Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 07:20 - Славянската лъжа за българската малка орда и нейният създател А.Д.Чертков през ХІХ в.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 38691 Коментари: 88 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Руснакът Чертков (1789-1858) е интересна личност. Той първи осъзнава, че славяните трябва да получат старина, т.е. „удревление” и започва да ги търси преди VІ в. от н.е., откогато са първите сведения в изворите за тях.

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

image

Потомствен дворянин, напомпан със самочувствие след войната от 1812 г., Чертков от 1822 г. започва да се занимава с история, след като посещава Италия.

Чертков е основател на теорията, че траките са славяни. Той разработва идеята, че изселени  на север от Дунав до Балтийско море траки, са бъдещите славяни („Очеркъ древнейшей исторiи прото-словенъ”. Москва, 1851; «О переселении Фракийских племён за Дунай и далее на север, к Балтийскому морю, и к нам на Русь»).

image

Една хипотеза, която в България след 1878 г. прегръща и популяризира Цани Гинчев, с подкрепата на русофилската дружба „Славянска беседа” в столицата.

image

          И продължена от Г. Ценов.

image

За българската история, която трябва да мине под сянката на славянството, Чертков е като Макиавели на запад. Това е човекът, който първи представя старобългарския превод на „Манасиевата хроника” с добавките на българския преводач, но като истински „сив кардинал” на  панславянството, Чертков не се колебае да излъже, че българите не били „многочислени” и че славяните ги претопили. Оттогава насетне тази лъжа на Чертков се повтаря във всяка книга по славянска история, независимо, че старобългарския преписвач през ХІV в. е написал точно обратното, а именно че българите са били…”многочислени”.

  «О переводе Манассииной летописи на славянский язык, с очерком истории болгар, доведенной до XII века». (М., 1842):      „Болгаре, о которых говорит переписчик Манассиевой летописи, при первом переходе их за Дунай, не были еще Словенами. Они прямо пришли с берегов Волги и принадлежали к племени Гуннов (45). Болгаре превратились в Словен только тогда, как поселились в Мисии и других землях, населенными Словенами, точно также, как руссы смешались со Словенами жившими в России. 2. Словене с незапамятных времен обитали по обеим берегам Дуная, в Дакии, Мисии, Фракии, Македонии, Иллирии, и проч. и едва-ли еще не при Македонских царях и владычестве римлян, которым они известны были под общим именем Иллирийцев, Македонян, Фракийцев, Мисян и проч., как это можно доказать названиями многих мест, хотя изуродованными Греческими и римскими писателями (46) 3. Византийцы нигде неговорят о пришествии Словен и водворении их, вместе с болгарами, в VI веке, в Миссии. Греческие летописцы напротив того упоминают только о дозволении (при Константине Погонате) одной Болгарской орде поселится в Мисии, именно в том самом месте, где, как они сами говорят, жило уже давно по семь поколений Словенских. Эта Болгарская орда, после дальнего перехода от Волги и многих сражений и потерь, не могла быть многочисленна. Болгарское царство сделалось могущественным только по присоединении всех Словенских народов к поселившимся в Мисии Волжским Болгарам и простиралась, в блестящую эпоху своего существования, от Черного моря до Адриатического и от Дуная до Греции и почти до Византии. Оно было могущественное царство Словен южных…(kirsoft.com.ru/mir/KSNews_358.htm)."

image

А ето какво пише старобългарският преводач на Манасиевата хроника в своята приписка: „При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия. Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи, и сърби, и прочия, всички са едно” (Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144).

  В „Манасиевата хроника” старобългарският преводач пише, че българите са били „многочислени”, но Чертков лъже, че тук става дума за орда: „Эта Болгарская орда, после дальнего перехода от Волги и многих сражений и потерь, не могла быть многочисленна.”

           От 1851 г. досега нещо променило ли се е?






Гласувай:
12


Вълнообразно


1. letopisec - През ХІV в. български преводач се ...
19.04.2014 07:28
През ХІV в. български преводач се заема с невероятната по онова време задача да преведе стихотворната хроника на Константин Манаси от ХІІ в., като спази размера и даде адекватни български думи на гръцките. Това, според специалистите, бележи "етап в развитието на книжовния език" (с. 31, Иван Буюклиев). Освен това, българския преводач е бил и историк, той въвежда допълнителни 19 сведения в хрониката, които липсват при Манасий, и които засягат българската история. Всичките 19 добавки, направени от българския преводач в Манасиевата хроника, за да се отличават от преводния текст, са изписани от него с ...червено мастило (тук в курсив).
Ето един пример: „При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия. Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи, и сърби, и прочия, всички са едно” (Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144).
Какво се знае за горната добавка на българския преводач? "Разположението на тази добавка в Cod.Vat.Slavo 2,fr.124r твърде интересно. Първата част от нея ("При Константин Брадати стана шестият вселенски събор") е на 7 и 8 ред отгоре надолу (на осмия ред започва обяснителна бележка-приписка на латински език). Следва миниатюра представяща същото събитие (Вж. Дуйчев. И. Миниатюрите на Манасиевата летопис. С., 1964, №45). Под миниатюрата е изписана останалата част от добавката..."(с. 234). Ето:







Българският читател ще има възможност да се запознае с хроника (http://history.rodenkrai.com/new/), която отдавна е предмет на проучване от специалистите и която е ценна част от старобългарската литература, писана по нареждане на цар Иван Александър (1331-1371).

"...Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи, и сърби, и прочия, всички са едно”(Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144)...".

За да се разбере какво има предвид българския книжовник във връзка с горния пасаж, е необходимо да се знаят и другите негови добавки към Манасиевата хроника. Така напр., когато Манасий пише за Новохудоносор и съобщава колко земи е превзел, българския преводач прави следната добавка: "От този Новохудоносор халдейското, асирийското, мидийското и вавилонското царство бяха едно" (с. 64). Тоест, българския преводач, по отношение на пасажа, че "власи, и сърби, и прочия, всички са едно" има предвид, че са подчинени от българите...

Особено ценно е и това негово сведение: „При този цар Анастасий българите започнаха да превземат тази земя, като преминаха при Бъдин. А преди това започнаха да превземат долната Охридска земя и след това цялата тази земя. От тръгването на българите досега са изминали 870 г.". Това е допълнил към главата за царуването на Анастасий (491-518) българския средновековен преводач на Манасиевата хроника...(Хрониката на Константин Манаси., С., 1992, с. 123). В превод на английски :“During the reign of King {Emperor} Anastasius, the Bulgarians began to invade this land, by surpassing {Danube} at Bdin and began to seize… first the lower land of Ohrid, then this whole land. From the beginning of Bulgarian movement 870 years have passed…”

By: Constantine Manasses { c. 1130 - c. 1187 }
Remarks: Bulgarian translation of Constantine Manasses chronicle dates appr. 1360 A.C.

Anastasius I c. 430 – July 518 was Byzantine Emperor ruling from 491 to 518.
цитирай
2. vmir - Само една не особено съществена забележка за коректност -
19.04.2014 09:41
В англоезичния превод не пише, че Охрид е презвет преди Бъдин, а обратното.

И едно много любопитно допълнение - самия Чертков твърди, че БЕЗ всякакво съмнение, ПОНЕ половината от хуните са славяни. Противоречието в тезата му има само едно логично обяснение - той приема, че славяните са били винаги по-многочислената част във всички съюзи на българите. Това обаче ни отвежда на парадокса, че византийските летописци са проспали пристигането на славяните на Балканите. Чертков също обръща внимание на този факт и специално внимание на единствения документиран случай, който описват подробно византийските хроники за нещо наподобяващо нахлуване на славяни през Дунава на Балканите. Това е описание как славяните са "опустошили" Тракия и е изключително любопитно например с факта, че са били общо на брой 3000 човека, които са се разделили на два отряда от 1800 и 1200 души съответно. Всеки от тези два отряда, без каквото и да било съдействие помежду си, е кръстосал Тракия нашир и длъж, превземайки укрепени крепости по пътя си, пленявайки пъти по-многочислени гарнизони и военни части, отнасяйки обратно през Дунава като част от плячката около 15000 пленници. Чертков сам отговаря на въпроса как е възможно всичко това да бъде свършено само от 3000 човека, и трябва да признаем, че отговора му не е лишен от логика - славяните, преминаващи Дунава, идват в родни земи, където се радват на всестранна подръжка от местното население. В подкрепа на същото, Чертков цитира и друга византийска хроника за византийски военен поход на север от Дунава, на връщане от който местното население около Стара планина напада византийската армия и освобождава няколкостотин пленници от северната страна на Дунава.

Да запитаме сега, след като и славяните, и българите са живели на север от Дунава, освен това и едните и другите са били в хунския съюз, откъде следва, че само българите са пришълците, а славяните са "местните"??? Такова нещо за мен може да следва само от глупава преднамерена лъжа.
цитирай
3. letopisec - 2. vmir
19.04.2014 10:09
Благодаря за коментара. Бих искал само да допълня, че в сведенията на Менандър и Теофилакт от VІ в. за славяните, много ясно се разказва за това, че те не познават как да правят оръжия от желязо, което веднага отхвърля дори възможността това да са траки. Освен това, явно все пак траки са общували със славяни и аз съм склонен да се съглася с Чертков, че името на кривичите е заето от това на траките-кробизи, но...авторите от VІ в., даващи сведение за склавини са категорични, че те не познават и бойното умение и че са наемници на българи и авари, без тях славяните не са можели да минат на юг от Дунав. Опасенията на византийските пълководци идва от факта, че големи общински групи от тия славяни, не са се връщали на север от Дунав, а наистина са се заселвали на опустошената земя в Мизия, която още Прокопий свидетелства, че е била масово обезлюдена от нападенията на кутригурите...Чертков определено избягва да каже истината за склавонските общини и е доста интересто глотогенечичното отъждествяване - разбира се без покритие - между мизи и славянската дума "мужик", мужи ....Близостта на езика между траки и славяни не бива да ни учудва, българите - според мен - също са говорели близък на тях език, кимерийския...
цитирай
4. vencivvg - Къде са славяните преди 6 век ?
19.04.2014 13:05
За да не се смесват славяни и траки, за да не се разпространяват такива теории като тази на Чертков , мисля че трябва ясно да се каже къде са славяните преди 6 век ?
Това мисля не е обяснено добре. Ако има някаква карта на която са отбелязани славяни преди 6 век ( аз защо не и още по-рано ) е добре да се даде. Или някакъв източник в който става дума за славяни преди 6 век. До 6 век никой не е чувал са славяни, никой не е воювал с тях и изведнъж се появяват от нищото. Ето например знаем, че предците на българите под ръководството на Атила са вюювали с Римската Империя, къде са славяните по това време ? Мисля, че не само на мен не ми е ясно, ще бъде интересно и на останалите читатели.
цитирай
5. get - - След купищата "наукообразност" твои писания ... плюс щуротиите на блогъра "Атил" ...
19.04.2014 13:27
... не ми остава да кажа друго, освен - Това при теб не е наука, а ФОЛК история ?!

- В сравнение с историците Ц. Гинчев и Г. Ценов, към които се отнасяш ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО-УНИЗЯВАЩО - твоят историография, Е опит за ... и от там НЕука!

- Отново ти ПОТРЕТЯМ вече казани от мен неща в блога ти!
1. Поне до ПЕТИ ВЕК - От Памир до Атлантика имаме НЕПРЕКЪСНАТ ЕВРОПЕЙСКИ МАСИВ от ЕДНО етносно и езиково народи!
2. Гърчците са ПРОДУКТ (последващ) от ЕТНОСЕН и ЕЗИКОВ МИКС м/у Европейско и северно африканско + близкоизточно СЕМИТО ЕЗИЧНО население!
3. Относно ВЕЛИКО-рОССите, те са ПРОДУКТ от друго етносно МИКСИРАНЕ на ФИНО-УГЪРСКО(етносно и езиково население) с ЕВРОПЕЙСКО такова!
4. Какви са ОСНОВАНИЯТА та слагаш, ЗНАК ЗА РАВЕНСТВО м/у СКЛАВИНИ (от късно--антични и ранно средновековни източници) и КЪСНОТО от СРЕДЕТА НА СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК упоменаване на СЛАВЯНИ?

- Поради СМЕШНО-оПИСАТЕЛНОТО ти упорство, досущ като на един СТАРО-заветен юдеин, да извеждаш ЕТНОСНА МНОЖЕСТВЕНОСТ от Едно митично ПРА-племе или РОДИТЕЛ-патриарх (?) Като цяло, научните ти тежнения избиват в науко-образност!

- С още по-БУДЕЩОТО СЪМНЕНИЕ УПОРСТВО - Да СЛАГАШ ЗНАК ЗА РАЗЛИЧИЕ между ОПРЕДЕЛЕНО РОДСТВЕНИ, като ПРОИЗХОД НАРОДИ ... Започваш да ми звучиш, като СЪЗНАТЕЛЕН (но добре маскиран проводник) на ПАН-скиФската и от там Пан-славянска Идеология а не наука История ... на Велико-рОССките узурпатори на Българската история, език и култура ?!

- Знам какво ще кажеш - Ма то българите НЯМАТ НИЩО ОБЩО с ПО-ДРЕВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ИЗВЕСТНО ни като "траки" или "скити-сака" ? - Те са КИМЕРИЙЦИ ! Тогава съм длъжен да попитам: КАКВИ СА КИМЕРИЙЦИТЕ? Към КОЕ ПО ГОЛЯМ ЕТНОСНО-ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО ПРИНАДЛЕЖАТ ?! Тюрки, угри-фини, семити или ... ?

П.П.
И понеже вече ми втръсна с БЕЗАДРЕСНАТА си употреба наместо слОвЕнство//слОвЕни ... от там и производната му СЛОВО=Ензик(старобългарски) последното смислово се припокрива с НАшРОД - Тоест СЛОВ-ЕнЗИК-НАшРОД са синонимни в СТАРО-БЪЛГАРСКИЯТ ни език ПОНЯТИЯ идващи и Казващи ни ОБЩНОСТ, на произход, слово, култура и обичаи!
ВТОРО: Вземи прочети поне ...! Славянские древности( 1848 г. ) на Първият пан-слАвЯнист Павел Йозеф Шафарик ? - Поне от него да ти стане известно/ясно Че ? ... "формата "СЛАВЯНЕ" за ПЪРВИ ПЪТ се появява в граматиката на Милетий Смотриский, в 1619 г. ". Цитат(по): П. Й. Шафарик. От "Славянские древности", М., 1848, т. П, кн. 1, с. 64,65/.
цитирай
6. shtaparov - Подкрепям идеята на статията...
19.04.2014 13:59
Подкрепям идеята на статията и гласувам за нея добавяйки само,че древният летописец не случайно е писал "власи,и сърби,и прочия,всички са едно". Той несъмнено е искал да каже,че власите,сърбите и останалите балкански народи имат един произход с Българите.
цитирай
7. vmir - 3. letopisec,
19.04.2014 14:01
Това са интересни сведения за славяните, но моето впечатление е, че понятието "славяни" e чисто спекулативно и ако има връзка с етнос, тя е или случайна, или тенденциозна (никога обективна) или основателна дотолкова, доколкото някаква не особено лицеприятна от цивилизационна гледна точка групова особеност или привичка е била приписвана на цяло племе, за да се даде все пак някаква характеристика на неговата странност или изостаналост. Досега не съм срещал доказателство за съществуването на славянски етнос, а определенията и описанията им се свуждат единствено до бит и навици (някои им приписват мироглед и религия, но не съм видял сериозни аргументи), накратко казано, обобщаването на описанията създава силното усещане, че на късното определение "славяни" изкуствено се пришиват етнически характеристики изсмукани от пръстите, а всичко по-ранно, което е приравнено към обобщението "славяни" e чисто и просто характеристика на социално положение и нищо повече от него. Погледни само - нима и днес в България няма неграмотни хора, които си обясняват световните процеси единствено със заговори, евреи, рептили, кемтрейлс и банкери-кръвопийци? Трябва ли да броим тези хора за етнос различен от този на образованите българи, които притежават съответното образование, и квалифициран инструментариум за творческо владеене на съвременни технологии, само защото разпространението тези знания и умения се се саботират поради неудобството им за типове, държащи да контролират големи групи стряскани, суеверни или полуобразовани хора? Нима манипулаторите няма да подстрекават неграмотниците да се правят на икономисти, инженери, мениджъри и всякакви други специалисти, да ги подстрекават да саботират всяко съвременно знание и умение, да клеветят всеки, който притежава качества, с които да застраши властта им над неграмотниците? Защо навремето големи групи хора да не са били подлагани на същото вторично подивяване, на каквото са подложени доста българи днес?
цитирай
8. vmir - 8. bogoizbrania,
19.04.2014 18:39
просто вземи тези книги в ръце, погледни им годината на издаване и ще разбереш дали знанията се появяват и за останалите в момента, в който някой ти каже за тях. Не е сложно, а истината не изисква суперинтелект, за да бъде видяна.
цитирай
9. letopisec - Абсолютно правилно. Няма ги...
19.04.2014 18:49
vencivvg написа:
За да не се смесват славяни и траки, за да не се разпространяват такива теории като тази на Чертков , мисля че трябва ясно да се каже къде са славяните преди 6 век ?
Това мисля не е обяснено добре. Ако има някаква карта на която са отбелязани славяни преди 6 век ( аз защо не и още по-рано ) е добре да се даде. Или някакъв източник в който става дума за славяни преди 6 век. До 6 век никой не е чувал са славяни, никой не е воювал с тях и изведнъж се появяват от нищото. Ето например знаем, че предците на българите под ръководството на Атила са вюювали с Римската Империя, къде са славяните по това време ? Мисля, че не само на мен не ми е ясно, ще бъде интересно и на останалите читатели.


Славянските племена са живеели на териториално-общинен признак, начело със старейшина, чието име - според Менандър - било "мужикий"...Те нямат етносно самосъзнание и дори в Повест временных лет ясно пише, че никога не са имали собствен цар, все са били под ръководството на някой друг народ...
цитирай
10. get - @ 8. bogoizbrania - По отношение на едно сте прав ... по отношение на друго грешите ?!
19.04.2014 18:53
bogoizbrania написа:
споменати тук не може да е от преди перестройката или средата на 80-те години на миналия век. Едва тогава се избутва тракйската теза и ученици като мен бяха свидетели на откриването на тракийците и прочее глупости.


- Действително, от СЕДЕМДЕСЕТТЕ години, след създаване ЦЕЛЕНАСОЧЕНО (според мен !) на Института по Тракология - Изкуствено бе създадено разделение, между родствени и с ОБЩ ГЕНЕЗИС НАРОДИ ... Водещи корена си от ПРОТО-ЕВРОПЕЙЦИТЕ?!

- Тогава, в сАветската историческа наука, на база това разделение ... Започна един процес - Който бих нарекъл на СКИ>Ф<ОМАНИЯТА! - Ерго Великата руска империя ВОДИ НАЧАЛОТО СИ ОТ скитските племена?! За тях ВСИЧКО ЩО БЕ НА СЕВЕР от р.Дунав е все скиФ - Ерго руснак!
- Траките бяха ПРЕЕКСПОНИРАНИ и след това АНИХИЛИРАНИ в социалистическите историографии - За да отстъпят място на СЛАВЯНИТЕ и съответно ПРА-БЪЛГАРИТЕ (тюрки) !
- Това бе направено не толкова от исторически ... А от политически подбуди, целящи далеко-заложени ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ! - България и нас, българите КАТО НАСЛЕДНИЦИ ПРЕКИ ... На местно и много старо ПРОТОЕВРОПЕЙСКО НАСЕЛЕНИЕ! - Ни изкарват натрапници, агресори и завоеватели на ЗЕМИТЕ НА ДЕДИТЕ ни!
- Тази спекулация, бе създадена още от Имперската руско-царска политика, и нейните ПОСТОЯННИ АПЕТИТИ към ТОПЛИТЕ МОРЕТА (разбирай: Проливите, Бяло и Егейско море !)!! Тази не наука а ПОЛИТИКА ... на имперски апетити е заложена в Московското(първо княжество) после Царство, а вече в много по-късно време Империя !! ... Чрез теократично-политическата (с претенции за научност ?) ИМПЕРСКА ДОКТРИНА - За Москва, като Наследница на Византия ... Тоест, това ЗАЛЯГА още от 16-ти век в тяхната политическа и държавна доктрина ОТНЕСЕНО КЪМ южните им Съседи УКРАИНЦИТЕ(близко родствени на нас Българите) и на нас Българите!!

- Който не съзнава тези прости истини - Работи в угода на Руската имперска кауза! Като един Ев. Булгарис ... или съвременните му епигони, "български" историци!!

- Бог да пази България!
цитирай
11. letopisec - 5. get
19.04.2014 19:00
Как възприемате, драги Гет, етно-единството, според вас, като то не е познато дори на древните гърци, които различават скити от савромати, от траки, от будини и т.н.? Как точно виждате това "едно"? Аз ще ви отговоря: вие искате да ни кажете, че общоезиковото естество, напр. на стария научен индоевропейски език, днес трябва да се възприема отбратно: а защо? Защото както пише академика учител на Спароток, в основата на вси стари индоевропейски езици е руския, той и словенски, демек от слово, както са казали панславистите, другите са "неми", т.е. немци...Че немците също говорят индоевропейски... Какви са кимерийците? Не са скити и траки, източниците ги различават от тях, независимо, че археологическата им култура е скитска, но - забележи - днес вече е доказано, че първо тази култура е била кимерийска, а след това вече има артефакти за скитска...Какъв език са говорили кимерийците? Индоевропейски, близък до славянския, дори близък до иранския, до тракийския....Езикът ли, според теб прави етноса, Гет? Имаме ли вече македонски език, понеже от 1992 г. има "македонска държава". Имаме ли македонски етнос? Не, не...Нямаме и тракедониски етнос, независимо от напъните на Чертков, Цани Гинчев и Ганчо Ценов...
цитирай
12. letopisec - За Вас коментар № 1, там вече Ви е отговорено...
19.04.2014 19:01
shtaparov написа:
Подкрепям идеята на статията и гласувам за нея добавяйки само,че древният летописец не случайно е писал "власи,и сърби,и прочия,всички са едно". Той несъмнено е искал да каже,че власите,сърбите и останалите балкански народи имат един произход с Българите.

цитирай
13. letopisec - Напълно съм съгласен с Вашия коментар...
19.04.2014 19:03
vmir написа:
Това са интересни сведения за славяните, но моето впечатление е, че понятието "славяни" e чисто спекулативно и ако има връзка с етнос, тя е или случайна, или тенденциозна (никога обективна) или основателна дотолкова, доколкото някаква не особено лицеприятна от цивилизационна гледна точка групова особеност или привичка е била приписвана на цяло племе, за да се даде все пак някаква характеристика на неговата странност или изостаналост. Досега не съм срещал доказателство за съществуването на славянски етнос, а определенията и описанията им се свуждат единствено до бит и навици (някои им приписват мироглед и религия, но не съм видял сериозни аргументи), накратко казано, обобщаването на описанията създава силното усещане, че на късното определение "славяни" изкуствено се пришиват етнически характеристики изсмукани от пръстите, а всичко по-ранно, което е приравнено към обобщението "славяни" e чисто и просто характеристика на социално положение и нищо повече от него. Погледни само - нима и днес в България няма неграмотни хора, които си обясняват световните процеси единствено със заговори, евреи, рептили, кемтрейлс и банкери-кръвопийци? Трябва ли да броим тези хора за етнос различен от този на образованите българи, които притежават съответното образование, и квалифициран инструментариум за творческо владеене на съвременни технологии, само защото разпространението тези знания и умения се се саботират поради неудобството им за типове, държащи да контролират големи групи стряскани, суеверни или полуобразовани хора? Нима манипулаторите няма да подстрекават неграмотниците да се правят на икономисти, инженери, мениджъри и всякакви други специалисти, да ги подстрекават да саботират всяко съвременно знание и умение, да клеветят всеки, който притежава качества, с които да застраши властта им над неграмотниците? Защо навремето големи групи хора да не са били подлагани на същото вторично подивяване, на каквото са подложени доста българи днес?

цитирай
14. letopisec - 11. get
19.04.2014 19:08
Гледам, че напоследък се занимаваш с религия, не с история...
цитирай
15. leonleonovpom2 - Ами много добре е написано в точка ...
19.04.2014 19:42
Ами много добре е написано в точка две кои са славяните, къде са живели и така нататък , Така става ясна причината за необяснимото минаване в небитието на многобройните траки и появата от нищото на също така многобройни славяни.
Ами то е все едно Амазонка, чийто извори не са съвсем уточнени, от тях ,до Атлантическия океан да е равномерно пълноводна.
Не може да се отрича или налага нещо за което нямаш ясна теза какво е или в случая какви са
Става дума за траки, славяни и както сполучливо допълни Гет за влезлите в митологията кимери, които живеят в зоната на мрака, там, където слънцето се скрива.
Такива чудеса стават в цирка, но да изчезне без следа най-многоброен народ като траките и от нищото да се появят също така многобройни славяни не е циркаджилък, а дава повод за сериозен размисъл
Не си длъжен да ми отговаряш, но имай предвид ,че присмехулното ти отношение инициира тематики, с които никога не бих се занимавал и нещо по-важно, такова отношение помпи само ниско ,зле прикрито самочувствие е и е демонстрация на повърхностно отношение към наистина сериозна тематика
Както сериозно е подходил Гет, с чиято схема от прото европейски език съм напълно съгласен! Вижда се, че сериозни следи от него има и в днешния ни език

цитирай
16. get - - Намерил кой да ме упреква в мистицизъм и езотерика :))) !
19.04.2014 20:14
letopisec написа:
Гледам, че напоследък се занимаваш с религия, не с история...


- Не са ЛЮБИМИТЕ ТИ АВТОРИ от които преписваш на поразия за ЕТНОГЕНЗИСА на Кимерийците, същите които СЛАГАТ ВРЕМЕВАТА ГРАНИЦА от ЧЕТИРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ преди НАША ЕРА, като обявяват населението от преди този времеви хоризонт за "пред индо-европейско" ?

- А точно тези, ПАНСЛАВИСТИ поставят тази ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВРЕМЕВА ГРАНИЦА - с оглед ИСТОРИЧЕСКИТЕ СИ НАПЪНИ да изкарат ЧЕ ОГНИЩЕТО от КОЕТО СА СЕ ПОЯВИЛИ ПРОТОЕВРОПЕЙЦИТЕ е от ... ? ВИЖ САМ! https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/IE_expansion.png - С това, и ТАКА ИЗОБРЕТЕНАТА "КУРГАННА ТЕОРИЯ", на практика ЛЮБИМИТЕ ТИ продължители на ПАНСЛАВИСТИТЕ(?) ... по този начин, зачеркват КОНТИЮНИТЕТА между ПО-СТАРИТЕ от МАЛА АЗИЯ И БАЛКАНИ КУЛТУРИ - Обявявайки ги за ПРЕД-ЕВРОПЕЙСКИ!!
- Поради тези им простотии, Пан-туранистите от Тюркия, се изкарват ЕВРОПЕИДИ и наследници на Хети и Троянци?!

Така че ?
- Продължавай СМЕЛО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ДРУГАРЮ МИЛЧЕВ в този дух ... След време ще ти се осигури явно подобаващо място - на Стената на славата, в Руско-"славянската" академия на науките ?!

- ОТНОВО ЗА №-ти път ПОТРЕТЯМ ! - На практика ТЕЗИ С ПРЕТЕНЦИИТЕ за НАЙ-ГОЛЕМИТЕ "славяни" са в голямата си част УГРИ(като произход !) - Променили вследствие на Културното и езиково повлияване от НАС БЪЛГАРИТЕ (!) Език и култура !!
- По тази причина, НИЕ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ, сме ДИСКРЕДИТИРАЩ ги, като ЛЪЖЦИ ФАКТ.
Поради тази причина - Както са ни "освободили" така и ще ни заГРОБят, като народ и държава!

- А ти продължавай да пишеш за родственост м/у европейци-кимери и да им преписваш езикови и етносни релации с народи, които дори не са от семейството на Ииндо-евдропейците!
- Жалка и срамна работа - за един българин!
Поради това, отново ще кажа: Бог да пази България ! - от такъв род "историци", като ваша милост!

- А на тази "напомпена" с псевдо-ученост глупост, не намирам смисъл да отговарям !!
letopisec написа:
Защото както пише академика учител на Спароток, в основата на вси стари индоевропейски езици е руския, той и словенски, демек от слово, както са казали панславистите, другите са "неми", т.е. немци...Че немците също говорят индоевропейски... Какви са кимерийците?


- Отговора е ЕЛЕМЕНТАРНО-ПРОСТ - До ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК предците на ВЕЛИКО-РУСИТЕ говорят по-скоро на УГРО-ФИНСКИ отколкото на език от групата на ЕВРОПЕЙСКОТО СЕМЕЙСТВО, ЕЗИК !!
- Ето ти нагледен пример, за Това което обяснявам?
https://www.youtube.com/watch?v=h0vQ9_BhU1M
.... В ЕЗИКА на Бурановските бабушки(от "Евровизия-2012г.) - Бураново(родното им) е на не повече от СТО КИЛОМЕТРА от Москва - Народа говори език от групата от УГРО-ФИНСКИТЕ като БИТОВ - А на РУСКИ(с произход от СТАРО-БЪЛГАРСКИ) е официалният им СВЕТСКИ език!

- Ка-амон Евребари! да ядем леб ... това пеят БАБИТЕ на езика си от групата на УТЪРСКИТЕ-ерзя-мокша-мордва!!
- Това ако не искаш да разбереш - Язък ти за претенциите, че се занимаваш сериозно с наука ... било то история, било лингвистика :)))!
цитирай
17. letopisec - 16. leonleonovpom2
19.04.2014 20:17
Г-н инж. Симеонов, не разбрах, смятате, че се отнасям присмехулно към един лъжец като руският панславист Чертков, който директно лъже, понеже в "Манасиевата хроника" пише, че българите са "многочислени", а той твърди обратното?
цитирай
18. leonleonovpom2 - Не, Милчев!
19.04.2014 20:56
На мои въпроси отговаряше присмехулно.
При преводи не е задължително направилият ги да е лъжец, може и да е сгрешил
Разликата е голяма - едното е злонамерено, другото не, грешка на превода е.
Много лесно може да се сгреши при превод, особено на непозната материя.
Например на френски конструкцията за отрицание в изречението е много близка до -само.Малко недоглеждане и вместо да отречеш нещо, може да кажеш, че само то може да стане. Подобни неща има и в други езици
Затова в науката се употребява сгрешил.
Сгрешил е Иречек, признал си е ,че е сгрешил, не са му казали, че е лъжец, Грешки има и Ганчо Ценов, изобщо няма безгрешен човек
Затова, след като няма категорични доказателства за лъжа, например самопризнание, добре е да се казва - сгрешил
Иначе нивото пада близко до махленското
Например, Айнщаин -да допуснем, че оборят теорията на относителността.
Ще кажат-сбъркал е, няма да го обвинят в лъжа!
цитирай
19. get - - Не говорим толкова за Чертков(Александр Дмитриевич) а за твоята интепретация на "извори" ... ?
19.04.2014 21:22
letopisec написа:
Г-н инж. Симеонов, не разбрах, смятате, че се отнасям присмехулно към един лъжец като руският панславист Чертков, който директно лъже, понеже в "Манасиевата хроника" пише, че българите са "многочислени", а той твърди обратното?


- Ето ти пример с написаното от Procopius в "History of the Wars" ? - и твоето КАТЕГОРИЧНО извеждане, на българският ПРОИЗХОД КАТЕГОРИЧНО И САМО от КИМЕРИ ?!
" Тогава, докато Хонорий държеше имперска власт на Запад, варвари завзеха земите им, и ще кажа кои са те и по какъв начин те направиха това. [395-423 AD] Имаше много готски народи в по-ранни времена, точно както и понастоящем, но най-големите и най-важни от всички са готи, вандали, вестготи и гепиди. В древни времена, ОБАЧЕ, ТЕ СА НАРИЧАНИ Sauromatae(белодрешковци – б.м.) и Melanchlaeni(чернодрешковци – б.м.) ИМА(и сега(!) – б.пр.) някои, които наричат тези народи ГЕТСКИ(!).Всички те, се отличават един от друг, само по техните имена, както е казано, и не се различават по нищо друго .(...) Защото всички ТЕ СА ОТ АРИАНСКАТА ВЯРА И ИМАТ ЕДИН ЕЗИК, наречен готски и, както ми се струва, че всички те произхождат от едно племе, а по-късно от имената на тези, които предвождали всяка група бяха различаеми. ТЕЗИ СА ХОРАТА ИЗПОЛЗВАЛИ ДА ЖИВЕЯТ НА река Истър ОТ СТАРО ВРЕМЕ. На Gepaedes е притежание и страната на Сингидунум и Сирмиум (по) Късно , от двете страни на река Истър, където те са останали устроени дори до времето ни."

- Чакам коментарите ти, ПО КАКЪВ ПРИЗНАК ДА РАЗГРАНИЧИМ тези родствени народи/племена - За които и самият автор-ОЧЕВИДЕЦ, казва:"Всички те, се отличават един от друг, само по техните имена, както е казано, и не се различават по нищо друго" ? - Някъде да четем за "неми", та от там ПРОСТОТИИТЕ за "немци" и "славяни" ... Тези басни, с които ни захранваше българската историография и лингвистика по отношение етимология и произход на ЕТНОНИМИ - Било, като "славяни" било, като "немци", тоест германци ?!
- Айде, папагале докажи "мислене" ?:))
цитирай
20. lightsaber123 - Аз съм лаик, но...
19.04.2014 21:55
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

Вижте какви безобразия се публикуват в уикипедия - когато в гугъл се търси думата българи. Вече два пъти пиша за това с надежда, някой ако има как да го промени. Това е меко казано брутално.
цитирай
21. letopisec - 20. get
19.04.2014 22:40
Гет, Вие отново демонстрирате ниска образованост в историческата наука. Не само че Прокопий никъде не пише за гети, а само за готи, но и ясно Ви казва, че гепиди, готи и вандали, нямат нищо общо с българите утигури и кутригури, които произхождат, според Прокопий, от кимерийците. Гепидите, както и гореизброените, са до 455 г. васали на хуно-българите и едва след това гепидите, по тяхна молба към Маркиан и Авитус, стават федерати на Рим в посочения от теб регион около Сирмиум и Белград/Сингидиум...Папагал, ще наричаш учителите си, явно на ниво не по-високо от твоето...
цитирай
22. letopisec - Когато един Чертков е изговорил лъжа, повторена от десетки панслависти и български лакеи, това е лъжа, наложена политически от Москва, а не грешка...
19.04.2014 22:41
leonleonovpom2 написа:
На мои въпроси отговаряше присмехулно.
При преводи не е задължително направилият ги да е лъжец, може и да е сгрешил
Разликата е голяма - едното е злонамерено, другото не, грешка на превода е.
Много лесно може да се сгреши при превод, особено на непозната материя.
Например на френски конструкцията за отрицание в изречението е много близка до -само.Малко недоглеждане и вместо да отречеш нещо, може да кажеш, че само то може да стане. Подобни неща има и в други езици
Затова в науката се употребява сгрешил.
Сгрешил е Иречек, признал си е ,че е сгрешил, не са му казали, че е лъжец, Грешки има и Ганчо Ценов, изобщо няма безгрешен човек
Затова, след като няма категорични доказателства за лъжа, например самопризнание, добре е да се казва - сгрешил
Иначе нивото пада близко до махленското
Например, Айнщаин -да допуснем, че оборят теорията на относителността.
Ще кажат-сбъркал е, няма да го обвинят в лъжа!

цитирай
23. letopisec - Така е, разбирам Ви. Правилно сте се ориентирал да четете моя блог. Тук бием шамарите на тракедонисти и тюркисти...
19.04.2014 22:42
lightsaber123 написа:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

Вижте какви безобразия се публикуват в уикипедия - когато в гугъл се търси думата българи. Вече два пъти пиша за това с надежда, някой ако има как да го промени. Това е меко казано брутално.

цитирай
24. leonleonovpom2 - Обясни Летописец, какви шамари ...
19.04.2014 23:21
Обясни Летописец , какви шамари биете тук и за какво, което е по-важно.
Това засилва съмненията ми, че за някои тук форумът е силов, а не исторически Има един доказан силовак тук, при наличие на втори натам отиват нещата
Или се лъжа. Виж в този случай грешката наистина може да мине за лъжа.
Но ако Айнщайн е сгрешил и милиони са повторили заради това грешката, това вече не е ЛЪЖА
Проверяват, установяват и толкова Не е господ, който не греши!

Впрочем ,ти се опитваш да ме заблудиш, да ме излъжеш не можеш, отклонявайки разговора в друга посока
Казах ти в т.2 от руския текст има нещо много интересно: Словените, още едва ли не при македонските царе обитавали сегашните си места и се наричали с други имена-илирийци, траки....Цитирам по памет, не дословно
Значи словените са траки.
Лъжа ли, че Паисий е написал ,че някои словени се нарекли болгари?!
Така, какво излиза в края на краищата?!
Траките са словени, българите -словени.
Следователно българите са траки!
Господин Милчев громи траките, или там каква беше думата.
Следователно громи българите!
Похвално!
Така излиза, драги Милчев, не клеветя!
Милчев, понеже намеси македонците имам един въпрос, ако искаш отговори тук, не е по темата наистина, но стана дума за македонските царе , ако пък искаш, смятам, че ще се справиш, напиши постинг със заглавие от вида:
"Кой са македонците в древността и...сега"
Има ли разлика в двата типа македонци или няма и защо според тебе?Ще е интересно и любопитно, да се разбере мнението ти по въпроса, тогава ще ти кажа защо
Весели празници!
цитирай
25. get - @22. letopisec - 20. get - E как да не ви нарека папагал ... ?
20.04.2014 02:28
... по причина мързел или високомерие не ви достигна търпение да прочетете внимателно цитата по Прокопий(?)! Там човека си пише едно към едно и следното относно ЕТНОНИМ(?):
- ИМА(и сега(!) – б.пр.) някои, които наричат тези народи ГЕТСКИ(!).

ВТОРО: Което смятах да пропусна, но явно наложително да упомена е че ? Както Чертокв, така и Шафарик - извеждат ПРОИЗХОДА НА "славяните" не от тук от Балкани - а от Апенини! Не от траки а от ... ? Но за да си отговорите на последното многоточие следва да си дадете труда, да прочетете Целите произведения на Чертков и Шафарик - па после да давате "оценки" ?
- И въпреки всичко, ОСТАВАМ СИ С ВПЕЧАТЛЕНИЕТО - че без да показвате, Работите в полза на "пан-славизма" ... или знам ли, "пан-туранизма" ? Зависи от платата :))!
- Косвено доказателство е че оставихте без внимание коментара ми относно ? - Етносният генезис на "московитите"-велико-руси ... Които са и най-големите "славяни" :))!
цитирай
26. letopisec - 26. get - @22. letopisec - 20. get - E как да не ви нарека папагал ... ?
20.04.2014 10:50
Наистина, добре би било да цитирате коректно Прокопий, а не да папагалствате цитати от Г. Ценов, които са некоректни.
цитирай
27. letopisec - Древните македонци са гърци, а днес в Македонската област живеят българи...Просто е...
20.04.2014 10:57
leonleonovpom2 написа:
Обясни Летописец , какви шамари биете тук и за какво, което е по-важно.
Това засилва съмненията ми, че за някои тук форумът е силов, а не исторически Има един доказан силовак тук, при наличие на втори натам отиват нещата
Или се лъжа. Виж в този случай грешката наистина може да мине за лъжа.
Но ако Айнщайн е сгрешил и милиони са повторили заради това грешката, това вече не е ЛЪЖА
Проверяват, установяват и толкова Не е господ, който не греши!

Впрочем ,ти се опитваш да ме заблудиш, да ме излъжеш не можеш, отклонявайки разговора в друга посока
Казах ти в т.2 от руския текст има нещо много интересно: Словените, още едва ли не при македонските царе обитавали сегашните си места и се наричали с други имена-илирийци, траки....Цитирам по памет, не дословно
Значи словените са траки.
Лъжа ли, че Паисий е написал ,че някои словени се нарекли болгари?!
Така, какво излиза в края на краищата?!
Траките са словени, българите -словени.
Следователно българите са траки!
Господин Милчев громи траките, или там каква беше думата.
Следователно громи българите!
Похвално!
Така излиза, драги Милчев, не клеветя!
Милчев, понеже намеси македонците имам един въпрос, ако искаш отговори тук, не е по темата наистина, но стана дума за македонските царе , ако пък искаш, смятам, че ще се справиш, напиши постинг със заглавие от вида:
"Кой са македонците в древността и...сега"
Има ли разлика в двата типа македонци или няма и защо според тебе?Ще е интересно и любопитно, да се разбере мнението ти по въпроса, тогава ще ти кажа защо
Весели празници!

цитирай
28. leonleonovpom2 - Древните македонци не са гърци!...
20.04.2014 12:36
Древните македонци не са гърци!
Тръгвам отзад напред Съвременните учени приемат компромисен вариант-междинен народ между гърци и траки, други казват, че са близки до траките.
Има ясни сигнали, че не са, най -малко, чисти гърци
1/ Александър търси при похода си войници , да говори с тях на родния си език В детството си има учители, който го учат на гръцки
Сега , за езика. Гръцкият тогава е бил това, което е бил френския до преди век или английския сега. Работен език!
Какъвто е бил персийския в двора на българските канаси/ не знам защо е останало кан, може би, защото е близко до хан/ !!!!
Но , дори така е хан Аспарух , не е титулован като Чингиз хан или Аспарух хан! Усещаш ли разликата ,.Милчев!?
Второ, Македонците имат държава ,близка по устройство до съвременната. Реално гърците нямат, още по-малко обединена. Направила го е за кратко Спарта с военния си комунизъм
Ако се приемат градовете все пак за държави, устройството им е различно, те са републики, за разлика от Македония А, да Спарта!
Да, но има изборни царе-двама, подобен модел има две хиляди години по-късно Венеция с изборни дожове-двама , но се води република.
Или Спарта и тя е особен вид република с двама царе
Много сериозни различия и в езика и в устройството на гражданското общество, за да се сложи знак на равенство между древни гърци и македонци
Не го слагат и днешните гърци, не знам ти защо го слагаш, ти си знаеш !
цитирай
29. sandlih - Честито Възкресение Христово!@ ...
20.04.2014 12:46
Честито Възкресение Христово!
@ get > Вземам повод от "ОБАЧЕ, ТЕ СА НАРИЧАНИ Sauromatae(белодрешковци – б.м". Съставната дума е от гръцки език, а така е изписана на латински език. До сега никой не го е оспорил, но няма нищо с "бели дрехи"! Преводът от латински на български е савромати, откакто някоя "учена глава" я е въвела в обръщение в историческите изследвания. Второ. Явно, още от първата си "среща" с нея "главата" не е "вдянала", че е от гръцки произход и означава: Г У Щ Е Р О О К И Т Е" &#963;&#945;&#973;&#961;&#945;> саура- гущер, &#956;&#940;&#964;&#953;&#945;>матиа - очи; на латински е stelio oculli. Съмнително е хората от тези народи да са се наричали гущерооки! За Melanchlaeni на гръцки език за черни дрехи излиза маурос руха и на латински нигрум вистубис. Гръцкият обичай е описваните народи да "кръшават" с имената на местностите, където живеят като скити в Скития, а други с нарицателни имена като споменатото меланхлени, андропофаги означаващи странни прозвища, а римляните пък наричали племената на север от Алпите - роднините - germani, а те винаги и сега са се наричали дойч'овци; Птолемей пък събира племената от Скития, Сарматия и Германия на куп и ги кръщава, както си знае; Плиний знае за Германия и Сарматия, но не знае народите й; Прокопий, Йордан добавят свой "принос", Юстиниян сключва договори, като в тях "другата" страна по договор са Сармато федерати или Федерати и така дава повод на един "учен боцман" на всеослушание да твърди!?, че българи било името на "граничарите"! За римляните едни от северните племена, спрямо Дунав, били панонци, други на юг от нея мизийци и траки и т.н., каша след каша, а след 18 век, като се намесят и "славяните", оправията става много трудна, което Чертов решава много лесно "заключавайки", че българите се претопили в "славяните", за които за първи път се споменава, 170 години преди да се роди, от православен свещеник от Западна част на Русия, пораснал в ревностен католик! За българите пише, че са познати от 4 век и били БИЧ, та савромати=бели дрехи, не сега, а по-късно!!
цитирай
30. get - @ 27. letopisec - 26. get - @22. letopisec - 20. get - E как да не ви нарека папагал ... ?
20.04.2014 12:48
- Май не си само папагал а и клеветник ? - Доказвам !
Първо да ти кажа, че цитата МИ е от Английски(НЕ Е по Г.Ценов) ! А Е ПРЕВОД от/НА Германският свод на исторически документи (създаден в Мюнхен, още през 19-ти век) – така че, не го увъртай, като „килифарец” отклонявайки темата от НЕУДОБНИ ЗА ТЕБ ВЪПРОСИ ?!
ВТОРО:
ДА ТИ ПРИПОМНЯ БЪЛГАРИНО!! - Какво ни казва Г.С.Раковски ?
"(…)ние се заузехме да напишеме "Основните начала за българската най-стара повестност", ОТХВЪРЛЯЮЩИ на страни СКИТСКИТЕ И ТАТАРСКИТЕ ЯМИ, в които тъй немилостиво СА НИ ХВЪРЛЯЛИ и стари, и нови ПИСАТЕЛИ, КОИ СА ПИСАЛИ ЗА НАС, БЕЗ ДА ПОЗНАВАТ ЕЗИКА НИ, НАРОДНИТЕ НИ ОТ СТАРОСТИ СЪХРАНЕНИ ОБРЯДИ И ОБИЧАИ, СТАРОНАРОДНОТО НИ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ, ПЕСНИТЕ, ПРИКАЗКИТЕ И ПОСЛОВИЦИТЕ НИ, първобитните НАИМЕНОВАНИЯ на местата, ПО КОИТО ЖИВЕЙМЕ ОТ ПАМТИВЕКА и проч., и проч.
Не по-малко ОТХВЪРЛЯМЕ и неосновната мисъл, коя са имали сички почти досега учени, че МЯСТО ПЪРВАГО ПОЯВЛЕНИЯ и разсадник първаго преселения на Славянското >>>>ДНЕС НАЗВАНO(!!!)<<<< племе >> било УЖ ОТ СЕВЕР НА ЮГ, а именно ОТ РУСКИТЕ ПУСТИНИ<<<, по които са ни скитали историците неуморно; а не от ЮГО-ВЪЗТОК КЪМ СЕВЕРО-ЗАПАД, КАКТО Е ДЕЙСТВИТЕЛНО И БИЛО ТО ПЪРВО И НАЙ-СТАРО ПРЕСЕЛЕНИЕ.(...)"

- Отново ПОВТАРЯМ, тъй като четеш избирателно и ще пропуснеш казаното от Раковски?
- Той КАТЕГОРИЧНО определя(!)Славянското >>>>ДНЕС НАЗВАНO(!)<<<< племе !!
Забележка:
В тази връзка СЕ ВЪРНИ И ПРОЧЕТИ отново, Какво казва Шафарик - В поста ми под №5 ... "формата "СЛАВЯНЕ" за ПЪРВИ ПЪТ се появява в граматиката на Милетий Смотриский, в 1619 г. ". Цитат(по): П. Й. Шафарик. От "Славянские древности", М., 1848, т. П, кн. 1, с. 64,65/.

ТРЕТО:
- Относно, СПОРА НИ ни (с близо половин годишна давност!), ОТНОСНО АВАРИТЕ? Които ти КАТЕГОРИЧНО изкарваш ТюРК? – А аз твърдя, че са БЕЛИТЕ ХУНИ-ЕФТАЛИТ а от там пост-ЕВРОПЕЙСКО СРЕДНО АЗИАТСКО НАСЕЛЕНИЕ ?!
Цитат по Моневмасийската(гръцка!) хроника !
„Когато Маврикий обладал скиптъра(...) хаганът нарушил договора, предявил прекомерни искания и завладял Тесалия, Елада, Евбея и Пелопонес, като изтребили населението, сами се поселили в тази земя.(...) И така, като завладели Пелопонес, аварите без да се подчиняват нито на ромейския император, нито някой другиму, прекарали там 218(ДВЕСТА И ОСЕМНАДЕСЕТ) ГОДИНИ, сиреч от 6096 година от сътворението на света, която била шестата година от царуването на Маврикий, та чак до 6313 година, която била четвъртата година от царуването на Никифор Стари, който имал син Ставракий. Само източната част на Пелопонес, от Коринт и до Малеос, понеже била скалиста, и недостъпна, не била завзета от сКЛавинското(!) племе и пелопонеският стратег бил изпращан от ромейският император в тази част."
СПРАВКА:
Относно ВРЕМЕВА ДАТИРОВКА – оносно ДВЕСТА И ОСЕМНАДЕСЕТ годишната хегемония на АВАРИТЕ в ЦЕЛИТЕ БАЛКАНИ … включая и Пелопонес!
А. Флавий МАВРИКИЙ(!) Тиберий Август (582 – 602; бил император от 582—602).
Б. Никифор I Геник (760 — 26 юли 811) — византиский император (802—811). Наследен от Ставракий(негов син) ... тежко ранен в битката при Върбишки проход, същият умира след няколко месеца от раните си – Наследява го зет му Михаил I Рангаве (? — 844) — византиски император, от 811—813 год.

С допълнението, че това е първият ми ЦИТАТ – ще последват ДРУГИ от ДРУГИ ХРОНИКИ и АВТОРИ, които по БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН НАЧИН ЩЕ ДА ДОКАЖАТ – Аварите са ЕВРОПЕЙСКО по генезис население, мигрирало в Средна Азия и вследствие военният натиск на Угро-Тюрките+Перси ... След 560 год. принудило се да потърси спасение при РОДСТВЕНИТЕ МУ БЪЛГАРИ от ПРИКАВКАЗИЕТО(днешните Краснодарски и Кубански край!(които според «путинистите» са «руски» ??!), Които(предците ни българи!) го поселват най-напред в Добруджа ... после в Панония ... па после ги разкарват изобщо от Историческата и политическа сцена?! – С цитати! – И то не по любимите ти, Артомонов, Иванчик или Медведская?!

- Тъй като станах многословен - Спирам! - Инак може да ти "изпуши" CPU-то, та отидоха зян "кимерийско-кутригурските" ти напъни :))!

- Прощавай за заядливият ми тон в тези свети за нас Християните дни - но пишем за историята на Нас Българите - та се увлякох ... Още веднъж прощавай и, Христос возкресе!
цитирай
31. get - @30. sandlih - Sauromatae=Г У Щ Е Р О О К И Т Е ... ?
20.04.2014 14:10
@ get > Вземам повод от "ОБАЧЕ, ТЕ СА НАРИЧАНИ Sauromatae(белодрешковци – б.м". Съставната дума е от гръцки език, а така е изписана на латински език. До сега никой не го е оспорил, но няма нищо с "бели дрехи"! Преводът от латински на български е савромати, откакто някоя "учена глава" я е въвела в обръщение в историческите изследвания. Второ. Явно, още от първата си "среща" с нея "главата" не е "вдянала", че е от гръцки произход и означава: Г У Щ Е Р О О К И Т Е"
..........................

- Чел съм това твърдение, за произход от "гръцки" на думата за "САУРА/о/+МАТИ"!

- Позволих си да потърся, близко звучащи ней ... и в други езици - Знаете ли какво излезе? - Излязоха производни като: Светла-Светлост-Зора ... това в санскрит, средно персийски(зендски) ... дори в "мъртвият вече", както го отбелязват с "+", западно "семитски" език, от Палестина/Ливан/Сирия ... се среща като Сора-Сара-Зара/Зорах - синонимни(превеждат го) на български - Светла-Зора-Заря ... Също и с по-далечните релации:"Светлост", "Царствена", "Благородна" ??!
В тази връзка, допълвам, че я има възприетата и с произход от иранските езици Цар, по-старо Сар ... идва от Светло/Саура/Аура/Аурора - Дало в българският "Зора" !
- СарГон=СветлоРоден, хем титулатура, хем признак за благородство по рождение?

- Така че, Ваша воля - да приемете за МЕРОДАВНО ?! - гръцкото:ГУЩЕРООКИ или Санскрито-арийско-авестийското: Светло-Бяло-Зора-Заря ... Зара+тустра ? в случая първата част, "зара" го превеждат, като "злато-златисто" - пак смислово близко, до "светло-блестящо-заря" ?!
- На практика езикът от който са произлезли е ЕДИН наричат го прото-индо-европейски?!

- Честито и вам, Възкресение Христово!
цитирай
32. leonleonovpom2 - Честито Възкресение и от мен!
20.04.2014 14:35
Хора сме, това ни сближава, всичко останало е второстепенно!
цитирай
33. aristotelis - ПРОФ. Д.И.Н. ИЛИЯ ТОДЕВ: Към средата на 9 век България е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари.
20.04.2014 15:06
Честито Възкресение Христово!

Покръстването на България е процес на въвеждане на християнската вяра в България, който започва през 864г. Още със създаването на българската държава през 681 година се оформят два основни етноса – славяни и прабългари. Те обаче не могат да се слеят в един народ, тъй като между тях има съществени различия – племенни, етнически, културно-религиозни, битови. Такова сливане би станало възможно само ако има единна религия и за двете етнически общности, която да наложи общи норми и ценностна система.
Друга причина е необходимостта от християнството за обяснение на задълбочилите се социални различия – „божественият произход на всяка земна власт” и „непротивенето на земните владетели”. Християнският монотеизъм, с идеята си за единен Бог, укрепва самодържавието и единовластието, заложени и в религията на българите.
Към средата на 9 век България е могъща държава, но и&#768; липсва равнопоставеност по отношение на другите европейски държави, тоест тя се излага на международна и културна изолация. Тя е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари.
Нуждата от приобщаване към процеса на развитие на европейската духовна и материална култура, изградени върху християнството налагат приемането на новата вяра. Непосредствено преди покръстването княз Борис I има предложения да приеме юдаизма или исляма, но той предпочита християнството, тъй като той осъзнава неговите предимства. Преди да се покръсти обаче той е имал и битки със съседите - франки, сърби и византийци, които не били с щастлив край за него. Това още повече убедило Борис да приеме християнството. Княз Борис се прекръстил на Михаил през 864 г. Друга важна причина е т.нар. "Дълбок мир", който бива сключен през 863 г. в град Константинопол между славяни и прабългари.
С този договор България приема православното християнство от Византия, а не от католическия Рим. Освен това присъединените вече към България славяни са християни и така се увеличава драстично броя на хората почитащи Исус Христос в държавата.
цитирай
34. aristotelis - Проф. Илия Тодев е доктор на исто...
20.04.2014 15:07
Проф. Илия Тодев е доктор на историческите науки (от 2003), директор на Института за исторически изследвания при БАН (от 2012). Основните му изследователски дирения са в полето на българската история. Професионални интереси има и към балканската и европейската история, църковната история, Източния въпрос, Просвещението. Бил е на специализации в Русия, Англия и Франция. По-важните му публикации са: Българско национално движение в Тракия 1800-1878. С., 1994;Триъгълник на надеждата.[С., 1995]; Към друго минало или пренебрегвани аспекти на Българското национално възраждане. С., 1999; Д-р Стоян Чомаков (1819-1893). Живот, дело, потомци. С., 2003, ч. 1-2; С., 2005; Българско национал-ре­во­люционно движение (1853-1878). С., 2005; Галабер, В. Дневник. Т. 1-2. С., 1998, 2000; Игнатиев, Н. П. Дипломатически записки (1864-74) и донесения (1865-76). Т. 1-2. С., 2008, 2009; Батак 1876 – мит или история? Текстове по Българско възраждане. С., 2010 (ІІ изд. 2013).
цитирай
35. aristotelis - В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
20.04.2014 15:10
В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост.

И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават “македонски” пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри.
Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.
цитирай
36. aristotelis - "Македония е най-големият фалшификатор на балканската история. Тя ще прокълне и майчиното си мляко поради факта, че се отрече от Свети Наум и Свети Климент
20.04.2014 15:15
Македонците са най-големите фалшификатори на историята
Това казва в новата си книга бившият македонски министър-председател Любчо Георгиевски. Македонците са най-големите фалшификатори на историята на Балканите. Това казва в автобиографичната си книга "Това съм аз" бившият македонски министър-председател Любчо Георгиевски.
Книгата трябва да се появи в книжарниците в най-скоро време, но тя вече предизвика огромни реакции в Македония и Сърбия поради някои сензационни разкрития и събития, които са описани в нея. Георгиевски бе един от основните лидери в битката за отделянето на Македония от бивша Югославия в началото на 90-те години на миналия век. Той бе премиер на страната в периода 1998 - 2002 година. "Македония е най-големият фалшификатор на балканската история. Тя ще прокълне и майчиното си мляко поради факта, че се отрече от Свети Наум и Свети Климент", смята Любчо Георгиевски. В книгата си той съобщава и доста неизвестни факти от най-новата история на Балканите. Георгиевски пише, че заедно с бившия сръбски премиер Зоран Джинджич е обсъждал вероятността за размяна на територии между Македония, Албания и Косово. По време на посещението си в затвора на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага Георгиевски е имал и 15-минутен разговор с бившия сръбски президент Слободан Милошевич.
Той потвърждава, че при визитата си във Вашингтон през 1999 година тогавашният държавен секретар Мадлин Олбрайт е поискала разрешение от Македония да бъде извършено нападение срещу Сърбия. "Аз дадох съгласието си за подобна операция, но тя не бе реализирана от САЩ и НАТО", казва още той.
Любчо Георгиевски смята, че Македония би била много по-добро място за живеене, ако вместо Киро Глигоров за пръв президент на страната бе избран тогавашният млад лидер на комунистите Петър Гошев, който бе яростен противник на Югославия.
Според него бившият държавен глава Борис Трайковски не е притежавал необходимият капацитет за поста. "Победата на Трайковски на президентски избори през 1999 година бе Пирова победа за ВМРО-ДПМНЕ", смята още Любчо Георгиевски и подчертава, че и сегашният македонски държавен глава Георги Иванов няма капацитет да изпълнява тази длъжност
цитирай
37. aristotelis - От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава !
20.04.2014 15:17
Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.

цитирай
38. aristotelis - Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение.
20.04.2014 15:22
В книгата си "Александър Македонски" Пол Картлидж обяснява, че древните македони са претендирали, че са наследници на легендарния Македон, а също така на царствената династия на Аргеадите. Тези Аргеади претендирали, че били преки потомци на Темений, който според легендите някога в много далечното минало се преместил от южния Аргос (в Пелопонес) на север към Македония. А тъй като родословието на Темений го свързвало с рода на Херкулес, се получавало, че македонците произлизат от самия полубог и митичен герой Херкулес. Планината Олимп, обитавана от гръцките богове, се намирала на територията на древна Македония, с което аргументите на македоните придобивали стократно по-голяма убедителност. Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. Картлидж обяснява как той изповядвал привързаност към всичко гръцко и бил заобиколен от гръцки придворни – от своя дворцов шамбелан Евмений до официалния си историк Калистен, от адмирала си Неарх (негов приятел от детинство) до придворния си скулптор Лизип. Самият той се обявява за новия Ахил, а най-интимния си приятел Хефестион вижда в ролята на нов Патрокъл. Той представял своя военен поход в Персия като панелинска акция и бил достатъчно умен да върне в Атина статуите от Суза, които персите задигнали през 480 г. Също така изпратил триста брони, за да бъдат принесени като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“. По време на походите си той редовно позволявал да се отбелязват всички гръцки празници и тържества; разпространил из цяла Азия преклонението пред гръцките богове, като не на последно място било основаването на значителен брой гръцки градове във възловите точки на империята. С други думи Македония е била едно гръцко кралство а имената на македонците са гръкоезични и всичките древни македонски монети са гръцки, с гръцки букви и гръцки фрази!
цитирай
39. aristotelis - “Македнос” (например, Херодот, Истории, книга 1, § 56: “Makednon kaleomenon”).
20.04.2014 15:28
Думата “Македония” лингвистично е от гръцки произход. Неговата етимология е следващата: жител на древния “Македнон”, в древните гръцки е “Македнос” (например, Херодот, Истории, книга 1, § 56: “Makednon kaleomenon”). Коренът “Мак-” идва от “Макос” , дорийска-гръцка форма за “микос”, (в атически гръцки) дума която означава “дължина” (в древногръцки език и в съвременен гръцки език).
Накратко, “Македнос” означава “висок човек”.
В съвременнен гръцки език, “makrys” означава “дълъг”. Същият този корен е източника на английската представка “macro-”, която определя много думи и ги придобие значението на “дълъг” (macro•biotic [макробиотична], macro•instruction [макроинструкция]) или значението на широкото (macro•cosm [макрокосмос],macro•molecule [макромолекула]).
Името на Александър — Да, същият Александър (III Македонски, “Велики също е име е от гръцки произход. “Александър”, е едно име което за вас се изглежда напълно непрозрачно, това име се състои от две части на гръцки език:
“Алекс-” е префикс, което означава “защитник”, така по този начин ние имаме думи в съвременния гръцки език като “алексисферо”, (“бронирано”, защита от куршуми), “алексикеравно” (“гръмоотвод”, защита от гърмове), и “алексиптото” (“парашут”, защита от падане).
И “андър” идва от гръцки “aндрос”, родителен падеж на думата “мъж” (андрас). Омир започва Одисея по този начин:“Андра ми еннепе муса политропон...”: “Кажи ми, муза, за този гениален мъж...”.
На английски ези, коренът andro- преминала в думи като “androgynous”, “android” и още няколко.
Накратко, “Александър” означава: “Защитник на мъжете” — но само на гръцки означава това! Искате ли някоя справка за предишното ми изказване ? “Александрос” е една старогръцка дума (не само едно име), съществува запис в речника на Liddell & Scott, най-авторитетен речник, “майка на всички древногръцки речници”. Ето записа за дума “аleksandros” в Liddell & Scott. Значението е: “defending men” = “защита на мъжете”.
Но и всяко друго известно древно македонско име прозихожда също от гръцки език ! Например: вземете името на Филип (бащата на Александър), който е започнал разширяването на древната Македонска територия.
Това е също гръцко име. В гръцкия език “Филиппос” се състои от две части:
Представката “фил-“, което означава “имам влечение към нещо/някой”, или “съм приятел”. Този корен, преминал в думи като “философия”, “филантропия”, и дори в думи “Филаделфия” и “Филипини”.
И наставката “-иппос” (кон). Този корен е преминал на латински като “hippo-“ (първоначална буква h е предаване на произношение на гръцката точка – thaseia, признак за грубо дишане), и затова има в английски език думи като “hippopotamus” (хипопотам, “кон на река”) и “hippocampus” (“морско конче”).
“Този, който обича конете”, това означава “Филипос” на гръцки. Хайде сега, обясните ми моля, от къде идва името Филип на славянски език?
Може би, бихте искали да анализирам името на други големи «Македонци»: Аристотел — един от най-известните философи на всички времена, нали? Той е роден в Стагира, град в Южна Македония (по-специално в Халкидики), в случай, че не знаете този факт. Искате ли да знаете, че името му, също се състои от две гръцки съставки, “Аристон” и “Телос” ? Или може би да предпочитате други имена като Антипатър и Пердикас, и по-нататък всяко македонско име, че е известно на човечеството?
цитирай
40. aristotelis - Ерол РИЗАОВ бивш главен редактор на „Утрински вестник” в Македония: Имаме лажна историја, Цялата европейска история почива върху основите на елинизма.
20.04.2014 15:33
Интервю на Иво Иванов с Ерол РИЗАОВ бивш главен редактор на „Утрински вестник” в Македония: Македония чака, тя е в чакалнята, Гърция не е.

Ние се втурнахме да доказваме на българие, на гърците и на Европа, че сме потомци на Александър Македонски и на Филип Втори, и че античната история на Гърция и на Византия, не е гръцка, а наша. Това може да го каже само човек, само хора, които нямат никаква представа за историята, изобщо никаква. Как те стигнаха до тази позиция без да познават националната си история, е много важен и тежък въпрос. Цялата европейска история почива върху основите на елинизма. Тази „антиквизация” - европейската, не гръцката, е извършена за пет века. Всички философи на Франция, на Германия, на Англия, на Холнадия са възпитавани, изучавали са византийската история, византийската литература, византийската поезия, византийската музика и гръцката демокрация и елинизма.
И цялата тази европейска конструкция, добре нека е лъжлива, нека не е точна, нека да е измислена. Но сега ние сме тръгнали да я разрушаваме, защото някой будала ще излезе и ще каже, че това е така и така. Дори да е истина, не може да се действа така. Само че не е истина, защото историческите факти, казват съвсем друго.

Според думите ви Македония ще трябва да приеме съставно име, но все пак думата Македония ще остане в името и това не е малко.

– Това условие „ерга омнис” е страшен ултиматум. Това „ерга омнис” означава за всеобща употреба. Ако запазим името Република Македония, това нашите политици трябва да го дообяснят на света.


цитирай
41. aristotelis - leonleonovpom, а вие да не би ли сте ...
20.04.2014 15:35
leonleonovpom, а вие да не би ли сте завършили македонска филология? Смях на залата !!! Xaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
цитирай
42. aristotelis - Барак Обама в Белия дом отдава почит на националния празник на Гърция 25 март: „За един ден всички сме гърци”
20.04.2014 15:48
„За един ден всички сме гърци” подчерта американският президент Барака Обама, подчертавайки, че „Гърция и Съединените щати стоят близо един до друг като партньори и съюзници и са по-близки от когато и да било.
Говорейки на годишната изява, организирана в Белия дом в събота сутринта, с която се отдава почит на националния празник на Гърция 25 март, Обама започна и тази година поздрава си с „Добър ден”, изречен на гръцки език.
След това той подчерта дълбокото въздействие на американците от гръцки произход върху американския народ и спомена специално гръцките общности в Тарпон СПрингс, Флорида и в Чикаго.
Американският президент завърши поздравлението си с поздрава „Да живее Гърция!”.
Церемонията започна с реч на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който говори за скорошния си телефонен разговор с премиера Андонис Самарас, когото, както отбеляза, е поздрави не само за националния празник на страната, но и за напредъка на Гърция в сектора на икономиката.
Байдън подчерта, че Андонис Самарас е лидер с „визия и смелост”. Американският вицепрезидент обърна внимание на сериозните усилия, които полага Самарас и правителството му, за да бъде преодоляна икономическата криза.
Джо Байдън повтори, че Съединените щати стоят на страната на Гърция и подчерта топлата връзка, която имат правителствата на двете страни, отбелязвайки „тясното сътрудничество”, което имат помежду си. Гърция играе „ценна роля”, заяви той като „стратегически партньор и съюзник” в НАТО.
Американският вицепрезидент говори за връзките, които свързват двете страни, отбелязвайки наследството на древна Елада в западния свят, и припомни древногръцкия историк Тукидид и неговата сентенция „Тайната на щастието е свободата. Тайната на свободата е смелостта”.
Джо Байдън подчерта също така подкрепата на Съединените щати за повторното отваряне на Богословската школа на остров Халки.
След него думата взе архиепископът на Америка Димитриос, който първо благодари на президента Барак Обама за гостоприемството и за голямата почит към православната гръцко-американска общност по време на шестте години на неговото президентство.
След като говори за общите ценности, които обединяват гърци и американци, Димитриос спомена и общите борби, както и за приноса на гръцко-американската общност.
Празничната церемония в Белия дом по случай националния празник на Гърция се провежда за 28-ма поредна година.
Гърция беше представена на церемонията от министъра на културата Панос Панайотопулос, министъра на туризма Олга Кефалояни и от посланика на Гърция във Вашингтон Христос Панагопулос.
Преди началото на церемонията президентът Барака Обама и вицепрезидентът Байдън се срещнаха на четири очи с архиепископа на Америка Димитриос в Зелената зала на Белия дом.
цитирай
43. leonleonovpom2 - А бе Чернев, аз каквото съм завър...
20.04.2014 17:33
А бе Чернев, аз каквото съм завършил, ти със сигурност не си!
Не съм завърщил копи -пейст писане, това е доказано
За макаците ,както смяташ, че сме такива, според този велик професор излиза, че им трябват два века, за да проумеят, как да се обединят....През това време се появява стряскащият съня на ромеите Крум,а преди него, спасилият не само тях Тервел и така нататък...
По добре драги ,дай научно обяснение, защо не са се обединили в една държава великите гърци - имам предвид копи-пейст материал да снесеш,май във величието си не са могли да се понасят . А Великата Гърция е била на друго място, на друг полуостров , на тока на ботуша му
Защо Демостен казва по адрес на Филип, във " Филипиките", че е варварин и не е никакъв грък
Лингвистично едоните какви са!?
Може лингвистично и българите да са гърци, нали имате подобна дума!
Впрочем ти какъв си? Някъде беше писал, че си от сой!
Грък ли си или българин
Според мен не си българин !
Честито Възкресение и на тебе!
цитирай
44. sandlih - @>get Няма никакво значение ...
20.04.2014 17:35
@>get Няма никакво значение какво бих предпочел, като превод на съвременен български език на тази дума. При доказано първото й споменаване от Херодот, а след това от Птолемеай и двамата гърци, няма съмнение как тези автори, а и други след тях са наричали тези хора. В персийските/иранските писмени паметници няма споменаване на подобна дума за това население, а те са били, като съседи, винаги по-близко до него от елините, за които студът и "бореят" са били наказание и няма много описания от очевидци за тези земи. Те толкова са "обикаляли" тези географски ширини, че даже са "видели" как Истър се дели на две и едната част се влива в Понта, а другата в Адриатика. Но и други имена на редица от тези племена, в споменатите ширини, са също подобно нелицеприятни. По-същественото е защо академици, професори, доценти, асистенти, доктори и не доктори не го съобщават, та любознателните читатели да знаят как са ги наричали тези "сеячи на културата", по аристо?
А що се отнася до споменаването на Шафарик за "славяне",то е на стр. "мs" с чертичка от горе, за да се чете като число, от първото издание на споменатата "Граматика", е записано първото споменаване на думата СЛАВЯНИ в изречението : "Колико естъ писменъ славяномъ"
цитирай
45. aristotelis - ЕЛАДА: ДУХОВНАТА ФОРМА НА ЕВРОПА
20.04.2014 19:15
О, Гърция, изящно тяло и блестящо огледало, три пъти мъченица, за тебе мисля ли си, отново се възстановявам. В народа ти се крие твойта сила, твоят лек и твойто здраве и те са твое право. Зова шумящата ти кръв, защото тя е жива, за нея свободата не е нещо болно и точно тая кръв разкъсва мойте устни със своето мълчание и аз съм в твоя вик неудържим!

Рьоне Шар

(Известно е, че на младини Рьоне Шар е бил поет-сюрреалист, но по времето на варварството е участвал в Съпротивата като командир на партизански отряд. Това стихотворение е написано точно половин година след оттеглянето на варварството – на 7 ноември 1945 г . Преводът е на Георги Мицков в “Рьоне Шар. Непредсказано бъдеще”, С. НК, 1983.)

ЕЛАДА: ДУХОВНАТА ФОРМА НА ЕВРОПА

През Средновековието дори маргинали като Бернар от Шартр и Джон от Солсбъри въздъхвали: “Ние сме джуджета, стъпили на раменете на гиганти”. За великани били признати мислителите на древността . И как да не бъдело така, след като схоластиката се родила благодарение на преводите на “последния римлянин” Боеций и изкованата от тях лексика. А преводачът-монах от Ирландия Йоан Скот Ериугена не само превел на латински Ареопагитическия корпус, великите Кападокийски отци на Църквата и по-късни византийски мислители, но и прехвърлил цялата антична диалектика от Хераклит до Прокъл в Западното мислене чрез своя трактат “За разделението на природата”. Да не говорим за всеизвестното преоткриване на аристотелизма в т. нар. зряла схоластика при св. Алберт Велики и св. Тома Аквински. Средновековието не само говорело с възхита за Философа, но и му се дивяло, като казвало: “когато Аристотел пишел, топял перото си направо в мозъка” (пак изказване на Джон от Солзбъри в “Металогикон”).
Дядото на модерната европейска мисъл Френсис Бейкън не само написал “Новият Органон” и “Новата Атлантида”, но и също така признал: “Най-древните времена предизвикват най-дълбоко възхищение”. Затова докато излежавал присъда за корупция (защото като бил лорд-пазител на кралския печат се поблазнил да взема подкупи) в Тауър съчинил няколко десетки параболи-притчи за прочути митологични персонажи: “Нарцис, или себелюбието”, “Орфей, или философията”, “Протей, или материята”, “Девкалион, или възраждането”, “Немезида, или превратността на нещата”, “Дионис, или страстта”, “Сфинксът, или науката”, “Пан, или природата”, “Сирените, или наслаждението” и т. н., и т. н.
Томас Хобс превел “Илиада” и “Одисея” на латински. Не случайно е толкова проницателен и съвременен в семиотическата си теория, и същевременно така благочестив в теономния си политически трактат “Левиатан”.
Бащата на новия европейски рационализъм Рене Декарт се образовал в колежа “Ла Флеш”, където преподавателите му – видни учени-йезуити – го натъпкали с цялото енциклопедично знание на схоластизирания аристотелизъм. Нищо че той после им се подигравал и предпочитал да чете в широко отворената книга на света.
Джон Лок, както и повечето новоевропейски мислители не се препитавал с преподаване на философия ex cathedra universitatis. За разлика от повечето от тях, той все пак бил университетски преподавател, при това в Оксфорд, но учел възпитаниците си не на философия, а на старогръцка литература и реторика. Може би затова е написал не само “Опит върху човешкия разум”, но и “Писмо за толерантността” и съвсем новаторски по дух политологически трактати, възраждащи не малко от Аристотеловите разбирания за политейята, за съвместния живот на гражданите в обществото и държавата.
Дейвид Хюм е автор на есета като “Епикуреецът”, “Стоикът”, “Платоникът”, “Скептикът” и може би тъкмо чрез тях е получил аналитично-скептичните прозрения, развити в “Трактат за човешката природа”, “Естествена история на религията”, изследванията на човешкото разбиране, афектите и принципите на морала.
Шелинг завършил мисловните си търсения с философстване за митологията и религията. Огромната му продуктивност била увенчана с работи като “За божествата на Самотраки” – емблема на унеса му по античността.
Хегел завършил класическа гимназия и станал студент по богословие в Тюбинген. По време на следването си живеел в манастирско общежитие, при това в една стая с Шелинг и Хьолдерлин. От Лесинг и Винкелман насетне духовният живот в Германия превъзнасял и се ентусиазирал от Елада. И “олимпиецът” Гьоте и “живият класик” Шилер, и романтиците, и трескаво-екстатичният Хьолдерлин, и спекулативният Хегел – вдъхновението за всички тях много често идвало от митологията, културата и литературата на Елада. Дори и строгостта на протестантството не успяла да попречи на Хегел в него да се разгори страстта към Елада. Прехласнат по нея, в онези години най-близкият, най-съкровеният му приятел Хьолдерлин написал своята поема за Диотима и десетки други творби, вдъхновени от античността, а Хегел си фантазирал за някакъв невъзможен синтез между християнството и гръцката народна религия. Да не говорим за хилядите възторжени преценки за гръцката философия и изкуство в лекциите по история на философията и лекциите по естетика, за възхвалата на гръцкия живот като “истински подвиг на младостта на човечеството” във “Философия на историята”. И гимназиалното юношество, и следването, и годините на гувернантстване, и академичната работа на Хегел са пропити от убеждението, изразено в речта, произнесена в Нюрнберг при избирането му за ректор на тамошния университет: “Гръцкият свят е най-красивият, който някога е съществувал” .
Киркегор започнал своя път като мислител и писател с работа върху иронията като форма на Сократовата екзистенциална диалектика, а Ницше е бил професор по класическа филология и в едно от първите си скандални произведения пресъздава “Раждането на трагедията от духа на музиката” – величието на дионисизма и гръцката мистериалност, потиснати впоследствие от разсъдъчността и “злия гений” на понятийното мислене.
В началото на ХХ век възгласите за Елада позаглъхнали. В началото на 20-те в Италия масите били овладени от Мусолини, а в началото на 30-те в Германия – от Хитлер. Тогава Едмунд Хусерл отново възродил идеала за Елада като духовна форма на Европа. В една своя прочута лекция, изнесена във Виена през май 1935 г. Хусерл поставил диагноза: “Европейските нации са болни, самата Европа е в криза” . Като единствено възможно лечение Хусерл предписал тематизирането на “духовната Европа като чист проблем на науките за духа”. Хусерл твърди, че историята на Европа има своята иманентна философска идея, своята иманентна телеология. Целта на всичко, случило се в Европа е “прелом и начало на развитие на нова човешка епоха, епохата на човечеството, което оттук насетне просто иска да живее и може да живее в свободното оформяне на своето съществуване, на своя исторически живот от идеи на разума, от безкрайни задачи”. Тази идея, според Хусерл има своето време- и месторождение: древна Гърция през VІІ и VІ в. пр. Хр. Той с възхита говори за тази особена теоретико-практическа нагласа, за това особено човечество и това особено жизнено призвание, което се ражда там и тогава. Според него е “разбираемо как няколко гръцки особняци са могли да задвижат преобразуване на цялото човешко съществуване и на цялостния му културен живот, първо в тяхната собствена нация и в най-близките съседи. Но сега също е видно, че оттук е могла да възникне една съвършено нова свръхрационалност. Естествено, аз имам пред вид духовната форма Европа. Тя вече не означава различни съседни нации, влияещи си само чрез търговски борби и борби за власт: Един нов, произлизащ от философията и нейните частни науки дух на свободна критика и нормиране от безкрайни задачи властно пронизва човечеството, създава нови, безкрайни идеали!” Като в Болерото на Равел Хусерл отново и отново тематизира едно и също: “Искам да кажа, че усещаме (и при цялата си неяснота това усещане има пълно право), че на нашето европейско човечество е вродена ентелехия, която властно пронизва промяната на европейските форми и й придава смисъла на развитие към една идеална жизнена и битийна форма като вечен полюс”. За Хусерл понятието Европа трябва да бъде разработено като историческа телеология на безкрайни цели на разума, а европейският жизнен свят е бил роден от идеи на разума, сиреч от духа на философията. В този патос на свръхрационализма и в името на идеята за обединена Европа Хусерл, както почти всички философи от древността до днес свръхоценностява философията: “Сред едно европейско човечество философията постоянно трябва да изпълнява своите функции на архонт на цялото човечество”. Кризата на европейското съществуване и привидното крушение на рационализма според него тогава можела да се развие само в два възможни изхода: първият от тях бил възраждането на Европа от духа на философията чрез героизма на разума; вторият – деградирането до неприязън към духа и до варварство.
Случило се второто. Започнало варварството. Но въпреки всичко Хусерл не се разделил със своя свръхрационалистичен утопизъм и това му помогнало да оцелее: когато получил заповедта за своето уволнение и забраната да преподава, издадена от нацистките власти, той просто обърнал листа със заповедта наопаки и съсредоточено си записал на гърба онова, върху което размишлявал в този момент. Бил убеден, че въпреки всичко “от пепелта на голямата умора се въздига Фениксът на една нова жизнена глъбинност и одухотвореност като залог на величаво и необхватно човешко бъдеще: защото само духът е безсмъртен”.


цитирай
46. aristotelis - Също така изпратил триста брони, за да бъдат принесени като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“
20.04.2014 19:32
leonleonovpomvski, че съм българин е сигурно, в АХТОПОЛ съм роден и израснал, а е сигурно че ти си фиромауседонски потен див бабайт без майка и татко, всъщност майка България ти е истинската майка но ти се правиш на пседвомакедонски цървул докато албанците ви превземат властта а гърците гащите!
цитирай
47. leonleonovpom2 - Не се прави на Апостолов, Чанев. ...
20.04.2014 22:47
Не се прави на Апостолов, Чанев. Нищо от това, което казваш не е вярно - и за мен ,и за теб, че си българин. Останалото настрани!
Просто бягаш от въпроса...
А нещата са прозрачни-Македонците са гърци, следователно земите са гръцки и такива" българи" като тебе подкрепят гърците, по нататък не е нужно да се говори. Уж критикувайки манията за величие на македонците. А какво пробутват в замяна?!
Не ми отговаряш по същество, занимаваш се с оракулство, което се проваля, подобно на това на Апостолов. Имал съм родители и всичко дължа на тях За това, което правя и съм правил имам пред вид
Аз не съм очаквал и друго от теб.
Не е необходимо да ми казваш къде си израснал и кой си. Не ме интересува, но мога да направя ,ако искам точно описание.
Не мърси българското, правил си го много пъти, сега, може би заради деня се държиш прилично, ако пък си се поправил, поздравления, но когато се убедя, че е така
Един сигурен признак, ще бъде постинг в прослава на миналото на България. Тя заслужава!
Хайде, щях да направя сравнение, но засега ще се въздържа, само ако ме предизвикаш
цитирай
48. aristotelis - leonleonovpom2 от дълбока комлпексарщина за малоценост ставаш смешен и забавен!
21.04.2014 09:27
IVAN VAZOV: "Гордият Орел, гони небеса, ЖАЛКАТА СВИНЯ ТИЧА ВЪВ КАЛТА!

А след като leonleonovpom2 имаш лично мнение и искаш да го демонстрираш излез на бяло с твоето истинско име а не с ПСЕВДОНИМ както правят останалите мишки, но понеже лъжиш като дърт циганин не се смееш а се криеш зад анонимноста си която ти дава ИМУНИТЕТ! Аз използвам ОФИЦИАЛНА световна и българска литература и за това имам псевдоним!

ВЗЕМИ ПРИМЕР ОТ КИЛИЛ МИЛЧЕВ КОЙТО ЕПОНИМА излага всичко на открито и за това дълбоко го уважавам и почитам дори когато ме хващат дяволите с неща дето не съм съгласен а те не са малко но той е ИСТИНСКИ УЧЕН, обичам да споря с него и за това му чета и книгите, а има какво да науча от неговия труд, дори си мисля коя книга може да се преведе на гръцки език и да бъде популяризирана в Гърция, ако намеря сериозен спонсор, издателска къща ще се свържа с него за авторски права и прочем ако разбираше самия той покаже интерес и желае.
цитирай
49. voulgaros - ИНГЕНЕРЕ. . . МНОГО ЗАВИЖДАШ. ЗА МЕН ...
21.04.2014 09:41
ИНГЕНЕРЕ...МНОГО ЗАВИЖДАШ .

ЗА МЕН БЪЛГАРИТЕ (ДНЕШНИТЕ) СТЕ ГЪРЦИ--ПРОСТАЦИ...МОЖЕ БИ И КОРЕНЪТ ВИ Т.Е. ПРОИЗХОДЪТ ВИ Е СЪЩО ТАКЪВ----ГЪРЦИ РЕНЕГАТИ...ВУЛГАРИЗИРАНИ ЕЛЛИНИ, ЕРГО ГЪРЦИ-ПРОСТАЦИ !!

А ПА ВИЕ КАКТО СИ ИСКАИТЕ СЕ КЛАСИФИЦИРАЙТЕ...МОЖЕ ДА СТЕ И САМОЕДИ---ПАЛЕОСИБИРСКО ПЛЕМЕ. МОЖЕ ДА СТЕ И ЧУКЧИ---ВИД ЕСКИМОСИ ИННУИТИ.


КАЛЛИ ПАСХА КЕ ПАСХАЛИА !!
ПОЗДРАВИ ЗА Г-Н МИЛЧЕВ, ЗА МНОГО ИНТЕРЕСНАТА ТЕМА И ПОСТИНГ.
цитирай
50. leonleonovpom2 - Повод за размисъл за господина Милчев!
21.04.2014 12:42
За това какво и как го поднася, щом се харесва и получава поздрави от изявени антибългаристи
Могат да се правят изводи в различни посоки, реакцията му ще покаже
А иначе и двамата сте големи симпатяги-ти Вулгарос и Чанев-туй му е псевдонима, бях го объркал, не е Чернев, Чанев е, извинявам се.
Аз не се дразня от нескопосани опити за окарикатуряване, особено като виждам че са жалки, развеселяват ме!
Бъдете живи и здрави и наваксвайте това, което сте пропуснали, стига да можете!
цитирай
51. letopisec - ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !!!
21.04.2014 13:45
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !!!
цитирай
52. letopisec - Воистина Воскресе. Прав сте. (както пише Плиний Старши гърците наричали сарматите "савромати", което се е явно някаква гръцка калка
21.04.2014 14:23
sandlih написа:
Честито Възкресение Христово!
@ get > Вземам повод от "ОБАЧЕ, ТЕ СА НАРИЧАНИ Sauromatae(белодрешковци – б.м". Съставната дума е от гръцки език, а така е изписана на латински език. До сега никой не го е оспорил, но няма нищо с "бели дрехи"! Преводът от латински на български е савромати, откакто някоя "учена глава" я е въвела в обръщение в историческите изследвания. Второ. Явно, още от първата си "среща" с нея "главата" не е "вдянала", че е от гръцки произход и означава: Г У Щ Е Р О О К И Т Е" &#963;&#945;&#973;&#961;&#945;> саура- гущер, &#956;&#940;&#964;&#953;&#945;>матиа - очи; на латински е stelio oculli. Съмнително е хората от тези народи да са се наричали гущерооки! За Melanchlaeni на гръцки език за черни дрехи излиза маурос руха и на латински нигрум вистубис. Гръцкият обичай е описваните народи да "кръшават" с имената на местностите, където живеят като скити в Скития, а други с нарицателни имена като споменатото меланхлени, андропофаги означаващи странни прозвища, а римляните пък наричали племената на север от Алпите - роднините - germani, а те винаги и сега са се наричали дойч'овци; Птолемей пък събира племената от Скития, Сарматия и Германия на куп и ги кръщава, както си знае; Плиний знае за Германия и Сарматия, но не знае народите й; Прокопий, Йордан добавят свой "принос", Юстиниян сключва договори, като в тях "другата" страна по договор са Сармато федерати или Федерати и така дава повод на един "учен боцман" на всеослушание да твърди!?, че българи било името на "граничарите"! За римляните едни от северните племена, спрямо Дунав, били панонци, други на юг от нея мизийци и траки и т.н., каша след каша, а след 18 век, като се намесят и "славяните", оправията става много трудна, което Чертов решава много лесно "заключавайки", че българите се претопили в "славяните", за които за първи път се споменава, 170 години преди да се роди, от православен свещеник от Западна част на Русия, пораснал в ревностен католик! За българите пише, че са познати от 4 век и били БИЧ, та савромати=бели дрехи, не сега, а по-късно!!

цитирай
53. get - 53. letopisec - Прав сте. (както пише Плиний Старши гърците наричали сарматите "савромати", което се е явно някаква гръцка калка :
21.04.2014 15:35
- На Милчеву, се очертава ДА СЕ УВЕКОВЕЧИ ИМЕТО ... И на стената на МЕГАЛО "пан-елинската" Слава ?? - Бухаха-ха!

- Кириле - Щом гръцките БЛОГОВИ ТАЛИБАНИ, които се изкарват наследници, на НЕСЪЩЕСТВУВАЛАТА ВИЗАНТИЙСКА ДЪРЖАВА - Се радват, на научните ти "ДОСТИЖЕНИЯ" - Отговори си сам? - Не съм ли прав, твърдейки!? - Пишеш АНТИБЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!
- Ама то ... Какъвто "учителя", такъв и ученика? От рОССкият епигон(В.Златарски), който през хуни, ни изкарва тЮрки - Каква иновация, може да роди ПАПАГАЛСТВАЩАТА - НЕука( и учениците му), които пишат в Хамама с претенции за Храм(на науката), на нас българите?!

- Прощавайте за тежките думи "sandlih" - но наместо да ми обяснявате, Как и по-къкав начин е изписването за "СЛАВЯНИ" при Златарски, тоже и Шафарик - КОЛКО ГОДИНИ ще (ви/Й) трябват на българската КАЗИОННА НЕука - Да намери и публикува ... Текста на граматиката, на Милетий Смотриский, писана в 1619 г., най-вече в частта и ТЕРМИН-СЛаВяНИ ??!
- Поради что Е НЕУГОДНО, да стори това, господа-учЕни, РОБИ(на схоластиката) в науко(образността!)на АКАДЕМИЧНИЯТ им ТРУД? - Или ? - Както се пее в Кирковата, "пролетарска" песен: "Повдигнете си челата, о вий РОБИ НА ТРУДА :))!
- Що ПРЕЧИ на тези хора, занимаващи се с Българска история, да отговорят на съвсем прости въпроси(прочети в края на поста ми!) - Пролетарският интернационализъм и дружбата със СССР, или дружбата на "слАвЯнските" народи ?!

- Ами НЕ СМЕ СЛаВяНИ ! - Българите сме ЕВРОПЕЙЦИ - ДА(!) но слАвЯни(с основно значение) РОБИ - Не!!

- Ако не вярвате, ПРОЧЕТЕ ВСТЪПИТЕЛНИТЕ ДУМИ от Моневмасийската хроника !!!?
„Аварите били по род, ХУНСКИ и БЪЛГАРСКИ НАРОД. Те имали коси много дълги, привързани с панделки и сплетени, а останалата им носия наподобявала носията на другите хуни.
Те били народ измежду онези номади, които обитавали, отвъдните равнини, от полите на Кавказ. Тъй като ПОСТРАДАЛИ ТВЪРДЕ, ОТ НАМИРАЩИТЕ СЕ В СЪСЕДСТВО ТюРКИ (...)"!

- Но кандидата за Славата в "научният" Хамам, с име БАНя, г-н Милчев - Упорито държи да ги изкарва ... тЮрки!! - Защо ли(вероятно поддържа научното "статукво"?)!

И отново, поставям два СЪВСЕМ ПРОСТИ ВЪПРОСА?

1. Етносно, като произход, език и култура БЪЛГАРИТЕ - Към кои народи СЛЕДВА ДА ОТНЕСЕМ:
а. ТЮРКИ
б. ЕВРОПЕЙЦИ
в. Угри-Фини

2. Гърците след, като са НАЙ-СТАРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ - Защо наричат, живеещите на СЕВЕР ОТ ТЯХ, родствени им ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ - ВАРВАРИ, ЕЗИЧНИЦИ(и др. ред унизяващи епитети) - А НАСПРОТИ ОМРАЗАТА(към родствениците си) се ПРЕХЛАСВАТ, по живота, порядки и учеността на близкоизточните и северно-африкански(египетски) етносно: СЕМИТИ! народи ?!
- От тук произтичащият допълнителен въпрос - Какви са по, култура, език, начин на живот и произход "НАЙ-СТАРИТЕ" ЕВРОПЕЙЦИ-гърците (не елините, защото това понятие не се препокрива с етнос !)- Та питам: Какви са "гърците", ЕВРОПЕЙЦИ ... ИЛИ ... ?
цитирай
54. aristotelis - get - див потен бабайт, човек от тебе няма да стане,.........
21.04.2014 16:08
И гимназиалното юношество, и следването, и годините на гувернантстване, и академичната работа на Хегел са пропити от убеждението, изразено в речта, произнесена в Нюрнберг при избирането му за ректор на тамошния университет: “Гръцкият свят е най-красивият, който някога е съществувал” .
цитирай
55. aristotelis - Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......
21.04.2014 16:32
getovski, не се самоубивай бабайт! .....в коя година идват старите българи?

Прочетете официалния сайт на Българското Посолство в Англия:
http://www.bulgarianembassy london.org/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=93

Протобългарите са “ of Indo-European origin, the Indo-Iranian element...... ” идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир (тhe middle of the VII-th century AD from Pamir and Hindu Coush)"

The Proto-Bulgarians

The original homeland of the ancient Bulgarians (or Proto-Bulgarians) was in Middle Asia, in the mountainous region of Pamir and Hindu Coush and may be described as emerging in Antiquity (1-st century BC) when they formed their first state union (Balhara or Baktria). The Ancient Bulgarians constituted an ethnic community of Indo-European origin, the Indo-Iranian element being increasingly considered to be a determinant one. As a highly developed civilization they had culturally influenced the territories of Central Asia for a continued period of time.
The powerfull State Union of the ancient Bulgarians known as Great Old Bulgaria (632 AD) with khan Kubrat at its head existed on the territories between the Caspian Sea and the northern part of the Black Sea until the middle of the VII-th century AD when it expanded and separated into two Khanates – Volga Bulgaria and Danube Bulgaria. As a sign of honor, the Roman emperor Hyracleus conferred to khan Kubrat, who was Christian, the title of “Patrician”.
цитирай
56. leonleonovpom2 - Тука има сериозно недоразумение в ...
21.04.2014 19:17
Тука има сериозно недоразумение в цифрово изражение . В средата на седми, век, ще рече около 650. г. са дошли старите българи от Хиндокуш.
През това време в разцвета си е най-старата държава със сегашното си име-Стара, Велика българия- за Европа става дума-на територията на днешна Украйна, създаден е Кийв, както го пишат украинците от брата на канас/ не кан или хан/ Кубрат с име Кий-носи точно неговата име.
Княгинята, сестра на Кубрат Ослова е дадена за жена на северен принц.
Столица на днешна държава носи името и
Коя ли е тя приятелю, влюбен в българското нищожество
Има две възможности за решаване на загадката, столицата е ясна, за тези, които са ходили на училище до седми клас.
1/ Българите са толкова велики, че с един замах, още от слизането си от конете създават държава ,наречена Велика, на тях ,разбира се, строят градове и жените- каназягините , им ги искат принцове

2/ Българската история е изкривена и изопачена, как мислиш приятелю, по въпроса?!
цитирай
57. aristotelis - Изкривена и изопачена ти е мисълта, отвращавам от хора дето не почитат истинските си родители и търсят някой да ги осинови!
21.04.2014 21:07
leonleonovpom2, на колко поморийски си? Само Ганьо с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум.
цитирай
58. leonleonovpom2 - Колко милиарда от транша/ резена/ ...
21.04.2014 21:20
Колко милиарда от транша/ резена/ на ЕС се чакат, за да е пълна паницата?!
До едно време ги записвах, но като минаха 300, спрях, няма смисъл. Сега сигурно са 600 и нагоре, не споря, нямам отчет.
Как се казва на такива сити, живеещи от подаяния, не съм казал просия и не приемам такива обвинения, драги приятелю.
А за поморийската, ще ми е драго да изпия една малка с тебе/ повече -не/, дори и да не почерпиш ти, в което съм сигурен, защото философията ти не го позволява/ със сигурност/
цитирай
59. get - @ 55. 56. Аristotelчо, убедил съм се, че си слаб у глЪвЪтъ, та от там страда и мисленето ти! - Но ... ?
21.04.2014 22:29
- Но, защо е тази зверска омраза у теб, към ЕВРОПЕЙСКИЯТ ти КОРЕН ! Защото народите НА СЕВЕР от Хелас(все сме такива ЕВРОПЕЙЦИ) за разлика от близкоизточните и северно-африканските Ти(египетски и семитски) роднини?
- Защо тази неистова омраза, бре клефто(разбойнико !) нещастен плод, на противоестествена връзка, между "анадолски зейбек" с ерусалимска или александрийска "агюптска" циганка?

- Ако си бе направил труда да прочетеш, произведението(Монемавс. хр-ка, писана на гръцки, от гърци за гърци ...?) от което са цитатите ми за аварите - Там едно, към едно ПИШЕ(!):"Тъй като ПОСТРАДАЛИ ТВЪРДЕ, ОТ НАМИРАЩИТЕ СЕ В СЪСЕДСТВО ТюРКИ, бягайки от тях те се надигнали от своята земя, преминали крайбрежието на Черно море (...) докато стигнали бреговете на Истър. Тогава изпратили пратеничество при ЮСТИНИАН с молба да ги приеме."
- Кога е живял, Юстиниян(тракиеца) императора на Източната римска империя ? - Ако не знаеш, да ти кажа!? От лето господне 527-мо до 565-то !

- Хайде сега, нещастно ми еЛЕнче:)) - Ползвай главата си по предназначение - та изчисли, за кое време иде реч ?!!

П.П.
- Всъщност "елин" да не произлиза от Елена "Хубавата", заради която се е водила Троянската война :))) ? :))
цитирай
60. vencivvg - Аман от тези Гърци, хайде стига !
22.04.2014 01:52
Темата е за Славяни и Българи, но Аристотелис пак цъфна с неговите гърци.
Ако някой може да ми каже - каква е връзката ?
Любимите гърци на Аристотелис , те славяни ли са ? българи ли са ? та постоянно ни ги натриса в тема са славяни и българи.
Отново ще подчертая че ролята на Гърция мнооого се надценява.
Гърция била първородината на Европейската култура, на Християнството .... . Гърчулята нещо много се надценяват.
Ще отбележа, че когато се създава Християнството, Гърция изобщо не съществува като държава.
Всъщност Гърция не съществува като държава през цялото средновековие.
Така че, изобщо не може да има заслуга за утвърждаване и разпространяване на Християнството.
Съществува Византия но само неук човек може да сложи знак на равенство между Византия и Гърция. Съвършенно различни са.
Неслучайно се пише източна РИМСКА ( а не ГРЪЦКА ) империя. Гърците са само един от многото народите във Византия.
От друга страна да не се вторачваме само в Константинопол,
През цялото средновековие съществува и друг център на Християнството - РИМ ( и то по-значим център ).
"Цялата европейска история почива върху основите на елинизма" - може да се напише само от много заблуден човек ( или пък щедро финансиран от гръцка страна ).
Европа си е живяла прекрасно дълги векове и без да "преоткрива" великите гръцки философи.
Западноенвропейци ( не гърци ) са защитавали Християнството в Европа, отбивали са атаки на Османската Империя,
откривали нови континенти, завладяли са почти целия свят, разпрострянявали са Християнството по целия свят.
Чак след това идва "преоткриването" на античността - не се наемам да кажа за добро или зло.
Точно след това "преоткриване" се създават такива гениални философии,
такива хуманни ценности, които водят до най-големите войни и разрушения : Наполеоновите войни, Първата и Втората световна война.
цитирай
61. voulgaros - ХРИСТОФОРРОС !! КОЛУМБОС ПРАВИ ...
22.04.2014 10:46
ХРИСТОФОРРОС !! КОЛУМБОС ПРАВИ ПОТЕГЛЯНЕТО И ПЪТУВАНИЯТА СИ, ЗНАЕШ ЛИ С КАКВО---СЪС ГРЪЦКИ КАРТИ ОТ ПАДНАЛ КОНСТАНТИНОПОЛ ПРЕЗ 1453 Г.


САМО 40 ГОДИНИ СЛЕД ПАДАНЕТО МУ---- ПРЕЗ 1492 Г. ОЦЕЛЕЛИТЕ ГРЪКО-РИМЛЯНИ = ЕЛЛИНО-РОМАНИ.==ПО КРАТКО ''РОМЕИТЕ'',...ПОМАГАТ НА ЗАПАДА ДА ПОВЕДЕ ОТНОВО НА ИСЛАМА, ИСЛАМИЗМА, АЗИАТИЗМА И ОБЕДИНЕНИЯ АРАБО-ТУРАНИЗМОС.



ДНЕС ИЗВЕСТНАТА КАТО ''КАРТА НА ПИРИ РЕЙС''.....Е СЪЩНОСТ КАРТА-КОМПИЛАЦИЯ НА ВИЗАНТИА ,ПРАВЕНА ГОДИНИ ПО ЗАПИСИ ОТ МНОГО-ДРЕВНИ ИЗВОРИ.

ПАК ОТ ГЪРЦИ...ГЪРЦИ СА Я СЪЗДАЛИ...НЕ ТУРЦИ ИЛИ АЛТАИЦИ-МАНГАЛИ-АРАБИ..ТУРКОМАНИ, УИГУРИ, УЗБЕКИ ..
цитирай
62. aristotelis - Жалки микимакадонци, нещастни мишлета! Pella curse tablet: The Ancient Macedonian language was a dialect of North-Western Greek, part of the Doric dialects.
22.04.2014 16:05
The Pella curse tablet is a text written in a distinct Doric Greek idiom, found in Pella, the ancient capital of Macedon, in 1986. &#921;t contains a curse or magic spell (Greek: &#954;&#945;&#964;&#940;&#948;&#949;&#963;&#956;&#959;&#962;, katadesmos) inscribed on a lead scroll, dating to first half of the 4th century BC (circa 375–350 BC). It was published in the Hellenic Dialectology Journal in 1993. It is one of four texts found until today that might represent a local dialectal form of ancient Greek in Macedonia, all of them identifiable as Doric. These confirm that a Doric Greek dialect was spoken in Macedonia, as was previously expected from the West Greek forms of names found in Macedonia. As a result, the Pella curse tablet has been forwarded as an argument that the Ancient Macedonian language was a dialect of North-Western Greek, part of the Doric dialects.

English
1. Of [Theti]ma and Dionysophon the ritual wedding and the marriage I bind by a written spell, and of all other
2. wo[men], both widows and maidens, but of Thetima in particular, and I entrust to Makron* and
3. [the] daimones, and (only) when I should dig up again and unroll and read this,
4. [?] that she might wed Dionysophon, but not before, for I wish him to take no other woman than me,
5. and that [I] grow old with Dionysophon, and no one else. I [am] your supplicant:
6. Have pity on [Phil?]a*, dear daimones, for I am (a) dagina? of all my dear ones and I am abandoned.
7. But guard [this] for my sake so that these things do not happen, and wretched Thetima perishes miserably.
8. ... but that I become happy and blessed.
цитирай
63. aristotelis - НЕЩАСТНИ БАБАЙТИ ОТ ПАМИР! Pella katadesmos - Macedonian curse tablet 4th century BC (circa 375–350 BC)
22.04.2014 16:16
The Ancient Macedonian language which was a dialect of North-Western Greek, part of the Doric dialects.

http://www.youtube.com/watch?v=2QRKWGmsCLc
цитирай
64. aristotelis - Macedonian curse tablet 4th century BC (circa 375–350 BC) in Ancient Macedonian language
22.04.2014 16:21
The Pella curse tablet is a curse or magic spell (Greek: &#954;&#945;&#964;&#940;&#948;&#949;&#963;&#956;&#959;&#962;, katadesmos) inscribed on a lead scroll, dating to the 4th or 3rd century BC. It was found in Pella (at the time capital of Macedon) in 1986 and published in the Hellenic Dialectology Journal in 1993. It is possibly the only attested text in the ancient Macedonian language (O. Masson).

It is a magic spell or love charm written by a woman, possibly named Dagina, whose lover Dionysoph&#333;n (i.e. “Voice of Dionysus“) is apparently about to marry Thetima (i.e. “she who honors the gods”; the standard Attic form would be Theotim&#275;). She invokes “Makron and the demons” (parkattithemai makr&#333;ni kai [tois] daimosi, Attic would be para-kata-tithemai) to cause Dionysophon to marry her rather than Thetima, and never to marry another woman unless she herself recovers and unrolls the scroll.

Katadesmoi or defixiones were spells written on non-perishable material, such as lead, stone or baked clay, and were secretly buried to ensure their physical integrity, which would then guarantee the permanence of their intended effects.

The language is a harsh but distinctly recognizable form of North-West or Doric Greek, and the low social status of its writer, as evidenced by her vocabulary, strongly hint that a unique form of Doric Greek was spoken by lay people in Pella at the time the tab was written (see below, Dating and Significance). Brixhe and Panayotou (1994:209) think a Macedonian origin of the text probable, but they suggest that the population of Pella was not homogeneously autochthonic, and they prefer to wait for a second find before making a definitive statement.The English Translation:

1. On the formal wedding of [Theti]ma and Dionysophon I write a curse, and of all other
2. wo[men], widows and virgins, but of Thetima in particular, and I entrust upon Makron and
3. [the] demons that only whenever I dig out and unroll and re-read this,
4. [then] may they wed Dionysophon, but not before; and may he never wed any woman but me;
5. and may [I] grow old with Dionysophon, and no one else. I [am] your supplicant:
6. Have mercy on [your dear one], dear demons, Dagina(?), for I am abandoned of all my dear ones.
7. But please keep this for my sake so that these events do not happen and wretched Thetima perishes miserably
8. and to me grant [ha]ppiness and bliss.
цитирай
65. get - - И гърците са били сКЛавини ... славяни, е късна историческа и политическа манипулация от 1619 г. !
22.04.2014 21:57
61. vencivvg написа:
Любимите гърци на Аристотелис , те славяни ли са ? българи ли са ? та постоянно ни ги натриса в тема са славяни и българи.


- Обяснявам с цитати?
А. Хроника от Фредегар:
„На 40-та година от
управлението на Хлотар (623 г.- .б.м.) някакъв човек на име Само, франк родом от Санс, заедно с други търговци отишъл при сКЛавините известни като ВЕНДИ. СКЛавините вече вдигнали въстание срещу аварите, наричани още хуни (хони) и техния владетел – кагана. Вендите били дълго време поданици на хуните (...)
„Всяка зима хуните (аварите) зимуват в селищата на сКЛавяните, спят с техните жени и за добавка ги карат да плащат много данъци и налози.
Синовете родени от хуни и славянски жени, не можели да търпят това унижение от
своите господари и вдигнали въстание”.

- Кои са ТЕЗИ СКЛАВИНИ-ВЕНДИ ? - От които КАКТО ШАФАРИК, така и ЧЕРТКОВ извеждат ПРОИЗХОД НА "СЛАВЯНИТЕ" ?! Всъщност допълвам, (при Чертков) той тръгва да извежда прозхода им още от древното апенинско население ЕТРУСКИ ?!

- Но кои са на практика СЛАВЯНИТЕ-ВЕНДИ(по-старо наименование !)? - Има го записано при Константин Багренородни това: "...сърбите произхождат от онези (правилното е сОрби//лужишки народ - б.м.), наричани също „бели” и живеещи от другата страна на Туркия (Унгария), в местност наречена Бойка. С тях граничи Франкия, а също и некръстената Бела Хърватия.( Оттам идват сърбите – известни още и като: серви/сКЛавини/беофулци – б.м). И когато двама братя получили властта от своя баща (княз на сърбите), те се разделили и разделили народа. Единият от тях се преселил при император Ираклий."
- Не случайно в старите атласи държавата на сЪрбите(не сОрби) се изписва често и като "Servia"/Слугиня" !

- Но ако се зачетем в Моневмазийската хроника? - То и Пелопонеските гърци, за ЦЕЛИ ДВЕСТА И ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ се оказват в положението на сКЛАви, тоест подчинени-зависими от АВАРИТЕ, които били близки по произход на ХУНИ и БЪЛГАРИ ! - Пък аз ги наричам още и ЕФТАЛИТИ - За разлика от Милчев ?
цитирай
66. letopisec - Според латинската хроника „Пок...
22.04.2014 23:04
Според латинската хроника „Покръстването на баварците и каринтийците” от 871 г. Само победил аварите и създал своя държава, която според Асемани (ХVІІІ в.), който цитира хрониката в своите „Календари на Вселенската църква” просъществувала „пълни 35 години” (с.129, по бълг. изд. на Асемани). Той имал и няколко битки на запад с крал Дагобер, „който водил война срещу Само от три страни”, пише в летописа от 871 г. (с.126, по Асемани).Асемани (ХVІІІ в.) отбелязва, че Ханзиций в т.1 на своя труд „Свещенна Германия” (с.103,104) дотолкова се възхитил на Само, че бил убеден, че не може да не е франк. Дори бил отсъдил: „той ще да е роден в село Сеногаг, намиращо се в Белгия, близо до Брюксел” (Асемани, с.129)



Ханзиций смело написал на с.102 от своята „Свещенна Германия”: „Славяните не били управлявани от един отделен човек, а в древни времена живеели в пълна свобода. После обаче, притиснати от хуните (чети : аварите – бел.к.м.), приели за крал Само, който бил франк, дошъл при тях за търговия. През 622 г. между славяните и аварите избухнала война, чиято причина било непоносимото за славяните иго, с което те били притиснати от хуните. Понеже в тази битка блеснала особено храбростта на Само, славяните го избрали за крал, който в продължение на 35 години (по-точно 36 години) управлявал тази държава дейно и щастливо с многобройни поражения за аварите и франките”.(с.129, по Асемани)



Така още от ХVІІІ в. Само „станал” франк, с помощта на Хенри Ханзиций.



Държавникът от династията Дуло, който от 622 г. управлява цели 35 години своята държава в областите Каринтия, Щирия и Моравия, останал в европейската историческа наука като някакъв търговец.
цитирай
67. letopisec - Нови страници от българската ис...
22.04.2014 23:06
Нови страници от българската история. Кутригурите са ефталитите, според Захарий Митиленски. http://letopisec.blog.bg/history/2014/04/11/novi-stranici-ot-bylgarskata-istoriia-kutrigurite-sa-eftalit.1256016 1. letopisec - По едно време в блог. бг имаше един с ...
11.04 13:06
По едно време в блог.бг имаше един с ник "Гет" дето си бе наумил, че ефталитите са авари. Нека дойде тук сега пред всички и да сложи толкова доказателства, колкото сложих аз на масата...Между другото, за първи път тази псевдо-версия, че ефталитите са авари я чух от г-н Стоян Динков. Тогава останах втрещен. След това я чух от никЪТ "Гет" и оттогава не съм я чел от трети субект...
цитирай
68. santayana1863 - Пълни кретени, нищожни цървули, агенти на Никола Груевски който ще види европа и Нато през крив макарон!
23.04.2014 16:05
Ха,Хаааааааааааааааааааааааааааааааа.........Александър Македонски не е изучил омировата поезия от Аристотел а поезията на Иван Вазов от Гоце Делчев!
цитирай
69. letopisec - Благодаря, че коментирате...
23.04.2014 17:56
santayana1863 написа:
Ха,Хаааааааааааааааааааааааааааааааа.........Александър Македонски не е изучил омировата поезия от Аристотел а поезията на Иван Вазов от Гоце Делчев!

цитирай
70. get - @ 68. letopisec - Хаха-ха ! - Милчев, който ЗЛОУПОТРЕБЯВА с писанките на рОССките-СЛАВЯНИ, стига до ...
23.04.2014 19:11
... такива драстично-анти"исторични изводи АВАРИТЕ=ТЮРКИ :)))!

- Давам, ти конкретен цитат от ИСТОРЕЧСКИ ИЗВОР - Но ти не та не - тЮрки са :))!

- Значи, ЕФТАЛИТИТЕ които се бият ЕДНА СЕДМИЦА ВРЕМЕ в СРЕДНА АЗИЯ, със СБОРНАТА САДАНИДСКО-ТЮ-ЮРКСКА Армия се бият с роднините си по твоята ИЗКРИВЕНА ЛОГИКА!
- СРЕДНА АЗИЯ(географско понятие) е това от при-Аралието и до СЕДМОРЕЧИЕТО - Където до СРЕДАТА на ШЕСТИ ВЕК, живеят народи с ДОКАЗАНО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД ?!

- Но непосредствено, след битката на народа ЕФТАЛИТ, при българите пристигнали ТЮРКИ - Които българите СКРИЛИ в ПАНОНИЯ - Логика и чудо ?!!

- С Допълнението, по цитата от Моневмасийската хроника ЧЕ! - Аварите са по произход ХУНИ и БЪЛГАРИ!
- Ей това, как ще ми го разтълкува, нефелната ти историческа логика ? :(((
цитирай
71. santayana1863 - Густо, ристакис ви направи всичките мишлета на пух и прах, с лайното на гъза сте, ако не сте се насрали вече!
23.04.2014 19:55
get написа:
... такива драстично-анти"исторични изводи АВАРИТЕ=ТЮРКИ :)))!

- Давам, ти конкретен цитат от ИСТОРЕЧСКИ ИЗВОР - Но ти не та не - тЮрки са :))!

- Значи, ЕФТАЛИТИТЕ които се бият ЕДНА СЕДМИЦА ВРЕМЕ в СРЕДНА АЗИЯ, със СБОРНАТА САДАНИДСКО-ТЮ-ЮРКСКА Армия се бият с роднините си по твоята ИЗКРИВЕНА ЛОГИКА!
- СРЕДНА АЗИЯ(географско понятие) е това от при-Аралието и до СЕДМОРЕЧИЕТО - Където до СРЕДАТА на ШЕСТИ ВЕК, живеят народи с ДОКАЗАНО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД ?!

- Но непосредствено, след битката на народа ЕФТАЛИТ, при българите пристигнали ТЮРКИ - Които българите СКРИЛИ в ПАНОНИЯ - Логика и чудо ?!!

- С Допълнението, по цитата от Моневмасийската хроника ЧЕ! - Аварите са по произход ХУНИ и БЪЛГАРИ!
- Ей това, как ще ми го разтълкува, нефелната ти историческа логика ? :(((

цитирай
72. get - - Милчев, докога ще толерираш такива, с пошло поведение блогъри?
23.04.2014 23:06
letopisec написа:
santayana1863 написа:
Ха,Хаааааааааааааааааааааааааааааааа.........Александър Македонски не е изучил омировата поезия от Аристотел а поезията на Иван Вазов от Гоце Делчев!



- Милчев, кой смяташ че е по-близко ВРЕМЕВО и като ОЧЕВИДЕЦ - До истината за АВАРИТЕ?
- Писалият през 18-ти век еврей-католик Йосиф Симоний Асемани в неговите:"Календари на Вселенската църква.
За светите славянски апостоли Кирил и Методий".

- Или анонимният хронограф, в Моневмасийската хроника, която е поне с ПЕТ ВЕКА по-стара, от писанията на Асеманий ?!

П.П.
Аристотелчо, с много псевдоними(акаунти в блог бг.) Отново припомням! Ако си позволиш това в мое присъствие - Ще трябва да ти плащам, да си купиш нови "зъбни протези" :(( !
цитирай
73. letopisec - 73. get
24.04.2014 10:01
Повтарям за последен път: за първи път българи воюват с авари, както пише Судас (заемка от Приск, която отсъства при Багрянородни), когато савирите към 465 г. са прогонени на запад от Волга от аварите. "Савири" е българско име, очевидно е, че аварите са прогонили племена, известни по-късно като чувашоезични и на тях българите дават името "савири", при това тези савири са бъдещите хазари, но не целият хазарски каганат, където има и много други. През 565 г. тюрките на ябгу Истеми, в чиято армия са и аварите, превземат древна Велика България, една държава основана през 465 г. от Ирник, третият син на Атила. Истеми, с подкрепата на бурджаните (ат-Табари така нарича кутригурите) се опитва да нападне Персия през Дербент, но не успява. Тогава се насочва към източната част на Персия срещу ефталитите, а останалите в Предказказието тюрки, са били от различни тюркски племена...10 000 кутригури подлъгват 20 000 авари от тези останали в Предкавказието и ги завеждат чак в Панония, по пътя убиват и антския вожд, т.е. вожда на протоукраинците, понеже те не са славяни, а анти...Защо аварите са тюрки? Изменникът авар, който оглавява отцепниците, се закичва с тюркската титла каган, има данни, че аварски колобър е бягал при тюрките на изток, понеже бил спал с жената на кагана и т.н. Четете Гет, Менандър от VІ в., Теофилакт Симоката от VІ в. Четете...
цитирай
74. letopisec - 74. letopisec - 73. get
24.04.2014 10:29
Малко преди трагичната кончина на проф. Рашев той сподели, че в нашата страна няма нито един подготвен аваролог. Това ми даде импулс да се заровя в аварската история. Защо не знаем нищо за аварите. Причината е проста: в нашата страна не трябва да се знае явно очевидното: а именно, че определени тюркски титли и звания идват при българите едва след 568 г., когато авари-тюрки и българи-кутригури правят обща държава в Панония.
цитирай
75. letopisec - Държавата на авари и българи в Па...
24.04.2014 10:31
Държавата на авари и българи в Панония през VІ и VІІ век.

Кирил Милчев

http://bghistory-letopisec.blogspot.com/2012/06/v-v.html
цитирай
76. aristotelis - vencivvg написа: Гърция изобщо не може да има заслуга за утвърждаване и разпространяване на Християнството
24.04.2014 10:35
Дори самият княз Борис І е получил второ име от гръцки произход — Михаил.

Н. Шаранков, Предаване на старогръцките имена на български

Николай Шаранков е бакалавър (2001) и докторант по класическа филология (2002-2004). От 2005 г. е асистент по история и историческа граматика на класическите езици. От 2002 г. е член на редакционната колегия на списание Archaeologia Bulgarica, а от 2003 г. – сътрудник на списание L’Ann&#233;e &#233;pigraphique. Специализира в Женева. Преподава историческа граматика на старогръцкия език, старогръцки език и автори – атическа ораторска проза и лирика, старогръцки език за начинаещи в специалност „Стара история”. Основните му научни интереси са в областта на историята и историческата граматика на гръцкия и латинския език, палеобалкански езици, антична култура, културна история на българските земи в древността.

Гръцките лични имена навлизат първоначално в средата на феодализма и най-вече под натиска на църквата след покръстването и приемането на християнската религия през 9. век. Така, чрез християнската вяра и ритуалност, в антропонимичната ни система навлизат множество лични имена от гръцки произход, които започват да изместват старите езически имена. У членовете на отделните родове и семейства през средновековието до падането на България под турско робство е характерна едновременната употреба както на домашно славянско или прабългарски име (наречени общо дохристиянски имена), така и на официално църковно – християнско (каноническо). Дори самият княз Борис І е получил второ име от гръцки произход — Михаил. Историческите и политическите условия водят до все по-силното възприемане и разпространение на християнските имена, в частност на гръцките. “... затова малко от европейските народи са могли да запазят известна част от старите си собствени имена. Можем обаче да кажем, че ние, българите, притежаваме днес покрай имената от християнски произход и едно голямо богатство от хубави, чисто български лични имена, отчасти наследени от старобългарско време, отчасти въведени по-късно” (Л. Андрейчин 1942-43)
Днес гръцките лични имена имат стабилно разпространение и много малко от хората осъзнават първоначалното им нарицателно значение. През средновековието християнските имена са разпространени главно сред духовенството, благородниците и градското население, докато на село чак до миналия век преобладават славянските имена и техните производни. Както и другаде, така и в България, християнската именна система е "преработена" според звуковите и граматични закони на местния език и му се подчинява почти безпрекословно. Затова много българи, разбира се, могат и да не знаят, че Петър е гръцко име и значи "камък", но това не им пречи да смятат името за българско - както постъпват англичаните с Питър, немците с Петер, русите с Пьотр или французите с Пиер.
Гръцките имена са най-многобройни, защото повечето светци са от елинизираните области на Източното Средиземноморие. Понеже около 2/3 от календарните светци и мъченици имат гръцки имена, техният брой у нас надминава 200, а с производните и видоизменени форми — няколко пъти повече.

цитирай
77. aristotelis - Още нещо, нищо общо нямам с santa...
24.04.2014 10:37
Още нещо, нищо общо нямам с santayana1863 и ми е напълно безразличен!
цитирай
78. voulgaros - Чанев, верно ли така се казваш ? ...
24.04.2014 14:58
Чанев, верно ли така се казваш ?
Незнам какъв се смяташ--българин ли си ,грък ли си, Но това твоя мисъл ли е, че Михаил е гръцко име ??

Михаил не е гръцко име. ЕВРЕЙСКО Е.
АКО Е ОТ ТОЗИ ШАРАН, Г-Н ШАРАНКОВ. ОК. КАКТО И ДА Е.
цитирай
79. get - - Милчев, на осемдесет процента от повдигнатите от мен въпроси, чрез цитат или тези НЕ ПОЛУЧИХ ОТГОВОР !!
24.04.2014 23:56
letopisec написа:
Малко преди трагичната кончина на проф. Рашев той сподели, че в нашата страна няма нито един подготвен аваролог. Това ми даде импулс да се заровя в аварската история. Защо не знаем нищо за аварите. Причината е проста: в нашата страна не трябва да се знае явно очевидното: а именно, че определени тюркски титли и звания идват при българите едва след 568 г., когато авари-тюрки и българи-кутригури правят обща държава в Панония.


- Наместо да ми се правиш интересен, с познанството си с Рашев(светла му памет, въпреки тюркските му пристрастия за произхода на българите ?) Коментирай коректно по темата - а това се прави, теза - аргумент - факт ... Стига си ми "мантросвал" с някакви "ом-мане-падме-хум", като тибетски монах, защото това нито ми говори нещо, нито ме интригува!

- Давам ти, конкретен цитат, от произведение - За дадени от автора релации-родственост, между хуни-авари-българи ? - Мълчиш! - Сега ми обясняваш, че си най-големият "аваролог" в България - на какво отгоре ?

- Не ти дойде на ум, по силата на казаното в цитираната от мен хроника, че ако АВАРИТЕ СА ТЮРКИ, то от това следва,, че и българите са от тюркски произход ... колкото и да се напъваш със съшитата си с "бели конци" релация и континюинитет между КИМЕРИ и БЪЛГАРИ под формата на някакви "мутрО-гури" или както там ще ти скимне да ги наречеш и нагодиш ?!
цитирай
80. letopisec - 80. get
25.04.2014 11:08
Гет, с цитатче от една хроника история не се прави, а относно "мутрО-гури", немой така чадо, ти знаеш ли в колко хроники има данни за тези българи, които Прокопий и ученици наричат кутригури, понеже това име на пост-атиловите българи им е дадено от антите, от хат, къща и именно оттам го заема Прокопий, понеже вашият Юстиниан Управда е и "антсики", както пише П. Дякон....Как им е дадено, ами изнасяли са се от Панония към 460 г. и са се връщали по родните си места на Крим и в Предкавказието...
цитирай
81. leonleonovpom2 - Милчев, не съм от тези, които, като ...
25.04.2014 14:10
Милчев, не съм от тези, които, като видят, че някой е със самочувствие, първата им работа е да го смачкат!
Но все пак подмина принципни въпроси, а и прикритието ти си свърши добре работата, да ги затули
Повтарям ги по памет:

1/ Каква е разликата между древните и сегашните македонци и какво е станало с древните.

2/ Участват ли траките във формирането на нацията ни и ако - не , защо?

3/ Те бяха зададени към гръкоманския сектор, но по принципа, казвам ти дъще, сещай се снахо. И сега въпросът по точката- Защо срещаш такава щура подкрепа от тях, че даже да ти се прави предложение за издаване на книга?!
Предполагам, че в Гърция ще предизвика щур възторг, а не плачове и ревове

4/ с какво участието на траките във формирането на нацията ни работи за каузата на македонистите?!
Призовавам и други да кажат мнението си, важно е

5/ За чия кауза работи пък неучастието им в този процес? След като има интерес в една посока, трябва да има и обратни интереси.

Не ме притеснява напливът от коментари, който евентуално ще бъде предизвикан. Отдавна съм свикнал с " летящият" ти старт с читатели от Фейкбук
Материалът ти няма къде да отиде преди първото място, освен в някоя извънземна класация да бъде забелязан
Все пак имаш едно денонощие за отговор!
цитирай
82. letopisec - 82. leonleonovpom2
25.04.2014 17:21
Благодаря за оценката, която ми давате за успешната читаемост на моите материали. Разбира се, че траките след 680 г. стават българи и се вливат в българската нация. Същото става и с македонците, които са част от българската държава още след Пресиян...Материалите ми, във връзка с тяхното четете, което обективно отбелязахте, са добре посрещани от всички, а дискусиите и споровете са допустими и свободни при мен. Тук не е като при Спароточката, който беше наложил цензура. Все още не съм получил предложения за издаване на книга нито в Гърция, нито в България, нито в Русия. Аз вече съм издаван в Скопие и се надявам, че пак ще бъда...Инж. Симеонов, не бива да има във Вас завист, че хората оценяват това, което пиша и ме четат. Пожелавам същото и на сина Ви, дзвера, който не е "под прикритие"...
цитирай
83. leonleonovpom2 - Да, благодаря ти, ако реагирам по ...
25.04.2014 19:05
Да, благодаря ти, ако реагирам по някакъв начин, никога не е от завист, а при някаква нередност.
Да, няма цензура при теб, но и при Павел няма..
Не считам обаче, че антибългарски текстове не се нуждаят от цензура. Всеки да си знае мястото, може да се критикува, да се спори, но нека публично някой, например в Гърция да пусне антигръцки материал, уронващ авторитета на Гърция и гърците.
Бог да му е на помощ и основателно!
На който не му харесва, сега има възможности, защо не отиде където му харесва!?
Това е по адрес на антибългарските коментари, които според мен се нуждаят от цензура
Иначе този процес, който коментираш за траките е характерен за всеки народ Траките са основно ядро в българския народ, македонците също, дали сме от своя страна/ и духовно/лептата си за украинци и руснаци... На база траките е и генетичната връзка с италианците, доказана наскоро, а тя е и езикова, но с течение на годините е избледняла, заради прекъснатите връзки и чужди влияния...
Така, че не завиждам на никого, аз самият съм удовлетворен от постигнатото до сега , което е значително над средното, доволен съм и от постигнатото в момента.Не съм си губил или губя напразно времето си
Мога да се оценя точно и сам, изкривени оценки не ми са нужни и рядко ме вадят от релси, само, ако са съчетани с нещо друго
Желая ти успех в книгоиздаването!
Лично за мен, в тези условия считам тази ми дейност за антилогична и приключила Но това е само мое мнение...
цитирай
84. aristotelis - Инж. Симеонов, с какво мастурбацията е по-добра от секса?
25.04.2014 22:06
Ерол РИЗАОВ бивш главен редактор на „Утрински вестник” в Македония: Имаме лажна историја, Цялата европейска история почива върху основите на елинизма.

Интервю на Иво Иванов с Ерол РИЗАОВ бивш главен редактор на „Утрински вестник” в Македония: Македония чака, тя е в чакалнята, Гърция не е.

Ние се втурнахме да доказваме на българите, на гърците и на Европа, че сме потомци на Александър Македонски и на Филип Втори, и че античната история на Гърция и на Византия, не е гръцка, а наша. Това може да го каже само човек, само хора, които нямат никаква представа за историята, изобщо никаква. Как те стигнаха до тази позиция без да познават националната си история, е много важен и тежък въпрос. Цялата европейска история почива върху основите на елинизма. Тази „антиквизация” - европейската, не гръцката, е извършена за пет века. Всички философи на Франция, на Германия, на Англия, на Холнадия са възпитавани, изучавали са византийската история, византийската литература, византийската поезия, византийската музика и гръцката демокрация и елинизма.
И цялата тази европейска конструкция, добре нека е лъжлива, нека не е точна, нека да е измислена. Но сега ние сме тръгнали да я разрушаваме, защото някой будала ще излезе и ще каже, че това е така и така. Дори да е истина, не може да се действа така. Само че не е истина, защото историческите факти, казват съвсем друго.

Според думите ви Македония ще трябва да приеме съставно име, но все пак думата Македония ще остане в името и това не е малко.

– Това условие „ерга омнис” е страшен ултиматум. Това „ерга омнис” означава за всеобща употреба. Ако запазим името Република Македония, това нашите политици трябва да го дообяснят на света.

цитирай
85. get - 81. letopisec - 80. get - Милчев, като ти слушам брътвежа, бих казал, че си невежа! - Но?
25.04.2014 23:19
letopisec написа:
Гет, с цитатче от една хроника история не се прави ... в колко хроники има данни за тези българи, които Прокопий и ученици наричат кутригури ...Как им е дадено, ами изнасяли са се от Панония към 460 г. и са се връщали по родните си места на Крим и в Предкавказието...


- То и кимерите, се ИЗНЕСОХА от КРИМ, в Урарту и Анатолия - но това не ти попречи, да правиш директни релации м/у тях ... и прабУ-У-Улгарите-кутригури(с тюркски заемки, от аварите:)) с изчезналите БЛИЗО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПО-РАНО(по твоите псевдо-исторически писанки) КИМЕРИ ... пък после със по-късните Хуни(които не били европейци, по Менхен-Хелфън - но "българи":)) па накрая ги "приши с бели конци" към кутригурите "авитохоли", които били "ефталити" ?? - Бухъ-ха!

- Милчев, КОЙ ТИ ПЛАЩА да ПЛЕЩИШ ТЕЗИ науко-образни ДЕЗИНФОРМАЦИИ - Чрез които на практика р-а-з-к-ъ-с-в-а-ш(!) БЪЛГАРСКОТО от ПРЕДПОТОПНИТЕ още ПРАВРЕМЕНА, ЗЕМЛИЩЕ ?
- ЗЕМЛИЩЕ - На което доказано живеят ПРОТОЕВРОПЕЙЦИ, преки наследници на които сме НИЕ съвременните БЪЛГАРИ и УКРАИНЦИ(в голяма степен) - Не гърци или угрите-Велико руси!

- По тази причина, афро-европейските мелези(известни ни като "гърци"!), така ти се усукват и мазнят !!

- Накрая ще направя обобщение в присъщо "твой стил" - М---ка му и мръсник Путин, анексира и последната ни, единствена и изконна българска земя ... КрЫм !! :)))!
цитирай
86. leonleonovpom2 - Не съм сексолог, обърни се към сп...
25.04.2014 23:21
Не съм сексолог, обърни се към специалист! Може да сгреша или злонамерено - подведа!
Не ме интересува нито интервюто на бивш главен редактор/ защо ли е такъв/, нито пък дали можеш да се подпишеш за достоверността му.Просто маниите за величие не водят до нищо добро- и в двата случая на доброжелателни съседи

Заобикаляш внимателно другия ми въпрос. Днешните македонци нямат нищо общо с древните според тебе. Античните говорят" гръцки" , днешните - наш диалект Какво е станало с античните, каква им е съдбата.?Дали новодошлите македонци са претрепали старите макета при идването си? При тази фаланга, да се справят с нея, били са страховити наистина-всички до един Крали Марко!
И кои стоят по-близо до античните гърци-днешните гърци или грузинците?!
В Грузия- Колхида няма писания от антични автори за славянски нашествия, както в Пелопонес например. А в Пелопонес дали са дошли със самолетен десант или са прекосили цяла Гърция.?
Как мислиш?
А пък за езика в момента смятам колко милиона говорят гръцки и колко милиона български и близките му езици, които са му по-скоро диалекти. Дали предимството е в полза на прехваления гръцки, как ти се струва!
цитирай
87. letopisec - 86. Бухъ-ха!
26.04.2014 14:47
- Милчев, КОЙ ТИ ПЛАЩА да ПЛЕЩИШ ТЕЗИ науко-образни ДЕЗИНФОРМАЦИИ - Чрез които на практика р-а-з-к-ъ-с-в-а-ш(!) БЪЛГАРСКОТО от ПРЕДПОТОПНИТЕ още ПРАВРЕМЕНА, ЗЕМЛИЩЕ ?
цитирай
88. aristotelis - leonleonovpom2, Ако тялото ти беше ...
28.04.2014 14:33
leonleonovpom2, Ако тялото ти беше пропорционално на мозъка щеше да се побереш в орехова черупка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11519582
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ