Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2015 15:33 - Летопис от началото на V в. посочва кой е Дуло.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 9545 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 07.09.2015 15:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В периода  410 г. - 420 г., според американският изследовател на хунската история Ото Менхен-Хелфън,  books.google.bg/books  летописецът от V в. Олимпиодор участва в посолство на западния римски император Хонорий (395-423) до хунския „рикс Донат“.

image

Равена...През 402 г. след обсадата на Милано от вожда на вестготите Аларих I западноримският император Флавий Хонорий премества столицата на империата си в Равена.

     Името на този хунски владетел „Донат”, според изследователите, е латинизира форма (при това срещана често) на оригиналното име на хунския цар.

Кое е това оригинално име? Не е ли точно то Дуло?

         Целият текст на летописа на Олимпиодор е изгубен. Откъс от него е преписан и съхранен от патриархът на Константинопол Фотий през Х в. в неговата Библиотека. Ето преразказаният текст на Фотий: „Той (Олимпиодор - б. ред.) разказва за Донат, за хуните, за невероятното умение, с което кралете им (рикси) стреляли с лък, и за това как той, като историк, бил изпратен с посолство при тях и при Донат; пише за своето трагическо пътуване по морето и за опасностите, и за това как Донат, коварно излъган от клетва, бил престъпно убит. Също за Харатон, първият от риксите (владетелите на хуните - б. ред.), който бил обладан от гняв, заради убийството и как императорските дарове го успокоили. Това е съдържанието на първите десет книги от неговата история” (§ 18).

В осемнадесет параграфа, всеки от по няколко изречения, Фотий преразказва всички книги на Олимпиодор. Това несъмнено оказва ущърб на дошлите до нас сведения.

Що се касае до интересуващият ни „фр. 18”, е видно, че Фотий е редуцирал едно пространно изложение на Олимпиодор, в което се разказва за хуните и което предшества с няколко десетилетия летописа за тях на Приск Панийски, който ги посещава през 448 г.

image

Основната хунска фигура в текста на Олимпиодор е Донат. Западно-римското посолство на император Хонорий  е отправено към него.

Името на владетелят на хуните Донат е незаслужено пренебрегнато от историците, в едно обаче те са прави. Липсват сведения за Донат, но понякога отсъствието на данни е също информация.

Очевидно е, след като посолството, в което участва Олимпиодор, отива при Донат, че това е фигурата, която олицетворява властта на хуните в първата четвърт на V в.

Донат не е известен наистина като участник в хунските помощни подразделения на западно-римският префект Стилихон (405 г.), той не е популярен като Улдин, неговата роля е очевидно на територията на топонима Мундияк и той на румънските и унгарските земи обвързва хетерогенните хунски племена с „клетвен договор”, както пише Олимпиодор.

image

Кога Донат започва да създава хунска държава от нов тип?

От 375 г. до 406 г. аланите са под ръководството на хуните, но през 406 г. те поемат по свой път и заедно с вандалите пресичат Рейн на запад и навлизат в Галия. Защо аланите напускат хуните и земите на Мундияк, е трудно да се каже, ако се няма предвид началото на държавната деятелност на Донат точно в този период, по обвързване на различните племена в клетвен съюз към хунската върхушка. Очевидно аланите, които по-късно във Вандалското кралство в Северна Африка винаги отстояват собствен статут, макар и съюзници, и не са асимилирани от победители вандали в общата им 85 годишна Картагенска държава, още към 405 г. се разграничават от новата държавна политика на Донат, в която хунските племена са бивали обвързани с клетвен договор, за да признаят един общ династичен род начело. С най-висша фигура в хунския съюз, а не вече пръв измежду равни, както е било до реформата на Донат/Дуло...

През 408 г., по време на новите атаки в Тракия на хунския генерал Улдин (първият рейд за връщане на дезертирали васални племена е през 405 г.), с който хунската върхушка е целяла подновяване на старите данъчни уговорки и при възкачилият се в 408 г. нов византийски император Теодосий ІІ (408-450), от хунската армия дезертират скири и други племенни войници, съблазнени от „римския начин на живот“. Улдин се спасил на север от Дунав само със „собствените си хора”.

Всичко това показва, че в периода 405 г. – 408 г. при хуните е в ход нова държавна реформа, но в какво точно се е изразявала тя, можем да предполагаме от формулата на Олимпиодор, че се е сключвал клетвен договор.

 Пред кого са се клели хунските васали?

Определено пред Донат, той е създателя на династичната ангажираност на различни племена към един род. Дотогава хунският съюз е определено хетерогенен, след това племенните водачи са „сътрапезници” на династа (Приск Панийски).

Кога се създава нов тип държавно управление сред хуните?

Очевидно, когато топонима на Мундияк, за който пише Олимпиодор, е завоюван от хуните и става прозвище на Донат. Донат/Дуло е явно Мундзук/Мундияк (Йордан), бащата на Атила.

Днес всички сериозни учени (Бъри, Макуарт, Вернадски, Рънсиман, Артамонов, Мюсе) отъждествяват Ернак, третият син на Атила и "Ирник от рода Дуло" в "Именникът на българските владетели", тоест тогава явно не само Атила е от българския династичен род Дуло, но  именно баща му Донат/Дуло с прозвище Мундзук, е основател на българската династията (?).

Ото Менхен-Хелфън пренебрегва ролята на Донат и вижда в Харатон първия хунски рикс (Олимпиодор), но Харатон въобще не е първия от познатите предводители на хуните, преди него знаем Улдин. Тоест, в случая с Харатон сме свидетели единствено на писмен източник (Олимпиодор), който първи е посочил новият тип хунски рикс (крал). Но  Харатон не би бил такъв, ако Донат/Дуло не бе извършил дотогава черната работа по клетвените договори и ако не бе убит, във връзка с тази си държавна дейност.

Донат/Дуло умира малко преди смъртта на император Хонорий, която е през 423 г., понеже Хонорий, според Олимпиодор, е изпратил дарове и на Харатон…

Ето защо, когато през VІ в. Йордан пише, че бащата на Атила се е казвал „Мундзук”, трябва да виждаме в това име прозвище, което е дадено на Донат/Дуло, във връзка с топонима „Мундияк”, упоменат в началото на V в. от историкът Олимпиодор (фр. 17 при Фотий).

С този топоним, който очевидно е бил общоупотребителен от готите, е фиксирана, освен всичко друго и местността в дн. Румъния над Букурещ, Мунтания.

 Олимпиодор във фр.17 отбелязва, че топонима Мундиак бил известен и като „Втора Германия”, във връзка със самопровъзгласяването на средни Дунав през 411 г. на самозванеца Йовин за римски император.

image

 

 





Гласувай:
10


Вълнообразно


1. andorey - Дуло е на баба ти дюлата, в родното ...
08.09.2015 05:45
Дуло е на баба ти дюлата, в родното село в Пеония... днешна Македония.
цитирай
2. letopisec - Пак момчето от биг-брадър...Ниво, какво да се прави, нали andorey?
08.09.2015 08:58
andorey написа:
Дуло е на баба ти дюлата, в родното село в Пеония... днешна Македония.

цитирай
3. shtaparov - Дуло е име на древен Български бог и в ...
09.09.2015 19:23
Дуло е име на древен Български бог и в частност на Марс,а Донат,макар да е примамлива идеята той да е Дуло,мисля че няма как да е. Добра версия- разбирам че имаме нужда от търсения на истината,но моето лично мнение е,че Донат е форма на "гръкомакедонското" име Гонат (виж Антигон Гонат),а значението му е "Гонещия" и в този си вид представлява епитет на бога Сатурн,наричан от Българите още Каран (Крон,Кром,Крум).
цитирай
4. letopisec - Знам, че си на всяко гърне мирудия. Но вече стана ясно кой е Дуло...
10.09.2015 15:32
shtaparov написа:
Дуло е име на древен Български бог и в частност на Марс,а Донат,макар да е примамлива идеята той да е Дуло,мисля че няма как да е. Добра версия- разбирам че имаме нужда от търсения на истината,но моето лично мнение е,че Донат е форма на "гръкомакедонското" име Гонат (виж Антигон Гонат),а значението му е "Гонещия" и в този си вид представлява епитет на бога Сатурн,наричан от Българите още Каран (Крон,Кром,Крум).

цитирай
5. shtaparov - Разбира се че стана ясно,още миналата година
12.09.2015 09:54
Разбира се че стана ясно,още миналата година:

http://shtaparov/politika/2014/06/24/vladetelite-dulo-bojestveni-potomci-na-iupiter-mars-i-dionis.1275973
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484623
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ