Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2013 12:48 - Кимерийските имена на българските владетели.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 13949 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Ние много добре знаем, че днешният босфор при Истанбул е бил последователно именуван от летописците като „Тракийски боспор”. Наричан е така, понеже около него са живели траки, независимо, че гръцки колонисти са създавали полиси, в които естествено не са живеели само гърци.

По същият начин, гръцки колонисти още от VІ в. пр.н.е. са създавали полиси и на териториите около Кимерийския босфор и именно това царство, е известно днес като Боспорското антично царство.

image

Диодор Сицилийски е живял през втората половина на І в. пр.н.е.  Роден е в сицилийския град Агирий, по-късно живее  в Рим и Александрия.

Диодор е автор на световна история в 40 книги, под общото название „Библиотека“, където проследява историята на света от възникването му до 54 г. пр.н.е. От „Библиотеката“ са съхранени изцяло първите пет книги и книгите от 11-та до 20-та. Има запазени и много откъси.     

Диодор е единственият от античните автори, който дава годините на живота на боспорските царе и проследява в детайли  дейността  им. Учените предполагат, че черпи уникалните си данни от местни, боспорски литературни извори от края на ІV в. пр.н.е. – нач. на ІІІ в. пр.н.е.

 Ние трябва да вярваме на Диодор, когато той пише за „цар на Кимерийския боспор“ (ХХ, 22). Всъщност, онова, което в науката е известно под названието „Боспорско царство“, според Диодор е „Кимерийско-боспорско царство“.

 image

 

Каква е ролята на античното Кимерийско-боспорско царство за българската история?

image

 

Да посочим за пример най-лесното: какво би станало при съпоставяне имената на боспорски владетели (и топоними) от Боспорско-кимерийското царство още преди ІV в. от н.е., с имената на владетели (и топоними) от Дунавска България след 681 година?

              Без коментар!

             Камасария е съпруга на боспорския цар Перисад ІІІ (180 - 170 г. пр. н. е.).

             Кормисош е български владетел от 739 до 756 г. от н. е.

           И на двамата имената произхождат от древното хуритско божество Кумарби, чиято етимология е дала името Гамир, камирци, (кимерийци, според древно-гръцките извори)... От същата етимология са имената Грумбат, Крум, Крим...
        В компилативният волжко-български летопис „Барадж тарих” и съхранен този спомен: „Камирците са клон на синдийците. Те се нарекли така, защото вярвали в легендата, че Всевишния направил тяхната прамайка Камир-Аби от тесто” (Бахши Иман, Джагфар тарихи., С., 2005, с. 17). Тестът допълва, че масово били кръщавани момичета, но и момчета с това име на прамайката…

 

             Боспорската династия Перисад и името на българският владетел Персиан (836 - 852).

         Перисадската династия управлява през различни периоди в Кимерийско-боспорската държава до ІІ век от н. е. Има „петима  Перисади”.

 

            Боспорският цар Аспург (11 г. пр.н.е.-38 г. от н.е.) и основателят на Дунавска България (680 г.) Аспарух (Исперих).

 

         Боспорският цар Асандр (ок. 47 г. пр.н.е.-17 г. от н.е.) и българският Асен (ХІІ век).

 

         Боспорският цар Тарнак (63 г. пр.н.е.-47 г. пр.н.е.) и името на третата българска столица  Търново.

 

         Топонимът Трапезунд в Крим и квартала Трапезица във Велико Търново.

  Трапезунд като град съществува и на южното Черноморие. Но данни за кримски Трапезунд има при Стефан Византийски: „Хермонаса: малък остров с град на Кимерийския Боспор, йонийска колония. Менип в „Перипл на двата Понта” нарича това място Трапезунд, а Хекатей [Милетски] и Теопомп казват, че това е град” [FHG.208].

 

         Река „Тертер” на Кавказ и българският владетел Тертер.


         Защо древният автор Менип е написал „Перипл за двата Понта”? Та нали Понт Евксински, т.е. Черно море, е едно?

image

 

         Географът Страбон от началото на нашата ера, съобщава, че Черно море, всъщност се състои от … две морета.

        „Евксинският Понт се състои от две море, разделени почти по средата му от два полуострова . Един от Европа, от северната страна, а другият от противоположната, от Азия. Те са разделени от пролив и така образуват две големи морета. Европейският нос се нарича Овнешко чело (най-издадената в Черно море част на Кримският полуостров – б.м.), а азиатският – Карамбис (до Синоп на южното Черноморие – б.м.). Растоянието между тях е приблизително хиляда стадия. Западното море е дълго от Византион (град на Тракийския босфор – б.м.) до устието на р. Бористен (Днепър – б.м.) три хиляди и осемстотит стадия, а широко две хиляди стадия. На него е о. Белий (о. Левка, дн. Змийния остров на устието на р. Дунав – б.м.). Източното море има продълговата форма и е дълго до залива на гр. Диоскуриада (до устието на р. Фазис, при стара Колхида – б.м.) пет хиляди стадия или малко повече, а в ширина около три хиляди…” (Страбон, ІІ, 5, 22).

 

         Страбон не ни казва как се е наричало източното море на Евксинският Понт, но ние знаем от други източници.

image

        

       На картата на Исидор Севилски (560-636) най-неочаквано откриваме, че една част от Черно море в миналото се е казвала "КИМЕРИЙСКО МОРЕ"

image

МАRE CIMERICUM

 

               Оказва се, че това не е грешка.

        Павел Орозий (V век) в неговата „История против езичниците” (HISTORIAE ADVERSUM PAGANOS) на няколко места споменава за кимерийско море, разбирайки под последното южната част на Черно море, което стига на север до земите на колхите (лазите). Той пише: „Между колхите, които са над Кимерийското море и албаните, които живеят на Каспийското море, се издига планината Кавказ.
Гласувай:
7


Вълнообразно


1. bls - Без коментар! Камасария е с...
12.07.2013 15:40
Без коментар!

Камасария е съпруга на боспорския цар Перисад ІІІ (180 - 170 г. пр. н. е.).

Кормисош е български владетел от 739 до 756 г. от н. е.

И на двамата имената произхождат от древното хуритско божество Кумарби, чиято етимология е дала името Гамир, камирци, (кимерийци, според древно-гръцките извори)... От същата етимология са имената Грумбат, Крум, Крим...
В компилативният волжко-български летопис „Барадж тарих” и съхранен този спомен: „Камирците са клон на синдийците. Те се нарекли така, защото вярвали в легендата, че Всевишния направил тяхната прамайка Камир-Аби от тесто” (Бахши Иман, Джагфар тарихи., С., 2005, с. 17). Тестът допълва, че масово били кръщавани момичета, но и момчета с това име на прамайката…Боспорската династия Перисад и името на българският владетел Персиан (836 - 852).

Перисадската династия управлява през различни периоди в Кимерийско-боспорската държава до ІІ век от н. е. Има „петима Перисади”.Боспорският цар Аспург (11 г. пр.н.е.-38 г. от н.е.) и основателят на Дунавска България (680 г.) Аспарух (Исперих).Боспорският цар Асандр (ок. 47 г. пр.н.е.-17 г. от н.е.) и българският Асен (ХІІ век).Боспорският цар Тарнак (63 г. пр.н.е.-47 г. пр.н.е.) и името на третата българска столица Търново.Топонимът Трапезунд в Крим и квартала Трапезица във Велико Търново.

Трапезунд като град съществува и на южното Черноморие. Но данни за кримски Трапезунд има при Стефан Византийски: „Хермонаса: малък остров с град на Кимерийския Боспор, йонийска колония. Менип в „Перипл на двата Понта” нарича това място Трапезунд, а Хекатей [Милетски] и Теопомп казват, че това е град” [FHG.208].Река „Тертер” на Кавказ и българският владетел Тертер.
цитирай
2. shtaparov - Няколко малки забележки
13.07.2013 09:43
Всъщност името на Крум означава Крон (Кронос)- "гръцкото" (т.е.- Българското,Тракийското) име на бога Сатурн или още по-точно: едно от многото му имена. Макар че Крум~Гръм (епитет на бога Юпитер),с което можем да считаме,че в древността е имало синкретични персонализации на боговете Юпитер и Сатурн. Докато Крим= Караим (сиреч: земя на Караимите: вид юдаизирани Хазари),което вероятно означава Карапин (Харапин) и Арапин (Арабин)- наше нарицателно название на черен човек (виж и името на гр. Харапа в Индия,от което можем да извадим дори предположението,че под "Камирците са клон на синдийците" се е имало предвид: Караимците са клон на индийците). Но тези Синдийци всъщност са били Синтийци (Синти: Трак.племе),както и Венти (Венети,Ванади),при което горният израз придобива смисъла "Кимерците (Кимерите) са клон на Венетите (Ванадите,Ванандовите Българи),което е много по-близко до истината. А името Тертер е много естествено да го има в Кавказ,след като районите във и около тази планина,наричана често и ИМЕОН,са били обитавани от Българите повече от 5 хиляди години. Което не значи че те не са били Траки: напротив,били са. Но Траки на и около Кавказ винаги е имало- вижте само модерните проучвания по въпроса,вкл. и "Световната история" на популярното френско издание "Ларус".
цитирай
3. letopisec - 2. shtaparov
13.07.2013 10:04
Много се смях, голям комик си...
цитирай
4. voulgaros - Г-н Милчев. . щапаре--ти пак утрепа ...
13.07.2013 19:08
Г-н Милчев..

щапаре--ти пак утрепа РИБАТА..ДА Е.А ИЗРОДА ТИ.

Г-Н МИЛЧЕВ, БЪРКАТЕ С ТРАПЕЗУНД---ЧИСТО ГРЪЦКА ДУМА СИ Е И ЗНАЧИ ''МАСА''
ПРОДЪЛГОВАТА МАСА===НЕЩО МОДЕРНО КАТО БАР-ПЛОТ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ПИЕНЕ.

ДРУГОВО И ЗНАЧЕНИЕ ИДВА ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО---НА БАНКА'' - КОЯТО ПЪК Е ИТАЛИАНСКА ДУМА---БАНКО НОТА = БЕЛЕЖКА ОТ МАСАТА = КОГАТО СА ХОДИЛИ ДА ПРОСЯТ ЗАЕМИ---СА СЯДАЛИ НА ТЕЗИ МАСИ ПРЕД БАНКЕРИТЕ.

САМАТА ДУМА''МАСА'' КОЯТО ГОВОРИТЕ ДНЕСКА--ПЪК Е ТУРСКА----ХАХАХХА

ТРАПЕЗА = ГРЪЦКА ДУМА..ТРАПЕЗУНДА = ГРЪЦКИ ГРАД.
цитирай
5. shtaparov - Много се смях,голям к...
14.07.2013 02:20
letopisec написа:
Много се смях, голям комик си...

Е да- имам известни скромни заложби и в областта на хумора разбира се,но тук изобщо не става дума за това,а ти всъщност просто не си ме разбрал. И наистина: човек без изградено научно мислене трудно може да претендира,че е разбрал научномислещите. Обикновено така като теб ме разбират миньори,монтьори,уволнени за непригодност селски даскали,футболисти,борци,музиканти,фермери,
улични продавачи,сервитьори и пр. Не е същото с останалите обаче: далеч по-добре от теб ме разбират доценти,професори,лекари от различни насочености,академици,генерали,висши преподаватели,историци,поети и пр. Защо така??? Какво толкова те свързва с първата група хора и какво те различава от втората?
цитирай
6. shtaparov - Г-н Милчев. щапаре-ти пак утрепа ...
14.07.2013 03:03
voulgaros написа:
Г-н Милчев.щапаре-ти пак утрепа РИБАТА.ДА Е.А ИЗРОДА ТИ.
Г-Н МИЛЧЕВ, БЪРКАТЕ С ТРАПЕЗУНД-ЧИСТО ГРЪЦКА ДУМА СИ Е И ЗНАЧИ''МАСА''
ПРОДЪЛГОВАТА МАСА=НЕЩО МОДЕРНО КАТО БАР-ПЛОТ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ПИЕНЕ.ДРУГОВО ЗНАЧЕНИЕ..ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО-НА БАНКА''-КОЯТО ПЪК Е ИТАЛИАНСКА ДУМА-БАНКО НОТА=БЕЛЕЖКА ОТ МАСАТА=КОГАТО СА ХОДИЛИ ДА ПРОСЯТ ЗАЕМИ-СА СЯДАЛИ НА ТЕЗИ МАСИ ПРЕД БАНКЕРИТЕ.САМАТА ДУМА''МАСА'' КОЯТО ГОВОРИТЕ ДНЕСКА-Е ТУРСКА-ХА..ТРАПЕЗА=ГРЪЦКА ДУМА.ТРАПЕЗУНДА=ГРЪЦКИ ГРАД.

Мпулгарош,думата "Трапеза" не е гръцка,понеже означава Дравеза (Дравеца,Дръвеца,Дръвица),т.е.- Дръвена (Дървена),макар че може да означава и "Трампица" (Място,на което трампиш парите си: виж диалектната Българска дума "трампя"). А думата "Маса" не е турска,понеже означава Меса (Мяса- Място за месене на тесто,баници,питки,погачи...). Ако ти беше прав,трябваше да обясниш откъде тюрките,за чиято дълбоко вкоренена първобитност пише още Лаоник Халкокондил,но и много други гръкоезични римски автори от онова време,са стигнали до идеята за "маса" и за месене (мешане,смесване) на тесто преди Българите,след като до XVI-XVII век са живеели в палатки и са ядели само овчи чевермета,докато пируващите Крумови Българи още в IX век са седяли върху маси според рисунките на очевидците? Давай отговор,Мпульгарош,не се ошумолявай! Понеже Халкокондил за разлика от теб е дал: той казва направо,че нахлуващите на Балканите турски банди поначало са били облечени не в железни доспехи както Аспаруховите Българи,а в ДРИПИ и се биели не със специални видове оръжия,а със СОПИ! Когато военачалниците им давали изоставени Български и гръцки къщи за да се заселят в тях,те не знаели за какво служат и изобщо не спели в тях,а си спели на двора в своите палатки! Сега остава да кажеш откъде изсмука претупаните си заключения и защо именитият Халкокондил не е бил на твоето мнение? Аз ще ти кажа: защото е виждал истински турци (тюрки) за разлика от теб,който си виждал само потурнаци! И ти самият май не си много различен от повечето турци защото,според една нова хипотеза първите Тюрки (Турки) са потомци на онези Гурки (Гърки,Гърци),които Александър оставил да живеят на изток,защото се противели на македонската (Тракийската) власт в Гърция!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11341098
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3318
Календар
«  Ноември, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ