Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 11:51 - Как се създаде Аварската държава.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 10114 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 18.12.2014 12:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Неоспоримо е, че аварите към 555 година са под подчинението на азиатските каганатски войски на тюркският ябгу (джабгу) Истеми, чийто старши брат е създател на Първият тюркски каганат в края на V в. и началото на VІ век.

image

         „Името авари в китайските източници не се среща; среща ли се в Орхонските надписи, си остава спорно; беше изказано мнение, че така трябва да бъде обяснено загадъчното народно название пар-пурум и апар-апурум, присъстващо в надписите само на едно място, където се говори за миналото. (В.В.Бартольд. Тюрки. Алматы., 1998, с.17, 18).

Във византийските летописи за първи път аварите са упоменати през втората половина на V в. от Приск Панийски. Към 463 г. аварите нападат савирите и ги прогонват на запад от Волга. Тогава аварите са спряни от българите, както научаваме в `Свидас`, където под думата Άβαpις е поместен следния разказ: "τι τος ’Αβάρεις ο Βούλγαροι κατ κράτος ρδην φάνησαν, τι οί ’Αβάρεις ξήλασαν Σαβίνωρας, μετανάσται. γενόμενοι π θνν οκούντων μν τν παρωκεανΐτιν κτν [τν δ χώραν πολιπόντων δι τ ξ ναχύσεως τοΰ κεανοΰ μιχλδες γινόμενον, κα γρυπν δ πλθος ναφανν· περ ν λόγος, μ πρότερον παύσασθαι, πρν βορν ποιήσασθαι τ τν νθρώπων γένος. δι δ π τνδε λαυνόμενοι τν δεινν, τοΐς πλησιοχώροις νέβαλον, κα τν πιόντων δυναττέρων ντων ο τν φοδον (Nieb. οχ) φιστάμενοι μετανίσταντο.] σπερ κα ο Σαράγουροι λαθέντες κατ ζήτησιν γς πρς τοΐς ’Ακατίροις Οννοις γένοντο..... Τоест, „Българите нанесоха поражение на аварите, които изгонили савинарите, понеже сами били прогонени от народите, живеещи на брега на Океана (те пък напуснали своята страна по причина на облаците, надигащи се от приливите на Океана и от появилото се множество грифони: разпрострял се слух, че грифоните няма да изчезнат докато не унищожат целият човешки род. Аварите, подгонени от тези бедствия, нападнали на своите съседи, които пък не били в състояние да ги възпрат и се преселили в други страни). По този начин и сарагурите, притеснени от други народи, отишли при уните-акатири и им поискали земя.”

В средата на VІ в. аварите вече са на подчинение на тюркския военачалник Истеми, който стъпва на Кавказ в периода 562 – 565 г., когато покорява там, според арабоезичният историк ат-Табари (Х в.), народите „банджар, баланджер и абхаз ”.

image

Тюрките на Истеми 

      Точно банджар (известни на ат-Табари по персийските източници), са тези, които са известни във византийските летописи (Прокопий, Агатий и Менандър), като кутригури. Това става видно от едно общо сведение при Прокопий и Ат-Табари.

Абу Джафар Мухамад ибн Джарир ибн Йазид ибн Касид ибн Гилиб ат-Табари (839-923) дава първи сведения за „банджар” (или „бунджар”), които изписва и като „бурджан”. Тези сведения имат при ат-Табари сасанидско-персийски произход от времето на царуването на Кавад (488-496; 499-531) и синът му Хосрой Ануширван (531-579). В  истанбулския препис на Ат-Табари, направен през Х в. от Бел`ами, „бунджар”  са изписани „булджар”.

Тук ще обърнем внимание на едно съобщение на ат-Табари, което има съответствие при Прокопий Кесарийски.

 Ат-Табари пише: „...абхазите, банджар, баланджар и аланите се обединили за атака на страната на Хосрой Ануширван и нападнали Армения, за да подложат населението й на грабеж...” (История на пророците и царете, ХХІІ). Събитието се развива през 541 г., според византийският историк от VІ в. Прокопий и е във връзка с византийско-персийският конфликт по това време. Ето текста при Прокопий: „Хосрой току-що беше изпратил и една хунска войска срещу подвластните на ромеите арменци, за да отвлече вниманието на ромеите и да прикрие действията си в страната на лазите. Други съобщиха на Валериан и ромеите за тези варвари и те ги пресрещнаха и в завързалата се битка им нанесоха унищожително поражение, вследствие на което повечето от варварите бяха убити. Персите узнаха всичко това.” (Тайната история, С., 1983, с.22).

Можем да се доверим на ат-Табари, че аланите също са участвали в това нападение, защото първа точка на сключеният през 562 г. петдесетгодишен договор между Византия и Персия, потвърждава ролята на аланите в атаките през Кавказ на юг. „Ще покажем какво е съдържал договора за мир. Решено било като първа точка: персите да не позволяват нито на хуните, нито на аланите, нито на други варвари да достигат до римските владения, като преминават през прохода, наречен Хоруцон, и през Каспийските врата (Дербенд – б.м.)”. (Менандр Византиец., отрывок 11; в: Византийские историки. СанктПетербург, 1860).

Византийските историци познават народа „абхаз” и са дали доста сведения за тях, но нищо не са казали за „банджар” и „баланджар”, упоменати от ат-Табари, заедно с алани и абхазци при атаката. Тях те наричат, както става видно от мирният договор от 562 г., с името „хуни”, а Прокопий (и след него Агатий, Менандър, Теофилакт и т.н.) ги именува „кутригури” и „утигури”...

И така, „Банджар/бунджар”, т.е. българите, които са покорени от  тюрките на Истеми през 565 г., не са случаен народ в Кавказ. През 565 г. пада тяхната държава Велика България, създадена точно преди 100 години от Ирник, т.е. през 465 г., както пише и в „Именникът на българските владетели“.

 През 565 г. Истеми  разбира, че бурджан/българите даже са получавали ежегоден данък от Персия. По съвета на бунджарите, пише ат-Табари, Истеми се насочва към северо-западната граница на Персия, която е на Дербендския проход в Кавказ, за да поиска от персите той да получава вече българския данък.

В тази част планината Кавказ е най-близко до Каспийско море и тук персийския цар Хосрой Ануширван (531-579) вече е ремонтирал мощна и труднопревземаема 40 км. стена, която е преградена между скалистите склонове на Кавказ и Каспийско море. Дербендският проход е разкрит на Истеми от бунджар и точно те го завеждат там, като го съветват да иска данъка, който Кавад (488-496; 499-531) им е плащал някога, разказва ат-Табари.

         Истеми не само, че не получава този данък, но и не успява да мине през силно укрепената Дербендска стена. Тогава той решава да стигне до персийската граница откъм северо-изток и си поставя за цел първо да превземе Согдиана, която от 50 г. вече се управлява от хуно-ефталитска династия.

    Към 566 г. Истеми тръгва към Согдиана, като стратегическата му цел е да превземе държавата на хуно-ефталитската династия в Согдиана и да стигне до северо-източната граница на Персия. Когато стига на изток към Согдиана обаче разбира, че част от войската му в Предкавказието, която е от авари, се е отцепила от него и е сключила „вархонски” съюз с бунджарите.

          През 455 г. гепидите на вожда Ардарих убиват в Панония първородния син на Атила, чието име е било Елак. Гепидите към 566 г. владеят Панония. Кутригурите обаче, които след 565 г. загубват Велика България и са дали  10 000 конница в услуга на победителите тюрки, успяват да подлъжат 20 000 аварска конница и от Предкавказието в галоп ги отвеждат в Панония. Тук авари и българи побеждават гепидите и им отнемат всичко. Гепидския вожд бяга в Константинопол. Лангобардите помагат на авари и българи, а след 568 г. лангобардите по право отстъпват на хуно-българите Панония и се изселват в Италия.

През 568 г. е създадена общата държава в Панония между авари-тюрки и кутригури-българи.

         Истеми е бесен от измяната на кутригурите и на голяма част от аварската му армия. В летописа на Менандър (VІ в.) е запазен текст как той се заканва, че като превземе държавата на хуните-ефталит в Согдиана, ще се върне и ще накаже отцепниците, които не са птици и не могат да избягат като отлетят...

      Те обаче избягват,... чак в централна Европа. Според Менандър, не всички авари в тюркската армия, са станали отцепници. Той изрично пише, че техният брой е само „20 000”, а Теофилакт Симоката даже нарича тези изменници авари „псевдо-авари”.

През 568 г. е създадена в Панония новата държава на „вархоните” (авари и хуни), в която ръководител става аварския командир, той си присвоява титлата „каган”, а негов заместник е владетеля на хуните-кутригури, който заема титлата ябгу, т.е. „ювиги“ (заместник на кагана).
image

През 796 г. Карл Велики побеждава аварите и този година е фиксирана като край на държавата Авария в Панония.

Виж също така изследването:

Държавата на авари и българи в Панония през VІ и VІІ век. 
bghistory-letopisec.blogspot.com/2012/06/v-v.html



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Ти очевидец ли си ,Милчев?!
18.12.2014 14:13
Защото подобно заглавие подхожда на пряк свидетел на създаването й
Може и да си, при тези ти възможности не е за чудене, затова питам
Може и ехидно да ми отговориш, както си знаеш, това да не те притеснява, няма да го дочета, само ще започна
А Крум, наречен по-късно Страшни , има ли той някакво отношение с и към аварската държава, с Карл Велики!? Някъде да са се срещали?
Приятен ден
цитирай
2. letopisec - 1. leonleonovpom2
18.12.2014 14:23
Инж. Симеонов, защо сте обладан от такава злоба и завист. Вместо да сте щастлив, че древнобългарската история постепенно се изяснява, Вие се заяждате на дребно, при това го правите публично. Разбира се, че не съм очевидец, не съм Ви набор, аз работя по източници, които ако си направите усилието да прочетете студията, която препоръчвам в края на настоящия кратък пост, ще Ви стане ясно кои са...Приятен ден...
цитирай
3. get - - Милчев, днес отново ... за кой ли път ... ?
18.12.2014 15:28
letopisec написа:
Гет, не те разбирам наистина. Коя е научната парадигма, разясни ми...
arhivar написа:
11. arhivar - 10. get
14:00

Нищо не ми обясняваш, честно казано, освен да изпълниш директивата от Словенския конгрес, че руснаците не са славяни, а славяни са само македонците...Доста смешен опит, при това без да отчита изобщо руските паметници от ХІІ-ХІV в., като тези на Нестор...При това без да отчита, че Русия и сега си е многоетносна страна, с много езици. Без да очита и факта, че българите от ХІV в отиват в Русия, не за да ги учат на тюркски, а на старобългарски...Изобщо, страшно инфантилно...Ако ми повториш след Спароток, че тях не ги наричали славяни, а венети, ще те разбера какво искаш да ми кажеш...А къде забрави сведението на Йордан от VІ в.??? В момента опита на школата от Скопие и недоучените от МАНУ да докажат, че македонския на Александър е славянския, е опит на неудачници-учени. Ти си се качил на влак, който няма релси...


... получи РАЗВОЯВАНЕ НА ЛИЧНОСТТА ... Което ме навежда на тъжната констатация Че? - Наместо да ХВЪРЛИШ СВЕТЛИНА върху историята ни ... Резултата ще бъде ... вятър и мъгла ... образно казано?!! :((((

- За да не съм ГОЛОСЛОВЕН ... показвам, ЗАЯДЛИВОСТТА ТИ на дребно ... и безпочвени обвинения?!

- Загубих си два дни ДА ОБЯСНЯВАМ ... понятието СЛАВЯНИ СЕ УПОТРЕБЯВА НЕКОРЕКТНО спрямо, които ти в поста си под Ник:"Аrhivar" бълваш такива глупости ... та затвърждаваш убеждението ми относно теб? - Не само имаш непростими празноти в историческата си култура ... но и не познаваш напълно в дълбочина доста от термините, които ползваш ... волунтаристично ?!?

- Тоталното ти объркване личи в репликата:"руските паметници от ХІІ-ХІV в., като тези на Нестор" ... като след това без всякакъв преход (логика) започваш жалките си опити за обяснения:"Русия и сега си е многоетносна страна, с много езици."(!) ... тук спирам, предизвикващите в мен болезнено усилие да посоча грешките и се усмихвам:))) на в ни в клин ни в ръкав- Край?В момента опита на школата от Скопие и недоучените от МАНУ да докажат, че македонския на Александър е славянския, е опит на неудачници-учени. Ти си се качил на влак, който няма релси...

цитирай
4. letopisec - 3. get
18.12.2014 15:51
Гет, славяните са известни още от VІ в. в редица летописи...При Прокопий, Теофилакт и т.н. Те са склавини...Това е тяхно общо име...Да кажеш, че днес напр. словаки и словенци се самонаричат "некоректно" така, е все същото да кажеш, че и българите се наричат некоректно българи, щото - според вас - са траки...Аз разбирам защо не искаш да влезеш по същество в твоята тема и да ни обясниш КОЕ Е КОРЕКТНО... Просто ще започнеш да ни обясняваш, че името словени идва от слово и така античните "славяноговорещи" общности на Балканите са наричали Зевс, както прокламира декларацията от конференцията в Словения....Обясни ни, все пак, кое и защо е некоректно, може пък и да ни убедиш...
цитирай
5. koshmar - Интересен постинг, но истината е, ...
18.12.2014 21:46
Интересен постинг, но истината е, че нито една теория за етногенезиса ни не е сто процента приета и той си остава пълна мистерия.Нали?
цитирай
6. get - - Славяни се въвъжде, като ПОНЯТИЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ ... ?
18.12.2014 22:20
... през ... 1619 г., в граматиката на Милетий Смотриский - СПРАВКА: Н. А. Шафарик. "Славянские древности", М., 1848, т. П, кн. 1, с. 64,65 !!!има я в интернет и едното и другото - търси справяй се сам с източниците ?!

Второ: Отвори Птолемей (род. ок. 100 — + ок. 170). «География» в раздел (III, 5. 8) - Ще прочетеш:
" ... АВАРините живеещи до изворите на Вистула ... (тоест, Висла – съвр.- к.м.) ... Авари и Аварини - да ни звучат близко ?

Трето: Потърси! "Очерки этнической истории Крыма в раннем железном веке. Тавры. Скифы. Сарматы" на Харпунов ! - Там ще прочетеш:
"„Впервые ТАВРЫ упомянуты в "Истории" Геродота. Это сочинение написано в середине V в. до н. э., но о таврах речь идет в связи с событиями, скифо-персидской войны, которая датируется современными исследователями в хронологическом диапазоне между 519 и 510 гг. до н.э. Когда персидский царь Дарий I Гистасп стоял на границе Скифии, скифы обратились с просьбой о помощи к царям соседних племен. С некоторыми из них удалось найти общий язык, другие, в том числе и тавры, отказали им в поддержке.
ЕСЛИ признать, что ТАВРЫ - это ПОТОМКИ ПЛЕМЕН носителей СРУБНОЙ КУЛЬТУРЫ, то можно построить следующее умозаключение. ЭТИ ПЛЕМЕНА, СЫГРАЛИ СУЩЕСТВЕННУЮ РОЛЬ В ЭТНОГЕНЕЗЕ КИММЕРИЙЦЕВ И СКИФОВ.
...
Нет желаемой ясности и в вопросе о происхождении самого этноса. Некоторые исследователи, например, С. А. Жебелев, ПОЛАГАЛИ, что НЕ ВСЕ РАЗБИТЫЕ скифами КИММЕРИЙЦЫ УШЛИ из Северного Причерноморья. НЕКОТОРЫЕ из них ОТСТУПИЛИ в Крымские горы И СТАЛИ ИЗВЕСТНЫ грекам ПОД ИМЕНЕМ ТАВРОВ. Эту гипотезу, пожалуй, можно назвать интуитивной, основанной на общих представлениях об истории Северного Причерноморья в раннем железном веке. Какие-либо ее подтверждения в письменных или археологических источниках найти невозможно. "

- Велико-Русите(москали-московити) НЕ СА СЛАВЯНИ ... ако и да приказват в момента на език от групата на "славянските" - Това не можа ли да го схванеш ... та ми се позововаш на Нестор и ПВЛ ... което е руско=укранско ... Киевско ?!

- Ползотворни търсения "кимеродонисте" :))) !
цитирай
7. leonleonovpom2 - И за какво смяташ, че ти завиждам, Милчев?
19.12.2014 01:10
Моят стил е съвсем различен от твоят, аз не се съревновавам с никого, с практическа история се занимавам от години, не ползвам/ обикновено/ книга пред мен, когато пиша постинга, не копирам Обясни ми в какво точно ти завиждам и злобея
Никога публично не съм казвал, че съм разгромил някого, не ми е целта тази Или ,че някой изпитва страх от мен Това не е нормално, ще се стресна, ако разбера това и ще коригирам поведението си Аз не съм звяр от саваните, та да всявам страх Може да спорим, но не като врагове, с ритници и юмруци

Сега, ако това е авторски материал, а след като стои името ти под него, следователно най-малко е претърпял редакционни промени, аз бих написал като заглавие-Как се създава -----, а не създаде...
Така написано излиза, че авторът наистина е непосредствен свидетел на събитията
Но спокойно, пиши си или публикувай както ти харесва, инцидентно се включих Заглавието е половин тема,за това се намесих Няма да го правя по-нататък...
цитирай
8. letopisec - 6. get - - Славяни се въвъжде, като ПОНЯТИЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ ... ?
19.12.2014 09:45
И какво като гръцките "склавини" и нововъведената дума "славяни", са едно и също?
Гет, древните гърци винаги наричат един народ "кимерийци", обаче след разчитане на асирийските клинописи се оказва, че те са се самонаричали "гамири". Това , Гет, не са два различни народа, панимайш!!! Опитът ви да изкарате, че няма славяни, а че това са траки е един стар фокус, начеващ от средата на 19 в. во главе с Чертков...Но пък Чертков направо си пише, че траките са отишли на север и са станали славяни, даже траките кробизи били славяните кривичи...Ето защо, въпросът и това как и доколко има нещо общо между траки и славяни, е резонен въпрос. САМО ДЕТО ТОЯ ВЪПРОС НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИТЕ И ТЕХНИЯ ПРОИЗХОД...Панимайш...
цитирай
9. get - - Верний, руско-елинский ЕПИГОНЕ ... престани да ми правиш внушения ПО писанки в ...
19.12.2014 14:05
letopisec написа:
И какво като гръцките "склавини" и нововъведената дума "славяни", са едно и също?
Гет, древните гърци винаги наричат един народ "кимерийци", обаче след разчитане на асирийските клинописи се оказва, че те са се самонаричали "гамири". Това , Гет, не са два различни народа, панимайш!!! Опитът ви да изкарате, че няма славяни, а че това са траки е един стар фокус, начеващ от средата на 19 в. во главе с Чертков...Но пък Чертков направо си пише, че траките са отишли на север и са станали славяни, даже траките кробизи били славяните кривичи...Ето защо, въпросът и това как и доколко има нещо общо между траки и славяни, е резонен въпрос. САМО ДЕТО ТОЯ ВЪПРОС НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИТЕ И ТЕХНИЯ ПРОИЗХОД...Панимайш...


... росско-елинский стил?
- И за Велико-РОССите и за гърците е от ЖИЗНЕНО ЗНАЧЕНИЕ ... Да крият истината ... за земята известна ни като ТАВРИКА-КРИМЕА? Защото ако излезе ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ на бял свят ... Ще се види, че Българите сме си живели НЕ САМО НА БАЛКАНИ(включвам в това и МАТЕРИКОВА ГЪРЦИЯ !) ... а землището ни СЕ Е ПРОСТИРАЛО ЗА ЗНАЧИТЕЛНИ ПЕРИОДИ ОТ ВРЕМЕ и до река ХИПАНИС ... Знаеш ли къде е това?
- Ако се докаже КОНТИНУИТЕТ на обитание на ТЕЗИ ЗЕМИ ОТ ДРЕВНОСТ ... до късно УГЪРСКО-ТЮРКСКАТА И-Н-В-А-З-И-Я ... чак след ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК - Ще лъсне, истината и етническият ГЕНЕЗИС на НАЙ-ГОЛЕМИТЕ "СЛАВЯНИ" МОСКОВСКИТЕ РУСИ-УГРИ ... Които не само СА узурпирали НАША ИСТОРИЯ ... но и такава НА (о)краинска, което пак е БЪЛГАРСКА!!

- Поради тези причини си играят с етноними, като да кръщават ДРЕВНОТО живяло от Варна до Прут население с етноним Кровизи на КРИВИЧИ ... древното Тира-Гетско(известно и като Таури-скити) на "древичи" ... и т.н. ... и т.н.!

- Апропо! - първоначалното като смисъл при думата "склавини" не е от "слОвО" а от "скланям-подчинявам" ... поради това и гърците си го превеждат ЕДНО към ЕДНО ... ЗАРОБЕНИ!!! За тях съюзът между гето-сарматското((второто под име:дак-дахая) е бил едва ли не ... ЗАРОБВАНЕ НА ПЪРВИТЕ ОТ ВТОРИТЕ ... При Буребиста !!... време ЗА КОЕТО поп Йовчо(1786-1855 г.) от Трявна ни ПИШЕ:
«БЪЛГАРИТЕ БЯХА ПРОГОНЕНИ ОТ (имтератор) ТРАЯН Римски(53-117 - б.м.) И ПАК СЕ ВЪЗВЪРНАХА в година - (5997(от сътворението) - 489(от Христа)»!!?
В тази връзка!!
- Знаеш ли с: Кого и кога, се е бил ТРАЯН «РИМСКИ» - а тАвАрищ КирЫл?

- Пустият му поп ... вероятно се е «Объркал» ПРЕДАВАЙКИ грешно нещата(ФАКТИТЕ:))))) ... защото ... не е чел Шафариково – Златарските ... ПРОСТОТИИ ... от «УЧЕбниците» ни по ... АНТИ-българска-ИСТОРИЯ ?!!

- пО-ЗДРАВ от Get!
цитирай
10. letopisec - 9. get
19.12.2014 15:02
Но, Гет. Днес българи живеят по цял свят, това не значи, че Чикаго е български град, напр. Идеята ти вместо историята на българите да се занимаваме с местоживелищата, където е имало българи, е антинаучна. Тя е опит за автохтонизъм, платен от Скопие и Белград, с ясната цел - при това неосъществима, въпреки руските газорубли (вече обезценени) - да се вменява грешна идентичност на българите до такава степен, че те да останат без идентичност. Един наивен опит, показващ ръст в науката, равен на пигмейна висота. Целта е да се създаде геополитическа привидност, че от Охрид до Волга съществува един и същ славяноговорещ народ. За целта Кремълските дебили използват ОМО-Илинден, за да им върши черната работа, а Скопие се надява, че света или поне славяноезичния свят, ще признае автохтонната македониска теория и това, че Александър Македонски е славяноезичен носител на еленистический континуум. Що се касае до поп Йовчо, летописа му потвърждава теорията на Ото Менхен Хелфен http://letopisec.blog.bg/history/2014/10/17/letopisa-na-pop-iovcho-potvyrjdava-teoriiata-na-oto-menhen-h.1305516
цитирай
11. get - - Досадно е Милчев ... караш ме да се боря НЕ С ФАКТИ ... а с твои личностни ...
19.12.2014 18:52
letopisec написа:
Но, Гет. Днес българи живеят по цял свят, това не значи, че Чикаго е български град, напр. Идеята ти вместо историята на българите да се занимаваме с местоживелищата, където е имало българи, е антинаучна. Тя е опит за автохтонизъм, платен от Скопие и Белград, с ясната цел - при това неосъществима, въпреки руските газорубли (вече обезценени) - да се вменява грешна идентичност на българите до такава степен, че те да останат без идентичност. Един наивен опит, показващ ръст в науката, равен на пигмейна висота. Целта е да се създаде геополитическа привидност, че от Охрид до Волга съществува един и същ славяноговорещ народ. За целта Кремълските дебили използват ОМО-Илинден, за да им върши черната работа, а Скопие се надява, че света или поне славяноезичния свят, ще признае автохтонната македониска теория и това, че Александър Македонски е славяноезичен носител на еленистический континуум. Що се касае до поп Йовчо, летописа му потвърждава теорията на Ото Менхен Хелфен http://letopisec.blog.bg/history/2014/10/17/letopisa-na-pop-iovcho-potvyrjdava-teoriiata-na-oto-menhen-h.1305516


... слабости, които се наричат с една дума ПРЕДУБЕДЕНОСТ ... От това изводите ти, каквито и да са те ... са ПРЕДПОСТАВЕНИ ... това не е наука а доктринерство и/или сектанство? В това избиват опитите(ти) да ТЪРСИШ САМО И ЕДИНСТВЕНО ФАКТИ, които обслужват ТВОИТЕ НАГЛАСИ(очаквания) ... същевременно, да игнорираш всичко ДРУГО КОЕТО ВЛИЗАТ В ПРОТИВОРЕЧИЕ ... с това, което ти предварително си, си изградил КАТО ПРЕДСТАВНА КАРТИНА за ... в частност, факти и обстоятелства ... или НАЙ-ОБЩО КАРТИНАта ЗА НЕЩАТА!

- При един такъв твой подход ... безпредметно е да общуваме - тъй като вероятно ще доведе до ... нарушаване "бон-тона" в диалога ни ?
цитирай
12. shtaparov - Етнонимите Банджар и Бунджар вп...
22.12.2014 22:15
Етнонимите Банджар и Бунджар впрочем са напълно прозрачни за "Анализа",според който Банджар=Баджар (без носовката)= Багар,а Бунджар=уджар (Бугар). Това не значи,че тюрките са успели да покорят всички Българи разбира се,а само част от тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11487470
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ