Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2013 12:59 - Заселват ли се българите на Алцек на кимерийска земя в Италия?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 7833 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 01.02.2013 08:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Град Пезаро, заедно с Равена и още три града, е формирал прочутият в средновековието „Равенски Пентаполис”.
 

         От Теофан знаем, че точно там се бил заселил един от петте сина на Кубрат с хората му.

          Според историците, това е Алцек, за който пише през VІІІ в. Павел Дякон в своята „Лангобардска история”. Българите на Алцек се заселили в Италия. Дякон пише само, че по неизвестни причини се отделили от своите и дошли. Той твърди, че лангобардския крал Гримоалд (662-671) ги поселил в Кампания, около дн. гр. Неапол. До Беневент.

            Гръцките историци от ІХ в. Теофан и Никифор не споменават името на владетеля на българите Алцек, но твърдят, че кубратов син отишъл в Равенския Пентаполис.

          Всъщност, особено противоречие между данните на Павел Дякон и Теофан/Никифор, няма. Напротив, от интегрирането им даже научаваме маршрута на заселване. Българите явно са били и във византийският екзархат в Италия, но те не стават „римски поданици”, както пишат Теофан и Никифор, а лангобардски. Обръщат се към лангобардският крал Гримоалд (662-671), който – според Павел Дякон – ги изпратил при своя син Ромуалд и той им дал пусти територии около дн. гр. Неапол. И до днес топонимите в тази италианска област са свързани с българите от VІІ в. на Алцек. Според Павел Дякон, те през VІІІ в. говорили все още на своя език, въпреки, че употребявали и латински.

   Страбон счита, че омировите кимерийци са обитавали днешна Кампания (в Южна Италия) близо до ез. Авернус (Lago D’Averno), където се е смятало, че е входът към Хадес. Тъй като тези места са разположени близо до залива на Неапол, разположен точно там, където е описано от Кратет (атински философ от I в. пр. Хр., създател на глобуса), е възможно Омир да е имал предвид точно този залив. Това мнение на Страбон, е онаследено от елинистичната традиция преди н.е., която разполага кимерийско поселение на същото това място, където се заселват по-късно българите на Алцек...


image

             Дали това е случайно или не?

          Защо Алцековите българи се заселват на същото място, където според традицията има кимерийско поселище и където е вратата към отвъдния свят, вратата към Хадес?
           Българите на Алцек сами ли пожелават да отидат по тези места?
            Това ли е "областта България", която упоменава в началото на своята "Лангобардска история" Павел Дякон и можем ли да допуснем, че тази област е носила това име не след, а преди алцековите българи?

     Според учените, напр. В. Паркер, Омир в прословутите си стихове за кимерийците в "Одисея", има предвид не север, а запад...

             
       
„Слънцето скоро се скри, над стъгдите припаднаха сенки.

Корабът най-после стигна отвъд океанското дъно.
Там кимерийски мъже населяват града и земята.
Те са обвити от вечна тъма и мъгла. Не излъчва никога блясък към тях със лъчите си яркото слънце...”

          Давайки това описание, Омир ги редопоставя до вратата на Хадес, а тя, както се е знаело по-късно, е в Италия...В Паркер, в своя статия преведена на руски, отбелязва: "
Мы уже отмечали, что малоазийские греки считали набег киммерийцев значительным событием. В этом контексте приобретает смысл одно любопытное замечание Страбона, а именно, что Гомер перенес места обитания киммерийцев с севера на крайний запад, поместив их рядом со входом в Аид, "согласно общему мнению ионийцев, ненавидящих это племя"...

           
 Загадката остава: били ли са кимерийците в областта около Неапол или не? Откога там съществуват топоними,image насочващи към българите, чиито предци са кимерийците, както открива в ръкопис от Атон през ХІХ в. Г.С.Раковски?

Много малко знаем за древната кимерийска история, независимо, че през VІ в. Прокопий Кесарийски дава сведение, че утигурите-българи произхождат от кимерийците. „Зад сагините живеят много хунски народи. Простиращата се оттук страна се нарича Евлисия (очевидно Прокопий ползва сведения от „Анонимният Перипъл на Евксинския Понт”, където тази страна от сагините до Дон и Азовско море, е изписана всъщност „Евдоусия”-бел.ред.); крайбрежната й част, както и вътрешността е заселена от варвари чак до така нареченото „Меотийско блато” (Азовско море – бел.ред.) и до река Танаис (Дон – бел.ред.), която се влива в „блатото”. От своя страна то се влива в Евксинския Понт (Черно море – бел.ред.). Народите, които живеят там в древността са се именували кимерийци, а сега се наричат утигури.(кн.ІV.4, Войната с готите)”. В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури...(пак там, кн.ІV.5)”.

image
image

image

image

Благодаря за съдействието на  sandlih                       

     

 




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. aristotelis - Официален сайт:http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/index.html
03.02.2013 17:50
Посолство на Република България, Атина, Гърция
Официален сайт:http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/index.html
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
цитирай
2. letopisec - Лично ще се постарая посолството да си обнови информацията!
04.02.2013 09:46
aristotelis написа:
Посолство на Република България, Атина, Гърция
Официален сайт:http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/index.html
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.

цитирай
3. sandlih - О, неразумний ariistotelis. на...
04.02.2013 09:58
О, неразумний ariistotelis. намери и прочети "Драпетаи"-"Отстъпници" от елина Лукиан (II в. сл Р.Х.), в която представя мъдрословието (философията, де) в женски род, която говори със Зевс, както дъщеря с баща си, и от която ще разбереш, че мъдрословието се появило първо в Брахманите в Хиндустан, после в Етиопия, после в Египет, Вавилония, Халдея, от там в Скития, после в Тракия и от където Евлопмп отишъл в Елада и ги научил на вероизповедание, а Орфей - на музика(грая) и тъй започнала науката в стара Елада, от тракийците, които не са били елини, но са говорели един близък до тях език. Като разбереш това, тогава ще си наясно, че мъдрословието не е присъщо на всеки.
цитирай
4. aristotelis - 3. sandlih - О, неразумний ariistotelis. на... 09:58
04.02.2013 10:05
Само Ганя се срамува от българския си произход и се прави на тракиец.
Само Ганя нарича турското робство присъствие,върховничество.
Само Ганя твърди че Васил Левски и Христо Ботев били всъщност терористи и така трябвало да се пренапишат новите учебници по история за подрастващото поколение.
Само Ганя се опитва да пренаписва вече написаната история.
цитирай
5. aristotelis - статията е посветена на анонимни шантави помияри тракедонисти-македонисти-автомобилисти
04.02.2013 10:09
Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие
Император Юстиниан I (527-565) прави всичко възможно, за да спре славянските нападения. Там, където оръжието е безсилно, той използва дипломацията. Назначава на служба славянски пълководци, настройва племената едно срещу друго, праща скъпи подаръци на други народи да нападнат славяните. Все с такава цел Юстиниан I предприема грандиозно строителство. Възстановява и строи нови крепости по течението на р. Дунав. Прави втори отбранителен пояс от крепости по продължението на Стара планина. Строи укрепления дори между Дългата стена и столицата. Общият брой на тези крепости според византийския хронист Прокопий Кесарийски е над 300. Но, както пише същият автор, тези усилия се оказват напразни. През втората половина на VI в. славянските нападения стават по-чести. Огромни маси леко въоръжени славяни пресичат Балканския полуостров от север на юг, като опустошават дори Пелопонес. Византийските хронисти все по-често съобщават, че в техните набези участват и прабългари. В 559 г. византийската дипломация с много усилия успява да предизвиква война между прабългарските племена кутигури и утигури. В “Деянията на св. Димитър Солунски” се съобщава за голямо славянско нападение над Солун в 620 г., в което участват много племена: драговити, сагудати, велегезити, ваюнити, верзити и др. В “Стратегиона на псевдомаврикий“ политическите отношения между отделните славянски племена са характеризирани така: “Те или не достигат до споразумение, или пък, ако се споразумеят, веднага други нарушават решението, като всички противници враждуват до смърт помежду си и никой не иска да отстъпи другиму.”Тази политическа несговорчивост се оказва трайна характеристика на славянските племена. За нея съобщават почти всички съвременни им автори. В известна степен тя пречи на византийците да се споразумеят със славяните............
цитирай
6. aristotelis - статията е посветена на анонимни шантави помияри тракедонисти-македонисти-автомобилисти
04.02.2013 10:10
Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.

..........Славяните принадлежат към индоевропейската езиково-етническа общност. По археологически данни в земите на днешните европейски държави техните най-ранни селища се откриват в Полша, Беларус, Украйна и европейската част на Русия. .Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят. Първите сведения за славянската колонизация на Балканския полуостров са края на VІ в. и принадлежат на сирийския писател Йоан Ефески. През есента на 586 г. те обсаждат Солун в продължение на една седмица, като използват специална обсадна техника, описана в “Чудесата на св. Димитър Солунски”. Жителите на града успяват да подпалят обсадните машини и славяните се оттеглят.
Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури.
Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.
Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня).
цитирай
7. aristotelis - Нещо последно и много сериозно от ...
04.02.2013 10:12
Нещо последно и много сериозно от мене......... Не стига че цяла европа ни се смее и ни се подиграва за износа на проститутки и цигани и нашето достойнство и престижа като народ е под нулата и продължава да върви на долу..... А за това имам лични горчиви впечатления понеже пътувам много често по-работа в европа...... А остава европейците скоро да започнат да ни се смеят и да ни се подиграват за историческата порнография, простотий, идиотски и лайнарски исторически измислени теорий, на дълбоко комплексирани и нищожни спаротокови псевдоапостоли, тракедонисти-македонисти-автомобилисти!!!
България за да върви на пред, спешно се нуждае от духовно уравновесени граждани, който ще се гордеят и обичат България за това което представлява в действителност, с плюсове и минуси, както важи и за останалия свят, а България за 1000 години е направила ЧУДЕСА в всичките науки и не й трябват прости и тъпи псевдоапостоли за да гледа света от високо, както й се полага и ЗАСЛУЖАВА!!!!!!!
цитирай
8. sandlih - От последното и много сериозното, ...
04.02.2013 11:28
От последното и много сериозното, разбирам за горчивината от стоварилата се на главите ни сегашната участ и ролята на интелигенцията за това и за стремежа то да се преодолее. Относно написаното от акад. Гюзелев, което многократно цитирате, то, без да сме му съдници или да го опровергаваме, е писано в едни други времена, когато е господствала друга идея и всичко, което е свързана с нея. То и сега българите правят чудеса, за да съществуват, за разлика от гюрлюка, /за който, преди много години световно известният ни дендролог проф. Борис Стефанов е казал: "По време на порой и на революция, най-отгоре изляза гюрлюка!",/ разсипваш всяко нещо до което се докосне и който ни представя/ или по-право излага, както цитирате "http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/index.html" на "мвнр" на сайта на посолството в Атина/ вече трето десетилетие пред света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11487515
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ