Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2020 18:50 - Колко са руските жертви в Руско-Турската война от 1878г?
Автор: bulgares Категория: История   
Прочетен: 7635 Коментари: 48 Гласове:
10

Последна промяна: 18.11.2020 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Бих желал да запитам българите тук докога ще търпим руско-турската война да ни бъде представяна, обвита в най-нагли лъжи още от съветската власт в България, докога ще търпим колхозниците да ни наричат „неблагодарници“, докога ще търпим българо-руснаци, чийто майки са обикаляли Черноморието още от соца за да се доберат до по-добър живот тук отколкото в тяхната кочина да ни се подиграват злорадо по интернет с руска пропаганда, все едно е бълвана от българи, да търпим София да е изпълнена с паметници за руските жертви в тази война и да няма нито един за българските и т.н.?

Караха ни да учим, че руснаците са дали 200,000 жертви при 185,000 армия и ние го учехме и не задавахме въпроси. Но защо оставихме този идиотизъм да го обдухва вятъра на входа на църквата Ал.Невски още дълго след 1990г.?  Защо позволяваме тази лъжа в по-смекчен вид да ни се натяква още отвсякъде?

Какво правят руските говеда в момента, когато поискаме да ни покажат архиви? Казват „архивите са си наши и секретни, но трябва да ни вярвате напълно какво ви казваме“. И ние им позволяваме да го правят. Ами щом не показвате архивите, нямате право и на една дума към нашата история, бе говеда. Живеем в 2020г, а съветска и руска окупация в България вече няма, за да ни налагате какво ще говорим и какво не, както и кой паметник ще оставим, кой ще преименуваме и кой не!

Едни числа за броя на руските жертви обаче изтекоха у нас през 1996г, когато западняците си купуваха в Русия цели сгради за 1000 долара или секс с рускини на воля само за пет. Жалко, че тогава не се е намерил западняк да даде 1000 долара и за архива им, пък и да е дал, едва ли би  го предадал на нас българите днес срещу нищо. Та ето какво може да прочетем в броя на вестник „Дума“ който едва ли може да бъде определен за русофобски, соросоиден и т.н., от 9 октомври 1996г. В него, гостуващия в България руски историк Степан Кашурко, ръководител на Международния обществен център за издирване “Подвиг” и явно с достъп до руските архиви, дава интервю и казва „през войната 1877-1878  Дунавската руска армия е понесла следните загуби: убити – 15 567, умрели от раните си – 6824, или общо загинали на българска земя 22 391. Освен тях ранени били общо 56 652 войници и офицери. Отделно медицински чинове (включени в посочената бройка) – 528.“

Трябва ли да причислим към убитите и умрелите от раните си? Безспорно и то едно към едно. Много от ранените може да са останали и инвалиди, но са оживели. Значи търсеното число е 22,391 – десет пъти по-малко от това което ни повтаряха като чавдарчета и пионерчета!  Забележете обаче думата „руска армия“. Тук определно не говорим за руснаци, а за руска армия, фрашкана с чужденци. В нея над 50% са били на първо място украинци и украинският посланник в София, професионален историк, го доказа публично с имената на полковете в нея. Счита се, че към 35,000 в тази „руска армия“ са били етнически, поробени поляци, имало е и финландци, румънци и какви ли не. Елитните етнически руски поделения царят е съхранявал за себе си, както е правел всеки владетел в световната история от хилядолетия.

Може да отбележим, че преди започване на война армията се преброява и се знае до един човек, но за жертвите, изчезналите безследно и дезертиралите, ако щете, не може да се води статистика с точност до човек. Все пак по-точни и надеждни данни няма дадени в нито един учебник, историческа книга или друга статия у нас. Степан Кашурко няма как да си измисля тези числа с точност до един човек без документи и ако някой е пропуснат, то се дължи на обективни обстоятелства, които са попречили човекът да бъде документиран. Основна причина за тази ниска смъртност във войните по това време е оказвал факта, че пушките са се зареждали много бавно, засичали са често и с тях е било трудно да се уцели и от 10 метра, при което касапниците както при Първата световна война не са били възможни по чисто технически причини. 

Трябва да е кристално ясно на всекиго, който вижда тези числа, защо Русия крие яростно архивите си засягащи този въпрос. От архивите, по имена и места на събиране на военните единици, със сигурност може да се установи и колко поляци, финландци и всякакви други чужденци са формирали Дунавската руска армия, но Русия крие яростно и тези документи, защото очевидно то няма нищо общо с подлата й пропаганда. 

Не може да пропуснем да отбележим, че много от тези жертви се дължат на „военния гении“ на Скобелев, когото може да определим като 100% идиот поне във военната област. Той е издавил първо доста войници, като ги е наракал да преминат Дунава с плуване. В Плевен пък е карал войниците да атакуват в колона без да се разгънат, което е абсолютно недопустимо и турците са ги разстрелвали масово от упор. След атаките, войниците му са искали направо да го убият, но той се е скрил в палатката на приятеля си Макгахан. Синът на Александър II пък е писал до баща си, че да се остави Скобелев  да командва е огромен грях пред Бога.  Вейсел паша изобщо не е предавал сабята си на Скобелев, с каквато лъжа са промивали мозъците ни години наред, а на един румънски полковник. При това в най-решителния момент се е оказало, че руските топове са били с по-лошо качество и от руските стоки днес и за нищо не стават и добре, че румънците са успели да осигурят нормални топове, без които превземането на Плевен би било немислимо.

Българските опълченци на Шипка също не са осъществили просто един боен подвиг, достоен  само за стихотворения. Без тях загубата на Русия би била почти сигурна. Русия в това време е губела войната с Турция на Кавказкия фронт, където кой знае какво е правила след като е дошла да освобождава специално нас от обич. Ако турската армия бе успяла да се обедини през Шипка, турците щяха просто да изколят руската армия на Кавказкия фронт, за което й е трябвало просто време и после трябваше да разчитаме само на Великите сили да не изколят и цялото българско население напълно.  Готовността на българските опълченци да излязат с голи гърди срещу неефективните по това време турски пушки е оказала решаваща роля за изхода на войната. 


Колко жертви са дали българите? "От три милиона народ ние дадохме жертва сто хиляди души" казва Стамболов. „За тях няма издигнати паметници и почти не се говори, когато стане въпрос за руски жертви“. За благодарност, в Санстефанския договор Русия, изобщо не споменава официално името България, а говори за "областта" или "Балканската област", която след 3-ти март очевидно е счела, че е вече нейна територия. Натресли са ни за национален празик и деня в който руския цар се е възкачил на престола през 1855г. и ние като най-големите идиоти в света още го честваме, само че под друго име. В народното ни събрание, във всички документи сме гласували огромни суми за предаване на Русия и войските й тук, като сме записвали недвусмислено, че го правим защото сме „окупирана територия от Русия“ и нямаме опция да гласуваме нищо друго освен това, което Русия ни нареди.  

Направо не ми побира главата, какви българи сме и имаме ли поне малко достойство като хора, за да допускаме руските лъжи да се вихрят все още на всеки метър в България, 30 години след 1990г и тези говеда да повтарят всеки ден и час как сме им длъжни до гроб още щом се родим, а българските еничари и всякакви отрепки от българо-руски бракове да изливат злобата си върху нас, като им припяват. Защото, такава ни е съдбата, да имаме вземане-даване с най-дивата държава в света. Да се родиш руснак си е нещастие за цял живот и се опитваш да излееш злобата си и цялата си жлъч върху съседските държави, че и чак в Америките – това го разбирам. Но защо българите сме толкова прости и позволяваме да го търпим това – ето това по никакъв начин не мога да го разбера.  



Гласувай:
11



1. leonleonovpom2 - А колко са жертвите на англичаните, ...
16.11.2020 19:12
А колко са жертвите на англичаните, чийто флот е бил около Кипър?
Колко куршума са изстреляли по турциите ,респективно снаряди и торпеда!
А и какъв е съставът на имперската арчия-анггличани, шотландци, ирландци, индийци, и от всички останали налроди в империята?
Защо Дизраели напуска демонстративно залата, когато става дума ,България да не бъде само отвъд Стара планина? Какво иска да покаже?

Защо 40 години Етдрю Уилсън. американския президен Ендрю Уилсън също демонстративно напуска залата Но този път, за разлика ка он Дизраели в наша защита!
Защото Русия , омразният ни враг липсва, по разбираеми причини ! Но същата Англия ,иска буквално ликвидиране на България ! Тя и на този конгрес ни обича не по малко от Берлинския, за Англия става дума! Тя и след ВСВ подкрепя наглите териториални искания на Гърция и Югославия! Но там друг се е застъпил за нас!

Както казва Доналд Туск, при такива " приятели", врагове не ни са нужни!
цитирай
2. emilelpe - Питаш колко жертви са дали англи...
16.11.2020 21:13
Питаш колко жертви са дали англичаните? Нито един,но и тя не води война все пак. А какво търси английския флот около Кипър можеш да попиташ Горчаков,договорките за Кипър си ги водят насаме Шувалов и Солсбъри. Австоунгария също не дава жертви и не стреля срещу аскера,но си окупира Босна и Херцеговина,пак според предварителни договорки с бащицата император. А да напомням ли,че без съгласието на която и да е Европейска сила Русия не може да води войната. И един въпрос. Защо аджеба в София има ул.Гладстон? Тоя Нигериец ли е или англичанин?
цитирай
3. blackpredator - нещо не се върже
16.11.2020 22:01
според сайта на МНО,
при първият щурм на Плевен са убити 2500 руснаци
при втория - 7000
при третия - 16000 заедно с румънци
общо 25500
ако всички загинали 4000 румънци са убити там,
остават 21500 рашки само при Плевен
разбира се 200000 е шашма
но кое не е?
цитирай
4. leonleonovpom2 - Гладстон е защитавал България! ...
16.11.2020 22:05
Гладстон е защитавал България! Някои твърдят ,че не е от сантиментални причини, а защото е бил опозиция на Дизраели Подобни на тези , отричащи заслугите на Русия! Не знам, но поведението му е достойно !Важен е крайният резултат, не междинните положения! България се появява на картата ,не заради английския флот в Кипър, а заради войната на Русия с Отоманската империя? Така ли е или не, ясно искам да чуя ?!
Но на конгреса е участвал Дизраели, не Гладстон И той е правил представленията с демонстративното напускане на залата! Той е чертал границите ни по билото на Стара планина!
Аз заслугите на Гладстон, достойното му поведение , съм отчел в други постинги, Благодаря ти за поставения по този подигравателен начин въпрос! Ненужен е!
цитирай
5. leonleonovpom2 - 3. blackpredator - нещо не се вър...
16.11.2020 22:18
3. blackpredator - нещо не се върже
22:01
според сайта на МНО,

Да, за стогодишнината от Войната излезе специален Бюлетин В него беше посочено ,че 200 хиляди са влезлите до сраженията в Плевен руски войски После ,допълнително още около 100 хиляди Подчерта се , че цифрата на жертвите е сбъркана с броя на войниците След окончателна проверка на регистрите по- памет, но грешката ми е с хиляда максимум ,защото общия брой на убитите и ранените беше 61 хиляди! Убитите бяха 31 хиляди Но в тях не влизаха умрелите от тиф- хиляди и други болести, вече не си спомням по какви причини Руснаците в Сан Стефано били толкова изнемощели, че едва стояли на краката си и това направило впечатление на наблюдателите Висшите офицери обяснили причината-болни са!
цитирай
6. bulgares - Според сайта на МНО ли?
16.11.2020 22:27
blackpredator, нали точно за това говорим. Още преписват руските лъжи от соца. Ти знаеш ли, че по соца един български генерал, не знам как не е умрял от подмазване е предложил да започнем да изучаваме, че руските жертви са вече 300,000!

Аз не знам, но в МНО не са ли научили още, че сме държава в НАТО? Когато превключа на Военния им канал, заплащан с данъците ни, постоянно въртят предавания на Россия 1 и някакви руски филмчета. Дали не е по-добре да закрием цялото МНО и цялата си армия ако ще служи на Русия и Путин? Аз знам, че някои от тези самолети за които ще платим на САЩ милиарди, ще се управляват от българи и с руско гражданство, което е недопустимо.
цитирай
7. putinoid - Ха, намерил си кой да ограмотяваш. ...
16.11.2020 23:00
Ха, намерил си кой да ограмотяваш.
Другото му име е русороб.
Емблемата на блоговите русофилистици.
цитирай
8. putinoid - Един от видните путиноиди е цъфнал тоже.
16.11.2020 23:01
leonleonovpom2 написа:
Гладстон е защитавал България! Някои твърдят ,че не е от сантиментални причини, а защото е бил опозиция на Дизраели Подобни на тези , отричащи заслугите на Русия! Не знам, но поведението му е достойно !Важен е крайният резултат, не междинните положения! България се появява на картата ,не заради английския флот в Кипър, а заради войната на Русия с Отоманската империя? Така ли е или не, ясно искам да чуя ?!
Но на конгреса е участвал Дизраели, не Гладстон И той е правил представленията с демонстративното напускане на залата! Той е чертал границите ни по билото на Стара планина!
Аз заслугите на Гладстон, достойното му поведение , съм отчел в други постинги, Благодаря ти за поставения по този подигравателен начин въпрос! Ненужен е!

цитирай
9. blackpredator - бе то хубаво,
16.11.2020 23:17
ама публикацията е от 30/09/2017
главнокомандващия требе да го е преписал..
цитирай
10. krumbelosvet - На русофобския фронт - нищо ново
16.11.2020 23:22
Никой, НИКОЙ, Н И К О Й освен Русия не би воювал с Турция тогава.
Вярно е, че Русия има и свой интерес да подсигури по-добре преминамането през Босфора. Нормално. Коя империя ще лее кръв против собствения интерес?
Но и ние имаме интерес да не сме под турско. И това е СЪВПАДАНЕ НА ГЛАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ. Надеждна основа за съюзни отношения. И нарушаването на тия отношения по вина на един амбициозен НЕУДАЧНИК - Стамболов, ни води до три, ТРИ, Т Р И национални катастрофи, които сбъднат думите на Капитан Петко Войвода за Стамболов и с-ие - "ТЕ ПОГУБИХА БЪЛГАРИЯ".
А жертвите посочени от bulgares, са нереалистични. Прав е само, че наистина руските жервви не са 200 000. Но и хиляда да са загиналите, малко ли са? Важното е, че БЕЗ ЖЕРТВИ, колкоо и да са, НЕ МОЖЕШЕ да се освободи България, г-н закъснял катастрофаджия Стамболовисте bulgares.
цитирай
11. bulgares - blackpredator
16.11.2020 23:51
Разбирам, че ти е трудно да приемеш числата на Степан Кашурко. Но считаш ли, че той не е бил добре нещо умствено? Това виждаш ясно е руски историк с достъп до архиви, ръководител на колектив занимаващ се точно с този проблем. Няма и никога не е имало в България по-добра от тази информация. Не ти се връзват числата на Кашурко с тези на МНО защото зад тези на МНО не стоят никакви документи, а само руски лъжи.

Проблема е у нас, че след като са ни промивали мозъците от малки толкова много, особено пък по-простоватите не могат да изкоренят това от главите си дори и с явен целенасочен напън. Това мислене става автоматично. Човек е така устроен и тези генерирали тази гнусна пропаганда с вградени еничарски механизми са го знаели. И много от нас сега си казват "лъгали са ни, но лъжите им не са били чак толкова чудовищни". Дори го прави от срам, за да не признаем, че са ни лъгали и мамели толкова елементарно и са успявали.
цитирай
12. bulgares - krumbelosvet
17.11.2020 00:00
Като няма значение колко са жертвите защо ни лъжат, бе? От тях не се иска нищо друго освен да съобщят точните исторически факти и да поставят архивите на масата като го докажат. А не "Вервайте ми". И какви са тия наши идиоти които верват точно пък на колхозниците - световните лидери в лъжата и пропагандата. И моля те, спри се с лозунгите си, не живеем в 1970-та, а в 2020-та.

Някъде да виждаш да съм написал, че интересите на Русия и България в тази война не са съвпадали? А всъщност са съвпадали по общ враг, иначе Русия е имала интерес да ни налапа, да осъществи мечтата си за излаз на Топлите морета и да гони Великите сили по мощ, а ние сме имали интерес да се освободим напълно и от всекиго.
цитирай
13. putinoid - Бай круме, в специален постинг ти ...
17.11.2020 00:10
Бай круме, в специален постинг ти обясних, че такова понятие русофобия няма.
Бързо го прочети пак!
Русоробите наричат така нормалните българи.
цитирай
14. blackpredator - и двама да са, има ли значение
17.11.2020 00:27
остави го хисарския цървул, дето приглася с двата ника
аз не смятам, че Руско-турската и Освобождението ни са хуманитарна мисия
Русия е империя и има свои интереси
то иначе нямаше да е империя
който твърди друго за мене е абдал
просто в даден исторически момент, съвпадат интересите ни..
цитирай
15. putinoid - тоя пак изпуши, понеже втори мой ник ...
17.11.2020 00:42
тоя пак изпуши, понеже втори мой ник няма тук
в постинга става дума за факта, че ни лъжат за това, че има 200 хиляди руски жертви, а те са десет пъти по малко, че националният ни храм носи името на някакъв руски княз, приел исляма, че има населени места с имена граф игнатиево, скобелево и аксаково и че е ужасяващо как безродните създания, наричащи руските окупатори дядо иван, намират това за нормално и почитат путин, ленин и сталин, а не Захарий и Стамболов.
За тия небългари.
цитирай
16. kirk - Имаш предвид совхозници, а не колхозници
17.11.2020 08:33
Имаш предвид совхозници, а не колхозниците! Обаче за жертвите грешиш - много над 200 000 са, защото се смятат заедно с тези на източния фронт откъм Армения - тогава Ериванска губерния и там първо към руската армия се създават арменски отряди и второ - поне 50 000 са арменските жертви, които също се броят. За над 300 000 души жертви вече не знам откъде тая цифра?! Разликата може би едва оттам, че някои броят и жертвите от населението, което след войната считат за подвластно на Руската империя! Глупост е това за 22-хилядната армия, освен първото преброяване на Дунавската армия има и втора резерзвна пратена, в която са точно чужденците финландци, румънци и др. Недей да ползваш вестник като научно доказателство или документ. Между Шипка и Кавказкия фронт няма нищо общо - шипка е измишльотина и цялото опълчение е жалка работа на фона на активността на арменци, гърци, асирийци... Т.г. излязоха нови документи - спомени на очевидци и диплом.архиви, в които открито се говори за предателството на българите. Несамо не съвстанали, но и искали жълтици за сламата и не давали коли за превоз и водачи през проходите...
цитирай
17. bulgares - putinoid
17.11.2020 08:46
Тия дето ти опонират в повечето случаи наистина не са българи като нас, а отрепки от българо-руски бракове. Има и такива на преклонна възраст като бай Крум или шапкари-изроди, които при съветската власт у нас са крещяли по норомалните и интелигентн войници, а сега са никой и дори за хляб едва изкарват с тъпите си глави, които са покривали с фуражки едно време.

Крайно време е българите да сложим по-активно край на този проблем. Явно за 30 години не можа да се реши автоматично. Може би българите, трябва да си създадем и една много масова патриотична организация, с цел да се бори само с руските лъжи, обиди и арогантност, която да притисне правителството да оправи историята в учебниците и сайтове на организации като МНО, да пооправи проблема с паметниците независимо колко реват от руското посолство и да даде отпор на всичките руски говеда разкарващи се между нас. Те трябва да знаят, че ако продължават с приказките си както досега, това ще им донесе дори и лично минуси. Тези говеда изобщо не са ни нужни за развитието на България по европейския път, а само ни пречат и могат спокойно всеки ден да си хванат влака за Сибир, както го направиха много от братята им в Украйна. Ние нова Украйна ли трябва да чакаме, за да се опомним и да го направим?
цитирай
18. bulgares - никъде
17.11.2020 09:54
не съм написал за 22-хилядна армия, а за 22 хиляди жертви на руската армия на българска територия, която е била 185 хиляди. Крайно време е всеки, колкото и да му е промиван мозъка да приеме това число за реално и най-вярно, защото е дадено от руски историк, ръководител на цял екип занимаващ се с този въпрос и с достъп до архивите, където сигурно може да се видят и имената на много от войниците, къде са набирани и от кой етнос са по имената им. Естествено този историк е изплюл камъчето спокойно през 1996г, ако го бе направил днес Путкин щеше да му отреже главата веднага.

Не се учудвам, че и на Кавказкия фронт Русия е проливала на първо място не руска кръв, а чужда като арменската. Все пак за освобождението на България, като българи ние броим жертвите на първо място на наша територия, въпреки че явно и арменските жертви са дадени все срещу общия ни турски враг. Аз не мога да изучавам арменската или мексиканската история в детайли, чисто поради физиологични и технически ограничения. Но като гледам, без българските опълченци на Шипка турския геноцид над арменците е щял да се състои още тогава, а и Великите сили сигурно са били още по-малко склонни да се застъпват за арменци пред турците отколкото за българи.

Иначе може да кажем, че и руските жертви против поляците от руско-полските войни са подпомогнали тази война, защото после много поляци така са били пратени да се бият тук. Гледат се най-преките факти. А дори и да отчете арменските жертви, руската пропаганда е била длъжна да напише ясно "арменски жертви, подпомогнали разгрома на Турция", а не да оставя впечатление, в малките български главици, че това са чисти руснаци и са загинали на територията на България.

А тези допълнителни руски лъжи и донагаждания за пращани допълнителни огромни войски и жертви, за които не са се сетили по съветско време бих опеделил като поредната руска наглост да ни се представят голи твърдения без всякакви архиви и доказателства и да се разпространяват във вид на слухове и чрез всички най-долнопробни методи с които си служи още руското посолство, като това да купува български уроди като Сидеров и Копейкин, цели сдружения и партии.

И какви са тези глупости, че това не е вярно защото било отпечатано във вестник? Учебниците отпечатани от съветските офицери у нас, дето си чел с какво са повече? Това не е отпечатано в днешния Уикенд, а в Дума. Дал съм в кой брой и всеки може да отиде в Народната библиотека и да го прочете в самия вестник.
цитирай
19. emilelpe - Гладстон е защитавал България! ...
17.11.2020 10:36
leonleonovpom2 написа:
Гладстон е защитавал България! Някои твърдят ,че не е от сантиментални причини, а защото е бил опозиция на Дизраели Подобни на тези , отричащи заслугите на Русия! Не знам, но поведението му е достойно !Важен е крайният резултат, не междинните положения! България се появява на картата ,не заради английския флот в Кипър, а заради войната на Русия с Отоманската империя? Така ли е или не, ясно искам да чуя ?!
Но на конгреса е участвал Дизраели, не Гладстон И той е правил представленията с демонстративното напускане на залата! Той е чертал границите ни по билото на Стара планина!
Аз заслугите на Гладстон, достойното му поведение , съм отчел в други постинги, Благодаря ти за поставения по този подигравателен начин въпрос! Ненужен е!

Хайде тогава да обясниш на разбираем език.За какво се води тая война? Мантрата за проливите можеш да я пропуснеш.От сега ти казвам,не това е целта на точно тая война. Дизраели е противник на великоруските интереси та по тая причина и ние го отнасяме ,когато се ритат атовете го отнасят магаретата!
Хайде още една задачка закачка. Кога в плановете на бащицата влиза създаване на някакво васално(без значение на кой) Българско княжество? Дата или поне месец и година ако може?
цитирай
20. bulgares - Мантрата за проливите на Петър Първи
17.11.2020 10:44
няма да я пропусна, и призовавам всички българи вече да не я пропускат, колкото и да им се иска на колхозниците и да бият шут отзад на всеки колхозник, който ги призовава да я пропускат. Пропускали сме я когато сме били под руска, а после и под съветска окупация. Днес няма и една причина да я пропускаме, ако не сме идиоти.
цитирай
21. emilelpe - няма да я пропусна, и призовавам ...
17.11.2020 11:43
bulgares написа:
няма да я пропусна, и призовавам всички българи вече да не я пропускат, колкото и да им се иска на колхозниците и да бият шут отзад на всеки колхозник, който ги призовава да я пропускат. Проспускали сме я когато сме били под руска, а после и под съветска окупация. Днес няма и една причина да я пропускаме, ако не сме идиоти.

Човек аз точно съм твърдо зад статията ти,но от всички войни на бащицата император точно тая има съвсем различни цели и няма нищо общо с проливите. Ако искаха проливите щяха ли да пратят на блицкриг опълчението (дето било негодно според тях) и малко казаци ? А другите войски да свърнат към Видин.Та те и след Шейново не тръгват към Одрин а за по пряко минават през София. Във фейса в една подобна тема съм обещал каса вино на който ми снима паметник на загинал руснак на Шипка на 09 08 или 10 08 .
цитирай
22. bulgares - Няма как да опишеш тази война
17.11.2020 12:52
без вековната мечта на Русия за проливите. Не виждам никаква връзка с опълченците. Русия е била на път за проливите. Но Англичаните дават заповед на корабите си да се насочат към Босфора, подкрепят Австро-Унгария за свикването на Берлинския конгрес и руснаците са дотам. Дори може да направя една спекулация, че англичаните ако знаеха, че Русия не иска Босфора можеха да я оставят да прилапа България. Но пък Австро-Унгария и другите Велики сили в този момент са напреднали много военно и са се облизвали за Балкански територии. Кой помогна на Гърция и половин Румъния да се освободят? Руснаците ли? Че това е почти табу за всеки българин и трябва ли да ти обяснявам защо?

В тази война няма НИЩО особено. Особена е само за нас. И за изрода проф.Пантеф, чиято гнусна предателска физиономия още се мярка по телевизиите да ни повтаря, че това е единствената война в световната история заради братска ОБИЧ и ЛЮБОВ. Никъде другаде нямало такова нещо. Даже може би така трябва да я кръстим "Войната на обичта и любовта", та цял свят да ни се смее колко сме прости.

И щом подкрепяш постинга ми, пиши по фейса и където видиш, бори се за истината. Ето Янко Гочев ги е казал подробно тези неща, но в историята не е като в математиката явно. Може да покажеш и докажеш истината с факти многократно и пак трябва да свършиш огромна работа тези факти да се загнездят в българските глави на мястото на руските лъжи. Аз се чудя много българи нямат ли малко достойнство, бе - да търпят толкова тонове лъжи, обиди и руска арогантност.
цитирай
23. emilelpe - Източната империя наистина има ...
17.11.2020 14:02
Източната империя наистина има вековни копнежи по топлите морета,но как би изглеждал контрол на проливите? Босфора си е Истанбул ,столица на съседна империя. Да окупира столицата на тая империя нито могат нито пък някой ще им позволи. Дарданелите? Ключов пролив ,но много лесен за блокада,ти си го контролирай ама ефект няма ако не контролираш Средиземно море и Гибралтар а там Англичаните са си до ден днешен господари. Точно по това време и Суец е прокопан и Англия и на него слага ръка. Та ето и отговора на въпроса чий е дирила флотата на кралицата около Кипър,защита на техните си интереси и канала!
За опълчението, според писанията за тая война след десанта при Свищов армията се разделя на три,на изток към Шумен и Русе дето за цялата война няма ни едно значимо сражение а там е най голямата османска армия. На запад към Видин ,помощ за сърбите . И преден отряд дето целта му била да атакува към Одрин и Цариград ,та тоя преден отряд от 12000 е в състав 7444 опълченци,бригадата на Адам Цвецински и казаци . Кой малоумен командир ще прати да атакуват столицата и най укрепената османска крепост отряд от опълчение и малко казаци? Явно е,че целта е била на запад а не на юг. Тук нашите объркват плановете на бащицата при Стара Загора и го поставят пред свършен факт. А за писането,пиша когато и където мога.Във фейса съм изтипосал в три части едни мои размисли за тая война.
цитирай
24. bulgares - Принципа на войните се
17.11.2020 15:10
описва най-добре със закона на Мечо Пух, който е казал "Колкото повече, толкова повече". И аз мисля, че ако Русия е взела Босфора Англия щеше да я смачка направо в Москва, но нали знаеш, хората са ирационални, винаги таят надежди, а царете им, още повече.
Русия може да не е взела Босфора и не ни е налапала като "Балканска област", но е прибрала много от тази война и ние НИЩО не й дължим. Да оставим, злато и територии взети от Румъния срещу наши такива. Нали виждаш най-важното - 22 хиляди жертви на руската армия, не на руснаци, срещу 100 хиляди жертви на българите от 3 милионна България! Какво има да им дължим? А , че само 7 години по-късно са искали да ни изтрият напълно от човешката история, а че ни натресоха 45 години съветска окупация - за това кога ще ни се издължат говедата?
цитирай
25. emilelpe - Е то по тоя повод с вечната благод...
17.11.2020 15:30
Е то по тоя повод с вечната благодарност се видя не толкова отдавна,който можеше си би камшика от СССР и сега си живеят кой както може.Кой добре,кой не толкова ама един няма да е поискал да се върне при ватниците. Що ли? Нещо и те не са им много благодарни!
цитирай
26. emilelpe - Тезата г-н свалячо на главни ред...
17.11.2020 18:44
Тезата г-н свалячо на главни редактори е,че в освобождението на България имат участие всички велики сили по това време а не само русите. Русия води войната, и е нормално да има жертви,както е нормално някои страни да водят война на тихия фронт,без жертви и пак да имат заслуга за тая свобода.
А понеже Шипка е измислена та затова ватниците най държат на тая измислена Шипка. Казал съм го на друго място,казвам го и тук, имаш каса вино ако ми снимаш надгробен паметник на загинал руснак на 09 08 1877 или на 10 08 1877. Всеки си пише историята както му е угодно,но със смърта никой не си прави гавра,дори и източната империя.
цитирай
27. kirk - Глупости, глупости, глупости....
17.11.2020 21:19
Глупости, глупости, глупости.... От текезесар какво може да се очаква в областта на историческата наука - той чете вестници като "Дума"?! Тезата ти се самоопровергава от фактите - Сан Стефано вероятно е най-ярък пример на "помощта" на Великите сили!!! После - и Берлинския конгрес. Ти сега алтернативна история ли искаш да сътвориш?! И като криеш коментарите ми, които иначе обсъждаш като какъв изглеждаш сам на себе си?! Какво е "ватници"?! Божо женският полов орган даваше каса уиски да му докажат, че през средновековието имало етнически македонец! Писах му - не ми отговори, а му цитирах арменски средновековен извор. Не е важно, че съм разобличил Продев като манипулатор и фалшификатор, - важното е, че вестникът не е исторически извор! Абе, що ли съм седнал да те уча?! Непоправими сте - текезесари с аграрфашиско и аграрксенофобско възпитание. Нямате чест и достойнство! Чалга-нация!
цитирай
28. bulgares - Не знам за каква алтернативна история съм обвиняван
17.11.2020 22:08
Всичко което съм цитирал е от най-надеждни западни историци, свикнали да доказват всяка своя дума с документи, написано на английски, а не от руски или арменски псевдоисторици или български подлоги от соца. Същото го правя, като пиша и за създаването на Българската държава в края на 5-ти век.

В Дума написаното не е от журналист, а ясно написах три пъти от кого - от такъв надежден руски историк и източник, в българските учебници и книги по история няма и дума за броя на жертвите от руската армия. Имаме късмет, че Кашурко го е изплюл, когато Русия е била напълно разграден двор през 1996г. Сега е кристално ясно защо Русия крие така яростно тези цифри.

Всякакви лични обиди, идиотизми и безпочвени обиди към България, като това, че Шипка било нищо и било измислица ще бъдат трити в моя блог веднага. Може да си пишеш история каквато си искаш по Армения и бившите азиатски съветски републики от които съм се интересувал винаги изключително малко, както преди така и сега. И не желая вече да се повтарям по този въпрос. Щом си арменец, няма нищо лошо, просто не ти е тук мястото. И да се обвиняват българите, че не били вдигнали обещано някъде си въстание при това опълчение е тъпо, подло и формално, така че и тези глупости си ги задръж в арменската глава.

Значи, всичко това, безкрайно говорене за морал в Европа и Русия го е имало, молби към Русия да ни помогне също, имаме голяма многопластовост и безброй интересни случки, но без особено практическо значение. В крайна сметка, нещата са се решавали от руския цар, двора му и дипломатите му от страна на Русия, която пък направо е придобила второстепенно значение след твърдата намеса на Великите сили, които няма никакво значение, че не са гръмнали и една пушка по случая. Бисмарк се е разкарвал с шлема си и от огромно значение остава само какво е говорел, а англичаните са направили и само няколко маневри с кораби. И все пак това е решило съдбата на цяла Европа за 1-2 века напред. Аз го обяснявам с мои думи, но всеки може да го прочете в оригинал на английски. Просто го направете и не разрешавайте на тъпите колхозници да ни обиждат и подиграват повече. Те са вече една по-изостанала държава от нас и ние трябва да реагираме със самочувствие на дивашките им агресивни ежедневни изпълнения спрямо България.
цитирай
29. krumbelosvet - Драги Булгарес.
19.11.2020 00:53
Кой българин се счита "Булгарес", себе си или народа си?
Ти вече НЕ МИСЛИШ НА БЪЛГАРСКИ.
И ако източникът е английски, значи е верен. Надежден руски източник е антируския (има такива, в Русия хазари бол).
цитирай
30. bulgares - какъв антируски източник
19.11.2020 07:44
бе, колхозник ли си, еничар ли си, не знам. Не виждаш ли, че източника е Степан Кашурко, руски историк с опит, ръководител на екип, с достъп до руските архиви. Ти очи нямаш ли, или мозъка ти е толкова промит, че и такива факти не може да виждаш вече? Може ли да посочиш източник, с равностойна надеждност на този или само може да бълваш русофилистични глупости. Естествено, че като Русия и подлогите им тук са унищожили всички документи и печатили само огромни лъжи, най-лесния начин да се доберем отново до истината е да си я прочетем на английски, където тези колхозните говеда са нямали достъп да унищожат истинската история.
цитирай
31. get - До 30. bulgares - Ех, Бай Круме-е ... одърте ама акъла не ти дойде :))) ?
20.11.2020 21:30
krumbelosvet написа:
Кой българин се счита "Булгарес", себе си или народа си?
Ти вече НЕ МИСЛИШ НА БЪЛГАРСКИ.
И ако източникът е английски, значи е верен. Надежден руски източник е антируския (има такива, в Русия хазари бол).


Малко ЗНАНИЯ КАТО ЗА ТЕБ - обвиняващ нас братята си българи в това от което ти самият страдаш БЪЛГАРО-БЕСИЕ?

На 27 февруари 1879 г. с Височайш(императорски) рескрипт се назначава държавна комисия със задача да състави „Отчет по веонно-медицинската част през руско-турската война 1877 – 1878 г.”.
На всички воински началници е вменено да предоставят медицинските(от военните болници) данни за загиналите, ранените и за починалите от болести.
За целта е назначена 15-членна комисия, оглавена от началника на военно-медицинският инспекторат д-р Н. Козлов и бившия полеви военно медицински-инспектор В. И. Приселков.
Събират се близо пет години и проучват сведенията.
В резултат през 1884 година са публикувани кн.1 и кн.2, отнасящи се за Кавказкият театър на бойните действия.
Вече през м. юни 1885 г. се издава аналогичната справка и издава първата част от справочника-изследване за Дунавската армия. През 1986 година излиза втората част.
При извършване на проучвателната подготовка се е взело в предвид от НАЧАЛО НА ПЕРИОДА СЛЕД ОБЯВЯВАНЕ НА МОБИЛИЗАЦИЯТА(тоест ноември 1876 г.) до изтеглянето на ПОСЛЕДНОТО РУСКО ПОДЕЛЕНИЕ от оставените на Балкани, руски окупационни части – тоест до м.март 1879 година.
Ясно и точно в статистическите данни Е ПОСОЧЕНО:
- УБИТИ в сражения, офицерски, подофицерски и редови чинове – 11 905(единадесет хиляди деветстотин и пет);
- БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ(като в тази цифра се допуска да има и дезертьори) – 5 121(пет хиляди сто дведесет и един);
- Починали при НЕЩАСТНИ СЛУЧАИ – 1 306 (хиляда триста и шест.

Нали си инженер по образование - поне да смяташ ще можеш ли?
Къде са немират ДВАТА ДОКУМЕНТА - ами ПУБЛИЧНИ СА ... има ги в електронен PDF - вид, така че цитирам.
Ако не вярваш - сам СИ ги търси и се убеди: КОЙ ЛЪЖЕ ?
цитирай
32. bulgares - get
21.11.2020 02:14
Това е изключително интересен документ, за който не знаех. Намира се лесно с "убити 11 905" в най-различни варианти.

Умрелите от болести трябва винаги да се съобщават отделно при това огромно число 49 104, което е шокиращо. Трябва да се направи пълен анализ как се е стигнало до него и най-важното статистически да се изчисли колко от тях биха умрели от болести, ако не бяха дошли да воюват и само разликата да се добави като убити, по причина на войната. За целта трябва да се изровят някакви статистики, колко мъже на средната възраст на войниците са умирали от болести в най-нормален ден на 100,000 души в Русия, Украйна, Полша ... тогава.
цитирай
33. bulgares - Смъртност в Русия през 19-ти век
21.11.2020 10:21
По данни на Goskomstat за 1896-1897 продължителността на живота в Русия е за мъже 29,43 и за жени 31,69. Това е средно 30,54, при средно във Франция и САЩ 47 години също за (1896-1897)

Но това ни върши малко работа защото най-много по това време умират новородени и деца. Със сигурност са мрели и тогава масово от алкохолизъм.

Виждам вече и по-точни цифри за 1896-1897. При деца 0-4 год е 151 на 1000, при старци над 70г. е над 105 на 1000. Но за мъж, военна възраст имаме (първо е дадена възрастта, после умрели на 1000):
25-29 7,8
30-34 9,1
35-39 10,6

Което може да приемем за 10 на 1000 и е едва с 2-3 човека по-високо от днес. За 185 000 армия, това са 1850 човека на година. Просто хич не се връзва с 49,000 умрели от болести на Дунавския фронт. Някой е видял причината в това, че е нямало антибиотици и аспирин, за мене все още в това число 49,000 има някаква голяма грешка.
цитирай
34. get - До 32. 3. bulgares - За да ви спестя донякъде безплодното лутане в СУХАТА СТАТИСТИКА - Която ... ?
21.11.2020 11:03
bulgares написа:
Това е изключително интересен документ, за който не знаех. Намира се лесно с "убити 11 905" в най-различни варианти.

Умрелите от болести трябва винаги да се съобщават отделно при това огромно число 49 104, което е шокиращо. Трябва да се направи пълен анализ как се е стигнало до него и най-важното статистически да се изчисли колко от тях биха умрели от болести, ако не бяха дошли да воюват и само разликата да се добави като убити, по причина на войната. ... тогава.


... едва ли ще ни даде обективен отговор - за ВИСОКИЯТ ПРОЦЕНТ а) ЗАБОЛЕВАЕМОСТ - и оттам б) СМЪРТНОСТ ... в Руската армия от време м. ноември 1876 г. до изтегляне на руските окупационни част тоест м. март 1879 год.

По-скоро ще си отговорим - като прочетем:
а) кореспондецията (писмата до жена му) на писмата на доктор Сергей Петрович Боткин - от време на интересуващият ни времеви период;
б) книгата "Погрома на България. Виновника" - излязла от печат през 1914 г. на старозагорския архиерей Методи Кусев;
в) книгата „Писма от България” - на военния кореспондент от това време, Евгений Утин (1843-1894)?
цитирай
35. bulgares - е не
21.11.2020 11:18
Това с писма и емоции не става. Това, че някой написал "много", "малко" и подобни епитети няма никакво значение в случая. Трябва ни обективна статистика, математика и анализ на числата. Трябва няколко човека, които са добре с математиката да поработят здраво няколко месеца, като първо издирят всички източници. Аз не ставам, че съм зле с руския, пък и знам, че това няма да се осъществи. Ние сме добри по приказките и локумите.

И 3 години да сложиш, че е имало тук армия все по 185,000, 3 * 1850 е почти нищо спрямо 49,000. Знам, че има и доста премръзнали, къде ги слагат в двата източника не виждам. Просто за 5 мин изводи не могат да се направят.
цитирай
36. get - До 35. bulgares - Е хайде да не ставаме и ние ... своебразни по КРУМЧОВСКИ МИСЛЕЩИ?
21.11.2020 11:35
bulgares написа:
Това с писма и емоции не става. Това, че някой написал "много", "малко" и подобни епитети няма никакво значение в случая. Трябва ни обективна статистика, математика и анализ на числата. Трябва няколко човека, които са добре с математиката да поработят здраво няколко месеца, като първо издирят всички източници. Аз не ставам, че съм зле с руския, пък и знам, че това няма да се осъществи. Ние сме добри по приказките и локумите.

И 3 години да сложиш, че е имало тук армия все по 185,000, 3 * 1850 е почти нищо спрямо 49,000. Знам, че има и доста премръзнали, къде ги слагат в двата източника не виждам. Просто за 5 мин изводи не могат да се направят.


Тъй като НЕ ГОВОРИМ ЗА СТАТИСТИКА - а за ЕТИОЛОГИЯТА НА ВИСОКИТЕ а)заболяемост б) смъртност в Руската имперска армия за посоченият период?

Именно при СОЧЕНИТЕ ТРИМА АВТОРИ - се разглежда от етиологична гледна точка ПРИЧИНИТЕ ЗА ТЕЗИ - ГОЛЕМИ СТАТИСТИЧЕСКИ ПОСЛЕДИЦИ ?!

ОПРЕДЕЛЕНИЕ - Етиология?
Фактор, причина, стимул за възникване на даден процес (факт) от действителността.

Причините можем (донякъде условно) да ги разделим на ДВЕ ГРУПИ.
а) постТравматичен шок - изпитващ всеки един човек на който се налага ДА УБИВА;
б) системното недохранване и небалансиран рацион на хранене.

И двата фактора водят ПЪРВО - ДО (психо)СОМАТИЧНИ(в сферата на чувства-мисли) ТРАВМИ. Второ изразяващи се в последствие в физиологични такива ... най-вече поради отслабване съпротивителните сили на имунната система.
цитирай
37. bulgares - е и докъде стигна разсъждавайки така?
21.11.2020 13:30
Че 1/3 от армията умрели от стрес и небалансирано хранене?! Хайде, малко по-сериозно. Оказва се, че западняците имат разработени методики и книги как се изчисляват жертви при война. Числото на умрели от болест поради непряк контакт с военната зона се нарича "non-combat medical casualty", или тези 49,000 са такива. Ако се е заразил в боя е извън тази цифра. Аз твърдя, че тези "non-combat medical casualty" трябва да са съизмерими с всяка друга война водена около 1878г. по света и това може да се проучи, но иска усилия. При война имаме увеличаване и на битова престъпност. Изобщо имаме доста сложна статистическа задача.
цитирай
38. emilelpe - А в коя графа влизат премръзналите ...
21.11.2020 13:33
А в коя графа влизат премръзналите при зимното преминаване на Балкана? Само на Буново са 805 човека.
А такива има и на Арабаконак, Горно и Долно Камарци,Саранци ,Витиня,Скравена,Люти Дол и още доста такива,замръзнали в планината щото великия Гурко е решил,че една зима не може да спре точно руската армия.
Тая война е изпъстрена с недодялани решения на руските генерали,от там и тия жертви на болести и тн.
Е има и някой и друг умен ход !! Една задачка закачка. Кой е изобразен на оная картина за Шипка омотан в шинел и стои на пост? За етнос е питането?
цитирай
39. bulgares - да, вече се запитах в коя графа са премръзналите
21.11.2020 13:53
тъй като знам, че са много. Не знам. Трябва да чета още за да разбера. За себе си мога да кажа, че премръзването е болест - и прас в тези 49,000. Ама щом си има световни стандарти за това, трябва да се спазват. Със сигурност премръзналите, както и всички войници умрели поради каквато и да е глупост на командването трябва да се причислят към жертвите напълно.

Ако искате може да сформираме една работна група по въпроса от Фейсбук и т.н. и да поработим сериозно, с начертаване на план, разучаване на източници и методологии и т.н. Това е един изключително важен въпрос за България, после може да се борим да влезе и в учебниците и музеите.
цитирай
40. get - @ 37. bulgares - е и докъде стигна разсъждавайки така?
21.11.2020 14:30
bulgares написа:
тъй като знам, че са много. Не знам. Трябва да чета още за да разбера. За себе си мога да кажа, че премръзването е болест - и прас в тези 49,000. Ама щом си има световни стандарти за това, трябва да се спазват. Със сигурност премръзналите, както и всички войници умрели поради каквато и да е глупост на командването трябва да се причислят към жертвите напълно.

Ако искате може да сформираме една работна група по въпроса от Фейсбук и т.н. и да поработим сериозно, с начертаване на план, разучаване на източници и методологии и т.н. Това е един изключително важен въпрос за България, после може да се борим да влезе и в учебниците и музеите.


- Починали ОТ БОЛЕСТ(и) – 49 104 (четиридесет и девет хиляди сто и четири);
- Демобилизирани ПОРАДИ ТРАЙНИ НЕДЪЗИ (както от наранявания, така и от прекарани тежки болести) – 35 309 (тридесет и пет хиляди триста и девет човека).

Във връзка със ЗАБОЛЕВАЕМОСТА ПРИ ЛИЧНИЯТ НА РУСКАТА АРМИЯ – искам да отворя скобка и цитирам ИЗВОДИ НА КОМИСИЯТА СЪСТАВИЛА ОТЧЕТА?
За времето от приблизително две години – излиза, че от 200 000 руски военен контингент всеки един боец под една или друга форма: болест и/или нараняване е преболедувал поне десет пъти?
Тъй като в отчетния период имаме посочени 951 993 случая на болни(ранени ?) обърнали се за помощ и лечение.


А при ВЕЧЕ ПОСОЧЕНИТЕ ТРИМА АВТОРИ - Е казано, защо, ПРИЧИНИ ЗА ТАЗИ ВИСОКА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ И СМЪРТНОСТ - при военнослужещите от Руската имперска армия през разглежданият времеви период?

НЕДОХРАНВАНЕ ... настъпило ПРИЧИНА - интедантските функции, са ДАДЕНИ НА КОНЦЕСИЯ НА ЧАСТНИ ЛИЦА, които поради своята алчност ПЪРВО ДИРЕКТНО КРАДАТ ... ВТОРО ЗАВИШАВАТ ИЗКУСТВЕНО ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ ... ЛЪЖАТ ПО ОТНОШЕНИЕ КОЛИЧЕСТВО И КАЧЕСТВО на доставените във армията хранителни продукти.
За това СПОМАГА И САМОТО ОТНОШЕНИЕ НА ОФИЦЕРСКИТЕ ЧИНОВЕ ... За които ЖИВОТА НА ТЕЗИ обикновенни и доскоро КРЕПОСТНИ РУСКИ ЛЮДЕ - не е струвал и КОПЕЙКА?!

Един ЗЛЕ ОБЛЕЧЕН, СПЯЩ ПРЕЗ ЗИМАТА НА ПАЛАТКА ИЛИ В МОКРА ЗЕМЛЯНКА ... ПЛЮС НЕДОХРАНЕН - организма на този СОЛДАТ СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ - ЩЕ ЗАГУБИ ЕСТЕСТВЕНИТЕ СИ СЪПРОТИВИТЕЛНИ СИЛИ?

В същите вече ПОСОЧЕНИ СПРАВОЧНИЦИ - се казва, че в разглежданият период в болниците - всеки един солдат - се е обръщал за ЗА ПОМОЩ ... поне ДЕСЕТ ПЪТИ?

цитирай
41. bulgares - emilelpe
21.11.2020 16:00
По горният ти цитат "Та те и след Шейново не тръгват към Одрин" намерих следния факт "В началото на 1878 година действуващата руска армия е на 20 км от Цариград." Одрин-Истамбул е 235км, значи говорим за 12 пъти по-късо разстояние. Направо забрави за подобни извинения като за това с Одрин. Руските войски са се облизвали за Цариград, а са нямали и право да бъдат там според тайни договори с Великите сили.
цитирай
42. emilelpe - На 04 01 Гурко превзема София, на 09 ...
21.11.2020 18:25
На 04 01 Гурко превзема София,на 09 01 е битката при Шейново,на 16 01 Гурко превзема Пловдив, на 20 01 е превзет Одрин . Та нормално края на януари да са пред Цариград. Само,че Одрин по това време се отбранява от башибозук поради липса на редовен аскер. Следвай пътя на Гурко и доста ще ти се изясни ситуацията.
цитирай
43. bulgares - мойта хипотеза е
21.11.2020 18:58
че тия 49,000 умрели от болести са яка лъжа и пропаганда, но имам още слаби аргументи:
- руската пропаганда, не е имала лукса както СССР след 1944г., не е могла да манипулира може би убитите по някаква, ако ще и морална причина и е излъгала яко тук
- Отчета по военно-медицинската част през руско-турската война 1877-1878 е започнат 27 февруари 1879г но е писан 5 години и излиза 1885-1886г в две части след яка цензура, когато вече сме скъсали дипломатически отношения
- на Степан Кашурко този документ му е бил кристално ясен, а не е споменал за огромното число умрели от болести изобщо. Споменава 56 652 ранени, но всичките оживели. Е, има ли здрав руснак да се е прибрал у дома при тези числа?
- през ноември 1876 започват маневри и набиране на състав, но реално войната на българска земя започва с десанта на Свищов на 26-ти юни, значи войски има у нас към 8 месеца и ако за година от 185 хилядната армия ако си бе стояла в къщи биха умрели 1800 човека, то за 8 месеца биха били само 1200. Ясно, войната ще повиши много бройката, ама 40 пъти звучи нереално.
- с това, че някой написал писмо до жена си, не може да се правят обобщения върху цялата армия. Сигурно е имало глад някъде, но поради лошо разпределение, а като цяло в тила е имало много хляб от България, Сърбия, Румъния, Украйна и войниците са били по-добре нахранени от българите, можели са и да конфискуват всичко. Не са спали и само по палатки, а по български къщи. В палатките е могло да се кладе и огън, а и това ако са руснаци свикнали при -40 и -60 градуса как ще измрат у нас масово.
- най-много загинали според документа са от премръзване и тиф. На око, очакванията ми са за 15,000 премръзнали тогава. Споменаха се 805 при Буново и още места, ама до 15,000 има да събираме още много
- мисля, че Дунавската армия е 185,000 но според този документ е 314,000. Ако не е 314 е ясно, че самият документ е лъжовен и манипулативен. А ако е увеличена до 314 трябва да има записки кога точно е станало и даже имената на ново-сформираните полкове и кога са прекосили Дунава.
- трябва да се сравнят жертвите на частите на Сърбия, Румъния, Черна гора и нашите опълченци и ако не са от този порядък лъжата ще лъсне. Също и при войни водени тогава подобни на тази.
цитирай
44. emilelpe - 185000 руси, 65000 румънци, 56000 ...
21.11.2020 19:17
185000 руси, 65000 румънци, 56000 сърби,25000 черногорци! Те ти триста и кусур хиляди на балканския фронт! А войната започва при Галац от Аполон Цимерман с 30000 армия. Те така и не воюват,но се броят към онези 185000. Нови полкове са само онези които пристигат от Иркутия за охрана на Шипка.Други които да идват от Русия няма ,има прехвърляне на части които са резерв в Румъния.
цитирай
45. bulgares - Говорим
21.11.2020 21:08
само за Дунавската руска армия. 185 или 314 хиляди е в крайна сметка? Частите на сърби, румънци и черногорци са съвсем отделни и нито Отчета по военно-медицинската част включва и един от тях, нито пък Степан Кашурко говори по какъвто и начин за тях. Това е ясно на 100%.

Десанта при Галац са някакви действия за отвличане вниманието. Ясно съм посочил, че по същество войски на българска земя стъпватс десанта при Свищов и статистика на загинали от болести трябва да започнем да водим от този момент за 8 месеца. При това Галац е само 10 дена по-рано и е статистически пренебрежимо - и това ли е най-същественото по въпроса? Така не може да следим същността на въпроса.
цитирай
46. get - До bulgares - Съвсем НЕ СЕ КАСАЕ ЗА ЯКА ПРОПАГАНДА - а за друго ?
22.11.2020 10:27
bulgares написа:
че тия 49,000 умрели от болести са яка лъжа и пропаганда, но имам още слаби аргументи:


Когато ЕДИН РУСНАК ЗАГИНЕ В БОЙ С ОСМАНСКИЯТ ВОЙНИК - тогава приемамаме Е ЗАГИНАЛ В БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ!

Когато един пак руснак Е УМРЯЛ ОТ ЛОШИ БИТОВО-САНИТАРНИ УСЛОВИЯ, НЕДОХРАНВАНЕ ИЛИ ДРУГИ ПРИЧИНИ: НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, КОРУПЦИЯ ... и т.н.

Той НЕ Е ПОЛОЖИЛ КОСТИ ЗА СВОБОДАТА НИ - а е станал ЖЕРТВА НА ОТНОШЕНИЕТО НА РЪКОВОДИТЕЛЯ(командира му) към него !!!

ТА ДА ВИ ПИТАМ?
Защо следва ДА ПРИБЯВАМЕ - УМРЕЛИТЕ ОТ ГЛАД И БОЛЕСТ руски чинове, към тези ЗАГИНАЛИ ОТ ТУРСКИ КУРШУМ ИЛИ СНАРЯД ????
цитирай
47. bulgares - не съм съгласен с това
22.11.2020 10:57
Не ни прави чест да намаляваме жертвите по този начин. Всеки който е загинал защото не си е стоял в къщи, а защото е отишъл дори и в тила на бойните действия, е загинал поради войната и трябва да бъде записан като жертва. Това са и световните стандарти. Хвърли едно око на "Casualty Wikipedia".

И спри да повтаряш "руснак" по този начин, защото сами си набиваме в главите една лъжа. Говорим навсякъде за жертва от Дунавската руска армия, което е по-вероятно да е украинец, поляк, белорус или финландец, а не руснак. Дори българското опълчение се е брояло в състава й, като се съмнявам двата източника да включват и неговите жертви.

Според Иво Инджев жертвите са 11 905, като в неговия стил не признава дори и умрели от рани. От българските опълченци са 3456 души, от румънците са 1350 и имаме 2400 сърби и черногорци. Това го отбелязвам не във връзка с умрелите от болест, а показва още веднъж, че числата които ни се струват много ниски за руската армия са верни. Просто тогава, пушките са се зареждали бавно, засичали са, имали са смехотворна точност за днес и касапница като при Първата световна война е била невъзможна. Българските опълченци са дали 3456 жертви, но мирни жители особено около Стара Загора са клани поголовно, като българските жертви са 100,000 от 3 милиона българи според Стамболов.
цитирай
48. bulgares - В блога „Наука и критично мислене“ на д-р Йордан Стефанов
22.11.2020 12:13
Може да се види удобна таблица за медицинският отчет от Руско-турската война за руската Дунавска армия. Според нея броят й е:

Пехота 364,291
Кавалерия 56,466
Артилерия 66,012
Инженерна войска 12,144
Морски части 3,584
-----------------
Всичко: 502,497

Аз на документ, който твърди че Дунавската армия е била половин милион трябва да съм идиот да вярвам.

За пехотата имаме по 55.77 на 1000 умрели от болести, включително от огнестрелни рани (които са 9,15 на 1000), но без премръзнали. Ако сложим грубо 46 на 1000 само от болести, не само за пехота, а за всички, 46*502,497/1000 е приблизително 23,000. Значи дори при 502 хилядна армия ще ни трябват 26,000 премръзнали до 49,000. Е няма как да е станало. Пълни глупости и щуротии, никакво засичане на числата.

А от огнестрелни рани според този документ са умрели 3332+179+104+25+5 = 3645, което е близко до числото 6824 на Степан Кашурко поне на порядък, но май е чиста случайност.

Май числата на Степан Кашурко са най-добрите които имаме на бял свят и трябва да се борим да се включат в Официалната ни история. Общо загинали на българска земя 22 391 ! Това е. Може би е добре и да пишем до Степан Кашурко ако е жив или до някой от колектива му за въпроси, ама от страх от Путин сигурно ще си мълчат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulgares
Категория: История
Прочетен: 127021
Постинги: 41
Коментари: 207
Гласове: 255
Архив