Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2016 09:51 - Царете на буквите. Нов роман за светите братя Кирил и Методий.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 7488 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 14.05.2016 10:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       В два поредни броя ел. списание "Факел", ръководено от поета и критика Румен Леонидов, публикува първа глава от романа-хроника на Кирил Милчев "Царете на буквите". По повод 24 май, ден на българската култура и писменост, част от първа глава на романа ще бъде публикуван и във вестника на Съюза на българските писатели "Словото", благодарение на поета и редактор Иван Есенски. 

   Честит празник на българската култура и писменост. Редно е, както предложи историка проф. Пламен Павлов, да имаме поредица от мероприятия и като се почне от 2 май, ден на Св.цар Борис-Михаил Покръстител, да се свърши на 24 май и тези дни да са посветени на българската култура.

image


            Царете на буквите

роман-хроника за светите братя Кирил и Методий


www.fakel.bg/index.php сп. Факел, част първа

www.fakel.bg/index.php сп. Факел, част втора


image





Гласувай:
8


Вълнообразно


1. iliyanv - То да бе роман като роман, а то роман-хроника?!?
14.05.2016 11:18
Хубаво, роман-хроника - ма отбягваш да кажеш солунските братоци що са родени в Кападокия? Аха, клиниката за инвитро оплождане била в Кападокия, там заченал Кирето, ма после майка му отишла да ражда по клинична пътека в Солун.
цитирай
2. letopisec - Благодаря за нестихващият интерес на тракедонистите към мен. Знам, че ме сънувате и страдате. Време е да се поправите и да ви простя...
14.05.2016 12:44
iliyanv написа:
Хубаво, роман-хроника - ма отбягваш да кажеш солунските братоци що са родени в Кападокия? Аха, клиниката за инвитро оплождане била в Кападокия, там заченал Кирето, ма после майка му отишла да ражда по клинична пътека в Солун.

цитирай
3. letopisec - Ако чичко Фройд прочете проблемите ти с комплекса на Едип, какво ли ще си помисли за теб?
14.05.2016 12:45
iliyanv написа:
Хубаво, роман-хроника - ма отбягваш да кажеш солунските братоци що са родени в Кападокия? Аха, клиниката за инвитро оплождане била в Кападокия, там заченал Кирето, ма после майка му отишла да ражда по клинична пътека в Солун.

цитирай
4. iliyanv - Кире, ако отговориш на елементарния ми въпросец
14.05.2016 13:26
- къде е роден все пак св. Константин Кирил Философ, ще изкупя целия тираж на романа-хроника на двойно по-висока цена.
А Фройд не е за твоята глава, брато. Чети Златарски и Бешевлиев.
цитирай
5. letopisec - Предай на Спороток, че са му много тъпи прислужниците като теб!
14.05.2016 14:05
iliyanv написа:
- къде е роден все пак св. Константин Кирил Философ, ще изкупя целия тираж на романа-хроника на двойно по-висока цена.
А Фройд не е за твоята глава, брато. Чети Златарски и Бешевлиев.

цитирай
6. iliyanv - Кире, дигам мизата
14.05.2016 14:20
ще ти изкупя тиражчето на десет пъти по-висока цена. Ако пак отговориш с някаква милиционерска сентенция - автоматично вдигам мизата - купувам ти тиражчето на 100 пъти по-висока цена. Белким кат земеш някой лев повече ще спреш да пишеш тъпотии.
цитирай
7. marknatan - Следи за такива светци в среднов...
14.05.2016 22:54
Следи за такива светци в средновековието няма.

Това е историческия проблем на научените работници и техните учени сътрудници, а не, че в БПЦ ( Българска Православн Църква б.а) няма светци св.св.Кирил и Методи

цитирай
8. marknatan - От "Солунска легенда" е ...
14.05.2016 23:05
От "Солунска легенда" е доказано, че св Кирил е от Кападокия, наречен е ФИЛОСОФ, учил е в Сирия, и е светеца създал азбуката на славяните, когото българите почитат, като Апостол.

" Роден съм в Кападокия и се учих в Дамаск. И веднаж, когато бях в църквата на великата Александрийска патриаршия, чух отправен към мен от олтара глас, казвайки ми: “Кириле, Кириле, иди в обширната земя и сред славянските народи, наречени българи, защото господ те е определил да ги покръстиш и да им дадеш закон.”- *

Случайно ли е тогава, че и в Боянката църква светеца, Апостол на Славяните е изобразен, като епископ, означаващо Икона на Христос и е винаги с "египетска шапка", т.е. главата му покрита в маниера на египетското монашество с шапка, водеща към великата Александрийска патриаршия, понякога имаща полиставрионна шарка ( от поли много- и ставрос-кръст б.а), указаща, източния произход на светеца, т.е. е това е съдателя на славянската азбука св Кирил от Кападокия, а не някой друг философ, с каквито бъкат историческите сведения.
цитирай
9. bls - Слава на светите братя Кирил и Ме...
16.05.2016 09:51
Слава на светите братя Кирил и Методий...
цитирай
10. aristotelis - Г-н Павел Серафимов обяснява на ...
18.05.2016 20:52
Г-н Павел Серафимов обяснява на славянски език колко много не сме славяни. Това би било смешно, ако не е толкова жалко. Ако според този енергичен демитологизатор на цялата ни история нашият език не е славянски, то това означава, че сръбският, руският, словенският, словашкият, чешкият и полският език също не са славянски, а са сигурно тракисйки, т.е български езици. Цялата тази кампания за демитологизация на нашата история произлиза от дълбините на една анти-българска по същество шизофрения, която включва в себе си патологична русофобия и славянофобия и идва от онези, които внушиха на диктатора Стамболов, че Берлинският договор е велик, а Русия е враг на България. Тези корифеи изковаха термина "пан-славизъм", сигурно мислейки, че така заклеймяват Русия. Нашата обща писменост, православна религия и историческите опити, апогей на които е руско-турската освободителна война опровергават тези демитологизатори. Интересното е, че г-н Сидеров, койот не е русофоб, не усеща как го подхлъзват новите бакаловчета и славянофоби, които говорят за 5-те лъжи за българската история, без да обясняват защо нашият език е славяснки. Сигурно на 24-ти май г-н Павел Серафимов обикаля центъра на София и убеждава празнуващите на славянски език, че това не е денят на славянската писменост. Пази, Боже...
цитирай
11. aristotelis - "Живеем с митовете които с...
18.05.2016 20:52
"Живеем с митовете които създаваме, колкото сме по нещастни, толкова повече митове ни трябват". Аз добавям само това: Kогато някой стъпва върху лъжливо и измислено минало..такова ще е и бъдещето му!

Най-тъжното в цялата работа е, че пан-тракедонизмът надмина и македонизма в опитите си за присвояване на чужда история. Двете явления са напълно идентични в основата, на която се базират : шовинизъм, върл популизъм, манипулация на научни данни, откровено невежество.
И докато в съседна Македония това явление има определена политическа цел и се прокламира от държавата, у нас то е дело на и се поддържа от маргинализирани псевдо-патриоти и националисти, неграмотни емигранти и полуграмотни гурута без съответното образование.
Редовият тракоман страда от ред психични проблеми включващи параноя, грандомания, авто-агресия и тежки комплекси за малоценност; за него автохтонството не е просто теория за произхода му, но и осмисля ежедневието му, то е причина да се чувства по- в сравнение с останалите хора на Земята.
С темповете си на разпространение главно сред неграмотната част от българското население тракоманията може да се сравнява с разпространението на националсоциалистическите "арийски" теории в Германия, като неслучайно вече е прегърнато от най-маргиналната партия в страната - "Атака" и част от неговите проповедници намират поле на изява именно в нейните медии.
Въпреки това, справянето с тази чума минава не през нейното публично опровергаване и разнищване (привържениците и така или иначе вече имат комплекс, че някой нарочно крие истината от тях), а през пълното игнориране на този популистки феномен, който слава Богу, поради цялостната си несъстоятелност, няма потенциала да се превърне в доминиращо мнение за нашия произход, въпреки крайните прояви на наглост, безочие и фундаментализъм у своите депримирани привърженици.
цитирай
12. aristotelis - Гръцката азбука е най-старата азбука която все още се използва. Тя датира съществуването си от Античността (1 000-500 г. пр.н.е.).
27.05.2016 10:39
Гръцката азбука е най-старата азбука която все още се използва. Тя датира съществуването си от Античността (1 000-500 г. пр.н.е.). Освен за писане, в днешни времена се отбелязват и числа (подобно на римските числа) математически символи и съзвездия.

Линеар Б е разчетен през 1953 г. от двама англичани Джон Чадуик и Майкъл Вентрис, които доказват, че това е форма на ранен гръцки диалект (т. нар. микенски). Линеарното писмо Б е най-старата запазена писменост на гръцки език, с който са си служили на остров Крит и в континенталната част на Гърция от 14 до 13 век пр.н.е.

Редно е да отбележим, че траките не са имали писменост. Все пак да не забравяме, че такъв етнос в древността е нямало, а това е събирателно наименование, което гърците дали на северните варвари. Самите племена били на различно културно стъпало и им липсвало самосъзнанието, че са един народ, камо ли писменост.

Старобългарската кирилица се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които отбелязват звукове, специфични за старобългарския език. Както при глаголическата азбука, така и при кирилицата има буквени варианти и съчетания, част от които са заимствани от византийския устав, а други от прабългарската писменост.

Създаването на кирилицата е следствие от налагането на православието в България, по времето на Борис I. Традиционно кирилицата е приписвана на ученика на Кирил и Методий, Климент Охридски, а името и - в чест на Константин - Кирил Философ.

Глаголицата е първата известна славянска азбука. Създадена е от Константин-Кирил Философ около 855 г. за превод на богослужебните книги от гръцки на славянски език (славяноболгарски език). За разлика от Кирилицата, тя е известна със сложната си и екзотична, вероятно теологически обоснована (кръст, кръг, троица) графика, за която се предполага, че е взаимствана от древнославянските руни.

Названието глаголица идва от думата глаголъ, означаваща „дума" (такова е и названието на буквата Г). С глаголица са били написани първите славянски преводи на богослужебни книги, с които Св. Св. Кирил и Методий и техните ученици са разпространявали християнството в Моравското княжество и Панония през 9 век. Глаголицата съдържа около 44 букви, като 24 от оригиналните 38 букви са изведени от графеми на средновековната курсивна гръцка азбука, като им е придаден декоративен облик.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11472956
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ