Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2012 14:49 - КОЙ Е РОДОНАЧАЛНИК НА ДИНАСТИЯТА ДУЛО?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 30678 Коментари: 40 Гласове:
8

Последна промяна: 05.12.2012 09:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Към 669 г. е създаден Хазарския каганат, една държава, която просъществува до 969 г. и която е основният политическо-културен център в Предкавказието и Приазовието три века.


       Още през втората половина на VІІІ в. хазарският двор приема юдаизма като държавна религия и съответно религиозният език в синагогите става иврит.


     Хазария е многоетническа империя и в нея е имало силно присъствие на западни тюрки, чийто език става основен
image
      в административно-военните дела на държавата, ръководени от вторият човек в царството, наречен шад и бег. Той държи, ако можем така да кажем, изпълнителната власт, докато кагана, който се излъчва от единствен династичен род, има върховната власт, включително и над шада (бега).


     Хазарологията получава мощно развитие след средата на ХХ век, благодарение на създаването на Израел. Дотогава с историята на Хазария се занимават неколцина руски учени, между които Коковцев и Артамонов.


        В Израел и САЩ хазарологията става симпатична, благодарение факта, че хазарите са изповядвали юдаизма и фактически са единствената средновековна държава, в която еврейската религия е била държавна.


    През втората половина на ХХ в. съветската хазарология пък е представена от Плетньова и Новоселцев, чиито изводи в голяма степен оказват влияние и на проучванията за българската етногенеза и ролята на Кубратовата България, понеже хазарите създават през VІІ в. своята държава, като анексират „Задпонтийска България” (Теофан).


       За съветската хазарология хазарите като етнос са тюрки, за западната хазарология обаче хазарите са различен етнос от тюрките. Западните хазаролози се съгласяват, че хазарите са били малцинство в държавата, която носи тяхното име...


      В съветската хазарология единствено Бартолд твърди, на основа на арабските извори, че хазарският и българският са били идентични и са се различавали от тюркския.


         Арабоезичният историк и географ ал-Балхи (850-934 г.) директно пише в своя труд „Ашкал ал-билад”, че „езикът на българите е сходен с хазарския”. Бартолд предполага, че остатъци от този език, употребяван в Кубратовата България през VІІ в., а след това в Хазария, се е съхранил в чувашкия, който не е идентичен с езика на тюрките. „Язык хазар, подобну языку болгар, был непонятен для остальных турок и, вероятно, был тем же языком, остатком которого теперь является чувашский.” (В.В.Бартольд. Тюрки. Двенадцать лекций по истории турецких народов Средней Азии. Алматы., 1998, с.50)


       Интересно, че никой от изследователите не е обърнал внимание на тази българо-хазарска езикова идентичност, а тя е изключително важна, понеже от хазарския каган Йосиф от Х в. има запазени две редакции (кратка и пълна) на негово писмо до андалузкия евреин-министър Хасдай ибн Шапрут.


          Хасдай е имал важен държавен пост в Андалузия през Х в. и според изворите един ден съвсем случайно научил от хорасански (персийски) търговци, че в далечната хазарска държава юдейската религия е официално вероизповедание. Това го хвърля в неистов и пламенен верски смут и Хасдай, след много перипетии, все пак успява да установи кореспонденция с хазарския цар Йосиф, от която разбира че вярата на Авраам и Мойсей процъфтява на Волга.

image
www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/video/2079981946-Koi_sa_balgarite.html

          В отговора си Йосиф пише до Хасдай патетично за своите предци, които нарича наследници на библейския Тогарма и наред с легендарния Хазар е упоменат и Болгар, чието име в кратката редакция е изписано като „Б.л.г.д”.


    На съветския хазаролог Новоселцев му прави впечатление, че вместо „р” е изписано „д”, но решава, че това е правописна грешка.


      Ала Йосиф е прокарал тази „грешка” като езикова норма в цялото писмо (кратката редакция), докато в пълната редакция, открита през 1782 г. от Фиркович в караимските архиви на Крим, текста е фонетично коригиран.
       В случая нас ни интересува кратката редакция. Освен „б.л.г.д.”, там и р. Дунав е изписана като „Руна”, т.е. забелязваме същата езикова ротация d(t)-r. Но с това примерите за наличието на тази езикова ротация като норма в писмото на Йосиф не свършват.


        Първото име в псевдо-тогармовата генеалогия на хазарите, което Йосиф изписва в своето писмо, е: „Агийор”. Това име не означава нищо друго, освен „гур” (планинци). Самата етимология на етнонима „хазар” (газар) идва от gar/gaz (Н.Я.Мар).


     Второто име е „Тир-с” (кратка редакция) - „Тудис” (пространна редакция). Имайки предвид, че вокали не са се изписвали, не става ясно защо вместо „и” имаме вече „у”? Може би защото издателя П. К. Коковцев освен кратката и пространната редакция, дава и сведения от Иехуда бен Барзилай и там името е „Тудис”. По-важно в случая обаче е, че неслучайно „Тир-с” (кр. ред.) става „Тудис” (простр. ред.). Замяната на „r” с „d” е част от същата езикова ротация.


     В „кратката версия” има „страна Рудлан”, която в разширената версия е поправена на „Д-ралан”.

       Когато византийският дипломат Приск Панийски през 448 г. посещава лагера на Атила в Панония, той научава директно името на най-важната фигура сред хуните в началото на V в. и го съобщава като „цар на хуните Руа”. От Приск името е преписано от Касиодор през 519 г. и от Йордан през 551 г. в техните истории и добива формата „Руга, Ругил”. Има и форма „Роил”, при Теодорит.


             Именно Руа е основателя на хунската династия Дуло.

image

     Името на Руа, ако имаме предвид горната езикова ротация, е всъщност Дуа.

      Във волжко-българският летопис „Барадж тарих” от ХІІІ в. можем да прочетем, че това име е познато с две окончания (афикси). С прото-тюркското окончание „л,ло”, т.е. като „Дуло”, но и с иранското окончание „ен, ан”, т.е. като „Дуан”.


     Олимпиодор, който преди 423 г., по заръка на западния римски император Хонорий, посещава хунския рикс (цар), пише, че неговото име е „Донат”, т.е. няма никакви основания да се смята, че това не е Дуа (Руа), съобщен по-късно през същият V в. от византийският летописец и дипломат Приск Панийски.


      Крайно време е да се редактират твърденията на съветската хазароложка Плетньова, че българския род Дуло не е династия, а номадското племе на тюргешите дулу, което става известно едва през VІ в. и има участие в тюркските каганати. Този извод е навлязъл дълбоко в изследванията за прабългарите в Република България и е изиграл доста лоша услуга при проучванията за българската етногенеза, правени през ХХ век.
                   



Гласувай:
11




1. letopisec - и още факти
27.11.2012 15:03
За да не излезе така, че основаваме своя извод за характерната кавказка езикова ротация d(t)>r, само на един документ, писмото на каган Йосиф от Х в., ще посочим и други примери.


През 1761 г. Блазиус Клайнер съставя „История на България”. В нея той заема от унгарски първоизточник името на рода на Аспарух и Тервел. Клайнер пише, че царския род се казвал „Реан”. Узурпаторът Телец унищожил „целия род Реан, който дотогава властвал над тях” (българите).(ср. Деан на Бл.Клайнер с Донат на Олимпиодор през V в.)


През 1860 година, с откриване на „Именника на българските канове”, става ясно, че името на царската династия е всъщност Дуло.

цитирай
2. grigorsimov - Истината освобождава! Вижте на посочения адрес, какви са хазарите в действителност
27.11.2012 21:10
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/01/15/iudeo-hazarite-sa-persiiski-evrei-a-istoriiata-s-quot-priema.883487
Ако вземем предвид само един цитат от "тайните ционистки протоколи":
"Ще изтрием от паметта на народите всички спомени за миналите векове...", тогава може би ще си обясним абсолютната неяснота и нелогичност относно "идването на прабългарите" и "основаването на българската държава - 861 г."
Което значи, че само ако постоянно имаме предвид някаква скривана, престъпна юдейската връзка, само тогава ще можем да погледнем на произхода и на историята ни със собствените си очи (и сърца). И само така ще видим, кои ни приписват азиатски, не арийски, не тракийски и не славянски произход. И кои ни заблуждават, че сме били от друга раса и сме говорели съвсем друг език, и неясно как (по някакъв "вълшебен" начин) сме си сменили расата и сме забравили езика си, та днес, по същество, говорим чисто славянски (вкл. и членуването), като изключим турцизмите.
цитирай
3. belchev2 - Истината....
28.11.2012 06:17
861?!?!?!
цитирай
4. letopisec - 2. grigorsimov
28.11.2012 09:15
Благодаря Ви, че популяризирате мои работи в блога си. Разбира се, би било коректно да пишете кой е автора....Така напр. статията за това кой е създал "древна Велика България" - Ирник или Кубрат. Та тази статия я четох скоро във Вашият популяризаторски блог...Успехи...
цитирай
5. letopisec - 3. belchev2 - Истината....
28.11.2012 09:17
belchev2 написа:
861?!?!?!


http://letopisec.blog.bg/history/2012/06/30/srednovekoven-bylgarski-knijovnik-pishe-za-osnovavaneto-na-b.974167
цитирай
6. bls - Г-н Симов, хазарите не са юдеи, а просто са приели за известен период тази религия...
28.11.2012 09:24
grigorsimov написа:
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/01/15/iudeo-hazarite-sa-persiiski-evrei-a-istoriiata-s-quot-priema.883487
Ако вземем предвид само един цитат от "тайните ционистки протоколи":
"Ще изтрием от паметта на народите всички спомени за миналите векове...", тогава може би ще си обясним абсолютната неяснота и нелогичност относно "идването на прабългарите" и "основаването на българската държава - 861 г."
Което значи, че само ако постоянно имаме предвид някаква скривана, престъпна юдейската връзка, само тогава ще можем да погледнем на произхода и на историята ни със собствените си очи (и сърца). И само така ще видим, кои ни приписват азиатски, не арийски, не тракийски и не славянски произход. И кои ни заблуждават, че сме били от друга раса и сме говорели съвсем друг език, и неясно как (по някакъв "вълшебен" начин) сме си сменили расата и сме забравили езика си, та днес, по същество, говорим чисто славянски (вкл. и членуването), като изключим турцизмите.


когато каган Булан приема юдейството, българи и хазари се вдигат на бунт, за да съхранят своето божество Куар, Кубар, Сувар, ---т.е. Сурва.....За този бунт пише в своята история от Х в. Константин Багрянородни...именно тези люге са т.н. кубарци...кубари...божеството Сурва в нашите народни песни е от Кавказ...
цитирай
7. sandlih - Ето и едно допълнение : "The ...
28.11.2012 09:35
Ето и едно допълнение : "The Hunno-Bulgar Dulo dynasty: Avitohol, king of the Alans; Malkar Kyi, king of the Huns; Kungas; Varhran; Grumbat; Kidara; Brahmi; Buddhatala; Baltazаr; Alypbi; Uldin; Donatus; Charaton; Octar; Rugila; Mundzuk; Bleda; Attila; Ellac; Dengizich; Ernakh; Dzhurash; Tatra; Grod; Mugel; Sandilch; Houdbaad; Kubrat Chaba; Batbayan & Asparuh father of the Tervel Kermesians.; Tat-Ugek; Ugyek; Elod; Turul; Shilki; Almis;Arpad; Liuntika; Tarhos; Jelek; Jutas; Fajsz; Zoltan; Taksony; House of Arpad" (някои от буквите са без съответните ударения)
Българският клон Дуло на Първата българска държава на юг от р. Дунав : Asparukh; Tervel; Kormesiy; Sevar; Krum; Omurtag; Malamir; Presian I; Boris I; Vladimir; Simeon I; Petar I; Boris II; Roman;
цитирай
8. vmir - Династията Дуло ми изглеждат като родоначалници на съвременния мениджмънт, нещо като
28.11.2012 13:32
професионални мениджъри на големи корпорации.

Има ли достатъчно неоспорими доказателства, че са българи? Или са българи като Борис III и Симеон II с внук Хасан?
цитирай
9. tikoev - До вчера бяхме тракийци. . . днес ...
28.11.2012 14:04
До вчера бяхме тракийци...днес вече сме юдейци! :))) Или сме всичките народи които сме срещнали по пътя от Хиндукуш до Балканите?!
цитирай
10. letopisec - Е, Дуло не е инвеститор, като Константин Велики, както пише Спароток за последния
28.11.2012 14:30
vmir написа:
професионални мениджъри на големи корпорации.

Има ли достатъчно неоспорими доказателства, че са българи? Или са българи като Борис III и Симеон II с внук Хасан?


ами, повечето историци признават, че Ернак, третият син на Атила, е една и съща личност с Ирник от "Именника" на българските владетели, та щом Ирник е от династията Дуло, значи от тази династия е и баща му Атила...а относно това кой е бащата на Атила, ето http://letopisec.blog.bg/history/2012/05/11/bashtata-na-atila-i-imeto-mundzuk.952403
цитирай
11. letopisec - Нито вчера сме били тракийци, нито днес юдейци...
28.11.2012 14:32
tikoev написа:
До вчера бяхме тракийци...днес вече сме юдейци! :))) Или сме всичките народи които сме срещнали по пътя от Хиндукуш до Балканите?!

цитирай
12. letopisec - Вече е прието, че произхода на българите е кимерийски...
28.11.2012 14:52
bulgarinut57 написа:
tikoev написа:
До вчера бяхме тракийци...днес вече сме юдейци! :))) Или сме всичките народи които сме срещнали по пътя от Хиндукуш до Балканите?!


Иначе сме си местни и от никъде не идем.
Сиромаси сме и кой к'вото докачи.
Тоя на тлъстата софра се е присламчил и лапа яко.
От тия земи сме си, питай си 'уят.
И тоя ше отплава.

Разбира се, не трябва да забравяме, че и траките стават българи, след като през 681 г. Аспарух създава Българска държава в Мизия, която по-късно включва и южна дн. България и Македония и много от дн. гръчко, сръбско, албанско, турско....България на три морета...Траките, които от 1 в. до 681 г. са добродушни римски поданици, стават с охота и "български поданици"...Древното тракийско наследство днес с основание се тълкува като част от българщината...Тъй като траките нямат днес държава, ние, българите, сме онаследили тяхната държава и култура, че и малко гени...Аааа Относно твърдението, че траки и славяни са едно и също, то трябва да кажем, че това твърдение има за цел единствено да обслужва чужди интереси...Не се гори туй, що не гасне!!!
цитирай
13. letopisec - Що е ТОГАРМА?????????????????
28.11.2012 15:25
Мнозина може би не знаят що е Тогарма...Това е територия...По-късно, Тогарма, както и Гомер...са вписани в Библията като... синове на Яфет...Гомер в Библията, е всъщност името на кимерийците...А ето и що е Тогарма, според руския учен Латишев: Тогарма соответствует ассирийскому Tilgarimmi в Мелитене. Упоминается Саргоном II (722—705 гг. до н. э.) наряду с Камману, а Синахерибом — наряду с Hilakku.
Но библейское название Тогарма охватывает безусловно более обширную территорию, а именно всю страну Урарту (Gesenius — Buhl, ор. cit, стр. 870). Характерно, что в тех библейских текстах, где упоминается Тогарма (кроме разбираемого места и I Хрон., I, 6, еще у Иезек. XXVII, 14 и XXXVIII, 6), совершенно отсутствует Урарту....През Х в. хазарския цар Йосиф пише писмо до андалузкия евреи-министър Хасдай ибн Шапрут, в което твърди, че ...Болгар и Хазар произхождат от Тогарма...
цитирай
14. staler - понеже по случаиност поназнаивам ...
28.11.2012 16:52
понеже по случаиност поназнаивам малко руски,ако цитата от бертолд е абсолютно точен,то превода на български ще е ---'"езика на хазарите,ПОДОБНО на езика на българите е бил неразбираем за другите тюрки.......",тоест г-н милчев,бертолд казва че хазарския и българския си приличат по това че са неразбираеми за останалите тюрки,а не че са сходни помежду си.или казано с други думи--ако непременно искате да се изкарате роднина с хазарите,нямам нищо против,но не обобщаваите това и за останалите ви сънародници.
цитирай
15. letopisec - добра интерпретация
28.11.2012 17:36
staler написа:
понеже по случаиност поназнаивам малко руски,ако цитата от бертолд е абсолютно точен,то превода на български ще е ---'"езика на хазарите,ПОДОБНО на езика на българите е бил неразбираем за другите тюрки.......",тоест г-н милчев,бертолд казва че хазарския и българския си приличат по това че са неразбираеми за останалите тюрки,а не че са сходни помежду си.или казано с други думи--ако непременно искате да се изкарате роднина с хазарите,нямам нищо против,но не обобщаваите това и за останалите ви сънародници.


всъщност никъде не съм казал, че хазари и българи са роднини или едно и също; ние днес, като говорим руски, да не сме роднини с руснаците...освен ако Вие лично не сте
цитирай
16. shtaparov - Тук е представена много интересна и ...
28.11.2012 18:55
Тук е представена много интересна и полезна информация,но не бива да забравяме,че личното име Дуло (Дуле) го е имало до 20 век в България- виж днешните фамилии Дулови и Дулеви. А това "Донат",което е обявено за Хунско "име" в превода на Олимпиодор,всъщност е Хунска титла и означава Динат (Династ),което е по-стара Тракийска форма на Скитската титла Канат (Каназ,
Къняз). Това още веднъж потвърждава,че прародината на най-древните Хуни
е на Балканите и в Мала Азия.
цитирай
17. shtaparov - понеже по случаиност...
28.11.2012 19:03
staler написа:
понеже по случаиност поназнаивам малко руски,ако цитата от бертолд е абсолютно точен,то превода на български ще е ---'"езика на хазарите,ПОДОБНО на езика на българите е бил неразбираем за другите тюрки.......",тоест г-н милчев,бертолд казва че хазарския и българския си приличат по това че са неразбираеми за останалите тюрки,а не че са сходни помежду си.или казано с други думи--ако непременно искате да се изкарате роднина с хазарите,нямам нищо против,но не обобщаваите това и за останалите ви сънародници.

Не оспорвам мнението на staler но твърдя отговорно,че цитираният от него "превод" е умишлено манипулиран от тюркоманите с цел да защитят прогнилата си теорийка. Вярвам,че staler най-съвестно го е цитирал,но не е отчел влиянието на преводача върху смисъла на оригиналния текст. Това се е случвало и друг път: в текста на Йоан Цецас има един често цитиран абзац- "А Пеони са Българите- не вярвай на глупците,че Българите са различни от тях",чийто истински превод е "А Пеоните са Българи- не вярвай на глупците,че Българите са различни от тях"!
цитирай
18. haralanov - Интересно...
28.11.2012 21:04
Но ми е трудно да коментирам.
цитирай
19. letopisec - Благодаря Ви, не ка го направя вместо Вас:
29.11.2012 09:32
haralanov написа:
Но ми е трудно да коментирам.


Кои са хазарите и кои са българите? Българите, както всички знаем, имат древна праистория и техния произход е свързан с кимерийците. Това мнение не е само мое, то е изказано за първи път от Прокопий Кесарийски през VІ в., и то на базата на лични сведения от тогавашните съюзници на Юстиниан І утигурите (Прокопий така нарича българите по обясними причини, но за това съм писал на друго място), а така също - което е особено важно - има ръкописи в Атон, които дават сведение за връзката кимерийци-българи....за нея пишат Раковски и на първия ред на Зографската история; извън нашата страна арабоезичния историк Мирхонд пише за Кимер и сина му Булгар, тава пришат и на запад през 16 в., вярвам знаете, ако не, ще Ви пратя щитати, цитати.............Кои са хазарите....Спаред л-Масуди и др. арабоезични автори, хазарите произхождат от савирите...Кои са савирите? Те се появяват за първи път на запад от Волга в средата на V в., когато атакуват Ирник, третият син на Атила....Той явно ги побеждава, което става видно от факта, че историците през V в. пишат за савири, а прев VІ в. Агатий, Прокопий и др. вече ги наричат хуни-савири....т.е. Ирник ги е направил част от хуно-българската "древна Велика България"...На какъв език са говорили савирите? И съответно - хазарите! Защо савирите започват да се наричат хазари... Както казахме произхода на думата gaz е в думата gar/гора....Когато Паисий пише за Касан...всъщност той пише за прозвище на Ирник, Горан, отук Газан...и гр. Казан е кръстен на Ирник....Савирите стават поданици на този български цар Ирник и затова през 10 в. хазарския цар Йосиф пише, че Болгар е част от родословието на Тогарма, демек...Тогарма/Урарту, както става видно от коментара на Латишев...Какъв език са говорили хазарите? Те именно са говорили езика известен по-късно като чувашки...Доколко хадарите са повлияли и българите също са знаели този език, не бива да ни учудва.. на Кавказ всеки е говрил по 2-3 езика..данни има
цитирай
20. letopisec - Виж ти какво ми направи впечатление:
29.11.2012 09:59
за мен гласуват 150 човека във ФБ и 6 тук, даже 1 против....за спарок гласуват 24 човека във ФБ и 120 членове на организацията му тук....Абе едно време видях, че в блог.бгето има "оплаквачка", нима ли "статистик" в блог.бг...социолог, като Райчев, да коментира финомените
цитирай
21. andorey - Г-н Милчев, имате и от мен един ми...
29.11.2012 17:16
Г-н Милчев, имате и от мен един минус, за да подкрепя вашата хипотеза. Имам предвид хипотезата за гласуването във Фейсбук и блог бг. Иначе другите ви хипотези са много далеч от истината...
цитирай
22. letopisec - Не си изпускайте нервите, приятелю. Пишете и занапред за славяните, че много хора отричат да е имало славяни. Но не и аз...Имало е такова племе
29.11.2012 17:35
andorey написа:
Г-н Милчев, имате и от мен един минус, за да подкрепя вашата хипотеза. Имам предвид хипотезата за гласуването във Фейсбук и блог бг. Иначе другите ви хипотези са много далеч от истината...

цитирай
23. grigorsimov - Относно обвинението ви...
29.11.2012 20:02
[letopisec] Благодаря Ви, че популяризирате мои работи в блога си. Разбира се, би било коректно да пишете кой е автора....Така напр. статията за това кой е създал "древна Велика България" - Ирник или Кубрат. Та тази статия я четох скоро във Вашият популяризаторски блог...Успехи...[/quote]

Нямам спомен да съм копирал от вас, и публикувал подобно нещо, а и тези измамни теории не представляват интерес за мене. Освен това, нямам никакво желание да си приписвам нечие авторство, а целя единствено да се популяризират скриваните или изопачаваните истини за историята ни.
А ако ми посочите адреса на въпросната публикация, и ако наистина съм публикувал нещо ваше, и не съм посочил автора, тогава, най-малкото, ще ви се. извиня.
цитирай
24. leonleonovpom - Летописец, все пак ми дължиш обя...
29.11.2012 20:27
Летописец, все пак ми дължиш обяснение, ако не конкретно към мен, то каква ти е каузата. Ще ти помогна с моята. Аз съм убеден, че траките са в основата на българската народност Безспорно идвали са и други и са се припознавали за българи. Какъвто случай описва в 13-ти век френски рицар за печенег от Пернишкия край. На въпроса какъв е, без колебание се тупа по косматите гърди и отговаря -булгар. Няма и сто години от принудителното им заселване там. Въпросът наистина е много тънък, етноста е и въпрос на самоопределяне.
Та каква е твоята кауза?
цитирай
25. staler - гусин минчев, вие не четете ли това ...
29.11.2012 23:13
гусин минчев,вие не четете ли това което публикувате---под цитата изразявате учудване че никои не обръща внимание "на тази българо-хазарска езикова идентичност".а това пък било много важно защото некакъв хазарински юдеин иосуф писал на некакъв андалуски евреин хасдаи-капут и обсъждали техни си юдеиски работи.ми за вас може да е много важно,но поне от руски превеждаите правилно.
цитирай
26. letopisec - 26. leonleonovpom
30.11.2012 09:00
Моята кауза е истината и това е видно от всичките ми публикации в блог.бг
цитирай
27. letopisec - 27. staler -
30.11.2012 09:03
Гусин Сталер, благодарение на писмото от 10 в. на хазарския цар Йосиф до андалузкия министър Хасдай ибн Шапрут, ние знаем важната подробност, че хазарите създали своята държава на мястото на българите, които били - както пише Йосиф - "многобройни като пясъка"...И, още нещо пише Йосиф...Той дава сведението как син на Кубрат ....запишете си Сталерчо - заминал чак на Дунав...
цитирай
28. letopisec - 25. grigorsimov
30.11.2012 09:04
Това че не знаете какво пускате и на кого във вашия популяризаторски блог, си е Ваш проблем...
цитирай
29. leonleonovpom - Явно не добре съм формулирал въп...
30.11.2012 15:08
Явно не добре съм формулирал въпроса. Едва ли ще се намери някой,който да твърди ,че лъжата му е каузата. За това директно, каква ви е каузата относно формирането на българския народ или етнос, все едно, как горе -долу го виждате
Аз изразих ясно моята, заради което не пиша с името си, без да се влияя от никой и нищо и ми бяха лепнати различни квалификации Опитайте!
цитирай
30. letopisec - 31. leonleonovpom
30.11.2012 17:38
Ами прочетете малко от това, което съм написал и няма начин да не видите какъв е произхода на българите, според мен. С две думи, българския произход е от кимерийците. Кои са кимерийците и какви са били, го оставям на друг. За мен е ясно, че те са индоевропейци и имат нещо общо със синдо-меотите, т.е. сарматите. Ролята на българите, утигури и кутригури, във формирането на хунския съюз, е централно. Името "хони, хуни, хион" произхожда от урартския речник. Няма народ "хуни"...Това дава обяснение защо Прокопий пише, че утигури и кутригури произхождат от кимерийците и същевременно пише, че хуните произхождат от кимерийците. Не споделям пан-тюркската и пан-славяно-тракийските политически теории и ...каузата ми е....ясна историческа картина, доколкото е възможно, за ранните българи до 680 г. Надявам се, да съм удоволетворил очакванията Ви.
цитирай
31. leonleonovpom - Да, благодаря, въпреки че автом...
30.11.2012 20:57
Да, благодаря, въпреки че автоматично възникват нови въпроси- кои са кимрите или кимерите, а също и сарматите. Нещата стават много прости при положение, че това са различни названия на траките.. Иначе за хуните също считам, че това е военно -икономически съюз
цитирай
32. kleotemida - Сори, не добре свършена работа. Твърде повърхностно, откъслечно и донякъде манипулаивно.
30.11.2012 21:20
Значи българите са утигури и кутригури, а утигури и кутригури произхождат от кимерийците. Но пък "кои са кимерийците и какви са били, го оставям на друг"... Дали този подход ще осветли каузата - ясна историческа картина? М?
цитирай
33. get - - Сори, не добре свършена работа. Твърде повърхностно, откъслечно и ТОТАЛНО манипулаивно.
01.12.2012 15:51
kleotemida написа:
Значи българите са утигури и кутригури, а утигури и кутригури произхождат от кимерийците. Но пък "кои са кимерийците и какви са били, го оставям на друг"... Дали този подход ще осветли каузата - ясна историческа картина? М?


- Летописко-о-о ! - престани практиката с копи-пейст и цитати с претенция за собствени разсъждения ... от руско-хазарски сайтове !!?
- Ако бе само в предкавказието ... щех да го преглътна рецитала ти на сОветските учьОни ... ма прочети малко повечко, бе брате ?!
- Щот, ако прочетеш ... ще ти стане ясно, че не само Фиркович (известен, като мистификатор в научните среди) ... и това писмо между хакан Йосиф с испанският маран съществуват ?!!
- Само малко насоки за творческите ти търсения ?!! ... успоредици с "изконно" прабУлгарски думи и такива от келтската езикова група:
- Дуло(династия бг.) ДУЛА (келт.) – скиптър ;
- Дуло(династия бг.) ДУАЛ (келт.) - наследствено династично право;
- ТАРКАН – управител на област или град, или съдия ТАРГАД (келт.) – областен управител ;
- ОНГЪЛ – укрепено място , ONGL (кимр.келт.) – укрепено място;
- УКИЛ (ВОКИЛ) – име на знатен български род УКЕЛ (ВОКХИЛ) – високопоставено благородническо съсловие при келтите ;
- БОИЛА – основна българска благородническа титла БАИЛА – висш държавен функционер ... Мога поне още двадесет езикови и служебно-титулни успоредеци да ти изведа ?!
- Това не ти го казвам, като извод че, българи=келти ... Не ! - те са били деца, наследници на по-стар мно-о-ого голям народ приказващ на един и същ или поне подобен език ... като урартският е много по-далечен, въпреки че ти се опитваш да го изкараш прародител на кимерийско ... българският :)) !!

- Поздрав ! - от таркан Гет тавро-скитски ... родом от СарматиГетуза
цитирай
34. letopisec - историята на кимерийците от 8 в. пр.н.е. е добре задвидетелствувана, за разлика от тракийската
03.12.2012 09:38
leonleonovpom написа:
Да, благодаря, въпреки че автоматично възникват нови въпроси- кои са кимрите или кимерите, а също и сарматите. Нещата стават много прости при положение, че това са различни названия на траките.. Иначе за хуните също считам, че това е военно -икономически съюз

цитирай
35. letopisec - Вие не може да давате оценки, ясно! не разбирам какво още искате преди 8 в.пр.н.е.???
03.12.2012 09:39
kleotemida написа:
Значи българите са утигури и кутригури, а утигури и кутригури произхождат от кимерийците. Но пък "кои са кимерийците и какви са били, го оставям на друг"... Дали този подход ще осветли каузата - ясна историческа картина? М?

цитирай
36. letopisec - 35. get, Гет завиждаш на оргиналните ми постове и лъжеш хората, че са копи-пейс, не ти отива, старшинка
03.12.2012 09:43
Най-древната легенда за произхода на българите при волжките българи е: „Началото на нашите начала е в племената синд и имен” (Джагфар тарих, С., 2005, с. 14). И така, излиза, че според волжко-българските легенди, синд, т.е. синдо-меотите стават кимерийци. Но кои са били синдите, чиито обиталища Херодот посочва на изток от р. Дон при Азовско море? Този въпрос трябва да бъде свързан и с питането за траките синти...Една от древните индоевропейски прародини е била в Карпатския басейн. Очевидно в праисторическо време, след големия "потоп", вследствие на който едно езеро става с размерите на Черно море...един индоевропейски народ се е разслоил. Част от тях отиват на изток, а другата на юго-запад и стават т.нар. траки. Само това обяснява защо имаме траки меди и мидийци; защо има сигини на запад и на изток, защо има агатирси на запад и на изток, защо има синти на Балканите и синди до Азовско море...
цитирай
37. get - @letopisec - Гет завиждаш на орг...
03.12.2012 18:42
@letopisec - Гет завиждаш на оргиналните ми постове и лъжеш хората, че са копи-пейс, не ти отива, старшинка :)):))
....
1. Една от древните ни прародини ?! - Ли ?? - колко, ще да са били те ?!
letopisec написа:
Една от древните индоевропейски прародини е била в Карпатския басейн.

- Причерноморският басейн не ни ли е достатъчен ?!
2. Отново предупреждавам !! - особено ВНИМАНИЕ !!! - при ползване източници от "волжско-камски" регион ... Това поради "ЕЗИКЪТ", като един от основните признаци - характеризиращи принадлежноста за дадени хора, към кой етнос принадлежат ?!
letopisec написа:
според волжко-българските легенди, синд, т.е. синдо-меотите стават кимерийци.

- Относно Казан с неговата етносна амалгама ... малко трудно ще се съглася, че всички са преки наследници на българите, от Велика България ??! - това поради достатъчното много данни - Първо за сериозно етносно присъствие на угри ... второ - по-късно етносно омесване с тюрки ?! - които са "оригиналдъ" ТЮРКЧЕ, за разлика от тези намиращи се на юг от нас, в ИЗМИСЛЕНАТА(през 19 в.) ДЪРЖАВА Турция ?!
- Българското землище още от каменната епоха е било ... където много по-късно го описва Юрий Венелин „Старите и сегашни българи в тяхното политическо, народописно, историческо и религиозно отношение спрямо русите“. ... тоест както са посочени границите на българското обиталище към началото на нашата ера, същото е било и към 19-ти век ?!
- Относно "старшинката" :)) - с това си позволи да ме разжалваш в степени ... поне пет :)) - Прощавам безпардонната ти неинформаност ... но лишаване от офицерско звание ... се извършва по определен ред и от определена институция, според нашето законодателство !!? - но простено е за да един сержант-филолог ... или обратното филолог-сержант ... с амбиции за историк и политик - доколко ще постигнеш последните две ? - Живота ще покаже ?!

- Поздрав, от Гет ! - офицер от резерва
цитирай
38. анонимен - Родът Дуло произлиза от сарматс...
03.12.2012 21:00
Родът Дуло произлиза от сарматското племе Дуласи (Двали/Дуали), които са населявали днешна Кабардино-Балкария, където е и Конската планина на Аспарух. Никакви тюрки дулу, никакви атилови хуни!
цитирай
39. letopisec - Гет, все пак не се извини, че заблуждаваш хората за "копи-пейс", нали...
04.12.2012 09:37
39. get : Българското землище още от каменната епоха е било ... където много по-късно го описва Юрий Венелин „Старите и сегашни българи в тяхното политическо, народописно, историческо и религиозно отношение спрямо русите“. ... тоест както са посочени границите на българското обиталище към началото на нашата ера, същото е било и към 19-ти век ?!
..........................................................
Гусин офицер, я ни разкажете кога Юрий Венелин е идвал в България или някъде по-на-юг от северна Добруджа, дн. Влашко. А така също ни кажете, с колко българи е водил кореспонденция, като тук не включваме няколкото писма на В. Априлов до него?
цитирай
40. letopisec - Нали за това става дума....
04.12.2012 09:41
анонимен написа:
Родът Дуло произлиза от сарматското племе Дуласи (Двали/Дуали), които са населявали днешна Кабардино-Балкария, където е и Конската планина на Аспарух. Никакви тюрки дулу, никакви атилови хуни!

..................................
Кабардино идва от кабари....все те тия кабари за които пиша, хората опънали се на каган Булан, предприел юдаизация, почитащи старото си божество Кубар, Сувар, Сурва............................това са били българи.....Кабардино-Балкария..............Жалко че не знаете нищо за атиловите хуни, поровете из моя блог, ще Ви стане ясно...Хуните произхождат от кимерийците...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484129
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ