Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2013 10:05 - Еврейски извори за произхода на българите.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 40781 Коментари: 51 Гласове:
5

Последна промяна: 18.06.2013 11:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Еврейско-хазарските писма от Х в. между хазарския цар Йосиф и андалузкият евреин  министър Хасдай ибн Шафрут.

Кембриджкият документ от Х в.

Книга на Йосипон (Сефер Йосейфон) от Х в.

Киевското писмо от Х в.

image
Книга на Йосипон

imageThe Kievan Letter scan in the Cambridge University Library 
В Киевското писмо от Х в. се споменават Кубар, Сувар, Мен (Имен), Гостун, Кубан...



Въведение:

Произходът на хазарите е още по-объркан, отколкото този на българите… Така бих перифразирал изречението на А.П.Новоселцев: „Произхождение хазар еще менее ясно, чем булгар.“ (Хазарское государство и его роль в истории восточной Европы и Кавказа, гл. 3, 3).

imageХазарски воин. Реконструкция на Норман Финкелщейн

Арабоезичният географ, пътешественик и историк от Х в. ал-Мас`уди (творил между 943 и 947 г.г.) посочва името „sabir като присъщо на хазарите, които по персийски са наричани „kazaran“.

Днес, по-голямата част от изследователите възприемат сведението на Приск Панийски, че савирите пристигат на северен Кавказ  ок. 463 г., подгонени от аварите. Следователно е логично, ако се следва сведението на Приск, който умира ок. 472 г., да се допусне, както прави О. Прицак, че савирите идват от Централна Азия и са тюрки.

Проблемът е обаче по-сложен.

Първо, името „Савир/Сувар“ е известно сред хуните много преди 463 г., така напр. един от охранителите хуни на византийския префект Евтропий след 395 г. се казва Сувармахи. За него пише Евнапий във фр.77 : „Сувармахи (Σuβαρμάχιος), началника на телохранителите, повече от който и да е, бил верен на Евтропий.“ Очевидно този хун е бил телохранител и преди 395 г., когато префект на Ориента е бил Руфин, за който се знае, че е разчитал на хуни, за да опази живота си от готските агенти на Стилихон.

Второ, действително към 463 г. прототюркски племена нахлуват в северен Кавказ, идвайки от изток по северното крайбрежие на Каспийско море, и точно тези племена, са преносители на чувашкия език.

Проблемът е, че не е допусната хипотезата, че тези прототюрки очевидно са получили името „савири“ като външно название и то става техен нов етикон. През следващия VІ в. византийските писатели ги знаят вече не само като „савири“, но и като „хуни-савири“.

Тоест, около 463 г. за първи път на запад от Волга в Предкавказието е навлязло значимо число чувашо-езиково население, чийто език е от тюркското езиково семейство, но е бил непонятен за каганатските тюрки, които идват век по-късно (средата на VІ в.) в Предкавказието и донасят името „тюрк“ в региона.

Арабоезичните средновековни историци, като Ибн ал-Факих и Ибн Рушдъ разграничават хазари от тюрки. Ал-Истахри пише, че езика на хазарите се различава от езика на тюрките и на персите. Ибн Хаукал, който е пребивавал по бреговете на Каспийско море около 968/969 г.г. и черпи информация от бежанци хазари, допълна ал-Истахри, пишейки, че езика на хазарите е един и същ с този на българите, а езика на буртасите е различен, а така също допълва, че езика на русите не прилича нито на езика на хазарите, нито на езика на буртасите.

Тоест, видно е, че „чувашо-езичието“ след българите е феномен след 463 г. и в никакъв случай не решава априори въпросът, че българи и хуни изконно са говорили на онзи език, наследник на който е чувашкия (?).

  Древността на името „субар“ произхожда още от ІІІ-ІІ хилядолетие пр.н.е., когато акадци и шумери са наричали страната на хуритите именно „Субар“. Навярно причината за това име на хурито-митаните, е теофорна.

image

През ХІІ век от н.е. един от най-образованите учени на епохата Моше бен Маймон (известен като Маймонид, 1135-1204) написва своята знаменита книга „Пътеводителя на колебаещите се”, в която съобщава, че когато Авраам живеел в Харан, съществувала „световна религия”, която почитала езическото божество „Sabier” (т. е. Субар).

Бог Куар е засвидетелствуван в урартския божествен пантеон, наред с Халди/Коледа…  Арменският късно-античен историк Мовсес Калакантуаци, директно пише в своята "История на Алуянк", че хуните почитан ...бог Куар...

Трактатът от Х век на византийският император Константин Багрянородни „За устройство на империята” е предшестван от мащабна работа на цял екип от историци, които подготвят и преписват стари ръкориси и архиви, а специални съгледвачите носят съвременна информация.

 Трудът е замислен като своеобразна енциклопедия от различни познания, в това число и религиозни.

 Авторът-василевс решава да прояви компетентност и тълкува ислямския призив „Аллах Акбар” по оригинален начин. Той пише: ”Те се молят на звездата на Афродита, която наричат Кубар и изричат възгласа  „Алла уа Кубар”, което означава: ”Бог и Афродита”. Защото „бога” те обозначават с думата „Алла”, а „уа” употребяват вместо съюза „и”, „Кубар” пък наричат „звезда” и заради това говорят „ Алла уа Кубар””. Това учение, според автора, се простирало на „р. Ефрат”.

image

Няма съмнение, че Багрянородни е сбъркал древното анатолийско божество Кубар със семитската дума „акбар” (велик) и така е приписал на исляма несъществуващ култ.

По-интересно е, че сред античните извори, които е чел при подготовката на трактата си, явно е имало и такъв, който повествовува за древното анатолийско езическо божество Кубар, което явно древните гърци са отъждествявали очевидно със своята Афродита.

И така, видно е че култа към Куар/Кубар/Сувар има дълга предистория и е жив сред хуните дори към VІІ в. от н.е. Тоест, предположението ни, че подгонените от аварите на запад към 463 г. чувашо-говорящи прототюрки, са получили външно название от българите „савири“, се изяснява от един пасаж в „Барадж тарих“, даващ сведение, че думата „савир“ е имала и още едно, освен теофорното значение, а именно „приятели“…

Дали савирите, т.е. наречените така бежанци, са били „приятели“ , се изяснява от един пасаж в „Свидас“, от който става ясно, че българите, за да ги защитят, са воювали срещу аварите…(В Свидас под думата Άβαpις е поместен следния разказ: τι τος ’Αβάρεις ο Βούλγαροι κατ κράτος ρδην φάνησαν, τι οί ’Αβάρεις ξήλασαν Σαβίνωρας, μετανάσται. γενόμενοι π θνν οκούντων μν τν παρωκεανΐτιν κτν [τν δ χώραν πολιπόντων δι τ ξ ναχύσεως τοΰ κεανοΰ μιχλδες γινόμενον, κα γρυπν δ πλθος ναφανν· περ ν λόγος, μ πρότερον παύσασθαι, πρν βορν ποιήσασθαι τ τν νθρώπων γένος. δι δ π τνδε λαυνόμενοι τν δεινν, τοΐς πλησιοχώροις νέβαλον, κα τν πιόντων δυναττέρων ντων ο τν φοδον (Nieb. οχ) φιστάμενοι μετανίσταντο.] σπερ κα ο Σαράγουροι λαθέντες κατ ζήτησιν γς πρς τοΐς ’Ακατίροις Οννοις γένοντο..... Τоест, „Българите нанесоха поражение на аварите, които изгонили савинарите, понеже сами били прогонени от народите, живеещи на брега на Океана (те пък напуснали своята страна по причина на облаците, надигащи се от приливите на Океана и от появилото се множество грифони: разпрострял се слух, че грифоните няма да изчезнат докато не унищожат целият човешки род. Аварите, подгонени от тези бедствия, нападнали на своите съседи, които пък не били в състояние да ги възпрат и се преселили в други страни). По този начин и сарагурите, притеснени от други народи, отишли при уните-акатири и им поискали земя”).

+ Κανα συβιγι Ωμου[ρτ]αγ
ω Νεγαβον[αη]ς ο ζερα ταρ-
κανος θρ[επτος] ανθροπος
μου εγενετο [κε α]πελθον [ις]
το φουσατον επνηγην ισ τη[ν]
Τησαν τον ποταμον ητο δε
γενεας Κουβιαρης
----
+ Кана субиги Омуртаг
Негавон зера тарканът
беше мой хранен човек
като отиде във войската
се удави в река Тиса
той беше от рода Кубиар


След тези уточнения, можем да преминем към „Кембриджкият документ“ от Х в., в който образован хазарин дава следното сведение: „Името на нашата родина, така както го намерихме в книгите, е  Ар-к-нус, а името на столицата днес на нашето царство е Козар“.  През 1932 г. Коковцев отхвърля достоверността на това сведение, сочейки, че хазарската столица се казва Итил. Но Новоселцев през втората половина на ХХ в. изкара арабоезични сведения, че вътре в Итил, царския квартал действително се е наричал Хазаран. Сведението на Кембриджкият документ го има и в „Книгата на Йосипон“ (VІ, 56, с. 872, изданието на Breithaupt  ), където се говори за народа Urganus ( Орган се казва и чичото на Кубрат – бел. Кирил Милчев), който живеел в съседство с аланите. По времето на Ал. Македонски именно Urganus помогнали на аланите, които били заключени около Дербент от Александър (Да припомним, че според грузинското съчинение от V в. მოქცევაი ქართლისაი "Мокцевай Картлисай", само бундурките/пост-урарти/ оказали съпротива през ІV в. в Кавказ на Ал. Македонски).

 



image

             През Х в. андалузкият министър Хасдай ибн Шафрут разбира от хорасански търговци, че в Хазария се проповядва юдейската религия. Това го хвърля в неистов смут и той след много усилия успява да изпрати писмо до хазарския цар Йосиф, питайки го за родословието му.

                   Йосиф обаче отговаря на Хасдай, че хазари и българи произхождат не от Сим, а от Тогарма...

                               Защо Йосиф отговоря така?

                    Все пак трябва да знаем някои подробности. Тогарма, преди да стане прародител в Библията, е област, известна в асирийските клинописи. 

image

                     Тогарма съответства на асирийския топоним Tilgarimmi в Melitene, посочен при Саргон II (722-705 г. пр.н.е. ) заедно с Kammanu и Sinaheribom и заедно с Hilakku. Но името на библейския Тогарма със сигурност обхваща по-голяма територия и както посочи Gesenius (Buhl, ор. cit, стр. 870) в нея е включено и Урарту. Емблематично за този извод е, че в библейските текстове, в които се споменава Тогарма (изключение прави
 I Хрон., I, 6, Езекиил XXVII, 14 и XXXVIII, 6), напълно отсъства  Урарту.
 apsnyteka.org/file/VDI_Latyshev_Izvestiya_drevnih_pi



                                









Гласувай:
16


Вълнообразно


1. aristotelis - Български извори за произхода на българите.
16.04.2013 12:45
Средновековие : Създаване и укрепване на

българската държава на Балканския полуостров

(681-803)

Автор RValtcheva
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view

Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ).
Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.


Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите.
Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват.

Славяни. Произход. Славяните спадат към индоевропейската езикова и етническа общност. През I хил пр. Хр. Те населявали земите на север от Карпатите, Балтийско море и реките Днестър, Днепър и Одер. Сведения за тях има в “История” на Херодот. По расов тип и начин на живот римският историк Тацит ги нарича венеди и ги причислява към германците, защото били уседнали, строели жилища, били добре въоръжени, занимавали са се със земеделие и животновъдство. По време на Великото преселение на народите IV – VII в. славяните започнали да напускат заеманите от тях територии и се оформили три племенни групи : венеди – западна, анти – източна и славини - южна. До края на V в. славините населили териториите северно от р.Дунав (Панония и Дакия). Така те влезнали в непосредствен контакт с римско – византийската цивилизация, която оказала значително внимание върху тяхното развитие.
цитирай
2. letopisec - ФБ е социална мрежа, все пак...
16.04.2013 12:50
Харесва ми
66
цитирай
3. aristotelis - Български извори за произхода на българите.
16.04.2013 12:51
Средновековие : Създаване и укрепване на
българската държава на Балканския полуостров
(681-803)
Автор RValtcheva
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.
http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view

Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.

Заключение. Заселването на Аспаруховите българи съществено променило хода на събитията на Балканския полуостров. На Балканите се закрепила една нова държава, създадена върху византийска територия– България. Тя осъществява първия “варварски пробив” в политическия модел на империята. Успешното отстояване на държавната независимост и историческата и устойчивост се превърнали в модел за останалите народи. Въпреки многобройните войни и кризи, българските ханове успяват не само да запазят териториите си, но и да придобият нови. В лицето на Българската държава Византийската империя виждала един нов, изключително устойчив и конкурентноспособен противник.
цитирай
4. aristotelis - Български извори за произхода на българите.
16.04.2013 12:53
Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно
Академик Проф. Васил Гюзелев
Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.

Прабългари

Първото писмено сведение, в което прабългарите са отбелязани със своето народностно име – Vulgares, е Анонимен Римски хронограф от 334 г. В него се посочва, че са народ, който живее северно от Кавказ, в земите на днешен Казахстан.

Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури. Според Прокопий Кесарийски в средата на VІ в. сред народите, населяващи Северното Черноморие и Приазовието на запад от Азовско море и р. Дон, живеят кутригурите, а източно от тях – утигурите. Най-вероятно става дума за два големи военноплеменни съюза, обозначавани по-късно с имената на тези две племена. През VІІ в. историята на едно от прабългарските племена – уногондурите, се преплита по-тясно с Византия и информацията във византийските извори става по-обилна. Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена. Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня). Календарът най-вероятно е заимстван от високоразвитата в древността китайска култура.
цитирай
5. aristotelis - ОФИЦИАЛНИ Български извори за произхода на българите..........се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход.
16.04.2013 12:57
Република България, Министерство на външните работи
http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/index.html
Генерално консулство на Република България в Солун, Гърция
Адрес: ул. Н. Ману N12, ул. Е. Абот N1
Пощенски код: 54643 Солун
Телефон:+30 2310 829210;+30 2310 869 495
Тел. за спешни случаи:+30 6973 550133
Факс: +30 2310 854 004
E-Mail: Consulate.Thessaloniki@mfa.bg

През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.Под управлението на хан Тервел (700-718 г.) България се разширява териториално и се превръща в голяма политическа сила. При хан Крум (803-814 г.) България граничи на запад с империята на Карл Велики, а на изток българските войски достигат стените на столицата на Византия Константинопол.
През 864 г., по време на управлението на княз Борис Първи Михаил (852-889 г.), българите приемат християнството като официална религия. С това се премахват етническите различия между прабългари и славяни и започва изграждането на единна българска народност.В края на ІХ в. братята Кирил (Константин Философ) и Методий създават и разпространяват славянската азбука. Техните ученици Климент и Наум идват в България, където са радушно приети и намират добри условия за работа. Те развиват богата образователна и литературна дейност. От България славянската писменост се разпространява и в други славянски страни, като Сърбия и Русия. Охрид и Плиска, а по-късно и новата столица Велики Преслав стават центрове на българската, а като цяло и на славянската култура.
цитирай
6. letopisec - 1. aristotelis
16.04.2013 13:00
В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят.
...........................................................................

Много правилно, Ирник създава към 465 г. "древна Велика България", както трепетно я наричат гръцките летописци. Тази държава е превзета от тюрките на Истеми към 567 г. и именно от средата на VІ в. се чува за първи път името тюрки в гръцките летописи. При това името "турк" било много аморфно и Константин Багрянородни дори през Х в. нарича така даже унгарците...Но нито българи, нито унгарци са тюрки...При нас обаче бе наложена заповед от Сталин да ни причислят към каганатските тюрки, защото през 1950 г. Сталин низвергна Н.Я.Мар, който пишеше, че българи и чуваши са от Месопотамия. След като бе низвергнат Мар, низвергнаха и теориите му и за да ги обезличат, обезличиха българската ранна история, изпращайки я на....Алтай. Даже измислиха газирана напитка Алтай в НРБ. Вие, гърците, сте свястни хора, освен наследниците на черните полковници, като теб Аристотелис...
цитирай
7. balar - само да напомня
16.04.2013 14:27
хазарите са ни врагове!!!
цитирай
8. mglishev - Това е
16.04.2013 15:42
добре поднесено, поздравления.
цитирай
9. letopisec - Благодаря, Вашата оценка е важна за мен...
16.04.2013 16:20
mglishev написа:
добре поднесено, поздравления.

цитирай
10. letopisec - от ФБ
16.04.2013 16:27
Linna Walk Europe как ми се иска веднага да прочета!...
преди 4 часа · Вече не харесвам · 1

Kiril Milchev Има защо, в Киевското писмо от Хв. напр., се споменават Кубар, Сувар, Мен (имен), Гостун, Кубан....За да съхранят спомена българите, които са били поданици в Хазария след падането на Велика България и които приемат юдаизма, въпреки това носят имена, свързани с древнобългарската история, за да не се забравя миналото...
цитирай
11. atil - Евреите могат да научат любопитни ...
17.04.2013 00:17
Евреите могат да научат любопитни неща за своята история и от нашите извори:

"...Примерно по същото време те завладели територията на
Хетското царство и атакували Египет/където ги наричали ”морските народи”/ и Балистан.

„Изплашени от тези нападения, някои от карамуенците/африканци/ избягали от своя край в страната Шим/Синай/ и там, като се скрили за много години, се спасили. В памет на това спасение те се нарекли шимба и определили ден за празничното отбелязване на това. След 40 години, когато нападенията на кимерците спрели, шимбайците се наели на служба при балистанските владетели. . . Като видели, че балистанците враждуват помежду си, шимбайците завладели от тях част от Балистана и се заселили там. . . По името на сектата ”Яхуд” всички шимбайци почнали да се наричат яхуди/евреи/. . . ”/Кул Гали-от „Разказа на караима”/..."
цитирай
12. dimat - И така,евреите(хазарите),
17.04.2013 00:20
ще "докажат научно",че българите са едва ли не хазари,което съвсем "естествено"
могат да съжителстват в една държава,която е съвсем "естествено",да бъде доминираха от "богоизбрания" народ а на овцете-българи се полага като на послуш-
ни гои(говеда),да им бъдат почетни слуги.Сега трябва да ни стане ясно,защо нашите
политици-господари,през ден ходят в Израел за инструкции и верноподаническо
блускане на главата в стената.
цитирай
13. atil - А иначе не са объркани чак толкоз ...
17.04.2013 00:20
А иначе не са объркани чак толкоз нещата...И ако няма кой да ги обърква постоянно, отдавна да са е изяснили и на децата от детската градина.
Пак от българските извори:

След преврата на слугата Саргон, загубилите надмощието си български династии, след катастрофалното наводнение там, били отстранени от властта. Част от древните българи се изселили в Мала Азия и долното Поволжие, макар никой да не ги е гонил...
Сувар означава - Междуречие. Така са го превели и записали и гърците - Месопотамия. В долното Поволжие тези завърнали се преселници образували Суварския бейлик.
Хазарите и българите са говорили на един език - булгар-тюркския.
Хазарската орда(съюз) се обособява в западната част на разпадналия се Тюркски каганат.От 7 до 10 век били в тесни връзки с българската държава в Източна Европа. Отначало в приятелски оношения , после във враждебни. След разгрома им от руския княз Светослав, след няколко години земите им по мирен път били включени в рамките на българската държава чак до монголското нашествие през средата на 13-ти век.
цитирай
14. letopisec - Книгата на Йосипон излиза през Х в. и ...
17.04.2013 10:56
Книгата на Йосипон излиза през Х в. и съдържа доста интересни неща, чийто спомен води към далечното минало. Така например през края на ХІХ и началото на ХХ в. много учени са изумени от сведението на Йосипон, че русите живеят при р. Кура...Река Кура е близо до ез. Ван...Гадаейки какво иска да каже Йосипон, нашите учени решили, че това не е р. Кура, а р. Киева...Обаче пустия му Йосипон, написал още, че реката се влива в морето Гурган, а така е наричано само Каспийско море...Учените се уморили да гадаят и забравили текста на Йосипон...Дошло време, открили урартските старини през втората половина на ХХ в. и не щеш ли, се оказало, че тоя Руса, дето живее при р. Кура, е всъщност името на урартски цар. При това урартите се самонаричали "БОЯНИ"...Дойде време да не гадаем, а да знаем...
цитирай
15. leonleonovpom - Ари, Казахстан в никакъв длучай не е ...
17.04.2013 13:42
Ари, Казахстан в никакъв длучай не е северно от Кавкав.Все едно Украйна да е северно от Алпите. Отвори географията и ще видиш. Ето защо отдавна разправям, че историкът трябва поне малко да разбира и от другите науки, за да не се омотава сам
цитирай
16. leonleonovpom - Относно езикът в именника, още а...
17.04.2013 13:48
Относно езикът в именника, още акад-Державин стига до извода, че това не е народния ,български език, а езикът на върхушката. Както през 18-ти век цялата европейска върхушка е говорила френски. Значи всички са били французи, би трябвало да е така. Смешно!
цитирай
17. letopisec - ФБ е социална мрежа, все пак...
17.04.2013 14:05
ФБ е социална мрежа, все пак...114
цитирай
18. letopisec - Инж. Симеонов, голям майтапчия сте...
17.04.2013 14:06
leonleonovpom написа:
Ари, Казахстан в никакъв длучай не е северно от Кавкав.Все едно Украйна да е северно от Алпите. Отвори географията и ще видиш. Ето защо отдавна разправям, че историкът трябва поне малко да разбира и от другите науки, за да не се омотава сам

цитирай
19. letopisec - Инж. Симеонов, Вие нещо друго, освен Державин и Иловайски, чел ли сте?
17.04.2013 14:07
leonleonovpom написа:
Относно езикът в именника, още акад-Державин стига до извода, че това не е народния ,български език, а езикът на върхушката. Както през 18-ти век цялата европейска върхушка е говорила френски. Значи всички са били французи, би трябвало да е така. Смешно!

цитирай
20. leonleonovpom - Летописец, аз не съм колекционер на ...
17.04.2013 15:38
Летописец, аз не съм колекционер на антични автори.. ЗАЩО СЪМ МАЙТАПЧИЯ СПОРЕД ТЕБЕ?
Виж коментара на Ари, Казахстан бил на север от Кавказ. Виж и географското карта. Ако Ари не е казал или цитирал това и КАЗАХСТАН Е НА СЕВЕР ОТ КАВКАЗ ,ПРИЕМАМ ,ЧЕ СЪМ ТАКЪВ. МНОГОТО ЧЕТЕНЕ В ДЕТАЙЛИ НА АНТИЧНИ АВТОРИ ВОДИ ДО ТЮРКСКИЯ ИЛИ ВСЯКАКЪВ ДРУГ ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРИТЕ. ВПРОЧЕМ, ТИ СЕРИОЗНО ЛИ СМЯТАШ, ЧЕ ЧЕТЕШ АНТИЧНИ АВТОРИ.? ЗА ДА ТЕ УЛЕСНЯ, ЩЕ ТИ КАЖА, ЧЕ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ, ТОВА Е СРЕДНОВЕКОВЕН ПРЕПИС НА АНТИЧЕН АВТОР. МОЛИ СЕ ДА Е ДОБРОСЪВЕСТЕН, СИРЕЧ ТОЧЕН!
цитирай
21. letopisec - Кой е тоя Ари?
17.04.2013 15:44
leonleonovpom написа:
Летописец, аз не съм колекционер на антични автори.. ЗАЩА СЪМ МАЙТАПЧИЯ СПОРЕД ТЕБЕ?
Виж коментара на Ари, Казахстан бил на север от Кавказ. Виж и географското карта. Ако Ари не е казал или цитирал това и КАЗАХСТАН Е НА СЕВЕР ОТ КАВКАЗ ,ПРИЕМАМ ,ЧЕ СЪМ ТАКЪВ. МНОГОТО ЧЕТЕНЕ В ДЕТАЙЛИ НА АНТИЧНИ АВТОРИ ВОДИ ДО ТЮРКСКИЯ ИЛИ ВСЯКАКЪВ ДРУГ ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРИТЕ. ВПРОЧЕМ, ТИ СЕРИОЗНО ЛИ СМЯТАШ, ЧЕ ЧЕТЕШ АНТИЧНИ АВТОРИ.? ЗА ДА ТЕ УЛЕСНЯ, ЩЕ ТИ КАЖА, ЧЕ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ, ТОВА Е СРЕДНОВЕКОВЕН ПРЕПИС НА АНТИЧЕН АВТОР. МОЛИ СЕ ДА Е ДОБРОСЪВЕСТЕН, СИРЕЧ ТОЧЕН!

цитирай
22. leonleonovpom - Посветих ти най-доброжелателно ...
17.04.2013 15:58
Посветих ти най-доброжелателно Милчев, част от материал, в който исках да снема от раменете ти непосилен товар-да трупаш капитал от написаното от античен автор. Дадох ти пример с германски институт от Хитлерово време, когато немската наука е с крачка пред другите. 100 души разчитат труд на ТАЦИТ. Ако ме накарат произволно да посоча античен автор, повярвай ми, първият ще е ТАЦИТ Ти мислиш, че сам ще се справиш. Е, повече не мога
цитирай
23. leonleonovpom - Ари е Аристотел, така съкратено ...
17.04.2013 16:04
Ари е Аристотел, така съкратено казват нашите гърци на Аристотел. Той използва цитати и преди е писал, че Казахстан е северно от Кавказ. Прочетох го тук в серията му коментари, иначе нямаше да коментирам. Ако своевременно го е махнал, там вече нямам власт
цитирай
24. letopisec - Ок, извинете не бях разбрал....
17.04.2013 16:21
leonleonovpom написа:
Ари е Аристотел, така съкратено казват нашите гърци на Аристотел. Той използва цитати и преди е писал, че Казахстан е северно от Кавказ. Прочетох го тук в серията му коментари, иначе нямаше да коментирам. Ако своевременно го е махнал, там вече нямам власт

цитирай
25. get - - Сделката на Теодор Херцел с турският Султан (година 1899)
17.04.2013 16:38
"Negotiates with Sultan of Turkey"
- След като е осигурил подкрепата си от страна на германският Кайзер, Херцел предприема постъпки пред Турският султан по закупуване на Палестина !
- Тук тябва да направя пояснение, че идеологически-"теоритично" (!)сделката е обезпечена от английският агент, унгареца от еврейски произход Арминиус Вамбери с неговата теория, че Хазарите(евреи) са тюрки по прозиход !

"Herzl said of his interview with the Sultan (page 170-1):
"But this is not enough for me. I told him (the Sultan) through Ibrahim that I was devoted to him because he was good to the Jews. The Jews all over the world were grateful to him. I in particular was ready to serve him in every way possible, naturally not on a small scale - I left that to others - but on a large scale (...)
"Then the Sultan said: 'I always have been and still am a friend of the Jews. I rely chiefly on Mussulmans and Jews. I haven't as much faith in my other subjects as in them' (...)
The Public Debt I consider to be the thorn. If this could be removed then Turkey could once more blossom in her strength, in which I believe (...) "
(...) Herzl proposed to lend the Sultan 1,500,000 pounds (about five million dollars) if the Sultan would grant a charter giving the Zionists Palestine.(...)

- КириЯк Милчев - колко е платата ... за басните ти ?!

- А относно изцепките на Атил бей "сКапански", е безпредметно да спорим !
Кога станало наводнението, Саргон(слугата) взел властта и бУлгУрите се махнали и ... отишли на Волга ! Пък гърците по примера на "бУлгУрите" нарекли страната им Сувар, МезоПотамос :))- колко ми напомня това на писанките от Олжаз Сулейманов в книгата му "Аз и Я" !

- А татарският "булгарист" Ваисов, като му "припари", не дойде при братята си в Дунавска България ... ами директно отиде в кемалистка Турция - щот поддържаше ционистката теория за "пантуранизма" - Ерго, тюркизма на "пра"българите !?

- Ако сте българи и патриоти, ти Милчев и "капанеца" - Замислете се над това, което ви пиша ... ако ли, не - от мен(една нашенска "..." !) !!! :(((
цитирай
26. leonleonovpom - Приемам извиненията, всеки греши, ...
17.04.2013 22:33
Приемам извиненията, всеки греши, аз не по - малко.
Относно тъй-наречените антични автори, които геният Каспаров категорично отхвърля, отбягвам да цитирам тези, които твърдят, че сме тюрки или монголи. Защото логиката ми показва, че не сме. Ето пример с днешна дата, въпрос към Вулгарос с понижена трудност, въпреки че не е отговорил досега и на един мой въпрос .Колко от 2 милиона емигранти са отишли в Монголия, но поименно с ЕГН и т. н.?
Защо нашите тюрки/ турци/ живеят отделно вече 700 години?" Турчинът" Аспарух даже е "забравил" родния си език, а нашите не хотят Нещо не се връзва, ама никак , нали?
цитирай
27. voulgaros - Инженере, Аспарух със сигурност не ...
18.04.2013 00:08
Инженере, Аспарух със сигурност не е тюрк,аз не знам и днес да има турчин с това име ''Аспарух''.
Някои познава ли.
В Турция имат ли традиция да си кръщават децата с Аспарух,Крум,Тервел,Кубрат,Омуртаг,Борис ??
цитирай
28. atil - Българските и славянските имена не ...
18.04.2013 00:43
Българските и славянските имена не са ислямски или християнски. А християнските са предимно гръцко-еврейски, ислямските предимно арабско-семитски. Аспарух е прозвищно име дадено на младенеца, че се е родил(634 г) по време когато баща му отбил първата ставка(столица-лагер) на хунобългарите в Европа. Ставката Аспак на територията на днешен Кубан при разпада на Тюркския каганат. Личното име на Аспарух е - Атил, кръстен на знаменития си прадед. Други прякори които е имал са Маджар(жертвен ,Всеотдаен),Азбарган(най-добрия стрелец),Атилкусе(Голобрадия Атила,насмешливо прозвище),Батир,Батой и т.н.
Много имената и думите записвани от гърци,римляни, и други писмени народи са в изменен вид, понякога до неузнаваемост...Ако наречеш някого така от тия за които става въпрос сигурно няма да си познае името и няма да отвърне.
Турските тюрки са най-различни, има и старо древно население там, както на Балканите, не са само придошли племена през късното средновековие. Всички народи имат и известен брой стари имена отпреди да навлязат сред тях световните религии.
Тук се потвърждават от тези данни сведенията от булгарските летописи. Отново. Сега се запознах по-подробно и ще дам един глас за постинга.
Във враждебна среда всеки етнос или някакво малцинство(религиозно,етническо и друго)по света отстоява своята идентичност в пряка връзка с инстинкта си за самосъхранение. По същия начин българите са отказали да станат мюсюлмани т.е. турци, защото тогава между религия и народност имало знак на равенство.
Българската народност се формира при съвсем други условия и причини - едно отечество, един цар и една вяра. Въпрос на време официалният и богослужебен език в такава страна да стане общ за мнозинството от народа и. България далеч не е единствения случай. Италия,Франция и Англия са минали по същия път.
3-4 века преди Кубрат да обедини земите на Източна Европа и булгар-тюркският език да стане главен език в тях, доста от самите бълг.племена са говорили на разл.наречия.Към 8 век вече имаме литер. език
цитирай
29. leonleonovpom - Разгеле, какъв е тогава Аспарух, ...
18.04.2013 00:44
Разгеле, какъв е тогава Аспарух, Вулгарос? Нали някои твърдят ,че сме тюрки. Аз си имам обяснение откъде и за кого е името българи. Искам да чуя твоето, в диалога се ражда истината, не твърдя, че непременно аз съм правият.
цитирай
30. leonleonovpom - Това за религията Атил е много ла...
18.04.2013 00:58
Това за религията Атил е много лабилно, каквито и примери да се дадат. Ето в Сирия и Ливан има и християни и мюсюлмани, но нов етнос не се появява 1500 години. Тази Българска схема за създаване на държава е възможна само при близки по език и народност племена. Още оплюваният Державин на времето го е казал. За Франция има дълга 6 вековна история, резултат от работата на римляните. Съвременната цивилизация е заслуга не на някой друг, а на Рим. Е, смалки добавки след него
цитирай
31. atil - Българите винаги са говорили тю...
18.04.2013 00:59
Българите винаги са говорили тюркски език ,още от формирането си като етнос далеч пр.н.е.Но термина "тюркски" за тези езици е нов. Преди 6 век например никой не му е идвало на ума че говори "тюркски" език.Тази дума била непозната в Европа и Далечния изток. Тя се появила за пръв път в Западна Мала Азия и Близкия изток. След това потомци на тези тюрки, изселени от персите в Средна Азия създават Обширния тюркски каганат и от него поданиците му започват масово да се наричат - тюрки. Ставало лесно заради близките наречия. Дори киргизите и казахите се нарекли тюрки, а по-късно се разпространило дори в Сибир и Европа.На основата на сходните наречия и донякъде после и заради общата религия.
Името българи е древен народностен етноним, наложен от Кубрат за име на обединената държава.
Думата "булг"има много синоними, чиито носители знаели за общия си корен свързан с Алп Вълк и Арья-Ура. Точно българите говорещи на днешния език наричан тюркски са първата арийска аристокрация.От тях са били петте царски династии- Сармат, Булгар,Алан, Хишдек-Хон,Гесер.
цитирай
32. letopisec - 25. get
18.04.2013 09:39
Драги, Гет...радвам се, че и ти, подобно мене, поддържаш теорията, че българите нямат ТЮРКСКИ ПРОИЗХОД...Разгеле обаче, ти си готов и да попъпржаш, без обаче - това правя аз - да дадеш отговор откога се появява чувашо-говорящо и тюркоговорящо поселение около Кавказ. Аз казвам, след 463 г. идва една вълна чувашо-говорящи, която получава БЪЛГАРСКОТО име "САВИРИ"...чАК СЛЕД 565 Г. се появява втора вълна, КАГАНАТСКИ ТЮРКИ....Хазария е мултинационална държава, в нея най-много са били пост-кубрановите българи и тяхната история е важна за нас...Верно е, в Хазария има пришълци юдеи, приет е и юдаизма, има тюрки, хорезмийци...Но след 12 в. вече никой не помни името "хазари", а името "българи" на Кавказ е било и преди Хазария и след краха на Хазария през 969 г....Гет, Гет...Стига си обслужвал славянските интереси. Бъди поне веднъж БЪЛГАРИН...
цитирай
33. letopisec - Браво, поздравления. Дано инж. Симеонов е доволен...
18.04.2013 09:40
voulgaros написа:
Инженере, Аспарух със сигурност не е тюрк,аз не знам и днес да има турчин с това име ''Аспарух''.
Някои познава ли.
В Турция имат ли традиция да си кръщават децата с Аспарух,Крум,Тервел,Кубрат,Омуртаг,Борис ??

цитирай
34. letopisec - Бъде българин, не обслужвай славянски подлоги...
18.04.2013 09:41
leonleonovpom написа:
Разгеле, какъв е тогава Аспарух, Вулгарос? Нали някои твърдят ,че сме тюрки. Аз си имам обяснение откъде и за кого е името българи. Искам да чуя твоето, в диалога се ражда истината, не твърдя, че непременно аз съм правият.

цитирай
35. get - - Недей, като едно лъжливо овчарче, да ми скачаш с някакви СЛАВЯНСКИ намеци - Защото ...
18.04.2013 14:12
letopisec написа:
Драги, Гет...радвам се, че и ти, подобно мене, поддържаш теорията, че българите нямат ТЮРКСКИ ПРОИЗХОД...Разгеле обаче, ти си готов и да попъпржаш, без обаче - това правя аз - да дадеш отговор откога се появява чувашо-говорящо и тюркоговорящо поселение около Кавказ. Аз казвам, след 463 г. идва една вълна чувашо-говорящи, която получава БЪЛГАРСКОТО име "САВИРИ"...чАК СЛЕД 565 Г. се появява втора вълна, КАГАНАТСКИ ТЮРКИ....Хазария е мултинационална държава, в нея най-много са били пост-кубрановите българи и тяхната история е важна за нас...Верно е, в Хазария има пришълци юдеи, приет е и юдаизма, има тюрки, хорезмийци...Но след 12 в. вече никой не помни името "хазари", а името "българи" на Кавказ е било и преди Хазария и след краха на Хазария през 969 г....Гет, Гет...Стига си обслужвал славянските интереси. Бъди поне веднъж БЪЛГАРИН...


... тези които създадоха теориите за ЕТНОСНОТО СЛАВЯНСКО МОРЕ съставиха(създадоха) последващата теория за ТУРАНИЗМА на тюрките ?!!

- Масово присъствие на ТЮРКИ(угро-уйгури) в СРЕДНА АЗИЯ НЯМА поне до средата на ШЕСТИ ВЕК !!

- Търсиш "под вола теле", като съзнателно насочваш издирванията си към Урарту, която е късна държава със смесено билингвично (европо-семитско) население ?
- По този начин, подминаваш(игнорираш) факта че от СРЕДАТА НА ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ цяла АНАТОЛИЯ е заселена от ЕВРОПЕЙСКО население !

- Не изясняваш факта, КОГА СЕ ПРИЕМА ЮДАИЗМА В ХАЗАРИЯ - Защото на времето, религиозният фактор, често се е преемал, като етносно определящ ?!

- Смущаващо е тенденциозното коментиране "на парче" информацията от исторически извори, като по този начин се опитваш да внушиш(съшиеш) една предвзета(неистинска) картина за действителното положение към момента ?!

- Крайната ти цел ? - Определено е ! - да направиш, някакво странно съчетание, като произход на хазарите(несемити) с изповядващите юдаизма "семити" !

- Смущаващо е, че коментираш-критикуваш мен а глупостите на Атил Бей - пускаш "метър" ?!!

- Толкоз !
цитирай
36. letopisec - 35. get: Смущаващо е, че коментираш-критикуваш мен а глупостите на Атил Бей - пускаш "метър" ?!!
18.04.2013 15:48
Бай Атил повтаря едно и също, цитира Нурутдинов...Той даже не ми е интересен, поне до момента, в който ще почне да ви акомпанира, предвид на това, че Нурутдинов в новата му Болгар тарих, твърди, че тьорк, турк и трак са едно и също...Българите са траки, според Нурутдинов...Както беше казал веднъж, Гет, по мой адрес :"Не знаеш с какво си се захванал!"
цитирай
37. letopisec - 35. get- Масово присъствие на ТЮРКИ(угро-уйгури) в СРЕДНА АЗИЯ НЯМА поне до средата на ШЕСТИ ВЕК !!
18.04.2013 15:54
А какво има там, Гет? А, забравих траките в Индия и Китай на твоя началник Спароток :-))))
цитирай
38. leonleonovpom - Добре Атил, това си е твое виждане. С ...
18.04.2013 16:09
Добре Атил, това си е твое виждане. С думи прости обясни ми, турците тюрки ли са или не и ако не, защо
Иначе логично ,съвпадение то на хуни -уни с уногундури показва пътя на името. Уни от царя Уногундур, гърците са ги нарекли така, а римляните са добавили х и са станали хуни.
Летописец Милчев сега внимавай Уногундур е цар на любимите ти кимери. Хуни и кимери са едно и също според легендата
Иначе Атил , римското хистория идва от гръцкото история. Вулгарос е доволен надявам се.Наблягам на друго, означава разказ ,съчинение, усещате разликите в нюанса ,нали?
цитирай
39. leonleonovpom - Направо се ужасявам от два извора, ...
18.04.2013 16:39
Направо се ужасявам от два извора, свързани с нашата история- еврейски и турски. Не че другите са пълни с лековита вода,, но при тези водата е много особена, да не кажа отровна.
И не мога да си обясня причината. От днешна гледна точка като че ли нещата се подреждат, но от антична?! Вярвам ,че някой може да помогне
цитирай
40. leonleonovpom - Милчев, от мен нямаш минус. Ценя ...
18.04.2013 17:56
Милчев,от мен нямаш минус. Ценя положен труд и пиша плюсове, минус само в случай, че хвана някой да е гласувал така за мен и понеже не обичам да съм длъжник, връщам му го
цитирай
41. atil - Истинските тюрки имат български ...
18.04.2013 20:09
Истинските тюрки имат български произход - тези от Западна Мала Азия и Близкия изток. Нурутдинов цитира средновековните български летописи , аз също.
Летописеца цитира де каквото му падне без да го разбира , и трябва да мине година и половина преди да се сети за какво става въпрос. Той ми е интересен дотолкова доколкото изкарва неща до които аз например нямам достъп. Иначе мненията му
са далече под моето ниво и няма за какво да са ми интересни. Колкото да другите тъпанари и смешници , тях дори не ги коментирам...Аспарух има чисто български произход, за разлика от доста днешни балкански българи, които са със славянобългарски произход. Българският език спада към днешната тюркска езикова общност а славянобългарският към днешната славянска езикова общност. Хайде вървете да духате супата е не се занимавайте с големи байовци като Атил Капанеца Джур-оглу. Римската история идвала от гръцката - ето това е наистина глупост..Ама да беше само тя. Цитирал съм Нурутдинов...Нещастници морави..И кой те пусна тебе да станеш депутат от НДСВ, то затова дотам го докарахте..До кривата круша!
цитирай
42. leonleonovpom - Когато в спора се излезе от добрия ...
18.04.2013 20:39
Когато в спора се излезе от добрия тон, вече не става дума за наука, а за порнография- приятелска забележка. Такава терминология използват занимаващите се например с футбол, но това не е наука-да духат супата, смешници и т. н.Все пак тюрки ли са турците?!
Че Аспарух е българин от най-висша класа спор няма. Защо нашият език не е славянски?! Та той е две крачки пред останалите- всеки звук има буква и няма падежи. Друг е въпросът откъде идва името. Ако се замени с посттракийски-гласувам с две ръце и сигурен съм, че няма да съм сам
цитирай
43. get - - Не ми приписвай, присъщият на теб ЕтноЦЕНТРИЧЕН ПОДХОД, при осветляване на процесите, тоест ...
18.04.2013 23:07
letopisec написа:
А какво има там, Гет? А, забравих траките в Индия и Китай на твоя началник Спароток :-))

... същественото в спора(проблематиката, която обсъждаме) !
- Двамата с Атил Бей "сКапански", сте като сиамски близнаци в мисленето си - Така ще знаеш ! - единият ми обяснява за едно племе бУлгУри (ти за кимерийци) които са като евреите ИЗБРАН НАРОД !
- Питаш ме какви са, като етносна принадлежност тези мигранти, чиито вълни са стигнали Памир и сев.Китай ... ами много просто - Е-В-Р-О-П-Е-Й-Ц-И(!)
- А, ако си забравил ? - Припомням, за пръв път, с Името-ЕВРОПА е наречена земя(та) на БАЛКАНИТЕ ?

- Подобни са на тези, които след като се умесват и предават култура и език в сев.Индия СТАВАТ ЕВРОПО-ИНДИЙЦИ - Пиша го така(?) Защото индийците ИДВАТ ОТ ПОСЛЕ !

- Така че, престани с късното и тясно-ограничително, като етносен смисъл ТРАКИ !

ВТОРО !
- Ако в Казанска България, е имало до ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК етносно близко нам, "ОРИГИНАЛНИ" българи - то след това, стават пренебрежим малък процент в тази държава ... съответно и езикът им се загубва !
- Искаш ли да ти изкарам коментари от самите мордва-чуваш-УГРИ-мишари, цитати(от времето, когато стават "служилъе казаци" и после) ... Как те са били ползвани, като ударната част от армията на монголите и тюркутите ?!

- Били му "АВТЕНТИЧНИ" изворите на Атил-бей (?) ... Ама не му идва на ума, че към този момент(около ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК - Кога се пишат(ако са писани тогаз ?) останалите живи АВТЕНТИЧНИ НАСЛЕДНИЦИ на БЪЛГАРИТЕ(там) са се тюркизирали и като език, и като култура а религията им става ИСЛЯМА, донесен от арабски мисионери, като Ибн Фадлан(който "пише" историята на "българите" ?) - Кои са тия ве ... бУлгУрите или б(А/Ъ)лгарите джанъм ?! - Знам му на "бУлгариста"(в същноста си пантуранист) мераците ... И без да ми ги казва (потурнака !!) и без да съм "шаман", кат него :))) ! - ръсещ глупости от вида ?!?
41. atil написа:
Истинските тюрки имат български произход - тези от Западна Мала Азия и Близкия изток .
:)):)):)))
цитирай
44. letopisec - 38. leonleonovpom :Летописец Милчев сега внимавай Уногундур е цар на любимите ти кимери.
19.04.2013 11:25
На такива им викаме в нашия край "лаладжии"..
цитирай
45. get - - Милчев, не се "хапи" с приятеля ми инж. Симеонов - А по-скоро махни, вероятно "МНОГО скритата" ...
19.04.2013 13:42
letopisec написа:
На такива им викаме в нашия край "лаладжии"..


... МАСОНСКА символика на "двете" Кули (!):
ЗАЩОТО:
1. Световният търговски център - го нема вече(ставаш неактуален) !
2. Масонският символ от вида на кулите, "Ясин и Боаз" от "соломоновият храм" - които са изобразени и във факсимилето на "Книга на Йосипон" - кабалистите-юдеи, да си ги заврЪт там де слънце не огрява !

- Движен от някакво чувство за причастност към теб и съдбата ти ... Отново ти повтарям(предпазвам): "Не знаеш, с какво си се захванал !" ?!

- Само ще ти цитирам едно (от множеството "откровения" !) - по повод, на това: от Което се опитвам да те предпазя ?!

Jean Izoulet: “The meaning of the history of the last century is that today 300 Jewish financiers, all Masters of Lodges, rule the world.”- "Смисълът на историята на миналия век е, че днес 300 еврейски финансисти, всички Глави на Ложите, управляват света."
Справка относно Jean Izoulet: същият е бил - Prominent member of the Jewish Alliance Israelite Universelle - искаш ли, поне още десет изказвания от този вид ... да ти цитирам, та нещо да ти светне в съзнанието ?

- Първо го отнасят "зидаро-мазачите", наричани от "тях" шабез-гои ! - а "гой" се употребява в смисъла на "тъпо", лесно за манипулиране "добиче" - Което става "курбан", поради глупостта си !
- Чети, мисли ... не се дръж, като добитък("тъпак" !), тоест "гой" ?!
цитирай
46. leonleonovpom - Понеже си поклонник на древните ...
19.04.2013 14:53
Понеже си поклонник на древните автори Милчев, ще влеза в релсите ти. Та Прокопий Кесарийски казва че Утургурите ,наричани преди кимериани живеели отвъд Танаис/ Дон/. Утургур и Кутургур са двата сина на великия цар на на хуните или кимерианите. След смъртта на баща си те разделят народа на хуните, който в едната си част се нарича утургури, а в другата кутургури. Е ,той Прокопий не е свидетел на това ,което е писал, но сигурно е черпил сведения отнякъде, ако не е сънувал чуден сън.
Понеже си колекционер на антични автори, а имаш и достъп до творбите им, ако се приеме че са оригинали, надявам се, че си доволен и то много!.
А пък лаладжия никога не съм бил. Иначе щях да вярвам безусловно на античните автори, че и на Марко Поло и на Казанова
цитирай
47. leonleonovpom - За Летописец 36
19.04.2013 15:27
Твърдиш, че в Средна Азия няма тюрки до 6-ти век. Вярно е, че Средна Азия е разтегливо понятие. Но ако Тюркменистан , Казахстан и Узбекистан не са в нея, къде е тогава.
Тюрките са скотовъди. Когато пустините Каракум и Казълкум настъпват и пасищата изчезват, те търсят нови места. Така в 10-ти век навлизат в Мала Азия. Ислямът идва от арабите ,не от турците. Някой говореше за турски хаганат северно от Кавказ. В други източници същите са наричани сарацини. А това е име на араби, доколкото знам. Впрочем в този период световна сила са арабите, атакувалеи са Европа от двата и края-Испония/ успешно/ и Византия, благодарение на Тервел-неуспешно
Аз мисля, че са били винаги в Средна Азия. Ако не е така, къде са били, не се заяждам, просто ми е интересно къде са били, ако знаеш, информирай. Обаче струва ми се, че има мешеница и то голяма нежду араби и турци, според мен на база обща религия
цитирай
48. letopisec - 47. leonleonovpom -@@@Кога съм твърдял, че в Средна Азия няма тюркути??? твърди го, Гет. чак става досадно, инж-ре
19.04.2013 15:41
37. letopisec - 35. get- Масово присъствие на ТЮРКИ(угро-уйгури) в СРЕДНА АЗИЯ НЯМА поне до средата на ШЕСТИ ВЕК !!
18.04 15:54
А какво има там, Гет? А, забравих траките в Индия и Китай на твоя началник Спароток :-))))
цитирай
49. get - - Така ли - удивително !? :)) - Надписа на Дарий, от 6 ВС, не го знаем ...
19.04.2013 19:26
... явно ?
letopisec написа:
37. letopisec - 35. get- Масово присъствие на ТЮРКИ(угро-уйгури) в СРЕДНА АЗИЯ НЯМА поне до средата на ШЕСТИ ВЕК !!
18.04 15:54
А какво има там, Гет? А, забравих траките в Индия и Китай на твоя началник Спароток :-))))


- Много ми е драго, да чуя мнението ти ! - Кога става компактно заселване на тюрко езично (моноголоидно) население в Средна азия ?

- Пак ще бъда благосклонен, като ти кажа ! - не бъркай "Седморечие"(Zhetysu) намиращо се в ЦЕНТРАЛНА Азия:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Zakaukazie-Turkestan1903-Semirechye.jpg
- Намира се на дясно от ез.Балхаш, припокрива се основно с Киргизия и сев.Казахстан, плюс сев.-зап. Китай "Уйгурия/Синцзян"; на юго-изток граничи с планинска верига "Джунгар-Алатау" !
- Ей ти още една карта, дано се оправиш(разбереш) какво обяснявам ? : http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kazakhstan_obl_ru.svg?uselang=ru

- С понятието СРЕДНА АЗИЯ(!) с което се свързва(!) географския район - централен плюс западен Казахстан, районите му в които попадат Аму и Сърдаря и Аралско море ?
- Там поне от източници("един" персийски, възпоминателен надпис на КАМЪК) ги има упоменати ЯСНО народите и ЕТНОпринадлежноста им(СКИТО-САКСКА !)ЕВРОПЕЙЦИ (не тюрки !), които го обитават, преди/през нашата ера !
- Същите на практика са унищожени и престават да го обитават вече, след координираният удар от персийско и тюркско-каганатските войски. А ТОВА СЪВПАДА СЪС(?): - Когато се появяват АВАРИТЕ (гонени от Истеми) които Българите(кавказки) "скриват" в Панония !

- Ясен ли съм съвременний "Птолемее"(?) ... или още да обяснявам !
цитирай
50. atil - Там е работа, че лъжците и клевет...
19.04.2013 19:53
Там е работа ,че лъжците и клеветниците като Гет, правят шум. Другите са предимно дилетанти по рождение и такива ще си останат май ...Патриотарите. Дискусия се води на базата на един първичен обем от предварителна информация. Много често мераклиите да ни "просвещават и учат" я нямат, а когато цитират стари автори и техни писания, още по-често не разбират какво цитират и защо. Затова тълкуванията им понякога са дори обратни на видимото...
Всички еврейски, цигански, хазарски - които не са еврейски а са хазарски, някои от тях са изповядвали религията юдаизъм и това им е общото с евреите,руски, арменски, скандинавски, турски и дори готски и гръцки източници потвърждават на базата на сравнителния анализ писаното в булгар-тюркските летописи.
Нещо повече по отношение историята на българите всички други източници трябва да се сверяват, уточняват и допълват на базата на българските източници.Такива макар и малко има и от Дунавска България - камената летопис и добавките на българина преводач към превода на Манасиевата хроника от 14 век.
Бай - значи Граф. Същото е баил(боил). Те са съставяли горната камара на кинеша(събора-парламента).Т.е. камарата на лордовете днес в Англия. Европа се е научила след Рим на държавен живот от българите през т.нар."Тъмни векове".
И за довиждане да ви кажа какво значи ШУМ ,това което правят много от вас в живота и в интернет, та да си помислите малко и по този въпрос.

ШУМ - има информационна същност, но пречи да се възприеме основната информация. Борбата с шума се свежда до там не той да бъде ликвидиран изцяло(не е възможно) а да бъде сведен до такъв минимум, при който той няма да бъде съизмерим по величина с предаваната информация.

Затова в блога на АТИЛ(адаш на Аспарух и на р.Волга и на едно от имената на старата прародина) има модерация.
цитирай
51. get - - Отговор: до някои загубили националната си и от там объркващи личностната си ...
19.04.2013 20:35
... персонофикация люде ... изживяващи се, за благородници - графове, тоест бейове :)) !
@ 50: "Там е работаТА(?) ,че лъжците и клеветниците като Гет, правят шум.
...
Бай - значи Граф. Същото е баил(боил). Те са съставяли горната камара на кинеша - КРАЙ НА ЦИТАТА !

- Знам ви, че капанци по натура сте КАТИЛИ(в превод - инати). Така че, като ви "залепне релето" - Умиране има - отърване няма ! :) - Не издевателствам, като ти пиша това ... преди няколко години и аз минах(тоест прочетох, де що има за прабУлгарското ни "величие" ?) - ама, почнах да разсъждавам, сапоставям, сравнявам и-и-и ... Картинката не ми излеЗна ?
- Само за да ти подскажа(ако е останало нещо, от нещо родолюбиво-българско в главата ти ?) ! - Цитирам, част от работата на Лин Мескел "Археологията под пожара(натиска) на национализма":
"След създаването на национално независимита Турска република(1923 г) следват икономически, социални ... културни промени. Това е свързано и с културни и научни реформи (...). Това е свързано и с "Исторически(те) тезиси". (...) Към този момент "разцъфва" и турският национализъм.
- В последствие(и във вр. стова !) се създава Tюrk Tarih Kurumu - TTK(Турско историческо общество - идеологически институт).
- На конференция (1931 г.) проведена от същият се набелязват следните историко-археологически тезиси(!) изразяващи се в шест основни постановки:
1. The birthplace and cradle of civilizations is Central Asia.
2. The country of origin of the brachycephalic brachycephalic (brak´is fal´ik),
adj descriptive term applied to a broad, round head having a cephalic index of more than 80. (short-headed) and white race is Central Asia.
3. The Turks belong to the brachycephalic and white race, and their country of origin is Central Asia.
4. Turks are the founders of civilization.
5. This civilization was dispersed as a result of long droughts in Central Asia in prehistoric times and the Turks were forced to migrate to India, China, Mesopotamia, Anatolia, the Caucasus area and the rest of the world as a result. During these migrations they brought civilization to the places they encountered. Therefore, civilization was spread to the world by the Turks.
6. The first autonomous local people of Anatolia were the Hittites and, as they came from Central Asia, they are the ancestors of the Turks "
- Трябва ли да превеждам, или ще се справите в превода(?) на "историко-партийните" ТЕЗИСИ приети от "кемалистите" на тяхната "научна" конференция ?

- Сам ли ще се сетите, или трябва аз да ви обяснявам ... откъде са се взели, тези ваши твърдения, че ... @41. Аtil написа:
"Истинските тюрки имат български произход - тези от Западна Мала Азия и Близкия изток "

- Щом искаш да вървиш по свирката на националистическата пропаганда(с име История) с имперски апетити на Турция - Прав ти път ... ако не се чувстваш(приемаш) за БЪЛГАРИН !!

П.П.
- Ако искаш ... мога още много и много, факти да ти посоча КОИТО СА НАЦИОНАЛ-ПОЛИТИЧЕСКИ но с "историческа" окраска, които мога да назова с едно име ПАН-ТУРАНИЗЪМ !

- Така че, не ще "шумя" ... Ами ще ДА КРЕЩЯ (!) - Та дано, нещо достигне до БУДАЛИ със сбъркани глави, с техният "прабУлгаризъм", шаманизъм-тенгриянство и БОГОИЗБРАНОСТ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484728
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ