човечеството с ...
27.09.2021 14:17
Здравей, Николай. Човечеството с войните се самоунищожава. Отначало родове, племена, после народи, нации, сега коалиции,съюзи, военнополитически блокове. Всичко се разширява мащабно.
Поздрави!
цитирай
16. milenavarbanova9 - Поздрави, barin,
28.09.2021 16:48
Прочетох с много голям интерес статията ти за тези бележити пълководци и стратези - не само германски, а и европейски. Някога е имало храбреци, а днес има подлеци и откровени убийци, унищожители на човечеството. Стратегиите се пишат не от офицери, покрити със слава, а от чудовища. Някога е имало бойно поле и две армии се се срещали гърди в гърди, а днес има само жертви на "неизвестни" поробители.
Твоята статия ми припомни един епизод от царуването на Луи XIII. Този френски крал е подценяван, но е бил истински рицар. Когато при него идва един изобретател и му поднася чертеж на суперново оръжие ( фактически праобраз на картечницата ), кралят с негодувание разкъсва проекта и заявява на автора: " Никога няма да разреша изработката на това оръжие, защото с него един страхливец може да избие стотици храбреци."
цитирай
17. barin - Здравей, Милена. От тогавашна г...
28.09.2021 18:49
Здравей, Милена. От тогавашна гледна точка правилно е постъпил Луи XIII. Сега не стоят така нещата. Наскоро дори четох, че до преди стотинас години са се спазва;ли конвенциите, доколкото ги е имало и забранените оръжия. Сегашните военачалници гледат да минат по--лесно и да си осигурят победата. За воденето на войни писах в няколко теми преди тази, доколко може да се правят маневри и тактически ходове. Сигурно си ги чела.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644311
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031