Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2013 11:02 - ЦАР БОРИС-МИХАИЛ, ПОКРЪСТИТЕЛ И ДЪРЖАВНИК!
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 34481 Коментари: 64 Гласове:
6

Последна промяна: 15.10.2013 11:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         Създаването на писмения славянски език от братята Константин-Кирил и Методий, е исторически факт.

image

image


          Техните ученици намират прием в България при Борис-Михаил.

image 

             Дотогава дипломацията на Борис е успяла вече да създаде собствена архиепископия, вследствие отказа на българите на VІІІ Вселенски събор да са към Римската църква. Константинопол дава старата Илирийска епископия да се преименува на Българска архиепископия. Спечелил тази дипломатическа победа Борис – Михаил продължава делото по автономия на българската църква, като въвежда с помощта на Кириловите ученици като писмен език славянския.... Славянският явно е бил много близък лексически до българския. Българският език, който вероятно е кимерийски,  се е различавал граматично от славянския...

image
Надписът от Балши, свидетелстващ за покръстването на българите

image

image

image

             През ХІІ/ХІІІ в.в. се оказва, че се пише по начин, по който не се говори, тъй като речта на българите в държавата България, е граматично различна от изкуствено въведения писмен славянски, който има много падежи и разни двойствени числа...Все повече книжовници започват да пишат с граматика близка до устната реч, а в очите на духовенството, чиито книги са на старославянски, това е безбожие и ерес. Патриарх Евтимий през ХІV в. прави цяла книжовна реформа, за да върне писменият език в правилата на кирило-методиевата книжовна норма, но не успява...Константин Костенечки през същия век пише „Сказание за буквите“, в което тревожно  съобщава за болест по буквите. Той подкрепя книжовната реформа на Патриарх Евтимий за връщане към кирило-методиевата норма, но призивът му не успява.  Най-изненадващо обаче правописните правила на Константин Костенечки са приети в Сърбия, където хората, понеже са славяни, си говорят с падежите и няма "нарушение словесъ".... И така, българския език е очевидно лексикално близък до славянския, но не и граматично...Това определено го прави независим език в едно по-голямо езиково семейство на балто-славяно-българските езици.

           Произходът на българския език е очевидно кимерийски, понеже според езиковеда Леман-Хаупт, „кимерийският език е изгубено звено между тракийския и иранския“.

image

       Какво печели България от покръстването в християнство, което налага като държавна религия именно Борис І, получил кръщелното име „Михаил“?

          И така, писменият старобългарски език не е едно и също с устната българска реч, писменият старобългарски, наричан още "черковно-славянски", е ПИСМЕН език въведен от Борис І в България, предвид на факта, че той като славянски е доста близък лексически с българският.
         Защо му е било необходимо на Борис І да го въвежда?
        Ами...ЗАРАДИ ЦЪРКОВНИ НУЖДИ, ПОНЕЖЕ ВЕЧЕ Е ИЗВОЮВАЛ СТАРАТА ИЛИРИЙСКА ЕПИСКОПИЯ ДА СЕ НАРИЧА БЪЛГАРСКА, давайки си сметка, че ще постигне пълна църковна автономия от Константинопол, ако не остане само на нивото на едно формално име "българска архиепископия", но и...ЗАМЕНИ ЦЪРКОВНОТО ГРЪЦКО БОГУСЛУЖЕНИЕ, с друго...В това време идват кирило-методиевите ученици и той праща единият от тях в единият край на България, т.е. в Охрид, а другият/те остават в столицата.

image

             Използвайки новата вяра, християнската, и нов писмено-църковен език, славянския, Борис І-Михаил като държавник от две "чужди" неща укрепва собствено-българската империя.

image

              Оттук нататък няма да идват по нашите земи кръстоносци и няма България да води верски войни...Е, алчните балдуиновци са изключение...Ами я си представете какво би станало с България, ако Рим и Византия ни бяха спретнали кръстоносен поход, щото любимият християнски град Сердика на Константин Велики, е в ръцете на езичници?... Но, след Борис-Михаил, не е, в  християнски български ръце. 

image

                 И така, въведеният писмен старославянски в българското храмослужение и култура, към ХІІ в., както отбелязва акад.  Вл. Георгиев, е атакуван от  безпадежни думи и други неславянски граматични особености....

                 ТЕ ОТКЪДЕ ИДВАТ?

                Ами от живата реч, понеже българският език (и реч) е безпадежен и вече става ясно, че колкото и да се пише в книжовните норми на славянската граматика, за българите славянския е близък, но чужд език. То и днес езиковедите наричат българския език „екзотичен“, спрямо славянските.

            Към ХІІ в. вече си личат българизмите, които се прокрадват усилено в старобългарската средновековна писменост.
            Промените са най-вече на граматично, но и на лексическо ниво. Грубо казано: "аз", а не славянското "я"...и т. н.

image

        ВЪПРОСЪТ Е, ЧИЙ Е ТОЗИ ЖИВ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И РЕЧ, близък лексически със славянските езици, но със собствена граматика и диахрония...АЗ ДОПУСКАМ, ЧЕ Е КИМЕРИЙСКИ, ПРЕДВИД НА ДЕСЕТКИТЕ СВЕДЕНИЯ, ЧЕ ХУНО-БЪЛГАРИТЕ СА КИМЕРИЙЦИ, както в късно-античната летописност (Прокопий Кесарийски), така и в редица сведения на арабски и просвещенски автори. Не на последно място, кимерийският произход на българите е застъпен сериозно сред нашите възрожденски просветители (Г.С.Раковски, Зографската история…).

image
image
Г.С.Раковски. Българска старина. Букурещ., 1865, с.200

Зографската историяimage




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. aristotelis - От появяването на Кирил и Методий ...
15.10.2013 11:53
От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава!
Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"
цитирай
2. aristotelis - Св. Кирил и Методий Опит за ново ...
15.10.2013 11:56
Св. Кирил и Методий

Опит за ново Похвално слово
Академик Васил Гюзелев

След поетичните, емоционални и боговдъхновени похвални слова на св. Климент Охридски (+ 916 г.) за "светите и преславни учители на славянския род блажения Кирил и панонския архиепископ Методий, които му създадоха писмото и преведоха Новия и Вехтия завет на езика му", едва ли някой автор, вече единадесет века оттогава, е в състояние да напише нещо по-силно, по-точно и по-искрено в изразената почит и благодарност за тях и за тяхното дело.
И ако през тези векове мнозина като мен са се опитвали да сторят това, те винаги са имали илюзията, че все пак отдалечеността на хората и събитията във времето и постиженията на науката дават по-добра възможност за точна и реална преценка. Без да имам претенциите на първооткривател на нови факти и истини в науката, ще се опитам да разгледам и представя Кирило-Методиевото дело в светлината на най-новите постижения на славистиката и историческото изворознание.
В историята на Европа по време на "Великото преселение на народите" (IV-VII в.), пък и подир него, се вплитат множество племена и народи. Много от тях оцеляха и създадоха свои държави, народности и култури. Повечето (хуни, авари, печенеги, узи, кумани и др.) само оставиха имената си в хрониките.
Оцеляха онези, които успяха да се приобщят към християнството и свързаната с него духовна култура (литература, изкуство, образованост), т.е. към нормите на тогавашния европейски универсализъм. Сред всички негови компоненти сякаш най-голяма значимост имаше писмената култура, книжовността. Едва ли случайно в своя поетичен "Проглас към евангелието" св. Константин-Кирил Философ почти афористично е написал:

"Голи са без книги всички народи,
не можейки да се борят без оръжие
с противника на нашите души,
и готови са за плена на вечната мъка."

Историята на съдбоносния и плодоносен девети век показа и друга особеност: невинаги опитите за създаване на литература на говорим език извън съществуващата на гръцки и латински можеха да бъдат успешни. В Западна Европа интересен е опитът на крал Алфред Велики (870-901), съвременник на нашия княз Борис I Михаил (852-889; + 907), да положи в Англия основите на англо-саксонската литература чрез преводи на Светите книги и други съчинения на един говорим език. Тази книжнина, писана на модифициран латински алфабет, била исторически, териториално и етносно ограничена; тя не могла да се развие и да оцелее.
Пред историческата и филологическата наука винаги е стоял един неизменен въпрос: Кога и за кого светите братя Кирил и Методий създадоха славянската писменост и книжнина? През 855 или през 863 година? За своите кръвни събратя българските славяни, или във връзка с мисията си във Великоморавия?
Нека напуснем дебрите на този сложен и невинаги коректно воден научен спор. По странната, но красива игра на историята, родената сред и за българските славяни писменост и книжнина тръгнала от Константинопол като оръжие на византийската дипломация. Това бил един от най-интересните й и значими опити да наложи духовното влияние на империята сред среднодунавските славяни. Тя получила своето идеологическо освещаване, признаване и ново осмисляне в папския Рим, по-точно в църквата "Санта Мария Маджоре", реализирала се в един трагичен поход във Великоморавското и Панонското княжества, за да намери приют и спасение в България - всъщност в своята истинска родина.
В кръговрата на нейния поход от Изток към Запад и обратно има някаква историческа логика. Тук няма предопределеност, мистичност и загадъчност. Има път, изпъстрен с множество случайности, но в крайна сметка устремен към пълната реализация на величавото дело на славянските първопросветители и апостоли Кирил и Методий - там, където условията за неговото развитие и разцвет бяха най-благоприятни.
България през последната четвърт на IX век бе онази славянска страна, където Кирило-Методиевото дело можеше да има най-благоприятна почва. Дълго преди появата на създадената от двамата първопросветители славянска писменост и книжнина тук са били правени опити за изнамиране на нови писмени знаци или за пригаждане и използване на гръцката и латинската азбука.
Етапите в развитието на тази предкирилово-методиевска писмена култура са отразени в "Сказание за буквите" на старобългарския книжовник от втората половина на IX в. Черноризец Храбър:

"Прочее, преди славяните нямаха книги, но, бидейки езичници, четяха и тълкуваха с черти и резки. Когато се покръстиха, бяха принудени да пишат славянската реч с римски и гръцки букви, без устроение. И така беше много години."

"Чертите и резките" - това са многобройните загадъчни знаци от прабългарското рунно писмо, които се откриват издълбани или врязани върху каменни блокове, тухли, керемиди и други в старобългарски селища в един широк географски ареал - от Бесарабия до Халкидика и от Черно море до Долна Панония. Техен сполучлив каталог направи нашата археоложка Людмила Дончева в публикуваната през 1980 г. книга "Знаци върху археологически паметници от средновековна България (VI-X в.)".

Като се започне от началото на VIII в. (от надписите към релефа на Мадарския конник, печатите на хан Тервел и др.), дълго време в канцеларията на Българското ханство широко употребявани са гръцката азбука и писменост.

Повече от 100 са издадените от покойния проф. В. Бешевлиев "Първобългарски надписи на гръцки език";
три от тях са на прабългарски език, но с гръцки букви.
Три фрагментарни надписа на латински език от периода 866-870 г. (времето на пребиваването на латинското духовенство в България) документират употребата на "римските букви".

Наложилата се в езическа България традиция на употреба на гръцкия език и писменост може да бъде характеризирана като мост за прехода й от варварство към цивилизация, основа за преминаване от лапидарна към книжовна писмена култура.

Усвояването и широката употреба на гръцкото унциално (главно) писмо осмислили на българска почва бъдната славянска графическа система, която била близка по начертание както до "римските", така и до "гръцките" букви.

Възприела Фотиевия константинополски модел на въвеждането на християнството в една бивша езическа страна, в който основополагащо начало била евангелската максима "Да хвалим Бога на всички езици", България на княз Борис I Михаил наистина била онази страна, където славянската писменост и книжнина можели да пуснат дълбоки корени и да дадат добри плодове.
Смъртта на св. Методий (6 април 885 г.) белязала трагичния край на Великоморавската мисия на славянската писменост и книжнина и началото на Българската й мисия, непредвидена от византийската дипломация, но съществуваща като възможност в концепцията на дълбокомъдрия константинополски патриарх Фотий за налагане на византийското църковно и духовно влияние. Климентовият житиеписец Псевдо-Теофилакт (XI в.) разказва, че част от оцелелите ученици на Кирил и Методий от Великоморавия се отправили към българските предели: "А Христовите изповедници, като знаели, че Господ заповядва на пъдените от един град да бягат в друг, закопнели за България, започнали да мислят за България и се надявали, че България ще им даде покой".
Пристигайки в Белград, те били приети от боритаркана - българския управител на този град, и "той разбрал, че тези мъже са велики и близки до Бога, и решил, че трябва да изпрати чужденците при владетеля на България Борис..., понеже знаел, че той отдавна жадува за такива мъже, каквито търсел."
Проектирането на Кирило-Методиевото дело чрез дейността на техните ученици и следовници, с което се въплъщава държавническият гений на княз Борис I Михаил, неговото вярно чувство за повелите на историята и бъднината, може да се характеризира като най-голямото духовно и културно завоевание на славянството през Средновековието. То е основата, върху която в течение на вековете се изгражда и развива славяно-византийското ойкумене (общност).
И ако първоначално в столицата Плиска в разговорите си и в многобройните си срещи с Климент, Науми Ангеларий княз Борис I Михаил обмислял съвместно с тях плановете за една по-широка проповедническа, църковно-книжовна, просветна и църковно-организационна дейност, за създаване на училища за обучение на славянски църковен клир, скриптории и книжовни средища, то след идването на техните по-млади събратя по дело от Константинопол (сред тях е бил и бъдещият епископ на Велики Преслав Константин), тези въпроси отново е трябвало да бъдат осмислени. По-сетнешното развитие на нещата показва, че именно тогава е било решено да бъдат изградени две просветни и книжовни средища - едното в Горната земя, в столицата Плиска и свързаните с нея манастири в прилежащата й област, а другото в Долната земя, Кутмичевица (дн. Вардарска Македония), в Охрид. Докато Климент заминал за Охрид, Наум и останалите Кирило-Методиеви ученици останали в Горната земя.
Огромна, мащабна и всестранна била дейността на българския първоучител св. Климент Охридски в Македония. Тук, в "третия дял на Българското царство", той проповядвал, учителствал, наставлявал, обучавал, лекувал и разнасял Божието слово на говоримия от българското население език, учел го да се черкува и да въздава молитвите си към бога на своя език. Според неговия житиеписец за кратко време той се превърнал чрез съставяните и произнасяни от него в църквата "прости и ясни слова" за всички религиозни празници, "понятни и за най-простия българин", в "нов апостол Павел за новите коринтяни - българите".
Ревностен продължител на Кирило-Методиевото дело, св. Климент Охридски редом с тях е основоположник на славянските литератури и най-силно въздействащия в омилитическата литература църковен писател в славянския свят през Средновековието. Неговото значимо книжно творчество, издадено в три обемисти тома от нашите изтъкнати слависти Б.Ст. Ангелов, Хр. Кодов, К. Куев и Кл. Иванова, е фокусирало в себе си тенденциите на духовното ни развитие в края на IX - началото на Х в. Ала не само то е духовното му наследство, но и създадената от него нова графическа система - кирилицата.
В краткото Климентово житие охридският архиепископ Димитър Хоматиян (XIII в.) е отбелязал следното: "Измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил". Създадената от св. Константин-Кирил Философ глаголическа графическа система, подобна на коптската, арменската и грузинската, не само била трудна за писане, тя не била в духа на европейския алфавитен универсализъм, съдържащ се в гръцкото и латинското писмо. Освен това в тогавашна България употребата на гръцкото унциално писмо е било с традиции и е било разбираемо.
Реформата на св. Климент Охридски чрез въвеждането на кирилицата била с изключителна важност и твърде бързо се наложила. Така че тази азбука, на която сега пишат стотици милиони хора на Земята, има за своя родина България, а за свой създател - св. Климент Охридски.
Археологическите и художествени паметници в Охрид и околността, Брегалница и Струмица, открити и публикувани от македонските учени Д. Коцо, Бл. Алексова и Цв. Грозданов през последните години, опредметяват представите ни за тези свети места за всеки един българин, свързани с началото на българската книжовност.
Още по-интензивна е била просветната и книжовна дейност, разгърнала се под ръководството на св.Наум, наречен "мизийски светилник" от един от неговите житиеписци, в източните български предели - в Плиска, Велики Преслав, манастирите край с.Равна, Варненско, с.Черноглавци, Шуменско, скалните обители край с.Мурфатлар (Северна Добруджа) и др. Многобройните глаголически и кирилски надписи, открити тук благодарение на усилията на нашите археолози Вера Иванова-Мавродинова, Ст. Ваклинов, К. Попконстантинов, Т. Томов, П. Георгиев и др., са най-старото и автентично свидетелство за развитието на славянската писмена култура и книжовност, за еволюцията от глаголическа към кирилска графическа система и за процеса на усъвършенстване на последната.
Успоредно със станалите известни редица старобългарски книжовници от края на IXв. - началото на Х в. (Черноризец Храбър, Йоан Екзарх, Константин Преславски и др.) през последната година бяха открити от нашите филолози нови творби на св. Наум Мизийски, Константин Преславски и др. Това са известните наши познавачи на старобългарската книжовност Ив. Добрев, Ст. Кожухаров, Г. Попов, А. Тотоманова и др.
Следвайки традициите на своите първоучители светите братя Кирил и Методий, източнобългарските им преки ученици и следовници внесли голямо жанрово разнообразие в създаваната литература, извършили преводи на станали класически произведения на източните църковни отци и показали възможностите си във философската дълбочина на богословието.
Включването в книжовната дейност на представители на владетелския род (Борисовия брат Докс - черноризец Тудор Доксов и Борисовия син Симеон) по най-категоричен начин показва приобщаването на тогавашната българска аристокрация към духовния подем в страната.
Чрез създаването на условия на Кирило-Методиевите ученици за разгръщане на проповедническа, просветителска и книжовна дейност, чрез тяхното стимулиране княз Борис I Михаил по същество изиграл ролята на спасител, покровител и вдъхновител на славянската писменост и книжнина.
Поради това може да се смята, че неговите заслуги в това отношение се вместват не само в българската, но и в славянската, т.е. в европейската история. Мнозина чуждестранни изследвачи обикновено подминават с мълчание този изключително важен принос в историята.
С право може да се твърди, че ако в Плиска с огън и меч бяха поставени трайните основи на българската държавна традиция, то в Охрид, Девол, Брегалница, Плиска, Велики Преслав и манастирите на българския Изток бе изковано още по-силно оръжие - българското книжовно слово, благодарение на което не само се формира една от основните характеристики на българската народностна общност, но и тя се съхрани със своята самобитност през вековете.
В средновековна Европа през втората половина на IX в. България на княз Борис I Михаил бе онази страна, в която не само бе съхранена традицията на славянската писменост и книжнина, положена от светите братя Кирил и Методий, но и бяха създадени условия за нейното развитие и перспективи. С усилията на Кирило-Методиевите ученици и техните следовници, подпомагани всестранно от княз Борис I Михаил и неговото болярско обкръжение, България се превърнала в негаснещо огнище на християнска и славянска просвета и книжовност, в пръв духовен вожд на многомилионния славянски свят. Чрез подвига, който тогава учениците на Кирил и Методия творяха в българската земя, се отваряха дверите на историята - духовната и културната (тази, която има значение и трайност) - за една нова творческа стихия - славянството.
Погледнато от тази гледна точка, тогавашните процеси в църковната и културната история на България имаха общославянска, общоевропейска, световна значимост. Нека тази моя констатация не бъде схващана като опит за тонизиране на чувствително спадналото ни национално самочувствие.
Значимостта на средновековна България като "царство на духа" особено добре е подчертана в една творба от началото на XIII в. - "Разумник-указ", където четем следното:

"Знайте и това. На света има трима царе, както е и Света троица на небето... Първото царство е Гръцкото, Второто царство е Българското, Третото царство е Аламанското. С Гръцкото царство е Отец. С Аламанското царство е Синът. С Българското царство е Светият дух..."

Култът към светите братя Кирил и Методий и към техните ученици светите Горазд, Климент, Наум, Сава и Ангеларий е не само най-старият, но и най-трайният в цялата наша история. Като се започне отЧерноризец Храбър и Климент Охридски, българите още от края на IX в. непрекъснато въздават хвала и благодарност към делото на славянските първопросветители и апостоли.
Поддържан през Средновековието и вековете на османското владичество от църквата и духовенството, по време на Възраждането този култ от църковен празник се превръща в светско училищно тържество. Неговото своеобразно паганизиране е може би онази метаморфоза, която се извършва в българското съзнание при прехода от средновековно към модерно светоусещане. И в борбата за самостоятелна българска просвета и църква този култ и свързаният с него празник се превръщат в най-силната манифестация на несломения през вековете български дух.
Измерването на Кирило-Методиевото дело чрез духовните и културни достижения на българския и другите славянски народи от деветия век та чак до наши дни възправя Кирил и Методий, Климент Охридски, Наум Мизийски и Константин Преславски - тези титани на духовното пробуждане на славяните, в монументален , неестествен ръст, сякаш са митични герои. Може би това е действителният ръст на тяхната значимост в славянската и европейската история.
За да оцветя опита си за Похвално слово в чест на славянските първопровсветители с духа на българското Средновековие, накрая ще цитирам възхвалата, въздадена им през 1211 г. в Синодика на Българската църква:

"На Кирила Философа, който преведе Божественото писание от гръцки език на български и просвети българския род, новия втори апостол, през царуването на Михаил и православната императрица неговата майка Теодора, които украсиха Божествената църква със свети икони и утвърдиха православието - вечна памет. На неговия брат Методий, архиепископ на Моравия Панонска, тъй като и той много се е потрудил за славянската книга - вечна памет. На неговия ученик Климент, епископ на Велика Морава, и на другите негови ученици Сава, Горазд и Наум, тъй като и те много са се потрудили за славянската книга - вечна им памет."

Слава и безсмъртие во веки веков на делото на първопросветителите и апостолите на почти всички славяни Кирил и Методий и техните ученици!
цитирай
3. marknatan - Цар Симеон заповядал на Апостолите ...
15.10.2013 12:03
Цар Симеон заповядал на Апостолите на Славяните да разнасят Кирило методиевата псименост ха ха ха това е от Барадж Тариха хахаха и нутрудинката помнела Апостолите на славяните, за които можело да се намерят материални доказатесктва В некой манастир

Можело и ти да дойдеш да ми издухаш една свирка некой ден Значи си педераст Я как убаво духаш
Доказах че смешкопишко е педераст

Можело от апостолите на славяните да им намерят некога нещо материално значи те съществували

цитирай
4. get - - Поредното механично БЕЗ ВСЯКАКВА СОБСТВЕНА МИСЪЛ ... преповтаряне на скотско-на скопците-зилоти"фанариоти ...
15.10.2013 13:11
... църковни басни ?!! :((

1. В произведенията си Евсевий Кесарийски (4-ти век) дава по Ориген(185 - 254) коментира и дава цитати по същият За ... ? - АПОСТОЛСКАТА ДЕЙНОСТ на св.ПЪРВОапостол наречен Андрей Първозванни !
- Кой е той ? - брат на Симон, по-късно прозван Петър !
- Какво прави апостол Андрей ? - Според светоотческите предания ... след смъртта на Спасителя, Дванадесетте му УЧЕНИЦИ И ПЪРВО-АПОСТОЛИ ! - Чрез жребий, разпределили ... Кой и Къде ще отиде да ... разнася учението Божие ?!

- На апостол Андрей се паднало - римските провинции Македония и Тракия (която се простира до морето и река Данубий ?) !
- Също така му се паднало да разнася Словото и в Скития !!
- В житието му, четем че е проповядвал сред ... Аланите, абаските и (я)зигите ! ... в Боспорското(доминирано от тракийски династи) царство !
- Освен, по северни и западни брегове на Пропонтида ... той разнесъл словото и в земите Витински и Пропонтийски с градовете Халкидон и Бизантион(както е написано ТРАКИЙСКИЯТ !) !
- В този последният ръкоположил за епископ Стахий !
- Румънската православна църква ... отдавна е отбелязала и признала апастолската дейност на св.Андрей и твърди, че той е СЪЗДАЛ епископия в Малка Скития(съвр. Добруджа) !!
- Това се потвърждава и от последващи църковни летописци: Доситей Тирский, Епифаний Кипърский (IV век), Евхерий Лионский (V век), Никита Пафлагон (IX—X) св.Иероним ... НО само нашите православни скопци ... Пардон отци - не могат да Уразумеят простата Истина, откога датира ПЪРВОХРИСТИЯНСТВОТО при народите от Причерноморие и Беломорие ... та продължават тиражирането си на ... мисията във Велико Моравия (явно политически акт на Борис-Михаил кнез-архонт на Българите) ... в помощ на близкоезичните ни Моравци ! - като ПОКРЪСТВАНЕ на Българите, които до тогава били "езичници" ... чети/разбирай безпросветни и НЕхристияни !?
- В тази връзка, Филосторгий(IV в): "Улфила изнамерил писмена и превел Св. писание за християните в Гетия, с изключение на книгите за царете, защото гетите били войнствен народ, та той не искал да се засилят военните ... "! ... тук веднага се намесват промитите от фанариотската пропаганда мозъци ... да ни обясняват(със "сквернословие" :)) - че Улфила, кръщавал ... ама сбъркал вярата ... та гетите"германци" станали на "ариани" - Така че, вече трябвало отново да приемат тайнството на кръщението - Бухаха-ха !!
- Аррианството е ПЪРВООБРАЗА на това християнство, проповядвано от Първоапостолите ... не от по-късно проводените емисари-лъжеапостоли на близкиозтичният Синедрион !! - които успели да се укрепят в най-важният икономически град на империята ... Ии-и-и от там почнаха войните и разделението на правоСЛАВЕЩИ и КРИВОславещи :(( ! - Скотщина а не Вяра ... Каквато ни е завещана от Спасителя !!
цитирай
5. letopisec - 4. get
15.10.2013 13:49
ГутЪ, какво ще кажеш за VІІІ Вселенски събор и за преименуването на Илирийската епископия в Българска архиепископия? Не може да се отрече, че Василий Българоубиец, след като анексира българската държава на Самуил, не само запазна българската архиепископия, но и разширява диоцеза й до Атина? Защо? Подсказвам ти Гет, понеже е създадена тази българска архиепископия с акт на Вселенската църква, затова и БългароубиецЪТ не посяга на архиепископията, дори гърците се кичат с диоцезно име "българи", като Теофилакт Български и като твоя обект на изучаване, гръка Евгений Булгарис...
цитирай
6. letopisec - Не разбирам какво искате да кажете, честно?
15.10.2013 13:49
harta написа:
letopisec,
с aristotelis запяхте в един хор. Дет се вика - накрая се събрахте. Честито!
Само Мутрадинов Ви липсва.

цитирай
7. letopisec - Чудото с българина.
15.10.2013 14:04
По едно време дойде един странстващ брат. Той носеше със себе си кръст, който вършеше много чудеса. И като престоя малко дни, разболя се и ме повика. Когато отидох при него в странноприемницата, където лежеше, ми каза: „Благослови, отче, и се помоли за мене! Вземи тоя кръст. Дълга е неговата история, но нямам сили да ти я разкажа, виждам, че краят на живота ми е дошъл, но ако ми помогне Бог, ще се опитам”. Тогава повиках игумена и трима старци калугери и като се помолихме, той се повдигна, седна, прекръсти се и разказа следното:

„Отче игумене Петре! Аз съм от новопокръстения български народ, когото Бог просвети със свето кръщение през тия години чрез Своя избраник княз Борис, наречен в свето кръщение Михаил. Той с Христовата сила и с кръсния знак победи коравото и непокорливо българско племе, просвети с благоразумна светлина неговото сърце, помрачено от зломишленото дяволско дело; той го отвърна от тъмните, измамни и богоненавистни жертви, изведе го от мрак на светлина, от измама и кривда към истина; отхвърли смрадните и нечисти техни храни, требищата им разори, утвърди ги със светите книги и правата християнска вяра, като доведе архиепископа свети Йосиф и други учители и наставници, съгради черкви и манастири, постави епископи, попове, игумени, които да учат и ръководят народа му по Божия път. Сетне Бог го удостои, та като прие ангелски образ, представи се от този измамен живот във висшия Иерусалим при Христа.

И докато беше още жив в монашество и вместо него владееше Владимир, първия негов син, по Божие благословение и Михаилово, Симеон свали брат си и се покачи на престола. Тогава срещу Симеон се надигна маджарския народ и плени населението му; той се би с тях и те му надвиха. През тази година и аз участвах във войната. Нямах никакъв сан, нито пък живеех, където живееше княза, а навън, при народа.

Когато маджарите ни разгониха, ние, петдесет души, побягнахме по един път и както те ни преследваха, моят кон започна да изнемогва. И аз извиках високо: „Господи Боже християнски! Помогни ми с молитвите на великия мъченик Георги и ме избави.” Па се обърнах и към свети Георги и казах: „Свети Георги при светото кръщение по път ме нарече на твое име; аз съм твой раб, избави ме сега от езичниците”. Тогава затъна предния крак на коня в земята и се счупи, а моята дружина избяга далеч от мен. Наблизо имаше една горичка и долина. Взех лъка и държейки стрелите в ръка, побягнах от коня. И когато се обърнах и видях маджарите да тичат към него, извиках: „Господи Иисусе Христе, помилвай ме и изпрати Своя угодник и мъченик Георги да ме закрили и да ме запази в тоя час”. Щом изрекох тия думи с плач, ето, моя кон дойде при мене със здрав крак, а маджарите тичаха подире му: искаха да го уловят, но нито един от тях не можеше да се приближи към него. И пак рекох: „Слава Тебе, Господи, защото не си далеч от ония, които те призовават от все сърце. Велики Георги, бъди с мене”. Тогава възседнах коня, а маджарите, ако и да ме гонеха и да изстреляха много стрели, не ме засегнаха поради силата Христова и помощта на свети Георги. И на часа се намерих в своето село, което отстоеше на три дни от мястото, където ме стреляха маджарите. От моята дружина се върнаха само двамина, и то на втория ден след мене; всички други бяха застигнати и избити.

После Симеон като чу, че маджарите пак идат, ни поведе отново на война. И както си лежах у дома с жена ми, яви ми се мъж голобрад и светъл и не можех да го гледам в лицето. Той ми каза: „Георги, трябва да идеш на война, но си купи друг кон, защото сегашния ти кон ще умре ненадейно на третия ден, след като излезе с тебе на път. Но заповядвам ти да му одереш крака, който се беше счупил, за да видиш каква е силата на Пресвета Троица и помощта на светия мъченик Георги. Това, което ще намериш на тоя крак, не употребявай за нещо друго, а само за честен кръст, и да мълчиш затова, докато не видиш славата Божия”. И запитах: „Господарю, кой си ти, комуто не мога да гледам лицето? – Аз съм, отговори той, Христовия раб Георги, когото ти, молещият се, призоваваше”. – И като станах от сън, прославих Бога и свети Георги, а след това, както ми заповяда светеца, си купих друг кон. Преди да тръгна на война, повиках попа да направи служба, заклах най-скъпия си вол и по десет овце и свине, които раздадох на сиромасите. И заминах на война с два коня. Както вървяхме, на третия ден първия ми кон се поболя, падна и издъхна. Дружината, понеже бързаше, не ми даваше да одирам крака, но като им разказах как си беше счупил ногата, когато бягахме, ме почакаха малко време, та одрахме крака и намерихме под коляното три железни обръча, които държаха здраво костта, която не беше пречупена, а само пукната надлъж. Много се опитвахме да извадим обръчите, но не можахме. Тогава отрязахме костта, положихме я на камък и с топорите си я раздробихме, та така едвам извадихме железата. Като се почудихме на великата и неизречена сила на Светата Троица и на бързата помощ на светия мъченик Георги, прославихме Бога и отидохме на война. И с Божията милост колкото души от нас заминахме, нито един не загина в тая война, а всички се върнахме здрави и читави.

Когато се върнах у дома, заварих жена си болна от люта огнена треска. Като престоях една-две недели и видях, че жена ми страда люто, се одързостих и се помолих: „Господи, с молитвите на Тази, която Те е родила, и на светия угодник Георги изцери твоята рабиня Мария!”. После положих на нея трите обръча и тя на часа оздравя, и прослави Бога и великия мъченик Георги. И аз, като разбрах милосърдието и човеколюбието на Светата Троица, повиках ковача и му рекох: „Скови ми, братко, кръст от тия обръчи”. Той ги скова, както ми беше казал светецът.



И много други чудеса станаха с тоя кръст: с него бяха прогонвани бесове от хората, изцеляваха се от недъзи и се спасяваха във войни по молитвите на Великомъченик Георги”.





Горният текст е известен в агиографската литература, като Чудото на св. Георги с българина. Несъмнено стилът на чудотворните деяния, които св. Георги оказва, е повлиял на разказа, но в него виждаме и исторически моменти, много важни за нашата история. Всъщност тук имаме разказ на съвременник на цар Симеон от Х в., който от първо лице дава синоптични сведения, дълбоко важни за нашата история и за приемането на християнството от българите. Невероятно е как чудото, което Св. Георги оказва на българския воин, е свързано и с коня, бойния другар на българите.
цитирай
8. aristotelis - Спароток и Гет са чукундури и цър...
15.10.2013 14:15
Спароток и Гет са чукундури и цървули от МАНУ и за това се крият в интернет пространство като църковни мишки!
цитирай
9. get - 6.8. letopisec 9. aristotelis - На двамата хористи в юдео-фанариотският хор ОТГОВАРЯМ с показателните думи ...
15.10.2013 14:48
... отправени от Елефтериос Вулгарис, при приветствието му, към самоджерцата Всея Росс - Екатерина Велика ?

- Вот етих слов !!!

"Вот я славено-БОЛГАРИН по родоначалию, ГРЕК по рождению, РОССИЯНИН по склонности..."

- Архивите са "живи" ... не разбрахте ли, вие двамата, с промитите мозъци ?!! :((

- Айе ! - пае макрия ... анадолски зейбеци, такива !

П.П.
- Специално за теб, Милчев - Припомням ?
- За такива, като теб обяснява, Йордан Хаджиконстантинов(1818 - 1882 г.) (Джинот):

"Чадо болгарское !
Во тия времена (...) (в) восточното правителство най-знаменитити чловеци били болгаре:
како цар Юстиниан (527-565).
Теофил* каже се именувал Управди, отец му по трако-фригийски САВАТИОС, на отчески язик ИСТОК.
Мати его — Любица, сестра его — Беглица, инаку Вигиланция.
Между цариградски патриарси VIII столетие именува се некой Никита, родом болгарин. Пише во „История византийчкой”, (...)(и още казва - доп.мое !)
- И сам цар Василий Македон бил е БОЛГАРИН (867-886) !
Обаче Ти, чадо БОЛГАРСКОЕ, стой и УЧИ и ЧУВАЙ(грижи се за !) первото име болгарско-старо-церковно-славянско.
Понеже е чудно и удивително и на малко време ще се увери всекой учен народ, ЧЕ Е СТАРОБОЛГАРСКЙАТ(!), церковно-старославянский язик." !!

... И още ?!!

"Нека служим роду моему, ако е и за крива Бога!
Не е честно мене Болгарину да отчаявам и да вракям зло за зло.
Болгарин прави и верни и благородни човек. Болгарин е любитель всякое добро.
Болгарин е срамота да се отричува от своя род и язык, той Болгарин, който родо свой си хули името му е ни ден ни нощ.
Аз сам Болгарин, плачем за нашите изгубени болгаре, които са во Долна Мисия, затова сдолжни сме да ся жертвуваме за бракята наши пресладкии болгари."
многоревностнии Юрдан х. Константинов
цитирай
10. aristotelis - Академик Васил Гюзелев: Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход.
15.10.2013 20:35
С цялото ми уважение към вас но ставате смехотворен - letopisec - Произходът на българския език е очевидно кимерийски, понеже според езиковеда Леман-Хаупт, „кимерийският език е изгубено звено между тракийския и иранския“.

Академик Васил Гюзелев

По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки,
Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.
Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня).
цитирай
11. deathmetalverses - Знаете ли, че вече МИ ПИСНА на МАЛКИЯ ДЖОНИ от БЛОГЕРСКА ПСЕВДОНАУКА!
15.10.2013 22:50
ВСИЧКИ ПРЕОТКРИХТЕ и КОЛЕЛОТО, и ОГЪНЯ, и АМЕРИКА!

Но простотията не ходи вдън горите тилелейски, а по БЛОГЕРИТЕ - ХОМОШИМПИ!!!
цитирай
12. letopisec - Просто си пийте хапчетата.
16.10.2013 06:14
deathmetalverses написа:
ВСИЧКИ ПРЕОТКРИХТЕ и КОЛЕЛОТО, и ОГЪНЯ, и АМЕРИКА!

Но простотията не ходи вдън горите тилелейски, а по БЛОГЕРИТЕ - ХОМОШИМПИ!!!

цитирай
13. letopisec - Колко пъти да повтарям, че дилом произхожда от илуянк, хетска дума за змия; вери-барадж и т.н.
16.10.2013 06:16
aristotelis написа:
С цялото ми уважение към вас но ставате смехотворен - letopisec - Произходът на българския език е очевидно кимерийски, понеже според езиковеда Леман-Хаупт, „кимерийският език е изгубено звено между тракийския и иранския“.

Академик Васил Гюзелев

По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки,
Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.
Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня).

цитирай
14. letopisec - ГутЪ сан, какво ще кажеш за VІІІ В...
16.10.2013 06:19
ГутЪ сан, какво ще кажеш за VІІІ Вселенски събор и за преименуването на Илирийската епископия в Българска архиепископия? Не може да се отрече, че Василий Българоубиец, след като анексира българската държава на Самуил, не само запазна българската архиепископия, но и разширява диоцеза й до Атина? Защо? Подсказвам ти Гет, понеже е създадена тази българска архиепископия с акт на Вселенската църква, затова и БългароубиецЪТ не посяга на архиепископията, дори гърците се кичат с диоцезно име "българи", като Теофилакт Български и като твоя обект на изучаване, гръка Евгений Булгарис...[/quote]
цитирай
15. get - - Какво да отговоря ? - все едно да си говоря със заслепеният от МЕГАЛО-шовинизма Аristotelis
16.10.2013 14:35
letopisec написа:
ГутЪ сан, какво ще кажеш за VІІІ Вселенски събор и за преименуването на Илирийската епископия в Българска архиепископия? Не може да се отрече, че Василий Българоубиец, след като анексира българската държава на Самуил, не само запазна българската архиепископия, но и разширява диоцеза й до Атина? Защо? Подсказвам ти Гет, понеже е създадена тази българска архиепископия с акт на Вселенската църква, затова и БългароубиецЪТ не посяга на архиепископията, дори гърците се кичат с диоцезно име "българи", като Теофилакт Български и като твоя обект на изучаване, гръка Евгений Булгарис...

[/quote]
ПЪРВО:
Въпреки НЕКОЛКРАТНИТЕ обяснения, за прозход на думата ГЕТ-ГОТ-ГАУТ-ГАТА-ДЖАТА ... че идват от една архаизна ПРОКОРЕНОВА от PIE*GwE // GwO - интелекта ти, ОТКАЗВА ДА ВЪЗПРИЕМЕ същото - Видно от назоваването ми "ГутЪ" от твоя страна ?
ВТОРО:
- Допускаш непростима не само езикова но и ПОНЯТИЙНА ГРЕШКА - говорейки ми за ВСЕЛЕНСКА ... изтъррвайки СЪБОРНА (вероятно съзнателно ?) СЪЩНОСТ на ЦЪРКВАТА !! - за човек, като теб (казваш, че си бил член на Комисията по вероизповеданията в Народно събрание !) ... това, говори за ПРЕДУБЕДЕНОСТ ... ПРЕДНАМЕРЕНА или поради НЕКОМПТЕТЕНТНОСТ ?! ... и в двата случая НЕПРОСТИМА предвид място и роля на теб МИРЯНИНА в живота на Българската православна църква ?!!
ТРЕТО:
- Поради присъщата ти ПРЕДУБЕДЕНОСТ а от там НЕОБКЕКТИВНОСТ в тези и най-вече ИЗВОДИ ... Явно не си наясно ?? - Защо е учреден Диоцез "Илирик" ?
- Това е най-напред политико-административно ... а вече след това църковно деление по ... ПРИЧИНА ?!
А/ СЪБОРНОСТТА на Църквата, не поради нейната "Вселенскост" - както се титулува Цариградската "Ойкуменос" = Вселена (!?)
Б/
Енодий Тицийски (473-524, епископ) ""българите са стар мизийски или(и) илирийски народ".
В/ Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор "българите са се сражавали с римляните около 390 г." (МАВ с. 51-52).
Г/ Фулко, френски свещеник(11 в):"Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum." - това той написва, когато рицарите от Първи кръстоносен поход навлизат в старите земи на Илирик - това известно ли ти е ?!
Д/ Laonicus Chalcondyles: "трибалите ("тракийски" народ) са били най-древният и най-големият от всички народи. "Сега те биват наричани българи” ... в тази връзка, обяснения, като за теб "трибалите"(трибелий и др.подобни) са част от етно-названията на илирийци и пеони, тиреторииите на които в по-късно време (Рим) са обединени в "Илирикум"
Е/ „...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили, това свое ново название...",
"...българите са мирмидонците..."Михаил Аталиат
Ж/ "Пеонците са българи" - Йоан Цецас
З/ "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." Йоан Цеца (ГИБИ10 с. 104)
И/ ... и още поне ПЕТ ИЗВОРА ... два от които ВЕЧЕ съм ти цитирал по-рано "История на Александър" ... за прогонването на "скитите", къкто наричат съседните му "меди" ... Д. Хоматиян ... и т.н. ?!!

ЗАБЕЛЕЖКА: - Защо не се споменават с такава, честота българите от ДРУГАТА част НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЛИЩЕ - Приазовие ??! - Тъй като в момента ... те са се явявали В СТАНИ от ЦЕНТЪРА НА ДИНАМИЧНО РАЗВИВАЩИТЕ СЕ политически ... а към момента, разглеждани от нас ... вече (!) Като исторически събития !!

от Гет ТОРлак (синонимно на !) ТИРаГЕТ, досущ като митичният цар, дал началото на СКИТ(скот)ТИТЕ цар ТАР-ГИТай (изписано от Херодот в книгата му ИсТОРия ... означаващо ИЗ-ДИРване ... със стара глаголна форма ТЕРам-наТИРвам --- ет со-он ?) !!
цитирай
16. letopisec - Извинявай, Джата...
16.10.2013 16:42
Гет: ПЪРВО:
Въпреки НЕКОЛКРАТНИТЕ обяснения, за прозход на думата ГЕТ-ГОТ-ГАУТ-ГАТА-ДЖАТА ... че идват от една архаизна ПРОКОРЕНОВА от PIE*GwE // GwO - интелекта ти, ОТКАЗВА ДА ВЪЗПРИЕМЕ същото - Видно от назоваването ми "ГутЪ" от твоя страна ?
цитирай
17. letopisec - от етимологичния речник на Ст. Младенов, критика на Г. Ценов:
16.10.2013 16:51
черква, стбълг. црь-кы, род. - къве, пол. cerkiew, чеш. cirкev, словен. cirkva, срб.-хрв. crkva, crikva, гръц. kyriakon...господен (дом)
цитирай
18. letopisec - Маркнатан, ГетЪ ми е пратил постерите на доктор ветеринар Пасков...хахаха
16.10.2013 16:53
get написа:
letopisec написа:
ГутЪ сан, какво ще кажеш за VІІІ Вселенски събор и за преименуването на Илирийската епископия в Българска архиепископия? Не може да се отрече, че Василий Българоубиец, след като анексира българската държава на Самуил, не само запазна българската архиепископия, но и разширява диоцеза й до Атина? Защо? Подсказвам ти Гет, понеже е създадена тази българска архиепископия с акт на Вселенската църква, затова и БългароубиецЪТ не посяга на архиепископията, дори гърците се кичат с диоцезно име "българи", като Теофилакт Български и като твоя обект на изучаване, гръка Евгений Булгарис...


ПЪРВО:
Въпреки НЕКОЛКРАТНИТЕ обяснения, за прозход на думата ГЕТ-ГОТ-ГАУТ-ГАТА-ДЖАТА ... че идват от една архаизна ПРОКОРЕНОВА от PIE*GwE // GwO - интелекта ти, ОТКАЗВА ДА ВЪЗПРИЕМЕ същото - Видно от назоваването ми "ГутЪ" от твоя страна ?
ВТОРО:
- Допускаш непростима не само езикова но и ПОНЯТИЙНА ГРЕШКА - говорейки ми за ВСЕЛЕНСКА ... изтъррвайки СЪБОРНА (вероятно съзнателно ?) СЪЩНОСТ на ЦЪРКВАТА !! - за човек, като теб (казваш, че си бил член на Комисията по вероизповеданията в Народно събрание !) ... това, говори за ПРЕДУБЕДЕНОСТ ... ПРЕДНАМЕРЕНА или поради НЕКОМПТЕТЕНТНОСТ ?! ... и в двата случая НЕПРОСТИМА предвид място и роля на теб МИРЯНИНА в живота на Българската православна църква ?!!
ТРЕТО:
- Поради присъщата ти ПРЕДУБЕДЕНОСТ а от там НЕОБКЕКТИВНОСТ в тези и най-вече ИЗВОДИ ... Явно не си наясно ?? - Защо е учреден Диоцез "Илирик" ?
- Това е най-напред политико-административно ... а вече след това църковно деление по ... ПРИЧИНА ?!
А/ СЪБОРНОСТТА на Църквата, не поради нейната "Вселенскост" - както се титулува Цариградската "Ойкуменос" = Вселена (!?)
Б/
Енодий Тицийски (473-524, епископ) ""българите са стар мизийски или(и) илирийски народ".
В/ Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор "българите са се сражавали с римляните около 390 г." (МАВ с. 51-52).
Г/ Фулко, френски свещеник(11 в):"Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum." - това той написва, когато рицарите от Първи кръстоносен поход навлизат в старите земи на Илирик - това известно ли ти е ?!
Д/ Laonicus Chalcondyles: "трибалите ("тракийски" народ) са били най-древният и най-големият от всички народи. "Сега те биват наричани българи” ... в тази връзка, обяснения, като за теб "трибалите"(трибелий и др.подобни) са част от етно-названията на илирийци и пеони, тиреторииите на които в по-късно време (Рим) са обединени в "Илирикум"
Е/ „...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили, това свое ново название...",
"...българите са мирмидонците..."Михаил Аталиат
Ж/ "Пеонците са българи" - Йоан Цецас
З/ "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." Йоан Цеца (ГИБИ10 с. 104)
И/ ... и още поне ПЕТ ИЗВОРА ... два от които ВЕЧЕ съм ти цитирал по-рано "История на Александър" ... за прогонването на "скитите", къкто наричат съседните му "меди" ... Д. Хоматиян ... и т.н. ?!!

ЗАБЕЛЕЖКА: - Защо не се споменават с такава, честота българите от ДРУГАТА част НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЛИЩЕ - Приазовие ??! - Тъй като в момента ... те са се явявали В СТАНИ от ЦЕНТЪРА НА ДИНАМИЧНО РАЗВИВАЩИТЕ СЕ политически ... а към момента, разглеждани от нас ... вече (!) Като исторически събития !!

от Гет ТОРлак (синонимно на !) ТИРаГЕТ, досущ като митичният цар, дал началото на СКИТ(скот)ТИТЕ цар ТАР-ГИТай (изписано от Херодот в книгата му ИсТОРия ... означаващо ИЗ-ДИРване ... със стара глаголна форма ТЕРам-наТИРвам --- ет со-он ?) !!
[/quote]
цитирай
19. get - Гет: ПЪРВО: Въпреки НЕКОЛКРА...
16.10.2013 17:13
letopisec написа:
Гет: ПЪРВО:
Въпреки НЕКОЛКРАТНИТЕ обяснения, за прозход на думата ГЕТ-ГОТ-ГАУТ-ГАТА-ДЖАТА ... че идват от една архаизна ПРОКОРЕНОВА от PIE*GwE // GwO - интелекта ти, ОТКАЗВА ДА ВЪЗПРИЕМЕ същото - Видно от назоваването ми "ГутЪ" от твоя страна ?

- Гата и Джата - първото на езика ЕВРОПЕЙСКИ, второ(то) е на ХИНДУАСТНСКО-дравидско наречеие !! :(( - В английските речници, казват че, джайънт ... са го заели от тях :))
get написа:
letopisec написа:
ГутЪ сан, какво ще кажеш за VІІІ Вселенски събор
get написа:
ПЪРВО:Допускаш непростима не само езикова но и ПОНЯТИЙНА ГРЕШКА - говорейки ми за ВСЕЛЕНСКА ... изтървайки СЪБОРНА
letopisec написа:
Маркнатан, ГетЪ ми е пратил постерите на доктор ветеринар Пасков...хахаха



- Ако смяташ, че на "и-нет:адрес:http://bg-patriarshia.bg/ - Се намира някакъв д-р Пасков ... а Не, Българска патриаршия ... Вероятно си "прав" ? - Буха-хъ-хъ !!
цитирай
20. voulgaros - get. . . . ТИ СИ ЕДИН ПРОСТ ЗАВИСТЛИВ ...
16.10.2013 17:58
get....ТИ СИ ЕДИН ПРОСТ ЗАВИСТЛИВ ВУЛГАРИН, ТИ СИ БОЛНО КУЧЕ БЕ БРАТЧЕ..

НИТО ИМАШ ЗНАНИЯ...НИТО ИМАШ НЕЩО....ДА ТА ЕБА ВЪВ ТЪПАНАРА, ДА ТА ЕБА.

ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НАЙ-МНОГО МЕ ПАЛЯТ. И ГИ ПОСТАВЯМ КЪДЕТО ТРЯБВА ДА СА - В ПСИХОДИСПАНСЕРА.

ДОРИ ''ЦЪРКВА'' - ВАШТА ДУМА ЗА ПОСТРОИКАТА-----ПАК ОТНОВО ЗА МИЛИОНЕН ПЪТ---ИДЕ ОТ ГРЪЦКАТА КУЛТУРА И ГРЪЦКИЯ ЕЗИК !!!
цитирай
21. get - - Леснопишко, фанариотчето-ПРОСТАК-voulgaros, мисля неправилно адресира въпроса(?) - той е към теб !!
16.10.2013 18:51
voulgaros написа:
letopisec написа:
harta написа:
letopisec,
с aristotelis запяхте в един хор. Дет се вика - накрая се събрахте. Честито!
Само Мутрадинов Ви липсва.

от етимологичния речник на Ст. Младенов, критика на Г. Ценов: черква, стбълг. црь-кы, род. - къве, пол. cerkiew, чеш. cirкev, словен. cirkva, срб.-хрв. crkva, crikva, гръц. kyriakon...господен (дом)

ДОРИ ''ЦЪРКВА'' - ВАШТА ДУМА ЗА ПОСТРОИКАТА-----ПАК ОТНОВО ЗА МИЛИОНЕН ПЪТ---ИДЕ ОТ ГРЪЦКАТА КУЛТУРА И ГРЪЦКИЯ ЕЗИК !!!


- Благодаря каракачански-овчарино ... който сънуваш че си ДРЕВЕН ЕЛИН :)) - Интересен въпрос поставяш :)) - Като за начало, да те питам ? - Защо на гръцки ЦЪРКВА точно смислово се нарича-изписва "Еcclesia" ? :))
- Ти си наред ... как ми липсват такива, като тебе идиоти ... които в случая играят ролята (?)... Която някои наричат - "полезен идиот" :)) - Поради това, благодаря за обаждането - Бу-хъ-хъ !!

от Гет - "Тар"Г(и/е)т(ай)" ... тоест Цар на Скитите :))
цитирай
22. get - от етимологичния речник на Ст. М...
16.10.2013 21:01
voulgaros написа:
letopisec написа:
от етимологичния речник на Ст. Младенов, критика на Г. Ценов:
черква, стбълг. црь-кы, род. - къве, пол. cerkiew, чеш. cirкev, словен. cirkva, срб.-хрв. crkva, crikva, гръц. kyriakon...господен (дом)

ТИ СИ ЕДИН ПРОСТ ЗАВИСТЛИВ ВУЛГАРИН, ТИ СИ БОЛНО КУЧЕ БЕ БРАТЧЕ..

НИТО ИМАШ ЗНАНИЯ...НИТО ИМАШ НЕЩО....ДА ТА ЕБА ВЪВ ТЪПАНАРА, ДА ТА ЕБА.

ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НАЙ-МНОГО МЕ ПАЛЯТ. И ГИ ПОСТАВЯМ КЪДЕТО ТРЯБВА ДА СА - В ПСИХОДИСПАНСЕРА.

ДОРИ ''ЦЪРКВА'' - ВАШТА ДУМА ЗА ПОСТРОИКАТА-----ПАК ОТНОВО ЗА МИЛИОНЕН ПЪТ---ИДЕ ОТ ГРЪЦКАТА КУЛТУРА И ГРЪЦКИЯ ЕЗИК !!

- Кир-е-е ! - нищо ли няма да кажеш ? - примерно, както за ... !
14.letopisec написа:

Колко пъти да повтарям, че дилом произхожда от илуянк, хетска дума за змия; вери-барадж и т.н.

Защо, английската дума за църква - чърч (church) е напълно идентична с българската чръквъ ... или и старонемското kirko че ? - идало от гръцкото:kyri(а/os)+oikos, oikiа = господен дом ?
- Но-о-о !!
- Защо в по-старо време(предхристиянско) с думата "oikos" са означавали понятието за "домакинство" ?
ЗАЩОТО:
"OIKOS was the basic unit of society in most Greek city-states." (!!)
- Защо са подмЕнили по-старата дума за къща "domi" на(lat.domus) с новата "spity" - А знаеш ли какво означава думата за мястото:"spity":))
- Ако не знаеш ? - ще го демонстрирам с картинка: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Dom_grecki.svg
- Продължавам да обяснявам, значенията от СХЕМАТА (?):
а) помещенията означени "sipialniye" е досущ българското "спалня"(идещо от СПЯ !) ?
- Как е на димотики думата за "спя"-"ypnos" с други думи в античността са СПЕЛИ сега се "хипнотизират" ? - Бухъ-хъ-хъ !!!
б) дневната са я изписали ... Как ? - ден-седи(с/ч/ц :))) !
в) "gyne^ceum" било мястото където ... "седели жените" ... ?? - Да продължавам ли ... със странните близко-звукови звучения, в античен гръчки ... и български ... съвременен дори ?!
- Та от тук ще поставя въпроса по друг начин относно произход, на църква, питайки се - Защо стари автори твърдят, че тракийският храм се е наричал Цирце-Кирке ?!
цитирай
23. marknatan - бравас на Младенов ! цiръковь е ...
17.10.2013 01:38

бравас на Младенов !

цiръковь е кириаков, цириаков, господен дом и иде от гр. kyriakon...господен (дом) ( прочетено по научния метод натан и се доказа след като го видях написано на старобългарски " цiръковь" показжащо доказжащо прехода от кириаков в църква б.а.)

http://img18.imageshack.us/img18/8027/fnr9.jpg

Откакто рицарко направи темата при съмнително българските но определено мургавите делиормански братоци заделям част от рам- а за проблема и наскоро след като видях изписването на старобългарски забележи на старобългарският от киев се оказа, че у т.нар българи съвсем естествено се следва гр кириакос пречупено през диалекта им или записаното цiръковь е кириаков, цириков, господен дом

http://img18.imageshack.us/img18/8027/fnr9.jpg

за черква обаче везд ист анархизъм счита, я не идва от корумпирането на църква, колкото и изкушително да звучи за което следва научно съобщение

"18. letopisec - от етимологичния речник на Ст. Младенов, критика на Г. Ценов:
16.10 16:51
черква, стбълг. црь-кы, род. - къве, пол. cerkiew, чеш. cirкev, словен. cirkva, срб.-хрв. crkva, crikva, гръц. kyriakon...господен (дом)"

От старобългарското цiръковь , цириаков (кириаков- господен дом гр) друигте скиткси племена , германци, словени, сърби, хрвати и т,нат, известни, като славяни са жъзприели името на Дома Господен от образовнаите Българи, първите християни в Европа
цитирай
24. marknatan - Кога престъпника гетски лизач р...
17.10.2013 03:08
Кога престъпника гетски лизач разбрал мисълта на психопата плагиатор боцман е било нормален , когато е служил като боец на Партията и вярвал в ИДЕЯТА и разпознавал Истината и вкарвал "престъпниците" в затвора или когата захвърлил Партийния билет, защото разбрал колко била грешна Идеята, защото схванал какво искал да каже психопата боцман с "доказаното" Българи Охрана на Долини от Бул долина и гард Охрана

Кога престъпника гетски лизач разбрал че психопата боцман искал да каже , " Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт", което се връзвало на "тйезата" на гтекия лизач с непогрешимото чувство за Истнина :
" Съзирате ли в какво намират аналогии гетските и техните лизачи между боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ?"

След като разбрал, че

, Българи от бул долина и гард Охрана са Българите

или когато вярвал в Идеята и бил нормален зашото всяка година минавал психологияески тестове за да лово с присъщотот му чувство за Истнина "престъпниците"

отвечайте според своите умствени и морални критерии кога гетския лизач е бил нормален?
цитирай
25. letopisec - 23. get
17.10.2013 09:34
Това "Бухъ-хъ-хъ !!!", при това с удивидилни, се появи скоро в твоя пречник. Сигурен ли си, че ник "Гет" не е политоним?
цитирай
26. marknatan - ха ха ха това е от другия хист...
17.10.2013 10:08
ха ха ха

това е от другия хисторик разбрал Правилния Принцип на психопата боцман гипедалолога открил тайната на тракийските пирамиди в египет гипедалолога стефко дзверко Дъртия дзвер го изгони ут блока че бил от кротките луди и нищо немало да и напраи на лейди лидис ха ха ха да я осътавел на дъртия дзвер ха ха ха
цитирай
27. marknatan - Чрез непрестанно повтаряне на а...
17.10.2013 10:49
Чрез непрестанно повтаряне на агиографските фигури на измислени светци и апостоли, по метода разкрит от д-р Павлов, който доказа, че посредством натрапчивото повторение в представата на куче за наличие на истинска храна, подменена от развития условен рефлекс за нея заместващо Истината, т.е. не е нужно да има реална храна за кучето за да я приема за истина, защото то приема Представата си за нея, чрез вторично съзнателно вменен условен рефлекс при който подобно "Истина за Апостоли на славяни" се е набило в главите на южните славяни чрез непрестанното повторение и задействуване на условен рефлекс, че подобни митологеми нарицаеми Апостоли на Славяни,

за които нямя никакви материални данни, не само са съществували, а впоследствие, както се деменстрира в научния експеримент изясне от Вез Ист Анарх, измисленият агиографски образ са били и създали Азбуката на Славяните, заради което били зачитани и като български апостоли, защото Българите били славяни.

виж " Кирилометодиевоагиографията в митологичните представи на южните славяни за историята и условния рефлекс установен от Павлов"

http://marknatan.blog.bg/history/2013/09/30/kirilometodievoagiografiiata-v-mitologichnite-predstavi-na-i.1153965

Та дори Текстовете написани от бащата на Историята Херодот се превръщат от абстракция, фантазия, съществуваща само на хартия или в чисто абстрактна форма, едва тогава, когато археологияеските ракрития намират заровените тотици бичета от зарития ж пясъците Серапиума в Египет и текста считан за фантазия става ИСТОРИЯ

Троя се счита само за текст и фантазия, докато Шлиман не нмира материалните доказателства за да я превърне в ИСТОРИЯ

Но не и за Апостолите на Славяните, които съществуват единствено на текст !

Без бито едно манастирче цръквица ил поне едно праклисче да има налично материално

съответтвувщо ан ДЕЛО като АПОСТОЛИ

ЕДНА мощехранителница поне да беше намерена в СОЗОПОЛ а то вампири ха ха ха

Абе не сте ли сигурни, яе това можело да бъде Апостоло на Славяните прободен от Агаряните ?

Как ли христиенския конвеир за мощи и реликви на не беше произведена при налияен качествен матрял в центъра на Просветата Ватикиана от девети век за хиляди раздадени за Прослава на Делото на Славянските Братя ха ха ха

То само в Латинска Америак сека киеза требваше да има подарени мощи на Апостолите на Славяните,

камо ли за помощ на славяните
в борбата им неравна с агаряните

цитирай
28. get - - Наместо да се занимаваш с неща ... неприсъщи за лирично-философският Ви натюрел с въпроси ... :))
17.10.2013 11:35
26. letopisec написа:
Това "Бухъ-хъ-хъ !!!", при това с удивидилни, се появи скоро в твоя пречник. Сигурен ли си, че ник "Гет" не е политоним?

... Вземете се в ръце ! ... та достойно да отговорите на отново изпадналият в логорея доусложнени от напъни на копролалия ...
24. marknatan написа:

- цiръковь е кириаков, цириаков, господен дом и иде от гр. kyriakon...господен (дом) ( прочетено по научния метод натан и се доказа след като го видях написано на старобългарски " цiръковь" показжащо доказжащо прехода от кириаков в църква б.а.)

25. marknatan написа:
- Кога престъпника гетски лизач р...
28. marknatan написа:
- Чрез непрестанно повтаряне на агиографските фигури на измислени светци ...


- Милчев, за твое успокоение ... "лудият фен" на твоя милост Магарко ... най вероятно ... бърка в изводи относно генезис и морфология на думите църква-кириакон ?

- Като за начало пак да попитам - Що е означавало на гръцки стар Оikos ?
DOMUS In ancient Rome, the domus ... was the type of house occupied by the upper classes and some wealthy freedmen during the Republican and Imperial eras.[1] It comes from the Ancient Greek word DOMI.
The word dom in modern Slavic languages means "home" and is a cognate of the Latin word, going back to Proto-Indo-European.

- Всъщност още е рано, да ви пускам надълбокото ... само ще дам примера с гръцката дума за домакиня: OIKOKYRА ... И от нея ли, ще търсим ... извеждаме думата за църква ?!
цитирай
29. marknatan - " Съзирате ли в какво нам...
17.10.2013 13:43

" Съзирате ли в какво намирам аналогии между боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ?"

Войнуците-бургари от Ромската теза били "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт" според уролдивото спихопатско съзнание на гетския лизач , защото психопата боцман им доказал, че "прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи"

Кога престъпника гетски лизач е бил нормален, когато е разбрал Идеята и като партиен воин и е служил , като със истинското си чувство за Истина е намирал истинките доказаътелства, с които е вкарвал в затвора "криминални птрестъпници" осъдени по събраните благодарение на истинското му чувство за истина на познал истинската Идея безспорни филоложки докази уличаваши "престъпниците"

Психопата престъпник гетски лизач никога не е бил нормален, нито когато миналата година е разбрал филоложката теза на Керамопулос, че Българите са Бургариите, защото психопата дебилен плагиатор боцман това искал да им каже намаймуняците,

нито когато захвърлил партийната си книжка разбрал Мисълта на психопата боцко за българите " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци). гър-и (гър-ци): Само стражи",
цитирай
30. get - - Марко, престани с магарешкото си поведение ... ще станем, много смахнатитет, ако и из вляза в стила ти :))
17.10.2013 15:02
marknatan написа:

" Съзирате ли в какво намирам аналогии между боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ?"

Войнуците-бургари от Ромската теза били "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, ... според уролдивото спихопатско съзнание на гетския лизач , защото психопата боцман им доказал, че "прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): ...
Кога престъпника гетски лизач е бил ..


- Марко, ЗНАМ че имаш интелект ... Поради това се съсредоточи върху семантика и морфология на думата ... от която (уж) идвала българската дума: Църква ?!!

А. Първоначалната част на думата върху която разсъждаваме е ... "kyri(а/os)"
Б. Втората част е дала ... Екумени(зъм) ... идващо от по-старото "ойко+менос" !?
В. Имаме позоваване от стари автори, че тракийците са наричали храмовете си с думите: Цирце/Кирке !

Малко жокери ?!
- руснаците ползват Собор: събрание; същото като при юдеи "синедрион" събрание - тук явно отиваме в "трета глуха" ?
- използввана е на времето и думата Дом-домус(лат)-доми(гр.) ... тъй като, по принцип първите църкви са се помещавали в преустроени домове ... във връзка с това ... казват, че са ползвали и "чертог" ?
ЗНАЧЕНИЕ на "ЧЕРТОГ" ? - Происходит от ст.-слав. чрътогъ (др.-греч. "таламос") ср.: укр. чертог «внутренняя часть здания» (и то и другое заимств. из церк.-слав.), др.сербск. чртог, чртаг . Вероятно, через др.-булг. посредство заимств. из перс. chartak (char«четыре» + tak "высокая", выступающая часть дома, портик, балкон». Более поздним заимствованием является форма чердак (см.).
Невероятно, но объяснение слова чьртогъ как исконнослав.:)) и сближение с ЧЕРТА!
- Использованы данные словаря М. Фасмера

- Да използваме(в помощ), като "лема"(?) близко до "тракийско" за храм, име на Цирцея-Кирке ... близко фонетично, до латинското: КРЪГ = CIRCULO ?!

- Не се бъркай ... както е Примерно: при spity=дом(къща) ... съответно "СТАЯ в къща" = domаtia :)) - вероятно думата за "стая" идва в гръцкият език от "зеленчука" ... домат :))) !!?
цитирай
31. marknatan - нещастната маймуна минавала пс...
17.10.2013 15:24
нещастната маймуна минавала психологически прегледи, като куче

майка ти деба нещастна, а като маймуна кога за последен път мина теста

кат си завря носа в боцманския гъз ха ха ха

психопата гетски лизач разбрал, какво доказал олигофрена боцман " Българи от бул долина и гард Охрана са Българите" !

" Съзирате ли в какво намирам аналогии между боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ?"

веднага, като куче следовател минавало психологически тестове обучено да различава Истината безпогрешно я разпознало

Войнуците-бургари от Ромската теза били "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт" , както бил доказал психопата боцман ,

"Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI и всички маймуняци разбрали, че боцко им ДОКАЗАЛ,че БУРГАРИИТЕ, са били БЪЛГАРИТЕ,

защото БУРГАРИИ звучало, като БЪЛГАРИ, а той пръв е казал, че "Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като ”комита е ”.

майка ти деба нещастна а , като фса серафимка кога за последен път мина теста- ха ха ха

маймун
цитирай
32. get - - "Благодаря" ... Сатанаилчо-старозаветни ... за "помоща" - Виждам днес пропусна да си вземеш хапчето ::))
17.10.2013 16:31
marknatan написа:
ха ха ха
майка ти деба нещастна а , като фса серафимка кога за последен път мина теста- ха ха ха
маймун


- Отново припомням, на тези които са "отсъствали от час" - да отворим речници-справочници В които пише, че ранно-средновековната титла "Дук" е синонимна на "Комес" ... на малко по-късната "Комт-Конт", последното в старо-френски !
- С първоначално значение: съратник, сътрапезник ... на императора :)) !

- Но да продължим със семантика и етимология на думата от която идва в ЕЗИКА ни ЦЪРКВА ?!
- Казахме, че не само фонологично ... а и исторически имаме податки, че ... ?
А. Името на магьосницата Цирка-Цирцея-Кирка/е/я ... било семантично близко до звучение+смисъл на ТРАКИЙСКИТЕ храмове ... и-и-и ... думата в латинският, означаваща КРЪГ-CIRCULO ?
Б. Какво ни казват в специализираният сайт:THEOI.com - „CIRCE (KirkЕ), a mythical sorceress, whom Homer calls a fair-locked goddess, a daughter of Helios by the Oceanid Perse, and a sister of AeЕtes. (Od. x. 135.)” ?!
- Ето, Какво пише по въпроса (?): Kirke's NAME was derived from the Greek verb: KIRKOО meaning "to secure with rings"(подсигуряваща се с кръг) or "hoop around"(кръг+около) -a reference to her magical powers."

- Тоест KIRKOО(да опиша КРЪГ) - но този КРЪГ, казват че, отговарял и на ТРАКИЙСКИЯТ такъв - За светилище ? - Как изглеждат ТЕ ?! - Ами, ето така !!
- http://www.rock-cut.thracians.org/show.phpimg=../gallery/mishkova/photos/fig02.jpg&lang=bg - значи дотук, изследвания-разсъжденията ни вървят в ПРАВИЛНА насока ?
- В следващият пост ... Ще да обясним ?! - какво е значението на "Tholos"((лат.), със синонимна "Thаlamos"(гр.ст.) ? ... и-и-и ... имат ли те КЪНЕКШЪН ?? - с основното ЗА НАСТОЯЩАТА ТЕМА !? - Църква и нейният произход !?! - Нали така Марко-магарко ? :))
цитирай
33. marknatan - Войнуците-бургари от Ромската ...
17.10.2013 18:33
Войнуците-бургари от Ромската теза били "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт" , както бил доказал психопата боцман ,

"Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI и всички маймуняци разбрали, че боцко им ДОКАЗАЛ,че БУРГАРИИТЕ, са били БЪЛГАРИТЕ,

защото БУРГАРИИ звучало, като БЪЛГАРИ, а той пръв е казал, че "Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като ”комита е ”.

майка ти деба нещастна а , като фса серафимка кога за последен път мина теста на психопата боцкан с мадурите и ли с ташаците на баш от балкано тураците ха ха ха ха


откаченяка разбрал кво искал да каже психопата боцман ха ха ха разбирали си Мислата маймунчовците след облизване на доказвателния орган в кръг от лево на десно, ха ха ха , яе от десно налево декодера на психопата боцко давал смущения в ректалните им приематиели на гетските ил да дебилнуи лизачи ха ха ха

"Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI " ха ха ха

и всички маймуняци разбрали, че боцко им ДОКАЗАЛ,че БУРГАРИИТЕ, са били БЪЛГАРИТЕ, ха ха ха за пръв път на Българки била записна маймунска мисъл ха ха ха бългатрския езика на науката и на испанските каки ,

защото БУРГАРИИ звучало, като БЪЛГАРИ, а психопата боцман пръв е казал, че "Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като ”комита е ”.


откачената отрепка зафърлила партиен билет била научила директно от детв,яе ноевата чиния била тракийска , мам ти деба сбъркана и фсата серафимкса престъпна маймуна клеветник сбърканяк разбитрал Мисли на психопатите за Истинското Им Хистори ха ха ха утъ лево на десно ха ха ха КРЪ ГОМ маймуна в краварника на тавариша паскова да си менката мило мисли психопатска сган

бегай лижи боцкани задници за доказ
цитирай
34. get - - Продължавам задочният спор със ... ? :)))
17.10.2013 18:54
- Правейки задължителното според мен(!) уточнение ... поради опасността от която може да възникне скандално-недоразумение ... Не бъркайте "kyriakon"(кръг-около) ... със ... "Cyropedia"(възпитание на Кир) ... а това пък с "paiderastes"(гр.)(любител на момченца :)) ? - Бай дъ уей ? - последното казват е образувано от следните думи: PED - word-forming element meaning "boy, child," from Greek pedo-, comb. form of PAIS"boy, child," especially a son, from PIE root *PEU - "small, little, few, young" + "erasthai" (sthai-СТАВАЩ - see Eros-любим :)) !
- За повече инфо относно формите и съответно думите за "любов"(четири, на брой !) на гръчки ... четете, не блоговият мегало-шовинист "Аristotelis" а фЕлософа :)) !

- Но както бях обещал в предходният пост (?) !
- Ще да обясним ?! - какво е значението на "Tholos"((лат.), със синонимна "Thаlamos"(гр.ст.) ? ... и-и-и ... имат ли те КЪНЕКШЪН ?? - с основното ЗА НАСТОЯЩАТА ТЕМА !? - Църква и нейният произход !?!
ПОЧВАМЕ обясненията !
- Казват че английската дума CHAMBER (близка до "чертог") - идала да каже "стая със куполообразен таван" >> идело от лат."Camera" >> това пък от гръцкото "KAMARA" с пояснението (?) "vaulted chamber(засводена(КУПОЛООБРАЗНА) стая)."
- На български как му казваме на "камара", на която горната част е сводеста-КУП-образна ... Май сме го виждали ... по-големите от нас на село (?) ! - Да, да ! - правилно се сетихте - викаха му кОпа(накупчена слама ... подобно на Thаlam(os) - при която ако сменим само една-Първата буквичка от думата ... Ще стане ? - Sаlam(os) ... са не бъркайте със "салам" - щот СЛАМАТА я ядът гуедтата - не хората !!
- Пак обяснявам:CHAMBER - Camera - KAMARA - Thаlamos - Tholos ... ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ идат да ни кажа ПОСТРОЙКА С КУПОобразна форма !!?
- Имаме ли тъкъв тип сграда(А) и с какво предназначение(Б) е тя при древните ?!
- "Отговор А" - да имаме ! - http://www.minoanatlantis.com/Garlo_Tholos.php "Tholos на Атрей" на Балкани ... които след появата на гърциТЕ, спира строежа им !??
цитирай
35. marknatan - ей престъпно лекенце джуревско ...
17.10.2013 18:56
ей престъпно лекенце джуревско откачено, източника ти на пузнание са сгащили гюжеджарите на караминьол и са муразпрали задника бегай да му путскажеш в коя посока да и върти задника, ха ха ха че е като ветропоказател при пръдня на деса кравата ха ха ха на динамо се обърнал ха ха ха некоя искра може да му изгори бобините ха ха ха бегай да ги оладиш ли олабиш ли ха ха ха по маймунски си знаете кво да си напораиъте да не повредите ректалната паратура ха ха ха

Войнуците-бургари от Ромската теза били "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт" , както бил доказал психопата боцман ,

"Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI и всички маймуняци разбрали, че боцко им ДОКАЗАЛ,че БУРГАРИИТЕ, са били БЪЛГАРИТЕ,

защото БУРГАРИИ звучало, като БЪЛГАРИ, а той пръв е казал, че "Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като ”комита е ”.

майка ти деба нещастна а , като фса серафимка кога за последен път мина теста на психопата боцкан с мадурите и ли с ташаците на баш от балкано тураците ха ха ха ха


откаченяка разбрал кво искал да каже психопата боцман ха ха ха разбирали си Мислата маймунчовците след облизване на доказвателния орган в кръг от лево на десно, ха ха ха , яе от десно налево декодера на психопата боцко давал смущения в ректалните им приематиели на гетските ил да дебилнуи лизачи ха ха ха

"Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI " ха ха ха
цитирай
36. get - 36. marknatan - ей престъпно лекенце джуревско ... :)):)) - Сатанаилчо - още ли настояваш ... че между подсказаното от мен КРЪГ ...
17.10.2013 21:22
... и име, та и форма на ТАКЪВ ТИП ПОСТРОЙКА ... го Нямаме демострирано, тоест ПОСТРОЕНО ??! :)
- Марко да си чувал за "Култура Дриду :)) ? - Румънските археолози предпочитат да наричат Плисковско-Преславската култура, „Култура Дриду“! Част от тях подлагат на съмнение българския й произход, поне до находките в Румъния!
РОССката академия е наложила наименованието: „Балкано-дунавска култура“, с което се обозначават паметниците ТАЗИ на култура, открита в Южна Бесарабия и-и-и ... в част от днешна Украйна и Молдова. Не се стърпявам да допълня АМА ДОСТА ГОЛЯМА "част" :))

- Марко ... (да не пропускам и останалите, "тома-неверни" :)) - Като им подсказвам, че СЛЕД ПОЯВАТА НА ГРъЦИТЕ ! - В южни Балкани се преустановява строежа на такъв тип съоръжения, но същите остават типични за народи на север от тях ?! - И-и-и ТЕЗИ ПОСТРОЙКИ стоят пред очите ни под вида на Тракийски могили-(рОССко-скиФски "кургани"(последното тЮрско !)) - Но, на юг от нас ги наричат "тумулос" - "толос" или с "ц"исто" гръцкото "мъгуъла", тези от сев.Гърция :))

- А дали тези постройки ... не са останали и дали първообраза на Едни други известни ни, като "баптистерии" или КРЪГЛИТЕ църкви в Плиска и Преслав :) - Които били тюркско-прабългарски Юрто-Шатри ?!? :((( - Прости им Господи, те не знаеха що вършат, с историческата памет на народа си !!
1. Кръгла църква в Преслав - http://svetini-bg.net/public/files/gallery_slides/1/1_past_800x600.jpg
2. Баптистерий във Флоренция - http://www.florencephotos.com/public/duomo20.jpg
3. Баптистерий в Равена - http://us.123rf.com/400wm/400/400/sansa55/sansa551206/sansa55120600051/14148420-italy-ravenna-baptistery-of-the-arians-4.jpg
4. Подобен е и този в Аахен на Франките ... дето не мога да разбера французи или германци са ... Щото св.Мартин, който си говорил с Атила ... спасил гр.Тур от "хунско-унищожение" - казва нещо друго в хрониките ?! - Ноо-о ! - остана едно голямо "НО" Имаме ли документирана такава една стара протокоренова от която да идва "К/CIRCU" ?!?

GwET
П.П. - Отново ти припомням !!
"Чадо болгарское !
...
Между цариградски патриарси VIII столетие именува се некой Никита, родом болгарин. Пише во „История византийчкой”, (...)(и още казва - доп.мое !)
- И сам цар Василий Македон бил е БОЛГАРИН (867-886) !
Обаче Ти !!
- чадо БОЛГАРСКОЕ, стой и УЧИ и ЧУВАЙ(грижи се за !) первото име болгарско-старо-церковно-славянско.
- Понеже е чудно и УДИВИТЕЛНО и на малко време ще се увери всекой учен народ, че Е СТАРОБОЛГАРСКЙАТ(!), ЦЕРКОВНО-СТАРОСЛАВЯНСКИЙ язик." !!
цитирай
37. marknatan - лизача пор глигор "- В...
18.10.2013 06:43

лизача пор глигор "- Второ - Как да кажа ? - римската теза се явява частна по отношение на това, което се опитвам да защитя и Ви подсказвам с Тауро - Бико - Боии - Кан и т.н. ... пояснявам това има отношение и към т.нар. Градски съвет в който влизат представители, определено на военната аристрокрация, и са военно-елитарното общество на спартанците(по-рано микенците), а илотите за мен не са роби, а по-скоро крепостни. "

Биците воини с големи мадури, и още по гоелми потури от Тур, тураки, траки, с патурки, бици воини са дури от ТУР

Важното било да го е доказал психопата боцко.

Кеф ти биците воини на боцко с големите топки, кеф ти микенци и спартанци, кеф ти българи били част на изречението в продължение на стотици години.

Съзирате ли на гетския лизач глигор мислата или само надушвате какво искал да каже гагаузкия посран пор

лизача пор " Съзирате ли в какво намирам аналогии между боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ?"

"защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер"

"Да си воин е било престижно"

"Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ?

- защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си"

"защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер"

"Да си воин е било престижно"

Бици воини с големи мадури в патурите от ТУР, Тураки, Траки както е доказал психопата боцман

ЖАЛКИ ПСИХОПАТИ, КОИТО ПРЕЗИРАТ ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК И ПРОИЗХОДА СИ И С БОЛНАТА СИ УРОДЛИВОСТ СИ ДОКАЗВАТ ЕДНА НА ДРУГА ПРЕПОДСТАВЕНИ УРОДЛИВИ ПО СВОЯТА СЪЩНОСТ , НЕ САМО ПСЕВДОНАУЧНИ И ПСЕВДОИСТОРИЧЕСКИ ПОСТАНОВКИ„ НО И СА ПРЕМИНАЛИ В АНТИЧОВЕШКИ ПИСАНИЯ, КВИ БИЛИ ВЕЛИКИ ТУРАКИ, КВИ ВОИНИ БИЦИ БИЛИ, УТ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА ДЕТО Я НЕМАЛО, НАСАМ

ТУРАК ДУ ТУРАК ВОИН ДО ВОИН ОТ ВОИНИТЕ БИЦИ ПО ЛИМЕСА „

КОЕТО Е ВЧЕ НЕПРОСТИМОТО И ЛИЦАТА „ КАТО ЛЕТОПИСЕЦ ИЛИ АНОНИМУСА „ КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЗАД ТАКИВА УРОДИ БЕЗ ДА ПОРИЦАЯТ РАСИСТКИТЕ И АНТИХУМАННИ ПИСАНИЯ„ ЗАЩОТО ТЕ СА СЪГЛАСНИ ДА ГОВОРЯТ СТИГА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ СЛУША НЕЗАВИСИМО„ ЧЕ УЗАКОНЯВАТ И ЛЕГИТИМИРАТ ЕДНИ СЛАБОУМНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, КАТО ЛИЗАЧА ГЕТ„ ИЛ ДА ДЕБИЛА„ ПСИХОПАТА БОЦМА„ НЕВМЕНЯЕМИЯ СПАРАТОК и КО.

ДА СИ МЪЛЧАТ И ДА НЕ РЕАГИАРТ И ПОРИЦАЯТ ИЗВЪРШВАНО ПРЕД ТЯХ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРАВИ ОРАТА ПРЕСТЪПНИЦИ „ НЕЗАВИСИМО „ ЧЕ ГИ СЪРБЕЛА ОНАЯ РАБОТА ЗА ПСИХОПАТСКО ОБСЛУЖВАНЕ.

ПСИХОПАТА БОЦКО НЕ ЗНАЕЛ„ КЪДЕ БИЛ КИМЕРИСЙКИЯТ П–ОВ . ЛЕТОПИСЕЦ ША ДИСКУТИРА ПРОИЗХОДА НА КИМЕРИЙЦИТЕ !?

ПСИХОПАТА ГЕТ ИЗУЧАВАЛ ХИСТОРИТИ И ПАНИМАЕЛ ИДЕИ ОТ 1970 Г И НОЕВАТА ЧИНИЯ КААНИ МУ ЛИЧНО ОТ ДЕТЕВ ,

ДОКАТО НЕ ПРОЗРЯЛ ТАЗИ ГОДИНА, ЧЕ ПСИХОПАТА ПЛАГИАТОР БОЦМАН ДОКАЗАЛ:

лизача глигор кво панимал от ромската тйеза

"- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

Летописци и анонимнисибългарикуси , разни "патамучти"са съгласни да ги "н..бат", само и само да може да си "хаварят" с умствено увредени, ментални случаи и отявлено доказани с ДЕЛАТА си малоумни престъпници.

Откъде идва това неистово желание у т.нар. българи да са съгласни да ги ебат малоумни само и само за да може да си говорят и да им излезе дори и името по света , че Българите Уважават ПРЕСТЪПНИЦИ и ги поставят на пиедестал!?
цитирай
38. marknatan - Летописци и анонимнисибълга...
18.10.2013 06:51

Летописци и анонимнисибългарикуси , разни "патамучти"са съгласни да ги "н..бат", само и само да може да си "хаварят" с умствено увредени, ментални случаи и отявлено доказани с ДЕЛАТА си малоумни престъпници.

Откъде идва това неистово желание у т.нар. българи да са съгласни да ги ебат малоумни само и само за да може да си говорят и да им излезе дори и името по света , че Българите Уважават ПРЕСТЪПНИЦИ и ги поставят на пиедестал!?

ЖАЛКИ ПСИХОПАТИ, КОИТО ПРЕЗИРАТ ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК И ПРОИЗХОДА СИ И С БОЛНАТА СИ УРОДЛИВОСТ СИ ДОКАЗВАТ ЕДНА НА ДРУГА ПРЕПОДСТАВЕНИ УРОДЛИВИ ПО СВОЯТА СЪЩНОСТ , НЕ САМО ПСЕВДОНАУЧНИ И ПСЕВДОИСТОРИЧЕСКИ ПОСТАНОВКИ„ НО И СА ПРЕМИНАЛИ В АНТИЧОВЕШКИ ПИСАНИЯ, КВИ БИЛИ ВЕЛИКИ ТУРАКИ, КВИ ВОИНИ БИЦИ БИЛИ, УТ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА ДЕТО Я НЕМАЛО, НАСАМ

ТУРАК ДУ ТУРАК ВОИН ДО ВОИН ОТ ВОИНИТЕ БИЦИ ПО ЛИМЕСА „

КОЕТО Е ВЧЕ НЕПРОСТИМОТО И ЛИЦАТА „ КАТО ЛЕТОПИСЕЦ ИЛИ АНОНИМУСА „ КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЗАД ТАКИВА УРОДИ БЕЗ ДА ПОРИЦАЯТ РАСИСТКИТЕ И АНТИХУМАННИ ПИСАНИЯ„ ЗАЩОТО ТЕ СА СЪГЛАСНИ ДА ГОВОРЯТ СТИГА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ СЛУША НЕЗАВИСИМО„ ЧЕ УЗАКОНЯВАТ И ЛЕГИТИМИРАТ ЕДНИ СЛАБОУМНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, КАТО ЛИЗАЧА ГЕТ„ ИЛ ДА ДЕБИЛА„ ПСИХОПАТА БОЦМА„ НЕВМЕНЯЕМИЯ СПАРАТОК и КО.

ДА СИ МЪЛЧАТ И ДА НЕ РЕАГИАРТ И ПОРИЦАЯТ ИЗВЪРШВАНО ПРЕД ТЯХ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРАВИ ОРАТА ПРЕСТЪПНИЦИ „ НЕЗАВИСИМО „ ЧЕ ГИ СЪРБЕЛА ОНАЯ РАБОТА ЗА ПСИХОПАТСКО ОБСЛУЖВАНЕ.

ПСИХОПАТА БОЦКО НЕ ЗНАЕЛ„ КЪДЕ БИЛ КИМЕРИСЙКИЯТ П–ОВ . ЛЕТОПИСЕЦ ША ДИСКУТИРА ПРОИЗХОДА НА КИМЕРИЙЦИТЕ !?

ПСИХОПАТА ГЕТ ИЗУЧАВАЛ ХИСТОРИТИ И ПАНИМАЕЛ ИДЕИ ОТ 1970 Г И НОЕВАТА ЧИНИЯ КАЗАНИ МУ ЛИЧНО ОТ ДЕТЕВ ,

ДОКАТО НЕ ПРОЗРЯЛ ТАЗИ ГОДИНА, ЧЕ ПСИХОПАТА ПЛАГИАТОР БОЦМАН ДОКАЗАЛ:

лизача глигор кво панимал от ромската тйеза

"- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"
Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ?

- защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си"
цитирай
39. letopisec - Колко жалко, онзи Гет, предишния, бе прецизен и не пишеше глупости. А тоя си е направо...ветеритар
18.10.2013 09:41
Гет: П.П. - Отново ти припомням !!
"Чадо болгарское !
...
Между цариградски патриарси VIII столетие именува се некой Никита, родом болгарин. Пише во „История византийчкой”, (...)(и още казва - доп.мое !)
- И сам цар Василий Македон бил е БОЛГАРИН (867-886) !
Обаче Ти !!
- чадо БОЛГАРСКОЕ, стой и УЧИ и ЧУВАЙ(грижи се за !) первото име болгарско-старо-церковно-славянско.
- Понеже е чудно и УДИВИТЕЛНО и на малко време ще се увери всекой учен народ, че Е СТАРОБОЛГАРСКЙАТ(!), ЦЕРКОВНО-СТАРОСЛАВЯНСКИЙ язик." !!
цитирай
40. get - - Защо така ... Чада болгарски ! - Защо толкова се сърдите ЧЕ ? ... името ни вероятно идва от ТУРа ... ?
18.10.2013 11:08
... от Хората, теращи и терани от Бело-Бика ?

39. marknatan написа:
letopisec написа:


"Чадо болгарское !
...
- Обаче Ти !!
- чадо БОЛГАРСКОЕ, стой и УЧИ и ЧУВАЙ(грижи се за !) первото име болгарско-старо-церковно-славянско.
- Понеже е чудно и УДИВИТЕЛНО и на малко време ще се увери всекой учен народ, че Е СТАРОБОЛГАРСКЙАТ(!), ЦЕРКОВНО-СТАРОСЛАВЯНСКИЙ язик." !!

Колко жалко, онзи Гет, предишния, бе прецизен и не пишеше глупости. А тоя си е направо...ветеритар


ПСИХОПАТА ГЕТ ИЗУЧАВАЛ ХИСТОРИТИ И ПАНИМАЕЛ ИДЕИ ОТ 1970 Г И НОЕВАТА ЧИНИЯ КАЗАНИ МУ ЛИЧНО ОТ ДЕТЕВ ,
ТУРАК ДУ ТУРАК ВОИН ДО ВОИН ОТ ВОИНИТЕ БИЦИ ПО ЛИМЕСА „


- МилчевЪ, ако имаш в предвид, че лъжа безобразно много ... то тогава прилагателното Не е "ветеритар..." а идва в народният ни език ОТ ! - Лъжеш, като ВРЕТЕНАРска циганка ? - Капиш ?

- Относно това, Че не си измислям НАСТОЯВАЙКИ ... на думата ЦИРЦЕ/КИРКЕ че е със СМИСЪЛ храм ... Но и че, означава още КРЪГ ?! - Ето ни пример, че не САМО АЗ(?), съм единствен в тези свои изводи:
I.
The word “church” is neither Hebrew nor Greek, so when these languages were translated into English Bibles, the word church was already in existence(съществуваща !)."Думата ЗА ЦЪРКВА(!) ОЩЕ ПРЕДИ ПОЯВАТА НА на същата, ВЕЧЕ Е ДОКУМЕНТИРАНА, като СЪЩЕСТВУВАЩА !!!
- Тук себе си и Вам поставям въпроса ! - Как така ? - Още преди, появата на ОБЕКТА, вече имаме ПОНЯТИЕ(дума) за същият ?! :))
- Дообяснявам ! - Църквата, нито като характерен тип сЪграда, нито като религиозна оргянизация не есе е появила все още ... но ПОНаЯТИЕТО за нея, КАТО ОБЕКТ - вече е изобретено ? - Ъм ?!
II.
- Now concerning the >>word “CHURCH,”(!)<< Professor Smith of Smith’s Dictionary of the Bible states that “church” comes from a word meaning “circle,” which is akin to our word “CIRCUS.”
• Professor Lipsius (German theologian during the Reformation) also shows that “church” came from “CIRCLE.”
• Professor A. F. Fausett of Home Bible Study Dictionary” agrees with Professor Lipsius.
• The exhaustive ten volume Cyclopaedia of Biblical, Theological and Ecclesiastical Literature under the word “church” states that:“It was probably connected with the Latin circus, CIRCULUS, and with the Greek kuklos. Lipsius, who was the first to reject the received tradition, was probably right in his suggestion” (Vol. II, p. 322).
• Robert Brown’s work The Myth of Kirke” also confirms that “kirke” (church) means “Circle” or “Circular” (p. 22).Dictionary of Phrase and Fable, under the entry “church” adds this:“The etymology of this word is generally assumed to be from the Greek, kurious oikos (house of God); but this is most improbable, as the word existed in all the Celtic dialects long before the introduction of the Greek. No doubt the word means ‘a CIRCLE.’ The places of worship among the German and Celtic nations were always circular [witness circular Stonehenge, one of the most ancient stone megaliths on earth]. Compare Anglo-Saxon ‘circe,’ a small church, with ‘circol,’ a CIRCLE.”
• In Scotland it is called “Kirk” and in Gemany it is “Kirche,” in England it is the word “Circe” (the “c” having a “k” sound).
• But according to Brown’s book, “Kirke/Circe” was also the name of a Goddess.
• Kirke or Circe was the daughter of the Sun god, who was famous for taming wild animals for her circus. But get ready for this: Circe is pictured holding a golden cup in her hand mixed with wine and drugs, by which she controlled the kings of the world. Now where have we heard that before?

- Относно страданията (!) ... не на "младият Вертер" :)) - а страдания Сатанаилови ... за Бици, Турове ... и че НАС СА НИ НАРИЧАЛИ ... с подобни-производни ДУМИ - Пример с картинка :))
- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/6/61/Herzog_vo%27_der_wulgry_Die_haubtstat_in_d%27_bilgry_haist_budem.jpg ... с обяснителен текст, към същата: "Herzog vo' der wulgry Die haubtstat in d' bilgry haist budem" - долно немски - тоест Бойерише язик ! - изображението си състои в Мюних; Байорум :)) ... Но не е само То ? - Такова има и Ингланд "Национална лайбръри" ... Защо "НИ" рисуват, като БИК народа на България - Ъ ?
цитирай
41. aristotelis - ГЪРЦИЯ Е НАВСЯКЪДЕ: Амфорите са били произведени в големите древногръцки работилници ........
18.10.2013 12:58
Амфора (на старогръцки: amphora, съд с две дръжки) е античен гръцки съд,
наподобяващ керамична ваза с яйцевидна форма, тясно дълго гърло и две вертикални дръжки, широко използван в древна Гърция и Рим. Служи основно за съхранение на зехтин и вино.

Откриха запазена антична изба с амфори в Несебър
17.10.2013, Култура
Екип от археолози, ръководен от доц. Анелия Божкова от НАИМ-БАН и Петя Кияшкина от Музей „Старинен Несебър", откри запазена антична изба с амфори от средата на 5 в. пр. Хр. в при археологическите разкопки в Несебър, съобщават от пресцентъра на общината. Проучванията се провеждат по проект на Музей „Старинен Несебър", който е финансиран от Министерство на културата. В проекта участват археолози-специалисти, докторанти и студенти от НАИМ-БАН, СУ „Св. Климент Охридски" и НБУ. Древният склад с амфори е вкопан дълбоко в материковия терен на северния бряг на полуострова. Това е съхранило съдовете от вреди и изменения, причинени от времето и климата. Вероятно избата е принадлежала на къща, разрушена още в средата на 5 в. пр. Хр. В постройката са отрити над 30 цели амфори - керамични съдове. Амфорите са били произведени в големите древногръцки работилници и са пренасяли вино от прочути производители и износители, сред които са островите Хиос, Лесбос, Тасос и др. Откритието потвърждава представата, утвърдена с времето, че Месамбрия Понтика е била важен търговски, административен и културен център пр. Хр., установявайки широк обмен със средиземноморския свят.
цитирай
42. get - - Тъпунгер ... амфора е МЕЖДУНАРОДНО ПОНЯТИЕ в ... Египет, Рим, Израил ... Пропонтида ...
18.10.2013 13:22
... На-всякъде в древният средиземноморски свят !
- Вече, кога обясниш на са читaтeлите ти ... произход, морфология ... и т.н. за думата ... можеш да и предаваш ЕТНОСНОСТ ?! - разбра ли !!
aristotelis написа:
Амфора (на старогръцки: amphora, съд с две дръжки) е античен гръцки съд,
наподобяващ керамична ваза с яйцевидна форма, тясно дълго гърло и две вертикални дръжки, широко използван в древна Гърция и Рим. Служи основно за съхранение на зехтин и вино.


- Забравих вторият вариант ... вероятно са намерили личенн маркер(печат) от майстора на амфорите, върху който пише:"Мade in ancient Greece" - тогава доказа ти ... е "бетон" :))
цитирай
43. aristotelis - getovski, Ако тялото ти беше пропорционално на мозъка щеше да се побереш в орехова черупка!
18.10.2013 14:37
ГЪРЦИЗМЪТ И ГРЪЦКАТА ДИАСПОРА

Мишел Брюно професор в Университет Бордо III

Когато казваме гърцизъм, имаме предвид не само едно явление в пространството, но и във времето - явление с голяма времева продължителност. Когато го изследваме, е важно да съчетаем пространствения, или териториалния, с хронологическия подход.
Гърцизмът се е разпространил по целия свят, тръгвайки от едно пространство на многовековно гръцко присъствие на Балканите, в Източното Средиземноморие и Близкия Изток в посока към Западна Европа и далечните презокеански страни.

Централното гръцко пространство

Крайбрежната и островната част на Егейско море, Пропонтида и малоазийският Понт били централното гръцко пространство, което се населявало от микенската и архаичната епоха до 1922 г. главно от гърци.
Това пространство се отличавало с мултицентризъм през различните периоди: негови центрове били Атина, Спарта, Коринт и Халкида на запад, Пела на север, Родос и Делос за островите. През византийската епоха като основен център се утвърдил Константинопол, но Солун, Мистра, Адрианопол, Никея (във Витиния), Трапезунт (в Понт) също били важни центрове.
По време на отоманското владичество в Константинопол се намирало най-голямото средоточие на гръцко градско население, но Смирна, Хиос, Янина и Солун също са играли първостепенна икономическа и политическа роля.

Макар че през VI век Мала Азия в голямата си част отдавна била елинизирана, гърцизмът там непрестанно губел почва, особено от XV век насетне, поради турския натиск, който продължи доскоро с окупирането на северния дял на Кипър.
Военната катастрофа през 1922 година, узаконена от Лозанския договор (1923 г.), ампутирала източната половина на това централно гръцко пространство, прогонвайки от Мала Азия милион и половина гърци, които намерили убежище в Гърция.
Западните и северните части на Мала Азия и Босфора (особено след второто голямо преселение на гръцко население от Истанбул през 1955 г.), които представлявали гръцки територии в продължение на повече от две хилядолетия, били безвъзвратно изгубени.
Тази национална катастрофа нанесла тежки рани, от които гърците все още не са се съвзели. Днес съществуват два полюса на гърцизма. Атина е столицата на националната гръцка държава. Този мегаполис е свързан със световната гръцка диаспора и с гръцката търговска флота. Неокласическият му облик препраща към античността. Солун е вторият голям град на гърцизма и на бежанците от Мала Азия и Черноморието. Той е по-тясно свързан с византийския период и там се намира резиденцията на Съвета на гърците в чужбина.

Зоните около центъра

Тези области били гръцки в продължение на две хилядолетия, но днес там са се запазили само археологически следи и няколко съвсем малки общности: патриаршиите в Йерусалим и Александрия.

Голяма Гърция (Magna Graecia) в Южна Италия и Сицилия била едно от основните огнища на гърцизма до елинистическата епоха. Макар че оцелял през римското владичество и по време на арабския и ломбардския натиск през византийския период, гърцизмът в тази област бързо изчезнал след нормандските нашествия през XII век.
Няколко села, в които все още се пазят следи от древния гръцки дорийски диалект, съществуват и до днес в Апулия и Калабрия.

От VIII век пр. Хр. гърците започнали да създават колонии по бреговете на Черно море. На малоазийското крайбрежие, край Трапезунт, се намирала държавата Понт (1204-1463). През XVIII и XIX век гръцките черноморски търговски общности, особено тези в Русия (Крим и Украйна), отново започнали да процъфтяват благодарение на риболова и търговията с жито. Това двадесет и петвековно гръцко присъствие замира едва напоследък, след размяната на населението с Турция (1923) и разпореденото от Сталин изселване на гърци в Централна Азия и Сибир през 1940 г. Понтийски гърци все още живеят в Южна Русия, в Грузия, и особено по северното крайбрежие на Азовско море (в Мариупол), където претендират за териториална автономия.

В продължение на близо хилядолетие (III в. пр. Хр. - VII в.) една голяма крайморска зона, простираща се от Северна Мала Азия през Сирия и Палестина до Египет, била територия на гръцко влияние.

В тези завоювани от Александър Македонски области, които се намирали в сърцето на гръцките царства на селевкидите и лагидите, имало многобройни гръцки градове и две големи столици: Антиохия и Александрия. Особено последната била основен културен център на гърцизма през този период. Гръцкото присъствие там оцеляло и дори се засилило по време на римската и византийската империя, чак до V век, когато било пометено от арабско-ислямския натиск. През втората половина на XIX и началото на XX век (по времето на Мехмед Али и на последвалото британско господство), когато икономиката на Египет "се отворила" за капиталистическо развитие, гърците се завърнали там.

Създали търговска и банкова мрежа, свързана с развитието на памукопроизводството. Гърците наброявали 180 000 през 1927 г. и 250 000 през 1940 г., тоест представлявали най-голямата европейска общност в тази полуколониална страна. Обитавали цял един квартал в Александрия (Алана) и водели интензивен културен живот. Там са живели двама от най-големите съвременни гръцки писатели - поетът Константинос Кавафис и Стратис Циркас.
След като Насър дошъл на власт през 1953 година и египетската икономика станала национална, гръцката общност напуснала страната.
Между 1880 и 1950 година Александрия представлявала голям център на гърцизма.

Периферните пространства в древността

В периферията на елинизираните пространства, включващи източния средиземноморски басейн и Черноморието, се намирали двата най-отдалечени бастиона на гърцизма в древността: единият на запад, другият на изток.
От демографска гледна точка гръцките общности там никога не са били нито многобройни, нито гъстонаселени, но в продължение на период от три до шест века са упражнявали силно влияние и са оставили значителни археологически следи.

Град Масалия (Марсилия) в Западното Средиземноморие, който бил колония на йонийския град Фокея, имал значително икономическо и културно влияние, преди да бъде подчинен от Рим, на който бил привилегирован съюзник (VI-I в. пр. Хр.).

Гръцко-бактрийските и гръцко-индийските царства, които рано се отделили от царството на селевкидите (250 г. пр. Хр.), съхранили своята политическа система от елинистически тип.
Градовете им били населени от наследниците на войниците, които се установили там след походите на Александър Македонски. Тези царства поддържали активни търговски и културни връзки с елинския свят. Създали интересна културна продукция (т. нар. гръцко-будистко изкуство), преди да бъдат асимилирани от местните народи, чиято религия още отрано възприели.

Първа евро-африканска и азиатска диаспора

Емиграцията и създаването на диаспората в продължение на четирите века, през които не съществувала независима гръцка държава, са отговорът на гърцизма, стремящ се да осигури своето оцеляване. Териториите, върху които се разпространили гръцките общности, първоначално били европейски и отомански, тоест граничещи или намиращи се в съседство с традиционно гръцките територии.
Тези общности се "присадили" главно в християнски (източноправославни) или западни (католически) страни и на второ място в ислямски държави.

Първата диаспора се оформила в Западна Европа и Италия (XVI-XIX век), от една страна, и на Балканите и в Източна Европа, от друга. В многонационалните империи на Австро-Унгария и Русия съществували благоприятни условия за развитието на гръцката диаспора. През XX век диаспората в Западна Европа отново се активизирала от кипърските емигранти в Англия и от емигрантите от Северна Гърция във ФРГ.
В Източна Европа разделението между Запада и Изтока улеснило асимилирането на гръцките малцинства в различните социалистически страни. След края на Гражданската война (1949-1950) емигрирали няколко хиляди политически бежанци-комунисти. Голяма част от тези (самоизгнали се) емигранти се завръщат в Гърция след 1974 година.

През последните десетилетия диаспората в Западна Европа се увеличи и там гръцката идентичност е по-добре запазена, отколкото в Източна Европа. Понтийските гърци в Съветския съюз съхраняват значителна част от своята културна традиция и след 1985 г. започват да създават свои дружества, но мнозина от тях емигрират (завръщат се) в Гърция.

Най-новата диаспора: Америка, АвстралиЯ, Африка

Последното разширяване на диаспората се извършва главно в посока към Северна Америка и Тихия океан (САЩ, Канада, Австралия) на две големи емиграционни вълни през XX век. През 1980 година 60% от цялата гръцка диаспора е съсредоточена в Америка. В САЩ се намира най-силната гръцка чуждестранна общност, наброяваща един-два милиона гръко-американци.

Първата емиграционна вълна е от 1890 и 1920 година, а мнозинството от общността се формира след 1940 година от второто поколение гръцко-американци.
Гръко-американската є идентичност не е претопена от смесването на народите и запазва жизнеността си и при сегашното трето поколение. Крепи се върху източноправославната религия, семейството и гръцко-американските дружества от типа АНЕРА (Американско-гръцко дружество за образование и прогрес).

В Канада и Австралия, където се настаняват емигранти главно след Втората световна война, гръцкият език е в по-широка употреба и вътрешногръцките бракове са особено разпространени. Гръцката общност в Австралия, която представлява 2% от населението на страната, поддържа най-интензивни връзки с Гърция и има най-силно съзнание за гръцка принадлежност.

В Африка и в по-малка степен в Индия (само две общности) гръцката диаспора се развива в рамките на английския, френския и белгийския колониализъм. Гърците стигат от Египет до Южен Судан и Етиопия през втората половина на XIX век. През 1890 г. гръцки търговци се настаняват в Белгийско Конго, където развиват търговска и индустриална дейност след Втората световна война.

Най-значителната гръцка диаспора в Африка днес се намира в ЮАР (80 000 гърци). Става дума за една средна класа от дребни и средни предприемачи, индустриалци, инженери, техници и упражняващи свободни професии, пристигнали там между 1960 и 1970 г. от Египет и гръцките градски центрове.

Диаспората и източноправославната църква

Структурата на Гръцката източноправославна църква включва седалищата на четирите патриаршии, архиепископатите, метрополиите и епископатите и представлява голям интерес за изследването на страните от диаспората. Характерен е мултицентризмът на църковните структури.

Вселенската Патриаршия в Истанбул е най-важният полюс за Гръцката православна църква на Запад: в Европа, Америка и Океания.

В началото на XX век гръцката църква в Атина не успява да є оспори водещата роля. Патриаршията в Александрия ръководи всички африкански църкви по оста Египет-ЮАР. Православната църква съдейства за поддържането на престижа и влиянието на гърцизма, осигурявайки относителна сплотеност на гръцката диаспора.

Превод: Драгомира Вълчева
цитирай
44. aristotelis - getovski, фиромска дива маймуна от ...
18.10.2013 14:40
getovski, фиромска дива маймуна от казахстан, гръцката пишка е дълбоко в мръсния ти гъз и скоро ще излезе през устата ти!
цитирай
45. get - В Африка и в по-малка степен в И...
18.10.2013 15:24
aristotelis написа:

В Африка и в по-малка степен в Индия (само две общности) гръцката диаспора се развива в рамките на английския, френския и белгийския колониализъм. Гърците стигат от Египет до Южен Судан и Етиопия през втората половина на XIX век. През 1890 г. гръцки търговци се настаняват в Белгийско Конго, където развиват търговска и индустриална дейност !

Greeks and the Belgian Congo - Това сте вий мръсници и роботърговци ... фарисеи, където и да отидете !! - ето с картинки, Какво представляват "гърцизма" ?!!
а) http://www.northstarcompass.org/nsc0901/lumumba.JPG
б) http://www.africafederation.net/Kongokonferenz1.jpg - колониалното разделяне на Африка;
в) http://thecivilisingmission.files.wordpress.com/2010/04/henry-morton-stanley-kalulu-1872.jpg - ловец на роби с помощника си;
г) http://www.publicenemyafrica.com/wp-content/uploads/2012/02/African-Tribal-Members-.jpg - лов.
д) http://3.bp.blogspot.com/-9uLo-AVuGMU/ThZbcYkZwJI/AAAAAAAAIO8/MrNR1Wq_MXY/s400/congo%2Bslave2.jpg - транспорт
е) http://farmingpathogens.files.wordpress.com/2010/03/30013080-r.jpg - вероятно някой от вашата диаспора
ж) http://lh4.ggpht.com/sameer.dossani/SIJI_a_kAFI/AAAAAAAABJ8/Bean5pyTLzs/73111AAC-0DEE-451A-B5F8-331CD35D221F.jpg?imgmax=800 - на робите, които не са били усърдни са им режели ръцете ...
Така че, сам си отговори ... Какво са правили роднините ти според цитата ти ... :(( !

aristotelis написа:

През 1890 г. гръцки търговци се настаняват в Белгийско Конго, където развиват търговска и индустриална дейност след Втората световна война.


- Така че ... не ние - А вие гърците трябва да приемете цялата мигрантска вълна от Африка и близък изток ... и пак не можете да се откупите за мръсотията, която са натворили ваши сънародници в тези страни !! - Тъпунгер !! - хвалещ се ... с ГРЪЦКАТА ДИАСПОРА ...
... от роботърговци, престъпници и ФАРИСЕИ !! - Марш ... Вън от Храма !! - на цивилизованите народи ... ксенофобо-еритрейски макаци такива !!
цитирай
46. vencivvg - Ако може без спам !
18.10.2013 17:14
Темата беше "ЦАР БОРИС-МИХАИЛ, ПОКРЪСТИТЕЛ И ДЪРЖАВНИК".
Доста е дразнещ този гръцки спам.
Нека гърчулята си направят отделна тема и там да си пишат колкото искат.
цитирай
47. get - - Така е ! - но стопанина на блога "абдикира" ... след, като направи изказването-хипотеза ...
18.10.2013 22:06
vencivvg написа:
Темата беше "ЦАР БОРИС-МИХАИЛ, ПОКРЪСТИТЕЛ И ДЪРЖАВНИК".
Доста е дразнещ този гръцки спам.
Нека гърчулята си направят отделна тема и там да си пишат колкото искат.


... наложена от КИРИЛОМЕТОДИЕВИСТИКАТА, чуужда и не-наша :((изписването е вярно :)) ... относно, къде в действителност е била МИСИЯТА НА БРАТЯТА !!

- За да можем да си отговорим на ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС - Следва да се попитаме !
- Колко са били Моравиите, по времето на "моравската мисия" на солунските братя – ДВЕ или ЕДНА ?

- Константин VII Багренородни, пише за две Моравии, наричани от него съответно: "Мегали Моравия" и просто "Моравия".
Според византийския император, "на юг от тях (от маджарите, б.м.) се шири Мегали Моравия, т.е. страната на Светополк, която… напълно опустошили и завладели. А към планините турките (маджарите, б.м.) граничат с хърватите."
На друго място той пише, че на близката до маджарите "източна граница са българите, отделени от река Истрос, която наричат още Дунав, на север от турките(угри-маджари) са печенезите, на запад от тях – франките, на юг – хърватите." ?

- Ето една карта: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/South-eastern_Europe_c._920.jpg - за да облекчим, ориентирането си ... относно географско стратифициране ... по отношение ... Това, което ни интересува ??!

- А тази е около 880 год ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/RizMap01.jpg

- И отново правя остра забележка към г-н Милчев, За ?!
letopisec написа:

ПОНЯТИЙНАта ГРЕШКА - говорейки ми за ВСЕЛЕНСКА ... подменяйки СЪБОРНА(!) (вероятно съзнателно ?) за СЪЩНОСТното на ЦЪРКВАТА !!

ЦИТАТ: „Вярвам в Една(та), Свята, Съборна и Апостолска Църква" според, Деветият член на древния Никео-Цариградски Символ на вярата !! ... по силата на което, тоерията му ?
letopisec написа:

Константинопол дава старата Илирийска епископия да се преименува на Българска архиепископия.

... такива ТРАМПИ дори и теоритично са абсурдни ?!!
цитирай
48. aristotelis - getovski, Сърбочукундурска по...
19.10.2013 08:45
getovski, Сърбочукундурска постановка на едно промито съзнание... Що не си спестите македонистките напъни и да пристанете направо на Белград и Москва?!
цитирай
49. get - - ПИСМАТА МЕЖДУ СПАРТАНЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ ? ... не се подвеждайте, а четете ЮДЕИТЕ !!
19.10.2013 09:45
aristotelis написа:
getovski, Сърбочукундурска постановка на едно промито съзнание... Що не си спестите македонистките напъни и да пристанете направо на Белград и Москва?!


1. Писмо на спартанците:
"Царят на лакедемонците Арей приветства Ония. Ние намерихме указания в някои книги за това, че юдеите и лакедемонците са от един произход и водят своя род в еднаква степен от Авраам. Затова, понеже вие сте наши братя, е справедливо да се обръщате към нас, ако имате някаква нужда. Така ще постъпваме и ние и ще гледаме на вашите нужди като на наши и ще ви представяме нашите нужди. Това писмо ви връчва Димотел, който обикновено съставя нашите послания и той ще ни върне вашия отговор. ..."
2.
Отговор:
"Първосвещеника на ЮДЕЙСКИЯ народ Йонатан, съвета на старейшините и ЮДЕЙСКИЯ(!!!) народ изпращат поздрави на лакедемонските ефори, старейшини и братското племе. Желаем ви здраве и успехи на всички ваши обществени и лични дела. Самите ние сме здрави. Преди време нашия първосвещеник Хония получи от вашия цар Арей чрез посредничеството на Димотел послание за НАШИЯ ОБЩ ПРОИЗХОД с вас. Прилагаме копие от това писмо. Ние го приехме охотно и с обич към Димотел и към Арей, още повече, че ние НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ДОКАЗАТЕЛСТВА за нашето родство, понеже в това ни убеждават и данните от нашите Свещени писания. И ако ние самите не сме направили първата крачка за признание на указаното родство между нас, това е само защото не искахме да избързаме и да вземем честта, която сега се пада на вас.
Независимо, че от времето на установяване на нашите приятелски отношения вече са минали много години, ние на всички празници, когато принасяме жертви пред Бога, се молим за вашето здраве и благополучие. Въпреки че заради дързостта и арогантността на наши съседи, трябваше да водим много войни, ние не се решихме да въвлечем и вас или други наши приятели. Сега, когато приключихме войните с неприятелите си, по този случай изпратихме почтените членове на съвета Нумений, син на Антиох и Антипатър, син ..."
3.
"Пизистратовата административно-полисна реформа, е извикана предимно, поради причината, че в Атина се заселва голям брой БЛИЗКОИЗТОЧНО население, което довежда ... до териториално-административни промени в делението на полиса от роднинско съседски - на съседско-общинни, такива !
4.
СТРАННАТА "НАЦИОНАЛНА ИДЕОЛОГИЯ" НА ГЪРЦИТЕ

Древните елини се отличават със своя ярка национална идеология, която няма аналог сред околните близки и далечни народи. Тя е познатото разделяне на "елини и варвари". И днес то ни се представя за нещо естествено. Не се обяснява обаче: Какво точно означава "варвари"? Какво стои зад това разделение и що за идеология е това? Обикновено не се коментира:
- Причудливия й характер ? По-долу има илюстрация, че тези възгледи са на дълбоко РАСОВО ниво. Според "древногръцката" идеология само ЕЛИНИТЕ са родени да бъдат свободни - варварите са родени да бъдат роби.
Нещо повече - елинските общества по природа са призвани да живеят от труда на варварите. Накратко ! - да ПАРАЗИТИРАТ е природна ДАДЕНОСТ за тях.
- Липсата на прилика с философията на други народи, е смущаваща. Наистина наричането на чужденци с прозвища от рода на "варвари" е разпространено и при други - Обаче... Никъде другаде то не е свързано с такава дълбока и безпричинна ВРАЖДЕБНОСТ към ОСТАНАЛИТЕ народи.
- Произходът й? - Тя ИМА един ЕДИНСТВЕН АНАЛОГ в световната история. ЦИОНИСТКО-талмудистката идеология, която дели хората на две КАТЕРОГИИ: ЮДЕИ и "ГОИ" (второто, буквално - добитъци, ЖИВОТНИ).
Според нея хора са само ЮДЕИТЕ. Всички останали народи по света са гои (ДОБИТЪК).

Пример:
От "СВЕТЛИТЕ ИДЕИ" на(при) АРИСТОТЕЛ ?!
Прието е, че той е един, от най-светлите умове на човечеството. Не е прието обаче да се казва, какво точно е неговото учение ?!
- Аристотел проповядва че "робите по природа са лишени от възможността за добродетелен живот - нравствен живот, могат да водят само свободните."
- Следващ ПРИМЕР(!) във връзка с втръсналото ни, поради постоянното повтаряне, че ИЗРАЗ НА ЦИВИЛИЗОВАНОСТТА се явявал ГРЪЧКИЯТ ПОЛИС ?
- Какво представлява той - отново по Аристотел ? - "полиса превъзхожда всичките други общности и е абсолютна ЦЕЛ на съществуването", но не всички могат да създадат полис и да бъдат граждани, а САМО елините.
"За варварите това “велико благо”, е недостъпно, тъй като те са роби. Те нямат в своята среда хора, ВЛАСТВУВАЩИ по природа, които да имат РАЗУМ и да са СПОСОБНИ да управляват.
- При тях има само ОБЩУВАНЕ МЕЖДУ ... роби и робини. Още поетите са казвали, че “за гърците е свойствено да властват над варварите”. По(смисъл на ?) естествена природа(?) “варварин” и “роб” е едно и също.(?)
- Ноо-о ?!!
Полисът НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА без РОБСТВОто - тоест, то е неговата материална основа !
- Поради това Аристотел, се "дообосновава" ? -
“Непосредствено след раждането си живите същества биват предназначени или за подчинение, или за властвуване.” - казва "светлият" философски "гений" Аристотел - ОТВРАТ !!!
- Завършвайки ще кажа !?
По света са известни само ТРИ етносни ГРУПИ, при които, ПАРАЗИТИЗМА Е ДОВЕДЕН ДО ИДЕОЛОГИЯ И НАЧИН НА СЪЩЕСТВУВАНЕ - ТОВА СА ЮДЕИТЕ, ГЪРЦИТЕ И ЦИГАНИТЕ. ... И ще се запитам - А, дали те не са и, една и съща, по същността група ... разделила се през историческото си развитие и поради това ... известна нам с/под три Имена ?!

- Та ще приключа с обобщението ! - Елинизъм е равно(значно) на физическо робство - юдаизъм, е пак РОБСТВО но духовно(религиозно) такова !!

- Поради това, нарекох се GET - защото в древността, тези хора са СИМВОЛИЗИРАЛИ, най-свободолюбивете, почтенни и смели хора !!
цитирай
50. czarnian - "Но и българите, народ вар...
19.10.2013 17:43
"Но и българите, народ варварски и христоненавистен, станаха толкова много наклонни към богопознание и питомност, че като се отказаха от отческите си бесове и оргии и отхвърлиха заблудата на ЕЛИНСКОТО СУЕВЕРИЕ, ПО ЧУДЕН НАЧИН се присадиха към християнската вяра".
цитирай
51. get - - При целият ми респект към вас поради специализираното ви образование уважаеми czarnian ...
19.10.2013 18:58
czarnian написа:
"Но и българите, народ варварски и христоненавистен, станаха толкова много наклонни към богопознание и питомност, че като се отказаха от отческите си бесове и оргии и отхвърлиха заблудата на ЕЛИНСКОТО СУЕВЕРИЕ, ПО ЧУДЕН НАЧИН се присадиха към християнската вяра".


... не съзирате ли АБСУРДНОСТТА(?) в този (УЖ)Анти-Елинистичен, НЕОЛОГИЗЪМ писан от ЕЛИНИ, по дух и менталност ?! ... за нас българите ?

- С уважение !
цитирай
52. get - Фотий е всичко друго но не и елин (. . . ...
20.10.2013 10:52
53.54.анонимен написа:
Фотий е всичко друго но не и елин (... Михаил да не се поддава на засуканите персийки, ... :) )... въпреки, че си е дървен философ, от където и да го погледнеш.


- Аз все още продължавам да утвърждавам Федеративният характер - На това, което ни се внушава под вида на "царство" България ... и ОТДЕЛНОТО(уж), "Автократория тон РОМЕОН" !
- Според мен - "царство България" и Византийската политократия - са две от ОБЩОТО и ПО-ГОЛЯМО (!) във връзка с което споделям мнението (и не само негово !) на моя "идеен противник" :))
- Цитат по ТОВА КОЕТО Е ПИСАНО по ВЪПРОСА от каракачанчето(сънуващо, че е "древен грък", ерго ="елин" ... за ВИЗАНТИЯ ??!
voulgaros написа:
"ГЪРЦИТЕ СА НАРИЧАЛИ САМО ГРАДА(Византион - б.м.). ПОЛИТОКРАТИАТА(!) - ДЪРЖАВАТА СА НАРИЧАЛИ ''РОМАИКЕ АВТОКРАТОРИА'' ИЛИ ''ВАССИЛИА ТОН РОМЕОН''.


- Ако разсъждаваме от тази страна, върху историческата картина и събития от този период ... Мисля, нещата изглеждат твърде по ЛОГИЧНИ ?

П.П.
- Всъщност, някой ще се престраши ли да дефинира, Понятието: Елин ?!
цитирай
53. aristotelis - getovski, дива фиромска маймуна от казахстан ставаш само за свирки!
20.10.2013 14:35
Етимология на името „Еллин”
Елин според древногръцката митология е митичен прародител на елините. Той е син на Девкалион (според други версии — на самия Зевс) и на Пира, брат на Амфиктион и баща на Еол, Ксут (Ксутос) и Дор (Дорос). Всеки един от синовете му е родоначалник на по един от основните гръцки родове: от Еол произлизат еолийците, от Дор — дорийците, а синовете на Ксут, — Ахей и Йон — дават началото на ахейците и йонийците, съответно. Според Хезиод, от връзката на сестрата на Елин, Пандора със Зевс, се ражда Грек който е става епоним на гърците (Graikoi), а от връзката на другата сестра на Елин, Тия, със Зевс, се раждат Македон, родоначалник на македоните и Магн (Магнес) основател и първи цар на Магнезия. Названието „Елини“ датира от времето на Омир. В Илиада „елини“ е име на племе, населяващо Фтия; наричани са още мирмидонци) и са водени от Ахил(Мирмидоните или Мирмидонците са митично ахейско племе от остров Егина. Според някои митове те произлези от Мирмидон, син на Зевс и Евримедуза. Според друг мит след като островът бил обезлюден от страшна чума, Зевс, по молба на Еак, превърнал мравките в страната в човешки същества и затова новият народ започнал да се нарича мирмидонци (от гр. "мирмиги" а на българсли „мравки“).

Етимология на името "Гърци"
Името „Гърция“ на старогръцки и катаревуса е Еллас, а на димотики – Еллада, но старият номинатив Еллас и днес може да се срещне върху документи или марки. Името Гърция идва от названието на едно беотийско(днешна Виотия) гръцко племе от град Граеа, което колонизира южна Италия през 8 век пр.Хр. Местните италийски племена наричат заселниците Граи — от това име произлиза общоиталийското название на елините Graeci (Греци). Европейците използват имена, производни на Graecia, но персийците, турците и арабите използват името Yunans, т.е. йонийци (гръцки "Ионес"). Интересното е уникалната форма, използвана от грузинците за гърците – "berdzeni", което на грузински означава мъдри.
цитирай
54. get - @56. aristotelis, наричан неслучайно (от мен) еритрейски макак - Не случайно, латините имат Израза за така нареченият СТАРОгръцки !!
20.10.2013 19:12
Graeca sunt non leguntur - Гръцко е, не се чете (НЕ СЕ РАЗБИРА - смисъла на ТОЗИ старогръцки език !). Тоест при СТАРгръцки и класически такъв от 8-ми век(пр.н.е.) и след това ... Има ДРАСТИЧНИ РАЗМИНАВАНИЯ и СМУЩАВАЩА ДВУСМИСЛЕНОСТ ? !!
- Примера ЗА ТОВА - Вече дадох (донякъде) в постове:31; 34 ... с думи:Thаlam(os) ;"spity"; "sipialniye"; "gyne^ceum"; "ypnos"; KAMARA; domаtia ... Поради това й, латинците (и не само) преводачи, са пишели коментара "Graeca sunt non leguntur" ?!!
- А такива ПРИМЕРИ с думи(неразбираеми вече, чрез/през "класически" гръцки :)) ... мога да изкарам със десетки ! - това едно, и второ ?
- При един елементарен прочит-проверка по въпроса ? ПРОЗХОД: Понятия, "грък" ... "елин" ? - В исторически източници, ЧЕТЕМ СЪВСЕМ ДРУГИ НЕЩА ... наспроти ФРИЗИРАНИТЕ ОБЯСНЕНИЯ - Които блогъра, копи-пейстнА, в подкрепа "теорията" ! - За ГЕНЕЗИСА на ел"Греко или Елинисмото ??!

1. Може би, най-почтенният грък, който обяснява същностното по въпроса(проблем) е Nikos Dimou, който ни казва:
" ... желанието на Запада(!) да проектира (представите си за ?) древното минало върху съвременните гърци, е в тежест за самите гърци, които са обременени с история и митове.
Ние ГОВОРЕХМЕ на АЛБАНСКИ диалект и се наричахме римляни, но Винкелман, Гьоте, Виктор Юго, Дьолакроа ни казаха:" Не, вие сте елини, преки потомци Платон и Сократ"!
2. До началото на 19-ти век населението на Атина се е състояло предимно от арванити (арнаути). Те традиционно говорят Арванитика (Arvanitika) - диалект на албанския език.
3. През османската епоха хората живеещи южно от Олимп, наричали себе си римляни (ромеи, Romeos).
4. Няма древни карти или препратки с думата "Гърция".
5. Всеизвестно е че, Омир не е познавал никакви ЕЛИНСКИ НАРОДИ(!) ... по негово време с “Хела” е била обозначавана една малка част от "гръцките" земи.
6. Според Херодот, хората от Додона са били първите “елини”, които са получили даровете на хипербореите.- Но ! - При проверка, Додона винаги е бил НАРИЧАН(и считан) за пеласгийски град и никога за гръцки.
За пеласгите, Херодот казва , че говорят ВАРВАРСКИ език.
7. В Средновековието, обаче, ЕЛИН всъщност ОЗНАЧАВА ЕЗИЧНИК !

- Това една малка ... но мисля ? - съществена част от доводи - които правят безсмислено по-нататъшното коментиране на пост №56
цитирай
55. voulgaros - ДА ТИ ЕБА СЕМКАТА СМЕШНА, ТЪП ГЕТ...
21.10.2013 03:14
ДА ТИ ЕБА СЕМКАТА СМЕШНА, ТЪП ГЕТО-БОКЛУК..

КАКТО ТИ Е УДОБНО. ТАКА ГИ ВЪРТИШ..НИЩО КОЕТО ПИШЕШ НЕ Е ВЯРНО, ИЛИ ВЕРНИЯ ВАРИАНТ..ИЛИ ВЕРНИТЕ ВАРИАНТИ.

ЛАТИНСКАТА ФРАЗА Е ЗА КОРЕННО ДРУГО ВРЕМЕ---не от античността, а от 11 век--след МЕГАЛИ СХИЗМА.

КЛАСИЧЕСКИЯТ ГРЪЦКИ НЕ Е ОТ 8 ВЕК ПР.ХРИСТУ...А ОТ 520г. (или 480г.) пр.ИЕШУ БЕН МАРИАМ-ИОСИФ...А.К.А ИЕСОУС ХРИСТОС (ГРЪЦКА ДУМА).

ПРОТО-ПАН ЕЛЛИНИКА>ПРОТО-ЕЛЛИНИКОС>АРХЕОС ЕЛЛИНИКОС>КЛАССИКОС >КОИНЕ=ЕДИНЕН ОБЩ>МЕЗОЕЛЛИНИКОС=ВИЗАНТИНИК ЕЛЛИНИКА=СРЕДНОВЕК ОВЕН > НЕОС ЕЛЛИНИКОС.НЕА ЕЛЛИНИКА=НОВОГРЪЦКИ >ОТ 1821г. ДО 1976г. ДИГЛОССИА КАТАРЕВУСА+ДЕМОТИКЕ > СЛЕД 1976г. модерен-САМО ДЕМОТИКЕ= НАРОДЕН ЗА ОФФИЦИАЛЕН ПИСМЕН,ЧЕТЯЩ И ГОВОРИМ.
цитирай
56. voulgaros - ТАКАВА ДУМА ''СИПИАЛНИИЕ'' НЯМА В ...
21.10.2013 03:20
ТАКАВА ДУМА ''СИПИАЛНИИЕ'' НЯМА В ГРЪЦКИЯ ЕЗИК.....ТОВА ТУРСКА ДУМА ЛИ Е, ИЛИ ПЪК НА РУСКА ДОКАРВА ??

НЕКАЧЕСТВЕНА СЕМКА ТЪПА ГЕТОВСКА.


ВИНАГИ СИ БИЛ ЗАВИСТЛИВ И НЕАДЕКВАТЕН....НЯМАШ ЗНАНИЯ ЗА ГРЪЦКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ.. БУЛГАРОС СКЛАВОС.
цитирай
57. voulgaros - А ЗНАЕШ ЛИ НА КОЙ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДИАЛ...
21.10.2013 03:32
А ЗНАЕШ ЛИ НА КОЙ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДИАЛЕКТИ КАЗВАТ ''КЛАССИКОС'' = КЛАСИЧЕСКИ ?? СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ НЕ ЗНАЕШ ГЕТСКИ ЛИЗАЧО.

НА АТИЧЕСКИА = АТТИКОС=АТТИКА=АТТИКЕ ДИАЛЕКТОС = ЕЗИКА ОТ РЕГИОНА НА ПОЛИСА (ГРАД) АТИНА. ТОИ Е СТАНАЛ БАЗА,НОРМА,ЕТАЛОН И МЯРКА. ОКОЛО КОИТО ПРЕЗ 336Г. АЛЕКСАНДРОС МЕГАС ОБЕДИНЯВА ВСИЧКИ ГРЪЦКИ ДИАЛЕКТИС....И СЪЗДАВА ЕДИННИЯ ОБЩ ''КОИНЕ ЕЛЛИНИКА ГЛОССА'' !!
цитирай
58. get - - Кога и овчарите - започнат да се занимават с езикознание и история ... Работата отива на зле :))
22.10.2013 12:06
voulgaros написа:
А ЗНАЕШ ЛИ НА КОЙ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДИАЛЕКТИ КАЗВАТ ''КЛАССИКОС'' = КЛАСИЧЕСКИ ?? СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ НЕ ЗНАЕШ ГЕТСКИ ЛИЗАЧО.

НА АТИЧЕСКИА = АТТИКОС=АТТИКА=АТТИКЕ ДИАЛЕКТОС = ЕЗИКА ОТ РЕГИОНА НА ПОЛИСА (ГРАД) АТИНА. ТОИ Е СТАНАЛ БАЗА,НОРМА,ЕТАЛОН И МЯРКА. ОКОЛО КОИТО ПРЕЗ 336Г. АЛЕКСАНДРОС МЕГАС ОБЕДИНЯВА ВСИЧКИ ГРЪЦКИ ДИАЛЕКТИС....И СЪЗДАВА ЕДИННИЯ ОБЩ ''КОИНЕ ЕЛЛИНИКА ГЛОССА'' !!

- Велики "елЕнино", от което казват че идвало в старогръцки ... "сели" ? - превеждат го уседнали ... а на гръцки няма ПРОЗВОДНИ ДУМИ ! - но на български имаме "село", "селяни" (това последното, не го употребявам досежно теб - а като пример ? :)) !
- Все още в простонародният(димотически) гръцки се среща, кога искаш да повикаш някой да "дойде": казваме - еla+edо, станало -"ел^едо"(гр. :)) казваме му "Елa"- идвай, придойди - на английски дословно "come here" ... Ела, е(не дървото) а действието !!
- Дядо Херодот - употребява за хората, които водят живот на "пастири" - две думи:
а) СКИТИ (тоест на български) скитащи - придвижващи се от място на място животновъди;
б) втората дума е по интересна ... И искам, да ми я обясниш ... през гръцки(може и да не е класически-атински) ... та дедо Херодот употребява за СКИТИ синонимната им на "гръцки" "Нома+Дои", сега произнасяна в съвременен, елиника глоса:nomas (genitive nomados, plural nomades); (англ"nomads"); латински "nomas" !
- Да е от египетски от, който са заели древните "гърци" думата с която наричат админ. единица "НОМОС" а от там "номарх" - Не е ?!

- Поради ролята ти на "полезен идиот" - ще те подпомогна, подсказвайки ти, че думата била съставена от две(уж) други: nеmo+аdos !! - но ти овчЕрче дървено от Епира - се съсредоточи върху Херодот и какво е искал да каже с думата "нома"дои" за "скитите" ?! - Ии-и, още помощ - свързват думата:нома с такава от PIE root *nem - като на богинята с име "NE^MESIS" :)) ! - Но как, правилно се чете името й (? :))

- Поставям ти въпроса ... защото и ти формално погледнато си "скит" ... тъй като произхождаш от народ, на пастири !
цитирай
59. voulgaros - ГЛУПАКО. . . . ДУМАТА ''ЕДО''--З...
22.10.2013 20:50
ГЛУПАКО....ДУМАТА ''ЕДО''--ЗНАЧИ ''ТУК-ТУКА''...ЕЛА ЕДО....''ЕЛА'' Е ГРЪЦКА ДУМА...И ВИЖ СЕГА --ВИЕ СТЕ Я ВЗЕЛИ...ЕЛА ЕДО=ЕЛА ТУК.

Я ДА ПИТАМ----ОТКЪДЕ ИМАТЕ ТАЗИ ДУМА ''ЕЛА'' = ЗА ДЕИСТВИЕ ''ИДВАМ-ВЪРВЯ'' ???

ЕДО-ТУКА
ЕГО-АЗ
ХИПО-ПОД,ДОЛУ / ХИПЕР-ОТГОРЕ,НАД = ХИПЕРБОРЕИС = ОТГОРЕ НА СЕВЕР,МНО ГО НА СЕВЕР !! ХИПОТЕРМИА,ХИПОГЛИКЕМИА ЕТ ЦЕТЕРА ОЩЕ ХИЛЯДИ ДУМИ (БУХАХА).
ХИППОС-КОН

ВИЖДАШ ЛИ , КОЛКО МАЛКА РАЗЛИКА---А КОООРЕНННО РАЗЛИЧНИ ДУМИ.
ХИПО - ХИППОС

А НОМОС--НЕ ЗНАЧИ САМО ЕДИНИЦА ЗА АДМИНИСТРАТИВЕН РАЙОН.
''НОМОС-НОМИА''===ЗНАЧИ СЪЩО И ''ЗАКОН''. !!
ОИКОС+НОМОС-НОМИА = ИКОНОМИА-КА !!!

ВЕЛИКА Е ЕЛЛАДА, НАЛИ ВАРВАРИНО ГЕТ !!
цитирай
60. get - - Що казват ? - гръцката дума за идиот(ис) ... смислово била близко до "идиом" ? - Което пък, казват ... :))
23.10.2013 00:33
... idioumai (?)... на английски го превеждат: "to appropriate to oneself" - тоест, Както ми отърва :)) ?!!
voulgaros написа:
ГЛУПАКО....ДУМАТА ''ЕДО''--ЗНАЧИ ''ТУК-ТУКА''...ЕЛА ЕДО....''ЕЛА'' Е ГРЪЦКА ДУМА...И ВИЖ СЕГА --ВИЕ СТЕ Я ВЗЕЛИ...ЕЛА ЕДО=ЕЛА ТУК.

Я ДА ПИТАМ----ОТКЪДЕ ИМАТЕ ТАЗИ ДУМА ''ЕЛА'' = ЗА ДЕИСТВИЕ ''ИДВАМ-ВЪРВЯ'' ???

ЕДО-ТУКА
ЕГО-АЗ
ХИПО-ПОД,ДОЛУ / ХИПЕР-ОТГОРЕ,НАД = ХИПЕРБОРЕИС = ОТГОРЕ НА СЕВЕР,МНО ГО НА СЕВЕР !! ХИПОТЕРМИА,ХИПОГЛИКЕМИА ЕТ ЦЕТЕРА ОЩЕ ХИЛЯДИ ДУМИ (БУХАХА).
ХИППОС-КОН

ВИЖДАШ ЛИ , КОЛКО МАЛКА РАЗЛИКА---А КОООРЕНННО РАЗЛИЧНИ ДУМИ.
ХИПО - ХИППОС

А НОМОС--НЕ ЗНАЧИ САМО ЕДИНИЦА ЗА АДМИНИСТРАТИВЕН РАЙОН.
''НОМОС-НОМИА''===ЗНАЧИ СЪЩО И ''ЗАКОН''. !!
ОИКОС+НОМОС-НОМИА = ИКОНОМИА-КА !!!

ВЕЛИКА Е ЕЛЛАДА, НАЛИ ВАРВАРИНО ГЕТ !!


- Не се ли усещаш, че изяснявайки етимология на ФРАЗАТА ! - ЕЛА ЕДО(Ела тук !) - другият му смисъл Е-е-е ? - "Ела-До" - Дошли+Тук=Еладци-пришълци-мигранти !!
- Абракадабрите ... с обясненията, че името на Еллас , било от свети Илия или бог Слънце(Хелиос) - са пълни простотии :)) !
- В димотики – Еллада ... идва от:"ели"(елини) даващо по-късното "С^ели" - уседнали (имаме го в старобългарски: "сели", глагол и съществ.) - на гръцки, Не !! ... имаме и прозводни:село, селище, селянин ... Как е на димотики, съответната дума: "choriо" - къде ви отиде думата, за "село-сели" ?! :)) - Вие и от циганите, повече езици имате и повече лъжете :))) !

- Не ми отговори ! - откъде Херодот е взел думата за скитник: "нома^дои" (както го изписвате) ? - с допълнението, че на Херодот е известна думата "номос-ном" ... но той явно използва друга дума, близко звучаща - но, с друго значение :))) !?

aristotelis написа:
Названието „Елини“ датира от времето на Омир. В Илиада „елини“ е име на племе ...

- Бу-ха-ха !! :)) ... значи племе били ... мъничко, скитащо :)) !
1. Според Херодот, хората от Додона са били първите “елини”, които са получили даровете на хипербореите.- Но ! - При проверка, Додона винаги е бил НАРИЧАН(и считан) за пеласгийски град и никога за гръцки.
2. За пеласгите, Херодот казва , че говорят ВАРВАРСКИ език. (от по-горен, мой пост :))
3. В “Илиада” XVI-233 Омир възклицава:
“О, Зевс пеласгийски, додонски!”.
4. И той също, нарича "сели-те" пеласгийско племе ... и служители на Зевс .
5. От Херодот, Страбон, Плиний и др. знаем, че пеласгите са най-старото население на Гърция.
6. Езиковедът В. Георгиев определя този древен народ като сроден на тракийския и дори употребява термина трако-пеласгийски език, за който смята, че е говорен на Балканите поне от времето на Каменната епоха – 7000(СЕДЕМ ХИЛЯДИ !) години преди Христа ( виж: В. Георгиев, цитиран от К. Порожанов, Общество и Държавност у Траките, 1998, стр. 43).

- Ясу паликари ... бар(а)ба Гет :)
цитирай
61. voulgaros - ХОРА. . . ХОРЕА. . ХОРИО - СЕЛО, ТЪ...
23.10.2013 09:33
ХОРА...ХОРЕА..ХОРИО - СЕЛО,ТЪЛПА=МНОГО ЧОВЕЦИ.

ВИЕ ВУЛГАРИ---НАЛИ ТИ ПИСАХ ПЕДЕРАС ВАРНЕНСКИ---ЧЕ ХОРА, ИДВА ОТ ТЪЛПА=СЕЛО,МНОГО ЛЮДЕ.

ВИЕ ВУЛГАРО-СЛАВАНО-ТЮРКИ СИ ГОВОРИТЕ В ВАШИЯ ЕЗИК АЗ ЗНАМ ЗА ТЕЗИ ДВЕ ДУМИ--ЧОВЕЦИ, ЛЮДЕ--ТЕЗИ ДУМИ МИ ПРИЛИЧАТ НА СЛАВЯНСКИ., А ПЪК ВИ СТЕ ТЮРКИ.


'ХОРА''=ТЪЛПА .ЗНАЧИ ХОРА Е ЧИСТО БЕЗСПОРНО ИЗКОННА ГРЪЦКА ЛЕКСА.
ХОРИО=СЕЛО
ХОРЕА=ТАНЦУВАМ
ХОРЕПСО=ТАНЦУВАМЕ
ХОРЕО ГРАФИА = ПОДРЕДБА НА ТАНЦА (ТАНЦИТЕ)
цитирай
62. get - - Който не само чете - но най-вече вярва на фанариото-елинските лъжи става ...
23.10.2013 10:43
... "paiderastes"(гр.)(любител на момченца :)) ? - Бай дъ уей ? - последното казват е образувано от следните думи: PED - word-forming element meaning "boy, child," from Greek pedo-, comb. form of PAIS"boy, child," especially a son, from PIE root *PEU - "small, little, few, young" + "erasthai" (sthai-СТАВАЩ - see Eros-любим :)) !
- Ако четем внимателно, това е не само масово ... но и напълно възприемано (скотско) поведение in ancient Greece - http://www.livius.org/ho-hz/homosexuality/homosexuality.html - Малко да прочетеш и се нагледаш ... с картинки, по въпроса !! :((
voulgaros написа:

ХОРА...ХОРЕА..ХОРИО - СЕЛО,ТЪЛПА=МНОГО ЧОВЕЦИ.

ВИЕ ВУЛГАРИ---НАЛИ ТИ ПИСАХ ПЕДЕРАС ВАРНЕНСКИ---ЧЕ ХОРА, ИДВА ОТ ТЪЛПА=СЕЛО,МНОГО ЛЮДЕ.

...

'ХОРА''=ТЪЛПА .ЗНАЧИ ХОРА Е ЧИСТО БЕЗСПОРНО ИЗКОННА ГРЪЦКА ЛЕКСА.
ХОРИО=СЕЛО
ХОРЕА=ТАНЦУВАМ
ХОРЕПСО=ТАНЦУВАМЕ
ХОРЕО ГРАФИА = ПОДРЕДБА НА ТАНЦА (ТАНЦИТЕ)

- Хоро е специфичен танц, играещ се в кръг !(така че второто му наименовие и СИМВОЛИКА е КРЪГА ?) !
- За пръв документирано още в древен Крит(минойска цивилизация) - За която доста учени твърдят, че е предгръцка !!
- Думата е възникнала от две други - КОРА и КОЛО(идваща от Proto-Indo-European word:* kirk) Дала в нашият български език КРЪГ(ъл/ла/ло/ли) на Елиника глоса:*kyklos ! ... междувпрочем имаме и подобната ней (!) в българското "цъкля очи" !
- Думата ГРАПиаЯ ... след поредната езикова и правописна реформа в езика ви е станала на "graphia" (предвид предихателното изговаряне от семити и гърци на букви като чисто звучащи ЕВРОПЕЙСКИ: "Б" и "П" - в "Мп" и "Пх" - предвид което ? - по-старата форма "граПя"(набраздявам, наръбвам, гравирам) в по-новата гръцка дума(форма) започва да се произнася ... нещо средно, като "грапхя" или "грапФя" - така че ПРОЗВОДНИТЕ - грамма(grаma-писмо; буква) идва от по-старото българско ГРАП/Я/аВО - Latin -graphum, from Greek -graphon, from neuter of - graphos written, from graphein to write — more at carve – дълбая, режа, надраска:НАправяГРАПАВо !!

Ясу-у-у !
цитирай
63. voulgaros - абе МИШОК БАВЕН. . . ГРАППА----НИЩО ...
23.10.2013 13:20
абе МИШОК БАВЕН...


ГРАППА----НИЩО НЕ ЗНАЧИ СМИСЛОВО НА БЪЛГАРСКИ..НА ГРЪЦКИ ЗНАЧИ ''ДЪЛБАЯ''... КАКВО ЗНАЧИ ''ГРАППА'' НА ВОЛГАРСКИ ??

ГРАФО-ПИША...ГРАФИТОС-ГРАФИТА - ЕЛЕМЕНТА, В ЗЕМНИТЕ НЕДРА,КРЪСТЕН НА ГРЪЦКАТА ДУМА ГРАФЕИА - ПИШЕНЕ..

НИКОИ НЕ Е КРЪЩАВАЛ ГРАФИТА НА БЪЛГАРИТЕ !!


АБЕ ПЕДАЛЧЕ СМОТАНО....ВСИЧКИТЕ ДУМИ СА ВИ ГРЪЦКИ ЕДНО 80 ПРОЦЕНТА..

ЗАЩО ПРАВИМ КАТО ОТКАЧЕН ДЕБИЛ---ВСИКО НА ОБРАТНО ГО ИЗКАРВАШ !

ОБАЧЕ ХОРАТА ПО СВЕТА .НЕ СА ТЪПИ ДЕБИЛИ КАТО ТЕБЕ, БОЛЕН ОТ ЗЛОБА И ГНЯВ, ГЕТСКИ ТРАКИОТ ??-БУХАХА..

ГЕТ, ТИ ТРАКИОТ ЛИ СИ ?? ИЛИ ТУРСКИ ТРАКИЕЦ ?? :))
цитирай
64. get - - Шиле каракачанско - ако викаш на баща си "Рaiderastes" - внимавай да не направя от носа ти шнорхел !! :((
23.10.2013 18:54
66. voulgaros написа:
- ГРАППА-НИЩО СМИСЛОВО НА БЪЛГАРСКИ..НА ГРЪЦКИ ЗНАЧИ ''ДЪЛБАЯ'' !!

- Писна ми да обяснявам, като на дебил(!)(същото като идиот, ама по научному :)) ??
- Стига си ми давал цитати от изпълнени с мегали-шовинизъм, справочници !! Ако смяташ, че с демагогия нещо ще постигнеш ... :(( - Защото ДЕМАГОГ е: "Човек, който проповядва доктрини, за които знае, че са неверни, на хора, за които знае, че се идиоти."(според, Хенри Луис Менкен)
- Цитирам ТИ ! - от академични източници, писани от доказани и признати учени ! - не от щурата литература на "Нова зора" ?!!
1.
Origin of –GRAPH - ГРАФОС
Latin -graphum, from Greek -graphon, from neuter of -graphos written, from graphein to write — more at CARVE – дълбая, режа
2. Origin of CARVE
Middle English kerven, from Old English ceorfan; akin to Old High German kerban to notch(изрез, резка, вдлъбнатина), Greek GRAPHEIN to scratch(ДРАСКАМ, (о/на)ДРАСКАМ) , write.
First Known Use: before 12th century
- WHAT DOES GRAPHEIN MEAN ?
Answer: Graphein (&#947;&#961;&#945;&#966;&#949;&#953;&#957;) is the Greek word for 'to draw/write'(дръпна/пиша !), and is the basis for the English prefix and suffix 'graph', as in graphics, graphologist, graphite, geography, photograph, telegraph etc.
to draw(pull)TRAVО
( http://www.merriam-webster.com/dictionary/carve - по - Encyclopedia Britannica)
3. to draw; pull - TRAVО(гр.) - дърпам(дръпа(диал.); раздърпан; дрипа// драка(раст.) драска, дращя ! - Мога още пет основни глаголни и съществителни форми, да ти изброя в българският - в гръцкият, колко са ? - значително по-малко !!
ИДИОТИС - Не може !! - един език от който се е породил даден термин ... в него да не съществуват МНОЖЕСТВО ПОИЗВОДНИ !!
4. GRAPHITE (n.)
1796, from German Graphit "black lead" coined 1789 by German mineralogist Abraham Gottlob Werner (1750-1817) from Greek graphein "write" (see -GRAPHY) + mineral suffix -ite. So called because it was used in pencils. Related: Graphitic.
-GRAPHY
- word-forming element meaning "process of writing or recording" or "a writing, recording, or description," from French or German -graphie, from Greek -GRAPHIA "description of"(описвам, изобразявам) from graphein "write, express by written characters," earlier "to draw, represent by lines drawn," originally "to SCRAPE(стържа, остъргвам), SCRATCH" (ДРАСКАМ(!) - on clay tablets with a stylus) >> from PIE root *GERBH << "to scratch," making carve the English cognate of Greek graphein "to write," originally "to scratch"(драскам;стържа ет.цетера !) on clay tablets with a stylus.
- На гръчки Как звучи(?): "xyno"( OXFORD dictionary) със значение: scrape, rub off, grate, scratch ... Да превеждам ли - Значение на думите, от английски ?!
а) scrape - стържа, остъргвам ... с релации към скърцам;
б) rub off - изличавам, ръбя, ръбило;
в) grate - (глагол, бг.) - 1. стържа, настъргвам; 2. скърцам;
г) scratch - дращя, одраскам, надрасквам, чеша, ровя ... и со-он !!

- Ае, пае макриа Пуле !!
цитирай
65. shtaparov - Истината за езика на Кимерите е м...
24.10.2013 19:08
Истината за езика на Кимерите е малко по-друга,както установява "Анализът". Той е близък до езика на Хунорите (Хуните) и Шумерите,както и до езиците на "угро-финските" (Бугро-Хунските) народи Унгари (Онгури),Фини (Хуни),Пуни (Хуни),Дани,Коми (Комяни,Кумани) и т.н. А Хуните са,както знаем,Царското племе на Българите,Царските Скити. Които не са говорели обикновената "славянска" норма на Българския език,а неговата доиндоевропейска разновидност,запазена и развита по древна традиция именно от Оногурите (Хонохурите,Хунохората).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11483936
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ