Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2014 12:43 - Константин Багрянородни: „Знай, че така наречената Черна България може да воюва с хазарите”.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 8703 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 12.12.2014 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    През Х век византийския император Константин Багрянородни в своя трактат „За устройство на империята” надлежно описва териториите на симпатичните му печенеги, в които вижда евентуални мощни съюзници. Той пише (гл. 37), че на запад страната  Пачаникия е на един ден път разстояние от Киевска Рус, на четири дни от Унгария и на половин ден от балканската държава България. Императорът-писател уточнява, че на територията от четирите дни път между Пачаникия и Унгария живеят „ултин, древляни и лензити”...

image

Древляните са славянско племе, а „лензити“ са очевидно „поляните“, от lend, `земя, поле`.

Руската историческа наука твърди, че и „ултин“ (уличи, улучи, угличи, улутичи)  са славяни и сочи сведението в  «Повести временных лет», където е казано: «…улучи и тиверьцы седяху бо по Днестру, приседяху к Дунаеви. Бе множьство их; седяху по Днестру оли до моря, и суть гради их и до сего дне…» .


image

Ето един конкретен пример как българи са третирани като славяни.

Ултин са всеизвестният хунски народ „ултинзури“ (Агатий, Йордан), които са начело на хунския съюз. След като през 455 г. е убит от гепидите престолонаследника на хунската империя Елак, вторият Атилов син Динцик оглавява хунските народи и начело са именно „ултинзурите“, както пише Йордан, поел ултинзури, ангискири, битугури и бардори…”. Агатий Миринейски от VІ в. уточнява, че ултинзурите „били най-могъщи и знаменити във времената на император Лъв (457-474) и на живеещите по това време римляни”.

За това, че ултинзури и утигури са един и същи български народ, който е ядрото на хунския съюз подробно сме писали тук:  Утигури, ултинзури и прозвището на българите в Хунската империя. letopisec.blog.bg/history/2014/05/07/utiguri-ultinzuri-i-prozvishteto-na-bylgarite-v-hunskata-imp.1262914

image

         Към 465 г. ултинзирите, като основен и най-голям народ на хунския съюз, се примества от Панония в посока на р. Днепър, която – както пише Йордан – те наричали на своя език „Вар“.

Поета Сидониус Аполинарис в панагерик от 11 януари 456 година вече възхвалява в Рим новият западно-римски император Авитус (Panegyric on Emperor Abutus), че е „възвърнал изгубената Панония след много поколения”.

Йордан пише за пост-атиловите хуни: „те се отправиха към онези области на Скития, по които протичат водите на р. Днепър, която на своя хунски език те наричат Вар”.

Между другото и р. Кубан, според „Арменската география” от VІІ век на Анани Шираканци (компилация от Птолемей от ІІ в. от н.е.), също е била наричана „Вардан”...

image

И така, териториите от Днепър до Кавказ остават в ръцете на третият син на Атила, чието име в летописа от 448 г. на Приск Панийски е „Ернак“, а в „Именникът на българските владетели“ е „Ирник“.

До 469 г. вторият брат Динтцик се опитва да принуди византийския император Лъв тържището между българи и ромей да бъде възстановено на Дунав, но е убит. След 469 г. Ирник поема територията от Днепър до Кавказ и държавата му става известна в по-късните гръкоезични хроники, като „Древна Велика България“.

image

През Х в. печенегите изблъскват ултин на запад и в същият Х в. научаваме от Константин Багрянородни, че тези „ултин“ са между печенегите и унгарците, последните по това време вече са в Панония.

Много дискусионен сред историците е бил въпроса коя е тази държава „Черна България“ и къде се е намирала? Защо е наречена „Черна“? За нея Константин Багрянородни е написал само едно изречение, с което съветва сина си: Знай, че така наречената Черна България може да воюва с хазарите”. (гл. 12,  „За устройство на империята).

Очевидно става дума за нещо важно.

Ако отворим арабоезичните извори от Х в., на нас ни става веднага ясно къде е била Черна България и защо онези, които Багрянородни нарича „ултин“, са всъщност „българи“.

Ибн Рушдъ от Х век описва, че между маджарите, т.е. унгарците, които знаем, че по това време са в Панония и печенегите, които знаем, че по това време са на Днепър, съществува държава на българите. В частта за маджарите, той пише: „Мадиар. Между земята на печенегите и земята на българския Есгел лежи първият от краищата на мадиярите.”

Същото пишат арабоезичните историци Гардизи и Бакри.

Тази българска държава, чиято територия е  „4 дни” път, по времето, когато Багрянородни пише своя трактат, е наречена от арабоезичните автори „Българския Есгел“.

Защо?

Ако чернокосите българи са командвали над русокосите славянски племена древляни и лензити, тогава ни става ясно защо тази българска държава, която Константин Багрянородни в своя трактат „За устройство на империята“ разграничава от Дунавска България, е наречена от него „Черна България“. Но по вероятно е под "черни българи" да се разбира езичници, така както има понятие за "черни хазари", т.е. езичници, неприели юдаизма...

image

Но дали българите са командвали славяните по тия земи, когато те са се „осъзнавали като народ(Путин, Обръщение, 4 декември 2014 г. в Георгиевската зала на Кремъл) ?

Наименованието на тази българска държава като Аскал (Есгел) влиза в употреба в арабоезичната историография след 922 година, когато е посолството на Ибн Фадлан в гр. Болгар на реките Волга и Кама. Срещаме следните му форми: „аскал, есгел, ишкил, есгил”

„Худад ал-алам”- B.hdula / Ishkil (?) / B.lkar; Ибн Русте - B.rsula / Isghil (?) / B.lkar; Гардизи - B.rsula / Iskil(?) 1 / B.lkar…

image

В своите „Записки” (Рисала) Ибн Фадлан пише, че владетеля на гр. Болгар е „малик” (цар) на „ас-сакалиба” (ас-к.л.). След това Фадлан обяснява, че княза на Аскал е подчинен на Алмъс, владетеля на гр. Болгар.

Интересно, дали е възможно ас-сакалиба да получат по някакъв начин и формата аскал? „Да, разбира се, че могат. Става въпрос за различни граматични форми на корена с.к.л.“ (проф. Чуков бе така добър да отговори на въпроса ми).

Името „Аскал“ при Фадлан идва вероятно от „ас-сакалиба” (ас-к.л.), едно от арабските имена за славяни.

Фактът, че Ибн Фадлан посочва  двама владетели, би трябвало отдавна да насочи изследователите на този щекотлив въпрос в историческата наука към предположението, че техните правомощия не са на една и съща територия. В противен случай не биха били двама.

Фадлан не бива да бъде подценяван, той е  грамотен мъж и много добре  е знаел, че владетеля на гр. Болгар е „балтавар” (васал), спрямо Хазария, в чиито земи е този град. Спрямо земята на Аскал обаче, която на запад граничи с Маджария (Унгария е в Панония), а на изток с печенегите, за владетелят на Болгар Алмъс може да бъде казано, че е „малик” (цар).

Ето защо, според Ибн Фадлан, владетеля на гр. Болгар е „малик на ас-сакалиба”. Тоест, той е владетел и на онази волжко-българска държава Аскал, където по-голямата част от поданиците са славяни (ас-сакалиба).

Същото княжество, което Константин Багрянородни през Х в. нарича „Черна България“!

Тоест,  руснаците се осъзнават като народ, под властта на българите и така е било не само със славяните на Балканите, но и с тези на територията на дн. Русия.

 




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. syrmaepon - " Тогда можно предположить ...
12.12.2014 09:51
" Тогда можно предположить следующий механизм. Впервые познакомившись с болгарами во время похода Марвана в 737 г., арабы восприняли самоназвание одного из болгарских племён – ас-с.к., которое затем по созвучию и общему туманному представлению о местожительстве смешалось с именем славян – ас-сакалиба. С этим именем Ибн-Фадлан и прибыл в Болгар, где узнал и записал данные об одном из болгарских племён – аскал, не придав значения созвучию. Если продолжить уже использованную аналогию, то посол Ивана Грозного в отчёте поездке в Германию может ни разу не упомянуть самоназвания – дойч, а использовать только русское наименование – немцы."

Егоров К.Л.
цитирай
2. letopisec - както доказа Тагин за арабите "ас-сакалиба" не значи само "славяни", а изобщо "северни народи".
12.12.2014 10:00
syrmaepon написа:
" Тогда можно предположить следующий механизм. Впервые познакомившись с болгарами во время похода Марвана в 737 г., арабы восприняли самоназвание одного из болгарских племён – ас-с.к., которое затем по созвучию и общему туманному представлению о местожительстве смешалось с именем славян – ас-сакалиба. С этим именем Ибн-Фадлан и прибыл в Болгар, где узнал и записал данные об одном из болгарских племён – аскал, не придав значения созвучию. Если продолжить уже использованную аналогию, то посол Ивана Грозного в отчёте поездке в Германию может ни разу не упомянуть самоназвания – дойч, а использовать только русское наименование – немцы."

Егоров К.Л.

цитирай
3. atil - Милчев, защо толкова си приличате в ...
12.12.2014 10:15
Милчев, защо толкова си приличате в разсъжденията и "странните тълкувания" на източниците и на авторите с вулгарния и нагъл лигуш с кучешкото име..? Балтавар значи- Владетел- император! Равнозначно е на Цар и на император. Дори в Близкия изток е засвидетелсвано, като "валтазар". Това названието на царския знак - Тризъбеца - Балта - брадва, и вар - лък.
Черна България тона е същата Велика България, политическият център на тази страна и бил около Киев-Бащу в Украйна. А не във Фанагория. Фанагория - Бунгар по български е центъра на Българското тарханство от което тръгва обединението на българскит еземи и племена. Кара-Урус-Улуг са са синоними и означават едно и също - голям, велик.
В случая Кара, Кър , визира голяма земя. Аскал значи - аристократ. духовник, Ас-сакалиба - жители на Евразиййската степ. Малик - също значи владетел. Фадлан какво чул и видял - записал, но явно трябвало някой по-подробно да му обясни за какво става въпрос. А не да си прави свободни съчининия и тълкувания като вас.. А иначе записал както си било де.
Как няма да воюва, Че от времето на Урус Айдар България е във враждебни отношение с Хазарската орда. И то по нейна вина. Което довежда в крайна сметка до нейната гибел. Територията и уе присъединана към България. Кара Булгар се разпада окончателнов началото на 10-ти век.
цитирай
4. atil - Ето тук е обяснено за Кара Булгар...
12.12.2014 10:17
Ето тук е обяснено за Кара Булгар:
http://atil.blog.bg/history/2011/04/21/bylgarskata-dyrjava-v-kara-bulgarskiia-period-7-9-vek.733355
цитирай
5. letopisec - Не разбрах с кой си приличам, но с теб явно не си приличам...През 921 Алмъс е васал на Хазария, факт...
12.12.2014 11:15
atil написа:
Милчев, защо толкова си приличате в разсъжденията и "странните тълкувания" на източниците и на авторите с вулгарния и нагъл лигуш с кучешкото име..? Балтавар значи- Владетел- император! Равнозначно е на Цар и на император. Дори в Близкия изток е засвидетелсвано, като "валтазар". Това названието на царския знак - Тризъбеца - Балта - брадва, и вар - лък.
Черна България тона е същата Велика България, политическият център на тази страна и бил около Киев-Бащу в Украйна. А не във Фанагория. Фанагория - Бунгар по български е центъра на Българското тарханство от което тръгва обединението на българскит еземи и племена. Кара-Урус-Улуг са са синоними и означават едно и също - голям, велик.
В случая Кара, Кър , визира голяма земя. Аскал значи - аристократ. духовник, Ас-сакалиба - жители на Евразиййската степ. Малик - също значи владетел. Фадлан какво чул и видял - записал, но явно трябвало някой по-подробно да му обясни за какво става въпрос. А не да си прави свободни съчининия и тълкувания като вас.. А иначе записал както си било де.
Как няма да воюва, Че от времето на Урус Айдар България е във враждебни отношение с Хазарската орда. И то по нейна вина. Което довежда в крайна сметка до нейната гибел. Територията и уе присъединана към България. Кара Булгар се разпада окончателнов началото на 10-ти век.

цитирай
6. letopisec - Допишете го, заемете и от мен...И без това Нурутдинов и сие имате опит в дописванията...
12.12.2014 11:16
atil написа:
Ето тук е обяснено за Кара Булгар:
http://atil.blog.bg/history/2011/04/21/bylgarskata-dyrjava-v-kara-bulgarskiia-period-7-9-vek.733355

цитирай
7. atil - С мен няма как да си приличаш, това би ...
12.12.2014 17:30
С мен няма как да си приличаш, това би било едно невъзможно усилие от твоя страна... Никой не може да скочи по-високо от главата си. Има един Маркнатан с латински букви...за него ми е думата, та неговите разсъждения и тълкувания ми се чинят доста подобни на твоите.
Кимерийците са булгари, а булгарите са тюркоезични от 10-15 хиляди години. Само ние сме минали на славянско наречие от хиляда години насам...
И Раковски да цитираш и всичките гърци и италиянци накуп, и пет тона книги да издадеш, пак същото!
Такива като вас не са нито първите нито последните, но тъй както досега освен разруха и бъркотия друго не е оставало след вас - тъй и занапред.
А нашта порода е бъзсмъртна защото ако дявола е с вас то с нас е БОГ!
цитирай
8. letopisec - Дали ти се чини или не, не е моя грижа. Нито пък диалектния ти речник.
13.12.2014 11:55
atil написа:
С мен няма как да си приличаш, това би било едно невъзможно усилие от твоя страна... Никой не може да скочи по-високо от главата си. Има един Маркнатан с латински букви...за него ми е думата, та неговите разсъждения и тълкувания ми се чинят доста подобни на твоите.
Кимерийците са булгари, а булгарите са тюркоезични от 10-15 хиляди години. Само ние сме минали на славянско наречие от хиляда години насам...
И Раковски да цитираш и всичките гърци и италиянци накуп, и пет тона книги да издадеш, пак същото!
Такива като вас не са нито първите нито последните, но тъй както досега освен разруха и бъркотия друго не е оставало след вас - тъй и занапред.
А нашта порода е бъзсмъртна защото ако дявола е с вас то с нас е БОГ!


Ако булгарите са тюркоезични от 10-15 хиляди години, щяха да се намерят не слуги на Анкара, а патриоти, които да научат чедата Ататюркови, че турците не са турци, а българи....За съжаление, само мекерета, надскачащи фесаве наоколо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11487198
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ