Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2011 16:59 - ПРАВОСЛАВНАТА ОС...АТИНА-МОСКВА...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 7174 Коментари: 11 Гласове:
8

Последна промяна: 01.11.2011 17:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          През октомври 2003 година посетих служебно Атина.      Бях поканен на разноските на една международна парламентарна организация, в която от 1997 година България не бе вземала участие. Това бе учредената през 1993 година в Атина Международна парламентарна асамблея по православие (МПАП). Носех официално писмо от председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, в което бе написано: „С настоящето писмо бих искал да Ви информирам, че г-н Кирил Милчев – народен представител от парламентарната група на Националното движение Симеон Втори и зам.-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията, е определен за член на Комисията по биоетика към Международната асамблея по православие.

         Бе адресирано до председателя Виктор Зоркалцев и носеше дата 10 октомври 2003 година.

         Малко история!

         Още през 1993 бях чул от Филип Димитров, че той говори с неприязън за нещо, което наричаше „православна ос“.

         В България и досега се смята, дори сред някои депутати, че Международната парламентарна асамблея по православие е рожба на руските интереси. Истината е, че идеята е на група гръцки депутати, които на една международна конференция „Православието и новите европейски реалности“ още през лятото на 1993 година в град Ормилия, Северна Гърция, обсъждат с депутати от 14 европейски държави възможността за създаване на нещо като нова европейска комисия. По това време демократичните промени са вече факт в Източна Европа, където преобладава православието, и Гърция усеща, че в Европа се създават нови реалности. Тя е единствената страна, член на Европейския съюз (тогава още общество с икономически цели), и бърза да заеме лидерски позиции сред новите демокрации. Те всички според Гърция са част от една култура, която в МПАП се нарича„поствизантийско духовно пространство“.

            Русия се включва през 1994 година при учредяването на МПАП в Атина.

         След конференцията от 3 юли 1993 в Ормилия, на учредяването през 1994 година в Атина са поканени: Белорусия, България, Грузия, Кипър, Латвия, Литва, Молдова, Румъния, Русия, Словакия, Украйна, Естония и Югославия.

             Гърците лансират своята идея в европейски организации като Парламентарната асамблея за сигурност, Европарламента и Европейската комисия, откъдето искат подкрепа за новото международно политическо движение. Те обръщат внимание, че това е важна част от европейската интеграция между Запада и Изтока.        Очевидно, бидейки икономическа част от Запада, през 1993 Гърция решава да заяви себе си като духовен лидер на Изтока и така да съдейства за случването на европейската интеграция. Русия пък, която има по онова време все още пресни връзки с повечето страни учредителки, демонстрира през 1994 година в Атина, че няма да е „второ лице“ и ако не е „първо“, поне ще е съпредседател на новата организация. Така и става.

         В МПАП има двувластие между председател (Русия) и генерален секретар (Гърция).

         Двата поста имат равни правомощия.

         Седалището на новата организация е в Атина. Русия пък, за да засили своята роля, създава в началото на 1995 година Фонд за единство на православните народи. Една организация с попечител руския патриарх Алексий II, която държавата финансово обезпечава, за да може фондът да раздава ежегодни награди на духовни и светски лица, а така също да провежда научно-политически конференции по цял свят.

         Фондът за единство на православните народи, чийто президент е проф. Алексеев, се опитва още от своето учредяване да се „прилепи“ към Международната парламентарна асамблея по православие. Гърция, за да „демонстрира“, че богатият фонд не е структура на МПАП, много често бойкотира и не участва в конференциите, които той ежегодно прави. С две думи, за да стане ясно, фондът е една типична „руска прегръдка“. Оттам са готови да дадат много пари на МПАП, но Секретариатът в Атина постоянно отхвърля подобен род спонсориране и смята, че МПАП трябва да се издържа от членския внос на държавите участнички. Обаче освен Гърция, Русия и Кипър останалите правят минимални вноски, а някои (като България) въобще се ослушват.

         След 1996 година, когато в началото на 1997 година идват парламентарното мнозинство на СДС и правителството на Иван Костов, България явно смята, че Международна парламентарна асамблея по православни въпроси не я интересува, и не изпраща представители до 2003 година. Последният представител от 1996 е г-жа Елисавета Миленова, на която фондът прави предложение да оглави неговото регионално бюро в София.

         Така обществеността в нашата страна знае, че има някакъв руски Фонд за единство на православните народи, но не знае, че той не е едно и също с една международна организация на депутати, която от 1994 обсъжда актуалното значение, което трябва да има православието в обединена Европа.

         България не участва в този дебат и когато аз през октомври 2003 година бях приет в Атина от гръцкия депутат Н. Кацарос, той ме попита: – Защо страните от собствените си православни културни проблеми? Не ви ли интересуват въпросите за културната идентичност на нова Европа?



Откъс от книгата:


image




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. анонимен - Аз съм западногерманец.
01.11.2011 17:21
Аз съм западногерманец.
цитирай
2. bls - чудесно
01.11.2011 17:23
си пригодил епизод от книгата ти за пост тук, поздравления...
цитирай
3. liliyanaandreeva - Каква нова роля отреждат на прав...
01.11.2011 18:01
Каква нова роля отреждат на православието в Европа и света? При този наплив на азиатски религии, секти и популации, ще има ли място и за православие?
цитирай
4. rizar - Г-н Милчев
02.11.2011 01:01
Още след ''демоничните'' промени от 1989г. в България по различни поводи се провеждаха разни политоложки форуми в които се анонсираше върху определение на Р България. Тъй като тя вече не е страна на войнстващия атеизъм и съветизъм й се предлагаше в коя цивилизационна група да се прилепи.
Тъй като актуално действащия български псевдоелит съставен от педерасти и синковци и внучета на номенклатурата от преди 1989г. не поиска страната да се определи като Източно Православна.
Реши се отгоре България да бъде закачена за Локомотива на Западната цивилизация.
Затова и представителите на българите в Европа ще бъдат само католици, като Кунева или протестанти .
Гърците отдавна с малки изключения - техни десни сили , отдавна са въвлечени в Западния проект.
Към Руския проект остава само Белорусия .
Тепърва ще се разгарят битките за Украйна, Молдова и Грузия.
цитирай
5. letopisec - благодаря за въпроса
02.11.2011 08:37
liliyanaandreeva написа:
Каква нова роля отреждат на православието в Европа и света? При този наплив на азиатски религии, секти и популации, ще има ли място и за православие?


Темите които се разглеждат в Парламентарната асамблея по православие са наистина доста интересни. Една от тях е каква ще е всъщност новата идентичност на Европейския съюз? Тази идентичност не може да се основава само на икономическа основа, а изисква и културна такава. Знаете колко изнервящ беше дебата дали да се включи в новата европейска конституция член за християнските корени на Европа. Тук католици и православни действаха общо, макар и неуспешно... Много от другите теми са също актуални и засягат въпроси за биоетиката, генното инженерство. Определено може да се каже, че изявленията по тези теми на Българската православна църква, не са някакво собствено синодално решение, а имат източник именно при решаването на тези теми в Асамблеята...
цитирай
6. letopisec - 4. rizar
02.11.2011 08:39
разсъждаваш прекалено конфенсионално; какви източно-православна и западна цивилизации ти се въртят в главата, имам чуство че проектираш стари реалности от Желязната завеса върху новата политическа действителност в Европейския съюз. Това е нашият цивилизационен избор - ЕС...
цитирай
7. rizar - Г-н Милчев
02.11.2011 18:20
Нищо не сте ми разбрал от поста. Писах ви, че са питали псевдоелита дружинните,батета и какичките мутри и педерунгели къде искат да бъдат.

Това е вашия избор.
На президентите ВИ с КОНСКИТЕ ЗЪБИ!
Ние православното стадо скотове никога няма да го приемем.
Вие ще изчезнете, ние ще останем.
Ферщейн?!!??
цитирай
8. letopisec - Последната Ви дума ми напомни 1933 г...
03.11.2011 08:51
rizar написа:
Нищо не сте ми разбрал от поста. Писах ви, че са питали псевдоелита дружинните,батета и какичките мутри и педерунгели къде искат да бъдат.

Това е вашия избор.
На президентите ВИ с КОНСКИТЕ ЗЪБИ!
Ние православното стадо скотове никога няма да го приемем.
Вие ще изчезнете, ние ще останем.
Ферщейн?!!??

цитирай
9. letopisec - Гърция ще напусне ли Еврозоната
03.11.2011 16:37
и ще направи ли ПРАВОСЛАВНА ОС с Москва?????
цитирай
10. letopisec - Благодаря за
07.11.2011 11:53
оценките тук и на гласувалите чрез фейсбук...
цитирай
11. atil - Няма да има православна ос с бълг...
10.11.2011 19:33
Няма да има православна ос с българско участие,няма да има и ислямска,(защото ние сме включени и в такъв план).А какво ще има ще ви кажа като му дойде времето! Ако не ми вярвате питайте бившия председател на НДСВ...А такива като г-н Милчев никога нищо не знаят докато не им каже някой.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11523618
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ