Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2013 16:31 - Персийското знаме на прабългарите!
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 28527 Коментари: 35 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           „Конска опашка” ли е била старобългарското знаме?

image

image

            Независимо, че догмата за непогрешимостта на папата е католическа, в православна България също са повярвали, че папа Николай е казал истина, а не метафора, отговаряйки на въпросите от България през 866 г.

image
Николай I „Велики“, 800 г. в Рим; † 13 ноември 867 г. в Рим, е римски папа от 24 април 858 г. до смъртта си 13 ноември 867 г.


         От `глава 42` става ясно, че въпросите са подготвени от близките съратници на цар Борис І, т.е. от боилския съвет. Въпросите към папата били зададени на гръцки и са превеждани на латински. Един от въпросите е засегял и българското бойно знаме. В своя отговор папата пише: „Глава 33 - Вие заявявате че когато сте влизали в сражение, досега обикновенно сте носили като военно знаме конска опашка, и искате да узнаете какво трябва да носите вместо нея. Какво друго освен знака на светия кръст?”

image

        Наистина ли българите са казали, че употребяват вместо знаме „конска опашка” или папата просто сравнява знамето с „конска опашка” и така още повече изпъква заръката му: ”Какво друго освен знака на светия кръст?”

      Един интересен епизод, съхранен в компилативния волжко-български летопис от ХІІІ в. „Барадж тарих” ни дава основание да допуснем, че българското знаме не е било конска опашка, но е приличало на нея, ето защо папата употребява този израз. Допълнително е учудващо, как така българите, за които бойния кон е бил светиня и не са разрешавали същият да се употребява за кърска работа, са …рязали точно опашката му? А да режат опашки от впрегатни коне за бойни цели, също е трудно допустимо? Не на последно място, няма нито едно друго сведение, освен думите на папа Николай в отговорите си до Борис І, че българските знамена са конски опашки. Та, ако бе така, това би било предмет на мнозина византийски задявки. Всяка особеност е правела впечатление на хронистите и е била пищно съобщавана. Например, Теофан не пропуска да отбележи, че аварския каган помолил да му бъде изпратен слон, за да види какво представлява това животно. И т.н., примерите са много.

image

        През втората половина на V век Ирник, владетеля на Кавказ, получава от страна на савирите прозвището „Газан”/”Газар”.

        Българската думата gar, звучи като gaz, благодарение на характерната прототюркска езикова ротация r-z, съхранена в чувашкия език. `Газ` с иранско окончание е `Газ-ан`, а с прототюркско окончание е `Газ-ар`, тоест Хазар.

              Савирите са прототюркски племена, получили опекунство от страна на българите през 466 г. Тези прототюркски племена са били подгонени през 463 г. на запад от аварите, както пише Приск Панийски през V в.

                   Днес, по-голямата част от изследователите възприемат сведението на Приск Панийски, че савирите пристигат на северен Кавказ  ок. 463 г., подгонени от аварите. Следователно е логично, ако се следва сведението на Приск, който умира ок. 472 г., да се допусне, както прави О. Прицак, че савирите идват от Централна Азия и са тюрки.

               Проблемът е обаче по-сложен.

               Първо, името „Савир/Сувар“ е известно сред хуните много преди 463 г., така напр. един от охранителите хуни на византийския префект Евтропий след 395 г. се казва Сувармахи. За него пише Евнапий във фр.77 : „Сувармахи (Σuβαρμάχιος), началника на телохранителите, повече от който и да е, бил верен на Евтропий.“ Очевидно този хун е бил телохранител и преди 395 г., когато префект на Ориента е бил Руфин, за който се знае, че е разчитал на хуни, за да опази живота си от готските агенти на Стилихон.

           Второ, действително към 463 г. прототюркски племена нахлуват в северен Кавказ, идвайки от изток по северното крайбрежие на Каспийско море, и точно тези племена, са преносители на чувашкия език.

            Проблемът е, че не е допусната хипотезата, че тези прототюрки очевидно са получили името „савири“ като външно название и то става техен нов етикон. През следващия VІ в. византийските писатели ги знаят вече не само като „савири“, но и като „хуни-савири“.

        Тоест, около 463 г. за първи път на запад от Волга в Предкавказието е навлязло значимо число чувашо-езиково население, чийто език е от тюркското езиково семейство, но е бил различен от езика на каганатските тюрки, които идват век по-късно (средата на VІ в.) в Предкавказието и донасят за първи път името „тюрк“ в региона.

           Според легендата за Газан и Хазар, съхранена в летописа „Барадж тарих”, Газан в масгутско обкръжение (разбирай: персоезичие) станал цар. Коронясването му било извършено не под хунското знаме, а под флаг, който представлявал „закрепено върху копие плъстено червено кълбо с разноцветни ленти”. Хуните, според тази легендата,  поискали от Газан да замени това знаме със знамето на Иджик, сина на прародителя Боян. „Царят не се съгласил и забранил дори да се говори за това. Хоните търпели това унижение 400 години и трупали омраза към масгутите, в чието обкръжение бил рода Дуло” (Джагфар тарих, С.,2005, с.15).

           Тук имаме хиперболизирано време. Става дума не за 400 годишно унижение, а за четири годишен период (от 484 година до 488 година), през който Ирник (Газан) бил персийски, а не масгутски цар. Това са два различни народа, но и двата говорят ирански, което явно е довело до объркването. Не трябва да забравяме, това е легенда.

     Паисий Хилендарски също ни е оставил съобщение за „пръв български цар”, който превзел Персия.

image

            В своята история от 1762 г. Паисий пише, че е съществувал български цар, който е превзел Персия.

         „Гърците от завист го нарекли Хасан, Касан...

        Той превзел Армения и Мидия. Те били отначало две царства – армени и миди...

          Нарекли го... пръв български цар.”

(Паисий Хилендарски „История славянобългарска”, С., 1998, с. с. 177, 178).

image

 монета на Балас, управлявал Персия от 484 до 488 г.

          Всеизвестно е, че до 387 г. Армения е била отделно царство, след което византийци и перси си поделят територията й. В някои източници окупираните части на Армения от Персия, са известни и като Персоармения.

        Персия анексира и Грузия, и границата й на северозапад стига до кавказките проходи Дербент и Дарял.  „Армения и Мидия” в текста на Паисий е просто синоним на Персия.

         Късно-античните гръкоезични историци, за да демонстрират ерудиция и висок стил, много често наричат сасанидска Персия (от ІІІ в. от н.е. до средата на VІІ в.) – Мидия. Независимо, че Мидия като държава залязва през  559 г. пр.н.е. с възкачването на Кир, който поставя началото на ахеменидска Персия, в очите на късно-античните историци Мидия, ахеменидска Персия, Партия и сасанидска Персия са на едни и същи територии, ето защо съвсем витиевато Приск Панийски през V в. нарича шахиншаха на Персия Пероз (459-484) – „партски цар”.

image

Ктезифон, персийската столица

         Ирник превзема Персия през 484 година и е персийски цар, под името Балах/Балас/Балаш до 488 г., т.е. 4 г., а не 400 г., както е останало в съхранената волжко-българска легенда в „Барадж тарих”. Ставайки цар на Персия той приел ново знаме. Коронясването му било извършено не под хунското знаме, а под флаг, който представлявал „закрепено върху копие плъстено червено кълбо с разноцветни ленти” (Джагфар тарих, С.,2005, с.15).

           Логично е да се допусне, че това е персийското знаме, което явно в очите на един папа прилича на „конска опашка”, но дали е персийското знаме наистина?

      „Кожа на копие”, „украсена с плат” и с „цветни ленти”. Точно така Фирдоуси в „Шах наме” описва митичното персийско знаме на легендарния Кава.

 

„То знаме поднял он над головой, -

Оно казалось полною луной.

В цветные ленты кожу разубрал он,

И знаменем Кавы ее назвал он.”

(Фирдоуси. Шах-наме, М., 1972, с. 51)

image




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. letopisec - коментар от ФБ
13.10.2013 19:03
Erdoğan Yusref-Sofuoğlu :))))))))))) българите не са имали конска опашка за знаме ей сега наистина ще падна от коня благодаря ви че ме развеселявате г-н Милчев това някаква шега ли е?http://samoistina.com/2/nravi.htm
цитирай
2. letopisec - Прокопий Кесарийски от VІ в. за това, че хуните са кимерийци:
13.10.2013 22:02
„Зад сагините живеят много хунски народи. Простиращата се оттук страна се нарича Евлисия (очевидно Прокопий ползва сведения от „Анонимният Перипъл на Евксинския Понт”, където тази страна от сагините до Дон и Азовско море, е изписана всъщност „Евдоусия”-бел.ред.); крайбрежната й част, както и вътрешността е заселена от варвари чак до така нареченото „Меотийско блато” (Азовско море – бел.ред.) и до река Танаис (Дон – бел.ред.), която се влива в „блатото”. От своя страна то се влива в Евксинския Понт (Черно море – бел.ред.). Народите, които живеят там в древността са се именували кимерийци, а сега се наричат утигури.(кн.ІV.4, Войната с готите)”.


„В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури...(пак там, кн.ІV.5)”.
цитирай
3. avramtaskov - тъпак
13.10.2013 22:13
тъпак
цитирай
4. letopisec - Според Волтер, всеки има право на мнение...Включително и Вие!
13.10.2013 22:42
анонимен написа:
тъпак

цитирай
5. sparotok - :)
14.10.2013 00:08
Установявам, че г-н avramtaskov е напълно прав :)

Пълна дивотия е това :)
цитирай
6. get - - Кир-е, айде нас читателите ти, като не ни съжаляваш ... пожали поне Фирдоуси - бе брате ?!! :((
14.10.2013 00:15
letopisec написа:
„Кожа на копие”, „украсена с плат” и с „цветни ленти”. Точно така Фирдоуси в „Шах наме” описва митичното персийско знаме на легендарния Кава.

„То знаме поднял он над головой, -

Оно казалось полною луной.

В цветные ленты кожу разубрал он,

И знаменем Кавы ее назвал он.”



- И тез прабУлгарско-чекистки партенки ... от волго-камието не ни ги пробутвай !!

- Пак ще те "светна", че ? - не сме съвсем "боси" по въпроса за "Байрака на "ковача" ... за който като чукнеш в Гуугъл (изображание) излиза Ей това - http://www.iran-resist.org/IMG/jpg/derafsh_kavian.jpg - тоест при теб ... Как беше ?
letopisec написа:
„Кожа на копие”, „украсена с плат” и с „цветни ленти”.

- Бухъ-хъ-хъ :)):)) !

- Айде да ти помогна да излезеш от деликатната ситуация ... ще кажа ! - че от твоето описание НЕ НА ФИРДОУСИ - По-скоро ... знамето следва да е било "зороастрийско" от вида ... "Faravahar"

- от Гет Куев (нещо, като) Болярино Куьо :)) - "дай си меча" (знаЙш ли го тоя виц ?:)) !
цитирай
7. letopisec - Като знаеме що е за Вас "нормално" :-))))
14.10.2013 06:47
sparotok написа:
Установявам, че г-н avramtaskov е напълно прав :)

Пълна дивотия е това :)


Археоника — наука о духовной культуре человечества — всё более уверенно заявляет именно об этом. Например, санскрит это искусственный язык, созданный в I веке н. э. на базе русского языка. Поэтому нам не надо больше привлекать индийские аналоги, чтобы проследить этимологию слов русского языка, в котором более чем предостаточно нужных нам корней. Надо только немного поднапрячься. По данной тематике хорошо поработала секция «Докирилловская письменность», в которой выступили с докладами: Тентов Аристотель, член Палаты представителей Македонии («Древнейший македоно-славянский словарь»); Томеццоли Джанкарло, главный эксперт Европейского патентного бюро в Германии, и Серафимов Павел, дизайнер из Голландии

za.zubr.in.ua/2010/05/28/6442/
цитирай
8. letopisec - Притесних се, помислих, че превода е грешен, а то било гетски трик: УикиГетоси срещу Фирдоуси
14.10.2013 06:53
get написа:
letopisec написа:
„Кожа на копие”, „украсена с плат” и с „цветни ленти”. Точно така Фирдоуси в „Шах наме” описва митичното персийско знаме на легендарния Кава.

„То знаме поднял он над головой, -

Оно казалось полною луной.

В цветные ленты кожу разубрал он,

И знаменем Кавы ее назвал он.”



- И тез прабУлгарско-чекистки партенки ... от волго-камието не ни ги пробутвай !!

- Пак ще те "светна", че ? - не сме съвсем "боси" по въпроса за "Байрака на "ковача" ... за който като чукнеш в Гуугъл (изображание) излиза Ей това - http://www.iran-resist.org/IMG/jpg/derafsh_kavian.jpg - тоест при теб ... Как беше ?
letopisec написа:
„Кожа на копие”, „украсена с плат” и с „цветни ленти”.

- Бухъ-хъ-хъ :)):)) !

- Айде да ти помогна да излезеш от деликатната ситуация ... ще кажа ! - че от твоето описание НЕ НА ФИРДОУСИ - По-скоро ... знамето следва да е било "зороастрийско" от вида ... "Faravahar"

- от Гет Куев (нещо, като) Болярино Куьо :)) - "дай си меча" (знаЙш ли го тоя виц ?:)) !

цитирай
9. letopisec - Точно така, без история няма бъдеще и историята не трябва да се опорочава...
14.10.2013 06:56
анонимен написа:
Що не питате защо по онези времена не са имали атомни бомби?
СТИГА С ТЕЗИ ИЗМИШЛЬОТИНИ И МАНИПУЛАЦИИ
ЩО НЕ ПОГЛЕДНЕТЕ СЕГА КАКВО СТАВА В ТАЗИ ДЪРЖАВА, АМИ ГОВОРИТЕ ЗА ВРЕМЕ ОНО. ХУБАВО Е ДА СЕ ЗНАЕ ИСТОРИЯТА, АМА Е ХУБАВО И ДА НЕ СЕ ОПОРОЧАВА!... И, ОМАЛОВАЖАВА ИЛИ ИРОНИЗИРА!
ГОСПОД РАЗУМ ДА ВИ ДАВА!
- КОНФУЦИЙ Е КАЗАЛ: НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ДА БЪДЕШ УМЕН! ТРЯБВА ДА БЪДЕШ И РАЗУМЕН!
Бъдете живи и здрави! И корави!... И разумни!


цитирай
10. czarnian - Несериозна хипотеза г-н Милчев. ...
14.10.2013 08:13
Несериозна хипотеза г-н Милчев. Папата не твърди, че конската опашка е знаме на българите, а пише, че: "Вие заявявате че когато сте влизали в сражение, досега обикновенно сте носили като военно знаме конска опашка [...]", т.е. опашката е използвана като боен символ, заменен от кръста на един по-късен етап. Аз поне правя ясна разлика между "знаме" и "боен символ". Вярвам, че папата, а и българите, са правили разлика между знаме и "signo militari".
цитирай
11. letopisec - :-))))) Не разбрах, кръста какво е...Знаме или боен символ???? Разсмяхте ми с дефиницията какво що е...
14.10.2013 09:04
czarnian написа:
Несериозна хипотеза г-н Милчев. Папата не твърди, че конската опашка е знаме на българите, а пише, че: "Вие заявявате че когато сте влизали в сражение, досега обикновенно сте носили като военно знаме конска опашка [...]", т.е. опашката е използвана като боен символ, заменен от кръста на един по-късен етап. Аз поне правя ясна разлика между "знаме" и "боен символ". Вярвам, че папата, а и българите, са правили разлика между знаме и "signo militari".

цитирай
12. letopisec - Трябва да се създаде някакъв кон...
14.10.2013 09:41
Трябва да се създаде някакъв консенсус около ценното в Джагфар тарихи, останалото да се каже, че са публикации на Нурутдинов, и като се кодифицира в съзнанието този източник, вече спокойно да се дискутира за компилативната му същност, която не го омаловажава никак...И в края на краищата, да не се отричаме от ценното зърно, щото и руснаците нямат оригинал на Слово на Игор, но днес е част от културната история на Русия, нали така?... Аз така виждам нещата...Кой е първи? Волжко-българската идентичност на ръкописите или някакъв субект, бълващ всяка година монографии - нищо лошо - все пак....??????? Древната българска история не може да е заложник на Нурутдинов, който във фантазиите си от 2011 г. в книгата си "Болгар тарих" стигна дотам, да пише, че трак е турското тьорк...И да вменява на българите, че са траки...Да не забравяме, че Фоменко преди няколко години издигна тезата, че трак и турк е едно и също, а субекти като Павел Серафимов лъжат българите, че Дионис завел траките в Китай...Каква е целта на тази митология? Ами, според мен, се подготвя втора серия, Дионисиевите траки да се върнат на запад като турки...Стига вече гаври с българската ранна история. Да отдадем заслуженото на вуйчото на Нурутдинов, Ибрахим Нихматулин, съхранил т. 1 от Джагфар тарих, изд. през 2005 г. и в България, и да порицаем Нурутдинов, че с писането на т.2, т. 3 и т. N, всъщност съсипва делото на чичо си...А и българската кауза...
цитирай
13. zdravgr - Писмо на папа Николай
14.10.2013 11:22
Никъде в писмото не се споменава Борис. От къде съдиш, че писмото е до него. Споменава се княз Михаил и принц Михаил. няма как това да е княз Борис/Богорис. Освен това Паисий ясно ситуира Асен Велики в началото на 8 век, а не в края на шести. Писано е "Асен Велики, първият български цар. При гръцкия цар Лъв Исавър победил арапите и агаряните и отнел от тях Мидия и Армения, избрал 95 хиляди арапи и турци и покорил Мидия и Армения под гръцкото царство. И приел от гръцкия мирски и духовен съвет име и титла и венец царски, наречен Асен Велики, пръв български цар. Тоя Асен преживял щастливо и мирно много години, царувал над Охрид и починал в старини." няма Лъв ii Лъв III писано е Лъв Исавър....
цитирай
14. get - Притесних се, помислих, че пр...
14.10.2013 11:48
letopisec написа:

Притесних се, помислих, че превода е грешен, а то било гетски трик: УикиГетоси срещу Фирдоуси

- Бухъ-хъ-хъ ! - реших да го "играя" ВЕЛИКОДУШЕН Кир-е, предвид цялата ситуация ... в която си изпаднал ... с твоят механично-безкритичен прочит на Фирдоуси, и механично преповтаряне на Джагфар тарихи ??! - Но-о, явно няма да се получи ?!

- Кир-е, цитатата на Фирдоуси, който си приложил в подкрепа на тезата си !
letopisec написа:

... плъстено червено кълбо с разноцветни ленти” (Джагфар тарих, С.,2005, с.15).

- Я има само в В ГЛАВИТЕ, досежно и твоята ... на тези, които изповядват пра-б"У"лгаризма-тЮркизъм - в историята на НАС българите ?!!

Второ: Фирдоуси е човек от "ислямският свят" - за КОЙТО Е ПРИСЪЩА СИМВОЛИКАТА свързана с ЛУНАТА ??! - пхоради това, при описанието знамето: "derafsh Кavian" - дословен превод: "Кавиановото знаме" ... Фирдоуси използва илюстративно-синонимно на ислямският символ "Луна" - "полною луной" ... тъй като за неговият(ислямски ум !) е било абсурдно, че може наместо ЛУНА някой да сложи СЛЪНЦЕ на знамето си ?!!
- Относно втората част ... от описанието на знамето, ЧЕ ? "... цветные ленты кожу ... " - това СА ЛЪЧИте на Слънцето !!

- Отново ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ ! - Шахнаме е писана от човек, с присъщата му ислямска МЕНТАЛНОСТ - като база в/у която стъпва, при предаването си на древната иранска основа Е ? - по-страта писмена традиция Зороастрийската - в същата са описани тези предисторически-легендарно-митични ГЕРОИ парадинасти на Иран - Както е примерно със "Kianian Dynasties" ... основана от митичният герой: "Kаveh Аhangar" - в превод: КОВАча от Аахангар(отговарящо на съвр. гр.Исфахан ?) !!
- Но според зороастрийската традиция - Това се отнася за време, около СЕДЕМСТОТНАТА ГОДИНА преди НАША ЕРА !!
- А при теб - ТОВА е за ВРЕМЕ ... ПЕТИ ВЕК ?! - Айде молим ! - оправи си хронологичната стратификация и после ... Пак да си поговорим ?!
Заб.: след 6-ти пр.н.е. това е знамето на Иран на Ахеменидите ! ? - http://fc03.deviantart.net/fs71/i/2012/028/7/b/cyrus_the_great_by_xumarov-d4nx4oi.png

- Защото ?
а) Herodotus mentions their use at the battle of Plataea 479 BC:
"When the commanders of the other divisions of the barbarians saw the Persians pursuing the Greeks so hastily, they all forthwith seized their standards, and hurried after at their best speed in great disorder and disarray." (Herodotus -The Histories, Bk IX )

б) "Anabasis", Xenophon describes the standard of Artaxerxes II:
"the royal standard, a kind of GOLDEN EAGLE, with wings extended, perched on a bar of wood and raised upon a lance."
цитирай
15. letopisec - Гет, Фирдоуси заема от сасанидския сборник "Хвадай намак" и не е описал "македонското знаме", молим те :-)))
14.10.2013 12:43
Гет:Фирдоуси е човек от "ислямският свят" - за КОЙТО Е ПРИСЪЩА СИМВОЛИКАТА свързана с ЛУНАТА ??! - пхоради това, при описанието знамето: "derafsh Кavian" - дословен превод: "Кавиановото знаме" ... Фирдоуси използва илюстративно-синонимно на ислямският символ "Луна" - "полною луной" ... тъй като за неговият(ислямски ум !) е било абсурдно, че може наместо ЛУНА някой да сложи СЛЪНЦЕ на знамето си ?!!
- Относно втората част ... от описанието на знамето, ЧЕ ? "... цветные ленты кожу ... " - това СА ЛЪЧИте на Слънцето !!
цитирай
16. get - - Кир-е-е !! - ставам циничен, но чрез това и пределно РАЗБИРАЕМ ЗА ТЕБ !!
14.10.2013 13:34
- На един млад артист за пръв път му поверили роля с РЕПЛИКА ! - трябвало да играе бодигарда на царя, който разоръжава болярин с име Куьо - Те реплаката от това имала вида: "Куьо, дай си меча !" - всичките му приятели го поднасяли, че ще обърка името на болярина та нанемсто с "К" ще го произнесе с "Х" ?!!
- Дошло представлението и нашият "герой" почнал репликата си ... казвайки "Куьо-о" (огледал се тържествено, че не е объркал името и-и-и ... продължил: "... дай си х..я !" - Нещо подобно става и с твоите интерпре-полации ?!

- Сасанидската империя ... идва на мястото на пост Александровата Персия ... съответно, първо Селевкиди следвани от парти (Митридат I, отнема от Селевкидите Персия !) и след смъртта на Артабан(226 г.) в битка, престола на "царя на церете" преминава в ръцете на Сасанидската династия !!
- Династията се нарича по Парс (Фарс); наречена е по името на Сасан, явяващ се баща на първият цар на Парс от рода на Сасанида Папака.
- Синът на този Папака, Ардашир I в 224 год. разбил партянският цар Артабан V и основал държавата(династията) на сасанидите !!
- При тях е присъщ РЕНЕСАНС на зороастризма ... на база което, се явява и книгата("Хвадай намак"- свод от зороастрийски текстове !). Служещи в последствие за писмена база при написване "Книга на царете/Шах наме" от Фирдоуси !

- Хайде сега ? - посочи ми текст(по твой избор :)) от "Шах наме" или по-старата "Хвадай намак"- в които да е дадено описание на Иранско знаме от вида ?!?
letopisec написа:
"... плъстено червено кълбо с разноцветни ленти”


- Пределно ли съм разбираем ... Куьо :)) !
П.П.
- кореновата: "куя(кова) е дала начало на имена не само при Куьо(болярина ?) а според Абаев и при основателя на Киев (Кий) ... с голяма вероятност и при Кубрат ... което ще да се произнасяло в не-корумпираната му форма Коу(р)Бат ... второто "Бат"/ка/ья/ ... все още се ползва при украинците в смисъл "Бащица(закрилник)" ?!! :))
цитирай
17. letopisec - Ти утепа рибата, Гет...Защо ги пиша статиите, като не ги четеш? Кой свързва Персия с Александър? Добре ли си?
14.10.2013 14:24
Гет:- Сасанидската империя ... идва на мястото на пост Александровата Персия ... съответно, първо Селевкиди следвани от парти (Митридат I, отнема от Селевкидите Персия !) и след смъртта на Артабан(226 г.) в битка, престола на "царя на церете" преминава в ръцете на Сасанидската династия !!
................................................................................
Ето, уважаеми Куьович: "Независимо, че Мидия като държава залязва през 559 г. пр.н.е. с възкачването на Кир, който поставя началото на ахеменидска Персия, в очите на късно-античните историци Мидия, ахеменидска Персия, Партия и сасанидска Персия са на едни и същи територии, ето защо съвсем витиевато Приск Панийски през V в. нарича шахиншаха на Персия Пероз (459-484) – „партски цар”."
цитирай
18. letopisec - вече не знам какво да мисля за теб, Гет. Че нали именно давам стих от Шах наме ???
14.10.2013 14:26
Хайде сега ? - посочи ми текст(по твой избор :)) от "Шах наме" или по-старата "Хвадай намак"- в които да е дадено описание на Иранско знаме от вида ?!?
letopisec написа:
"... плъстено червено кълбо с разноцветни ленти”

................................................................................

Всички украинци знаят руски, ето :

„То знаме поднял он над головой, -

Оно казалось полною луной.

В цветные ленты кожу разубрал он,

И знаменем Кавы ее назвал он.”


(Фирдоуси. Шах-наме, М., 1972, с. 51)
цитирай
19. get - 18. 19. letopisec: Ти утепа рибата ..." - Ти че преписваш на поразия от рОССки го разбраха и малките деца !!
14.10.2013 15:22
- Но както приписваш ... поне си прави труда и да осмислиш, Какво означават на руски думите - МилчевЬ ?

- Няма такав дума на руски: раз"У"брал (!!?) - ИМА раз"О"брал !!
Сега ме караш да играя и ролята на твой редактор ... но няма Как ? - инак ще "повредиш" съзнанието не лековерните си читатели !! ... та, продължавам със синтаксис и НАЙ-ВЕЧЕ ЛЕКСИКА на руски ?

- Давам ти с примери на руски - нали го "разбираш" (?:)) ! - Бухъ-хъ-хъ !!!

ПРИМЕР:
А. РАЗОБРАТЬ, разберу, разберёшь; ал, ала, ало; разбери - ПЪРВО ЗНАЧЕНИЕ: Разбера/Осмисля - Като в изречението: (а)СМЕХ РАЗБИРАЕТ кого. (б) СМЕХ РАЗОБРАЛ кого. Разг. Экспрес. Кому либо хочется смеяться. Самого Дронова начинает разбирать смех… … от "Фразеологический словарь русского литературного языка"(!)

Б. РАЗОБРАТЬ:РАЗГЛОБЯ-РАЗСТАВЯ-ПОДРЕДЯ Разъединяя части; разнять. Р. механизм; Р. сарай; Р. постель (приготовить для спанья; разг.). 2. кого (что). Взять всё (всех) по одному, по частям, а также (разг.)… от "Толковый словарь Ожегова"

В. разбирать — разобрать (вн.) 1. (расхватывать) take* (d.); (раскупать) buy* up (d.) все книги разобрали all the books are taken, the books have all been taken 2. (на части о механизме и т. п.) strip (d.), disassemble (d.), dismantle (d.), take* … "Русско-английский словарь" от Смирнитского

- При Фирдоуси - вероятно близко по смисъл е - разстави, разположи, подреди(върху) ... не твоя "на изуст"(!) превод: накъса, наряза ... и подобни !! - изхождайки от старобългарската ... под вида църковно-славянска, възприета от россите дума: ОБРА| -ЩОУ, -ТИТЬ - обръщам; превръщам едно в друго ... в нещо - Тук(героя КаВа) в случая ... Той възсъздава, върху знамето, образа на Слънцето, с излизащи от него лъчи ?!

- Като това, което се нарича "Знаме на Кава" ("кава"(бг.) "kava" на средно персийски и е, със значение:КОВАЧ) !! - http://www.iran-resist.org/IMG/jpg/derafsh_kavian.jpg

- Хай със здраве ! - и не забравяй максимата: "Всеки, сам е ковач на съдбата си !" ?
цитирай
20. letopisec - Виж надписа от Албания за Борис-Михаил
14.10.2013 15:42
zdravgr написа:
Никъде в писмото не се споменава Борис. От къде съдиш, че писмото е до него. Споменава се княз Михаил и принц Михаил. няма как това да е княз Борис/Богорис. Освен това Паисий ясно ситуира Асен Велики в началото на 8 век, а не в края на шести. Писано е "Асен Велики, първият български цар. При гръцкия цар Лъв Исавър победил арапите и агаряните и отнел от тях Мидия и Армения, избрал 95 хиляди арапи и турци и покорил Мидия и Армения под гръцкото царство. И приел от гръцкия мирски и духовен съвет име и титла и венец царски, наречен Асен Велики, пръв български цар. Тоя Асен преживял щастливо и мирно много години, царувал над Охрид и починал в старини." няма Лъв ii Лъв III писано е Лъв Исавър....


http://kirilmilchev.tumblr.com/
.........................................................................

Паисий заема сведението за български цар, който завоювал Персия, от историята от 1601 г. на добровнишкият историк Мавро Орбини.





Орбини първи се докосва до някакъв източник, от който научава за български цар, чието име било „Касан” (с.62). Орбини веднага решава, че той е „неправилно наричан от гърците” (с.61, 62) така и го прекръства на „Ясен Велики” (с.61). Орбини пише:


„Той тръгнал срещу Гвалд Втори, арабски халиф, победил го и съсякал двадесет хиляди араби. И възвръщайки си към царството Армения и Медия, заслужено получил от император Лъв името цар” (с.62).



Хронологично този Касан (Ясен) е вместен от Орбини след Тервел, изключително прочут на запад с битката си срещу арабите край Константинопол през 717/718 г.

Сиреч, Мавро Орбини просто е нагодил „Касан” към анти-арабската военна политика на Тервел.



И все пак, по-важното е друго.


Около времето на „император Лъв” (ако това е Лъв І) „Армения и Медия” (т.е. Персоармения и Персия) са действително превзети през 484 г. А името „Гвалд” (с.62), което Орбини е превърнал в несъществуващ арабски халиф, учудващо съвпада с името „Кавад”, сина на победеният персийски шахиншах Пероз.

Но Кавад и Пероз, както и Лъв І, са исторически фигури от V в., а не от VІІІ в.?



Още Шарл Дюканж се усъмнява в съобщението на Мавро Орбини: „Азанер (така пък той нарича Ясен, Касан – бел.ред.) наследил баща си Тервел; ако е истина това, което разказва Мавро Орбини” (с.34)





Паисий Хилендарски през 1762 г. в своята „История славянобългарска” компилира от Мавро Орбини.



Паисий нарича този владетел „ пръв български цар” (с.178) и смята, че гърците „ от завист го нарекли Хасан, Касан” (с. 177). Той го именува „Асен Велики” и „Асен Първи” (с. 177). Освен това „Гвалд” (Орбини) при Паисий става „Кафила” (с.177), а „император Лъв” (Орбини) е модифициран от Паисий на „Лъв Исавър” (с.177).

С развитието на историческата наука се изяснява, че Тервел не е наследен от Касан (Ясен, Азанер, Асен) и сведенията за този „първи български цар” при Мавро Орбини и Паисий Хилендарски потъват в забрава...



Никой не си задава въпросът какво се крие зад тази информация...
цитирай
21. letopisec - 20. get...Нито съм писал Шах наме, нито съм я превеждал на руски, ако имаше български превод , щях да включа него, но
14.10.2013 15:50
Шах-наме не е преведена цялостно на български, а само части от нея. Имах подръка руския превод, подарък ми от поета Иван Есенски. Него и използвах. Вероятно аз съм причината да препиша разОбрал като разУбрал, ще проверя вкъщи. Не твърдя, че знам отлично русский, ползвам го само за четене на научна литература. Художественият и речеви руски е език много различен от българския и почти неразбираем, за украинския може да се каже същото...
цитирай
22. letopisec - Чия е тази максима и би ли ми превел какво искаш да ми кажеш. Надявам се няма подтекст? Ще идвам скоро във Варна? Ще оцелея ли?
14.10.2013 16:11
Гет: - Хай със здраве ! - и не забравяй максимата: "Всеки, сам е ковач на съдбата си !" ?
цитирай
23. letopisec - Показах стиха от Фирдоуси във ФБ на един руснак и се консултирах с Него, ГетЪ.
14.10.2013 17:02
Kiril Milchev Николай, скажи, как правильно...разУбрал или разОбрал...Я не помню как было в оригинале...
преди около час · Редактирано · Харесвам · 1

Николай Комаров Скорее Разубрал,от слова убрал(нарядил)
преди 2 минути · Вече не харесвам · 1

Kiril Milchev Спасибо...
цитирай
24. letopisec - Николай Комаров А слово разОбрал ...
14.10.2013 17:06
Николай Комаров А слово разОбрал означает разбирать на части.
цитирай
25. get - @ Показах стиха от Фирдоуси във ФБ на един руснак и се консултирах с Него, ГетЪ. :)) !!
14.10.2013 19:15
letopisec написа:

...

Николай Комаров Скорее Разубрал,от слова убрал(нарядил)
...
Kiril Milchev Спасибо...

- Без да съм угър-рОССнак или пацанак-хохъл-украин … категорично твърдя !!

1. РАЗБИРАТЬ/ РАЗоБРАТЬ по косточкам
Разг. НЕОДОБР. 1. кого. Злословить, сплетничать, судачить(съдя) о ком-л. 2. что.
Подробно, до мелочей обсуждать что-л.
Това го изписват в (?):
А) Большой словарь русских поговорок. — М: Олма Медиа Групп. В. М. Мокиенко, Т. Г. Никитина. 2007.
Б) Большой русско-английский фразеологический словарь
В) Фразеологический словарь русского языка.
2. УБРАТЬ:
Два или больше свободных номинативных значения могут совмещаться в одном слове лишь в том случае, если одно или два из них являются производными от основного (по крайней мере, понимаются как такие в данный период развития языка). Если же такой связи между значениями нет, то мы имеем дело уже с двумя омонимами. В решении этого вопроса очень помогает также анализ морфологической структуры слова. Глагол убрать в словаре под ред. Д. Н. Ушакова (и в однотомнике С. И. Ожегова) рассматривается КАК ОДНО МНОГОЗНАЧНОЕ СЛОВО(!), (а) в котором будто бы сливаются значения: `взять прочь, унести, поместив куда-нибудь' (убрать книги в шкаф, убрать посуду со стола), а также специальное: `сжав, скосив, увезти с поля' (убрать зерновые), (б) и такие, как `привести в порядок', `украсить, нарядить' (убрать помещение, убрать комнату цветами).
НО ОБЪЕДИНЕНИЕ ТАКИХ РАЗНОРОДНЫХ, НОМИНАТИВНЫХ ЗНАЧЕНИЙ (ср., например, убрать посуду со стола и убрать помещение, убрать комнату цветами) — ЯВНО ОШИБОЧНО (!).
Эти значения НЕ ВЫВОДЯТСЯ ОДНО ИЗ ДРУГОГО … они НЕ ЯВЛЯЮТСЯ ПРОИЗВОДНЫМИ, по отношению ДРУГ К ДРУГУ (!).
- Об этом СВИДЕТЕЛЬСТВУЕТ и РАЗЛИЧИЕ МОРФОЛОГИЧЕСКОЙ СТРУКТУРЫ, двух глаголов: одного с приставкой „у”- для обозначения направления движения в сторону (ср. унести) и другого — с непроизводной основой „убра”- (ср. убор `головной убор', убранство, уборная).
(Из „Основные типы лексических значений слова” // Виноградов. Избр. тр.: Лексикология и лексикография, с. 172—173).

- Така че, предай мойте поздрави на таварищ Камаров :)) !

ОСНОВНИЯТ МИ ВЪПРОС ... който ти съзнателно се опитваш да отместиш темата от него Е !!?
- Къде, в персо-ирански документи ... се потвърждава, писаното в "Джагфар тарихи" ... и от което ти тръгваш да извеждаш тезата СИ - Тоест, къде се упоменава Нещо Подобно на тюркското:
е дадено описание на Иранско знаме от вида ?!?

letopisec написа:

"... плъстено червено кълбо с разноцветни ленти”

- При САМИТЕ ИРАНЦИ КЪДЕ ГО ИМА ТОВА ??!

- Пределно ли съм разбираем ... Куьо :)) !

П.П.
- Понеже повидението ти е двусмислено, ще ти го предам значението на РАЗоБРАТ ... и на език, който говорят ЧУДите-ЧУВАШЛЪРЪ-мишар(и) от волго-камието ... тоест там където "намериха" Джагфар-тарихито :)) ?!
- разобрать пулемет — пулеметны суту;
- разобрать вещи — ейберлерне тертипке; китере;
- разобрать вещи — ейберлерне тертипке китеру;
...
или както казват, "братчедите" :)) Сау булыгыз - До свидания :))
цитирай
26. marknatan - Смевнопишки отвечай според твоите ...
15.10.2013 07:03
Смевнопишки отвечай според твоите умствени и морални критерии кога гетския лизач е бил нормален?

Кога е бил нормален гетския лизач, когато минавалк психологическите тестове защото Вярвал в Идеята, като боец на Партията защото за разлика от вулгарина боецът бил с достойство или, когато захвърлил Партийният билет ха ха ха защото разбрал мисълта на психопата боцман Българи от бул долина и гард охрана и се разкайвал за миналото си и бил разбрал колко бил ненромален че вярвал в такава гнусна идея ИДЕЯ не като мисълта на психопата боцман чиста боцманска дришня



Колко души е вкарал в затвора боеца на Партията престъпника гетски лизач, като куче следовател на месеца, с непогрешимотото си чувство за Истина, докато Вярвал в Идеята, когато е минавал психологияески тестове и с непогрешимото си чувство за Истина е вкарвал "престъпниците", които не вярвали в Идеята в затвора , а другите криминалните веднага разпознавал с непогрешимото си чувтсво за Истнина и по намерените с от престъпника гетски лизач Истински доказателства, отново били вкарвани в затвора и така докато престъпника гетски лизач не разбрал, че грешал и не захвърлил партийната книжка, защото рабрал, колко била грешна Идеята





Кога престъпника гетски лзиач който разбрал колко била грешна Идеята е бил нормален, когато е минавал психологияески тестове и с непогрешимото си чувство за истина е вкарвал "престъпниците" в затвора по намерените с от престъпника гетски лизач Истински доказателства
или като рабрал Мисълта на психопата боцман, че и зафърлил Идеята като ненормална
кога е бил редовен тоя психопат


Може ли престъпника гетски лизач боец на партията вярвал в Идеята, по чиито следствени дела са осъдени стотици граждани да разбер, че след като си е захвърлил партийният билет, защото разбрал колко била грешна Идеята, всичките дела по които е работил и са издадени присъди следва да се отменят, ако маймуняшката балканска губерния бе правова държава, каквато никога не е била за кирометофците и няма и да бъде





Точно толкова колкото психгопта боцман и ил да дебилните психопати гюведжари около него може да разбере,, че са психопати


Кога престъпника гетски лизач разбрал мисълта на психопата плагиатор боцман е било нормален , когато е служил като боец на Партията и вярвал в ИДЕЯТА и разпознавал Истината и вкарвал "престъпниците" в затвора или когата захвърлил Партийния билет, защото разбрал колко била грешна Идеята , защото искал да служел " не на партия а на СУВЕРЕНА ...Народа на страната носеща името България"

Е точно така де като беше с партийната книжка как служеше на НАРОДА СУВЕРЕНА като си БОЕЦ НА ПАРТИЯТА а требваше по твои думи да си захвърлил партийния билет?

Как е служел психпата воин на Партията на СУВЕРЕНА , докато бил с ПАРТИЙНА КНИЖКА която си захвърлил за да служиш на СУВЕРЕНА, докато я имаше тя партийна книжка как служеше на престъпника психопата на СУВЕРЕНА,

ПСИХОПАТ, като си с партийна книжка На кой служиж бе психопата нещастен разбрал мисълта на психопата боцман кво били българите охрана на долини а гърците само охрана


На първите трима отговорили правилно на въпроса, Кога престъпника гетски лизач разбрал мисълта на психопата плагиатор боцман е било нормален , когато е служил като боец на Партията и вярвал в ИДЕЯТА и разпознавал Истината и вкарвал "престъпниците" в затвора или когата захвърлил Партийния билет, защото разбрал колко била грешна Идеята, защото схванал какво искал да каже психопата боцман с "доказаното" Българи Охрана на Долини от Бул долина и гард Охрана

Кога престъпника гетски лизач разбрал че психопата боцман искал да каже , " Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт", което се връзвало на "тйезата" на гтекия лизач с непогрешимото чувство за Истнина :
" Съзирате ли в какво намират аналогии гетските и техните лизачи между боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ?"

След като разбрал, че

, Българи от бул долина и гард Охрана са Българите

или когато вярвал в Идеята и бил нормален зашото всяка година минавал психологияески тестове за да лово с присъщотот му чувство за Истнина "престъпниците"

Смевнопишки отвечай според твоите умствени и морални критерии кога гетския лизач е бил нормален?
цитирай
27. marknatan - Смешнопишки, Нутрудинов върви не с ...
15.10.2013 07:45
Смешнопишки,

Нутрудинов върви не с писанията на един папа, а със стила на последното ти научно историяеско откритие за истинската бг хистори


"Отначало българите бяха варвари, които вярваха в дървета и камъни, идоли и животни. Когато най-вещият ромейски зограф отишъл в България, те узнали, че той е художник. И царят на българите го повикал, за да изрисува в неговите палати ловни сцени. Той намерил подходящо място и изрисувал Второ пришествие. Като видял това, царят го попитал какво е изобразеното. А пък зографът-мъдрец по човешки го поучил за раждането и чудесата на Христа; гроба, възкресението, възнесението в небесата и идването на Второ пришествие, съда и възмездието. След като се уплашил, царят сам се покръстил, а също и онези, които били в царството му станали християни".


Ти си пълен идиот бе смешнопишко, нутрудинов, паисий, барадж тарих

волжско болгарска история на татарстаските карабинери изтребили българите, и наречени волжски татари написана от смешкописец от твоя сурат да я представяш за история по


барадц тариха на славяните паисий, който не знаел, че българите имали цар светец петър но описал и той историята им


ти сега разумеваш ли защо си аргументираш хистерически с гетския лизач научно рабрал че българите са бургариите назначени от психопата боцман за охрана на долини


щото си същия олигофрен и умствено увреден
цитирай
28. marknatan - кое прави волжските татари Българи ...
15.10.2013 09:06
кое прави волжските татари Българи според смешнопишко

смешнопишко се досетил, че Волга звучи, като Итил на български

тоъ е доказал, че Волга е, звучи като Атила е на български

Това искал да каже Паисий, защото Българите били нареяени от Волга на Волгари

но както доказал психопата боцко гърците нямали Б и казвали Вулгари

откаченяк, като са българи резаите нутръдинки защо волга от която идело народностното им име според паисий за тях е итил

смотаняк кво бил казал паисий дето се връзвало с тйезата на лекето смешнопишко

волжските татари били волгари от волга итил значи българи

" Вслед за этим скажем о сильных племенах, происшедших от чагадайских татар, каковы турки, уланы или перекопские татары, татары козанские, затем татары ногайские. Прежде всего скажем несколько слов о турках.

Что турки — потомки и ветвь татар, доказывается тождеством обычаев, языка и боевых приемов.

Одежда, манера ездить верхом, сидя в седле с поджатыми ногами, употребление в бою стрел и лука всегда были у них те же, что у татар, да и теперь у большинства все те же. Татарский язык для них родной. Речь татарская лишь немного отличается от турецкой, то есть примерно так, как итальянская от испанской или польская от богемской" МАТВЕЙ МЕХОВСКИЙ

" Глава вторая. О роде татар уланов или перекопских.

Другая отрасль и родовая ветвь, идущая от заволжских татар, это — татары уланы, называемые так по Улану, завоевателю Таврического острова. "

"Глава третья. О татарах козанских и татарах ногайских.

Третья орда — козанских татар — названа так по замку Козан, стоящему над рекой Волгой у границ Московии, где они живут.

Они произошли от главной татарской орды, а именно от чагадайских или заволжских татар, как и все другие татары.

Эта Козанская орда имеет около 12 тысяч бойцов, а при необходимости, когда они созывают и других татар, они могут выставить до 30 тысяч воинов. "

" Четвертая орда, молодая и недавно существующая, позднее других возникшая, как ветвь заволжских татар, это оккассы или нагайские татары.

После того как Оккасс, выдающийся слуга и воин великого хана, имевший 30 сыновей, был убит, сыновья его [93] отделились от главной Заволжской орды и поселились около замка Сарай, примерно, лет за 70 или немного меньше до нынешнего 1517 года. Вскоре они до чрезвычайности разрослись, так что в наше время стали уже наиболее многочисленной и самой крупной ордой.

Они ближе всех других татар к холодному северу и примыкают к восточному краю Московии, которая часто подвергается их набегам и грабежам. "


збърши си разпрания задник и с МАТВЕЙ МЕХОВСКИЙ
ТРАКТАТ О ДВУХ САРМАТИЯХ, смотаняк, кога е писано тва и кво е писала бабата на нитрудинов в 20 век




цитирай
29. letopisec - Да припомня мнението си...
15.10.2013 09:15
letopisec написа:
Трябва да се създаде някакъв консенсус около ценното в Джагфар тарихи, останалото да се каже, че са публикации на Нурутдинов, и като се кодифицира в съзнанието този източник, вече спокойно да се дискутира за компилативната му същност, която не го омаловажава никак...И в края на краищата, да не се отричаме от ценното зърно, щото и руснаците нямат оригинал на Слово на Игор, но днес е част от културната история на Русия, нали така?... Аз така виждам нещата...Кой е първи? Волжко-българската идентичност на ръкописите или някакъв субект, бълващ всяка година монографии - нищо лошо - все пак....??????? Древната българска история не може да е заложник на Нурутдинов, който във фантазиите си от 2011 г. в книгата си "Болгар тарих" стигна дотам, да пише, че трак е турското тьорк...И да вменява на българите, че са траки...Да не забравяме, че Фоменко преди няколко години издигна тезата, че трак и турк е едно и също, а субекти като Павел Серафимов лъжат българите, че Дионис завел траките в Китай...Каква е целта на тази митология? Ами, според мен, се подготвя втора серия, Дионисиевите траки да се върнат на запад като турки...Стига вече гаври с българската ранна история. Да отдадем заслуженото на вуйчото на Нурутдинов, Ибрахим Нихматулин, съхранил т. 1 от Джагфар тарих, изд. през 2005 г. и в България, и да порицаем Нурутдинов, че с писането на т.2, т. 3 и т. N, всъщност съсипва делото на чичо си...А и българската кауза...

цитирай
30. marknatan - "Что турки — потомки и ветвь ...
15.10.2013 09:17
"Что турки — потомки и ветвь татар, доказывается тождеством обычаев, языка и боевых приемов.

Одежда, манера ездить верхом, сидя в седле с поджатыми ногами, употребление в бою стрел и лука всегда были у них те же, что у татар, да и теперь у большинства все те же. Татарский язык для них родной.

Речь татарская лишь немного отличается от турецкой, то есть примерно так, как итальянская от испанской или польская от богемской"

МАТВЕЙ МЕХОВСКИЙ

збърши си разпрания задник и с МАТВЕЙ МЕХОВСКИЙ
и ТРАКТАТ О ДВУХ САРМАТИЯХ

разбира ти на тебе задника от история колкото на психопата боцмани и на гетския лизач дирника от цивилизация

кога къде и как се е оформила и създала татарската цивилизация на довлечените от монголите турско племе татари първото покорено от чингиз и какво представлява впоследствие какви са им достиженията приликите и отликите с тези установени в персия или китай не се изучва по нелепите описания на видиотени неоосманйистки нутрудиновски мекерета и политшколите им тип македонски прави сръби за наука и сполука и дриксане с гетскилизачи и фси серафимки

цитирай
31. marknatan - смешнопишко, 'Консенсуса в една ...
15.10.2013 12:02
смешнопишко, 'Консенсуса в една наука е какво е Наука



И Пророчества да са и дори да са писани в Историческо време не са История

Всичко останало писано извън историческия период не е История за целите на Историята

Както ти се обясни от там дето си взел горната прецитирана тъпня, да я повторив без изобщо да схващаш смсисула на "безмислените призиви които си написал
че наличието на историческа фактология, кочто може дя се използва Науяно се подчинява на строго нау1ни правила и време на създаване и не зависи от желанието на мнозинството за културна индентичност или призиви изключва агиографски нелепости и серафимщини от хисторито

Дори не случайо от человеците цялата т нар Християнска история не се приема за исторически доказателства за научни цели от никой нормален историк или учен занимаващ се с история

Та били изяснил каква културна ФАКТОЛОГИЯ или ИСТОРИЧЕСКА за девети век е нещо произведено в 20 век ? По консенсуса на боцканите психопата ха ха ха разбрали мисълта МУ

Дори не случайо от человеците цялата т нар християнска история не се еприема за исторически доказателства от никой нормален историк или учен занимаващ се с история

Когато обаче липсва и нормалната человеческа логика да се представят призивите и мотивите за Наука е симптом за ментална увреденост на психично болни осакатени индивиди, по дефиниция на медицинското им състояние неадеккватни да дискутират или участвуват в научен експеримент или изследване

Психопататите са постигнали консенсус, защото са разбрали, какво искал да каже олигофрена боцман "доказал" за психопати единственото, което те могат да възприемат , звукови безмислици и лакардии на селски тарикат звучащи "научно" на психично болни индивиди,

Какъв консенсус и призиви как да се прави наука, след. като Науката не е морална категория, социална или политическа групиривка и не принадлежи на мнозинството, а само на нормалните человечески същества притежаващи нормална человеческа логика прилагащия с научен инструментариум по научен метод извън която няма Наука

Какво считали руснаците е същото, което считата боцканите психопати, без никакава разлика от начучан гл т




Та били изяснил каква културна ФАКТОЛОГИЯ или ИСТОРИЯЕСКА за девети век е нещо произведено в 20 век

Какава културна фактология за руснаците разкриващо Хисторито им в десети век е създаденото в 17 век техно прозиведение менте за политически цели обсл;ужвало само болни мозъци и славянски изнститути

Възприемането на небивалици за фактология и моделиране на индентичност и вненявае на такава на дунайската губерния е факт, но това не го прави история или наука




и така както ромуневката хистори повтаряща се в тази на правите сърби още по жалко и измилсено за смотаняци са нутрудиновските нелепости в които липсват като в писанията на психопата боцман реални исторически лесно проверима фактология, тази на татарите наприемр хистори които ти показах само от един автор от 15 век но при ментето липсва напълно Ментака не помни историята на региона за последните триста години помнел като фсата серафимка песните за бабайку му га минал Волга която се казвала Итиул

Цар Симеон заповядал на Апостолите на Славяните да разнасят Кирило методиевата псименост ха ха ха от Барадж Тариха хахаха и нитрудинката поменла Апостолите на славяните, за които можело да се намерят материални доказатесктва В некой манастир

Можело и ти да дойдеш да ми издухаш една свирка некой ден Значи си педераст Я как убаво духаш
Доказах че смешкопишко е педераст

Можело от апостолите на славяните да им намерят некога нещо материално значи те съществували

цитирай
32. czarnian - letopisec - :-))))) Не разбрах, кръста какво е...Знаме или боен символ???? Разсмяхте ми с дефиницията какво що е...
16.10.2013 06:40
И да се смеете, и да не се смеете положението е такова, че отново демонстрирате фрапантно непознаване на изворите. А колкото до използването на кръста като боен/военен символ, може да прочетете за използването му като такъв от август Константин Велики, василевса - и ваш любимец - Ираклий, а по-късно - както писах - от княз Михаил.
цитирай
33. letopisec - Знам, че са го използвали. Аз се смях на това, че влагате в устата на древните Ваши дефиниции що е знаме и що е боен символ..
16.10.2013 12:02
czarnian написа:
И да се смеете, и да не се смеете положението е такова, че отново демонстрирате фрапантно непознаване на изворите. А колкото до използването на кръста като боен/военен символ, може да прочетете за използването му като такъв от август Константин Велики, василевса - и ваш любимец - Ираклий, а по-късно - както писах - от княз Михаил.

цитирай
34. atil - Меракландисахте ме да напиша ст...
20.10.2013 16:11
Меракландисахте ме да напиша статия за българското знаме...От древността до 20-ти век. Конската опашка не е знаме, то дори не е задължително да е "опашка" а свръзка от косми на жертвения кон(иджик), по правило бял кон. Може да е свръзка и от гривата на коня, опашката е любим предмет на опашатите тълкуватели на българската история...Този символ се е наричал - бунчук върху жреческия жезъл - тризъбец. Духовен символ - присъства на всички важни събития в това число се носи и по време на война. В християнството на този символ отговаря хоругвата. Черковните байраци, би трябвало да ги има във всяка църква- изкарват се при всички важни събития в енорията,респ. държавата.
Българското знаме е имало червен цвят и на първото имало изобразена черна вълча глава. Вълчата глава с разноцветни ленти е била символ на всички древнобулгарски племена. Носили са я и траките.
Червеното знаме е било в употреба през цялото средновековие а после го носят хайдутите. зеленото влиза в употреба след 18 век.
Турците са клон на северните "татари", но татарите са булгари("прабългари"). Истинските татари са били монголи и не са говорели на тюркски.
Колкото до Нурутдинов на него нищо не можете да му признаете или отречете, с това което направи той ви претрепа като коте у дирек. И от тук нататък имате само един полезен ход - много съвестно и научно и трезво да изучите всяка буква , която е написал иека сте в състояние да осмислите и прозрете елементарните и засега малко известните факти и събития от историята на българите.
цитирай
35. drakulla - Г-н
10.11.2013 09:41
летописец, а вярно ли е, че опашката винаги е взимана от бременна кобила, родена през юни?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11519184
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ