Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2013 11:48 - Кимерийците, хуните и българите...Is that the same thing?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 16378 Коментари: 21 Гласове:
5

Последна промяна: 17.05.2013 09:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Тук ще акцентираме върху изясняването на пост-атиловите хунски народи кутригури и българи, така както то е дадено от Прокопий Кесарийски през VІ в..

    Той не само явно е черпил сведения от утигури (= българи), с които Юстиниан І е бил съюзник, но...и още нещо, на което ние първи обърнахме внимание: в „Тайната история”, писана в края на живота му, Прокопий вече не се старае да споменава по имена утигурите и кутригурите, а употребява единствено общото им име „хуни”.

Bulgarian historical project Κιμμέριοι / KUR Gamir (ra) ===================================================================
www.facebook.com/BulgarianHistoricalProjectKimmerioiKurGamirRa


image

       За учените, които спореха безплодно дълго време дали българите са хуни, е било достатъчно да съпоставят "Тайната история" с предишните съчинения на Прокопий, за да видят как в нея той нарича само и единствено с общото, родово име "хуни", онези, които преди това изрично е разграничавал с видовите им имена "утигури" и "кутригури"...

image

       Тоест, по времето, когато Прокопий е бил официозен историк в обкръжението на Юстиниан І (527-565), той очевидно е бил задължен от последния да даде генеалогия на съюзническия народ утигури (= българи). Така постъпва през втората половина на същият VІ в. Агатий Миринейски със съюзническите на Византия лази. 

   С други думи, сведението на Прокопий за пост-кимерийският произход на хуните и българите, очевидно не е само книжно, а може би е ползвал български информатор, от който знае и легендата за братята Утигур и Кутригур...

image


image

       Това донякъде се потвърждава от факта, че Прокопий не се е интересувал сериозно от хунската история по времето на Атила и преди това. Всеизвестно е, че той прави две „непростими грешки”, на които обръща внимание още през ХVІІІ в. Едуард Гибон. Вмества хунското нашествие над Херманарих едва по времето след като вандалите превземат Картаген, а атаката на Атила през 452 г. над северните италиански градове я определя по време, след смъртта на Аеций (ум. 455 г.).

image
Юстиниан І

          Всичко това показва, че Прокопий е бил специално натоварен по политическа линия да се занимава с миналото и настоящето на пост-атиловите хуни и да формира тяхна генеалогия.
         Сиреч, той като историк на утигури и кутригури явно е имал информатори българи, от които е черпил сведения в Константинопол и такъв очевидно е не само Грод (528 г.), който с делегация посещава Юстиниан и му става кръщелник, но и други. Прокопий дори знае кой и кога е подхвърлил на Юстиниан идеята, че може да всее вражда вътре между хуните, понеже те са два народа, макар и едноплеменни. 

               Това го правят готите-тетраксити от Крим, пише Прокопий...

image


     Отказът на Прокопий в анти-юстиниановия трактат „Тайната история” да употребява имената кутригури и утигури, наричайки ги само с общото „хуни”, е допълнителен знак, че той е бил натоварен по тази тема като официозен историк на Юстиниан І.
       Следователно, можем да се отнесем с недоверие към желанието по-късно на Агатий утигури и кутригури да са се избили взаимно и окончателно, както той пише, това явно не е вярно. Менандър от VІ в., който пише история след Агатий, отново ги споменава. Тоест, не са изчезнали...
    Очевидно Агатий, който пише, че Юстиниан І се е хвалил в сената за този свой план да всее вражда вътре между хуните, просто е преписал протоколните закани като исторически факт в своя труд (?).

image


        Много малко знаем за древната кимерийска история, независимо, че през VІ в. Прокопий Кесарийски дава сведение, че утигурите-българи произхождат от кимерийците.

   „Зад сагините живеят много хунски народи. Простиращата се оттук страна се нарича Евлисия (очевидно Прокопий ползва сведения от „Анонимният Перипъл на Евксинския Понт”, където тази страна от сагините до Дон и Азовско море, е изписана всъщност „Евдоусия”-бел.ред.); крайбрежната й част, както и вътрешността е заселена от варвари чак до така нареченото „Меотийско блато” (Азовско море – бел.ред.) и до река Танаис (Дон – бел.ред.), която се влива в „блатото”. От своя страна то се влива в Евксинския Понт (Черно море – бел.ред.). Народите, които живеят там в древността са се именували кимерийци, а сега се наричат утигури.(кн.ІV.4, Войната с готите)”.

    „В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури...(пак там, кн.ІV.5)”.

image


     В първата половина на ХІХ в. пазарджишкият възрожденец и книгопродавец Хаджи Найден Йоанович открива в Атон кратка хроника, от която става ясно, че българите произхождат от гамирите (кимерийците). Текста е на анонимен атонски монах. Йоанович дава този „ръкопис” през 1856 г. в Белград на Раковски, който го публикува през 1865 г. в книгата си „Българска старина”, издадена в Букурещ.

image

        В „Зографската история” на първият ред също четем, че българите са били „гамири и камири”.

image

  



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. letopisec - Въпросът, който ме интересува е: ...
15.05.2013 11:55
Въпросът, който ме интересува е: защо, след като грузинското късно-антично съчинение "Мокцевай Картлисай" помни бундурк (= самонаименованието на урартите) и след като под "хони", които идват от Халдея, очевидно има предвид кимерийци, все пак...защо ги е нарекъл "хони"?

Дали е възможно самите пост-урарти (= бундурк) да са наричали кимерийците, по време на залеза на последните през VІ в. пр.н.е., на които дават подслон в свои градове, с името „хони”?
цитирай
2. letopisec - И така, дали урартите наричат ки...
15.05.2013 11:57
И така, дали урартите наричат кимерийците с името "хони" и защо, ако е така?

За целта бе необходимо да се обърна към древно-източната история на Урарту (Бийан, Бунд) и да потърся в асирийските и урартските клинописи отговор.

Думата "хини(ли)" в урартския език има две значения: едното е "син", в смисъл урартския цар около 780 г. пр.н.е. Аргишти І е син (= хини-ли) на Менуа, предишния цар.

Но самият Аргишти създава на левият бряг на река Аракс крепостта "Аргиштихинили".

Тeзи "хини-ли", които живеят в тази огромна крепост-град, какви са му на Аргишти?

Явно не са му всичките деца, независимо, че И.М.Дяконов на едно място допуска такава версия...

Към 643 г. или 639 г. пр.н.е. урартския цар Сардури ІІІ, предвид на военната си слабост, доброволно признава върховенството на Асирия и се именува "син" на асирийският цар. Тоест, видно е, че думата "син" (хини-ли) в урартурският език, освен семейно значение, е имала и значение близко до "поданик", макар това да се е разбирало повече в преносен, отколкото в реален смисъл на зависимост. Все пак, Сардури ІІІ, след като се именува "син" на царя на Асирия, демонстрира външно-политическа зависимост.
Живеещите в града на Аргишти І, т.е. в Аргиштихинили, са в същата зависимост (хини-ли) към създателя на града.

С други думи, кимерийците, които към VІ в. пр.н.е. са приети в поселища на пост-урартците (бундур), между които и гр. Занави („Мокцевай Картлисай”), са наречени "хини-ли" от самите бундурк, което буквално значи "осиновени", а преносно "поданици"(?).
цитирай
3. aristotelis - Sparotokovski изводи..... навсякъде бг клоуни, мастурбация и онанизъм, български курви и мангали!
15.05.2013 15:06
Гордост защото в нашите вени тече кръвта на хората построили Атина, Микена, Тилисос, Провалинт, Каминд и много други селища, чиито имена нямат никакво обяснение на гръцки език................Тъпа, жалка и мозъчно УВРЕДЕНА нация!
цитирай
4. letopisec - Are you all right, sir?
15.05.2013 16:00
aristotelis написа:
Гордост защото в нашите вени тече кръвта на хората построили Атина, Микена, Тилисос, Провалинт, Каминд и много други селища, чиито имена нямат никакво обяснение на гръцки език................Тъпа, жалка и мозъчно УВРЕДЕНА нация!

цитирай
5. gadfly - ...
15.05.2013 21:48
Is that the same thing ? Iunno, but who gives a shit anyway ? :)
цитирай
6. dinkov - Динков
15.05.2013 22:18
Бре, без видния простак aristotelis няма как да се мине.
Дори и да не правя коментари, защото не съм на високо ниво по отношение на историята особено по темата откъде идваме българите, ти чета постингите редовно. Продължавай с тях. Трудно се пробива в официалната историография, а на простаци като aristotelis, не обръщай внимание.
Поздрави !
Ицко
цитирай
7. aristotelis - Империя на националните катастрофи. Един реален поглед към Българската история!
15.05.2013 22:27
Българите винаги обичат да се изкарват онеправдани, прецакани, а не рядко и преебани. Преебани най вече от историята и от своите съседи. Характерна за българското национално мислене е идеята, че винаги трябва да има някой виновен и, че този някой определено не сме ние. И така вече 132г. българският народ сипе хули, псувни и проклятия към всички свои съседи и към света като цяло, за техния масонски заговор да се ликвидира славният български народ.
Историята ни е изпъстрена със заблуди за несъкрушимата българска армия и за излъганите надежди на цял един народ. Разбира се, ние никога не сме виновни. Храбреци и герои, които са излъгани от подлите и безчестни съседи, а дори и да се опитаме да критикуваме собствените си недостатъци, писатели и историци рисуват образа на един наивен, як балканджия, който наритва всички задници, но накрая се оказва надхитрен и измамен.
Какво излиза – сърби, гърци, румънци и турци са виновни, че са защитавали националните си интереси (които са пълно противоположни на нашите) и са ни прекарали! Безсрамници! Боклуци! Как не ги е срам!?! От къде на къде ще извличат полза за себе си, вместо да ни оставят да оберем всичко което искаме и да ги прекараме!?!?! Ами онези двулични копелдаци руснаците? Хем ни освобождават, хем след това искат пак да ни заробят, а когато не им се връзваме, ни преебават и започват да подкрепят сърбите! Те са виновни! Трябваше да ни спасят! Трябваше да преебат цялата си световна политика, за да измъкнат малката ни държава от блатото на собствената й глупост! Длъжни бяха! Длъжни! Нали? Дали?
Истината е че никой никога не е бил длъжен на България. В политиката, в истинската политика, няма дългове! Има само оползотворени шансове и пропуснати възможности. Трябва да успееш на всяка цена, най-често, като забиваш ножове в гърбовете на братята си и чукаш жените на враговете! Това не е мач между Левски и ЦСКА където единия печели, а другия е морален победител. В историята и в политиката, а и в живота въобще, няма морални победители, защото няма морал. Печелят тези, които умеят да превръщат възможностите в успехи. За съжаление, след освобождението си, българите никога не са имали тази чудодейна способност. Ние сме може би единствената държава в света, която за последните 100 години не е реализирала нито една възможност като хората и въпреки това все още съществува. И ако това не е повод да се гордеем! Слепи сме да видим че историята ни дава шансове отново и отново, за да се опитаме! Шансове, които много други държави и народи не са получавали. Коя е тази държава, кой е този народ, който губи последователно в рамките на по-малко от 50 години една локална и 2 световни войни, а след това излиза с повече територия от тях, отколкото е имал преди това? Мисля, че няма други такива. Но ето ние стенем и страдаме. Национална катастрофа! И не една, а цели две! И може би националните ни катастрофи наистина са две, но те не са през 1913 и 1919, а по-скоро през 1944 и след 1989г. Но никой няма да посочи последните две години, понеже за тях и особено за това, което се случва след втората сме си виновни самите ние. А това не е изгодно за един народ на светци и невинни, които всякога са били брутално изнасилвани от някой чужд, външен враг.
И нека не се чудим че идеята за външния враг е толкова популярна и до днес. Това е така, защото тя не ни е „насадена” от комунизма (който сега всички сочим с пръст и обвиняваме за всичко), а присъства от Освобождението, ако не и от по-рано! Защото дълбоко в душата на българина е залегнал принципът, че „другите са ни виновни”. И ето че Балканските войни и Първата Световна война ни дават идеалния повод да си изплакнем ръцете в кристалната вода и да кажем- „ние сме пас, спечелихме всички битки, но вие все пак ни преебахте с помощта на Великите сили”. И така злите турци, гърци, сърби и румънци са ни виновни….Чудя се, сега, докато пиша тези редове, дали сме ги мразили защото са ни надхитрили или защото сме им завиждали, че те са се рашилили с доста а ние – със съвсем малко…. до колкото познавам българите, най-вероятно е и заради двете неща….
Но истината е малко по различна…истината е, че тези псевдонационални катастрофи са просто едно нескопосано управдание за тиняка, в който живеем в момента. Те са жалък опит на българина, да оправдае собствената си политическа неграмотност и дипломатическа импотентност. Истината е, че този народ винаги е бил, е и ще бъде анално обругаван най-вече от своите. Защото преди 132, преди 100, преди 90, преди 50, преди 30, преди 20 години, та чак до сега, некадърното политическо управление в България е било, е и вероятно ще бъде единствената причина за политическото, икономическото и дипломатическото фиаско на България. Защото нека не се лъжем, ние сме една държава-неудачник. И за това сме си виновни само ние! Никой друг! Защото и други са били прецаквани, и други са били ограбвани, и други са били преебавани…но само ние българите вече почти 100 живеем по инерция в състояние на постоянно безтегловно, анално проникване и нямаме нито волята, нито желанието да направим нещо по въпроса. Раните понесени от „националните катастрофи” съвсем не са нелечими. Големият Съюзнически вибратор, който ни е бил набит брутално през 1919, е набит и на Германия и на СССР, с доста по сериозна сила и на доста по-голяма дълбочина. До 1933г., обаче, те и двете са протегнали ръка и са го извадили. България също е можела да го стисне, да скръцне със зъби и да го извади от отзад. Нямало е никой да ни спре…но ние не сме го направили. Били сме заети да търсим виновни и да се чудим как сме били толкова преебани. За съжаление, Втората световна война и последвалата я вече ИСТИНСКА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА забиват този вибратор още по дълбоко в родния български гъз. Най-верният питомец на СССР дори и не помисля да извади вибратора. На Партията Столетница и на нейните членове, им се е харесвало да гледат как Големия Червен Брат натиска и натиска вибратора, а България се гърчи ли гърчи. Така минали 45 години и българите окончателно привикнали с този вибратор. Светът също свикна да ни гледа нагъзени и покорни, чакащи поредната порция анален секс. И докато ние се възприемаме като олигавена, разкрачена проститутка, светът също ще ни възприема така. За това България никога няма да се оправи, докато сама не извади вибратора. Защото в света на пропуснатите и реализираните възможности, когато един е паднал по корем със забит в гъза вибратор, другите няма да му го извадят и да му помогнат да стане….НЕ! ТЕ ЩЕ ГО НАБИВАТ ОЩЕ ПО-НАВЪТРЕ!!!!

Няколко думи за всички националисти, които ще прочетат това:

Да се разглежда процеса на национално обединение по етапно (до май 1913г., после до юли 1913г. а след това до ноември 1919г.) е погрешно. Това е един общ процес, в който България влиза с площ от 96 000км2и илиза с площ 103 000км2. Къде е катастрофата??? В добавка, след Втората Световна война, която също губим, получаваме още 7 000 км2 и достигаме до днешния размер на страната! За справка, само за последните 20 години, Сърбия се е свила 3 пъти!!! Ето това е Национална катастрофа! Или пък Турция, която от над 1 400 000 км2 преди Първата Световна война се е свила до по-малко от 500 000 км2 веднага след войната! България НИКОГА не е преживявала подобен шок и по-добре, иначе трябваше да сме се самоубили групово, село по село, град по град…. Време е вече да забравим за онази Санстефанска химера, която ни е наложена от имперската руска политика. Време е да разберем, че никой никога не е искал да освободи България в Санстефанските граници! Русия е използвала това дипломатическо оръжие преди 132 години, а ето че то дава ефект и до ден днешен…. Нека първо се оправим с това, което имаме, пък после да искаме Македония, Северна Добруджа, Беломорието и Западните Покрайнини…
цитирай
8. aristotelis - И докато ние се възприемаме като олигавена, разкрачена проститутка, светът също ще ни възприема така.
15.05.2013 22:31
dinkov написа:
Бре, без видния простак aristotelis няма как да се мине.
Дори и да не правя коментари, защото не съм на високо ниво по отношение на историята особено по темата откъде идваме българите, ти чета постингите редовно. Продължавай с тях. Трудно се пробива в официалната историография, а на простаци като aristotelis, не обръщай внимание.
Поздрави !
Ицко

И докато ние се възприемаме като олигавена, разкрачена проститутка, светът също ще ни възприема така. За това България никога няма да се оправи, докато сама не извади вибратора. Защото в света на пропуснатите и реализираните възможности, когато един е паднал по корем със забит в гъза вибратор, другите няма да му го извадят и да му помогнат да стане….НЕ! ТЕ ЩЕ ГО НАБИВАТ ОЩЕ ПО-НАВЪТРЕ!!!!
цитирай
9. syrmaepon - Моят въпрос е към третата карта - ...
16.05.2013 08:37
Моят въпрос е към третата карта - къде са Херодотовите скити,дето подгонили кимерите и къде ги избили,къде заживели мирно с тях? Искаш да кажеш,че кимерите са оцелели ,а скитите не ?И какво да правим с упоритото назоваване на североизточните съседи от византийците - скити.Смяташ,че само Прокопий Кесарийски е общувал с българите? Нито един друг грък или арменец ? Грузинците въобще дори не ги броим
цитирай
10. letopisec - 9. syrmaepon
16.05.2013 09:25
Благодаря за въпросите. За човек, който претендира да знае някои неща, очаквах, че няма да ме питате за подгонените от скитите кимерийци, тъй като отдавна, много отдавна е показано, на базата на асирийските клинописи, че този разказ на Херодот е грешен. Може би дори не е виновен Херодот, а неговите скитски информатори в Олбия. Кимерийците са регистрирани за първи път в асирийските клинописи още през 714 г. пр.н.е., а първото упоменаване на скити е 60 години по-късно. Никой никого не е гонил. Антисирийското въстание в Мидия е 670 г. Горе долу тогава идват от север скитите и ---забележи----както пише Херодот......Първият сблъсък между скити, явно идващи от север и между кимерийци, явно помогнали на Мидия, е на ...река Аракс....Не е в Предкавказието...но нали четем Херодот, само когато ни отърва и го четем, както ни отърва...Цялата руска и съветска наука, за разлика от някои западни автори, отрича че първият сблъсък между скити и кимери е станал на река Аракс....Даже четат Аракс като Волга, щото Птоломей казал, че е Ра...Херодот дали е чел Птоломей???... Само Медведская намери сили да каже, че скитското присъствие в Предна Азиия е един отрязък от времето на Асахардон...Няма скити, освен това, в Предна Азия...Няма скитско господство в Азия...факти, факти, факти...
цитирай
11. letopisec - 9. syrmaepon
16.05.2013 09:31
Очевидно не само Прокопий е общувал с българи, Приск век преди това знае за хун Хелхал, явно знаеш къде е гр. Хелхал??!?, и ги нарича уроги, а не утиги....Като твърдиш, че в Мокцевай Картлисай има "турки", т.е. бунтурки, не ти ли идва наум, че това не са турки, а бундурк...Понеже Леонти Мровели пише за картвели, а днес всички учени, даже и цитирания от теб Грумба, обръщат внимание, че Мровели нарича картвели онези КОИТО МОКЦЕВАЙ КАРТЛИСАЙ НАРИЧА "БУНТУРКИ"....ГРУЗИНЦИТЕ ДА НЕ СА ТУРКИ?
цитирай
12. letopisec - Благодаря ти, Ице...Заради такива като теб продължавам...
16.05.2013 09:42
dinkov написа:
Бре, без видния простак aristotelis няма как да се мине.
Дори и да не правя коментари, защото не съм на високо ниво по отношение на историята особено по темата откъде идваме българите, ти чета постингите редовно. Продължавай с тях. Трудно се пробива в официалната историография, а на простаци като aristotelis, не обръщай внимание.
Поздрави !
Ицко

цитирай
13. firomistannski - Всеки етнос и народност възпроизвежда определен процент боклук, който граветирал и създал българския (днешния български)
16.05.2013 21:33
dinkov написа:
Бре, без видния простак aristotelis няма как да се мине.
Дори и да не правя коментари, защото не съм на високо ниво по отношение на историята особено по темата откъде идваме българите, ти чета постингите редовно. Продължавай с тях. Трудно се пробива в официалната историография, а на простаци като aristotelis, не обръщай внимание.
Поздрави !
Ицко

Когато гърците са създавали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания нас прабългари и славяни ни нямало на света дори като сперматозойди или ако ни имало някъде по-казахстанските степи сме се люлели на клона хванати с опашката диви и варвари мастурбирайки като маймуните макаци, мяукали както котките и лаели като кучета, без писменост и азбука до 9-ти век след христа. Българската нация е продукт на нискокачествения остатък на всички етноси и народности на Балканският полуостров. Всеки етнос и народност възпроизвежда определен процент боклук, който граветирал и създал българския (днешния български) Разбира се да е нация на Готи,Траки,Прабългари,Кумани, Славяни, Македонци, Гърци и що ли не …но само боклукът от тези етноси
цитирай
14. leonleonovpom - Такова нещо, като коментар 13 жена е ...
16.05.2013 22:58
Такова нещо, като коментар 13 жена е изключено да напише, дори да е най-перверзната. Звучи познато, жалко за положените усилия от автора, който също изглежда добре познат. Крайно време е той да се определи какъв е . Ако не е българин, а явно не е, да декларира защо е в България, не е в Гърция да участва в сегашните им Олимпийски игри. И каква е мисията му в края ня краищата. Може пък в незнанието си и ние някъде да грешим-относно мисията му.
С Милчев може да спорим , не винаги в рамките на добрия тон, без псувни и обиди разбира се, но не и от позицията на дивия антибългаризъм. Той изобщо отсъства
цитирай
15. leonleonovpom - Нека този полуанонимен автор пр...
16.05.2013 23:04
Нека този полуанонимен автор прегледа изследванията на швейцарците. Същите тези етноси фигурират с проценти и при гърците, като учудващо за него славянският елемент при гърците е по-голям от нашия. Обаче швейцарците имат голям проблем и търсят помощ-как да определят кой е качествен и кой боклук. Та нека се обърне към тях, може и оттам да получи нещо подобаващо-да им даде формулата
цитирай
16. aristotelis - Прав си, грешка има , жената се е объркала, сигурно става дума за Македонците!
16.05.2013 23:11
leonleonovpom написа:
Такова нещо, като коментар 13 жена е изключено да напише, дори да е най-перверзната. Звучи познато, жалко за положените усилия от автора, който също изглежда добре познат. Крайно време е той да се определи какъв е . Ако не е българин, а явно не е, да декларира защо е в България, не е в Гърция да участва в сегашните им Олимпийски игри. И каква е мисията му в края ня краищата. Може пък в незнанието си и ние някъде да грешим-относно мисията му.
С Милчев може да спорим , не винаги в рамките на добрия тон, без псувни и обиди разбира се, но не и от позицията на дивия антибългаризъм. Той изобщо отсъства

цитирай
17. анонимен - Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) : “What the mind and the heart is for a human being, Greece is for humanity”
16.05.2013 23:26
leonleonovpom написа:
Нека тозу полуанонимен автор прегледа изследванията на швейцарците. Същите тези етноси фигурират с проценти и при гърците, като учудващо за него славянският елемент при гърците е по-голям от нашия. Обаче швейцарците имат голям проблем и търсят помощ-как да определят кой е качествен и кой боклук. Та нека се обърне към тях, може и оттам да получи нещо подобаващо-да им даде формулата

“Deorum lingua est lingua Graecorum”
“Totum Graecorum est”
“Nihil Graeciae humanum, nihil sanctum”
Marcus Tullius Cicero (106 b.c. – 43 b.c.)

“It is great to descent from Greece, the land that gave the light to the world”
Victor Hugo (1802-1855)

"If in the library of your house you do not have the works of the ancient
Greek writers, then you live in a house with no light”.
George Bernard Shaw (1794-1878)

цитирай
18. leonleonovpom - Ари, не знам защо винаги противо...
16.05.2013 23:43
Ари, не знам защо винаги противопоставяш когато се коментират българи -гърците. Дори и намек да няма за такова противопоставяне. Не се безпокой,за славата на гърците са работили и престарали много,, изредил си някои от тях и Гьоте, и Цицерон, и Юго-но той е направил много и за българите , и Шоу.
Не ни е целта да отнемаме славата й, колкото и съмнения да поражда. Още повече на фона на съвременните гърци, хора като всички останали.
Пък и да искаме ,няма да се позволи, знаем го прекрасно
Търсим си нашето си, доколкото е възможно да се открие след варварското посегателство върху него.
Спи спокойно, няма заплаха за Гърция
цитирай
19. aristotelis - Може да са в криза ,но продължават да се държат като Хора !
17.05.2013 00:28
leonleonovpom написа:
Ари, не знам защо винаги противопоставяш когато се коментират българи -гърците. Дори и намек да няма за такова противопоставяне. Не се безпокой,за славата на гърците са работили и престарали много,, изредил си някои от тях и Гьоте, и Цицерон, и Юго-но той е направил много и за българите , и Шоу.
Не ни е целта да отнемаме славата й, колкото и съмнения да поражда. Още повече на фона на съвременните гърци, хора като всички останали.
Пък и да искаме ,няма да се позволи, знаем го прекрасно
Търсим си нашето си, доколкото е възможно да се открие след варварското посегателство върху него.
Спи спокойно, няма заплаха за Гърция

В Гърция е съвсем друга атмосферата. Като мина Промахон и ми става леко на душата. Сякаш въздухът става друг. Чисто и подредено, всичко свети, питищата широки почти няма дупки. Като се сетя обаче как са изселили дядовците ми от Александруполис и ми става тъпо и тъжно. Като се върна обратно в БГ и ми е едно сиво - разбитите пътища, сивите порутени къщи, освирипелите хора, тъпотията и чалгарщината. В момента са на светлинни години от нас..... на излизане от "Carrefur" забелязах,че доста клиенти оставят в един грамаден кош (който беше вече почти пълен) различни продукти . Попитах "Защо" и ми казаха ,че това е помощ за бедните и безработните . Може да са в криза ,но продължават да се държат като Хора ! Тук , хората имат съвсем различен манталитет
цитирай
20. leonleonovpom - Все пак Ари, не забравяй, че в тях...
17.05.2013 09:50
Все пак Ари, не забравяй, че в тяхната икономика са наляти стотици милиарди евро и продължават да се наливат, а в нашата са изтекли поне сто. Е, в такива случаи трябва да се признае ,че гърците са случили на политици. И те крадат, но крадат така, че да остава за народа.
Иначе не знам дали съм споделял, моя първа братовчедка е женена в Атина, имат няколко магазина в центъра й.
Идва често в България. Не съм й искал подаяния, но на нейно място на най - близките роднини бих изпратил тенекия маслини и бидон зехтин - поне.
Знам, ще кажеш, проговаря българското. Но нали мъжът и е чист грък.Въпросът опира не до националност, а до човечност.
Иначе едно признавам безусловно-имат гражданско общество - скачат единно в защита на потърпевши по простата причина, че утре те може да са на тяхно място
цитирай
21. aristotelis - От България става единствено киселото мляко...защото е вкиснало...население без закони,морал и злобно,завистливо...
17.05.2013 11:23
leonleonovpom написа:
Все пак Ари, не забравяй, че в тяхната икономика са наляти стотици милиарди евро и продължават да се наливат, а в нашата са изтекли поне сто. Е, в такива случаи трябва да се признае ,че гърците са случили на политици. И те крадат, но крадат така, че да остава за народа.
Иначе не знам дали съм споделял, моя първа братовчедка е женена в Атина, имат няколко магазина в центъра й.
Идва често в България. Не съм й искал подаяния, но на нейно място на най - близките роднини бих изпратил тенекия маслини и бидон зехтин - поне.
Знам, ще кажеш, проговаря българското. Но нали мъжът и е чист грък.Въпросът опира не до националност, а до човечност.
Иначе едно признавам безусловно-имат гражданско общество - скачат единно в защита на потърпевши по простата причина, че утре те може да са на тяхно място

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485326
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ