Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2013 12:18 - Исторически ребуси: Името на Черно море било Кимерийско море...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 20560 Коментари: 32 Гласове:
12

Последна промяна: 19.04.2013 16:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
               На картата на Исидор Севилски (560-636) най-неочаквано откриваме, че една част от Черно море в миналото се е казвала "КИМЕРИЙСКО МОРЕ"

МАRE CIMERICUM

image

image

        Оказва се, че това не е грешка. 

         Павел Орозий (V век) в неговата „История против езичниците” (HISTORIAE ADVERSUM PAGANOS) на няколко места споменава за кимерийско море, разбирайки под последното южната част на Черно море, което стига на север до земите на колхите (лазите). Той пише: „Между колхите, които са над Кимерийското море и албаните, които живеят на Каспийското море, се издига планината Кавказ.”

image

Омир, който е живял в VІІІ в. пр.н.е., пише за кимерийците в „Одисеята” следното:

      „Слънцето скоро се скри, над стъгдите припаднаха сенки.
        Корабът най-после стигна отвъд океанското дъно.
        Там кимерийски мъже населяват града и земята.
        Те са обвити от вечна тъма и мъгла.     Не излъчва никога блясък към тях със лъчите си яркото слънце...”  
Страбон разкрива още сведения за кимерийците. Тяхната инвазия и хегемония в предна Азия и  Мала Азия, е предизвикала доста трусове в държави като Урарту, Асирия, Фригия и Лидия. Кимерийците налагат своята военна воля над териториите на бъдеща Мидия, Мана, Киликия, Хубушкия, а на запад стигат до Палестина, Фригия, Йония. Йонийците много мразели кимерийците, според Страбон. 

image

       Той пише, че Омир: „ги е поселил в съседство с царството на Хадес, макар и да го е направил навярно заради всеобщата омраза, изпитвана от йонийците по онова време към това племе, всъщност, както казват, тъкмо по времето на Омир или малко преди това, е станало кимерийското нашествие, което е стигнало чак до Еолида и Йония” (Кн.ІІІ, гл.ІІ,12).
Според Страбон, кимерийския цар „Лигдамид, начело на своите войници стигнал чак до Лидия и Йония, и завладял Сарди, но загинал в Киликия” (Кн.І, гл.ІІІ,21). Според Страбон (Кн.ХІІІ, гл.І.,8) за кимерийците са писали много автори, той изрежда Калин, Калистен и Деметрий Скепсийски. Последните дават сведение, че гр. Сарди е бил за първи път превзет от кимерийците и едва след това от други. Същото сведение дава през V в. пр.н.е. и Херодот. Именно във връзка с данните на Калин и Архилох за кимерийците, Страбон заключава: „ Архилох е живял по-късно от Калин, понеже Калин дава сведение за по-ранно нападение на кимерийците” (Кн.ХІV, гл.І,40) и цитира Калин:   „Така настъпват сега страшните кимерийци...”

image
 

     През първата половина на ХІХ век българският възрожденски книгопродавец Хаджи Найден, който според акад. Никола Начов е родом до Пазарджик, посещава Атон и в един манастир, както уточнява през 1865 година Г.С.Раковски, открива ръкопис, в който има уникално сведение: българският народ, който е дошъл в древността на Балканският полуостров от Черно море и Волга

         
зваха се тамо Гимери и Кимери”.

           Раковски издава този ръкопис през 1865 година в книгата си "Българска старина" и съобщава, че му е даден през 1856 година в Белград от вече починалия към 1865 година „Хаджи Найдана книгопродавца”. 

image
на стр. 200 books.google.bg/books

 



Гласувай:
13


Вълнообразно


1. letopisec - Прокопий Кесарийски от VІ в. от н. е. ...
19.04.2013 12:30
Прокопий Кесарийски от VІ в. от н.е. дава данни, според които произходът на европейските хунски племена утигури и кутригури, е свързан с кимерийското минало. Прокопий съобщава за легендарни синове Утигур и Кутригур на кимерийския цар, които разделили бащиното наследство и образували две племена утигури и кутригури.
цитирай
2. bls - Поздравления за информацията
19.04.2013 12:37
Поздравления за информацията
цитирай
3. shaffi - поздрав,
19.04.2013 22:50
повече информация, винаги е полезна..безценна, дори??!!
цитирай
4. dinkov - Динков
20.04.2013 00:36
Винаги ми са интересни постинги те ти.
Поздрав.
Ицко
цитирай
5. letopisec - Благодаря, лек ден...
20.04.2013 09:36
shaffi написа:
повече информация, винаги е полезна..безценна, дори??!!

цитирай
6. letopisec - Благодаря, Ице. Да си жив и здрав, приятелю...
20.04.2013 09:37
dinkov написа:
Винаги ми са интересни постинги те ти.
Поздрав.
Ицко

цитирай
7. aristotelis - Древногръцката колонизация по западния бряг на Черно море
20.04.2013 11:28
Николай Трифонов
Древногръцката колонизация по западния бряг на
Черно море Йонийска и дорийска колонизация
В най-ранните описания на гърците за Черно море, които са запазени и до днес, се набляга на трудностите и опасностите преодолявани от гръцките мореплаватели, търговци и колонисти.
Тези трудности са подкрепени дори и в старогръцкия епос с мита за Аргонавтите.
Те могли с големи премеждия да преодолеят
„негостоприемното море” (гръцки, Akseinos) – това било и първото име дадено от гърците на Черно море „Аксейнос Понтос”. Дори и през класическата епоха наред с името Евксински понт (гръцки), – Гостоприемно море – оставало още в употреба и така застрашително звучащото име Аксейнос понтос. Една от най-големите трудности за античните мореплаватели представлявало силното насрещно течение в черноморските теснини, но най-вече в тракийския Боспор. Още редица природни фактори като атмосферните условия – гъстите мъгли, силни ветрове и бури , възпрепятствали гърците да положат основите на своите колонии по-рано от тези които се простирали по бреговете на Средиземно море на запад от същинска Гърция.
Много от тези данни за черноморските крайбрежия били преувеличени от древните автори, тъй като някои метрополии имали интерес към богатите крайбрежия на Понта и така намалявали интереса на своите съперници за създаването на колонии по черноморския бряг.
Гръцката колонизация по бреговете на Тракия
била резултат от така наречената втора
вълна на "великата гръцка колонизация".
Въпреки трудностите, които изпитвали гръцките мореплаватели и колонизатори те успели да поставят основите на множество колонии по бреговете на „негостоприемното” Черно море.
В науката усвояването на черноморското крайбрежие от гърците е разделено на три етапа:

Първи или ранен етап на гръцката колонизация
в Евксинския Понт.

Тогава възникнали колонии първо по южния, а след това и по северния бряг на Понта. Според повечето изследователи този първи етап на гръцката колонизация датира от началото на VII в. пр. н. е.
Най-активна колонизаторска политика по бреговете на Черно море е тази на йонийският град Милет, също Клазомене и островите Самос, Хиос и др.

Основаните още през този период колонии свидетелствуват по неоспорим начин, че гърците и главно милетците гърци били запознати от по-рано със значителните природни и други богатства на земите около басейна на Черно море, както и с материалните блага на самото Черно море.

Вторият етап от милетската колонизация по черноморските брегове се датира към средата средата и втората половина на VII в. пр. н. е.

Тогава Милет положил основите на своите колонии първо по западния, а после и по източния бряг на Понта.

Третият етап от колонизацията по бреговете на Черно море е свързан само с неговият западен бряг.

Този етап се нарича мегарски. Той се датира през втората половина и края на VI в. пр. н.е. В отделни случаи мегарски преселници, идващи от вече създадени по южния бряг на Понта колонии, продължавали да основават свои колонии дори до 20-те години на V в. пр н.е.

Милет(гръцки, Militos) изпреварил с
колонизационната си дейност Мегара с повече от един век. Той бил тласкан от постоянно растящите нужди от зърнени храни, риба, месо, пчелен мед и др. за своето население, което преди Гръко-персийските войни се увеличило бързо.
Суровините на Тракия, особено металите, ленът, конопът, дървеният материал, дървените въглища, смолата, восъкът и др., имали първостепенно значение за снабдяването и поддържането на високо развитите занаяти в Милет – тъкачеството, корабостроителството, общото строителство, производството на дървена и метална покъщнина и др.

Търговските фактории, основани от Милет по черноморското крайбрежие, прераснали по-късно в градове.
Те са: Истрос (на плиткия залив Синое, южно от Дунавската делта), Томи (дн. Кюстенджа), Круной (по-късно Дионисополис при днешен Балчик), Одесос (дн. Варна), Аполония (по-късно Созопол).
От своя страна по-късно аполонийците основават Анхиалос (Поморие). Мегара основава Месамбрия (дн. Несебър) и Калатис (южно от Кюстенджа).

През VII в. пр. н. е. Милет бил по-голям и по-напреднал полис от Мегара, не само в икономическо, но и в културно отношение. В почти всички случаи на своята колонизационна дейност Милет основал своите колонии, отделяйки както ойкисти, т.е. предводители на група колонисти, така и преселнически групи направо от своето население, докато Мегара участвала индиректно в колонизацията на бреговете на Черно море, чрез своите колонии на егейския и пропонтийския бряг – Хераклея понтийска, Калхедон и Бизантион.

Те били истинските основатели на мегарските колонии по тракийския бряг на Черно море. Тяхната икономика, като по малки центрове от Милет била значително по едностранчиво развита в сравнение с тази на големият йонийски център. Тя била свързана предимно със селското стопанство и занаяти свързани с риболова, а търговията оставала на второ място.

Характерна черта на гръцката колонизация по бреговете на западния Понт е, че при тази колонизация се набелязва макар и по-трудно доловимо, отколкото по егейския и пропонтийския бряг на Тракия, съревнование между градовете-метрополии.
През вторият етап на колонизация и аспектите му свързани основно със западния бряг на Черно море, Милет е без съперник. Едва през третия етап, когато Милет, който след 546 г. пр. н. е. попада заедно с Лидия под персийска опека и не е в състояние да развива свободно колонизационната си политика, мегарските преселници от Бизантион, Калхедон и Хераклея понтийска, получават възможност да основат свои колонии по западния бряг на Понта.

Гръцката колонизация по западния бряг на Понта се отлича от тази по брега на Егея и Пропонтида с това, че колониите по Черно море не са имали враждебно отношение спрямо себе си от страна на местните тракийски племена.

Тези особености на гръцката колонизация по тракийският бряг на Черно море е причините за нея спомагат за изследването на обширният ареал на който се е простряла дейността на гръцките мореплавателии колонисти.

Паметниците на културата останали в колониите по западният бряг на Черно море свидетелствуват за икономическите, политическите и етнокултурните връзки между два от основните етноси населявали нашите земи през древността – този на траките и на гърците.

Наличието на гръцки градове, по тракийския бряг на Черно море, доказва съществуването на богатствата му и ,че живият интерес на най-добрите мореплаватели на онова време към този бряг е бил основателен.
цитирай
8. lasaro - Може ли да напишеш само с две изре...
20.04.2013 11:41
Може ли да напишеш само с две изречения

кои са кимерийците
кога са живели
къде са живели
интересувам се много от история, но за тях не се пише особено
напиши го тук съвсем ясно и просто
цитирай
9. letopisec - 8. lasaro
20.04.2013 12:03
Кимерийците за първи път са посочени в клинописните източници по време на царуването на Саргон II (719-705 г. пр. н.е.). След това те са действали в ограничена зона на юг от Кавказ, в рамките на северните граници на Урарту [9]. От началото на 670-те са известни на границите на Асирия едновременно и на изток (в Иран), и на север (Урарту), и на запад (най-вече в района на Киликия / Хилакку). Но те никъде не са обитавали толкова продължително, колкото на западните граници на Асирия. Четири десетилетия кимерийците са тревожили Асирия и нейните съседи в региона. Съюзници на кимерийците в анти-асирийските атаки тук са били мушките, фригийците и владетелите на Табала и Киликия. В 679/8 г. пр.н.е. кимерийците са победени в Хубишне, област в Киликия: завладяването на района на Киликия било част от военните действия на Асархадон по западната граница на асирийската държава [10]. Около 675 г., кимерийците в съюз с фригийците и бившия владетел на Мелида (област източно от Табала в Кападокия, в района на съвременна Малатия) Мугаллу застрашили Мелида, която очевидно наскоро минала под контрола на Асирия [11]. Около 670 г. пр.н.е. кимерийците съвместно с урартите заплашват господството на асирийците в Шубра, западно от езерото Ван [12]. След това кимерийците се преместват в Мала Азия. В продължение на десет години Асирия получава почивка, въпреки че все още се интересува от кимерийците. Тяхната атака над Лидия, предизвиква най-малко две посолства в 667 и 666/5 години на Гиг до Ашшурабанапалу и признаване от Лидия на васална зависимост от Асирия в замяна за помощ [13]. В какво се е изразявала помощта на Асирия е неизвестно, но между 665 и 660 години в асирийските анали са записани победа на Гиг над кимерийците [14]. Отхвърлени от Лидия, кимерийците отново застрашават Асирия и очевидно дори превземат част от владенията й, което следва от писмо на един астролог Аккуллану до асирийския цар в 657 г. Това писмо описва една уникална ситуация за Асирия, когато (по мнението на астролога) кимерийците са признати за Велика сила (kissutu), макар и временно. Такова признание означава, че кимерийците са завладяли територии, които Асирия считала за собствени [15]. Според С. Парполи, както отбелязва А.И. Иванчик, това може да се отнася за част от Сирия или провинция Куе [16]. Но не е изключено, това да е била вече подложената на кимерийско нападение област Мелида в Кападокия. Точно Кападокия е нарича по-късно от арменците – Gamirk [17]. Във всеки случай, тъй като кимерийският цар притежава, според писмото на астролога, титлата “sar kissati” ("цар на вселената"), е неизбежно заключението, че му е принадлежала една определена част от асирийските владения. Очевидно, тези земи Асирия така и не си е върнала. Понякога за пораженията на Асирия може да се разбере, когато тя съобщава в аналите си за военен реванш. В този случай, не са налични съобщения за него. Напротив, в последните две издания на аналите IT и H, съставени съответно в 640 и 639 години, се съобщава, че кимерийският цар Дугдамми, който се намирал в трудно положение " назад ... се върна в страната си " или " армията си и лагера си, той оттеглил в града Харцалас" (местоположение на този град не е известно)[18]. В този случай, както изглежда, именно от тази територия кимерийците отново нахлуват в Лидия през 644 г. пр. н. е., за да си отмъстят - убиват Гиг и опустошават Лидия[19]. През 641 г. пр. н.е. ново стълкновение между кимерийците и Асирия завършило със смъртта на кимерийския цар Дугдамми [20]. След смъртта му, нападенията на кимерийците по асирийската граница продължили още известно време, но без да са имали успехи. За изчезване на кимерийците съобщава само античната традиция (Херодот, I.16) [21].
цитирай
10. lasaro - Много благодаря!
20.04.2013 12:45
Много благодаря!
цитирай
11. shtaparov - Всъщност...
20.04.2013 13:19
Всъщност според картата излиза,че така е наричан делът на Черно море,разроложен между Керч и Синопе,от двете страни на Кавказ.
цитирай
12. leonleonovpom - Летописец Утигур и Кутригур са л...
20.04.2013 20:19
Летописец Утигур и Кутригур са легенда еквивалентна на тази, да не разбере Аристотел за гръцката азбука, че е съчинена на Олимп, на Митика. Все пак ти благодаря, ти няма да го направиш, че обърна внимание на насочването ми. Все пак, как мислищ, от кимерите ли идва названието хуни. Ако се вярва на Прокопий, да, но на мен ми е по-интересно какво е твоето мнение, но не на база, кой какво е написал или сънувал , или получил просветление. След като си прочел толкова много автори , ти до какъв извод си достигнал.
Не се сърди, все пак работя върху рейтинга ти и не се заяждам , нито пък те унижавам. Имам особено мнение по въпроса, най вече по отношение авторите, не кимерите, затова се интересувам
цитирай
13. aristotelis - Утигур и Кутригур са легенда еквивалентна на тази, да не разбере Аристотел за гръцката азбука, че е съчинена на Олимп, на Митика.
21.04.2013 11:33
Български извори за произхода на българите.
Средновековие : Създаване и укрепване на

българската държава на Балканския полуостров

(681-803)

Автор RValtcheva
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view

Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ).
Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.


Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите.
Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват.

Славяни. Произход. Славяните спадат към индоевропейската езикова и етническа общност. През I хил пр. Хр. Те населявали земите на север от Карпатите, Балтийско море и реките Днестър, Днепър и Одер. Сведения за тях има в “История” на Херодот. По расов тип и начин на живот римският историк Тацит ги нарича венеди и ги причислява към германците, защото били уседнали, строели жилища, били добре въоръжени, занимавали са се със земеделие и животновъдство. По време на Великото преселение на народите IV – VII в. славяните започнали да напускат заеманите от тях територии и се оформили три племенни групи : венеди – западна, анти – източна и славини - южна. До края на V в. славините населили териториите северно от р.Дунав (Панония и Дакия). Така те влезнали в непосредствен контакт с римско – византийската цивилизация, която оказала значително внимание върху тяхното развитие.
цитирай
14. aristotelis - leonleonovpomvski.....да не разбере Аристотел за гръцката азбука, че е съчинена на Олимп, на Митика.
21.04.2013 11:36
leonleonovpomvski, 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация!
Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език
Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
15. get - - Милчев, пак обърка хроноса и топоса ! - авнимателно ли си чел епископ Исидор(о) ...
21.04.2013 17:16
... от Севиля (?) - на който испанците са напаснали "географското" му описание в/у КАРТОГРАФСКОТО изобрежание по Птолемей ?

- Милчев, да си чел случайно "HISTORIA GOTHORUM" в която:
А) "В година XII-та до до установяване на ерата, когато Гней Помпей и Юлий Цезар наченали гражданска война за власт, готите отишли в Тесалия на помощ на Гней Помпей против Цезар".
ЗАБЕЛЕЖКА: Г. Помпей и Ю. Цезар - водят битката при Фарсала(Тесалия) през 48 г. пр.н.е. (!)
Отново от "История на готите"
Б) Готите произхождат от Магог, Яфетов син, и се считат за един род със скитите. Ето защо, те не се различават в наименованията им: едната буква се променя, другата исчезва – и от ‘Getae’ получаваме ‘Scythae’.
Те били обитатели на заснежените върхове в запада и живеели на планинските склонове заедно с други народи.
Изпъдени от своите земи, от нашествието на хуните, те пресекли Дунав и се отдали на римляните."

- За това чужди и наши историци, казват че е невярно(анахронизъм) - но като гледам, си типосал карта(която не е от времето на Исидор - а поне осем века по-късна) в доказателство за "кимерийско море" ? - И аз казвам - Картата е резултат от "анахронизма" на Исидор, който твърди примерно, ме готите са се породили някъде около ... Карпатите !?

- Предполагам, че и Аристотетелчо ще ме подкрепи, като истински "припонтиец", щот той е от МиЛЛиет, което в съвременният турски означава "Народ". Демек :)) турски - Значи(на бг.) гръцко-милетските преселници, основали колонии по черноморието - може да се окажат с джинс(род) подобен на същият "миллиет" от съвременна Турция !! :)):)) ... Сега очаквам, граф Атил бей бУлгарски - да сложи "точка" на спора ??! :))
цитирай
16. letopisec - 15. get
22.04.2013 13:21
Остана да коментираш и Павел Орозий, дето пише, че гети и готи са едно и също, но за Кимерийско море, според теб, сигурно лъже :-))))
цитирай
17. sandlih - Поради что се срамиш .. и си се прекръстил
22.04.2013 14:52
„Две хиляди години преди появата на боговете на Олимп, преди Атина, Спарта и Троя да бъдат построени, преди раждането на Омир, Сократ и Аристотел в земите на днешна България, Румъния и Молдова, около делтата на р. Дунав се е зародила културата на съвременна Европа.
Tова стана ясно миналия месец, когато в сградата на Института за изучаване на историята на древния свят, към Университета на Ню Йорк, бе открита археологическата изложба “Изгубеният свят на стара Европа”. Той е процъфтявал в Дунавската равнина от 5000 до 3500 г. пр. Хр. Освен антични скулптури, тотеми, керамика и предмети от бита, открити в земите около Дунав, изложбата представи част от най-старото златно съкровище в света, намерено във Варненския некропол.
Жената, заела се да докаже на света, че не в земите на антична Гърция е покълнала европейската цивилизация, а на териториите на съвременна България, е Шелби Уайт. Г-жа Уайт е член на борда на директорите на музей “Метрополитън” и на управителния съвет на фондацията “Леон Леви”. За дарителската й дейност в сферата на образованието и изкуството през 2007 г. сп. “Бизнесуик” я нареди сред най-щедрите меценати в Америка.
Г-жа Уайт се занимава и с изследователска работа. Покойният й съпруг Леон Леви беше един от най-успешните инвеститори в историята на Уолстрийт. Сп. “Форбс” го описва като “инвестиционен гений”, който е дарил огромна част от богатството си за археологически разкопки и изследвания на древния свят. След смъртта си през 2003 г. Леви оставил състояние от $ 1 млрд.
С милиардерката Шелби Уайт разговаря Симеон ГАСПАРОВ - специално за "Труд" от ЧИКАГО:
- Г-жо Уайт, каква е целта на изложбата, посветена на изгубения свят на стара Европа?
- Чрез тази изложба се опитваме да запълним една празнота в изучаването на историята на древния свят, където след древна Месопотамия се преминаваше веднага към изучаването на древна Гърция и се пропускаше да се спомене за цивилизацията на стара Европа. А тя е процъфтявала по земите на река Дунав хилядолетия преди древногръцката цивилизация.
- Досега се смяташе, че в древна Гърция се е зародила европейската цивилизация. С изложбата, която представяте в Ню Йорк, се опитвате да докажете нещо доста интересно - че това се е случило на територията на днешна България и Румъния. Какви очаквате да бъдат реакциите на специалистите?
- Надявам се, че ще успеем да го докажем. Интересното е, че споменавате Гърция, защото след като завърши представянето на изложбата в Ню Йорк, ние ще я покажем отново... в Атина. Там ще питам гърците: “Къде бяхте, та се забавихте толкова дълго време?” Цикладската цивилизация (на Цикладските о-ви в Егейско море - б. а.)е завършила първия етап от развитието си преди 3000 г. А по това време на север, край Дунав, вече е съществувала тази прекрасна цивилизация.
- Един от най-интересните предмети в изложбата, е най-старото златно съкровище, намерено в България. Имахте ли проблеми с представянето му в Ню Йорк?
- Притеснявахме се, защото, за да подготвим нюйоркската изложба, трябваше да водим преговори с няколко различни държави, но всички хора, с които работехме в България, ни оказаха безценна помощ. Много сме благодарни на служителите от Националния исторически музей в България, на тяхната щедрост и съпричастност към идеята по организирането на изложбата.
- Какво знаете за България?
- Бях в България преди около 3 години с моето семейство и това беше едно от най-прекрасните ни изживявания.
- С какво ще запомните страната ни?
- Влюбих се в страната и в музеите ви. Очарована съм и от Националния исторически музей. Всички хора, с които се срещнахме в България, бяха много добронамерени и гостоприемни. Също така ще я запомня с прекрасната природа. В югозападната част на страната открих най-прекрасното място за разходка сред природата, на което някога съм била. От градовете, много ми хареса Мелник. Така че още от сега мога да ви кажа, че планирам скоро да дойда пак.”
Всъщност и по гръцките земи си има неолитна култура. От VІІ хилядолетие, също както и у нас. Проблемът е в ограниченото мислене на целия свят: от Ренесанса насам в представите на хората историята на културния свъмремененсвят започва от Гърция. Традицията е толкова силна, че дори и археологическите открития от последните два века не са сложили Гърция там, кодето й е мястото - не в началото на цивилизацията, а доста по-късно. Другият проблем е със заварената пелазгийска култура. Както се вижда от онази статия в Интернет, гърците вече започват да се замислят за пелазгийските си "варварски" корени. Започват да си признават, че не са дошли на празно място.”
цитирай
18. sandlih - Поради что се срамиш .. и си се прекръстил и погръкоманил
22.04.2013 14:58
"РЕЧ ПРОТИВ ЕЛИНИТЕ" Титиан Асириец

1.Не бъдете, елини, враждебно разположени към варварите и не хранете ненавист към тяхните учения. Защото кое от вашите учереждения е получило начало не от варварите ли? Най-славните от телмисяните изобретели изкуство да предсказват по сънищата; карите - изкуството да предузнават по звездите , фригите и най-древните от исаврите по полета на птиците, кипърците по вътрешностите на жертваните животни. Астрономията са изнамерили вавилоните, магията персите, геометрията египтяните, писмеността Финикийците. Затова престанете да наричате свои изобретения това, което сте приели от другите". Орфей ви е научил на поезия и пеене; той пък е, въвел у вас посвещението в тайнствата. Тосканите (етруските.) изобретили пластиката; чрез летописите египтяните са ви научили да съставяте историята. А от Марсия и Олимп вие сте приели изкуството да свирите на флейта: те двамата са фриги, двамата от заселниците, открили,хармонията на звуците на този инструмент. Тирсените изобретили свиренето на тръба, циклопите (тракийско племе) обработването на медта; да пишат писма измислила, по свидетелството на Хеланик, жената, някога бивша царица на персите, чието име било Атосса.
И така, оставете това високомерие и не се хвалете със своето красноречие; вие, когато сами хвалите себе си, използвате пристрастни- защитници. Необходимо е, за тези, които приписват на себе си подобна слава, ако те са толкова мъдри, да са чакали свидетелствата от други, и да биха били съгласни между себе си и в произношението на думите. А само у вас самите се употребява в разговори не една и съща реч: не е едно и също наречието у дорийците и атиците, и еолийците не говорят така, както йонийците (по-голямата част от тях са траки пеласги). Какво тогава разногласие съществува между тези, у които не би следвало това да бъде, то аз не мога да реша, кого съм длъжен да наричам елин.
27.Диагор бил атинянин, но вие го наказахте за това, че се подигравал над атинските тайнства; и, единствено четете неговите фригийски книги,... " * в скобите е за информация на четящите
цитирай
19. get - - Дай да видя ИЗТОЧНИКА от който ми сочиш за "кимерийско море" ?
22.04.2013 15:20
letopisec написа:
Остана да коментираш и Павел Орозий, дето пише, че гети и готи са едно и също, но за Кимерийско море, според теб, сигурно лъже :-))))


- Както виждам, не си усетил иронията ? - само коментирам, че за повечето историци с диплом и титла - дон Исидоро не е достатъчно обективен, като автор - Така че ?
- Дай да прочетем, при колко автора(източника) го има това "море" ?


@ 17 - 18. sandlih: Чел, знам и не оспорвам написаното то вас !
- Оспорвам методите на Милчев, който (потретям) се е вторачил единствено и само в "кимерийците и от тях не вижда множеството близки етносно, културно и езиково народи в малоазийско-черноморският ареал ?!
цитирай
20. sandlih - 19. get > Този текст по никакъв ...
22.04.2013 16:45
19. get > Този текст по никакъв начин не е предназначен за Вас, а за един гръкоман от гърчеещите се, за които без да познават историческите факти, преди два века Св. Паисий е написал тези слова "... поради что се срамиш..."
цитирай
21. voulgaros - ЕИ САНДАЛ---ПЕЛАЗГИТЕ СА МИТОЛ...
22.04.2013 18:01
ЕИ САНДАЛ---ПЕЛАЗГИТЕ СА МИТОЛОГИЧНО ПЛЕМЕ,КОЕТО Е БИЛО АССИМИЛИРАНО ОТ НАС ГЪРЦИТЕ...КРЪВТА НА ТОВА ПЛЕМЕ СЕ Е ВЛЯЛА В НАС ГЪРЦИТЕ..

ПЕЛАЗГИТЕ СА БИЛИ СЛАБАЦИ, И СА ИЗЧЕЗНАЛИ.

КАКВИ ТРАКИ. КАКВИ ВУЛГАРИ.... ПЕЛАЗГИТЕ ОЩЕ НЕ Е ДОКАЗАНИ И НЕ СЕ ЗНАЕ ДОРИ КАКВИ СА БИЛЕ --ИЗОЛАТИ КАТО БАСКИТЕ ИЛИ ДРУГО.

КАДЕ ГИ НАЧИСЛЯВАШ ПРИ ТЕЗИ МРЪСНИ ПРОСТИ СЛАБИ ТРАКИ.

ЕЛЕ ПЪК ОЩЕ МАЛКО ЩЕ КАЖЕШ ЧЕ СА БИЛЕ И ВУЛГАРИ...А БРЕ, ВУЛГАР НЕДОНОСЕН.
цитирай
22. get - - Е тук, вече прекали !
22.04.2013 20:12
voulgaros написа:
...
КАКВИ ТРАКИ. КАКВИ ВУЛГАРИ.... ПЕЛАЗГИТЕ ОЩЕ НЕ Е ДОКАЗАНИ И НЕ СЕ ЗНАЕ ДОРИ КАКВИ СА БИЛЕ
...

Страбон, География- V. 5, 2 -4 – Пелазгите обитаваха територията на цяла Гърция

Страбон, География- V 5. 2 – Пелазгите са автохтонно население на Аркадия

Страбон, География- V 5. 2. 4 – племената на Епир носеха името пелазгийски

Плиний, Естествена История - IV.III. 8-IV- Старото име на Пелопонес бе Пеласгия
voulgaros написа:

ИЗОЛАТИ КАТО БАСКИТЕ ИЛИ ДРУГО.

Страбон, География- VII. 7.1 – Атика принадлежеше някога на тракте

Страбон, География- VII. 7.1- В древността цяла Гърция бе населена с варвари

Херодот, История II- 56 – В древността Гърция носеше името Пеласгия !

- Това на първо време - мога да ти изкарам още три пъти по толкова примери, по въпроса !
цитирай
23. aristotelis - Пътеводител на междугалактическия свиркаджия
23.04.2013 10:38
sandlih - get свиркаджия. Човек, който обича да лапа пишки! Мани го тоя свиркаджия!
цитирай
24. leonleonovpom - Летописецо, ако това земно кълбо в ...
23.04.2013 15:47
Летописецо, ако това земно кълбо в началото наистина е карта на Исидор Севилски, хайде да не се впускам в други стряскащи подробности, надписът, който е на латински се чете-Маре Цимерикум. Та в същност става дума за цимери. Ако пък твърдиш ,че е на италиански, тогава става дума за чимери. Зашо ли имам съмнения, че това е с около хилада години/ След Магелан/ в най-добрия случай преправяно творение?! И на латински, и на италиански има начини да се изписва К. Или те са ги наричали другояче?
Въпросът си задавам коректно. След като държиш да ме титуловаш, аз пък държа да не е избирателно. Пълното е д-р инж.Та избирай или име, или посоченото от мен.
Да се върнем на въпроса. Защитавал си дисертация. Такива хлъзгави отговори, целящи да представят в смешно положение задаващите въпроси, както практикуваш в последно време спрямо мен, въпреки уточненията, че не визирам теб , а източниците ти, вероятно знаеш до какво водят.В най-добрия случай до празна бюлетина, но най-често до НЕ
цитирай
25. leonleonovpom - Всъщност, сега забелязах итали...
23.04.2013 15:57
Всъщност , сега забелязах италианския надпис в горния десен ъгъл - mappa mondi , който озночова карта на земно полукълбо. Браво на този Исидор, напразно се е лутал Магелан, трябвало е само да разтвори картата, сигурно Исидор има и другото полукълбо
цитирай
26. leonleonovpom - Защо Исидор Севилски, на картата в ...
23.04.2013 16:10
Защо Исидор Севилски, на картата в ляво горе пише Изидор Испански?! Е, Севиля е в Испания, но откъде идва уточнението?
цитирай
27. letopisec - Милчев, внимавай как ми отговаряш, ...
23.04.2013 16:54
Милчев, внимавай как ми отговаряш, ... (ново)
Милчев, внимавай как ми отговаряш, бъркаш ме с някой, да не ти стана постоянен рецензент. Много неща издишат в древните творения, затова трябва много внимателно да се борави с тях. Ако искаш отговори ми със съобщение, да не става цирк, но не се опитвай да ме правиш смешен. Тези, който ме ценят не са и помисляли, останалите ме помнят цял живот
Изпратено: 16:05 От: leonleonovpom
цитирай
28. letopisec - Инж. Симеонов, оня ден ме заплашва ...
23.04.2013 16:55
Инж. Симеонов, оня ден ме заплашва спароток, днес Вие....не Ви ли стана навик, Чичиковци от "Мъртви души" на Гогол ???
цитирай
29. get - - Това го могат и са го правели само "данайците" - да ти обясня ли, кой е открил "секса" ?
23.04.2013 20:26
aristotelis написа:
sandlih - get свиркаджия. Човек, който обича да лапа пишки! Мани го тоя свиркаджия!


- А относно, данайците ПРЕДЦИ НА ГЪРЦИТЕ, има толкова изписано ?? :)) !! - като най-близки до тях явно са лакедемонците, известни с хомосексуализма си ... но ето един цитат, да не кажете, този си измисля:
„Метафората за "гръцка любов", се появява на границата между архаичният и класическият период, с което се отбелязват едни естетично-интелектуални и явяващи се измежду, най-доминиращите за времето, концепции ”
По Alastair J.L. Blanshard, "Greek Love," in Sex: Vice and Love from Antiquity to Modernity" - (Wiley-Blackwell, 2010)

- А относно, гръцката култура и превъзходство им над останалите народи ? - да прочетем, какво пише George G. M. James в книгата "Откраднатото наследство"(Stolen Legacy):
Терминът "гръцка философия" е неверен, защото такава философия не съществува.
Тя е копие на религиозната система на древен Египет, наречена Мистерии.
От 6 в. пр. Хр. до смъртта на Аристотел през 332 г. пр. Хр. гърците правят всичко възможно, за да изучат египетската култура от египетските жреци.
След нашествието на Александър Велики, царските храмове и библиотеки са ограбени и школата на Аристотел превръща библиотеката в Александрия в свой изследователски център.
Тогава на Аристотел са приписани голям брой книги - толкова много, че е физически невъзможно да бъдат съчинени от един човек за времето на един човешки живот.
Историята на гръцката философия е съчинена от школата на Аристотел.

- Разбра ли "свиркаджио" с маниакално чувство за величие ?!

А защо толкова се стемят и крадат от Египет - Ами защото са бедните им роднини ?!
- За което съдим от:
1. Херодот IV-189 - Гръцката дреха аегис е африканска по произход.
2. Херодот - "Облеклото и егидата (щита) на изображенията на Атина гърците са взели от либийците. Само че либийската дреха е от кожи, а висулките са от ленти, вместо змии - останалото е същото."
- Какво да говорим, още ?
цитирай
30. leonleonovpom - Милчев погрешно изпратих комен...
23.04.2013 21:22
Милчев погрешно изпратих коментара си в друг твой материал. Защо приемаш вероятността да ти стана рецензент за някаква заплаха?! Редно е да те информирам, като не си съгласен, оттеглям се.
Разгледай внимателно картите, имаш претенции, че много четеш и вероятно ще разбереш, че това чудо няма как да е правено преди 1521 г, като базисна дата, а сигурно е е и 1 век след това
Наричаш ме с едно от най големите изобретения на великите депутати -смешник, правиш сравнения с Чичиков, но аз не съм бил нито статски съветник, нито депутат и когато изявявам желание да рецензирам това, което правиш публично достояние, викаш анкетна комисия, че те заплашват. Ами аз ще я направя професионално, съвсем скромно, правил съм стотици рецензии. Но като те заплашват рецензиите ми, в името на добрите взаимоотношения няма да го правя. Още повече без твое съгласие и заплаха на личността ти
цитирай
31. letopisec - 30. leonleonovpom
24.04.2013 09:27
Инж. Симеонов, картата, независимо кога е правена, се потвърждава и от Павел Орозий, летописец от ІV в. от н.е., който също дава сведение за кимерийско море...:-))))
цитирай
32. leonleonovpom - ДОБРЕ МИЛЧЕВ, ПРИЕМАМ ГО КАТО ЗНАК, ...
24.04.2013 14:11
ДОБРЕ МИЛЧЕВ, ПРИЕМАМ ГО КАТО ЗНАК, ЧЕ СЪОБЩЕНИЕТО МИ ВЕЧЕ НЕ ГО ТЪЛКУВАШ КАТО ЗАПЛАХА.Защото евентуално рецензиране не представлява някаква заплаха. Плюс това аз искам и съгласие, при такова условие.
Сега с инженера/ изтълкувано означава изобретател/ , обръщай се на име- Симеонов, дори Иван, както казва Карнеги името на човека е това, което дразни най-приятно ухото.
Съжалявам, че съобщението ми е изтълкувано като заплаха
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485010
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ