Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2013 12:08 - В реанимация ли е българската култура?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 6824 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 27.05.2013 11:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Защо умира българската култура?

         Културният  атлас  на писателя няма граници и е кълбовиден, като земният шар.

            Но това е само на пръв поглед.

           Късчето земя, където камъкът си тежи на мястото, е истинският рай за писателя. Това е неговата родина. Оставете писателя без родина, и значи сте го осакатили...Всеки голям писател е „местен автор” и географията е не по-малка съдба от биографията му. 

        В този смисъл, Балканът е истинската муза на българските писатели, а и съдбата им е такава, неравнинна.

           Оказва се, че така е било не само вчера, но и днес. Хубаво е това да се повтори на младите автори, за да не си мислят, че утре ги чака нещо по-различно.

         Едно време Вазов надъха всички млади да пишат пътеписи и този жанр умря едва при соцреализма с неговият крив образ на интернационализма. Днес, глобализмът е не по-малко крив и макаронен образ, а духът на пътеписа не възкръсва.

         Пътят не е метафора, не води към Рила и Пирин, не е алюзия, вече.

         Границите ни също ги няма, само митници останаха.

image

         България се разлюпи, като семките от питите слънчоглед край пътя...

          Спомнете си ХХ век, изкуството съществуваше заради самото изкуство, писателите все още вярваха във формата на романа, експериментираха върху безсюжетните потоци на речта, литературоведите бяха "бели магьосници", поетите не бяха екзотика. Цяла една армия интелектуалци вървеше след словото като след бог и го славословеше, генерираше го като самоценно злато и не смяташе, че жадният за пикантни клюки потребител трябва да фамилиарничи с този капитал.

image

         Надсмивахме се над „кулите от слонова кост”, в които живееха творците, а днес любовта към писането се върна във времето на Паисий Хилендарски. Разнасяме четива в торби и търсим своя Софроний, белким ни популяризира.

         

         Историческата география също тревожи българският дух. Искаме да узнаем всички древни български земи по света. Липсва ни памет, нямаме си адекватна история до 681 г., когато лишаваме Византийската империя от земите й на север от Стара планина, след това на юг от планината. Неслучайно още през Х в. императорът-писател Константин Багрянородни ни мрази и не написва почти нищо за българското минало в знаменитият си труд „За устройството на империята”. Бил е бесен на предшественикът си Роман Лакапин, че е дал Ирина за съпрута на цар Петър, сина на Симеон Велики. Явно, ние българите, сме доста адаптивни и опасни. Приемаме християнството през 865 г. и след няколко десетилетия цар Симеон вече иска да е „император на българи и ромеи”, а Петър не се срамува да иде в Рила да се поклони на светеца Иван Рилски още приживе.

         Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев, е преподавал в калоферското училище „землеописание”, сиреч география. А гениалният му син е истински пътешественик за ония времена, обикаля по следите на хъшовете, а в стиховете си прославя самодиви, хайдути, дори бандити като Добри. Важното е, че това са хора на гората, а без нея няма българщина.

         На Кавказ или по Балканите, все по планини сме расли. Неслучайно и поемата на Раковски се казва „Горски пътник”... Малцина знаят, че историческите трудове на Раковски от ХІХ в. не се преиздавани на български, защото Иречек се бил изказал отрицателно.

         Ето това сме ние, българите...дупедавци. Знаем Иречек като образец на интелигент от Алеко Константинов, на чийто фон е грубоватият и простоват Бай Ганьо. А за интелектуалните простотии на Иречек не знаем.

         Малцина знаят, че имаме фолклорни епични материали, събрани в края на ХІХ в. от Веркович и Гологанов сред помаците в два тома на т.нар. „Веда словена”, които превишават като обем „Песен на нибелунгите”, но „Гьоте-институт” издаде луксозно в България немските легенди, а нашите по неведоми пътища са обявени от Шишманов и Арнаудов за фалшификат, само защото те смятат, че не може да имаме ние българите памет преди османското ни завоюване през 1393 г.

image

         Дали младите писатели и учени ще възстановят историята и географията на българското минало и дух, е въпрос с много неизвестни.

         Писателят, освен да фабрикува сюжети, е отговорен пред обществото и като публицист. За съжаление този жанр също западна, но е крайно време да повдигнем въпросът за публицистичната съвет на писателя в България, която не се свежда до това да поддържа редакционната политика на някой вестник по политически и граждански въпроси.

 

         Много моля поне публицистичната съвест на писателя да не се поставя под клишето „гражданско общество”, понеже писателят е и ще си остане индивидуална съвест. Може да не му обръщат днес внимание, може да го мислят за чудак и глупак, но неговото време не е отмряло и няма да отмре...

         Днес в Република България българският писател няма статут на обществена личност, с което се девалвира не само личността на отделният писател, но много повече феноменът писател или поет.

         Това е много опасно изобщо за духовното здраве на нацията, която с лека ръка се отказва от едно съсловие, което в други европейски страни формира националното самочувствие на държавата.

         Отношението към българските писатели и поети от страна на държавата, е бумеранг за интелектуалната годност на управляващите. В това отношение няма правителство преди или след 1989 г., което да е проявило елементарен интелектуален потенциал в това направление, което показва, че е верна стародавната истина, че тези хора, поети и писатели, са били и ще си останат самотници в татковината си.

        




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. aristotelis - Защо умира българската култура? ...
23.05.2013 15:12
Защо умира българската култура? Защото дълбоко комплексирани аутисти като "sparotovski-pavlevski serafimovski" се подиграват с произхода на Българската нация!
цитирай
2. aristotelis - АКО ВИ ХАРЕСВА ДА ПРЕДИЗВИКВАТЕ СМЯХ ТОВА СИ Е ДРУГA ТЕМА!
23.05.2013 16:46
КЪДЕ Е ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА? БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ! ЗА ТОВА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ И МИНОЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ СПАДАТ КЪМ "Other Greek Cultures"!
"The Fall of the Minoan Civilisation" И "Alexander the Great" СПАДАТ КЪМ "ДРУГИТЕ ГРЪЦКИ КУЛТУРИ", А КУЛТУРАТА НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА НЕ СЕ СПОМЕНАВА НИКЪДЕ ЗАЩОТО НАРОДИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ДО 10-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА НЯМАТ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ А БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА А САМО МРАК И ДИВАЩИНА!

ОТВОРЕТЕ ДОЛНИЯ САЙТ НА BBC HISTORY!

http://www.bbc.co.uk/history/ancient/

Egyptians, Greeks, Other Greek Cultures(Alexander the Great, The Fall of the Minoan Civilisation), British Prehistory, Romans, Vikings, Anglo-Saxons, Ancient India, Other Cultures(Americas and Asia, Africa and Middle East)

НЕЩО ПОСЛЕДНО, ДОРИ ДА СЕ ПРИЗНАЕ "ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА" ОТ НАУЧНИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНСТИТУТИ В ЦЕЛИЯ СВЯТ, ТЯ ПАК ЩЕ СПАДА КЪМ "ДРУГИТЕ ГРЪЦКИ КУЛТУРИ", КАКТО Е СТАНАЛО С АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ И МИНОЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ (http://www.bbc.co.uk/history/ancient/Other Greek Cultures), ТАКА ЧЕ ФАЙДА НЯМА, НАПРАЗНО СЕ МЪЧИТЕ С ФАНТАЗИРАНИ ТЕЗИ!
БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ!
А СЛЕД КАТО ТРАКИТЕ СА ИЗПОЛЗВАЛИ ГРЪЦКАТА АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ, ТЯХНАТА КУЛТУРА НАИСТИНА СПАДА КЪМ "Other Greek Cultures"!
цитирай
3. aristotelis - А НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ АЗБУКАТА И ...
23.05.2013 16:54
А НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ АЗБУКАТА И ПИСМЕНОСТТА СА ДУШАТА И СЪРЦЕТО НА ВСЯКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ! А БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЯМАШЕ ДА ИМА БЪЛГАРИЯ!
цитирай
4. ivoki - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВЯРНО !!!!
23.05.2013 20:25
Отношението към българските писатели и поети от страна на държавата, е бумеранг за интелектуалната годност на управляващите.
цитирай
5. godlieb - БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА - ЗАЩО УМИРА!?!
24.05.2013 09:42
ЗАЩОТО ХЕРМЕТИЧЕСКИ ЗАТВОРЕНИТЕ ГРАНИЦИ НА НЕОТДАВНАШНОТО МИНАЛО - ГАРАНТИРАНИ ОТ ЕСТЕТСКИ ФИЛТРИ - ДОВЕДОХА ДО БЕЗПРЕКОСЛОВНО ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКО ВНОСНО - ПОДКРЕПЕНО ОТ ФОНДАЦИИ, ПОСОЛСКВА И ИЗМЕКЯРИ - ОРИГИНАЛНОТО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕНО ДА ИЗЧЕЗНЕ. ЧАСТ ОТ НЕГО ЩЕ ДА ОСТАНЕ - ЗА ДЕКОРИРАНЕ ИМПЕРСКИТЕ МАНИИ НА ЕВРОПА. АМЕН!?!
цитирай
6. aristotelis - Честит празник на славянската п...
24.05.2013 09:47
Честит празник на славянската писменост и култура! Прощавайте, тракийската писменост !!!
цитирай
7. sandlih - Честит празник на Светите братя ...
24.05.2013 09:56
Честит празник на Светите братя равноапостоли Константин-Кирил Философ и Методий, на българските букви, на българската просвета и култура и на вси славяни, които пишат и четат тези букви! Честит Ви имен ден! Възприемам Вашия текст като елегия и разбирам огорчението от настоящото състояние на нещата. Така става, когато вместо разума, връх взима користта, но не е за първи път, няма да е и за последен. В моите спомени писателите бяха почитани като най-умните хора всред българите. Но за сегашното им положение след 89'-та г. голям дял имат една малка и много непочтена част от тях, няма да им посочвам имената, но те изиграха ролята на лъжицата с катрана в кацата с меда и сега всички писатели, с изключение на тези с ветропоказателно поведение, "берат плодовете им". Изпадали сме и в по-тежки обстоятелства и сме успявали да ги преодолеем За всичко си има обяснение къде е заровено кучето. Ето едно от тях : http://ideyazabulgaria.org от ЕМИЛИЯ-БОРЯНА СЛАВКОВА или същото в http://afera.bg/pozitsia/43831.html. Нека да правим нещата каквото трябва, защото няма вложен труд, който да не се рентира, в смисъл който постъпва любородно - да успява, а постъпващият зловредно - да закопава.
цитирай
8. aristotelis - От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко........
24.05.2013 13:49
Преобразяването на България от равноапостолите Кирил и Методий

Дневник, Последна промяна в 13:25 на 24 май 2013

Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484808
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ