Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2014 15:15 - Путин отрече древна Велика България...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 34356 Коментари: 46 Гласове:
20

Последна промяна: 09.12.2014 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        В своето 11-о поред послание към Федералното събрание в Георгиевската зала на Кремъл, Путин в присъствието на над 1100 министри, депутати, чуждестранни дипломати, журналисти и гости, направи обръщение, с което сравни Йерусалим с Крим.

image

    
Руският президент влиза в Георгиевската зала, за да произнесе своето обръщение, 4 декември 2014 г.

източник: clubz.bg/11501-putin_zapadyt_ni_prati_na_majnata_ni_zaradi_ukrajna

    От едночасовото слово се разбра, че Путин ще направи всичко възможно българите да нямат история и да не знаят за "древна Велика България". Той се закани на 4 декември, че в Крим били "корените на руската нация", с което нагло отрече правото на съществуване на древната българска държава на Кубрат. "В Крим живеят наши хора. Територията е стратегически важна за нас. Тук се намират корените на руската нация. Тук е бил кръстен княз Владимир, който е покръстил цяла Рус. Тук нашите прадеди за първи път осъзнават себе си като единен народ. Това ни дава основания да кажем, че за Русия Крим има огромно цивилизационно и сакрално значение - като Храмовия хълм в Ерусалим за онези, които изповядват ислям и юдаизъм. Така ще се отнасяме към това от днес и завинаги", добави руският лидер.

image

       Ето защо от Кремъл ще продължи финансирането на нет-зомбита около антибългарската група "Спароток", които да повтарят до изнемога лъжата, че българите са местен автохтонен народ и нямат нищо общо с Крим, където е бил центъра на древна Велика България, според летописите на Теофан и Никифор.

   "Ако за много европейски страни суверенитетът и националната гордост са забравени понятия и лукс, то за Руската федерация истинският суверенитет е абсолютно необходимо условие за съществуването й. Искам да подчертая: или ще сме суверенни, или ще изчезнем, ще се разтворим в света. И, разбира се, другите държави трябва също да проумеят това", заяви руският президент, с намек към България.

image

Над 1100 души слушаха руския президент в Георгиевската зала.


=========================================================


       Теофан и Никифор пишат следното за древна Велика България:

               Теофан: „Тук е необходимо да кажем за древността на унновундо, българите и котрагите. По тази страна на северните брегове на Евксинския понт (Черно море – бел. К.М.), зад езерото, наричано Меотийско (Азовско море – бел. К.М.), откъм страната на океана по сарматската земя тече река Ател (Волга – бел. К.М.); към тази река се приближава р. Тапаш, която извира от Иберийските (Грузинските) врата в Кавказ;  от сближението на р. Танаис (р. Дон) и р. Ател, които са над Меотийското езеро и се разклоняват в различни страни, извира р. Куфис и се влива в Понтийско море, близо до мъртвите врата, срещу полуострова Овнешко чело. От горепосоченото езеро морето, подобно река, се съединява с Евксинският понт при Боспор Кимерийски (Керченският провлак – бел. К.М.), където вадят мурзила и друга риба. На източните брегове на Боспор Кимерийски, зад гр. Фанагория, освен евреи, живеят много народи. Зад това езеро нагоре, където е р. Куфис, в която ловят българската риба ксист, се намира древната Велика България и живеят съплеменните на българите котраги. По времето, когато Константин беше на запад (стъпва в Италия през 662 г.-бел.К.М.), Кроват, владетеля на България и котрагите, починал...” (с.138)
           
       Никифор: „Сега е нужно да се каже още и за така наричаните хуни и българи, за произхода и устройството им. Около Майотийското езеро, по река Куфина била разположена отдавна още така наричаната Велика България и така наричаните котраги, които са едноплеменни с тях. По времето на Константин, който умрял на запад, Куврат, който бил господар на тези племена, умрял...” (с.49)


image
image



Гласувай:
23


Вълнообразно


1. maelaen - Манипулация
09.12.2014 15:34
Определено постига е манипулация, но доста нескопосана

Путин също е манипулатор, но доста изискан и фин, умен и обигран

Истината е относителна, но истина е, че наще политици и управници даже и манипулатори не са, защото са твърде тъпи и неуки. Наще са маши.
цитирай
2. letopisec - Благодаря Ви, че признавате, че древна Велика България е съществувала....
09.12.2014 15:37
maelaen написа:
Определено постига е манипулация, но доста нескопосана

Путин също е манипулатор, но доста изискан и фин, умен и обигран

Истината е относителна, но истина е, че наще политици и управници даже и манипулатори не са, защото са твърде тъпи и неуки. Наще са маши.

цитирай
3. maelaen - И аз благодаря
09.12.2014 15:54
че признавате, че нашите управници са тъпи и неуки маши в ръцете на поредните "велики" Поне да бяха умни маши, да не го е яд човек
цитирай
4. letopisec - Да, нашите управници са неуки. Не знаят, че
09.12.2014 16:09
maelaen написа:
че признавате, че нашите управници са тъпи и неуки маши в ръцете на поредните "велики" Поне да бяха умни маши, да не го е яд човек


народ без история, няма бъдеще и затова не отделят никакво внимание на древната българска история, която една група платени хора около Спароток се опитват да подменят и така подмяната на идентичността да доведе до загуба на суверенитет. Съгласен съм, че политиците ни са неграмотни исторически хора и че историята е в ръцете на един ДС агент, като Божидар Димитров.
цитирай
5. vencivaleri1951 - Путин едва ли му е минало през мисълта да отрича или да приема велика България.
09.12.2014 16:22
Лошото е, че за него сме минало.
Колкото до Кубратовите българи версиите са най различни. Аз съм привърженик на тезата, че са центъра им е бил в Южна Русия-около Азовско море. То в кавказ имаши и кабардино-болгарска автономна република. Това е билзо до Крим но не съвсем. Българите населяващи Крим преди ВСВ са повечето бежанци. Тях сталин изгонва заедно с татарите. През 90те се връщат. Така , че те нямат нищо общо с кубратовите българи . Иначе руснаците признават , че сме им дали четмо и писмо, а от там и покръстили. Например нашето момче Киприаян /патриар х на Киев и зяла Русия/ е светия и много тачен. "Солунските братя" са също много тачени и с редица паметници. Впрочем за това руснаците ни наричет братушки/не ние тях/ въпреки , че в исторически план сме били все срещу тях-и днес също.Имам предвид в по новата история
цитирай
6. letopisec - Теофан и Никифор от ІХ в. за "Древна Велика България"...
09.12.2014 16:28
Теофан и Никифор пишат следното:

Теофан: „Тук е необходимо да кажем за древността на унновундо, българите и котрагите. По тази страна на северните брегове на Евксинския понт (Черно море – бел. К.М.), зад езерото, наричано Меотийско (Азовско море – бел. К.М.), откъм страната на океана по сарматската земя тече река Ател (Волга – бел. К.М.); към тази река се приближава р. Тапаш, която извира от Иберийските (Грузинските) врата в Кавказ; от сближението на р. Танаис (р. Дон) и р. Ател, които са над Меотийското езеро и се разклоняват в различни страни, извира р. Куфис и се влива в Понтийско море, близо до мъртвите врата, срещу полуострова Овнешко чело. От горепосоченото езеро морето, подобно река, се съединява с Евксинският понт при Боспор Кимерийски (Керченският провлак – бел. К.М.), където вадят мурзила и друга риба. На източните брегове на Боспор Кимерийски, зад гр. Фанагория, освен евреи, живеят много народи. Зад това езеро нагоре, където е р. Куфис, в която ловят българската риба ксист, се намира древната Велика България и живеят съплеменните на българите котраги. По времето, когато Константин беше на запад (стъпва в Италия през 662 г.-бел.К.М.), Кроват, владетеля на България и котрагите, починал...” (с.138)


Никифор: „Сега е нужно да се каже още и за така наричаните хуни и българи, за произхода и устройството им. Около Майотийското езеро, по река Куфина била разположена отдавна още така наричаната Велика България и така наричаните котраги, които са едноплеменни с тях. По времето на Константин, който умрял на запад, Куврат, който бил господар на тези племена, умрял...” (с.49)
цитирай
7. letopisec - ЗАЩО НЯМА КНИГА ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, ...
09.12.2014 16:29
ЗАЩО НЯМА КНИГА ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, ДЪРЖАВА ОПИСАНА В ГРЪЦКИ ЛЕТОПИСИ?

На съветската историческа наука дължим много от нещата, които сериозно са повредили правилната представа за ранната българска етногенеза.

На първо място това е отъждествяването на династията на хуните Дуло с тюргешките родове „дулуси”, които участват в създаването на първият тюркски каганат.

Все едно Ирник от Европа (Ернак, третият син на Атила) от V в. от н.е., упоменат и в „Именника на българските канове”, е отишъл в Средна Азия и е станал тюргеш?

Плетньова дори смята, че „рода Дуло (Дулу) в Тюрския каганат се борил за власт с управляващият род Ашина” (гл. 2, Хазары, М., 1976) без никакви доказателства. Просто за да се внушава съветската версия за произхода на българите от Алтай. Една антибългарска политическа поръчка от Кремъл, целяща да внуши, че ония прабългари са тюрки и нямат нищо общо с българите в Република България, които уж били славяни. БЪЛГАРСКИЯТ ПРОИЗХОД НЕ Е ТЮРКСКИ, НЕ Е И СЛАВЯНСКИ, НИТО ТРАКИЙСКИ. ТОВА СА ФАКТИТЕ. БЪЛГАРСКИЯТ ПРОИЗХОД Е КИМЕРИЙСКИ...
цитирай
8. fascindoo - Е, евреина си е евреин:
09.12.2014 16:32
Путин - жидь по матери (роден от хазарска еврейка с девическо име Шаломова)
!!!
http://fascindoo.blog.bg/politika/2014/11/11/do-putinarite-v-ryby-da-ne-zabraviame-che-putin-e-roden-ot-e.1312777
цитирай
9. letopisec - Спароток е платен на 100%, а е прав на 0 %;
09.12.2014 16:42
koko57 написа:
Спароток е прав на 100%....вие дето се храните от изсмуканите от пръстите си теории, че Българите са дошли от Иран, или от Памир, или от Пакистанските пущинаци , просто е време да свиете байраците))))) каквото хапнахте и пиинахте това е )))))

цитирай
10. fascindoo - Путин - типичен скрит гаулайтер-комисар на тяхната Талмуда:
09.12.2014 16:44
— „Само евреите са хора, неевреите не са хора (а гои).“ (Kerithuth 6b S. 78, Jebammoth 61a)

— „Неевреите са създадени, за да служат на евреите.“ (Midrasch Talpioth 225)

— „Неевреите трябва да бъдат отбягвани дори повече от болни прасета.“ (Orach Chaiim 57, 6a)

— „Сношението с неевреи е като сношение с животни.“ (Kethuboth 3b)

— „Раждаемостта на неевреите трябва силно да се ограничава.“ (Zohar II, 4b)

— „Както заменяш изгубени крави и магарета, така трябва да заменяш и умрелите неевреи.“ (Iore Dea 337, 1)

— „Да удариш евреин по челюстта, е все едно да нападнеш Бог.“ (Sanhedrin 58b)

— „Бог (Яхве) никога не е сърдит на евреи, той се сърди на неевреи.“ (Talmud V/2/43b — 44a)

— „Където и да отидат (евреите), те ще бъдат принцове и лордове.“ (Sanhedrin 104а)

— „Вие сте родоначалник на всички народи, вие сте избраният между народите, вие сте владетелят между народите. Вие сте обичаният между народите, вие сте най-добрият между народите, вие сте най-довереният между народите.“ (Shabbat 105а)

— „Гоите не притежават жени — техните жени не им принадлежат.“ (Talmud IV/4/81 + 82 ah)

— „Вие (евреите) направихте мен (Яхве) единствения Бог в света. Аз ще ви направя единствения владетел в света. Умният се занимава с парични въпроси, тъй като нищо в Тората не е по-важно от това — те са като бликащ извор.“

— „Евреите винаги трябва да се опитват да заблуждават неевреите.“ (Zoharl, 168а)

— „Върши търговия с неевреи, ако те ти плащат пари за това.“ (Abhodah Zarah 2а Т)

— „Нееврейска собственост е като пуста земя и принадлежи на онзи евреин, който пръв я завземе.“ (Babha Bathra 54b)

— „Ако двама евреи измамят неевреин, трябва да си поделят печалбата.“ (Choschen Ham 183, 7)

— „На всеки евреин е позволено да използва лъжи и лъжесвидетелства, за да разори неевреин.“ (Babha Kama 113а)

— „На евреина е позволено да се възползва от грешката на неевреин и да го заблуди.“ (Talmud IV/2/2/70b)
цитирай
11. leonleonovpom2 - Летописец, обидно е!
09.12.2014 17:58
За тебе!
Като поддържаш нещо, вярно или не, не намесвай други хора, при това в обидна светлина!
В случая Путин и Спароток?
Путин е дипломат, обучен, повече няма да говоря
Не виждам връзката със Спароток, който е за уважение!
Относно Стара, Велика България аз не съм видял материал от него, в който да я отрича
Както ти отричаш участието на местните траки в генезиса на българите
Моля ти се ,бях се зарекъл, но случая го налага , да не коментирам при тебе повече, но подобно охулване е ненаучно

Сега, какво отричат и какво признават руснаците!
Имаш връзки, иди в учебно-спортния център" Юрий Гагарин" на устието на Камчия, изграден от бивш кмет на Москва Рижков!
Там има зала за историята на Киевска Рус и Русия, ще ти стане ясно какво признават И че това ,което твърдиш НЕ Е ИСТИНА!
Не намесвай Путин в българската история! Просто съм наясно с качествата му на политик, има и съветници, такава грешка няма да допусне, да ни зачеркне историята! на това са способни някои български историци и считащи се за такива
Виж, слушал съм веднаж от него, че Украйна и Русия трябва да се разберат, защото имат общ произход и е прав абсолютно

Допущам, че и в нашия случай би могъл да каже, че ние и руснаците имаме общ произход, но нищо обидно за историята ни
Даже ,в мой стил, ни най- малко имам намерение да се меря с Путин в йерархията , аз бих допълнил, че те са наша издънка/ в добрия смисъл/
Той това не би казал
цитирай
12. bosia - до горния
09.12.2014 19:42
Кмет на Москва не е бил Рижков. Рижков беше премиер.
Кмет беше Лужков. Пишещият тря
цитирай
13. raders - :))) Със сигурност изобщо не се е ...
09.12.2014 19:48
:))) Със сигурност изобщо не се е сетил за нашето величие. За съжаление народ, който не е оставил писмени следи в историята, няма история. А ние съдим за нашето "величие" от чужди документи. Някакви племена се клали помежду си и само толкова. Това не е величие. За съжаление е така и наистина много съжалявам... И понеже липсва качествена информация, по добре да приемем версията, че произходът ни е някакъв мишмаш от тукашни племена /траки/ и всевъзможни пришълци /славяни, прабългари и разни други/. Така е най-разумно да се мисли, защото всичко останало е само свободни съчинения. Всъщност, изобщо няма значение какви сме били някога; важното е сега.
цитирай
14. aboychev - ТОВА ЧЕ СА ИЗДЪНКА ДА
09.12.2014 20:06
И ТОВА ЧЕ ПУТИН НАПЪЛНО СЕ ИЗДЪНИ СЪЩО
В НАПЪНИТЕ СИ ДА ОПРАВДАЕ АГРЕСИЯТА СИ В КРИМ
СТИГНА ДО ШАМАНСКИ ЗАКЛИНАНИЯ
цитирай
15. fascindoo - до мишмаша радерса...
09.12.2014 20:43
тук за Велика България става дума, а защо ли хазарския евреин Шаломович, насаден временно в Кремъл, плаче с умиление за Хазарския хаганат и пришълците там, а колкото за нашето величие - със сигурност евреинът се е сетил, както и за Велика България!
Как си личите от племето!
цитирай
16. leonleonovpom2 - До по-горния!
09.12.2014 20:54
Да, сгрешил съм в бързината името, не е Рижков
Но това не променя същността на написаното по темата
А ти драги Николай, съмишленико, с поредицата от писма до" имена" на наше , българско ниво и в институции, какъв резултат имаш от тях ?!
Редно е вече в постинг да направиш нещо като отчет и равносметка - за резултатът от кофата с мастило, която си употребил при написването им Сериозно го казвам, и донските казаци пишат писмо до султана
Резултатът е важен!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Ясна е една от причините за провала СДС
09.12.2014 21:08
Ами след като един от знаменосците му не те зачита за човек и се обръща с горния/ слава богу, че не съм долу/, какво може да се очаква от него!? Очакванията се отнасят за СДС, не за знаменосеца
Да се бори за правата ти ли?!
Не, най-много да вдигне пушилка...
Сбогом и лека нощ!
цитирай
18. tres1 - Няма да е зле ако
09.12.2014 21:22
Няма да е зле ако по-внимателно слушате: - "Русия надеждно и гарантирано ще осигури своята отбранителна способност в новите условия. Никой няма да успее да получи военно преимущество над Русия".
..." "Ако за много европейски страни суверенитетът и националната гордост са забравени понятия и лукс, то за Руската федерация истинският суверенитет е абсолютно необходимо условие за съществуването й. Искам да подчертая: или ще сме суверенни, или ще изчезнем, ще се разтворим в света".
На 10 април 2014 г. есминецът "Доналд Кук" навлиза в неутрални води на Черно море, за да изпълни акция по демонстрация на сила във връзка с непреклонната позиция на Русия за Украйна. На поредното дрънкане на оръжие Русия отговаря сдържано, но убийствено.

На 12 април, в Деня на космонавтиката и три дни преди празника на войските за РЕБ, излита невъоръжен СУ-24МП, но с прикачена под крилото "Хибини". Есминецът отдалеч засича самолета с прехвалената система "Иджис" и вдига екипажа на учебна тревога. Нещата вървят като по книга: радарите фиксират курса на сближение с целта, "Иджис" управлява системите за насочване. И изведнъж всички екрани угасват, вижда се някаква мътилка. "Иджис" спира работа, ПВО комплексът "Фаланг" не може да получи целеуказване.

През това време СУ-24 прелита ниско над палубата, прави боен маньовър и имитира ракетна атака. Противодействие никакво. Повтаря номера. После още 10 пъти. Опитите на моряците да съживят "Инжис", за да може ПВО-системите да бъдат насочени към целта, остават неуспешни.

Едва когато силуетът на самолета се губи към руските брегове, радарите на американския кораб оживяват и показват чисто, пусто и синьо априлско небе. Така завършва поредната проверката на ефективността на системата за РЕБ "Хибини". А след нея, разбирайки собственото си безсилие, 27 военни моряци от многострадалния есминец USS Donald Cook, подават рапорти за уволнение с мотив, че не искат да рискуват живота си, коментират в sdelanounas.ru.

Според официална информация уникалният комплекс от нов клас за РЕБ "Хибини-У" е предназначен за самолетите от фронтовата авиация на руските ВВС и защитата им от управляеми ракети. Той е разработка на Калужкия научно-изследователски радиотехнически институт (КНИРТИ) от концерна "Радиоелектронни технологии". Проектът е финансиран с 1.5 милиарда рубли от министерството на отбраната на Русия.

Специалистите по РЕБ твърдят, че "Хибини-У" може да изчисли местоположението на радиоелектронните средства на противника, да повреди всякаква вражеска апаратура, да ослепи чуждите радари, да задръсти ефира с радиосмущения и на направи невъзможна работата на противниковите системи за управление на огъня.
Въпросът дали и колко общо има Русия с населението на Крим или другаде е дребна подроброст. Въпросът е не само какво казва нейното ръководство, а и как действа

цитирай
19. get - летописец - с басните си и ... изкуственото разделение, което се опитваш да създадеш един път в ...
09.12.2014 23:53
... Исторически план, казвайки Кимерийците нямат нищо общо с Траките - Ерго, с това нанасяш удар върху две неща:
1. Залегнало в историята понятие за "трако - кимерийска култура"
2. За етносна идентичност на население от Причерноморието, като това от Север - известно, като Кимерийско ... и това от запад и юг, което са нарекли "тракийско".

- С това работиш НЕ, В ПОЛЗА РОДУ ... а в ПОЛЗА НА ШОВИНИСТИЧНИТЕ И ПАН-СЛАВЯНСКИ ... най-общо казано исторически претенции с привкус на "империализъм", каквито са присъщи не само на Владимир Шаломович-Путин ... а и на много по-ранни държавни дейци, още от времената на Росското самодЕржавие ... и тъй като знам, че имаш доста пропуски ... да ти цитирам ... на един от тези росси с имперско мислене, един от многото разработващи мисълта-доктрина ... "идеологията за ОФИЦИАЛНАТА народност", граф. Сергей Семьонович Уваров - Ето, Какво е казал той ?!
"Общая наша обязанность состоит в том, чтобы народное образование, согласно с Высочайшим намерением Августейшего Монарха, совершалось в соединённом духе Православия, Самодержавия и народности." ... като министър на Народната просвета! - Въвел "Триадата-Идея" "Православие, Самодержавие, Народность".
- Поради това има толкова лъжи в тяхната история - Което пряко се отразява, при обективното ПРЕСЪЗДАВАНЕ НА НАШАТА?!
- От тук се започва с лъжите:
Кога и от Кого Киевска Рус приема християнството. Е ли Велика Россия правоприемник на Киевска? Каква е по народност княгиня Олга? ... а поради модерното историко-политическо научно течение, от 20-те години на миналият век ЕВРАЗИЙСТВО(?)... На нас ни бе пришита ЕДНА НЕИСТИНСКА етно-принадлежност под вида ТЮРКИ и СЛАВЯНИ - Така че Милчев ... Ти за голям тарикат ли се имаш ... или нас ни правиш на завършени глупаци?
- Милчев нарцисизма ти те прави предубеден и поради това дребнаво-глупав, чрез което ... явно не съзнаваш, че нанасяш поражения върху ... твоите простосърдечни читатели!

- Прощавай за разпалеността - но от мен си така виждам нещата?!
цитирай
20. zaw12929 - огромно цивилизационно и сакрално значение...
10.12.2014 05:47
"В Крим живеят наши хора. Територията е стратегически важна за нас. Тук се намират корените на руската нация. Тук е бил кръстен княз Владимир, който е покръстил цяла Рус. Тук нашите прадеди за първи път осъзнават себе си като единен народ. Това ни дава основания да кажем, че за Русия Крим има огромно цивилизационно и сакрално значение - като Храмовия хълм в Ерусалим за онези, които изповядват ислям и юдаизъм. ?????!!!!
цитирай
21. lightsaber123 - Манипулативно
10.12.2014 06:38
Много манипулативно ТЪЛКУВАНИЕ :-)
цитирай
22. letopisec - 22. get
10.12.2014 06:41
Гет, напълно е възможно кимерийците да са траки, но не са автохтонните траки и колкото и да въртиш за наличието на обща култура, това не променя етническата история на кимеро-българите, създали Велика България при Кимерийския босфор, наричан днес Керченски провлак. Днес мното народи също имат обща култура, напр. х ристиянска, но това не прави християнски етнос, нито пък исляма е държавност...Както се очакваше от теб, ти и дума не каза: същуствувала ли е с център Крим древна Велика България?
цитирай
23. leonleonovpom2 - Центърът на българската държава е по-нагоре по Днепър, там където е погребението на Кубрат
10.12.2014 08:58
Но Милчев, че има връзка с наследниците на кимерите в Крим и с траките по нашите земи нагледно е поведението на Митридат в Понтикапея на полуостров Крим -Той успява по маниер на Филип-" обединил" гърците, да обедини траките в земите ни по Черноморието това е за да спре римската инвазия И дълго време го е правил равностойно и успешно
Не е колонизирал крайбрежието в сегашния смисъл
Има и нещо страшно любопитно точно тогава Анхиало сече монети-автономни, самостоятелни На една от тях ,на лицевата и страна има царски портрет -на Митридат, без да е изписано името му.Един колега обърна внимание на това, написахме статия във вестник за случая
Монетата е в античен, гръцки стил, явно е от първи век преди новата ера За мен поне Митридат е дошъл при свой, при близки
Тукашните траки и тамошното население, вече не се наричат кимери са родственици

Аспарух идва тук лри близки, всичко говори за това и настоятелността да бъде тук , и "изчезването" на езика Да, тези българи на Днепър са създали държава, не са единни, Кий съдава собствена/ братът на Кубрат с център Киев-руснаци и украинци знаят това и го тачат. Нашите историци казват ,че не е сигурно!/
Та местното население , тук в България приема Аспарух като бог, не като враг Ако беше така, той щеше да се замисли-трудно е да водиш война на два фронта- с най-силната в момента армия и с враждебно настроено население То, гарантирано, не е враждебно
Та що за деление автохтонни-кажи направо местни, какво прикриваш с тази чуждица и неместни! Както кимерите не са вече кимери , както траки е сборно понятие на близо 100 племена, които си ги сменят често, така и българите не падат от небето Правят общ народ с местните, с които са поне близки Държиш да са славяни, не траки Ами там историята е същата
Примерно , сега, ако 1 милион българи се заселят във Франция и се нарекат французи или с нещо друго и след много години дойдат отново тук, какво ,ще бъдат приети като напълно непознати?! Сега има медии, писменост, тогава това е липсвало и е потънало в забрава
цитирай
24. aboychev - КРИМ И БИЛ ЧАСТ ОТ ВИЛИКА БЪЛГАРИЯ
10.12.2014 09:13
И ТОЙ НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ
КОЯТО РУСИЯ СИ Е ПРИСВОИЛА
НЕ ВЕДНЪЖ СЪМ ПИСАЛ ЧЕ САМАТА РУСИЯ ЧЕРПИ
СВОЯ ИСТОРИЧЕСКА ЛЕГИТИМАЦИЯ ЧРЕЗ КРАЖБА НА ИСТОРИЯ
НАГЛАТА РЕЧ НА ПУТИН
БЕШЕ ПРОЯВА НА ТОЧНО ТАКАВА КРАЖБА,
ТОВА Е ДЕЙСТВИЕ НА ФАТМАК КОЙТО ПРИЗНАВА ЗА ИСТОРИЯ САМО
ПОРАЗИИТЕ НА СОБСТВЕНАТА МУ "ВОЙСКОВА ЧАСТ"
ИЗРАЗЪТ "огромно цивилизационно и сакрално значение."
ДОРИ НЕ Е РОДЕН В ГЛАВАТА МУ
НО УДОБНО ЛЕГЕНДИРАНЕ НА ИСТОРИЧНОСТ НА УПРАВЛЕНСКАТА МУ ШАЙКА.
ДНЕС КОГАТО ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПОСЯГА И ТЪРСИ ИСТОРИЧЕСКАТА СИ ИДЕНТИЧНОСТ И ЛЕГИТИМНОСТ В УКРАИНСКАТА ИСТОРИЯ
ТОЙ ПОСЯГА ДА ТЪРСИ
ИСТОРИЧЕСКА ИДЕНТИЧНОСТ И ЛЕГИТИМНОСТ В
НАШАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ
УТРЕ ЩЕ ПРЕТИНДИРА ЧЕ ИСТОРИЧЕСКИЯ ИДИОТ - "РУСКА НАЦИЯ"
Е В СЪЩНОСТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ,
ТОВА Е НЕПРИКРИТ ОПИТ ЗА ЗАСМУКВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА НИ И ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИТЕ И ОПИТ
ЗА АСИМИЛАЦИЯТА НИ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО
С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ГЕТ
ВСИЧКИ ШИКАЛКАВИТЕ И НЕ СМЕЕТЕ
(ИЛИ ПРЕДПОЧИТАТЕ ДА НЕ СМЕЕТЕ)
ДА РЕАГИРАТЕ НА ТОВАЛ
ЗАТОВА И ВСИЧКИ ПОЧИТАТЕЛИ НА ТОЗИ ФАТМАК
СТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ВРЕДНИ И ОПАСНИ ЗА БЪДЕЩЕТО БЪЛГАРИЯ
цитирай
25. letopisec - 27. aboychev
10.12.2014 09:58
Напълно съм съгласен с Вас, че опитът на тракедонисти като Спароток и Гет трябва да бъде пресичан из корен. Какво предлагат те? Да подменим старата пан-славянска теория с пан-тракийска, при това да става ясно на недоразбрали като мен, че траки, гети, готи, славене и т.н. е едно и също. Българите също траки и живеят на Балканите, те не са от ония спаротокови траки, дето ходят наляво и надясно....Гет предлага да нямаме национална история, а да прегърнем една културна стара история, според която всички сме едно и също. Ами то и без Гет се знае, че всички сме хомо сапиенс, само руснаците се мислят за кроманьонци, а македонците за неандерталци...Българите, имат древна история и тя трябва да се знае, въпреки Гет, Путин и Спароток...и тя е кимери-хуни-българи, това е синтеза на нашия етнос, в който след това влизат славяни, а след 680 г. и много траки, от които имаме и тракийски гени...

ЕТО КАК РУСНАЦИТЕ ХВАЛЯТ СВОЯ ЧОВЕК СПАРОТОК:

"Оказалось, что понятия КРОМАНЬОНЕЦ, и ЧЕЛОВЕК, ГОВОРЯЩИЙ ПО-РУССКИ, совпали."

В этой связи хотелось бы отметить присланную на Конгресс статью Павла Серафимова, болгарина, и Джанкарло Томеццоли, итальянца, о попытках дешифровки надписи, выполненной линейным письмом А, до сих пор не дешифрованным. Многие исследователи полагают, что это письмо принадлежит носителям крито-микенской культуры, пеласгам, славянам по происхождению.
www.organizmica.org/archive/505/viss.shtml
цитирай
26. letopisec - БЛАГОДАРЯ ЗА КОМЕНТАРА. Корените на българите са там, а не руските, те са варяги...
10.12.2014 10:01
zaw12929 написа:
"В Крим живеят наши хора. Територията е стратегически важна за нас. Тук се намират корените на руската нация. Тук е бил кръстен княз Владимир, който е покръстил цяла Рус. Тук нашите прадеди за първи път осъзнават себе си като единен народ. Това ни дава основания да кажем, че за Русия Крим има огромно цивилизационно и сакрално значение - като Храмовия хълм в Ерусалим за онези, които изповядват ислям и юдаизъм. ?????!!!!

цитирай
27. letopisec - Ето как руснаците хвалят Спароток и македонистите. ПРИЗОВАВАМ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ДА ДАДЕМ БЪЛГАРСКИ УРОК НА ТРАКЕДОНИСТИТЕ!!!
10.12.2014 10:03
"В самом деле, нельзя не восхититься глубиной и масштабом проведённых авторами докладов исследований, доказывающих несомненную первичность славянской протоцивилизации по отношению ко многим другим цивилизациям и культурам глубокой древности. Археоника — наука о духовной культуре человечества — всё более уверенно заявляет именно об этом. Например, санскрит это искусственный язык, созданный в I веке н. э. на базе русского языка. Поэтому нам не надо больше привлекать индийские аналоги, чтобы проследить этимологию слов русского языка, в котором более чем предостаточно нужных нам корней. Надо только немного поднапрячься. По данной тематике хорошо поработала секция «Докирилловская письменность», в которой выступили с докладами: Тентов Аристотель, член Палаты представителей Македонии («Древнейший македоно-славянский словарь»); Томеццоли Джанкарло, главный эксперт Европейского патентного бюро в Германии, и Серафимов Павел, дизайнер из Голландии..."

za.zubr.in.ua/2010/05/28/6442/

Тентов е човек от "ранга" на Васко Ильов, Паско Кузман, Ташко Белчев, Ал. Донски и т.н. Все македонисти - комедианти които разпалват античното лудило по Варадарско. Всеки може да си направи извода за каква анти - българска доктрина иде реч.
цитирай
28. vencivvg - Путин е лъжец.
10.12.2014 11:28
За всеки е ясно, че Путин е лъжец.
За всеки е ясно, че в кримските земи е имало Стара Велика България.
Понеже стана дума, мисля си, че спора със Спаро не е толкова голям.
Извинявам се, че точно тук ще пиша за разсъжденията на опонента Спаро.
Не е много коректно, за първи път го правя, няма да се повтори.
Общо взето становището на Спаро е :
"
Кимерийците са траки или поне са роднини на траките,
дори има термин трако-кимерийци.
http://en.wikipedia.org/wiki/Thraco-Cimmerian
http://letopisec.blog.bg/history/2012/12/19/zashto-kimeriicite-sa-rodstveni-s-trakite.1033221
Ако кимерийците са траки излиза че наследниците им утигури и кутригури също са траки.
И като се знае, че Българите са наследници на Утигури и Кутигури
излиза че Стара Велика България е тракийска държава.
"
Разбира се това няма как това да са автохонните траки.
Че е имало такава държава мисля няма спор - само Путин и групичката около него не знаят за нея.
Путин и руските управляващи ги боли, че сме много по-стара държава от Русия.
Те не искат да има стара Българска история независимо в кои земи -
нито в Крим, нито в Кавказ, нито на Балканския полуостров.
Те не могат да преживеят факта, че Русия е сравнително млада държава.
Мисля дори, че термина Киевска Русия не е правилен.
Трябва ли тази Киевска държава да се нарича Русия ?
Мисля си, че историята на Русия започва чак с Московкото княжество,
много, много по-късно - някъде към 14 век.
цитирай
29. jelezov - Толкова много глупости на едно м...
10.12.2014 12:23
Толкова много глупости на едно място рядко се срещат. Но ако трябва някой от авторите да бъде отличен като "по-по-най" глупак, то това несъмнено е abuche.
цитирай
30. freeoldmen - Не съм съгласен с коментиралите, че поста е жалка манипулация.
10.12.2014 12:36
Напротив, направен е професионално от човек, доста талантлив
в играта с думите...
Започва с бомбастично заглавие, веднага след това ни забива в главите есенцията, че лошият чичко Путин не яде и не спи, само мисли как да ни открадне историята...
После твърдо, с чекистки плам в сърцето и с чист показалец посочва
противника- Спароток и съидейниците му...
На финала отново прозорливо разкрива в прав текст кого заплашва Путин,
именнно България, въпреки, че тя нито един път не е спомената в речта му.

Авторе, ако по този начин си пишеш и научните трудове, нищо чудно
още много купи да получиш, такива като теб ги ценят...
цитирай
31. aboychev - ДА термина Киевска Русия не е правилен.
10.12.2014 12:47
ДА историята на Русия започва много, много по-късно
И МНОГО ПО НА СЕВЕР ВЪВ ФИНЛАНДСКИТЕ БЛАТА ПО УСТИЕТО НА НЕВА
КАТО ПО КЪСНО ВКЛЮЧВА И Московкото княжество,
НО РУСКА НАЦИЯ И РУСКА НАЦИОНАЛНОСТ
НИКОГА НЕ СА ВЪЗНИКВАЛИ,
"РУСКИЯТ" ЕЗИК Е ЕДНА ЛАБОРАТОРНА ИЗМИСЛИЦА
НА БАЗАТА НА СТАРИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,
СЪЩО КАТО "МАКЕДОНСКИЯ" ЕЗИК
ЧРЕЗ ТЕЗИ "ЕЗИЦИ"
И КРАЖБИТЕ ОТ ИЗТОК И "ЗАПАД"
НА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ
СЕ ПРАВЯТ СИСТЕМНИТЕ ОПИТИ ДА СЕ ЛЕГИТИМИРАТ
ДВЕ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ НАЦИИ
ЗАТОВА И РУСКИТЕ МЕКЕРЕТА НЕПРЕКЪСНАТО ТРЪБЯТ
ГЪРЦИТЕ СА НАЦИЯ,
СЪБРИТЕ СА НАЦИА,
РУСНАЦИТЕ СА НАЦИЯ
А НИЙ НЕ СМЕ БИЛИ НАРОД
ЗАТОВА И РУСОФИЛА ПО ДЕФИНИЦИЯ И ДЕЙСТВИЕ Е БЪЛГАРОФОБ
цитирай
32. aboychev - 32. jelezov - Толкова много глупости на едно м...
10.12.2014 12:51
ТОВА НЕ ТИ Е МАРКСИЗЪМ ЛЕНИНИЗЪМ
БЕ ТОВАРИЩ ЖЕЛЕЗЕРСКИН
цитирай
33. letopisec - Ако приемем, че под термина траки се ...
10.12.2014 13:55
Ако приемем, че под термина траки се разбират много народи, е възможно синтите-траки на Балканите и синдо-меотите при Крим да са родственици. Това разделение е станало към ХІІ в. пр.н.е. По археологически данни (Артамонов) именно синдо-меотите са предци на кимерийците, които през ІХ в. пр.н.е. са познати на асирийските клинописи. За кимерийци знае през V в. пр.н.е. и Херодот. Хуно-българите произхождат от кимерийците, както пише Прокопий Кесарийски. Кимерийци-хуни-българи...През 680 г. българите създават първата си държава на юг от Дунав и местните траки стават български поданици. Много тракийски гени онаследяват българите по тази линия. И така, може ли да се каже, че българите са траки? Да, но по-горната историческа логика, а не по теорията на Спароток. Спароток е време да коригира концепсията си и да престане да обслужва Путинските заповеди за това, че автохтонните траки на Балканите са българи. А Путин да наведе глава, да признае Кубратова България, а не да лъже, че на Крим били "руските корени". Да признае също така и Волжка България и да отмени срамния указ на Сталин и Ленин, с който тази страна е наречена Татария. Тогава аз пръв ще застана зад Путин...Но докато мачка българското, с помощта на неговите слуги в България, аз казах: АНАТЕМА... :-))))
цитирай
34. dimat - "О,неразумний...",би казал Паисий,ако беше жив.
10.12.2014 16:05
Държавата им вече се превръща в някакво географско понятие,не някогашната,а буквално вчерашната и особено,днешната им история се пренаписва,народът им се командва дистанционно от задокеански и предокеански господари,навличат им се като усмирителна риза някакви "европейски ценности",които ги затриват като народ...а те,като някакви малоумници,нищят ли нищят "величавото" си някога минало,в което нямат никакъв дял , и не виждат умиращото настояще, в което са главни участници!

"О,неразумний..."!Ти си заслужаваш участта на вечен роб,на сменящ господарите си вечен слуга,вечна въртиопашка и лакей,"гордеещ" се вчера с един,днес с друг и а утре с трети господар.

ВИЕ И НИЕ,Г-ДА СМЕШНИЦИ,СМЕ ВЕЧЕ ЕДНИ ТЪМНИ СЕНКИ,ВЪРХУ ОСТАТЪЦИТЕ ОТ СЯНКА НА НЯКОГАШНАТА ДЪРЖАВА,БЪЛГАРИЯ.

МАЛЦИНА СА ТЕЗИ,КОИТО ВИЖДАТ ТОВА,НО СА БЕЗСИЛНИ ДА ПОВЛИЯЯТ НА УМОПОМРАЧЕНИЕТО,ОБХВАНАЛО МНОЗИНСТВОТО.БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ С ВЕЧНАТА СИ МАНИЯ ЗА "ВЕЛИЧИЕ" В МИНАЛОТО И МАЛОУМНАТА СЛЕПОТА,ДА ПРОУМЕЕТЕ НАСТОЯЩЕТО.
цитирай
35. get - - Това твоето е върхът на демагогията ... Не един път съм ти казвал? ЗВУЧИШ КАТО ПЛАТЕН ДЕЗИНФОРМАТОР !!!
10.12.2014 18:57
letopisec написа:
Гет, напълно е възможно кимерийците да са траки, но не са автохтонните траки и колкото и да въртиш за наличието на обща култура, това не променя етническата история на кимеро-българите, създали Велика България при Кимерийския босфор, наричан днес Керченски провлак. Днес мното народи също имат обща култура, напр. х ристиянска, но това не прави християнски етнос, нито пък исляма е държавност...Както се очакваше от теб, ти и дума не каза: същуствувала ли е с център Крим древна Велика България?


- Както ментора ти "командира" Костов бе проруски прозелит с действия и постъпки - ти явно вървиш по неговите стъпки! Но какво да се обяснявам с полуграмотни сержанти завършили задочно филология и правещи се на историци!!

- Ти си толкова историк - колкото и филолог, Милчев!
- Милчев, знаеш ли че поне ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК ... тези на които лижеш (образно казано д....тата) НЕ СА ГОВОРЕЛИ ДОРИ НА ЕЗИК ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ?! Това знаеш ли го - или пак да ти обяснявам ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА, които за теб са като висша математика - за второкласник - Ъм?
- то бива, бива самовлюбеност ... но ти прекали вече Нарцисе - поне си сложи това, като псевдоним в блога - по ще ти приляга!!
цитирай
36. atil - Тангра ще му го припомни! Сигурно ...
10.12.2014 19:25
Ако го е направил - Тангра ще му го припомни! Сигурно още на този свят!!!
Но аз мисля че тук му се вменяват такива мисли и действия, които явно не си ги е мислил и направил?!
Антибългари и мерзавци никога не са липсвали, те дори се конкурират помежду си. Но от такива световни злодеи светът полза не е видял. Няма и да види.
цитирай
37. letopisec - Коко, Коко...
11.12.2014 09:46
koko57 написа:
Спароток направо ви скапа сладкият ментраджииски бизнес)))) ми сега?????


в България никой не прави от историята ни бизнес и жалко за това, ние да не сме Републиката на Никола Груевски....Спароток преписал методологията на македонизма, само дето имало "македонец", го подменил с "траки"...Егати левашката история...
цитирай
38. letopisec - 36. dimat - "О,неразумний...",би казал Паисий,ако беше жив.
11.12.2014 10:17
Британци и куп колониални империи отдавна разбраха, че трябва да се откажат от старите си колонии. Само руснаците в ХХІ в. напъват към България, старата им колония, завещана от Т. Живков като 16-та СССР...Някак е тъпо...
цитирай
39. vencivvg - Да защитим Българщината !
11.12.2014 12:13
Хора, спрете с нападките. Мисля си, че ако европейски лидер направи подобно изявление, ако европейска държава се опитва да смачка българщината, Летописеца ще е първия, който ще възстане срещу това. Но в момента Путин прави нагло изявление. Прави се, че просто не забелязва, че точно тези земи за били български. КГБ-иста Путин може би изобщо не е чувал за Стара Велика България.
Осен това, ако не бъркам Киевската държава ( наричана Киевска Русия ) никога не е владеела Кримския п-ов. Аз лично не успях да намеря карта в която Кримския п-ов се владее от Киевска русия. Ето една примерна карта - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%A0%D1%83%D1%81#mediaviewer/File:Kievan_Rus_en.jpg
Какво е причинила тази държава на България може да се види тук : http://www.extremecentrepoint.com/archives/4878

цитирай
40. letopisec - Благодаря, прав сте....
12.12.2014 13:45
vencivvg написа:
Хора, спрете с нападките. Мисля си, че ако европейски лидер направи подобно изявление, ако европейска държава се опитва да смачка българщината, Летописеца ще е първия, който ще възстане срещу това. Но в момента Путин прави нагло изявление. Прави се, че просто не забелязва, че точно тези земи за били български. КГБ-иста Путин може би изобщо не е чувал за Стара Велика България.
Осен това, ако не бъркам Киевската държава ( наричана Киевска Русия ) никога не е владеела Кримския п-ов. Аз лично не успях да намеря карта в която Кримския п-ов се владее от Киевска русия. Ето една примерна карта - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%A0%D1%83%D1%81#mediaviewer/File:Kievan_Rus_en.jpg
Какво е причинила тази държава на България може да се види тук : http://www.extremecentrepoint.com/archives/4878


цитирай
41. shtaparov - От друга страна е прав vencivvg да ...
12.12.2014 16:55
От друга страна е прав vencivvg да предполага,че Путин не е чул за Стара Велика България- според мен наистина нищо не знае за нея,дори и нещо да е чул. В крайна сметка Путин е комунистически възпитаник,който не се е занимавал с история почти никак,и тя никога не е била любимото му занимание. Това не му пречи обаче да има свое мнение по въпроса и колкото и да е невеж в това отношение,той не би пропуснал да наложи позицията си със сила на онези,които не я приемат или одобряват. Виж,силовашкото поведение му е по вкуса- той това го умее,но подобно на своите учители не желае да остави историята в ръцете на историците,а иска по стар комунистически навик тя да бъде писана така,както на него му е изгодно. Впрочем тая "мода" в голяма степен вече се утвърди и на Запад,така че борбата ни ще е трудна. Затова,драги патриоти,в нашето единение е силата- нека да прекратим безсмислените спорове и препирни и да си подадем ръка в името на Родината!!!
цитирай
42. shtaparov - Поздравления за позицията Кириле, ...
12.12.2014 16:56
Поздравления за позицията Кириле,но не съм чул П.Серафимов да е русофил и въобще мисля,че не е. А позицията за автохтонизма включва Крим,защото Траките са живели и там: това на Запад го знаят отдавна,понеже старите извори утвърждават,че Скитите са вид Траки,както и Кимерите. Елементарен пример: в сайта wildwinds.com може да се види,че градовете на север от Черно море и дори тези на северозапад от Кавказ са включени в числото на Тракийските градове.
цитирай
43. letopisec - 46. shtaparov, За този ли говориш, дето сам признава това за себе си:
12.12.2014 17:02
Павел Серафимов Имам 15 книги, но не и под името Серафимов
преди 10 часа · Харесвам


Павел Серафимов Като му дойде времето всичко ще излезе наяве
цитирай
44. letopisec - http://dveri.bg/9d94d
13.12.2014 12:15
Войната в Украйна и участието на Русия в нея изправи Православната църква в двете държави в нова и непозната ситуация. Руски анализатори отбелязват сдържаната позиция на Московската патриаршия по този въпрос и недостатъчно активната й, от гледна точка на държавната власт, подкрепа за руската позиция за анексията на Крим. Московска патриаршия засега отказва да промени юрисдикционните граници на присъдинената област, която остава под управлението на Украинската православна църква. За религиозния характер на московската пропаганда, обобщена в неотдавнашното слово на Руския президент Путин пред Федералното събрание на РФ, разсъждава протод. Андрей (Кураев) в настоящата статия.

Откъс от посланието на президента Путин към Федералното събрание на Руската федерация:

„Случи се историческо възсъединяване на Крим и Севастопол с Русия. За нашата страна, за нашия народ това събитие има огромно значение. Защото в Крим живеят наши хора и самата територия е стратегически важна, защото именно тук се намира духовният източник на формирането на многоликата, но монолитна руска нация и централизирана Руска държава. Понеже именно тук, в Крим, в древния Херсон или, както го наричали неговите руски летописци, Корсун, е приел кръщение княз Владимир, а след това е кръстил и цяла Русия. И именно на тази духовна почва нашите предци за първи път и завинаги осъзнали себе си като единен народ. И това ни дава всички основания да кажем, че за Русия Крим, древният Корсун, Херсон, Севастопол има огромно цивилизационно и сакрално значение. Така, както и Храмовият хълм е в Йерусалим за тези, които изповядват исляма или юдаизма. Именно така и ние ще се отнасяме към това отсега и завинаги”.

Думата „завинаги” веднага подкопава доверието към текста. Само Бог от Своята Вечност може да каже „това е завинаги!”. А в човешката история границите и съюзите са склонни да се изменят.

Ето един неотдавнашен пример за това, как един много популярен към онзи момент национален лидер казал „завинаги!”.

„Войници, моряци и летци! Черноризци на революцията и легионите! Мъже и жени на Италианското кралство! Слушайте и се радвайте! След 15 века великата Римска империя се възроди върху фаталните и нетленни хълмове на Рим! Ние възстановихме „римския свят” през ΧΧ век! Истината се състои в простия, окончателен и необратим факт: Етиопия отсега и завинаги принадлежи на Италия, отново става това, което е била във времето на Юлий Цезар, Октавиан Август и Вергилий. Нашите доблестни незабравими герои, паднали в неравната и жестока схватка с коварния враг през далечната 1896 г., сега най-накрая са отмъстени напълно!”

Това са думите, с които на 9 май 1936 (каква ирония на Промисъла!) Мусолини провъзгласил от балкона на римския дворец „Палаццо Венеция” създаването на Италианската империя

Вторият горещ момент: съвместяването на думите „храмов хълм”, „ислям” и „юдаизъм” съвсем не внушава оптимизъм. Напротив, те веднага ни препращат към най-тежкия, многовековен и неразрешим конфликт. Това е вече почти готова рецепта за Последната война: вземаме храмовия хълм, облицоваме го с юдаизъм и ислям, украсяваме го с национален лидер-мошиах (или машиях, т. е. месия – бел. ред.), който обявява „от сега и завинаги!”, и изсипваме малко атомни бомби, на вкус…

Трето, от религиоведска гледна точка сравняването на Херсонския купел с Йерусалимския храм („същото сакрално значение както Храмовият хълм в Йерусалим за тези, които изповядват юдаизма”) не изглежда убедително. В юдаизма храмът може да бъде само един. Това е уникално място на теофанията. Само там могат да се извършват онези обряди и жертвоприношения, които са предписани от мойсеевото законодателство. Синагогите, пръснати по целия свят, не са нещо повече от „духовно-културни центрове”, но не и реплика на Храма. Затова е задължение на всеки юдеин да мечтае за възстановяването на Храма. Но за православния християнин и дори за руския православен християнин църковните устави не предвиждат никакви подобни задължения.

В православието въобще няма задължителни места за поклонение. А тези, които са най-привлекателни за християнина, са много далеч от Крим: на Атон и в Светите Земи. И поклонниците, които тръгвали натам през 18-19 век, изобщо и не ходели в Крим. Но и вътре в самата православна Руска империя същият този Киев с неговите свети пещери, мощи и икони е бил много по-привлекателен, отколкото руините на Херсон.

Четвъртото недоумение е чисто историческо. Но тук само ще го споменем и ще го оставим настрана. Това е въпросът за историческата достоверност на корсунската легенда. И в източниците, и в църковно-историческата наука няма единно мнение по въпроса, дали точно в Херсон се е кръстил княз Владимир. От времето на труда на академик А. Шахматов „Корсунската легенда за кръщението на Владимир” историците смятат, че Владимир се е кръстил в Киев две години преди корсунския поход. …

Пето, контекстът, в който президентът на Русия се обръща към корсунската легенда, предизвиква военно-политическа тревога. И ето защо:

а) придаването на конфликта с Украйна на имиджа и мотивацията на сакрална война „за Йерусалим”, „за освобождаване на Господния Гроб”, „за купела на светия Владимир” води до задълбочаване на конфликта. Ние не сме за газта, а за святото!!!

б) Сакрализирането на войната води до тотална героизация на собствените войници и също толкова тотална демонизация на неприятелите. Това е очевидна ескалация на конфликта.

в) оправдаването на териториални промени и военни действия с мотиви „преди много векове това е било наша светиня” заплашва да направи непредсказуем политическия диалог в целия свят. Паметните исторически места на много народи се намират извън пределите на днешните държавни граници.

Шесто, за хилядата години, изминали от онзи ден, Херсонес е влизал в състава на Руската империя едва двеста години. Ще рече, той не е играл особена роля за формирането на руската държавност и идентичност. Синовете и внуците на светия княз не са си поставяли задача да завладеят именно „дядовия купел”.

В манифеста на Екатерина Велика за присъединяването на Крим няма нито дума за кръщението на княз Владимир тук. …

Седмото недоумение е църковно-канонично. Привличането на вниманието към Херсонес поставя малкоприятния въпрос от чисто каноничен характер: как именно Крим е бил изведен от подчинението на Константинополския патриарх и е преминал във властта на „патриарха на северните страни”?

От първоначалното гръцко население на южния бряг на Крим през 18 век останали малко хора. 58-хилядната православна община на Крим била оглавявана от гръцкия митрополит Игнатий. Именно той, след литурията на Пасха на 23 април 1778 г. в Успенския събор призовал християните да напуснат полустрова и да се преселят във вътрешността на Новорусия. В масовия изход на християните от Крим взели участие повече от 31 хиляди души. Досега между учените няма единно мнение, защо се е случило това. Едни виждат опит на Петербург да изведе християнското население на Крим от влиянието на Константинополския патриарх. Други предполага, че по този начин Петербург е искал да подкопае икономиката на Кримското ханство. Когато след няколко години Крим влиза в състава на Русия, в него имало само 27 000 християни.

Във всеки случай, в продължение на петстотин години от Владимировските времена до 18 век те били под омофора на Константинополския патриарх. Имало ли е грамота за предаването на кримските епархии на Петербургския синод? Успял ли е нашият синод тогава да обоснове тезата, която толкова систематично оспорва днес – за зависимостта на границите на патриаршиите от промяната на държавните граници?

Не може ли и днес да бъде оспорена църковната юрисдикция в Крим? Още повече, че съвсем скоро въпросът за статута на кримските епархии ще бъде поставен отново, защото не може безкрайно да се отлага въпросът: дали те остават както преди под юрисдикията на Киевския синод на УПЦ МП, или сега са директно свързани с Москва (персоналният въпрос, казват, че вече е решен – на мястото на оттеглящия се митрополит Лазар в Симферопол се очаква Кишиневският митрополит Владимир от Западна Буковина)?

И накрая, утвърждаването на Крим като опора именно на руската идентичност ни поставя рамо до рамо с крайните украински националисти. Именно те твърдяха, че само Украйна е наследница на Киевска Рус и Владимировото Кръщение. Нима ние сега ще се осмелим да изключим украинците от това наследство – по начина, по който тези са изключили нас?

Историята не е газопровод. Опитът да се прокара историческа линия от Херсонес до Москва, старателно заобикаляйки Киев, е твърде фантастичен… Значи и от историците, които подготвят „единните учебници”, ще трябва да очакваме преди всичко духоподемна ефективност, а съвсем не историческа достоверност. Значи ние отново навлизаме в епохата на идеологията. Напомням, че по Маркс (а не по другаря Суслов) идеологията – това е власт на илюзиите.

Публикувано в блога на протодякон Андрей Кураев
цитирай
45. rosmistral - Милчев,
18.12.2014 03:20
Толкова завиждаш на Павел Серафимов, че стана за смях....
Четеш речта на Путин, както дяволът евангелието...
Путин може да не ти харесва като политик, но не е глупак и е запознат с историята по-добре от теб.....

цитирай
46. letopisec - Няма защо да завиждам на изкуствено създадена популярност, по-скоро ме боли, че хората на Путин
16.02.2015 09:52
rosmistral написа:
Толкова завиждаш на Павел Серафимов, че стана за смях....
Четеш речта на Путин, както дяволът евангелието...
Путин може да не ти харесва като политик, но не е глупак и е запознат с историята по-добре от теб.....



какъвто е Спароток, продължават да убиват и унищожават старата българска история. И преди го правеха, и сега пак искат да ни мачкат. Серафимов е просто подлога.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484094
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ