Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2015 11:16 - Защо Атила не е гепид.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 12322 Коментари: 13 Гласове:
10

Последна промяна: 24.09.2015 11:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Атила умира през 453 година. Две години по-късно най-доверените му съюзници гепидите се обръщат срещу неговия първороден син Елак и воюват с престолонаследника на Хунската държава при река  Недао в Панония. Елак губи битката и е убит през 455 година.

Готският историк от VІ в. Йордан  пише през 551 г.: ”Останалите братя, след като той бе убит, ги изтласкаха до бреговете на Понтийското море (Черно море – бел.м.), където, както ние вече описахме, са били преди готите.

Ото Менхен-Хелфън в монографията си „Светът на хуните“ (Калифорнийски университет, 1973)  смята, че се е случило  почти същото, което към 375 година сполетяло готите, когато те, прогонени от Скития от хуните, дошли до северните брегове на река Дунав и търсели място от византийския василевс за заселване на юг от реката.

Така отстъпваха хуните, - пише Йордан - пред които преди това отстъпваше целия свят (ойкумен, вселена). Разделението и низвержението между съюзниците, които преди с обединени сили всяваха ужас, бе пагубно. Делото на Ардарих, владетеля на гепидите, донесе щастие на различни племена, които дотогава против своята воля се подчиняваха на властта на хуните. То насочи техните души – отдавна пребиваващи в дълбока печал – към радостта на желаното освобождение.”

От цитата на Йордан става ясно, че Ардарих е бил „владетел на гепидите“. Тоест, сведението в хрониката на Йоан Малала (491-578), че Атила е гепид, е плод на грешка, понеже Ардарих е съвременник на Атила и като „владетел на гепидите“ му е бил васал до 453 г., както става ясно от текста на Йордан: „Разделението и низвержението между съюзниците, които преди с обединени сили всяваха ужас, бе пагубно.

Защо предпочитаме като достоверно сведението на Йордан, пред това на Малала? Защото готите стават съюзници на гепидите и заедно съдействат да се разруши Хунската империя на Атила. Тоест, очевидно е, че готския хронист Касиодор от началото на VІ в., от който преписва към 551 г. Йордан, е бил много по-добре осведомен от сироезичният хронист Йоан Малала.

Готите  все още са съюзници на хуните при  гепидската битка на река Недао, когато Елак умира. Победата на гепидския васал на хуните Ардарих над престолонаследника Елак, е онова „дело”, което според Йордан, зарадвало душите на готите. Те  се възползват от променената ситуация и ”изпратили посолство до римската земя, където били приети с величайша милост от тогавашния император Маркиан(Йордан).

Това  готско посолство до император Маркиан е втория тежък удар върху Хунската империя, след военните действия малко преди това на гепидите на Ардарих.

Готите измислят хитър дипломатически ход. Те буквално предлагат на Маркиан областта Панония, която дотогава е част от Хунската държава, да бъде върната на Рим и отново да стане римска провинция. За себе си те поискали в Панония „да получат отредените им (от императора-бел.м.) места, в които да се заселят” (Йордан).

Гепидите пък, според Йордан, взели „хунските поселения” в „пределите на цяла Дакия” като победители. Те били „делови хора” и „не искали от Римската империя нищо, освен мир и ежегодните дарове по приятелски (разбирай: за федерати-бел.м.) договор.”

Така  се оказва, че без военни действия и  почти мигновено Рим си възвръща огромни територии от бивши си земи в Дакия и Панония, завзети от хуните.

Ако Атила беше гепид не бихме могли да очакваме точно гепидите да са причина да пропадне хунската държава, по-скоро те биха се стремили да я наследят в размерите, оставени от Атила.

Очевидно още до края на 455 година гепиди и готи са засвидетелствали федеративно вероподаничество на Рим, понеже Ото Менхен-Хелфън цитира в своята монография от 1973 година един панагерик на  поета Сидониус Аполинарис (Panegyric on Emperor Abutus), в който поета на 11 януари 456 година в Рим възхвалява новият западно-римски император Авитус, че е „възвърнал изгубената Панония след много поколения”…

image
Стъклописи от катедралата в Мец и днес разказват за хуно-българите на Атила през 451 г.

image
Турците много искат Атила да е турчин...Много...Направили са му и бюст...Но, уви. Той не е турчин. Първите тюрки се появяват в Европа чак през средата на VІ в.

image

Унгарците много искат Атила да е унгарец. Много го искат...За съжаление, маджарите се появяват на запад от Днепър чак в ІХ в. Все пак, първият унгарски крал Арпад от ІХ в., е наистина от династията на Атила, от българската династия Дуло.

image

Св. Геновева е закрилница на Париж. Според житието й, Атила не влязъл в Париж през 451 г. и не го опустошил, понеже тя горещо се молила. 

image
Немските националисти още от времето на Йордан от VІ в. представят хуните като чудовища...

image

image


image

image

 

 

 

 


Тагове:   Атила,   Йордан,   Малала,   ардарих,   гепид,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. arhivar - Поздравления, за архивните снимки ...
24.09.2015 11:31
Поздравления, за архивните снимки от филма "Атила" със София Лорен и Антъни Куин.
цитирай
2. shtaparov - Съгласен съм- Атила не е гепид,защото...
24.09.2015 13:23
Съгласен съм- Атила не е гепид,защото е Царски Скит,което е посочено ясно от хроникьорите на епохата. Той определено е Български княз- вероятно дори е самия Авитохол,понеже така показват авангардни проучвания върху определителите на годините в "пра"-Българския календар,и в такъв смисъл той наистина е от рода Дуло. А рода Дуло- това е родът на Бесите,който се грижел за великия храм на Слънце-Дионис,
намирал се вероятно в югоизточна Рила. Атила несъмнено е бил красавец: римлянките много го харесвали и римски императрици се натискали за ръката му,затова никога не му се налагало да насилва жени- те винаги сами са идвали при него.

Турското му изображение е добро- не можем "кусур" да му намеримрно е твърде модернизирано- истинският Атила несъмнено е бил остриган отпред и е носел чембас на главата. Не стига това,ами върху бюста му турците са изобразили нашата РОЗЕТА от Плиска,на две места до раменете на великия владетел. Сърдечно им благодарим за грижата,която полагат за Българското културно и историческо наследство,но Атила не е турчин и никога не е бил такъв- той е Български княз,който има Палеопонтийски произход. Пра-тюрките впрочем също имат такъв произход,но тогава те просто не са били турци,а само едно от стотиците древно-Български племена,чието културно влияние върху останалите е било почти незабележимо,а културното и военнополитическо влияние на европейските Скито-Тракийски племена върху тях било твърде голямо и осезаемо,за да си позволяваме да го подценим.
цитирай
3. letopisec - 2. shtaparov
24.09.2015 15:18
Влезе Аспарух в Мизия и го посрещнаха траките. Вожда им рече: "Ние сме беси" и той го обеси..........Помогни ми за дописването и на това стихотворение, виждам можеш да допълваш...
цитирай
4. vencivvg - Защо само Траки ?
24.09.2015 16:00
http://samoistina/3/traki-nacia.htm

Освен от Траките, Аспарух е бил посрещнат и от Македонци, Шопи, Добруджанци ..... предвождани от червените си вождове Людмила Живкова и Александър Фол.
цитирай
5. letopisec - На място казано и точно!!! Нека всички видят линка...
24.09.2015 16:57
vencivvg написа:
http://samoistina/3/traki-nacia

Освен от Траките, Аспарух е бил посрещнат и от Македонци, Шопи, Добруджанци ..... предвождани от червените си вождове Людмила Живкова и Александър Фол.

цитирай
6. knyazvojvoda - Писано ти е че ще ти спъвам работата да лъжеш българите на всяка една крачка...
24.09.2015 17:04
Атила не е бил гепид, това е ясно, той е бил царски скит, брат с траки и илири. Неговото име има обяснение с българския език, а не с иранския, атила (атил) идва от "ата" (баща, ОТЕц), а "ил" е наставка, както на твойто име, не си ли забелязал? КирИЛ...
Също както в българския, а не както в иранския, индииския, или там този дето ти си знаеш...
цитирай
7. knyazvojvoda - А Аспарух значи Еспер риг, Еспер ...
24.09.2015 17:26
А Аспарух значи Еспер риг, Еспер (или еспор) идва от тракииското "аспа" (кон), и от там идва "язда", "езда", а ЕспЕР значи ездач, наставката "ер" (или "ар"), показва принадлежност, както черга, чергАР, електрика, електричАР. Риг, както всички знаеме е тракииска титла за цар, не можеш да го оспориш. Чудно ми е какво обяснение за името на Аспарух ще ми дадеш на ирански? Освен това се споменава за област Онгъл (ъгъл на новобългарски, с преход от голяма носовка - он, към ъ), някъде около Добруджа, Онгъл сигурно е баш иранско название, нали?
цитирай
8. get - Немските националисти още от ...
24.09.2015 23:04
letopisec написа:

Немските националисти още от времето на Йордан от VІ в. представят хуните като чудовища...


- Ама ти това, на сериозно ли го мислиш ?! :)))
- Значи имаме немски националисти ... още от времето на Йордан - ШЕСТИ ВЕК! От което следва и въпроса ми?
ОТКЪДЕ ПРОЧЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА си ЧЕ - ГОТИТЕ са ГЕРМАНЦИ, отделно й националисти?

Второ: Чел ли си внимателно Гетиката на Йордан ... а СЪЩАТА на Касиодор?

Трето(и приключвам) с един историко-географски въпрос - Дакия ли е в Панония ... или Панония в Дакия - Защото така както си го написал - не ми стана ясно - Кое с какво се препокрива??
цитирай
9. letopisec - 8. get
25.09.2015 09:56
Не бих се учудил, ако точно ти си чел Касиодор, чиято хроника не е съхранена. Дакия си е Дакия, Панония си е Панония...Има горна и долна Дакия...Готите са германци, или поне ония германци, които представят Атила като чудовище, се имат за готи...Ако си чел Йордан, сигурно знаеш, че извежда произхода на хуните от вещици...Прави нещо като Спароток днес относно произхода на хуно-българите...
цитирай
10. shtaparov - Влезе Аспарух в Мизия и го посрещ...
25.09.2015 13:58
letopisec написа:
Влезе Аспарух в Мизия и го посрещнаха траките. Вожда им рече: "Ние сме беси" и той го обеси..........Помогни ми за дописването и на това стихотворение, виждам можеш да допълваш...

Попита го племето: "Що го умОри?"
- Защото сте Булгхори.
Беси си бяхме и ние преди-
времето тежко ни промени.
Българи бяхте и вие,уви...
Римския меч ли ви тъй промени?
цитирай
11. letopisec - Браво, имаш чувство за ритъм. Добре, че са булгхори, а не булдоци...
25.09.2015 15:16
shtaparov написа:
letopisec написа:
Влезе Аспарух в Мизия и го посрещнаха траките. Вожда им рече: "Ние сме беси" и той го обеси..........Помогни ми за дописването и на това стихотворение, виждам можеш да допълваш...

Попита го племето: "Що го умОри?"
- Защото сте Булгхори.
Беси си бяхме и ние преди-
времето тежко ни промени.
Българи бяхте и вие,уви...
Римския меч ли ви тъй промени?

цитирай
12. shtaparov - Сигурен съм, че познаваш думата ...
27.09.2015 13:05
Сигурен съм,че познаваш думата Булг-хори (Бълг-хора)- среща се и в източни извори,но си наша- Българска.
цитирай
13. letopisec - "Люде" е българска дума, а "хора" не е... Ще научиш много неща от мен...
28.09.2015 09:31
shtaparov написа:
Сигурен съм,че познаваш думата Булг-хори (Бълг-хора)- среща се и в източни извори,но си наша- Българска.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11487384
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ