Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2014 10:31 - Значението на богомилството за Европа.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 14655 Коментари: 13 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Трубадурската поезия от ХІІ в. се заражда в Прованс (Франция). Образността й е алегорична. Дени дьо Ружмон в книгата си “Любовта и западът” твърди, че именно богомилската религия (катарството) е в основата на това ново и непознато дотогава в Европа естетическо самосъзнание.

image

Още през 1946 г. забележителният изследовател на сравнителното литературознание между изтока и запада Виктор Жирмунский (Сравнительное литературоведение. Восток и Запад, 1979) отбелязва, че арабската поезия не е повлияла на възникването на трубадурската. „Поезията на трубадурите се е зародила в Прованс, който няма непосредствени културни връзки с испанските араби и самият арабски език не е известен там...(с. 34)“.

Дени дьо Ружмон посочва, че “естетическия разцвет” в Прованс от ХІІ в. е причинен от онова, което идва от България (с.76). “За точния произход на ереста можем да се позовем на неоманихейските секти в Мала Азия и богомилските църкви в Далмация и България” (с.76).

Манихейство съществува в Европа до VІІ в., когато папа Григорий Велики упоменава, че въпреки законодателството срещу тях, все още има малко от тях  в Сицилия и Северна Африка.

 “Ти, череп кух, се хилиш срещу мен …”,  ще напише Гьоте вдъхновен във своя „Фауст“, където възкресява образа на Фауст Милески, с когото Августин Блажени е водил богословско-интелектуални дебати, преди манихейския епископ да бъде низвергнат през 386 г.

Бестселърът на Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн “Светата кръв и свещеният Граал” също се опитва да възкреси катарството, но без българските богомили (?). “Една от загадките засяга произхода на катарите и въпреки, че отначало това ни се стори чисто академичен въпрос, по-късно се оказа, че е от огромна важност. Повечето съвременни историци твърдят, че катарите произлизат от богомилите – секта, възникнала и действала в България през десети и единадесети век, чиито проповедници се заселват на Запад. Няма две мнения по въпроса, че сред еретиците в Лангедок има голям брой богомили. Наистина един от известните богомилски проповедници там е участвал активно в политическите и религиозните дела на онова време. Въпреки това нашето проучване откри сериозни доказателства, че катарите не произхождат от богомилите” (с.68).

„Сериозни доказателства“? Къде са?

Манихейството, което замира окончателно към краят на VІІ в. си остава едно „интелектуално движение“, ерес, която няма подкрепа сред народа. А богомилството, само за два века се превръща в “масово движение”, обхващайки като “народна религия” географската дъга от България до Франция. Тоест, почти цяла Европа.

image

Едно време фарисеите са били убедени, че нищо свястно не може да излезе от Назарет. Днешните „фарисеи“ не са по-различни, спрямо България.

В своето структуралистично есе “Търсенето на разказа: Светият Граал” (в книгата “Поетика на прозата”) Цветан Тодоров дефинира един модел на “жанрът за Граала”, който удивително приляга на “съвременните наративи” на “жанрът за Граала”, като “Светата кръв и свещеният Граал”: “организацията на разказа става на равнището на тълкуването, а не на равнището на събитията, които трябва да се тълкуват” (с.82).
elearn.uni-sofia.bg/pluginfile.php/77586/mod_resource/content/1/Tzvetan%20Todorov.pdf

„Сериозните доказателства“ са „тълковни“, подобно новите бестселъри от началото на ХХІ в. “Шифърът на Леонардо” (2003) на Дан Браун и “Конспирацията срещу Магдалина” (2005) на Лорънс Гарднър.

Събитията дразнят. Историята сочи, че произхода на френското катарство е в българските богомили, но историята е разкрачена между „събитие“ и „тълкуване“ и постепенно „тълкуването“ се дразни от „събитието“, отхвърля го. Подобно тракедониското тълкуване напоследък на старата българска история. И там имаме само „тълкувания“, но не и „исторически събития“.

Сигурно в не по-малка степен през ХІІ и ХІІІ в.в. “провансалската естетика” е дразнела догматичната книжовност и агиография.

Самата “история на Граала” в средновековното наративно търсене, е създадена като “разказ”, който да бъде заменян от други “разкази”. Така “търсенето” не спира, а всяко “откритие” провокира ново търсене… (с. 82, Цв. Тодоров).

В този смисъл “жанрът на Граала”, както в средновековен, така и в модерен смисъл “работи” чрез един и същ механизъм, който Тодоров нарича “отъждествяване чрез сказуемото”: “Шатрата е кръгла; вселената е кръгла; следователно шатрата може да означава вселената” (с. 77). В средновековния наратив, онзи който е способен да тълкува, е оглашен (посветен) катар.

През Х-ХІІ в.в. българските богомили и френските катари проповядват една и съща “страст към Духа”. Това става във време, в което официалната гръко-римска догматика, е отрекла “страстното поведение” като греховно, а адресирането към Духа, е само молитвено и статично.

Богомилите занасят в Европа идеята, че “любовният порив” е страст към Духа. Така любовта, която в догмата е Христос (мъж), се трансформира в провансалската естетика като жена (Дамата на сърцето), но женският образ на катарската любовна страст, не е плътски, а духовен.

Църквата раздава в “дар” хляба като символ на Тялото Христово. “Съвършени” богомили раздават “Дух”, т.е. обреда  Consolamentum.

За Църквата, след като Христос е любов, тогава едва при Второ пришествие, със завръщането на Спасителя, любовта ще дойде. По този начин, догматиката отъждествява спасението (сотирологичното очакване) с любовното случване. Тоест, подтекста е, любов ще има, но в друго време. Богомилите са радетели на любов “тук и сега”, понеже тя е духовен „пратеник“ отвъд. Те отричат плътската любов да е единственият представител на понятието за любов и проповядват, че духовната любов е във възможностите на човека от ХІІ в. и не е скрита от чувствата му.

Ето това експлициране на катарската образност, е естетиката на трубадурската поезия, където Дамата не е просто Дама, а таен код за Премъдростта София, Девата Мария и т.н.

Влюбването на рицаря в дамата, е символ на богомилското учение за пътя към „съвършенството“. Влюбване в София, мъдростта. Един свят от естетически образи, зад който функционира „таен език“ (Ото Ран). Забраненото, еретичното, намира начин да се овъншности и този начин създава естетиката на трубадурската поезия и на романите за Граала…

image

Архетипът  на сблъсъка между доброто и злото, е много стар, но като  естетически жанр в Европа тръгва от богомило-катарското учение (Х-ХІІ в.в.) и неговото влияние върху рицарския роман. Това е една нова поетика. При древните гърци тя е на ниво сблъсък между “родовото” и “съдбата”. В провансалската естетика обаче срещаме нов вид „перипетия“ (Аристотел). Това е сблъсък между “доброто” и “злото”. Произходът на този сблъсък не идва от догматиката, за която „злото“ не съществува, а ако го има е „недостатъчно добро“. Произходът идва от българското богомилство, което не е чисто манихейство и не поставя на върха на спиралата Мани, а Добрият Син Иисус и неговият лош брат, създателят на злото…

image

 





Гласувай:
7


Вълнообразно


1. ivoki - Приемам постинга ти, САМО като една ...
18.06.2014 13:40
Приемам постинга ти, САМО като една гледна точка.....
цитирай
2. letopisec - Това всъщност е "гледна точка"...
18.06.2014 14:20
ivoki написа:
Приемам постинга ти, САМО като една гледна точка.....

цитирай
3. christotamarin - Беседа против "триждипроклетата и богоомразна" богомилска ерес
18.06.2014 17:43
Беседа против "триждипроклетата и богоомразна" богомилска ерес:

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=historical&Number=1943307401&page=&view=&sb=

Беседа втора - против дръвникопоклонничеството:

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=historical&Number=1943460455&page=&view=&sb=

christotamarin написа:
Прочули са се румънските цигани в цяла Европа като изкусни крадци-джебчии. Даже някъде самата дума "румънец" започнала да означава "крадец". Хората казвали "хванаха румънец" в смисъл "хванаха крадец", дори когато крадецът не бил румънски гражданин.

Адекватна реакция на истинските румънци: "Това са цигани бе, не са истински румънци. Ние, румънците, най-много страдаме от тези крадци. Помогнете да ги интегрираме и да се справим с тази напаст."

Неадекватна реакция на румънци: "Изкусните румънски крадци-джебчии, дето нямат равни в цяла Европа, са наша национална гордост. Те са прославили името ни надлъж и нашир."


цитирай
4. letopisec - Германия няма цигани, избиха ги заедно с евреите през Втората световна война...
19.06.2014 05:42
Богомилството е всъщност първи опит за реформация в Европа, много преди Протестанството, което в очите на Ватикана, е също ерес.
цитирай
5. watchtowerman - Да, Значението на богомилството за Европа е голямо.
19.06.2014 09:51
Защото благоприятства ислямизирането на Европа. "Богомилството" идва от Мала Азия, чрез "павликяните". Богомилите съдействат за поробването на България от Турция. Понеже отричат държавността - била от "дявола". А приемат турската държавност, "ислямизират" се - появява се "помашката" общност. Значи, "държавността" е от "дявола" , когато е Християнска, но когато се представлява от исляма - о, тази "държавност" вече е и наша. Същото става и разклонението на богомилството на запад - патарените, също приели исляма. И катарите щяха приемат исляма, ако ислямът беше завладял и Франция. И докато богомилите се про-ислямизират и изчезват от историческата сцена, то българите остават, въпреки гоненията и кланетата, които са заради това, че остават по Вяра ХРИСТИЯНИ. "Павликянството", "богомилството", "катарството" е верското оръжие на Исляма, воюващ с Християнска Европа - не само някога, но и сега, днес в сътрудничество с тайните, конспиративни общества на Новия световен ред. Защото някога катарството преля в масонството...
цитирай
6. alchemist - Отличен постинг! Свалям си го на харда.
19.06.2014 11:21
Винаги по-опростените неща, са намирали по-радушен прием сред хората. Малко хора се интересуват от софизми и метафизични неща - това са например: идеалистите, безделниците, оправдаващите престъпленията си престъпници, комплексирани страхливци и т.н.
Христос е казал - бъдете добри, помагайте си, бъдете милосърдни и др. Христос не е проповядвал безсмислици или абсурдни неща, още повече ненавист. Просто на провансалците им е писнало от папските изстъпления и глупости. На нашите богомили - също, от византийщините.
цитирай
7. christotamarin - Някои допълнения, за които може би не се сещате..
19.06.2014 13:47
http://en.wikipedia.org/wiki/Bogomilism#Etymology

Тук се дава съвсем правдоподобна версия за етимологията (ппроизходът) на думата богомили. Приема се, че тя е опит за превод на сирийската дума масалиани и на гръцката евхити. По всичко изглежда, че поп Богомил, обикновено считан за основател на богомилството, по-скоро е митична измислена личност. От времето на цар Петър, когато масалианството/евхитизмът/богомилството се домъкнало до Нашенско, до времето на цар Борил, когато бил свикан църковен събор против богомилите, били минали повече от два века, достатъчно време да възникне митът за поп Богомил.

И като споменах съборът против богомилите по времето на цар Борил, забележете, че по онова време нашата църква била униатска. (Цар Калоян приел унията, към православието ни върнал цар Иван Асен.) Навярно Римският папа е дал указания да се проведе съборът против богомилите. Православните архиереи по традиция си гледали пъпът и хич не се притеснявали от фактът, че хората от паството им нахлупват чалмите.

Ако Вие сте етнически българи, потомци на християни, то сред Вашите предци едва ли има богомили. Тъй че богомилите не сме ние, ние не можем да бъдем потомци на богомили. Не разбирам изобщо какво има да се прехласваме по тях.
цитирай
8. letopisec - По-големи глупости не бях чел. Лъжи, измислици, антибългарщина...
19.06.2014 16:53
watchtowerman написа:
Защото благоприятства ислямизирането на Европа. "Богомилството" идва от Мала Азия, чрез "павликяните". Богомилите съдействат за поробването на България от Турция. Понеже отричат държавността - била от "дявола". А приемат турската държавност, "ислямизират" се - появява се "помашката" общност. Значи, "държавността" е от "дявола" , когато е Християнска, но когато се представлява от исляма - о, тази "държавност" вече е и наша. Същото става и разклонението на богомилството на запад - патарените, също приели исляма. И катарите щяха приемат исляма, ако ислямът беше завладял и Франция. И докато богомилите се про-ислямизират и изчезват от историческата сцена, то българите остават, въпреки гоненията и кланетата, които са заради това, че остават по Вяра ХРИСТИЯНИ. "Павликянството", "богомилството", "катарството" е верското оръжие на Исляма, воюващ с Християнска Европа - не само някога, но и сега, днес в сътрудничество с тайните, конспиративни общества на Новия световен ред. Защото някога катарството преля в масонството...

цитирай
9. letopisec - Благодаря за коментара.
19.06.2014 16:55
alchemist написа:
Винаги по-опростените неща, са намирали по-радушен прием сред хората. Малко хора се интересуват от софизми и метафизични неща - това са например: идеалистите, безделниците, оправдаващите престъпленията си престъпници, комплексирани страхливци и т.н.
Христос е казал - бъдете добри, помагайте си, бъдете милосърдни и др. Христос не е проповядвал безсмислици или абсурдни неща, още повече ненавист. Просто на провансалците им е писнало от папските изстъпления и глупости. На нашите богомили - също, от византийщините.

цитирай
10. letopisec - 7. christotamarin
19.06.2014 17:00
Богомилството е българско историческо-културно явление от Х-ХІІ в. Нито манихейството, нито масалиянството, нито павликянството са проводници на българската еретическа вяра на запад, те всъщност са по нашите земи в Пловдивско, просто защото там са интернирани от византийския двор. Тези интелектуални ереси нямат и не могат да имат заряда на европейското богомилство и неговите клонове албигойството, катарството и т.н. Да, това е ерес, която е в основата на западно-европейското естетическо съзнание, експлицирало в образа на борбата на доброто със злото. Днес богомили няма, слава Богу, че има все още българска културна история, въпреки разни келеши, бабаджанки и темерути...
цитирай
11. bezistena - ОРФЕУС И ЕВРЕДИКА=Вер(Змей) Иса и Диана Барка
23.06.2014 18:51
Едно голямо"БРАВО!" от екипът на Безистена,г-н Милчев!
Богомилството е истинското автентично Християнство,или по-точно Исусово познание и учение,състоящи се от посвещението в епохалната геноцидно цензурирана тайна,че Исус и Богородица Са Българи.
Преследваното учение на Богомилите учи,че Богородица е Царица Богиня Диана,което е зашифровано с анаграмният код на Свещения шифър,с който ви запознаваме във всички наши документи:
БОГОРОДИЦА=Цар Богиня Диана.
Тази Царица Богиня Диана е Мария Магдалена,любимата и съпругата на Исус(Господ Бог Исус Христос),конспиративно зашифрована като БОГОРОДИЦА,което понятие в прав екзотеричен смисъл се легендизира като"Бого Раждаща",което за непосветените значи"Раждащата младенеца Исус" или Майката на Исус,а за посветеното Бяло Братство,което е Богомилството,БОГОРОДИЦА означава "Раждащата децата на Исус",която е Мария Магдалена.
Мария Магдалена Е последното Аватарно проявление на Великата Богиня Майка,Съ-Творец на Световете,която заедно с Бог Исус Съ-Твореца Се явяват периодично пред хората под различни Аватарни образи и имена за регенериране и реактивиране на човешкия род.
Предпоследното Тяхно Аватарно явяване е преди 4000 години като ОРФЕУС и ЕВРЕДИКА,официална кодирана информация за Които ни дава династичният Йм Български потомък ОВИДИЙ в МЕТАМОРФОЗИ.

ОРФЕУС=Иса Фер=Иса Вер=Исус Змея

ЕВРЕДИКА=Диана Барка=Диана Българката-Богиня Диана–една от множеството езически конспиративни кодировки и превъплащения на Великата Богиня Майка

МЕТАМОРФОЗИ=Богиня Мат Мария и Иза=Богиня Диана Майка Мария и Исус-кодиран информационен справочник,съдържащ данни за династичното жреческо потомство на Богиня Майка Мария и Исус. Наименованието на справочника е съставено от анаграмната комбинация от основнити имена и титули на Боговете и впоследствие е въведено за означаване на трансформация,преобразуване,промяна. ...

ОВИДИЙ=Богиня Диана-Техен династичен посветен потомък

Последното явяване пред хората на Боговете Съ-Творци е преди 2000 години като Исус и Мария Магдалена,случило се отново в Тракия=България на Балканите,и с Траки–Българи главни персонажи на това епохално събитие,фалшифицирано по-късно от византийците и византийската историческа манипулационна школа и препратено в сегашна Палестина с главни герои непричастните евреи!
цитирай
12. bezistena - ВСЕМИРНО БЯЛО БРАТСТВО=БЯЛОТО БРАТСТВО на Бог Иса и Мария
23.06.2014 18:52
Мъдреците и тайните общества на еврейте и сега знаят отлично,че Исус никога не е бил евреин,нито се е подвизавал по него време по тия земи,затова и въобще не припознават Исус за свой съплеменник,нито за Бог и Идол племенен,което е най-голямото доказателство,че Исус не е евреин!
Името"Богомили"е елементарната херметична анаграма на БОГ ЛАМЯ-където ЛАМЯ е едно от 12-те змейски животински прозвища на Исус по Древно-Българския календар,с което индексира династичното си потомство от Мария Магдалена.
Другото име на БОГОМИЛИТЕ е ВСЕМИРНО БЯЛО БРАТСТВО,с което се обозначават Първородните Български деца на Исус и Мария,пръснати през вековете между народите за техен жертвен имплант от Духовни водачи и интелектуален феноменен елит на всички племена.
ВСЕМИРНО БЯЛО БРАТСТВО=Бели(чисти,святи) Братя на/от Бог Иса и Мария,защото
ВСЕМИР=Бог Иса и Мария=Бог Исус и Мария Магдалена
МАГ ДАЛЕНА=МАГ ДУЛО=Мага,Магьосницата,Вълшебницата,Богинята,основала Дуло
Чистите и святи първородни династични потомци на Бог Исус и Мария Маг Дуло,на които принадлежи законната власт на народите,са преследвани и геноцидирани от изродените Исусови потомци,узурпирали насилствено властта чрез Борис Първи до сега.Периодично превратаджиите предприемат геноцидни кампании срещу новите поколения от Бялото Братство,които емигрирайки по света,както конкретно в Европа като катари,патарани, албигои,бугараши,торбаши...извършват поредните духовно-интелектуални подеми,възраждания и ренесансови революции в духовния свят на всички Европейски племена!
БУГАРАШИ=Бурги на Ешуа-Българите на Исус
АЛБИГОИ=Булги,Балки-Българи
ТОРБАШИ=Ешуа Братя=Братя от Исус
КАТАРИ=ТРАКИ
Това са Катарите-анаграмна кодировка на праведните династични Исусови Братя от Мария от Тракия,които се трансформират след всички геноциди в Барди:поетично-певческата музикална каста на европейските народи,съхранила Божиите жречески гени и феномени.От Катарите се образуват Тамплиерите и всички тайни общества:
ТАМПЛИЕРИ=Богиня Мария Дуло
ФРАМАСОНИ=Бог Иса и Мария!

От тамплиерите,които са тайната гвардейска организация за закрила и защита на Първородната Българска Исусово-Мариина династична златна родова линия,произлиза и крилатия херметичен проглас,понятен само на Български език:
ЕДИН ЗА ВСИЧКИ И ВСИЧКИ ЗА ЕДИН!-което в езотеричен превод гласи:
"Диана за всички(Българи),и всички Българи за Диана!"-където Диана Е Богиня Диана,Богородица,Мария Магдалена!

От Българските потомци на Исус и Мария Магдалена е и мистичния жречески род на Франкските крале МЕРОВИНГИ,основан от КЛОВИС МЕРОВИНГ,което историческо име е синкретичната комбинация на Българските Богове:
КЛОВИС МЕРОВИНГ=Иса Балка и Мария Богиня=Исус Българина и Богиня Мария Магдалена!

И още веднъж:
ГОЛЯМО БРАВО! -ЛЕТОПИСЕЦО,за статията и коментарната й подръжка!
и Бъди благословен от Тия,Чийто разнополюсен и разнолик потомък си!
ЛЕТОПИСЕЦ=Дуло Бог Исус=Бог Исус Дуло
цитирай
13. bulgarinut57 - .
24.06.2014 17:41
BOGOMILISMO

Il bogomilismo, la più importante eresia della fine del I millennio, nacque verso il 930 in Bulgaria. Esso derivò da influenze dualiste, portate nel IX secolo dai missionari pauliciani armeni stanziati su ordine dell’imperatore bizantino Costantino V Copronimo (718-775), a partire dal 754, nella zona cuscinetto della Tracia, tra l’impero bizantino ed il territorio dei bulgari. Ai pauliciani probabilmente si unirono i manichei, sempre più perseguitati dai bizantini: essi, per sopravvivere, si erano portati oltre i confini dell’impero: verso il Turkestan e la Cina ad est, e verso la penisola balcanica ad ovest. Questa influenza manichea fece sì che nel Medioevo i bogomili ed i successivi Catari venissero genericamente denominati, per l’appunto, “manichei” dai loro oppositori. Tradizionalmente si fa risalire la fondazione del movimento ad un prete, o pope, di nome Bogomil, la cui etimologia è la stessa del nome greco Teofilo, cioè “amato da Dio” . Di lui si fa menzione in alcuni documenti, tra cui un lavoro del vescovo Cosma, risalenti al regno di Pietro, zar dei Bulgari (927-969). E persino quest’ultimo monarca lasciò una personale testimonianza scritta sul nascente movimento in due sue lettere indirizzate, intorno al 940, al Patriarca di Costantinopoli, Teofilatto, con relativa risposta del prelato, il quale definì il bogomilismo come un’eresia neomanichea. Nel 1014, la Bulgaria occidentale fu invasa dalle truppe bizantine dell’imperatore Basilio II Bulgaroctono (976-1025): in tal modo il bogomilismo poté cominciare a diffondersi anche all’interno dell’impero, particolarmente durante il regno di Manuele I Comneno (1143-1180), tant’è che anche lo stesso Patriarca di Costantinopoli, Cosma Attico, fu destituito nel 1147, a causa di ‘pericolose’ amicizie nell’ambiente bogomilo. In questo periodo iniziarono, da parte dei bizantini, le persecuzioni, fino al 1204, quando gli effetti devastanti sullo stato bizantino provocati dalla IV Crociata permisero un allentamento della repressione dei bogomili. Ci fu, nel frattempo, una vasta diffusione del bogomilismo nel II° Regno Bulgaro, resosi indipendente nel 1185. Qui, nonostante che lo zar Boris (1207-1218) avesse convocato un concilio a Tarnovo nel 1211 per condannare il bogomilismo, il successivo zar, Ivan Asen II (1218-1241) trattò con tolleranza il movimento. Nel frattempo, la Chiesa bogomila si era scissa in cinque chiese locali, denominate Chiesa di Bulgaria, Chiesa di Romania, Chiesa di Melinguia (in Macedonia), Chiesa di Dalmazia (tutte dualiste moderate) e Chiesa di Dragovitza (in Bosnia), l’unica che propagandava un dualismo più radicale. In Bosnia il bogomilismo toccò il massimo livello di diffusione e fu persino accettato come religione di stato sotto il ban Kulin (1180-1214). I Cattolici della zona, facendo base nei possedimenti veneziani in Dalmazia, tentarono addirittura una crociata per abbattere lo stato bogomilo della Bosnia, ma furono respinti. Non altrettanta fortuna ebbero i bogomili in Serbia, perseguitati dal principe Stefano Nemanja (1168-1196) oppure in Ungheria, dove furono sterminati nel 1200 per ordine del re Imre (1196-1204), su sollecitazione di Papa Innocenzo III (1198-1216). Ma, come già detto, fu la Bosnia la nazione più favorevole per il bogomilismo: era originario di Dragovitza quel vescovo, Niceta, responsabile, secondo alcuni, addirittura dell’introduzione del Catarismo in Italia settentrionale ed in Francia meridionale o, più probabilmente, dell’evoluzione in senso radicale della stessa eresia Catara. Infine, con l’invasione dei Turchi, rispettivamente nel 1396 della Bulgaria e nel 1463 della Bosnia, il bogomilismo si estinse come setta nelle zone balcaniche e venne riassorbito dall’Islam. La dottrina, stabilita da Bogomil, si basava su un concetto dualista moderato: Dio aveva due figli, Cristo e Satanael. Quest’ultimo, il figlio ribelle, veniva dai bogomili identificato con il Demiurgo e il Dio dell’Antico Testamento, ed era pertanto responsabile della creazione del mondo materiale e dei corpi degli uomini, all’interno dei quali erano stati imprigionati gli angeli (un concetto simile a certe dottrine gnostiche o marcioniste). Satanael aveva creato Adamo ed Eva ed avuto relazioni sessuali con quest’ultima, generando Caino. Successivamente, sotto forma di serpente, aveva fatto sì che Eva tentasse Adamo per generare Abele, successivamente ucciso da Caino. Per tutto ciò, Satanael era stato punito, ma non sconfitto, da Dio Padre. La missione, quindi, di Cristo sulla terra era di sconfiggere definitivamente Satanael e di liberare gli angeli intrappolati nei corpi umani. Per fare ciò, Egli aveva preso, ma solo in apparenza, una natura umana, pur rimanendo sempre puro spirito (un concetto docetista). Cristo, per i bogomili morto sulla croce solo in apparenza, scese agli inferi per sconfiggere definitivamente Satanael e togliere la desinenza divina “el” dal suo nome, diventato Satana, ed infine risalì al cielo dal Padre. Ovviamente il Male, rappresentato dalla materia, era il nemico da combattere e quindi i bogomili più osservanti rifiutavano i rapporti sessuali ed il matrimonio, erano vegetariani e non bevevano vino. Inoltre, i bogomili odiavano la croce, simbolo dell’omicidio apparente di Cristo ed erano iconoclasti verso tutte le immagini sacre. Essi ritenevano inutili i sacramenti, eccetto il ‘Consolament’, il battesimo spirituale, che poteva essere dato una sola volta nella vita, e rifiutavano le festività ecclesiastiche e la maggior parte delle preghiere, escluso il Padre Nostro, l’unico da loro accettato e recitato ben otto volte al giorno. Come i manichei, e successivamente i Catari, anche i bogomili avevano un’organizzazione sociale basata sui “perfetti”, che seguivano con estrema coerenza i dogmi della setta ed erano impegnati nella attività missionaria. I bogomili rinnegavano tutto l’Antico Testamento e tutti gli studi di Patristica, concentrandosi solo sul Nuovo Testamento (con particolare riferimento all’Apocalisse), al quale ovviamente venne data un’interpretazione allegorica di ispirazione docetista. Svilupparono, invece, una ricca produzione apocrifa, di cui si possono citare la ‘Interrogatio Iohannis’ (le domande di Giovanni evangelista), il Vangelo di Nicodemo ed il suo derivato, il Legno della Croce, e la Visione di Isaia. Soprattutto il primo testo venne considerato la base dottrinale della setta, ma anche del Catarismo: venne portato dalla Bulgaria in Italia da Nazario, vescovo Cataro di Concorezzo e divenne il ‘secretum’ (libro segreto) degli albigesi.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11487496
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ