Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2012 08:14 - Поводи за размисъл, които поражда името "Стара Велика България"?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 9334 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 29.05.2013 15:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            Изумително е, но учените и доднес смятат, че държавата на Кубрат, която е била създадена към 629 г., е първата Велика България.

     Теофан обаче говори за две държави. Държавата, която превземат хазарите към 669 г. е наречена от Теофан „отвъдчерноморска България” („отвъдпонтийска България”), докато държавата, която той изписва „древна Велика България” очевидно е съществувала много преди VІІ в., защото неизвестният автор, от който черпят данни Теофан и Никифор през ІХ в., е от края на VІІ в. и едва ли този неизвестен автор може да нарече „древна” („стара”) една държава, която е създадена през същият VІІ в., каквато е държавата на Орган и Кубрат.

image

     Никъде Теофан не пише, че Кубрат е създал „древна Велика България”.

     Защо тогава в науката се твърди, че Велика България е създадена едва от Кубрат ?

image

     Просто защото е наложена догмата, че първото държавно обединение, създадено от българите в Предкавказието и Приазовието, е държавата на Кубрат. При това тази държава, благодарение на съветската историография, е обявена за номадска, при условие, че много преди нейното създаване има извор от средата на VІ в. на сироезичният автор Псевдо-Захарий Ритор, който твърди, че в този регион, на север от аланите, българите имат градове.

     Търсенето на началната година на създаването на „древна Велика България” може да бъде съотнесено, на основание на „Именникът на българските канове”, единствено към предходникът на Орган и Кубрат, т.е. към „Ирник от рода Дуло”.

     Проучването на сведенията за Ирник, чиято дейност в същият приазовски регион датира след 465 г. (Приск, Прокопий) е изумително, понеже същият предкавказки народ, който сироезичните автори Мар Абас Катина и Псевдо-Захарий Ритор в периода ІV – VІ векове, наричат „българи”, са известни при гръкоезичните автори от VІ в. и VІІ в. Прокопий, Агатий, Менандър, Теофилакт...чрез термина „утигури” (българската пословица "вълкът кожата си мени, но нрава никога" е изказана още през 551 г. от утигурът Синдалх и е преразказана от Прокопий, който съобщава за кореспонденция мужду Синдалх и Юстиниан І).

     Тоест, гръкоезичните сведения за ранното миналото на утигурите преди 375 г., дадени от Прокопий Кесарийски и тяхната история през времето след 465 г., е всъщност основният гръкоезичен летописен първоизвор, който трябва да бъде интегриран със сироезичните летописни сведения за българите, за да бъде формирана верна на първоизворите и свободна от глотогенетизъм ранна българска история; история за произходът на българите.

     Това е историческият материал, това е дълг на учените, останалото е мета-история...

     В завършек ще дадем обобщена картина на сведенията, идващи от летописите:

   -българите произхождат от старите кимерийци (Прокопий);
image

 - те, заедно с кутригурите създават хунската държава в Предкавказието и Приазовието (Прокопий), в която са приобщени десетки предкавказки етноси (Амиан Марцелин, Йордан, Тавстос Бузанд);

image

 - след края на атиловата хунска империя българите (наречени от Прокопий „утигури”) се връщат в региона на Дон, под ръководството на Ернак, третият син на Атила (Приск).

image

       Оттук насетне, не само Орган е наречен от Никифор „господар на хунския народ”, но дори Кубрат е наречен от хрониката от VІІІ в. на Йоан Никиуски - „владетел на хуните”.

      Най-неотложната задача на българските учени е да пренапишат хунската история, без измислиците, че те са пришълци от Китай и имат нещо общо с победеният от сянбийците народ „хсионг-ну”, за който в китайските източници има данни до І в. от н.е.

        Хуните не са тюркски народ, нито един късно-античен автор не дава такова сведение.

         
image




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. marknatan - летописец, ' научих ся че си напраил ...
14.07.2012 12:29
летописец,' научих ся че си напраил контра пост на анонимус и поствам и при тебя комента си самоз ащото знам че тези факти не са ти зивестни и си пишеш като дзвера за гипряните птоломеи от тракийки произход доказ че еиптяните били тракийци

Може би въпросите които поражда името използвано от Теофан името "Стара Велика България" са същите които поражда и името Първа България, което използва пак теофан точно там.
В този смисъл въпроса на ан. 2 е силно конкретен и на място "2.анонимен -Този
07:41
вид разсъждения наистина пораждат нови разсъждения относно историческата същност на българите и България. Изненадан съм от абсолютно различния поглед върху историческите събития, като изходния пункт е само едно име. Браво!
Не знам дали наистина е редно от изразяването на Теофан за мегали България или Велика България да се правят такива изводи. От неговият език и начин на изразяване точно в ясъщия разказ имаме записаното,че батбаян е шеф на Първа България . Това би трябвало пак да означава ли,че съответните части на другите братя са Втора, Трета, Четвърта и Пета
Добрият стар теофан пък започва разказа си така :
" В тази година починан халифа на сарацините. Той бил дук 20 г." Както е доказал боцман който има дук е българин. Т.е. разказа за българите започва преди да е започнал
Следващото изречение
"В тази същата година( на починалия дук емир б,а.) Българите нападнаха Тракия."
Трзи българи онези българи ли са. Не са. Онези българи са оногундурите българи и котраги. Летописец е спеца по оногундурите .
Или преди да ни обясни за българите кои били българите българите са нападнали Тракията на Траките които били българите.

И все пак темата е много интересна , но не така изолирано представена .
Да, има нещо тук, в този район, с т.нар. българи и то е свързано и с етнонима им българи и с по древна история. Четете Ист. Анарх. за да намерите отговора.Единствения.
цитирай
2. marknatan - Изумителното летописец е, че по...
16.07.2012 00:36
Изумителното летописец е, че попадаш в групата дебилния плагиатор боцман, който без да познава сведения на базата прочетената една книга ценовизми в живота си и Петър Добревизма, преписвайки нелепостите на Керамопулос "доказал" , че уногундурите българи, значело стражари с което се бил превърнал в трънчето на БАН яджиите и видни лайномети, като стаматов го цитират как българи значело ромски стражари, без дори да осъзнавате нелепосттите които съчинявате пренебрегвайки наличната изворова база, с която ако пък се запознаете осирате .
Психопатат точно като тебе и последващата вълна спартакоидни шизоиди преписвачи дори не познавате сведението на Теофан( и само него ли), което започва преди това "В тази същата година( на починалия дук емир б,а.) Българите нападнаха Тракия."

Ромските стражари(Българите) си нападали Ромите в ТРАКИЯ, (демек Българите Тракийци от мн.ч) докато онугондурите българи значело стражари важното обаче да го е казал некой от Вас.

Ти продължаваш да си смърдиш ала боцковист виеден спаратолог със старите тъпни


цитирай
3. letopisec - 1. marknatan
16.07.2012 08:20
И все пак темата е много интересна , но не така изолирано представена .
Да, има нещо тук, в този район, с т.нар. българи и то е свързано и с етнонима им българи и с по древна история. Четете Ист. Анарх. за да намерите отговора.Единствения.
....................................................................
Благодаря, аз чета Синтактическия Анархизъм с интерес и често той ми оправя настроението с шегите си..
цитирай
4. letopisec - Да, правилно си научилhttp://anonymousbulgaricus.blog.bg/history/2012/07/13/niakoloko-vyprosa-i-povodi-za-razmisyl-koito-porajda-imeto-q.978754, това му отговор
16.07.2012 09:01


1. marknatan - летописец, ' научих ся че си напраил ...
14.07 12:29
летописец,' научих ся че си напраил контра пост на анонимус
.....................................................................................................

Уважаеми, anonymousbulgaricus. Аз, честно казано Ви благодаря за този пост, защото Вашите критики по мой адрес, че българите не са хуни, в моите представи идваха от човек професионален историк, а не лаик. Което ме караше да задълбочавам проучванията си и да търся евентуални грешки. За съжаление, професионализма не се получава с диплома. Трогващо е Вашето желание да ми кажете що е Теофан и що са преписвачите на съхранените 16 преписа от хрониката му, примерно...Теофан, пишейки своята хроника заема данни от различни източници. Някои от тях преписва буквално, някои съобразява с другите източници, които ползва. За пример Прокопий, ползвайки го Теофан повтаря и грешките му, напр. единствено Прокопий твърди, че персийския цар Кавад е женен за сестра си. Това че го е преписал буквално, не променя заслугата от хрониката от 9 в. на Теофан, в която има много истини и много грешки. Що се отнася до анонимния източник от 7 в., очевидно е и то не е доказано от мен, а още от Куликовски, Златарски и т.н., че Теофан и Никифор, заемат буквално фразата, че Боян още плаща данък на хазарите. Трудно ли е да се разбере, че това е актуално за края на 7 в., но не и е през 9 в? Трудно ли е да се знае от Псевдо-Захарий Ритор, че през средата на VІ в. българите имат градове над аланите в северен Кавказ. Г-н историко, това номни територии ли са или държава, щом има градове? Що значи град през средата на VІ в.? Има ли градове тогава, без териториална държава? Да не би това да са издънки полиси?...Но, Вие си въртите шлагера на старата школа: никой друг не бил казал, че българите имат държава на север от Кавказ преди Кубрат и Орган. Какво да кажа повече?
цитирай
5. sandlih - И все пак има древна велика/голяма България!
17.07.2012 12:45
Ето какво е превел Carolus de Boor, Lipsiae, Teubner, 1880 в текста на Никифор патриарх "NICEPHORI ARCHIEPISCOPI CONSTANTINOPOLITANI OPUSCULA HISTORICA" за 635 г. "В те же самые времена восстал вновь Куврат, родственник Органы, государь гунно-гундуров, против аварского хагана и весь народ, который находился вокруг него, подвергая оскорблениям, прогнал из родной земли. [Куврат] прислал послов к Ираклию и заключил с ним мир, который они сохраняли до конца своей жизни. И Ираклии послал ему подарки и удостоил его сана патрикия." Обърнете внимание на кого той е господар, на "хуно-гундурите", а не както се появява в някои представяния "уногурите??" и освен това на "восстал вновь". И още "Теперь еще нужно сказать о так именуемых гуннах и болгарах, об их происхождении и устройстве.44Около Майотидского (thn Maiwtin) озера по реке Кофине (Kwjina) 45 была расположена издревле известная великая Болгария и жили так называемые котраги (Kotragoi) одноплеменные с ними." Преводът на руски е от Е. Э. Липщиц, 1950 г. ВВ том 3. (44. Ср. Theoph., p. 356.;45. Ср. Theoph., p. 356 — 358. Река Куфис впадает в конец Эвксинского моря, поблизости от Некропил (Сиваш);...)
цитирай
6. letopisec - Благодаря....
17.07.2012 13:30
sandlih написа:
Ето какво е превел Carolus de Boor, Lipsiae, Teubner, 1880 в текста на Никифор патриарх "NICEPHORI ARCHIEPISCOPI CONSTANTINOPOLITANI OPUSCULA HISTORICA" за 635 г. "В те же самые времена восстал вновь Куврат, родственник Органы, государь гунно-гундуров, против аварского хагана и весь народ, который находился вокруг него, подвергая оскорблениям, прогнал из родной земли. [Куврат] прислал послов к Ираклию и заключил с ним мир, который они сохраняли до конца своей жизни. И Ираклии послал ему подарки и удостоил его сана патрикия." Обърнете внимание на кого той е господар, на "хуно-гундурите", а не както се появява в някои представяния "уногурите??" и освен това на "восстал вновь". И още "Теперь еще нужно сказать о так именуемых гуннах и болгарах, об их происхождении и устройстве.44Около Майотидского (thn Maiwtin) озера по реке Кофине (Kwjina) 45 была расположена издревле известная великая Болгария и жили так называемые котраги (Kotragoi) одноплеменные с ними." Преводът на руски е от Е. Э. Липщиц, 1950 г. ВВ том 3. (44. Ср. Theoph., p. 356.;45. Ср. Theoph., p. 356 — 358. Река Куфис впадает в конец Эвксинского моря, поблизости от Некропил (Сиваш);...)

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11486974
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ