Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2012 16:46 - Медицинските методи на траките...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 29052 Коментари: 63 Гласове:
15

Последна промяна: 13.11.2012 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За медицинските методи на траките научаваме от диалога на Платон „Хармид”, където Сократ разказва на своите ученици тайната на лекуването...

 

 image

 

Знатният и красив младеж Хармид имал хронически главобол и ученикът на Сократ Критий, пита учителя си дали има ефикасно лекарство за това. Междувременно Критий споделя, че знае за една билка, която обаче действа само чрез заклинание, а последното нямало сила без билката. Сократ взима думата и дава разяснения пред Херефонт, Критий и най-вече на Хармид:

 

Сократ: - Имаш право и аз ще бъда при обясненията си откровен с теб, но едновременно с това аз току-що се питах как да ти обясня силата, която се крие в заклинанието. В действително то не е в състояние да лекува отделно от главата; ти може би знаеш, че добрите лекари, когато някой болен идва при тях заради своето страдание в очите, му заявяват, че очите не могат да бъдат лекувани отделно, че за да оздравеят очите трябва да се лекува главата и че също така е голяма глупост, когато искаме да лекуваме главата независимо от цялото тяло. Като следват този принцип, тези лекари предписват един диетичен режим на цялото тяло и като го лекуват цялото, те полагат грижи да лекуват и болната част. Нима не знаеш, че учението на тези лекари е такова и че тези неща стоят тъкмо така?

Болният Хармид: - Това сигурно е така.

Сократ: - И това средство за лекуване ти се вижда правилно и ти го приемаш?

Хармид: - Напълно.

 

 

Въодушевен от този отговор Сократ продължава: - Неговото съгласие ми възвърна смелостта и след като малко по малко се одързостих, аз се разпалих отново и рекох: - Същото нещо е, Хармиде и с нашето заклинание. За него аз научих там във войската (Под „там” Сократ разбира Тракия, по-точно околностите на гр. Потидея на Халкидическия полуостров, която била плътно населена с траки. Обсадата на Потидея, в която участвал и Сократ като хоплит, т.е. тежко въоръжен пехотинец, в началото на Пелопонеската война, му дала възможност да се запознае с тракийското население наоколо... – бел. Проф. Данов, Траки. С., 1982, с. 178) от един тракийски лекар, един от учениците на Залмоксис, който както се разказва, се стреми към безсмъртие. Този тракиец ми каза, че гърците с право разказват онези неща, които аз току-що припомних: „Но – добави той, - Залмоксис, нашият цар, който е бог, твърди, че ако очите не могат да бъдат излекувани независимо от главата, нито пък главата отделно от тялото, то и тялото на свой ред не може да бъде излекувано освен заедно с душата. Ако гръцките лекари са безсилни да лекуват повечето болести, това се дължи на обстоятелството, че те не знаят за цялото, което трябва да лекуват; те не знаят именно, че щом тялото е болно, частта от него не може да оздравее.”...Този тракийски лекар твърдеше, че от душата водят началото си и злините, и добрините както за тялото, така и за цялата човешка личност; по неговите думи по същия начин от главата произтичат злините и добрините за очите, поради което трябва да се лекува най-много първоизточникът на болестта, за да се осигури добро здраве на главата и на цялото тяло. И тъй, драги мой, той твърдеше, че лек за душата са известни заклинания, а тяхната същност са хубавите разговори, които пораждат в душата мъдрост. Щом като веднъж душата притежава мъдростта и я запази постоянно, тогава е лесно да се осигури здраве на главата и на цялото тяло...”

 

Бележка на Кирил Милчев: Винаги съм се възхищавал на Платон и неговата философия...

image


image



image



Гласувай:
18


Вълнообразно


1. boristodorov56 - И името на хомеопатията!
07.11.2012 17:18
Милчев, става дума за холистична медицита в случая, а не за хомеопатия.
Хомеопатията също е холистична медицина, но описанието в цитирания от теб пасаж няма нищо общо с нея.

Сложих ти плюс щото и аз съм карловец,
но не харесвам историческите ти хопотенузи.

А освен това май беше и царски депутат.
цитирай
2. letopisec - Лекуването на първоизточникът на болестта, е същност на хомеопатията...Лекуването на...цялото и т.н., карловец...
07.11.2012 17:28
boristodorov56 написа:
Милчев, става дума за холистична медицита в случая, а не за хомеопатия.
Хомеопатията също е холистична медицина, но описанието в цитирания от теб пасаж няма нищо общо с нея.

Сложих ти плюс щото и аз съм карловец,
но не харесвам историческите ти хопотенузи.

А освен това май беше и царски депутат.

цитирай
3. merlin68 - Милчев,
07.11.2012 18:21
това няма нищо общо с хомеопатията, но пък е едно признание от къде гърците са се учили и на медицина, и на философия.
цитирай
4. d3bep - Става дума за холистична медицина. ...
07.11.2012 18:29
Става дума за холистична медицина.
Комбиниран подход към ума и тялото.
Има и второ свидетелство за тракийските лекари, което си пропуснал.
Също и за "нимфата Траке".

Има вариант да се говори и за хомеопатията като за древна система за лечение, но като цял ов случая само този цитат говори наистина за холистика. Хомеопатия - превеждам ти защото явно не знаеш гръцки - означава - "подобно страдание". Хомеопатия е например да лекуваш простуда със сладолед.

В последната глава на книгата ми, която е нещо като "любопитнио факти" съм разгледал именно тези свидетелства за лечение в тракия и съм ги сравнил с напълно аналогичните египетски, където имаме буквално комбинации от билки и заклинания и свещенодействия при прилагането им.

Т.е. не може да се каже, че "траките са го измислили", но че са приложили една стара система вероятно може.

По - фрапиращото е че днес тази система е мъртва.. Приложението й аз виждам в участието на психолог при лечението на заболяванията... Тъй като ролята на психиката на човека и дори на самовнушението при лечението е гигантска, и макар и наричана от медицината с подигравателни имена, като "плацебо"., е призната..
.
Въпреки това днес лекарят е като едноличен търговец, гледа да изтиска лева и дори мачка, плаши и стряска пациента за да го притисне повече, а психиката и холистичният подходс.. кучетата го яли.
А се подиграваме на древните, които очевидно са имали повече акъл в главите от нас.... Не е въпроса дали заклинаниеот действа, а дали болният му вярва.
цитирай
5. d3bep - Черпя те още няоки от свидетелст...
07.11.2012 19:02
Черпя те още няоки от свидетелствата, коит оаз съм описал.

Ариан:

"Траке била нимфа, веща в баянията и билките… По името на тая Траке изглежда, са нарекли страната й."

Платон, Хармид:

"Но Залмоксис, каза той, нашият цар, който е бог, казва, че както очите отделно от главата и главата отделно от тялото никой не трябва да се залавя да лекува, така и тялото, отделно от душата."


Диоир, Херодот и редица други говорят същите неща за египетската медицина.
Но даже и да не го правят, изобщо те не са необходими.

Например ето една от многото египетск ирецепти по папирус Еберс, превод на Карпентър:

"Ако преглеждаш смъртно болен, а тялото му е силно проядено от болестта, ако го преглеждаш и не намериш болестта в неговото тяло, изключая повърхността на ребрата, които са изпъкнали като гъби ти трябва да произнесеш(заклинание) против болестта в къщата, и освен това трябва да му приготвиш компонентите за въздействие: кървав камък от Елефантина, почва, червено жито, рожков, сготвени с олио и мед. Той трябва да ги яде четири утра за подтискане на жаждата и лечение на смъртоносната болест."

Поздрави!
цитирай
6. zelas - По - фрапиращото е че днес тази си...
07.11.2012 21:55
d3bep написа:
По - фрапиращото е че днес тази система е мъртва..


Възражда се - Функционална медицина - http://zelas.blog.bg/drugi/2012/11/07/.1017951
цитирай
7. boristodorov56 - d3bep -о е готин, но не разбира от хомеопатия, защото просто я отрича.
07.11.2012 22:44
А, Милчев и хабер си нема от хомеопатия, щом настоява, че "Лекуването на първоизточникът на болестта, е същност на хомеопатията...", което е смехотворно, дори много смехотворно.
Това е твърдение на ниво Карловска трибуна от 1 990 год.
цитирай
8. gladius - Това е холиситична медицина, а не хомеопатия, господин Милчев.
07.11.2012 23:51
Или заглавието е израз на ирония?
цитирай
9. voulgaros - g-n Милчев---мачкайте тъпаците ...
08.11.2012 00:28
g-n Милчев---мачкайте тъпаците като тоя бористодороф56.

УЧЕТЕ ГРЪЦКИ ,ЗА ДА МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ПЛАТО,СОКРАТЕС И АРРИАН..

ЗВЕР--СТИГА С ТЕЯ ЦИГАНИ ГИПТИТЕ...египет е нищо без гръцката азбука..тоест без МЕГАС АЛЕКСАНДРОС И ПТОЛЕМЕИДИТЕ
цитирай
10. bls - Леле, тук са пак глупаците и завистливците
08.11.2012 09:27
дзер, тъпунгера, тодоров, айранче с курнишони, демек таратор и мерлин, на всяко гърне похлупак, демек къци въпцаров на блог. бг...престанете бе хора, завистливи...ако спъраток бе написал тая статия, щяхте да лижете и да лижете...ама той пише простотии, а и хабер си няма от философия, да се сети да прочете Платон....егати, завистливците...у
цитирай
11. letopisec - Не, написах тази статия за да видя какъв е интереса към траките...И изобщо има ли такъв?
08.11.2012 09:59
gladius написа:
Или заглавието е израз на ирония?

цитирай
12. letopisec - Даа, явно според Вас Айнщайн е е измислил нищо...Апропо, ще сменя заглавието, да видя някой ще каже ли нещо по същество...
08.11.2012 10:43
watchtowerman написа:
Това ми звучи като "Нютон измисли закона за гравитацията". Или "траките измислили краставицата", "билките", а защо не и Живота. Децата не могат да "измислят" родителите си, те просто ги опознават, разбират и преоткриват с времето. Така е и с Принципите(Законите) сътворени във Вселената, а хомеопатията е частица от Тях.

цитирай
13. letopisec - Да, Спароток, роботодателя на Борис Тодоров, определено е неграмотен...
08.11.2012 10:47
bls написа:
дзер, тъпунгера, тодоров, айранче с курнишони, демек таратор и мерлин, на всяко гърне похлупак, демек къци въпцаров на блог. бг...престанете бе хора, завистливи...ако спъраток бе написал тая статия, щяхте да лижете и да лижете...ама той пише простотии, а и хабер си няма от философия, да се сети да прочете Платон....егати, завистливците...у

цитирай
14. starotomagare - Траките не са първия народ по нашите земи но са негов приемник
08.11.2012 10:56
Съществувала е много по -древа култура разположена по някогашните брегове на Черно море.Тя и преживяла катаклизъм причинен от повдигане нивото на морето .На нея принадлежат погребенията от варненския некропол и най-старото намерено обработено злато.Не е ясно до къде се е простирала тази цивилизация но тя е съизмерима по древност с най-ранните култури на Месорпотамия и Египет с които вероятно е била свързана или е подържала връзки.
цитирай
15. letopisec - Много правилно, ето моята версия:
08.11.2012 11:01
starotomagare написа:
Съществувала е много по -древа култура разположена по някогашните брегове на Черно море.Тя и преживяла катаклизъм причинен от повдигане нивото на морето .На нея принадлежат погребенията от варненския некропол и най-старото намерено обработено злато.Не е ясно до къде се е простирала тази цивилизация но тя е съизмерима по древност с най-ранните култури на Месорпотамия и Египет с които вероятно е била свързана или е подържала връзки.


Ето и най-древната легенда за произхода на българите при волжките българи: „Началото на нашите начала е в племената синд и имен” (Джагфар тарих, С., 2005, с. 14).

И така, излиза, че според волжко-българските легенди, синд, т.е. синдо-меотите стават кимерийци. Но кои са били синдите, чиито обиталища Херодот посочва на изток от р. Дон при Азовско море? Този въпрос трябва да бъде свързан и с питането за траките синти...Една от древните индоевропейски прародини е била в Карпатския басейн. Очевидно в праисторическо време, след големия "потоп", вследствие на който едно езеро става с размерите на Черно море...един индоевропейски народ се е разслоил. Част от тях отиват на изток, а другата на юго-запад и стават т.нар. траки. Само това обеснява защо имаме траки меди и мидийци; защо има сигини на запад и на изток, защо има агацири на запад и на изток, защо има синти на Балканите и синди до Азовско море...
цитирай
16. boristodorov56 - Маляка, да те псувам на майка ли искаш?
08.11.2012 11:56
voulgaros написа:
g-n Милчев---мачкайте тъпаците като тоя бористодороф56.

УЧЕТЕ ГРЪЦКИ ,ЗА ДА МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ПЛАТО,СОКРАТЕС И АРРИАН..

ЗВЕР--СТИГА С ТЕЯ ЦИГАНИ ГИПТИТЕ...египет е нищо без гръцката азбука..тоест без МЕГАС АЛЕКСАНДРОС И ПТОЛЕМЕИДИТЕ



Трябва да си наясно какво казвам, още повече, че най-големия съвременен хомеопат се казва Георгос Витулкас и с неговата Академия на о. Алонисис е месията на съвременната хомеопатия!
цитирай
17. boristodorov56 - Кому да завиждам, бе безличник - на Милчев ли? дето има претенции да разбира от неща, от които е на три дена път с камили ли?
08.11.2012 12:01
bls написа:

Леле, тук са пак глупаците и завистливците
дзер, тъпунгера, тодоров, айранче с курнишони, демек таратор и мерлин, на всяко гърне похлупак, демек къци въпцаров на блог. бг...престанете бе хора, завистливи...ако спъраток бе написал тая статия, щяхте да лижете и да лижете...ама той пише простотии, а и хабер си няма от философия, да се сети да прочете Платон....егати, завистливците...у



Нещастнико, нали разибираш колко си бос!
цитирай
18. d3bep - Блс и Сандлих аз ги отчитам като а...
08.11.2012 12:31
Блс и Сандлих аз ги отчитам като акаунти на Милчев, респективно в редица от неговите теми Милчев буквално си води диалози сам със себе си.

Феновете на Милчев са ясни .Тва е на първо място всеизвестният недоучил Виктор С., дето щял да завърши с отличен НБУ, ама завършил на версия. Вторият бил ЗАрето(Познат тук таме и като Чиготфеса), който бил преподавател в нов български, щото нямало кой, ама написал един як сайт против траките, обаче забравил да го покаже на ректора на университета си или на катедрата по тракология и те да му ръкопляскат на познанията.
И двамата са БЕСНИ ТЮРКОФИЛИ. Без свестни познания по другите въпроси, даже и за тюрките не мисля че са им безспорни познанията.
Третия е госпожица Лидис, на която Кирчо е взел да прави лиз - близ напоследък. Нема лошо, по принцип и лудите сами да се събират на групички по този начин липсата на специализирани заведения нема се усеща толкоз силно.
Те тва е.

Така че...
Шизофреничните акаунти на Киро - блс, който можело да е на далавера от писането му и Сандлето, анонимните включвания на Кирето и два три тюрки, към които наш учен Кирчо скоро сам ще се причисли...
Та не ме вепчатляват писаниците им...
Аз да завиждам на Кирчо... За кво, за нереализираното му детство?
Аз да завиждам на Кирчо, за кво, за избълваните романи? Че аз и като писател, и като познавач на материята ставам предимно да ме гони, просто не съм го обърнал на евтина печалба.
Депутатско място също знам отде да купя, просто не мисля да ми е нужно да затварям толкова много пари - да тегля заеми и прочие.

Поздрави!
цитирай
19. letopisec - 20. d3bep - Блс и Сандлих аз ги отчитам като а...
08.11.2012 13:06
Я разкажи как се продаде на тракедонистите, за да ти издадат книжка...лиз-лиз...поклон...Няма нищо лошо, че Спароток ти е работодател, само не се прави на света вода ненапита...Някой от коментиращите по-горе да се заинтригува от траките...Мисля, че не...Само клюки и простотии...Сега става ли ясно, че никой не чете тъпотиите на Спароток, а просто се гласува от една платена група, с ясната цел да се зарибят хора и да се обезличи българската история и на нейно място да бъде създадена автохтонна трако-славянска история...Ос Москва-Белград-Скопие...
цитирай
20. d3bep - Я разкажи как се продаде на траке...
08.11.2012 13:32
letopisec написа:
Я разкажи как се продаде на тракедонистите, за да ти издадат книжка...лиз-лиз...поклон...Няма нищо лошо, че Спароток ти е работодател, само не се прави на света вода ненапита...Някой от коментиращите по-горе да се заинтригува от траките...Мисля, че не...Само клюки и простотии...Сега става ли ясно, че никой не чете тъпотиите на Спароток, а просто се гласува от една платена група, с ясната цел да се зарибят хора и да се обезличи българската история и на нейно място да бъде създадена автохтонна трако-славянска история...Ос Москва-Белград-Скопие...


Сега стана ясно само ,че ти през цялото време си бил тука, ама са писали разни БеЛеСета и подобия, а ти скачаш да хапеш само като директно те ухапят, иначе хапят те.
Значи това са или порода кучета, които държиш на каишка.
Или са твои клонинги, акквито естествено са....
Не те ли гледам аз, че докато белесетата се чупат да пишат тука ти се смилаш да пишеш у фейсбука... Не си ли разбрал още че с тея маймунски номера минаваш пред Лидиса, не и пред мене.

Спароток ми бил работодател...
В най - лошият случай ако си прав, моят работодател е запален по историята човек, дето не я разбира чак толкова много, а твоят работодател са мутрите и обирджиите на българия, приватизаторите на Витоша, на връх Мусала и други планини, палачите на горите и на българската индустрия... Твоите са доказани такива, ти си им доказан СЪУЧАСТНИК, и ми говориш за работодатели, съвести и морал...

Ха, ами бъди здрав!
цитирай
21. letopisec - 22. d3bep
08.11.2012 14:14
Благодаря ти за откровения отговор, ти единствен не отрече истината за работодателя ти...Да си жив и здрав и ти...
цитирай
22. d3bep - Благодаря ти за откровения отго...
08.11.2012 19:46
letopisec написа:
Благодаря ти за откровения отговор, ти единствен не отрече истината за работодателя ти...Да си жив и здрав и ти...


Е та и ти не отрече да си крал от народа и да си купувал депутатски места, така че хак да ти е :)

Иначе не отрече да си правиш евтин пиар със смъртта на Максим, там снимки, работи. Дет се вика:
Максим - добър, лош - го няма
ма за Кирчо е реклама.
цитирай
23. letopisec - рзберам защо си толкова одзверен, явно ти и тате сте на две надници при Спароток...Халал да ви е..
09.11.2012 09:50
d3bep написа:
letopisec написа:
Благодаря ти за откровения отговор, ти единствен не отрече истината за работодателя ти...Да си жив и здрав и ти...


Е та и ти не отрече да си крал от народа и да си купувал депутатски места, така че хак да ти е :)

Иначе не отрече да си правиш евтин пиар със смъртта на Максим, там снимки, работи. Дет се вика:
Максим - добър, лош - го няма
ма за Кирчо е реклама.

цитирай
24. d3bep - ЛеПтописец :) Или по право, Падре:
09.11.2012 13:38
Ахъ.
На Спароток презимето му е Надницата.
Павел - Надницата - Серафимов.
Дава надници на половината Блог беге.
Уредихме и баща ми.

Ама са чудя що и ти не се цаниш на една надница при Спароток.
И без туй пишеш кат че ли си на надница.
На маломерна надница в квартално историческо списание.
цитирай
25. ivansimeonow - Не разбирам защо и аз съм замесен. Не ...
09.11.2012 14:56
Не разбирам защо и аз съм замесен. Не съм взел никакво участие в коментарите,защото тук не съм компетентен. Книгата на Стефан си е изцяло негово дело- писане , издаване и т. н.
Ако причина за спора е каква медицина са практикували траките, най-добре е да вземе отношение лекар специалист
Не е редно задочно да се оплюват колеги. Както се оплюва Ганчо Ценов. Него реално може да го оплюва този, който е защитил докторат в Германия,защото това винаги е било изключително сериозно постижение и е успял да го обори. Истински възпитания човек обаче ще намери фин начин да го направи, както и Г. Ц. за Иречек- млад е бил, сгрешил е.
Имам изключително високо мнение за хората от Пловдив и от Пловдивския край, не се опитвайте да го разваляте, трудно ще стане.
цитирай
26. letopisec - 27. ivansimeonow
09.11.2012 15:04
Г-н Иван Симеонов, можете ли да ни кажете доктората на Ганчо Ценов, защитен в Германия, на каква тема е?
цитирай
27. ivansimeonow - Не ми е ясен въпросът ви, господин ...
09.11.2012 15:59
Не ми е ясен въпросът ви ,господин Милчев- твърдите,че не съществува ли или ,че не е за България. Не съм чул досега някой да оспорва докторантурата на Ганчо Ценов. Темата не е важна, докторатът в Германия доказва, че е сериозен учен. Използвам го само за пример, как критикува Ирасек, трябва да има култура в общуването, не може с лека ръка за щяло и не щяло да се хвърля кал. Нямам нищо против градивната критика,приемал съм я било мълчаливо ,било с благодарност, но съм против критикуването по унизителен начин. Не ме разбирайте криво, не приемам и такава критика към всеки друг, към вас също.
цитирай
28. letopisec - 29. ivansimeonow
09.11.2012 17:05
Не знаете ли, че докторатът на Г.Ц. е за Наполеоновото влизане в Москва?
цитирай
29. get - - Що е холистика ... А хомеопатия ?!
09.11.2012 17:14
- Холизъм - холистичен ... цялостен ! - но в контекста на мистицизма !!
- В контекста на Аристотеловото "цялото е винаги нещо повече, от простият сбор на неговите части" !! - Идва от гръцката дума "оlos", дословно "всичко" ?! ... синонимно на интегрална - цял, цялостен, целокупен, пълен, единен, свързан

- Какво е хомеопатия ? - Хомеопатия - гръцки: Homoios – подобен; pathos – страдание и отразява основният й принцип: ПОДОБНОТО СЕ ЛЕКУВА С ПОДОБНО (Similia similibus curantur). Веществото, от което е създадено хомеопатичното лекарство, дадено в по-големи дози на здрав организъм, предизвиква подобни симптоми като на болния !!?

- Милчев, не ми отговори ... скиФите, като гонили кимерите из Мала азия ... знаеш ли докъде са стигнали ??!
- Айде да не те мъча, та ще ти подскажа чрез написаното от Херодот в кн.VII, 20 : "... когато скитите, преследвайки по петите кимерийците, нападнали Мидийската земя, и покорявайка почти цялата Предна Азия се поселили там(термина Пр. Азия, отговаря на съвр. Близък изток - б.м.) !!!
- Именно поради тази причина пак, според Хредот, Дарий екипирал войска и предприел поход за да отмъсти на скитите !??
- Така че, ако си стигнал до тези сведения(в което не съм сигурен ?) ... а Ганчо Ценов ги знае ... поне би следвало малко или много, да се отнасяш с уважение ?!
- Относно това, че поселявал един път народи с едно има на балкани, пък после на Кавказ ... ако прочетеш внимателно и разгледаш карти ... то действително ще видиш Ибери на Кавказ и в Иберийски п-ов; Албани на Кавказ и на Балкани ... и т.н.
- Така че, формалните ти заяждания ... най-малкото не правят чест и то по отношение на човек, който отдавна не е между живите и поради това не може да се защити !!

- Знаеш латинската максима !! - За мъртвите или добро, или нищо !! - мисля ?!

цитирай
30. d3bep - Г-н Иван Симеонов, можете ли да ни ...
09.11.2012 17:22
letopisec написа:
Г-н Иван Симеонов, можете ли да ни кажете доктората на Ганчо Ценов, защитен в Германия, на каква тема е?

Гусин Милчев,
А вий, сниман тъй, със кАстюм край Акропола,
колко голям философ ще да сте?
цитирай
31. letopisec - 31. get
09.11.2012 17:43
- Милчев, не ми отговори ... скиФите, като гонили кимерите из Мала азия ... знаеш ли докъде са стигнали ??!
........................................................

Клинописните източници позволяват да се възстанови една по-различна картина. Кимерийците се появяват в Азия в края на VIII в. пр. н.е., сто години преди гибелта на Асирия. Скитите са известни в Иран не по-рано от 670-те години. Те не само не преследват кимерийците, напротив, действат заедно с тях. Кимерийците и скитите, бидейки съюзници с мидийците и манайците, ограбват като плячка данъка, който са изпратени да събират асирийските войски, и те съвместно извършват военни набези в асирийските провинции Бит-Хамбан и Парсумаш [3]. В края на 670-те години в Иран избухва анти-асирийско въстание, ръководено от мидийските вождове. В него участват също манайци и кимерийци [4], няма информация за участие на скити в бунта. Въстанието е успешно и не по-късно от 640-те години Мидия завоюва Урарту, след това Перс и става политически хегемон в региона. Мидия в съюз с Вавилон през 612 г. пр. н.е. разгромява Асирия. Анализът на военните операции на Мидия и Вавилон в 616-613 години пр. н.е. срещу Асирия предполага, че водеща сила във войната е Мидия. След като в навечерието на въстанието в 670 година скитите не са се и опитвали да завладяват Мидия, а са избрали да й бъдат съюзник, то когато Мидия е започнала завладяването на Асирия, то те очевидно не са и могли да се надяват да я завладеят. Невъзможно е да се съгласуват разширяването на Мидия и скитското господство над нея. Основният аргумент срещу скитското господство над мидийците, е мълчанието на вавилонските хроники за скитите, особено Хрониката на Геда, която описва събитията от 616-609 години пр. н.е. В действителност, може да е имало някакъв военен инцидент на северните граници на Мидия и дори местен успех на скитите, което по-късно, в героичните им легенди да се е преразказвало като голямо мащабно събитие. Дори не е необходино, тези събития да са се случили точно в царуването на Киаксар – в един епос са възможни хронологични размествания.

Клинописните източници се разминават с данните на Херодот за оценката му на политическата хегемония на скитите.
Започвайки от VIII в. пр. н.е., в продъжение най-малко на 75 години, на територийте от Иран и Кавказ до Мала Азия, там се споменават основно кимерийците.


Скитите са упоменати в продължение на няколко години и то само в Иран. Обесняването на това с откъслечността в данните на източниците, е невъзможно. Клинописните източници описват съвременните събития, и като цяло не отразяват съществената роля на номадите в политическия живот на Древния Изток, с едно изключение, за което ще стане дума по-долу. Въпреки това, сред многобройните врагове на Асирия, са посочвани именно кимерийците [5].


Очевидно е, че след напускането от историческата сцена на скитите и кимерийците, в резултат на продължителното и широко познаване точно на кимерийците от знаещите акадски език, в етнонимът „гимирайя” се запазва паметта за тях. Във вавилонските текстове за VI-V в. пр. н.е. този етноним става еквивалент и на новия етноним за региона - саки, който е записан в древно-персийските и еламски версии на ахеменидските надписи [6].

Очевидно е, че в Библията е запазен спомена за лидерството на кимерийците, понеже там Гомер е баща на Аскеназ (Битие 10:3).
Статия в Роден Край
цитирай
32. d3bep - Маймуняка си остава маймуняк. К...
09.11.2012 18:06
Маймуняка си остава маймуняк.
Кирил Милчев бил изключително популярен историк, в рамките на ежегодния благоевградски панаир, а също и в блога на Лидис.
Той публикувал изключително редки статии, които му търсели дори от вестник "трета възраст".

Кириле, чадо Божие...
Тиглат Палесар говори ли ти нещо?
Калху говори ли ти нещо?
Търси един надпис от 27 реда, в който последният говори за превзет град с името Сака.
Интересува ме:
Хал хабер имаш ли си де се намира този град.
И чии етноним е Сака?
И кои години ще да се случва това?

Тъй, акто ми е пределно ясно, че няма да можеш да го намериш, защото не е смлян в превод на руски за пиеса на Болшой Театър - единственяит шанс да го разбереш, съм готов да ти помогна с абсолютно всички инвентарни данни за надписа. Които, разбира се специално на теб вероятно пак няма да ти помогнат да го откриеш, бухахаха!

Недей тука превежда всичките клинописни таблички изнаведнъж, бухахахаха!
Виждал си ти клинописни таблички.
Или си мислиш, че кат та видим с костюма и буйки на Пиер Кардин на фона на Акропола и вече почваме да мислим, че знаеш какво е то акропола, бухахахаха...
Мне брадъре. Като те видя с костюм и обувки, аз виждам един ЕВТИН ПОЗЬОР, който ИЗОБЩО ДОРИ НЕ Е ОБИКАЛЯЛ.
цитирай
33. ivansimeonow - Г-н Милчев, да за Наполеон е докт...
09.11.2012 18:21
Г-н Милчев, да за Наполеон е докторатът, но нали маркирах, че не е за България. Но едновременно с това подчертах ,че темата е без значение, важен е фактът,че е защитил в държава със сериозна наука и не е учен за присмех и ,че знае как да критикува, пазейки достоинството на опонента. Ето, аз дори не съм дал мнение, в предишния материал дори нямаше директна критика, в единия случай бях надничар, в другия упълномощен. Ни ви се сърдя, но не е в добрия тон. При това не е най обидното, което се среща при нас в общуването. Има далече по-обидни неща.
цитирай
34. d3bep - Хефестиона и акропола ги имаш на ...
09.11.2012 18:26
Хефестиона и акропола ги имаш на снимка, честито. ПЪрвият - отдалече :) Музеят на акропола вероятно го нямаш и на снимка, да не говорим за Керамикос, експозицията в долината, Археологическия музей или храмът на Зевс.

Кирчо наш снимал с костюм акропола отдалече, бухахахахахахаха!
Ахахаха.
Все едно аз да отида с фрак да се снимам пред Карнак. На 45 градуса. Ще ме помислят за заблуден пингвин, бухахаха...
И после да бутна тая снимка за доказателство ,че съм АРХЕОЛОГ.

Пратили те от народното събрание на коктейл в Атина и полупиян си чукнал една снимка пред хотела на калдаръма на Главната пред театрото, и една горе на камъните... И тва те превърна във философ, бухахаха... Платон със завист те гледа от рая баце.

Кириле, ти имаш ли си представа:
- какъв е климатът в Атина;
- Какъв е градскяит релеф там, настилките;
- каква е натовареността по тези обекти;
- каква е отдалечеността на забележителностите една от друга,
Та ми чупиш пози в костюми и обувки с остър връх.
М ити изобщо не си ги видял ве , Падре? Забележителностите на Атина. Само като ти гледам снимката и ми става ясно че един изобщо незаинтересуван позьор се е снимал за престиж.


Добре, ако снимките не са монтажи, вероятно имаш идея как изглежда Атина и по - специално кварталът на Акропола.
Следователно следва да си помисля, че имаш читателите си за прости и тъпи заблудени овци, и те всъщност си нямат идея и те ти се възхищават на "редките снимки".
цитирай
35. get - - Милчев ти направо ме обезоръжи с тази Хроника на Геда ... !?
09.11.2012 20:18
letopisec написа:
Основният аргумент срещу скитското господство над мидийците, е мълчанието на вавилонските хроники за скитите, особено Хрониката на Геда, която описва събитията от 616-609 години пр. н.е.

- Та би ли ми дал линк, за да я прочета ... тази хроника ??

- Не знам дали са властвали скити над Мидия ... и как с мълчание се отричало това ... Но ?! - ти, както и аз коментираме за ... Скитско присъствие в Предна Азия, като пак акцентирам това е Близък изток ?! - Това и Херодот го споменава ?!

- Та да погледнем, къде е това "скитско присъствие" и няма ли останали по-късни следи от него в посочената територия ?!
- Казват, че съвременният Бейт-Шеан поне по времето на Ал. Македонски се наричал СКИТОполис. Гръцките автори, казват че са го основали скити, които били в македонската войска в похода и на изток ?!
- Но отделно покрай този Скитоград имаме едно упоменаване на т. нар. Декаполис ... в него според името на областа влизали ДЕСЕТ града обитавани от близко родствено население :
1.Дамаск
2. Филаделфия
3. Рафана
4. Скитопол
5. Гадара
6. Хипос
7. Дион
8. Пела
9. Гераса
10. Каната ... като следва да обърна внимание ! - близкоизточният Декаполис, да не го бъркаме с един друг, който е в региона Исаврия(съвременна Турция) ... който е известен с едно население наречени "карамани". За които вече през селджукското нашествие ги припознават за "българи" ?!?? - странна работа Милчев ?! - знам, че когато спорехме с М.Натан съм ти звучал невероятно, като казвах, че думи, уж от иврит ... сякаш имат европейски корен-произход ?! - тоест разбираеми са дори и на мен, за теб не споря ??!

П.П. Не можах да се сдържа да не напиша и това ?!!
За страната Декаполис в Палестина, близо до Галилея; споменава свети евангелист Матей, като казва: „И подире Му тръгнаха много тълпи народ от Галилея и Десетоградие".
- Това можеш да се досетиш, че е свързано с едни събития, които трябва да са ти известни като ревностен християнин ... личен познат на блажено почившият ни Патраирх ?!
цитирай
36. d3bep - Обезоръжи те па напрао те думна. ...
09.11.2012 21:57
Обезоръжи те па напрао те думна.

Падре,
Я кажи, немапо скити в Асирия преди седми век.
Добре ве.
А КАК Е ИМЕТО НА СКИТИТЕ НА АСИРИЙСКИ ТОГАВА.
Ся, да не излезе че СКИТИТЕ И ТЕ ПРОИЗЛИЗАТ ОТ КИМЕРИЙЦИТЕ?
Щото май натам вървиш. Ашкеназ, син на ГОмер било арменец, син на кимериец. Дали?
Чел ли си верн оенщо по въпроса, или сам оси коментираш?

Я кажи, асирийското Ashkuzi за кого се отнася.
И как се чете на арамейски, иврит или на какъвто имаш ИМЕТО НА СКИТИТЕ В БИБЛИЯТА.

Бухахахаха... Уф че си забавен.
Я върви да пишеш на Лидис да те поФали че си умен и знаещ.
цитирай
37. get - - Това вЕрвам не е адресирано към мен ??!
09.11.2012 22:59
d3bep написа:
Обезоръжи те па напрао те думна.

Падре,
Я кажи, немапо скити в Асирия преди седми век.
Добре ве.
А КАК Е ИМЕТО НА СКИТИТЕ НА АСИРИЙСКИ ТОГАВА.
Ся, да не излезе че СКИТИТЕ И ТЕ ПРОИЗЛИЗАТ ОТ КИМЕРИЙЦИТЕ?
Щото май натам вървиш. Ашкеназ, син на ГОмер било арменец, син на кимериец. Дали?
Чел ли си верн оенщо по въпроса, или сам оси коментираш?

Я кажи, асирийското Ashkuzi за кого се отнася.
И как се чете на арамейски, иврит или на какъвто имаш ИМЕТО НА СКИТИТЕ В БИБЛИЯТА.

Бухахахаха... Уф че си забавен.
Я върви да пишеш на Лидис да те поФали че си умен и знаещ.


- Щот кемирийците ... за мен са родствени на скитите и другите от причерноморие, Балкани и т.н. та чак до Средна азия народи ... той Милчев им преписва някаква суперетносна уникалност ли, що ли ?!

- То горе доле, като с траките ... сякаш покрай траките нема и други близкородствени тЯм, от една по-гОлема ЕВРОПСКА ГРУПА народи ?!

- Примерно муЖките-мизи дет кеф им зад босфора в компания с фриги, после ... о-о-оп ситуирани до Истъра в компания на гети и даки ... Туй отделни народи ли са ... или етно екзо ил некви си неймове ... на близкородствено и самоподобно на себе си население са, с различни регионално-географски наименования ? ... Кой да ми каже ??!

от Гет мизийски, йощ и скит ... щот е ходел/скитал със стадата си говеда ... и кога е от север на Дунав, го пишат дак, кога е от юг на реката ... трак :)))
цитирай
38. shtaparov - "Гръцкият" Платон- ...
10.11.2012 08:12
"Гръцкият" Платон- това е Българският Златан (Владин),а Плутон- това е Златун (Владун).
цитирай
39. shtaparov - (. . . от Гет мизийски, йощ и скит. . . ...
10.11.2012 08:15
(...от Гет мизийски, йощ и скит ... щот е ходел/скитал със стадата си говеда ... и кога е от север на Дунав, го пишат дак, кога е от юг на реката ... трак :)))
Правилно приятелю: думата Траки е освен всичко друго и усложнена форма (с добавено Р/Л) на думата Таки (Даки)!
цитирай
40. d3bep - Кирче, А ти знаеш ли любопитният ...
10.11.2012 08:32
Кирче,
А ти знаеш ли любопитният факт, че омразният ти Ганча Ценовъ е на практика първият, който на научно равнище търси връзката на хуни с българи и дори на кимерийци с хуни?

Или викаш, кво ми пука, я че премажем целата конкуренция!
цитирай
41. d3bep - Гете,
10.11.2012 08:34

Той Милчев мани го кво приписва на кимерийците, той и на себе си приписва познания :) Ама...

Скитите са твърде широка група. Имат редица царе с подозрителни имена, които водят в различни посоки, Армения, Турция, Тракия че дори и Израел...
Но всички свързани топографски имена със скитщината ги срещаме в Асирия.

Асирия изобщо е нещо, за което е очевидно че бай ви Кирча приказвайки, ич не знае за какво приказва.
Така че заключение от типа "у Асирия у клинописните таблички ги нема" е заключение, което може да излезе само от устата на Падре Кирил Милчев, проповедник по "хуно-кимерийска" история.
В обратният случай това е заявление, което е допустимо и достойно примерно за .. сър Уолис Бъдж.

Ама наш Кирча е по - добър, дай да не се лъжеме, бухахахаха!
цитирай
42. merlin68 - "Моя колега bls ми каза, . . . ...
10.11.2012 09:13
bulgarinut57 написа:
"Моя колега bls ми каза,..."

Само кьоравите не са разбрали, че letopisec = bls,
което по своему е = на един манипулатор !

Смехурко си Кирца,
милуционер-историк, трошиш тарабите !!!

А от днес лечител.
Каквито са ти познанията по хомеопатия,
таквизи са и по история !


ДоктУр Милчев и мистър bls в ролите на доктор Джекил и мистър Хайд:)
Нискоразрядна милиционерщина на ниво старшинка демонстрираш Милчев. Ако беше поучил в това направление можеше да станеш истински чекист и да си създадеш истинска резидентурна мрежа от никове в блога. Но както в историята така и в конспирацията си на ниво цървули, затова по-добре се спри с евтините трикове:)
цитирай
43. get - - У-уф, разбирам те че си напред в материала ... ма много бързаш и мога да утърва нЯщо поради което ...
10.11.2012 12:04
... ще остана с пропуски за Асирийската култура, имащи съществено значение ?!
d3bep написа:

Той Милчев мани го кво приписва на кимерийците, той и на себе си приписва познания :) Ама...

Скитите са твърде широка група. Имат редица царе с подозрителни имена, които водят в различни посоки, Армения, Турция, Тракия че дори и Израел...
Но всички свързани топографски имена със скитщината ги срещаме в Асирия.

Асирия изобщо е нещо, за което е очевидно че бай ви Кирча приказвайки, ич не знае за какво приказва.
Така че заключение от типа "у Асирия у клинописните таблички ги нема" е заключение, което може да излезе само от устата на Падре Кирил Милчев, проповедник по "хуно-кимерийска" история.
В обратният случай това е заявление, което е допустимо и достойно примерно за .. сър Уолис Бъдж.

Ама наш Кирча е по - добър, дай да не се лъжеме, бухахахаха!


- Ей на например ?! - аз съм дилетант, та ще задам наивният въпрос ! - от туй Асирия, как би следвало да зовем хората й ... Аси-асери-асирийци или Азери ... ма то азерите, приказват на тюркски ... ако сложим знак за тъждественост между първите ми питания-хипотези и +езиков признак ... Асирите да"н станат тЮрки ?!? - Хехе !! - накрая и Юмер, може по тази логика да стане ... на Омир :))) !!
цитирай
44. d3bep - Гете,
10.11.2012 12:58
Е та пропуснал си естествено.
Асирия, както Египет, Тракия и много други, са гръкоримски имена. Гърците даже смесват Сирия с Асирия...
Оригиналното име , с което асирийците се наричат(а те рядко се наричат) е ашурайю/атурайю.

Второто е спорно, според някои е по - старо, според други е арамейско... нема значение.
Етимологията е ясна, те започват като град - държава. Градът на Ашур.
Оттука нататъка вече почвай с етимологиите.

Асирийците биха имали повече общи неща с арабите.
По принцип има по - сериозно крило, което се мъчи да обвърже скитите с тюрките.
Като цяло нема да е чак толкова странна работата. Не мой само ний да имаме древни предци, пък на тюрките - които са много повече от нас - да им е забранено и езикът им да е поникнал от самосебе си, от прерията.
Чувал съм ,че и на тях им било разрешено да имат майки, даже било модерно.
Съответно могат да имат и предци.
Тва че ние искаме да заграбим всички народи от околността за само наши предци, си е само наш проблем, Гете :)

Поздрави!
цитирай
45. sandlih - @ 19. d3bep - Блс и Сандлих аз ги от...
10.11.2012 14:20
@ 19. d3bep - Блс и Сандлих аз ги отчитам като а...; 08.11 12:31
"Блс и Сандлих аз ги отчитам като акаунти на Милчев, респективно в редица от неговите теми Милчев буквално си води диалози сам със себе си."
Уважаеми d3bep, явно не сте прочели нито ред от <"БУКВАРЪ съ различны ПОУЧЕНИЯ" от ПЕТРА Х. БРОНОВИЧА за Болгарски-те оучилища>. Ако си бяхте направили труда, може би бихте обърнали внимание, което е малко съмнително, че в III. ДОБРИ СОВЕТИ в този буквар, П. Берон е написал за малките деца: "Малко хортувай многу слышай, заради това имаш една оуста, и две оуши", "Който себе си хвали, той себе си кори", "Мудры-ать по многу хортува кога по-молчава, а не безумны-ать кога балнува" и още много други, но явно тези моменти са пропуснати във времената на узряването, особено ако тези моменти са съвпадали с времето, когато се наливаха основите на ощастливилата ни демокрация. Надявам се поне да знаете, че при нея едни ("избраните"), демократите, имат права, а другите, робите, нямат! Не ми се вижда да сте от "избраните", но така Ви е орисала третата орисница!!!
Няколко думи по темата. Може да знаете какво е казал Сократ за Залмоксис и за лечението на болестите по човеците, какво е хомеопатична и какво холистична медицина, но доколкото разбирам се намирате на двата края на безкрайността с това, което тибетците преди всички други, за които може да се сетите, са казали и записали за болестите : “Всички болести са последица от невежеството.”, а пък за йогите на техните съседи на юг : ““Нездравето” е мярка за невежеството на хората “, но както изглежда то не е мярка само за болестите и “нездравето” (при йогите няма дума за болест, за тях човекът е “нездрав”). Бъдете жив и здрав и Господ да Ви помага да не рушите мостове, а да градите!
цитирай
46. get - - Хм, така ли звуча ?! - искам да прилапа всички народи, около връст нас ??
10.11.2012 15:09
d3bep написа:
Е та пропуснал си естествено.
Асирия, както Египет, Тракия и много други, са гръкоримски имена. Гърците даже смесват Сирия с Асирия...
Оригиналното име , с което асирийците се наричат(а те рядко се наричат) е ашурайю/атурайю.

Второто е спорно, според някои е по - старо, според други е арамейско... нема значение.
Етимологията е ясна, те започват като град - държава. Градът на Ашур.
Оттука нататъка вече почвай с етимологиите.

Асирийците биха имали повече общи неща с арабите.
По принцип има по - сериозно крило, което се мъчи да обвърже скитите с тюрките.
Като цяло нема да е чак толкова странна работата. Не мой само ний да имаме древни предци, пък на тюрките - които са много повече от нас - да им е забранено и езикът им да е поникнал от самосебе си, от прерията.
Чувал съм ,че и на тях им било разрешено да имат майки, даже било модерно.
Съответно могат да имат и предци.
Тва че ние искаме да заграбим всички народи от околността за само наши предци, си е само наш проблем, Гете :)

Поздрави!


- Ашур ... ми звучи фонологично твърде близко до Ас/з+Ур/Ар ... второто, е окончание ... вероятно, като в българското мъжкАр ... то пък много лесно се римува със сръбското муЖкАрац ... ма много пък започна близко да ми докарва до самоназванието на мизите-мушки-мужки ??

- Но спорехме, откога има тЮрки, респективно и език, по нашите и малко по-далечни поселения ?!

- Не можахме да довършим спора си и той остана задочен за културата от БеджиСултан ... малоазиатска, която пък кореспондира с тази от Г. тепе и Ч. хьоюк ... която пък още казват, че кореспондирала с тази от времето на Мин"ос ... име на митичен Критски цар, досущ едно към едно с това на митичният първи фараон на Египет ... който после го направил бог ??
- Символиката и близостта в митични имена на богове и династи ... мисля стават много съвпаденията ... кат к"Хем и Хемус ... Сакар и пак Сакар ?? ... тоест ти застъпваш множественост на генезиса на културите от региона аз казвам - Не
цитирай
47. d3bep - Сандлих, Ок, мир. Ти си действит...
10.11.2012 15:38
Сандлих,
Ок, мир. Ти си действително просто застъпник на културата Милчев, а не войнстващ патриот като белесето, от тая гледна точка приравняването беше некоректно от моя страна, макар че общо взето за БЛС имам доста точно мнение, а крайната защита на Милчев не знам с какво да я обоснова.
Респективно, извинявай, набързо те метнах в ардауша.

В тази връзка изречението ти за мостовете е чудесно.
Покажи го на твоят приятел Милчев.
Милчев дойде тука и изгради целият си ПиаР на негативна кампания колко тъпа била тракологията и изучаването на траките, особено в блог беге. А така и не блесна със знания.
Нещо подобно на Сакса, който дойде с приказките колко е лош Костов, ма така и за 800 дена не ни оправи. Или по - точно, оправи ни. Ама не тъй, аккто го разбрахме.
Та. пиши го това изречение на Милчев, той да го мъдри. Аз дори се старая там, където имам конфликти ,себе си да туширам ,да не правя безмислени блог войни заради различни мнения, но твоят човек не строи мостове, а е обикновен вредител и кампаниен рекламатор - засега.

--------------

Гете,
Пак си ислен и бърз в етимологиите.
Има основания да се мисли за преливане на миньойската и египетската култура на определени етапи от тяхното съществване. Исторически основания.
Н оне и на таквиа едри заключения.
Пак казвам, като на Спароток: много бързо прескачаш през земното кълбо и хилядолетията, за да фанеш две думи от езици, които не са сродни, а още по - малко съвременни си, и на база на тея думи да направиш генерални заключения.

Историята все още познава понятия, като:
- културно наследство;
- културна дифузия;
- уподобяване;
- налагане на стилове и модели;
- синкретизъм;
- заемки;
- чужди мотиви, чуждици;
- и т.н.

Не е всичко знак за безкрайно равенство, извън времето и пространството, както се мъчиш да го набухаш.
цитирай
48. merlin68 - d3bep
10.11.2012 15:57
"По принцип има по - сериозно крило, което се мъчи да обвърже скитите с тюрките.
Като цяло нема да е чак толкова странна работата. Не мой само ний да имаме древни предци, пък на тюрките - които са много повече от нас - да им е забранено и езикът им да е поникнал от самосебе си, от прерията.
Чувал съм ,че и на тях им било разрешено да имат майки, даже било модерно.
Съответно могат да имат и предци.
Тва че ние искаме да заграбим всички народи от околността за само наши предци, си е само наш проблем, Гете :)"

d3bep, аз съм сигурен, че тюрките си имат своите основания да се изкарват потомци на скитите. Степите на Евразия са широки и място за скитащи племена бол. Би било обаче по-правилно според мен подобно на древните и ние да направим разделение на скитските (номадски) племена. Разделение езиково, културно, религиозно. Тогава мисля няма да е трудно да се разбере кой на кого е потомък и не мисля, че е грешно да "заграбим" всички народи от околността за наши предци.
И ще ти задам един въпрос, номадите чийто наследници са днешните тюрки в кои богове са вярвали преди 1500-2000 години?
цитирай
49. get - - Не само в етимологиите но и в аналогиите, при култури и материални артефакти ?!
10.11.2012 16:20
d3bep написа:
Гете,
Пак си ислен и бърз в етимологиите.


- Казваш няма връзка м/у Гьобекли тепе ... и по-късни култури като Бейджсултан ... Крито.минойска ... Винча ... и т.н. ?!

- Питосите ... си били питоси, тоест щерни за вода ?! - ще допълня и за зърно ?! - като такива се срещат в Езерната култура(наколните селища например във варненско езеро), където вода е имало бол ... значи са използвани и с друго предназначение ?!
- Второ - според мен, не всеки майстор грънчар е способен да изготви и изпечен гърне ... с приблизителна височина 1.30 до 1.60 м. За това се изисква време за откриване и доработване на технологията, плюс хора с традиции и производствена култура, която не се създава от днес за утре ?!

- Трето - споменах ти за общност на символика ... Богинята майка и животните консорти "бикове-лъвове". Същите ги има, като почнеш оттова Гьобекли тепе ... та тигнеш и до късна античност ?!

- Четвърто ... няма да ти го кажа, а ще те попитам ! - А кажи ми къде, най-рано се среща Лабиринта не само, като релегиозно-философска идея а и като конструкция ? - подсказвам само, че е много преди този от Египет ?!

- Пето - опитомяването на животни и растителни видове ! - къде става най-рано това ?

- Откриването на металургията и добива на суровини за същата ?!

- Технологично развитие на същата ... от камък/кост към мед ... от мед към бронз ... от бронз към желязо ?!

- В котекста на технолоичното развитие, образност във филисофско-религиозни вярвания и тяхното разпространение от един център ... А кажи ми, как да се съглася, че имаме множественост при възникване и разнасяне на цивилизацията ?! - а хора с едни вярвания, начин на живот, култура и т.н. не могат да говорят ... или ако са говорили на няколко езици ... по силата на доминирането на по-културните, те би следвало да възприемат техни думи, понетия, термини .... тоест ОТ ТОВА езикът им се УНИФИЦИРА ... СТАВА ЕДИН !??!
- От което моето като модел е много по-вероятно отколкото застъпваната от теб множественост при генезис на култура и език ??!

цитирай
50. d3bep - Ами ако направим коректно разде...
10.11.2012 16:36
Ами ако направим коректно разделение , Мерлин, нашите предци ще се окажат 1-2. Максимум три по - малки народа, а ние искаме всичко брат... Скити, траки, тюрки, келти, готи, гети, хуни, кимерийци, славяни....
Какво още...?
Елементарната логика казва, че след като тогава светът е бил 10 пъти по - малък по население, предците ни са били по - малко от нас.
Ние ги изкарахме повече от китайците.... Без да включвам и тохаро - китайските версии за произхода в сметката.

Че тогава със сигурност ще надскочат китайците.
Иаз това казвам ,трябва нещата да се отделят и търсенето да се задълбочи. Засега сме чували че в континента Америка има злато, ама не знаеме къде и копаме напосоки.
За съжаления пътят е труден, но по - скоро такива директни класификации трябва да се приемат с ясната резерва, че в тях може и да има нещо вярно, но КАТО ЦЯЛО НЕ СА ВЕРНИ, а вместо това ние харесваме една класификация и я раздуваме с нова и нова....
цитирай
51. merlin68 - d3bep,
10.11.2012 18:37
аз не знам кой какво конкретно търси относно произхода ни. За мен е достатъчно това, че ние имаме всички основания да се наречем наследници на траките и европейските скити. Носители и продължители сме на техния език и традиции, а на коя точно полянка от обширната степ или в подножието на коя наша планина точно се е обособило племето българско едва ли ще се изясни някога в историята. И разбира се ние не можем да претендираме, че единствено и само българите са наследници на траките и скитите, ние просто сме част от тях. Европейска Скития и Тракия обхващат почти цяла Източна Европа, в миналото тази земя е дом за траки и скити, днес тя е дом за техните потомци наречени днес славяни. Нито един източноевропейски народ не би следвало да търси предците си сред тюрки или германи, нито пък германците би следвало да търсят дедите си край Никюп. Същото се отнася и до някои турски търсения на корени из Източна Европа.
цитирай
52. vmir - Поздравлевния за находката.
11.11.2012 10:28
Цитатът доста ясно говори за житейската философия на траките и разпространението й по света. И аз имам няколко много важни впечатления в тази насока (но май не са толкова директни), и независимо дали някой се чувства азиатец, индиец, местен или бимбинистанец, днешните българи сме естествените съвременни застъпници на древните, обитавали земите ни и по отношението ни към тях ще проличат както връзката ни с творците на цивилизацията, така и качествата ни на хора и мястото ни в днешната цивилизация. Тъпото е, че имам томовете на Платон в къщи, чел съм ги преди повече от 30 години , но този цитат не се е запазил в паметта ми по много проста причина - тогава дори не мислех, че може да имаме нещо общо с тракийците въпреки, че имам много съществени корени от Одрин. В какво неведение живеехме тогава!
цитирай
53. letopisec - Благодаря Ви...
12.11.2012 10:11
sandlih написа:
@ 19. d3bep - Блс и Сандлих аз ги отчитам като а...; 08.11 12:31
"Блс и Сандлих аз ги отчитам като акаунти на Милчев, респективно в редица от неговите теми Милчев буквално си води диалози сам със себе си."
Уважаеми d3bep, явно не сте прочели нито ред от <"БУКВАРЪ съ различны ПОУЧЕНИЯ" от ПЕТРА Х. БРОНОВИЧА за Болгарски-те оучилища>. Ако си бяхте направили труда, може би бихте обърнали внимание, което е малко съмнително, че в III. ДОБРИ СОВЕТИ в този буквар, П. Берон е написал за малките деца: "Малко хортувай многу слышай, заради това имаш една оуста, и две оуши", "Който себе си хвали, той себе си кори", "Мудры-ать по многу хортува кога по-молчава, а не безумны-ать кога балнува" и още много други, но явно тези моменти са пропуснати във времената на узряването, особено ако тези моменти са съвпадали с времето, когато се наливаха основите на ощастливилата ни демокрация. Надявам се поне да знаете, че при нея едни ("избраните"), демократите, имат права, а другите, робите, нямат! Не ми се вижда да сте от "избраните", но така Ви е орисала третата орисница!!!
Няколко думи по темата. Може да знаете какво е казал Сократ за Залмоксис и за лечението на болестите по човеците, какво е хомеопатична и какво холистична медицина, но доколкото разбирам се намирате на двата края на безкрайността с това, което тибетците преди всички други, за които може да се сетите, са казали и записали за болестите : “Всички болести са последица от невежеството.”, а пък за йогите на техните съседи на юг : ““Нездравето” е мярка за невежеството на хората “, но както изглежда то не е мярка само за болестите и “нездравето” (при йогите няма дума за болест, за тях човекът е “нездрав”). Бъдете жив и здрав и Господ да Ви помага да не рушите мостове, а да градите!

цитирай
54. letopisec - Благодара Ви, прав сте...В онова време...
12.11.2012 10:37
vmir написа:
Цитатът доста ясно говори за житейската философия на траките и разпространението й по света. И аз имам няколко много важни впечатления в тази насока (но май не са толкова директни), и независимо дали някой се чувства азиатец, индиец, местен или бимбинистанец, днешните българи сме естествените съвременни застъпници на древните, обитавали земите ни и по отношението ни към тях ще проличат както връзката ни с творците на цивилизацията, така и качествата ни на хора и мястото ни в днешната цивилизация. Тъпото е, че имам томовете на Платон в къщи, чел съм ги преди повече от 30 години , но този цитат не се е запазил в паметта ми по много проста причина - тогава дори не мислех, че може да имаме нещо общо с тракийците въпреки, че имам много съществени корени от Одрин. В какво неведение живеехме тогава!


беше пределно ясно, че траки и скити не са славяни, както иска днес да ги изкара мерлин, ето защо гласовете на някои добросъвестни учени, че траките са съставна част от България основана от Аспарух, бяха заглушавани, за сметка на пропагандата за "славянското море" народ, което стигало и заляло дори цял Пелопонес, пък там никой не говори славянски...Виждате какви интересни дискусии се водят тук...Ако траките са славяни, които трябва да търсим в ...цяла Източна Европа, както намекват някои пост-тоталитарно, то аз питам къде са тракийските гробници в земите на славяните...изобщо що е това славяни...нещо като невежи траки, дето понятие си нямат от културата на траките, или нещо, дето траки без траки, са уж скити...демек славяни...Изобщо, да ме прощават строителите на моста на Дружбата, ама защо не си кажем истината, че проповядвания тук тракедонизъм, си е всъщност нов модерен пан-славизъм...Да сме честни пред себе си, а?
цитирай
55. merlin68 - Милчев,
12.11.2012 18:31
заменяш историческите аргументи с политическо дърдорене, да не ти липсва НС. Какво в историята доказваш с термини като "пост-тоталитарно" и "пан-славизъм". Нещо повече, понеже по-горе се съгласи с връзката между траки и славяни, сегашната ти позиция за мен лично е странна. Разбира се тя не е странна за политическа фурнаджийска лопата като теб:) но ме навява на мисълта, че някой ти диктува новата позиция. Да, логично си приел първият ми коментар за траки и славяни (то не е никак трудно да се сети човек, че са едно и също нещо), после обаче някой ти е продиктувал забравената от теб "правилна позиция", ти сега се опитваш да я наложиш - не с аргументи, а с празно политическо бръщолевене:)))
цитирай
56. letopisec - Ето всъщност истината:
13.11.2012 11:14
merlin68 написа:
заменяш историческите аргументи с политическо дърдорене, да не ти липсва НС. Какво в историята доказваш с термини като "пост-тоталитарно" и "пан-славизъм". Нещо повече, понеже по-горе се съгласи с връзката между траки и славяни, сегашната ти позиция за мен лично е странна. Разбира се тя не е странна за политическа фурнаджийска лопата като теб:) но ме навява на мисълта, че някой ти диктува новата позиция. Да, логично си приел първият ми коментар за траки и славяни (то не е никак трудно да се сети човек, че са едно и също нещо), после обаче някой ти е продиктувал забравената от теб "правилна позиция", ти сега се опитваш да я наложиш - не с аргументи, а с празно политическо бръщолевене:)))


Как така траки и славяни са едно и също, драги Мерлин...Ти ли го доказа, или откри в Русия тракийски гробници...Учени като Данов, Вл. Георгиев и др. обръщат внимание, за влиянието на тракийския език върху славянски, а ти ги изкара едно и също. Иска ти се да проповядваш нов, модерен пан-славизъм, но ще да ти кажа истината - никой не ми нарежда на мен, за разлика от на теб, твоя работодател Спароток, ти нарежда. Какво разбирам под нов, модерен пан-славизъм, понеже всички знаят стария пан-славизъм от края на ХІХ в. и началото на ХХ в. Та новият модерен панславизъм като методология е едно към едно с модерния пан-тюркизъм, само дето едните пробутват траки-славяни-българи, а другите тюрки-огузи-българи; при това характерно за новият, модерен пан-славизъм и пан-тюркизъм, е че проповядват, едните, че българите-траки създали словени/славяни, а другия, че българите-тюрки, създали тюркската цивилизация. Мирише, много мирише...Пан-тюркизма и пан-славянството миришат по един и същ, гаден начин...Те са некролози за ранната българска история, целта им е никога да няма ранна българска история. Но, новата кимерийска етногенеза откри очите на всички пред лъжите на пан-славянството и пан-тюркизма...
цитирай
57. vmir - 55. letopisec,
13.11.2012 13:20
letopisec написа:
Благодара Ви, прав сте...В онова време... беше пределно ясно, че траки и скити не са славяни, както иска днес да ги изкара мерлин, ето защо гласовете на някои добросъвестни учени, че траките са съставна част от България основана от Аспарух, бяха заглушавани, за сметка на пропагандата за "славянското море" народ, което стигало и заляло дори цял Пелопонес, пък там никой не говори славянски...Виждате какви интересни дискусии се водят тук...Ако траките са славяни, които трябва да търсим в ...цяла Източна Европа, както намекват някои пост-тоталитарно, то аз питам къде са тракийските гробници в земите на славяните...изобщо що е това славяни...нещо като невежи траки, дето понятие си нямат от културата на траките, или нещо, дето траки без траки, са уж скити...демек славяни...Изобщо, да ме прощават строителите на моста на Дружбата, ама защо не си кажем истината, че проповядвания тук тракедонизъм, си е всъщност нов модерен пан-славизъм...Да сме честни пред себе си, а?


Всеки може да си твърди и пише всичко, аз лично глезам дали има сериозни основания за твърденията си. Аргументите Ви за различията между славяни и траки ми изглеждат неопровержими, но да не забравяме, че траките бяха набедени за славяни с помощта на тоталитарна идеология. Освен това, да не забравяме, че скити, сармати, славяни, кимерийци, българи, траки, илирийци, македонци и други, са в някаква степен смесени. Често ги срещаме в летописите на различни географски места, очевидно не само по тяхна воля, но преди всичко по волята на летописците и по-точно – на работотдателите им, които кога наистина, кога само на хартия, успяват да местят етносите където на тях им е удобно, или където ще бъдат неразличими един от друг. Мерлин според мен си има нещо друго наум, което или не е точно обективната история, или особености на характера му го правят да изглежда като вероломен злодей, но какво значение има това, след като разполагаме с далеч по-сериозни от неговите аргументи? Според мен, “кимерийската теза” е част от тракийската, но докато имаме невероятния късмет да живеем в сърцевината на Древна Тракия и да стъпваме по злато от поне едно златно хилядолетие, когато обитателите на земите ни са вдъхновявали народи от всички географски посоки на света, Кимерийския полуостров е само една част от от този озарен от присъствието на траките свят.
цитирай
58. letopisec - 58. vmir
13.11.2012 14:48
Разбира се, трябва да уважаваме хората, които са живяли на Балканския полуостров преди 680 г. Макар, че ги наричаме с общото име, дадено им от гърците "траки", все пак това са били самостойни и независими едно от друго десетки племена, и това говори за пъстротата на етносите, вляли се в българската държава, основана през 680 г. от Аспарух...Значението на т.нар. "траки" след 680 г. прозира и от факта, че името на Тервел е познато отпреди това на Балканите...
цитирай
59. merlin68 - Милчев, vmir,
13.11.2012 18:08
защо липсват в постовете ви "далеч по-сериозни от неговите аргументи", къде са тези аргументи ви питам?:) Значи трябвало да уважаваме "хората, които са живяли на Балканския полуостров преди 680 г." като как да ги уважаваме бе Милчев, като изчезналите динозаври ли? Къде са аргументите ви, че славяните не са преките наследници на траките - новото име на траките? Къде изчезна най-големият европейски НАРОД? Подчертавам НАРОД Милчев, защото това, че траки са десетки или дори стотици племена не ги прави различни етноси както ти твърдиш. Германските племена също са десетки, но никой не определя германците като смес от десетки етноси:)
Ако до ІV век най-голямата народностна група в Европа се нарича траки, то как да приемем, че след ІV век тя изчезва, а на нейно място от нищото се появява нова най-голяма народностна група - славяни, при това говореща езици имащи всички индикации да са произлезли от тракийския. Как да обясним стотиците "славянски" топоними на Балканския п-ов, предхождащи с хилядолетия появата на славяните тук?
Е хайде споделете сериозните си аргументи и този "вероломен злодей" Мерлин, ще ви ръкопляска:)
цитирай
60. merlin68 - И между другото Милчев, скитските ...
13.11.2012 18:09
И между другото Милчев, скитските погребения в Украйна и Русия са почти пълно копие на тракийските такива у нас.
цитирай
61. merlin68 - vmir,
13.11.2012 20:02
бих те посъветвал нещо, а си е твоя работа дали ще приемеш съвета ми.
Не използвай исторически събития нямащи нищо общо с комунизма, за да подчертаваш омразата си към тази идеология, получават се отвратителни неща като в случая с постинга ти за башибозуците. Тук също преплиташ несъвместими нишки, през онова тоталитарно време никой казионен историк не си е позволявал да свърже траки и славяни като една народност.
И би ли ми пояснил това: "Аргументите Ви за различията между славяни и траки ми изглеждат неопровержими"
За какви не само неопровержими, а за какви аргументи въобще става въпрос, къде са те:))))
цитирай
62. letopisec - я какво прочетох от спароток в блога на andorey; как ще го коментираш...
14.11.2012 09:12
merlin68 написа:
защо липсват в постовете ви "далеч по-сериозни от неговите аргументи", къде са тези аргументи ви питам?:) Значи трябвало да уважаваме "хората, които са живяли на Балканския полуостров преди 680 г." като как да ги уважаваме бе Милчев, като изчезналите динозаври ли? Къде са аргументите ви, че славяните не са преките наследници на траките - новото име на траките? Къде изчезна най-големият европейски НАРОД? Подчертавам НАРОД Милчев, защото това, че траки са десетки или дори стотици племена не ги прави различни етноси както ти твърдиш. Германските племена също са десетки, но никой не определя германците като смес от десетки етноси:)
Ако до ІV век най-голямата народностна група в Европа се нарича траки, то как да приемем, че след ІV век тя изчезва, а на нейно място от нищото се появява нова най-голяма народностна група - славяни, при това говореща езици имащи всички индикации да са произлезли от тракийския. Как да обясним стотиците "славянски" топоними на Балканския п-ов, предхождащи с хилядолетия появата на славяните тук?
Е хайде споделете сериозните си аргументи и този "вероломен злодей" Мерлин, ще ви ръкопляска:)


трябва да се прави разграничение между историческите славяни (гетите) и днешните представители на славянската езикова група.

Словени, словаци, чехи, поляци, руснаци и т.н. са потомци на птолемеевите венеди...наречени от него ethnos megistos - най-големия народ. Венедите са роднини на старите славяни, но не са взели участие в битките за българската независимост.
цитирай
63. merlin68 - Милчев,
14.11.2012 20:33
не поставяй въпроси преди да си отговорил на предишните. Представи аргументи за предишните си твърдения и ще стигнем до гети и венети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11483789
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ