Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2012 16:31 - Защо кимерийците са родствени с траките!
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 13618 Коментари: 21 Гласове:
9

Последна промяна: 26.02.2013 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Ареала на кимерийците е бил от поселищата на синдо-меотите до южната част на Кавказ, където между тях и Урарту е била областта Гуриана.

image


    Ако допуснем, за което податки има и при волжките българи, че е напълно възможно синдо-меотите да стоят в произхода на кимерийци, тогава значи кимеро-българите са обвързани роднински с траките, тъй като се предполага, че синдо-меотите са траки.

     image


     Кои са били синдите, чиито обиталища Херодот посочва на изток от р. Дон при Азовско море, там където при Птоломей е Азиатска Сарматия?

         Този въпрос трябва да бъде свързан и с питането за траките синти на Балканите...

image

      Ето я и ролята на Карпатския басейн, за която пише и Павел Павлов.

image

    И така, очевидно в праисторическо време, след големия "потоп", вследствие на който едно езеро става с размерите на Черно море...един европейски народ се е разслоил. Част от тях отиват на изток, а другата на юго-запад и стават т. нар. траки. Само това обяснява защо имаме траки меди на Балканите и мидийци в Предна Азия; защо има сигини на запад и на изток при Кавказ дори в VІ в. от н.е. (Прокопий), защо има агатирси на запад (Херодот, Аристотел) и на изток (Приск, Йордан), защо има синти на Балканите и синди до Азовско море...

image


image

image

image

image



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. letopisec - Дали заради това Страбон свързва ...
19.12.2012 17:42
Дали заради това Страбон свързва кимерийци и траки в общ произход остава предмет на по-нататъшно изследване от учените. Все пак не може да не отбележим, че Омир знае кимерийците много добре...И при това разграничава траки и мизи в два отделни народа. Такава е и позицията на Вл. Георгиев, според когото мизите не са от тракийските племена, но остатъчните мизи на Балканите, след голямата инвазия на мизи през 14 в. пр.н.е. в Мала Азия, се ...потракийчват. Виж. Introductione alla storia delle lingue indoeuropee, Roma, 1966
цитирай
2. letopisec - Виж още от Вл. Георгиев
19.12.2012 17:45
"Тракийският език", С., 1957; "Въпроси на българската етимология", С., 1977,
цитирай
3. vmir - Мислех за доказано, че кимерийци и траки в голяма степен се припокриват.
19.12.2012 20:53
Ясно е, че има доста за доуточняване, защото и двете определения са максимално обобщаващи. Важното е, че няма антагонизъм между тях, а това значи, че би трябвало да са от интерес за историята на българите поне до задоволително изясняване на въпроса.
цитирай
4. marknatan - letopisecмани ги тея глупо...
19.12.2012 22:38
letopisec

мани ги тея глупости ...

дай за сериозните неща, хубаво си пишеш за гуруто...

минах през киносалона ...останали само лудата сра дива и престъпника гетския лизач ... лелките им замита логореята и боцманкста оаквателна и не мое ги изгонят що не ходиш да им теглиш секирата ...

И спри с тея литераурни напъни в хисторито не мож надмина психопата боцко и другия кривогледия им гуро

виж си заглавията неадекватни

Кимерийците роднините на Тракийците !?

На кои бре летописец, на северните на южните или на тея на невменяемия спараток...


ха ха ха ... ма за там ще ти е потребна старата компания от гетския лизач ... и дзверо ... утепано е телето

Или ти го чекаш гетският лизач струва за двама шамшала ..., на който детев му казал тайни за жените в 71 г снова путсказва ха ха ха ха ха ха тайни за жените ха ха ха да ти потсказва тайни за кимерийците
ха ха ха
цитирай
5. kleotemida - Не са антагонистични, вмирче, синергични са... :))))
20.12.2012 09:20
vmir написа:
Ясно е, че има доста за доуточняване, защото и двете определения са максимално обобщаващи. Важното е, че няма антагонизъм между тях, а това значи, че би трябвало да са от интерес за историята на българите поне до задоволително изясняване на въпроса.

цитирай
6. letopisec - Благодаря за въпроса...
20.12.2012 09:41
vmir написа:
Ясно е, че има доста за доуточняване, защото и двете определения са максимално обобщаващи. Важното е, че няма антагонизъм между тях, а това значи, че би трябвало да са от интерес за историята на българите поне до задоволително изясняване на въпроса.


Все още има много въпроси за доуточняване, но понеже определено българския произход трябва да се търси в посока на кимерийското минало, е важно да знаем кои наистина са "историческите кимерийци", не митологичните...Благодарение на Херодот, допреди 30 г. в науката съществуваше хипотеза, че всички земи до Дунав едва ли не, са били кимерийски преди там да се настанят скитите. Днес тази митологична представа, определяща кимерийския ареал от Днепър до Ефрат и Йония, е подложена на сериозна редукция от новата вълна немски и руски кимеролози. Ветеранът И.М.Дяконов, преди няколко години предвеща, че кимерологията я очаква бума, характерен преди 100 г. за египтологията...
цитирай
7. kimiraikkonen - КИМИРИЙЦИ ПРАДЕДИ КИМИ!
20.12.2012 15:02
КИМИРИЙЦИ ПРАДЕДИ КИМИ!
цитирай
8. letopisec - Зографската история, Раковски...
20.12.2012 15:28
kimiraikkonen написа:
КИМИРИЙЦИ ПРАДЕДИ КИМИ!

През първата половина на ХІХ век българският възрожденски книгопродавец Хаджи Найден, който според акад.Никола Начов е родом до Пазарджик, посещава Атон и в един манастир, както уточнява през 1865 година Г.С.Раковски, открива ръкопис, в който има уникално сведение: българският народ, който е дошъл в древността на Балканският полуостров от Черно море и Волга „зваха се тамо Гимери и Кимери”.

Раковски издава този ръкопис през 1865 година в книгата си "Българска старина" и съобщава, че му е даден през 1856 година в Белград от вече починалия към 1865 година „Хаджи Найдана книгопродавца”.
цитирай
9. letopisec - 21.12.12
20.12.2012 17:39
От утре, както се знае, се връща стария календар на кимерийска епоха за българите...Маите дето ни омайваха, приключиха с календара...
цитирай
10. vmir - Днес и вчера говорих с мой приятел, правнук на изключително възрожденско име,
20.12.2012 18:12
родът му е много дълбоко свързан с национално-освободителното движение от средата на XIX – те век насам, връчи ми (само за подгрявка въпреки, че не исках) интересна книжка от 1851г за разселванията на траките и друга за ранната им география и история на Тракийския научен институт от 1946 (не знаех, че по царско е имало такъв). Същия от 20 години събира литература, свързана с историята на кимерийците (набързо ми нахвърли зашеметяващи твърдения, но не искам да говоря от негово име) и смята, че с неизбежните уточнения, кимери и траки са много близки родственици и областите на идентичност между тях са много по-обширни и съвсем близко разположени до нас.
цитирай
11. letopisec - 10. vmir - Днес и вчера говорих с мой приятел, правнук на изключително възрожденско име,
20.12.2012 20:25
Благодаря Ви, това е изключително ценно сведение...
цитирай
12. vmir - 11. letopisec,
21.12.2012 01:26
Останах наистина изумен да чуя, че заселвания и дела в Европа, които в блога бяха коментирани като тракийски, за него бяха кимерийски. Позоваваше се на световни кимеролози. На въпросът ми защо се противопоставят кимерийци на траки, след като са едно и също, незабавният отговор беше – панславизмът, разцвета на който се нуждае от маргинализиране на българите.

До момента знаех, че само Иван Грозни е бил цар на руси и българи, а се оказва, че това се отнася за всички руски царе до 1917, когато е премахната от болшевиките. Три руски републики в момента правят официални постъпки за прекръстването си на България, и това са милиони хора, движени от желание за връщане към корените си. Панславизмът обаче не може да си позволи риска от сближаване на българските общности. За него е важно всяка жаба да си знае гьола, и ако Татарстан, Чувашия, Башкирия и пр. се прекръстят на нещо като “България”, гражданите им да си останат все така лоялни руски граждани, неизкушавани от бъдещи обединения или сближавания.

А кимерите са грубо казано, траките извън днешна България... Дунавските жаби, пардон българи, трябва да си знаят гьола и да не го напускат дори насън... Тъпото е, че у нас са наложени толкова силни верски и етнически разграничителна бариери, че не виждам в близките векове да възникне каквото и да било желание за сближаване с българите в Русия, огромната част от които са мюсюлмани, докато в самата Русия етническата и верската толерантност са специална грижа на държавата и като цяло са на много високо ниво.

Още по-тъпото е, че както всяко друго българско неблагополучие, и това творение на панславистите е приписано на българския характер от самите тях. Просто няма как да бъдат изтъкнати руснаците като пример за толерантност, доброжелателство и възвишеност, без да бъдат българите оплюти от техните хора у нас. Затова са и техните непрекъснати жигосвания по българското самочувствие и съзнание – ако сме в добри отношения с турците, значи сме “предатели”, “роби”, “проститути” и какви ли не гадости над гадостите изсипват отгоре ни най-подлите хора у нас, за да се домогнат до благоволението на руснаците, вероятно най-често безуспешно... Ако ли пък не демонстрираме нетъпрящ възражение антисемитизъм, ставаме юдейски подлоги, дупедавци и т.н.

Затова за русофилите обикновено е толкова важно да представят сънародниците си за неблагодарни, гадни, тъпи и опърничави същества - за да бъде България лесна за тъпчене от всякакви слагачи, майкопродавци, шмекери и шарлатани.
цитирай
13. letopisec - 12. vmir
21.12.2012 05:33
Няма как да не се съглася. Просто коментара Ви трябва да се прочете някак от много повече хора, защото това, което казвате е самата истина...Доста горчива, при това...
цитирай
14. vmir - 13. letopisec,
21.12.2012 06:54
letopisec написа:
Няма как да не се съглася. Просто коментара Ви трябва да се прочете някак от много повече хора, защото това, което казвате е самата истина...Доста горчива, при това...


Не ми беше никак приятно да чуя и да повторя всичко това, но нима се интересуваме от история, за да крием в себе си неприятните констатации за минало или настояще...
цитирай
15. letopisec - ПРАРОДИНАТА. . . Кимерийският е бил ...
21.12.2012 07:02
ПРАРОДИНАТА...Кимерийският е бил индоевропейски език и според Леман-Хаупт е може би "изгубено звено" между тракийския и иранския езици, т.е. нещо различно от тях, но и не съвсем. Във всеки случай, езикът на кимерийците не е бил от хурито-урартската езикова група, от който е езика на урартите, които през VІІ в.пр.н.е. са били южни съседи на обширната държава (от Азовско море до южните земи под Кавказ) Гамирая. След 6 в.пр.н. кимерийци и урарти заедно живеят на териториите на дн. северна Армения и южна Грузия, т.е. там където са ГР. Хелхал и гавара Ути (к), ето защо Прокопий през 6 в. от н.е. нарича българите в Предкавказието и Приазовието - утигури, докато съвременните му Малала и Псевдо-Захарий Ритор, си ги наричат просто "българи"...Приск е оставил сведение пък за хун с името Хелхал, което явно е прозвище на гр. Хелхал в същия регион...Вследствие на общия синтез между бояни (самоназванието на урартите по техните клинописи) и кимерийци (утигури, т.е. българи), в кимеро-българския език навлизат много думи от хурито-урартската езикова група, вкл. теоними.
цитирай
16. letopisec - 12. vmir - 11. letopisec, 01:26
21.12.2012 07:19
Пуснах коментара и във ФБ, много хора го подкрепят с "харесва ми"
цитирай
17. vmir - Все още не смея да повярвам на ушите и очите си.
21.12.2012 07:36
Нямах право да го крия. Лично смятам самата хипотеза за автохтонността за по-основателна и заслужаваща подкрепа, стига да не беше използвана по този зловреден и коварен начин срещу България.

По същия начин могат и във война да ни вкарат, да погинат много хора, а след това по същия нехаен начин да ни заявят: ама не сте ни разбрали, бе!
цитирай
18. saportok - родът му е много дълбоко свързан с ...
21.12.2012 10:01
vmir написа:
родът му е много дълбоко свързан с национално-освободителното движение от средата на XIX – те век насам, връчи ми (само за подгрявка въпреки, че не исках) интересна книжка от 1851г за разселванията на траките и друга за ранната им география и история на Тракийския научен институт от 1946 (не знаех, че по царско е имало такъв). Същия от 20 години събира литература, свързана с историята на кимерийците (набързо ми нахвърли зашеметяващи твърдения, но не искам да говоря от негово име) и смята, че с неизбежните уточнения, кимери и траки са много близки родственици и областите на идентичност между тях са много по-обширни и съвсем близко разположени до нас.

Сред"научните"кръгове в блога(четете господин get)фигурира странната идея,че тракологията е измислица на Института,създаден от"евреина Фол"(очевидно get има сериозен проблем с евреите,както и sparotok).Като оставим настрана това,че остава неясно защо след като смятат тракологията за вредна измислица,се занимават с нея:това е дилетантщина.И опит да се насади омраза.За баща на тракологията може да се посочи по-скоро Богдан Филов,ако и той да не е бил пръв.Но той е първата голяма битка по нашите земи и за съжаление тесните му връзки с фашисткия режим водят до известно забвение на тракологията у нас.
цитирай
19. vmir - 18. saportok,
21.12.2012 12:02
saportok написа:
vmir написа:
родът му е много дълбоко свързан с национално-освободителното движение от средата на XIX – те век насам, връчи ми (само за подгрявка въпреки, че не исках) интересна книжка от 1851г за разселванията на траките и друга за ранната им география и история на Тракийския научен институт от 1946 (не знаех, че по царско е имало такъв). Същия от 20 години събира литература, свързана с историята на кимерийците (набързо ми нахвърли зашеметяващи твърдения, но не искам да говоря от негово име) и смята, че с неизбежните уточнения, кимери и траки са много близки родственици и областите на идентичност между тях са много по-обширни и съвсем близко разположени до нас.

Сред"научните"кръгове в блога(четете господин get)фигурира странната идея,че тракологията е измислица на Института,създаден от"евреина Фол"(очевидно get има сериозен проблем с евреите,както и sparotok).Като оставим настрана това,че остава неясно защо след като смятат тракологията за вредна измислица,се занимават с нея:това е дилетантщина.И опит да се насади омраза.За баща на тракологията може да се посочи по-скоро Богдан Филов,ако и той да не е бил пръв.Но той е първата голяма битка по нашите земи и за съжаление тесните му връзки с фашисткия режим водят до известно забвение на тракологията у нас.


Стига с тези евреи, стана банално да се обяснява всичко с тях, сами ги представят за всемогъщи, а после на нас надуват главите, че евреите имали позиции навсякъде. Дали е глупост или преднамереност, те си знаят, но и в двата случая са извън конкретния проблем и се мъчат да го заменят с друга проблематика, на която ако държаха не само за момента, щяха да се постараят да я легитимират, както успяват да легитимират много по-немислими неща.

Ето тук факсимиле на корицата на едната от книгите, която ми връчиха вчера, 287 страници с карта и таблици, имаше и други от същия институт от 1935 насам, но не знам кога е ликвидиран:

http://blog.bg/photos/54661/trakia(1).gif

Приемам автохтонността, като вид успокоение за Русия и Украйна, че няма да ги нападаме за да освобождаваме древните си роднини под тяхна власт, но те защо продължават със славянските си домогвания към нас, особено като се знае от десетилетия, че съществена част от криминалния контингент у нас заема русофилски позиции, за да бъде държана държавицата ни в разкрачено положение и престъпници от всякакъв калибър, мащаб и специалност, да се възползват от това?
цитирай
20. get - @ относно автора на пост №18 в който се цитира ?!
22.12.2012 16:31
"Сред "научните" кръгове в блога(четете господин get) фигурира странната идея, че тракологията е измислица на Института, създаден от"евреина Фол" (очевидно get има сериозен проблем с евреите ... "
.......................
- Държа да го уведомя ?! - че "Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета . - по смисъла на чл.147 от Наказателен кодекс на Република България !!
.......................
- Наказателна отговорност не се търси ? - "ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.".

- Чакам документално потвърждение на изнесеното от вас КАТО ФАКТ ! -
"... тракологията е измислица на Института,създаден от"евреина Фол"(очевидно get има сериозен проблем с евреите ... " - Ако няма такова - то вие сте МАНИАКАЛЕН ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК !!

- Единственият пробем ? - не е при мен а при вас - изразяващ се в моралната ви "ЧИСТОПЛЪТНОСТ" !! - за която много приляга следната ария от любимият ми Б. Христов ?! - http://www.vbox7.com/play:812c64a4
цитирай
21. shtaparov - Абсолютно вярно: Синдите са пре...
30.12.2012 13:09
Абсолютно вярно: Синдите са преселени Синти и са променили един звук от етнонима си точно затова- по принципа,описан в една от статиите ми!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485712
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ