Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2016 15:36 - Как и защо кимерийците бяха наречени „хуни“? История на Древен изток!
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 6375 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 08.04.2016 15:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            Първото издание на тази статия под надслов „Кой първи е нарекъл кимерийците с термина „хини“ (хуни, хони, хион)“ се появи в началото на юли 2011 г. Понеже интереса продължава да е много голям, решихме, че е време за едно ново издание по темата.

 

03.07.2011, 11:21 - Кой първи е нарекъл кимерийците с термина "хини" (хуни, хони, хион).

автор: letopisec категория: История   

прочетен: 337 700  коментари: 380  гласове: 4

 

Какво всъщност открихме през 2011 г.?

Авторът и екип от негови съмишленици, преразгледаха сериозно въпроса за произхода на хуно-българите, в светлината на сведението на летописеца от VІ в. Прокопий Кесарийски, че произхода на българските племена утигури и кутригури, е кимерийски.

В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури. Всички те  живеели на едно и също място, имали едни и същи обичаи и начин на живот, и не общували с хората, които били на западната страна на Меотида  (Азовско море - бел. ред.), защото те никога не били ходили отвъд  тези води и нямали представа, че могат да ги пресичат;  имали някакъв страх от това толкова лесно начинание и даже не се опитвали да пробват. На отсрещната страна на Меотида и до Черно море живеели така наречените готи-татраксити […], значително встрани от тях били готите-визиготи, вандалите и всички останали готски племена. В предишните времена те се наричали също скити, понеже всички племена заели тези места се наричали с общото име скити, а някои били наричани савромати, маланхлени. По техните разкази, ако  легендата е вярна, един път няколко млади кимерийци гонели с техните кучета сърна по време на лов, но тя навлязла във водата. Младежите обладани от хъс, обхванати от страст или пък подведени мистериозно от  волята на божество, се втурнали след сърната и заедно с нея стигнали до отсрещния бряг. Там преследваното животно в миг изчезнало [Кой може да каже как е било точно? Според мен, животното имало само тази цел да причини нещастие на живеещите по този бряг варвари.], но младежите, които претърпели неуспех в лова, успели в друго: открили неочаквани възможности за битки и трофеи. Върнали се те възможно най-бързо при своите и уведомили всички кимерийци, че водите не са пречка и са преодолими. И тогава целия народ се въоръжил и преминал на отсрещния бряг. По това време вандалите  се били изнесли от тези места и се утвърдили вече в Либия, а визиготите се заселили в Испания. Тогава кимерийците внезапно нападнали живеещите по тези равнини готи и много от тях убили, а другите обърнали в бягство. Онези, които можели да бягат, взели децата и жените си и напуснали родните си места и през р. Истър (Дунав – бел. ред.) стигнали до земите на римляните. Те причинили в началото доста зло на живеещото тук  население, но след това с позволението на императора се заселили в Тракия“ (Прокопий. Войната с готите, кн.ІV.5).

Ако е така, за нас бе много важно да разберем кога и кой за първи път е нарекъл кимерийците с името „хуни“ (хини, хони, хион) и защо?

Въпросът, който ни интересуваше е защо, след като грузинското късно-антично съчинение "Мокцевай Картлисай" помни бундурк (= самонаименованието на урартите) и след като под "хони", които идват от Халдея, очевидно има предвид кимерийци, все пак... защо ги е нарекъл "хони"?

Дали е възможно самите пост-урарти (= бундурк) да са наричали кимерийците, по време на залеза на военната хегемония на последните през VІ в. пр.н.е., на които дават подслон в свои градове, с името „хони”?

 „Тогава дойде отделилото се от халдейците войнствено племе хони и измоли от владетелят на Бундур място за заселване и като даде данък, се заселиха в Занави. И владяха тези земи, плащайки данък, и тази местност се нарича Херки” (грузинското съч. от V в. Мокцевай Картлисай., гл. І).

Тук под името „хони” бе установено, че не може да се разбира нищо друго, освен кимерийците, които през VІ в. пр.н.е. напускат именно земите вблизост до Халдея, Вавилон, където към 609 г. заедно с мидийци и вавилонци слагат край на Асирийската държава.

И така, дали урартите наричат кимерийците с името "хони" и защо, ако е така?

Урарту в жълто. Земите на север са били държавата на кимерийците Гамирая.
image

За целта бе необходимо да се обърнем към историята на Древния Изток и по-специално към историята на Урарту (Бийан, Бунд) и да потърсим в асирийските и урартските клинописи отговор.Упоритите ни проучвания ни разкриха, че думата "хини(ли)" в урартския език има две значения: едното е "син", в смисъл урартския цар около 780 г. пр.н.е. Аргишти І е син (= хини-ли) на Менуа, предишния цар.

Но самият Аргишти създава на левият бряг на река Аракс крепостта "Аргиштихинили".Тeзи "хини-ли", които живеят в тази огромна крепост-град, какви са му на Аргишти? Явно не са му всичките деца? Въхру този въпрос първи пише забележителния изследовател на Древния Изток, проф. И.М.Дяконов

Към 643 г. или 639 г. пр.н.е. урартския цар Сардури ІІІ, предвид на военната си слабост, доброволно признава върховенството на Асирия и се именува "син" на асирийският цар. Тоест, видно е, че думата "син" (хини-ли) в урартурският език, освен семейно значение, е имала и значение близко до "зависим“. Сардури ІІІ, след като се именува "син" на царя на Асирия, демонстрира външно-политическа зависимост.

Живеещите в града на Аргишти І, т.е. в град Аргиштихинили, са в същата зависимост (хини-ли) към създателя на града.

С други думи, кимерийците, които към VІ в. пр.н.е. са приети в поселища на пост-урартците (бундур), между които и гр. Занави („Мокцевай Картлисай”), са наречени "хини-ли" от самите бундурк, което буквално значи "осиновени", а преносно "зависими"(!!!).

В 609 г. пр.н.е. вавилонците нападат за първи път Урарту, а през 606 г. атакуват някаква "област" на Урарту, която е наречена "Дом на Ханунии", която е до езерото Ван...Там срещаме и областите "Шубрия" и "Хубушкия"...

image

Ето така още през 2011 г. ние потвърдихме късно-античното сведение на Прокопий, че произхода на хуно-българите е кимерийски и дадохме отговор как и защо кимерийците са получили външно име от урартите „хуни“ (хини, хони, хион).

 imageУрартски шлем

image

 

 

 
Гласувай:
5


Вълнообразно


1. iliyanv - Кимерийски хуйни
08.04.2016 16:15
Поради "големия" интерес се налага да повториш топ тъпотиите за кимерийските хуйни, пардон хуни. Очаквай коментари от архивар и българския ловно-рибарски съюз/bls.
цитирай
2. letopisec - Благодаря, че четете всичко от мен. Така се увеличава шанса Ви да не сте невеж тракедонист.
08.04.2016 16:23
iliyanv написа:
Поради "големия" интерес се налага да повториш топ тъпотиите за кимерийските хуйни, пардон хуни. Очаквай коментари от архивар и българския ловно-рибарски съюз/bls.

цитирай
3. letopisec - Забравихте да гласувате, ако искате разбира се...
08.04.2016 16:24
iliyanv написа:
Поради "големия" интерес се налага да повториш топ тъпотиите за кимерийските хуйни, пардон хуни. Очаквай коментари от архивар и българския ловно-рибарски съюз/bls.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11239378
Постинги: 701
Коментари: 12660
Гласове: 3317
Календар
«  Септември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ