Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2014 15:00 - Как Илирик стана български крал?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 12743 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 05.12.2014 15:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         В някои от нашите ранни  истории, писани от монаси, е посочено, че най-древен български крал е Илирик. Така четем в анонимната „Зографска история“, а също и в историята от 1792 г. на йеросхимонах Спиридон Габровски.

image

Началото на "Зографската история" в книгата от 1865 г. "Българска старина" на Г.С.Раковски.

image

             Защо е посочена римската провинцията Илирик?

 Според изследователката на Спиридоновата история Татяна Яруллина ал-Булгари, понеже християнската църковна история на Балканите „възлиза  към Илирик, то и светската й история според отец Спиридон продължава същата линия“ (Татяна Яруллина ал-Булгари. Йерисхимонах Спиридон. История во кратце о болгарском народе славенском., 2013, с. 66).


image


image

Отъждествяването на първия български крал Илирик с топос, т.е. с местността Илирик, е в духа на библейската традиция.

Тук се следва духа на "библейската Таблица на народите", където имената на праотците на народите са идентични с имената на съответен народ или област. „В рамките на всяка генеалогична линия възходяща към един от тримата синове на Ной, очевидно са се използвали критерий на културното и политическото лидерство, съществуващо по времето на съставяне на паметника (Библията, к.м.) - не по-рано от VIII в. пр. н.е. Във всяка от тези три групи, на първо място са поставени най-значителните топоними, по-рядко етноними - всички това са внуците на Ной. Сред тях - Египет, Палестина, африканския народ кушити, арамейски племена, Елам, Асирия, Мидия, Лидия, Фригия, Гърция. Всички тези страни и народи са изиграли важна политическа роля в Древния Изток.“ (И.Н.Медведская. За скитското нахлуване в Палестина. history.rodenkrai.com/new/proizhod_na_prabylgarite/za_skitskoto_nahluvane_v_palestina.html)

Главен град на Илирик е бил Сирмиум.

В юстиниановата новела, поместена под № 11 в ІІ том на Corpus juris civilis Romanorum, четем: „Понеже преди главното управление беше в Сирмий и там бе всичкото илирийско величие и в гражданските и в епископските работи, но след това по времето на Атила, като бяха завладени ония места и Апений, управителя на главното управление на град Сирмий избяга в Солун, тогава и свещенното достойнство се премести заедно с главното управление, и Солунския епископ, не с особена власт, но под сянката на главното управление се удостои с някои привилегии.“

Анастасий Библиотекар (ок. 810 - 879/880) съобщава, че след разделянето на Римската империя през 364 г. при императорите Валентиниан I (321 - 375) и Валент (328 - 378) "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав" (Historia de viti Rom. Pont. Patrolog. lat. 128, col. 1393 f.).

При Мавро Орбини (1601 г.) е съхранен един откъс от готската хроника на Касиодор (487-583), където последният отбелязва, че българите завоювали Сирмиум по времето на Теодосий Велики (379-395). Това сведение може да бъде съпоставено с известието на Анастасий Библиотекар. „Марк Аврелий Касиодор пише, че българите се сражавали с ромеите още по времето, когато владетел на тази империя бил Теодосий І ; след много битки българите били победени около 390 г. и Италия си възвърнала Сирмиум.” (Мавро Орбини. Царството на славяните 1601. С., 1983, с.51-52).

През 869 г. Анастасий Библиотекар е изпратен от немският император Лудвиг II в Константинопол, за да разговаря за годеж на единствената му дъщеря с първородния син на Василий I. В Константинопол Анастасий Библиотекар през 870 г. присъства на Осмия вселенски събор. На път за Рим протоколите изчезват и Анастасий пише до папата за какво е станало дума на събора, който минал нормално, с изключение на въпроса към Рим или към Константинопол да бъдат причислени новопокръстените българи.

Спомените и бележките на Анастасий Библиотекар са поместени в "Vita Hadriani papae" - източник, писан след края на събора от 870 г.

Според летописеца,  българските пратеници на цар Борис І били казали пред събора: "Usque hodie pagani fiumus, et nuper ad gratiam Christianitatis accessimus." ("До днес бяхме езичници и наскоро се приобщихме към благодатта на християнството").

На събора латинските пратеници спорят с местните от Константинопол и с викариите от източните патриаршии към кого да са новопокръстените през 865 г. българи? Те ги питат: “Quando vos illam patriam cepistis, cuius potestatis subdita erat et utrum Latinos an Graecos sacerdotes habuerit, dicite?” (“Когато вие завладяхте онази страна, под чия власт бе тя подчинена, и кажете дали латински или гръцки свещеници е имало?”).

Интересен въпрос, коя е тази страна, завладяна от българите?

Отговор ни дават латинските викарии, чрез съхраненото от Анастасий Библиотекар: „Апостолското седалище, за което бихте могли да се уверите от декретите  на светите римски първосвещеници, е държало и е давало канони на двата Епира, нови и стари, и цяла Дардания и Тесалия, дето сега се сочи града Дардания, която земя по тези българи се казва България.“

          През 59 пр.н.е. по силата на закона Lex Vatinia е създадена римската провинция Илирик, където в началото на новата ера проповядват първите християнски апостоли.

          От времето на Диоклетиан (284-305), а след това при Константин Велики (306-312) Римската империя е разделена на четири префектури: Галска, Италийска, Илирийска и Източна.


image


image

Ето голямата римска провинция Илирик, която българите завоюват. Ето оригиналния текст на Анастасий Библиотекар от писмото му до папа Адриан II: “saepe memorata Vulgarum natio adit et sibi iure potestatis omnia vindicat”, който значи: “често споменаваният български народ нападна и ги присвои чрез правото на силата”.

И така, причината да попадне името на Илирик като най-стар „крал на българите“, е свързана с факта, че през 870 г. на каноничен събор стария илирийски диоцез е преименуван на Българска архиепископия. Това е било желание на княз Борис І и събора се съобразява с него, за да примине тази архиепископия към константинополската патриаршеска катедра.

image

През 1018 г. византийският император Василий Българоубиец, който завоюва България, превръща Българската патриаршия в Охрид в архиепископия, но запазва името й (Българска архиепископия), дори разширява диоцеза й. Причината е, не обич от страна на Българоубиеца към българското име на архиепископията, а понеже тя е канонично утвърдена от Константинополския църковен събор от 870 г., когато по искане на българския владетел Борис І илирийския диоцез е преименуван на Българска архиепископия.

В стила на библейската Таблица на народите, старото име на Българската архиепископия е трансформирано в християнизираната памет на българите, като „български цар Илирик“.

image

Преводите от латински на български са на Legatus




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. shtaparov - Освен всичко друго, в Зографската ...
05.12.2014 17:25
Освен всичко друго,в Зографската история (позоваваща се на изгубени по-стари изворови данни) твърди,че по времето на Филип и Александър Българите са си живели на Балканите. А това не е лъжа,понеже се подкрепя от множество по-стари римовизантийски източници,та даже и арабски.
цитирай
2. shtaparov - Античното име на Българите е &qu...
05.12.2014 17:31
Античното име на Българите е "Барбари",което е изопачен гръцки вариант на думата "Баргари" (Балгари). Тази дума я употребява дори Демостен,за да обозначи народността на племето Македони в 4 в. пр. н.е.,а също и Херодот. Другото име на Пелазгите е Пелгари (Белгари),и Фир Болг не са се озовали в Ирландия през 15 век,а през 30-33 в. пр.Хр.,пристигайки от Тракия. И не е правилно да се казва,че Българите са Траки- истината е,че Траките са Българи,а Кимерите на 100% са отломка от тях,но по-различна (другаде ще обясня защо това е така).
цитирай
3. letopisec - Не, в Зографската история пише, че
05.12.2014 20:12
shtaparov написа:
Освен всичко друго,в Зографската история (позоваваща се на изгубени по-стари изворови данни) твърди,че по времето на Филип и Александър Българите са си живели на Балканите. А това не е лъжа,понеже се подкрепя от множество по-стари римовизантийски източници,та даже и арабски.


българите преди са се наричали "гимери и кимери" и са дошли на Балканите от Волга...
цитирай
4. letopisec - Това не е вярно...
05.12.2014 20:14
shtaparov написа:
Античното име на Българите е "Барбари",което е изопачен гръцки вариант на думата "Баргари" (Балгари). Тази дума я употребява дори Демостен,за да обозначи народността на племето Македони в 4 в. пр. н.е.,а също и Херодот. Другото име на Пелазгите е Пелгари (Белгари),и Фир Болг не са се озовали в Ирландия през 15 век,а през 30-33 в. пр.Хр.,пристигайки от Тракия. И не е правилно да се казва,че Българите са Траки- истината е,че Траките са Българи,а Кимерите на 100% са отломка от тях,но по-различна (другаде ще обясня защо това е така).


Гърците наричат "варвари" всички неелини, така са наричани от тях и персите....
цитирай
5. shtaparov - Езиковата археология е сила,съизмерима с теренната:
06.12.2014 01:26
Разбира се че между Барбарите се нареждат и някогашните Перси,щом те са още Берси (Берсили,Берс-или,Берс-ари,Перс-Ари): Второто коляно на Българския род,наричано също Верили и... Илири! А думата Перси (Берси) е само фонетичен вариант на нашето народностно име,получен от формите Белси и Белзи (Белги) чрез прехода Л-Р.
цитирай
6. horos - Нещо и от мен.
06.12.2014 01:28
Ако цялата тази история се разглежда в традиционният и вариант, то винаги ще има разминаване от хиляди години. В Библията не е описана еврейската история, а българската. Илирик (iLiRiC в обратно четене е Исраел iCRaeL). Топонимите са записани само със съгласни букви. Идването на българите от Волга в библията е описано като Изхода от Египет.Само трябва да се има в предвид, че българите са си живеели тук до идването на Траян и само част от тях са изгонени зад Днепър заедно с даките на Дикефал (Даки Бел, или цар на даките) и се заселват около Волга, където правят Волжска България. После при Валент се завръщат отново. Но на територията на България са си живяли българи, които са били управлявани от латини. В историята ни това е записано като идване на "прабългари" от Волга, които се претопили със славяните по нашите земи (отново българи) и така създали България. Българите от Волга са имали за религия юдейството, което е било прието и от хазарите, но по времето на брата на Крум Ионатан (Мурат хан, Муртагон) приемат Християнството, а той християнското име Борис. Разделянето на стара българия е описано в Библията като отделяне на Исраел (Илирик) от България (Юдея).
цитирай
7. letopisec - Вашето е логопедия, а не "езикова археология"....
06.12.2014 08:09
shtaparov написа:
Разбира се че между Барбарите се нареждат и някогашните Перси,щом те са още Берси (Берсили,Берс-или,Берс-ари,Перс-Ари): Второто коляно на Българския род,наричано също Верили и... Илири! А думата Перси (Берси) е само фонетичен вариант на нашето народностно име,получен от формите Белси и Белзи (Белги) чрез прехода Л-Р.

цитирай
8. letopisec - Опитът да отъждествите евреи и българи, е несъстоятелен...
06.12.2014 08:13
horos написа:
Ако цялата тази история се разглежда в традиционният и вариант, то винаги ще има разминаване от хиляди години. В Библията не е описана еврейската история, а българската. Илирик (iLiRiC в обратно четене е Исраел iCRaeL). Топонимите са записани само със съгласни букви. Идването на българите от Волга в библията е описано като Изхода от Египет.Само трябва да се има в предвид, че българите са си живеели тук до идването на Траян и само част от тях са изгонени зад Днепър заедно с даките на Дикефал (Даки Бел, или цар на даките) и се заселват около Волга, където правят Волжска България. После при Валент се завръщат отново. Но на територията на България са си живяли българи, които са били управлявани от латини. В историята ни това е записано като идване на "прабългари" от Волга, които се претопили със славяните по нашите земи (отново българи) и така създали България. Българите от Волга са имали за религия юдейството, което е било прието и от хазарите, но по времето на брата на Крум Ионатан (Мурат хан, Муртагон) приемат Християнството, а той християнското име Борис. Разделянето на стара българия е описано в Библията като отделяне на Исраел (Илирик) от България (Юдея).

цитирай
9. horos - Опитът да отъждествите евреи и българи, е несъстоятелен...
06.12.2014 16:42
Къде в библията пише за евреи? Пише за народ на Исраил (Илирик), юдеи, но никъде не се споменават евреи.
цитирай
10. letopisec - Четете, ще откриете кой е Евер и в какво се състои
06.12.2014 18:32
horos написа:
Къде в библията пише за евреи? Пише за народ на Исраил (Илирик), юдеи, но никъде не се споменават евреи.


реформата на Ездра. Но Илирик никъде няма да откриете сред израилтяните...И сред караимите да търсите, пак няма да откриете...
цитирай
11. shtaparov - (Вашето е логопедия, а не "езикова археология")....
12.12.2014 17:03
letopisec написа:
shtaparov написа:
Разбира се че между Барбарите се нареждат и някогашните Перси,щом те са още Берси (Берсили,Берс-или,Берс-ари,Перс-Ари): Второто коляно на Българския род,наричано също Верили и... Илири! А думата Перси (Берси) е само фонетичен вариант на нашето народностно име,получен от формите Белси и Белзи (Белги) чрез прехода Л-Р.

О-оо,езикова археология е и още как- чрез нея човек се добира до такива,бих казал дори феноменални прозрения,до каквито теренната археология никога може да не се добере! Но за да е наясно човек с това,той трябва да познава в детайли "Анализа",както и всичките му примери- възходящи и низходящи. А който не го познава трябва или само да слуша констатациите му и да ги одобрява,или да си мълчи. Впрочем животът отдавна е доказал,че самонадеяността е враг на науката,така че без прибързани заключения,моля.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485449
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ