Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2013 12:31 - Знакът "IYI"
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 3904 Коментари: 2 Гласове:
2



Руната “|”

Тази руна е първа в много други азбуки, например в арабски. Първоначално е била само една вертикална черта - | - в смисъл,че идва от небето (космоса) – така е в ранните древно-български руни. Та нали “В началото бе словото и словото беше у бога и бог беше словото.Всичко чрез него стана и без него не стана нито едно от онова, което е станало!”- битие 1991 Апостол Йоан

| се чете “а”, но предно къса , а не гърлено широка. И наистина, всяко човешко създание дошло на белия свят идва с това слово ”Ае” “А”- при издишване и “е” при вдишване.Нали бог ражда човека “в своя образ и подобие”… и роденото има слово. Мащабно погледнато всяко трептение в природата включително и на уж неживата материя е едно слово. Че ние не сме дорасли да го разбираме е съвсем друг въпрос. Първоначално тази буква, като пълно наименование се наричала – “асъ”. С други думи нашите “уж непросветени” деди по азбучен ред ни подсказвали от къде идва живота и словото.

а” - Андромеда , “с”- Сириус, “ъ”- Орион .

“Без асъ кешелер” = “Ние сме хора аси”, са казвали тюркизираните волжки българи през 12 – 13 век, както е изписано в древно-руските летописи.Етнонима “аси”=”божи синове” е проосетински ( с вариациите есегели, яси, язиги). Древните българи, древните осетинци и хазари са от близкоезична (източноираноезична) алано-хунска общност.

Обърнете внимание на твърденията на изследователя Спас Мавров за Небесната костенурка. В източната митология костенурката е космически пътник, душата създателка на световете и снасяща яйцата на живота.

Ние трябва да сме горди, че посланията и езикът на твореца се пазят именно в българския език.

Ще се отвори земята и ще се разбере кои са българите.Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали , държава са оставили и бел град”- казваше пророчицата Ванга.

Много контактьори – истинските разбира се, знаят, че старобългарският език е галактически език.

В по-късния период, нашите деди за да илюстрират, че словото, което идва от небето, в случая “|” , минава през земното притегляне започнали да я пишат като “+”, а поради това, че в народните шевици небето схематично е изобразено като “П”, станало , както е в глаголицата.

Цялото наименование на тази буква също в превод на гръцки станало – “аз”.

Древните българи са боен, но скромен народ и за тях не е характерна егоцентричността и как са се съгласили на тази промяна – не е ясно!

Спомнете си за Кирил и Методий и ще разберете, че нито един знак от азбуката не е случаен. Азбуката е пряко продължение на рунната писменост на древните българи.

 

 

 

Гласът на знака |Y|

 

Вече се запознахме с руната “|” , и казахме че се чете нещо като “а” и “е” повече като предно, но късо “а”, но не широко и гърлено “а”

В този знак имаме една неизвестна буква (руна) – Y”. Тя се чете – y”, a в санскрит като W”.

Но самото Yкато се изговаря между две съгласни се чува като полусъгласната W.

И така |Y| - aya = ауа = ава .

Или с други думи този знак символизира следното :

“Там където върховете на –Y- (умай – бог на земята, аналог на жената на Шива) биват заобиколени от А – адфа (Едфа /афа’/) – бог на небето с помощта на слънцето Хю-Нй=Адам когато възсяда билото, зачева свещената планина и тя става нашата пра-майка бог ауа =ава

Затова някъде знакът е изобразяван като |Y| , другаде като |Yv| или

Веднага направете асоциация с известните ни богове: Ева, Ahva – на евреите, Hava - на мюсюлманите, Авни – на индийците или с по-далечното Auwa – върховно същество в митовете на догоните, творец на Вселената свързана с Sirius”; с тракийската нимфа Ава - дъщеря на Хеброс и с думата aeva (първа) на авестийски език.

Значи животът на земята е дошъл от Адам, който е в космоса с оплождане на нашата земя, която става прамайката – ава .

Нашите деди не само, че са имали космологични познания, но са знаели и тази подробност за възникването на живота на земята. И с този символ също са искали да подчертаят, че те са заченати и родени от Бога.

Не случайно aya=ава е един суфикс (окончание) в древно-иранските езици и то е окончание за родителен падеж.

Пример:

PamirPamiraua – Памирава

Пахл – Пахлави

AdhyAdhaya – адхава

 

Бидейки в началото на надписите то е редно, да се чете като “роден от бога”.

 

Пример: |Y| canaΣ Оmortag, Маламир и т.н.

 

Индоевропейските езици, бидейки ранни езици са пълни с префикси и суфикси. Тези представки и окончания се използват за образуване на нови думи или прилагателни от съществителни имена.В тези езици се среща и честа изменчивост на суфикса от y - г .

Пример: Памирги вместо Памирава

 

Изменчивостта на суфикса се среща най-често при алано-българите:

Котраг – Котраги

Телериг – Телериги

В някои езици например руският, българският и други езици и днес продължава да се използва суфикса – ава

 

Пример: руского – но се чете рускава

Отново е налице родителен падеж.

Някъде се изменя в – айа

В съвременния български език, окончанието на фамилните имена също запазват това окончание, ава, ави, ова, ови, ева, еви, и т.н. Така, че и ние носим нещо божествено в нашите имена и с право можем да се гордеем, че сме родени от бог.

Разминаването е само в едно – в изтока се смята,че окончанието се отнася за майката, тъй като тя носи рода или сойа, докато в нашите фамилни имена бащата носи окончанието на родителен падеж. А това внучето да носи името на дядото е останало от аланите.

P.S. Знакът IYI в надписите от Мурфатлар фигурира и като ѢфѢ, поради допустима в>Ф ротация.


източник: книгата "Родени от Бога" - Д-р Х. Велиев - Издателство "Славена" - Варна 2012




Тагове:   знак IYI,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. atil - Първоначално почитанието към с...
13.03.2013 17:22
Първоначално почитанието към страната на майката е било главно. Запазено е в древнобългарския законик ТОРЕ(Образ на правилния живот), от който древните юдеи в Близкия Изток са заимствали когато са съставяли тяхната Тора.
"...51.Бременната жена се избавя от наказание...Жена с деца при подялба на имущество получава не само своя дял, но и този на децата ... Бащите на децата може да са различни,но майката е само една. Нека децата не забравят това и преди да приветстват бащата да се поклонят първо на майката. ..."

http://atil.blog.bg/history/2011/04/27/spisyk-na-kara-bulgarskite-care-potomci-na-bat-boian-otkysi-.736857
цитирай
2. atil - Знакът по-скоро изразява думата - ...
13.03.2013 17:31
Знакът по-скоро изразява думата - Родоначалник, или Авитохол, Основателят на хунската царска династия в Европа. Но това е от по-ново време - 2-ри век. Той се среща и в Италия, като наследство от етруските. Рунното писмо е доста древно, но значението на Баща ,Майка - Родоначалник - явно е същото от самото начало. Същото се употребява и за главните духове - Мъжки и Женски. Абу (Бури-Буран,Берген, Перун) - Аби(Туран - Уран - Армай- Умай) - за женския .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 569314
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031