Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 10:58 - ЗНАЕЛ ЛИ Е ПАИСИЙ ЗА КИМЕРИЙСКИЯТ ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРИТЕ?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 31271 Коментари: 53 Гласове:
9

Последна промяна: 03.12.2012 13:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           През 1762 г. атонският монах Паисий Хилендарски успешно написва, ползвайки основно чужди извори, кратка история на българите. Тя е изключително емоционално четиво и с основание се датира от учените като културно начало на българското Възраждане.

         Но относно произходът на българите, Паисий премълчава някои сведения, които няма как да не е знаел. И които излизат на бял свят също от Атон, но в по-късен период.

       Самият Паисий намеква, че е чел различни материали за произхода на българите, но очевидно някои от тях са влизали в противоречие с основните му извори, особено с книгата от 1601 г. на Мавро Орбини, където българската история е представена като част от славянската. Самият Паисий именува своя труд „История славяно-българская”.

         Не е вероятно Паисий, който започва своя исторически разказ от времето на византийският император Валент, убит през 378 г., да не е изпитвал влечение да даде генеалогия на българите.

         Библейските генеалогии в средновековната историческа литература не изключват, а даже напротив, се явяват предпоставка за древни исторически реминисценции относно това как се е възприемал един етнос и кои са предците му.

         В първата половина на ХІХ в. пазарджишкият възрожденец и книгопродавец Хаджи Найден Йоанович открива в Атон кратка хроника, от която става ясно, че българите произхождат от гамирите (кимерийците).                          Текста е на анонимен атонски монах.

image

         Йоанович дава този „ръкопис” през 1856 г. в Белград на Раковски, който го публикува през 1865 г. в книгата си „Българска старина”, издадена в Букурещ.

         Иречек (пише книга по българската история през 1876 г.) нарича историческите проучвания на Раковски „фантазии” и след 1878 г. (и до днес) в новоосвободена България историческите книги на Раковски не са преиздавани в автентичен вид.

         Шишманов и Арнаудов налагат „мнението” на Иречек за „историка Раковски” в българската историческа наука и във фолклористиката, като дори съдействат за оформянето и на негативна оценка за двата тома фолклор „Веда словенах” (изд. от сръбския българофил Веркович) като фалшификат.

         Арнаудов клейми даже Кузман Шапкарев и Димитър Маринов, че издават фолклорни материали, в които се пее и разказва за българското минало преди ХІV в.

         Според позивистичната теория на Шишманов и Арнаудов, българите нямат хронологични, легендарни и фолклорни спомени преди Турското робство, но все пак тези корифеи не посягат върху сборника на братя Миладинови, където се пее за Крали Марко.

             Да се върнем на Паисий!  

         Той не може да не е знаел атонската версия за произхода на българите от кимерийците, но очевидно – както посочихме – тя не се е връзвала с концепсията на Мавро Орбини, че българите са славяни.

         Легендата за произхода на българите от кимерийците е съхранена в редица извори, с които Паисий очевидно е бил запознат, но той няма за цел да доказва, че българите имат древна история дори преди Александър Македонски. Именно последното четем в „текста”, намерен в Атон от Хаджи Найден и издаден от Раковски.  Забележително е, че последният оттук насетне не се отказва от историческата си доктрина, че българите имат древно минало преди гърците и дори започва да търси глотогенетично техният „самскрит” език, сравнявайки го с модерните във втората половина на ХІХ в. западни проучвания по санскрит.

          Ръкописът, намерен в Атон и издаден през 1865 г. от Раковски има надслов „История вкратце о Болгаро – Словенском народе”.

image

         Отзвук от него намираме и в зографската история

          Още тук прави впечатление, че анонимният атонски монах има за цел да полемизира с Паисий, поставяйки българите преди славяните.

              За разлика от „История славянобългарска” (1762 г.) на хилендарският монах Паисий, авторът на „вкратце” се опитва да даде исторически, а не библейски произход на българите.

         Паисий, който сам съобщава, че е „чел различни ръкописи и печатни истории” за „откъде са произлезли” българите, все пак решава да използва библейска генеалогия.

         Историческото време при Паисий, както посочихме, е въведено от царстването на „Уалент (византийският император Валент, който е убит край Адрианопол през 378 г.).

         Към 493 година, според хрониката на Марцелин Комес, Византия е нападната и пълководецът Юлиан загинал промушен в Тракия. Паисий разказва за това нападение, посочвайки случването му през 495 година, като е убеден, че то е под ръководството на „българският княз Драгич(името на този княз е може би славянска версия на името на Денгиз, вторият син на Атила, убит през 469 г.; споменаването му от Паисий през 495 г. е анахронизъм, но и маркер, че е знаел за Денгиз/Драгич).

         През същата 495 година, авторът пък на ръкописът „вкратце”, разказва за битка при „река Зуртою”. Тази битка обаче, според Марцелин е друга, тя е от 499 година и действително се случва около „р. Зурта” или "Цурта"...

         И така, ръкописът „вкратце” не повтаря Паисий.

         Марцелин съобщава за две битки: към 493 година и от 499 година, а Паисий само за първата битка, като я отнася през 495 година.

         Авторът на ръкописът „вкратце” пък съобщава само втората битка (от 499 година при р. Цурта), но я отнася, подобно Паисий,  също в 495 година.

         Имайки предвид това, можем основателно да заключим, че анонимният автор на „вкратце” със сигурност е живял заедно или след Паисий, познавал е неговата история и всъщност...се опитва да я редактира.

         В този смисъл, на мястото на библейският произход на българите  в текста на Паисий, той противопоставя някакъв опит за исторически произход и редактира версията на Паисий с тезата, че те имат „кимерийски” произход.

         Най-старите данни, които дава анонимният възрожденски хронист за „гимери и кимери”, е че те са „изидоша первое от овиа страны, и еште пред Алезандром Македонскимъ”.

         Въпросът за това, че българите имат старина и историческо минало е основен за Паисий, но той спори с онези атонски монаси, които имат славянски произход и именно на тях доказва, че сме най-древен народ от славянските.

         Паисий премълчава за кимерийският произход, за който очевидно е знаел. Той няма за цел да доказва на гърците, че нашата история е по-древна от тяхната, което през втората половина на ХІХ в. е основният исторически патос на Раковски.

         Източниците на Паисий не са му давали възможност да надрасне славянският произход на българите и това е причината той да премълчи за кимерийският произход на българите, една теза, с която явно е бил запознат. Тя обаче не остава скрита и анонимен атонски монах я възкресява, като изводите му намират приемственост не само при Раковски, но и при други възрожденски автори.




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. anonymousbulgaricus - Само много детайлно проучване на ...
24.10.2011 13:18
Само много детайлно проучване на запазените неща в Хилендарски и Зографския манастир и други Атонски манастири и огромен късмет може да отговорят на въпроса какво е знаел и какво не Паисий.

И друг път съм коментирал, че хич не е невъзможно въпросната анонимка да е негова чернова или друга редакция на писан от него текст, който се е запазил. Първо, невъзможно е автор като него да е написал само едно единствено нещо и второ в процеса на писане тогава и в описания от него подход на работа с четене и проверяване на много писания е невъзможно да не е имал различни работни варианти, преди да е решил окончателно какво точно да представи пред "публиката".

Това е предположение, лишено от доказателствен материал, но също е предположение лишено от доказателствен материал, "че анонимния монах е полемизирал с Паисий". Двамата трябва да се били дет се вика еднокилийници, ако са две различни лица, а стигат Паисий и Вулгарис накуп и по едно време в Атон.

Както и да е, думата ми е за друго, трудът на Паисий е двойно полемичен - едната част от полемиката е към въпросния Вулгарис и подобните нему гърчеещи се българи, втората е полемика със сърбите, московитите и росите, която разглежда поста ти.

Паисий не крие произходи и не е следовник на "славянски заблуди", Паисий казва ясно и едно към едно, че славянството е от българите и всякакви претенции на разни други за първенство там са неоснователни. Между другото да каже това нещо при условие, че руснаците издържат работата на атонските манастири в този период и с гърците планират конфесиално подчинение на българската и сръбска църкви на гръцката, което и става си е било повече от смело, да не кажа по-силна дума.

Борбата на Паисий не е за абстрактно-античен-легендарен произход, от който полза никаква и преди и сега, борбата му е за българското, създадено от българи и за българи и взето от други, които се опитват да си го присвоят и припишат на себе си! Това и доказва и затова неговата история става Историята! за българите!
цитирай
2. letopisec - anonymousbulgaricus
24.10.2011 13:25
напълно съм съгласен с твоя коментар, наистина въпросът какво е знаел и какво е премълчал Паисий, е по-скоро опит за херменевтично есе, което има за цел да разшири едно статукво при възприемането на дадена историческа личност; в основата, разбира се, са предположения...Със сигурност Паисий е българофил...
цитирай
3. анонимен - Една малка корекция, Паисий нап...
24.10.2011 13:54
Една малка корекция, Паисий написва "история слаВНобългарская", а това обяснява и много неща! Терминът "славяни" е един мит и не се отнася за определен етнос или народ, а произлиза от латинското "sclavi" - роби!
цитирай
4. letopisec - аха, и Менандър, и Теофилакт, и Прокопий пишат, че робите са нападали Византия, така ли?
24.10.2011 14:04
dimenzed написа:
Една малка корекция, Паисий написва "история слаВНобългарская", а това обяснява и много неща! Терминът "славяни" е един мит и не се отнася за определен етнос или народ, а произлиза от латинското "sclavi" - роби!

цитирай
5. anonymousbulgaricus - Напротив - Паисий пише История с...
24.10.2011 14:07
Напротив - Паисий пише История славяно-болгарская и ако я беше прочел щеше да разбереш защо и че това, което той разбира под "славяни" няма хич нищо общо с въпросното склави-роби. То очертава един съвсем друг кръг от хора, които по-късната историография удобно или от глупост смесва с това, което Паисий разбира под "словено-българи" и самите българи преди него също така са го разбирали.

С препрочитане на форумни щуротии да се ретранслират генерални изводи е нелепица. Все пак историята се чете за един час максимум, направете си труда от уважение поне към направеното от Паисий да я прочетете преди да създавате тропате умности....

цитирай
6. letopisec - dimenzed
24.10.2011 14:08
Вашата "корекция", която иска да изкара склавите "роби", а словене, "хора на словото", цели само едно, да каже, че е нямало славяни, а че всички те са траки; това е глупаво и тъпо; но негов първоизвор е новата теория на Фоменко, чийто модерен пан-славизъм ви се пробутва и Вие се зарибявате с глупости.
цитирай
7. get - - Летописец, ти отново се запъна, като магаре на мост, с това понятие траки !!
25.10.2011 00:29
letopisec написа:
Вашата "корекция", която иска да изкара склавите "роби", а словене, "хора на словото", цели само едно, да каже, че е нямало славяни, а че всички те са траки; това е глупаво и тъпо; но негов първоизвор е новата теория на Фоменко, чийто модерен пан-славизъм ви се пробутва и Вие се зарибявате с глупости.

- Ами използвай го, като технически термин в края на краищата ?!
- Казах ти, че към осми век(преди) аз виждам много голяма близост между население, както на балканите, така и в Мала азия ... също и по северно причерноморие !! Нормално в по-нататъшно историческо развитие тези първоначално близки народи, да се диференцират (няма да се спирам на причините, които са довели до това !).
В по-късен етап около началото на нашата ера и вече към четвърти век, определено една такава родственост, можем да намерим най-вече на Балкани и северно причерноморие !
- Донякъде мислейки си относно книгата на Ю.Венелин "Старите и сегашни българи в тяхното политическо, народописно, историческо и религиозно отношение спрямо русите" ... ами абстрахирай се от това “... спрямо русите“. Тази книга не ни ли дава един факт ... едно потвърждение, че и към този исторически (19 в.) момент българи живеят, именно пак в това землище, в което си живеят от памтивека !!??
- Но ти, не та не(!) - българите са само тези, които живеят в приазовието ... поне, аз така разбирам тезата или по-скоро тежненията ти ?! - ако това ти е същностното на изводите ... мисля бъркаш !
- Относно сКлавините-славяни ... за мен това не е етноназвание, а по-скоро е с религиозна обагреност ... “склонени“, “преклонени“, “въз“приели“ или нещо от сорта ... Тоест приели, християнството му и то в новата, тази му редакция, от след четвърти век ... тоест борба срещу арианството - но зад този термин, се крие мисля, нещо доста по-различно от това, което ни се представя от църквата в описанията й за борбата срещу ереста на отец Арий ??!
цитирай
8. letopisec - get, ти пак отказваш да възприемеш елементарни неща
25.10.2011 08:38
Какви християни са ас-сакалиба на арабоезичните автори, като те са наричали неверниците, спрямо исляма, кяфири...Нали ти го обясних вече това, защо трябва да се повтаряме. Защо да гадая за неща, които са описани в летописите. Нестор много ясно казва къде са били първоначалните обиталища на славяните...Когато говориш за причерноморските степи, не забравяй, че там е гмеж от тюркски народи след 8 в. - най-много са печенегите, любимците на император Константин Багрянородни. там има и унгарци, а още през 6 в. тюрките на Истеми стигат до Боспор и Херсон. Да не говорим за тюрките-авари, които имат своя държава в Панония от 568 до 796г., когато са превзети от карл Велики и християнизирани. Първата славянска държава на Само е в Каринтия, дн. южна австрия. Славяни няма при Азовско море. Още в 629 г. държавата на Кубрат е била от Кавказ до Добруджа. В нея е имало анти, летописите ги различават от славянските племена, те са протоукраинци...В този период и на тези люде, няма как да вмениш твоето културологично понятие "роднини", биели са се и всеки е дърпал към своето, така и изграждат самоличността си като етноси...Най- отчетливо е очертан българският държавен опит, много народи припознават българската династия Дуло. През 10 в. дори хазарският цар Йосиф вписва "Болгар" в числото на предците си. Това е така, понеже до 696 г. хазарите, които са всъщност савирите, според арабоезичните автори, са поданици на българите, т.е. и те се припознават като българи. Славяните след 680 г. на Балканите също се припознават като българи; траките, доколкото ги е имало, също се припознават като българи. Просто е...
цитирай
9. marknatan - Паисий е КъсенПървата "...
25.10.2011 09:56
Паисий е Късен
Първата "История на България" е от

от Блазиус Клайнер,

ут далечната 1761 г.,лето и т.н. може да е писал и сутринта,ма е преди Паисий,и доста по-верно кажува случилото се в хисторито на т.нар. блъгаре

http://www.promacedonia.org/bk2/index.html

Блазиус Клайнер "чуждите и особено латинските писатели, бидейки отдалечени, са имали ограничени сведения за достойните за упоменаване преславни деяния на българите; а пък гърците, които са имали действително отлични сведения за българите, които биха могли да оставят и на потомството, понеже понесли много злини от българите, то завистта им не е допуснала те да кажат нещо похвално за този народ, но против волята си разказват за нанесените им щети, а, напротив, своите победи, които понякога са спечелвали над българите, много преувеличават и въздигат. И ако българският народ не е бил толкова войнствен, щото често да причинява извънредно големи затруднения на гръцките императори, гръцките писатели нито го биха споменали, но, както премълчават деянията на други народи, така биха отминали и делата на българите."

Секи случай нема случай грък да Пропусне да путчертае Апостоли гръци рудени у Солун ,чи са дали на СЛАВЯНИТЕ Азбуката да пишат БЛЪГАРИТЕ Га Теодора ги ПОКРЪСТИЛА нъл тъй

защо Клайнер е написал десет пъти БЪЛГАРИ а е прапущил СЛАВЯНИ ,въпрос с неповишена трудност

и една почерпка за летописец ;

"Тъй като обаче хуните, по онова време техни съюзници и бойни другари, са били наричани на своя език болгар, сиреч съгражданин и съплеменник, поради това на тяхно наречие са били назовани трибали, полгари и пулгари."


Български градове според Клайнер :
"Измежду всички градове на царство България заслужено първо място се отдава на Охрид ..... Освен това от папа Вигилий [29] е бил прославен с най-висша архиепископия или екзархия, на която след разрушаването на Сирмиум е подчинил
различни провинции, някога подвластни на Солунската църква."
Некъф папа се обръкал и писал,че Вулгарите владеели Илирик ут времето на Тоз папа Вигилий.
"II. Видин, иначе Воден или Видина "
"III. Аксиопол ... Според Птолемей [41] трябва да се каже, че при този град Дунав променя името си в Истър: „От Аксиопол — казва той — до Черно море и устието Дунав се нарича Истър.”

......

XII. Град Сардика [57], чиито развалини още могат да се видят край София; даже се говори, че София е построена от останките на този град. Град Сардика, някога епископско седалище, после митрополитско седалище, където в 347 г. при папа Юлий I е бил свикан събор [58] на 300 отци, в който св. Атанасий, противно на арианите, е бил обявен за невинен. [59]"

Tаз Сардика до София,с Епископите Историческия Анархизъм не го ли доказа,че е Шишманово кале ?

"Т.нар. "Шишманово кале" е древната Сардика-мястото,където се е състоял прочутия Сардикийски събор"
http://marknatan.blog.bg/history/2011/07/29/t-nar-quot-shishmanovo-kale-quot-e-drevnata-sardika-miastoto.792428

" XIV. Томи.... седалище на препрочутия епископ Улфила или Вуила [63], за когото споменава св. [Йоан] Златоуст в послание 123-о до Олимпиада, като казва: „Онзи прославен мъж Вуила, когото неотдавна ръкоположих за епископ”, и пр. По свидетелство на Гравий [64], в Notitia bibliothecarum в една знаменита германска библиотека до наши дни се намират 4 евангелия, преведени на готски език от този прославен епископ. Нещо повече, Олаф Верелиус [65] в своята Runographia твърди, че този свети мъж е изобретател на руните или рутенските букви, с които някога са си служили северните народи и си служат и днес народите на Московия."

Читаеме ут Житието му на Апостаола на вся Славяни на които и как им намерил Азбуката га утишъл возле северното черноморие

"Тук (Философът) намери Евангелие и Псалтир, написани с роски (или рушки, руски) букви, и човек, говорещ на този език. "


Га Киро Метофски утишъл у Крима намерил Евнагелия написани с Рушки букви,ето зачто казват ,че Кирил Метовски намерил Славянската Азбука.

Неприятно четене на тъпия Клайнер,който не знаел,че Киро Метофски им намерил Азбуката на Асвабадителите Славянски,баш Славяните.

Забравиха га Българите ги хващаха да ги прудават пу ропските пазари ут Самарканда ду Прага
цитирай
10. letopisec - marknatan
25.10.2011 12:21
благодаря ти за това, че ни припомни българската история на Блазиус Клайнер, той дава много интересни сведения, включително и за династията на българите, която изписва "Реан"; защо я изписва така ще напиша специален пост, който ще го посветя на теб, друже....
цитирай
11. anonymousbulgaricus - хахаха ето му още специално: В лято ...
25.10.2011 12:22
хахаха ето му още специално: В лято Христово 373-о голяма част и от българите, които са граничели с тях, се присъединили към хуните и известно време са воювали под началството на хунския вожд Атила. После, като натрупали огромна плячка и се обогатили с чужди блага, огледали най-добрите места от тази земя, сиреч Мизия, Унгария и Сирмиум, и се завърнали в страната си, натоварени с плячка. Вследствие на това у тях се породило желание по примера на унгарците да прославят името си и да се обогатят с чуждия труд. И тъй бог си послужил с Атила и българите, за да накаже християните за техните безчестия и грехове.

И това:

Обаче с драговолното позволение на този голям историк на лист 20 посочих от унгарския църковен летописец Инхофер, [132] че българите още през 541 г. са били свързани с хуните или аварите и са водели война с общи оръжия и войска и следователно българите не са били подчинени в робство на аварите, но са били свързани с тях с най-тесен съюз, за да си давали взаимно военна помощ. Този съюз българите не били сключили необмислено, понеже, макар вождът на Велика България Реан да е виждал, че лесно би превзел във война много земи, обаче бидейки заобиколен отвсякъде от врагове и отстъпената от Анастасий земя още не била доведена в добър ред, налагало се да победят и да се покорят по-малките врагове, а с по-големите да се сключи мир. Така и станало, щото или самият Реан, или пък неговият син да сключи вечен мир с аварите или хуните, за да може по-добре да уреди държавата си и заедно с аварите или хуните да се обогати чрез постоянни плячкосвания, извършвани в земите на ромеите и на другите съседни народи....
цитирай
12. get - - Тук ще се съглася напълно с Натанил ! и-и-и Клайнер ! :))
25.10.2011 12:33
marknatan написа:

По свидетелство на Гравий [64], в Notitia bibliothecarum в една знаменита германска библиотека до наши дни се намират 4 евангелия, преведени на готски език от този прославен епископ. Нещо повече, Олаф Верелиус [65] в своята Runographia твърди, че този свети мъж е изобретател на руните или рутенските букви, с които някога са си служили северните народи и си служат и днес народите на Московия."

Читаеме ут Житието му на Апостаола на вся Славяни на които и как им намерил Азбуката га утишъл возле северното черноморие

"Тук (Философът) намери Евангелие и Псалтир, написани с роски (или рушки, руски) букви, и човек, говорещ на този език. "


- Другото, което многократно съм казвал и пак повтарям ! - Москалите не са Р“у“СИ а-а-а “р“О“си“, тоест на това , което те вкарват в съдържанието на много по-късното понятие славяни - СА И ЕТНОСНО ЧУЖДИ ! - но това не им попречва в по-късни времена да узурпират една чужда и да вкарат в своята си история ... историята на Русите !!

marknatan написа:
Га Киро Метофски утишъл у Крима намерил Евнагелия написани с Рушки букви,ето зачто казват ,че Кирил Метовски намерил Славянската Азбука.

- За мен това е истината, азбуката “славянска“ не е изнамерена ... а е намерена !! - тоест тя е съществувала, много от преди времето, за което официално ни се проповядва, че е създадена !!
- Така че, в южна Украйна се крие голяма част от истината за нашият произход ... хм, щях да пропусна и “особите“ хранилища на Ермитажа !! ... в подземията на който, се намират всички до едно, открити до момента “скифские“ курганни погребения !!
- А курганните-могоУлни(така наричат минийските от сев.Гърция) погребения са един от основните маркери, по които можем, като по ариаднина нишка, да се ориентираме през земи и епохи откъде преминава историческият ни път ... нашият на българите !!


letopisec написа:
В този период и на тези люде, няма как да вмениш твоето културологично понятие "роднини", биели са се и всеки е дърпал към своето, така и изграждат самоличността си като етноси...Най- отчетливо е очертан българският държавен опит, много народи припознават българската династия Дуло. През 10 в. дори хазарският цар Йосиф вписва "Болгар" в числото на предците си. Това е така, понеже до 696 г. хазарите, които са всъщност савирите, според арабоезичните автори, са поданици на българите, т.е. и те се припознават като българи. Славяните след 680 г. на Балканите също се припознават като българи; траките, доколкото ги е имало, също се припознават като българи. Просто е...

- Изобщо не е просто летописец ! Защото от първи до четвърти век имаме така известната “черняховска“ археологическа култура. Която отговаря на присъствието на гготите на север от Дунав и поне до Меотида ! При тази култура много вероятно имаме и стройно държавно оброзувание, предвид изградената и дълбоко ешелонирана система от земно-насипен тип известна, като Змейски валове ... тя се е протегнала в хиляди километри и защитава от към първи век южните и югозападните направления ... от кого ли ? - явно не от номадска тюркска инвазия, която знаем идва от изток ... пък натам нямаме такава ! Подобно съоръжение имаме при Переком(Крим). По същото време имаме и активната съпротива на Митридат Евпатор срещу римляните. Пак по същото време имаме и една “Скитска пустиня“ в която живеят “скитски аскети“ тоест монаси но в района на долен Дунав. От това време имаме изграждане на базилики(като християнски храмове ) пак от този народ и период ! Как наричат тези възприели християнството “сКлавини“. Пак от това врееме от четвърти пети векове се говори, че и българите имат църква ?! ... при Оордан в “Гетиката“ и при Евнапий !
- Защо се сбиват готите с българите ... поради някакъв грях на първите по отношение църквата(явно църковни правила ... а не че са яли сланина на задушница !)!
- Кой помага на българите във войната им срещу готите ... ромеите, които с корабите си помагат на войската им да минат във флаанг и тил на готите !!
- Кой може да има инттерес от скарването на тези два народа - ми същите тези Ромеи ?!
- Хайде да помислим и върху тази теза ?!
от боу“ил Гет, Кан тауроскитский ... Еупаторум таурикум
цитирай
13. letopisec - get
25.10.2011 12:44
благодаря, да наистина в южна Украйна има голяма част от българската история, и в частност на онези българи, които след хазарската инвазия от 696 г. върху Велика България, са известни като западни българи, кара-българи...Както виждаме от писмото на папа Евгений до Тудунт, те са фактор там и през 825 г...
цитирай
14. letopisec - anonymousbulgaricus
25.10.2011 12:45
несъмнено е, че Блазиус Клайнер вижда в унгарците хуните, все пак първият крал на Унгария Арпад, е син на Алмъс...това е сведение на Константин Багрянородни...
цитирай
15. anonymousbulgaricus - Е, то това е ясно за хуни и по късни ...
25.10.2011 13:30
Е, то това е ясно за хуни и по късни маджари им лепят на запад името същото, поради същите причини. Но не това е съшностното. Човекът още векове преди нас обяснява това, дето разните "потници" не може да им просветне - защо на българите им се лепят различни имена, защо гърци и други летописци умишелно покриват участието на българите в определени исторически дела, как са се появили на балканите и в какви периоди и от къде, кога и защо е възникнала държавата им, къде са били по европата, с кого и как са били съюзници, отношенията им със славяните и т.н.

Гет, остави я тази история с "словените" като ранни първохристияни различни от официализираната християнска църква. Църквата като такава съвсем стриктно и подробно описва всички ереси, еретици и борбата с тях. Това и е най-важната тема, на която църковната история, а чрез нея и светската, която се пише по-често от духовни лица през този период описва подробно и оценява всичко. Благодарение на летописците иконопочитатели примерно знаем толкова много за императорите иконоборци и резилите им с българите - просто не са ги бранели по християнски и са писали истината.

Та същата църковна история ти казва, че Константин е покръстен от арианин, нищо, че Константин организира Никейския събор и че по-късно всички църкви в Константинопол са в ръцете на ариани, а православните са изгонени и заточени.

Същата църковна история описва разправите с еретиците, ранни и късни, кръстоносните походи организирани срещу тях, жестоките наказания и т.н. И я виж, теория на конспирацията - всичко описала църкавата, ама пропуснала митичните "първохристияни - словени". Няма такова нещо, има си съвсем ясни и нецърковни подадки за това какво е станало или ставало както с християнските епархии в тази територия, за покръстените владетели и за различните езически реакции и т.н.

Че днешна УКрайна е част от късноантичната и ранно средновековна история на българите няма какво да се спори - трябва да се изследва просто и да се вадят нещата!
цитирай
16. get - - E-e-e, как да оставим тази словено-славянска история, като във всички учебници, с нея ни вадят очите ?!
25.10.2011 15:34
anonymousbulgaricus написа:
Човекът още векове преди нас обяснява това, дето разните "потници" не може да им просветне - защо на българите им се лепят различни имена, защо гърци и други летописци умишелно покриват участието на българите в определени исторически дела, как са се появили на балканите и в какви периоди и от къде, кога и защо е възникнала държавата им, къде са били по европата, с кого и как са били съюзници, отношенията им със славяните и т.н.

- Имаше едно интервю в руски сайт, където едно към едно равинът полиглот и познавач по темата ... твърдеше, че корена “слав“ е производно от “цлав“ - “кръст“ на иврит ... па от там извеждаше етимология на християнин, което в украински и руски е равнозначно на селянин ... нещо в смисъла на простак ?! ... ма преди няколко месеца, се усетиха и деактивираха това интервю в сайта !!
- Отделно ... по презумпция се приема от ранносредновековните автори ... “любимите“ ми византийци, становищети им е, че ако не си християнин - то си варварин ... “езичник“ ... а “език“ и “слово“ май са синоними ?
- Казваш много е писано в църковната история за вътререлигиозните борби - Та, като е писано толкова, попадало ли ти е да прочетеш, за най-ранното християнство при т.нар. “монтанизъм“, също и “оригенизма“ ... на които в края на краищата им слагат “капака“ най-правоверните измежду всички хрлистияни ... александрийските ... най-“правоверните“ теоритици от т.нар. Александрийска схола !! От там излизат и 90% от така наречените “бащи-учители“ на църквата ! ... зачитал ли се по отношшение на тази схола - Кога и от кого е създадена ? ... що за многоученост е туй “екзегетика“ и “херменевистика“-та ?? - така популярни именно в тази схола ?
- От всичко туй, което ти споменавам(а то е малка част от картинката) ... се налага тезата, че първохристиянството в същността си е диаметрално различно, от това което имаме вече в късният четвърти век ! - когато талмудическата ортодоксия се налага и тук по нашите ширини !?! - може и да бъркам, защото има още много да чета и сравнявам ... но и там следва да се насочат проучванията ни !!
- Според мен, голяма част от тези битки, преследвания се прикриват твърде удачно от интепретаторите им, като противопоставяния на етносна основа - Но дали е така ? ... много съм предпазлив, но ще кажа мисля, че не само тази е истината !!
цитирай
17. анонимен - Пълни глупости
25.10.2011 15:59
Паисий се противопоставя с тази малка книжка не само на гърците, но и на властаващия имперски двор в Русия начело с просветената императрица.
цитирай
18. anonymousbulgaricus - Паисий се противопоставя с тази ...
25.10.2011 16:44
анонимен написа:
Паисий се противопоставя с тази малка книжка не само на гърците, но и на властаващия имперски двор в Русия начело с просветената императрица.

E, аз какво казвам:))))

Гет, а ти за тия работи откъде прочете и научи, нали от същите тези истории и историци. Това ти обяснявам, няма хляб в тая работа - когато има ерес в християнството те си я описват, преписват, обясняват, класифицират, канонизират и т.н. Първо, за да знаят какво е било и как са се справили с него, второ, за да може да канонизират разните светци поборници с пропагадна цел и трето, за да показват силата на православната църква (ортодоксия или католикос няма значение).

Няма такива никакви такива религиозни войни маскирани под формата на етнически, защото понятието за етнос за християните е вторично - светът се дели на християни и нехристияни, християните се делят на православни и еретици. Ако си християнин, ако щеш бъди и джигитаец, християнин си, ако си еретик, ако щеш бъди и император - еретик си, ако не си християнин - варварин си, съществуването ти има смисъл само ако може да станеш християнин, ако не квото там дойде, ако си силен плаща ти се и ти се търси колая, ако си слаб... място в историята за теб няма, това е най-общата схема, каквито и ционистки конспирации да привиждаш зад нея.

Да не говорим, че ранното християнство от преди 4 век си има свои етапи на развитие - от юдейска секта, през разпространено движение от юдеи сред неюдеи имащо за цел да бастиса империята, през движение еманципиращо се от юдеите и ставащо антиюдейско, до универсална религия с определящо за развитието на империята разпространение и роля.

Но както и да го гледаш ако "словени" беше равно на каквато и да е форма на ерес или беше приложимо към която и да е било от познатите ереси щяхме да го знаем надлежно разписано и описано с генезис, носители, поборници, просветители, светци и т.н.

Важно е какъв смисъл придават българите през 9-10 век на словосъчетанието "словенски език"!
цитирай
19. letopisec - наистина и аз смятам,
25.10.2011 18:12
че ако има нещо подробно описано в седновековната литература, това са църковно-съборните борби, друг е въпросът, че съчиненията на еретиците, не само на Арий и Евномий, не са съхранени. Въпросът с Ориген е малко по-различен, събитията се развиват по времето на Юстиниан, и са добре описани от Карташев; все пак голяма част от произведенията на Ориген са съхранени. Споровете в църквата апочват като тринитарни, а след това стават и христологични; тематиката в никакъв случай не е етническа. Гет, на старобългарски "езичник" е "поганец", така че не виждам каква връзка правиш със слово/словени...Още навремето Роман Якобсон обърна внимание, че в старобългарския Слово с голяма буква и слово, като реч, са част от йерархията между човек и Бог в новата култура...Неслучайно още през 10 в. Черноризец храбър развива концепсията, че новите писмена са от Бога; оттук можем да разберем теологичния страх на Патриарх Евтимий и Константин Костенечки, че загубата на падежите не е угодно Богу, защото противоречи на кирило-методиевият писмен. Но старобългарският, явно под силното влияние на езика на българите, става аналитичен до 15 в. и, заедно с македонския, който е диалект на българския, са единствените славянски езици, в които няма характерната славянска падежност...Следователно, ако е нямало български език, като различен от славянския, защо само българският има аналитизъм и характерни форми; в старобългарския думата "язык" е означавала и народ, и това също не е случайно...
цитирай
20. get - - Дано, да е така, както ми го повтаряш според официализираната църковна история ?!
25.10.2011 20:20
anonymousbulgaricus написа:

Да не говорим, че ранното християнство от преди 4 век си има свои етапи на развитие - от юдейска секта, през разпространено движение от юдеи сред неюдеи имащо за цел да бастиса империята, през движение еманципиращо се от юдеите и ставащо антиюдейско, до универсална религия с определящо за развитието на империята разпространение и роля.

- Попитах за алексъндрийската екзегическа схола ... ще питам, за коптска, асирийска и др. църкви ... които официално ги пречисляват към продължителите на несторианството !
- Отново ще питам за “монтанизма“ и на чие име е кръстен той ?
- Ще питам, каква форма при “свето кръщение“ се е ползвало преди ... да кажем Евсевий ?
- От кога присъстват в църковната иерархия различните чинове и съответното тяхната служба !
- Кои са ариани и кои “полу“ариани ... и защо ги наричат така ?
- От кога съществува символа на “разпятието“ и в каква връзка и бог се използва то ?
- С какво Ориген първоначално е удобен на клира а пък после поради това си ... е анатемосан ? ... и ако се зачетете в тези ... а и излизащите покрай тези въпроси, още куп факти - май историята на църквата ще престане да ни изглежда, права и гладка, като току що открита от бат Боко ... магистрала ?!
letopisec написа:

... на старобългарски "езичник" е "поганец", така че не виждам каква връзка правиш със слово/словени...

- Правя връзка с Свето евангелие от Йоана - 8: “В началото бе Словото ...“ !
- Относно езичник и пооганец - как странно това ми докарва до една средновековна притча за “песоглавеца“ - Полкан Гордеевич, която е писана във Венеция и там името звучи Pulicane !!? - дали са имали този предвид “св.Христофор“ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Saint_christopher_cynocephalus.gif
... или този - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Bova1860.jpg
- А всъщност знаете ли откъде първоначално тръгва в античният свят, легендата за песоглавците ?!
цитирай
21. anonymousbulgaricus - Питай, само дето с тези питания още ...
26.10.2011 09:25
Питай, само дето с тези питания още повече доказваш и обясняваш това, което аз ти казвам. Аз имам само едно питане, на което не отговаряш - от къде знаеш за всичко това, за ересите, за Ориген и т.н.? Да нямаш достъп до някаква тайна библиотека?

Не това е важно обаче, и "В началото бе словото" няма никаква връзка с евентуална първохристиянска "словенска" секта и религиозни войни, маскирани като междуетнически.

Важното е, че нито в православната летопис на християнството, нито в запазените апокрифни писмена, неканонични или принадлежащи на еретици, нито в светската летопис от и за това време някъде ще намериш и намек за християнска ерес наречена "славянство" или за прилагателното "славянство" прикачено към някоя ерес.

Задавам го този въпрос и все не получавам отговор, което в мен потвърждава извода, че пишещите тук повече пишат, отколкото четат, за това което пишат, ама хайде още ведънж да пробвам:

Кога и къде и в каква връзка и към кой език и в какъв контекст се споменава за първи път словосъчетанието "словенски език"? Да подчертая - не език на словените или склавите или каквито и други там наричания на различни групи с думи със сходно звучене, а в контекста на конфесионален и богослужебен език?
цитирай
22. letopisec - Иванчик А.И.
26.10.2011 09:46
http://liberea.gerodot.ru/a_hist/psy-voiny.htm

ГЕТ-ПЕСОГЛАВСКИ, ОТ МЕН ЛИНК ЗА ПЕСОГЛАВЦИТЕ, ОТ ЛЕТОПИСЕЦ-ПЕС
цитирай
23. letopisec - 21. anonymousbulgaricus - Питай, само дето с тези питания още ...
26.10.2011 09:52
КАКВО мога да добавя към този коментар? Мисля, че той е достатъчно изчерпателен, просто е време да разкрием кой "първоизточник", Фоменко ли, някой друг ли, пуска в оборот фикцията за теологичното понятие "словени", такова няма, няма и да има...Успоредно с това, върви версията за склавени-роби, все едно няма омоними, например що е гъба? Онова в гората или онова на мивката?
цитирай
24. d3bep - Гете
26.10.2011 11:18
ВЪпросните цитирани движения от теб са факт.
Но без да споменавам ,че в повечето се заблуждаваш каот същност,
мога да кажа категорично че за много от останалите важи правилото, че това не са християнски култове, а форма на мимикрия на старата религия, особено тази на египет, която по принцип до този момент е чужда на религиозните войни и го удържа, поне докато бива подлагана на масово избиване на религиозен принцип.

Тея култове, херме - ненам си какво - са МИМИКРИИ на старата религия.
Приема формално християнска същност и съхранява старото си светоразбиране.
Ако искаш да расзбереш повече за мимикрията, поразгледай малко изкуството на Египет - ти твърдеше, че разбираш от изкуство, и после се грабни и иди до александрия и влез в катакомбите.

Цяла Александрия отдолу е като ядена от къртици .В голамата катакомба незнаен брой етажи са наводнени и пак е гигантско нещо.
И в туй нещо са изпопогребани сума народ от "хриситянско време" по стария начин.
Като стария начин е символично маскиран и криптиран като нов начин... Но за всеки, който знае 2-3 йероглифа или стандартизирани изображения за известн ислучаи, заблудата от това, че лотосът е заменен с перо или анхът с кръст е нулева.
Защо?

Оттам вече ти се юрваш на някава интерпретация отгоре отгоре...
За да даваш Александрия за пример и за друго.
Аз пък ти казвам: никакви евреи преводачи не е взимал нито птолемей втори , нито трети.
Те пропагандно пресъздават лъжа.
ТОва, за което говорят е преводите на Манетон по същото време, някъде между които е преведено от старите писания и учението, станал оизвестно като корпус Херметикум.
ТОва евреите са си присвоили и видоизменили и масово обявяват за "стар завет" , "написан от тях" и даже до времето на Нютон си се занимават с превод на укрития от нас оригинал. Е що превеждат, и то тайно, нал ите са го писали... Както и да е. Но на практика крепят една лъжа ,кояот преповтарят докато стане истина. ДОказателството им са доказано фалшифицирани писма.

Н оза съжаление това е фактът: Евреите крепят мимикрията, доакто вземат каквото има за вземане от старите култове...

Защо?
цитирай
25. get - - То човек да не смее и да попита ?! :))
26.10.2011 11:20
anonymousbulgaricus написа:
Питай, само дето с тези питания още повече доказваш и обясняваш това, което аз ти казвам. Аз имам само едно питане, на което не отговаряш - от къде знаеш за всичко това, за ересите, за Ориген и т.н.? Да нямаш достъп до някаква тайна библиотека?

Не това е важно обаче, и "В началото бе словото" няма никаква връзка с евентуална първохристиянска "словенска" секта и религиозни войни, маскирани като междуетнически.
...
Задавам го този въпрос и все не получавам отговор, ... пишещите тук повече пишат, отколкото четат, за това което пишат, ама хайде ...


Първо, което ме смущава ?! - The Scythian monks were a community of monks from the region around the mouths of the Danube, who played an influential role in Christian theological disputes between the 4th and 6th centuries ... who live ascetic lives. ... According to a tradition first recorded in the 3rd century AD, Saint Andrew, brother of Saint Peter, passed through the region in the 1st century with his disciples. However Christianity became widespread only in the 3rd and 4th centuries. Several remains of early Christian churches are found throughout the region, and ecclesiastic histories record martyrs in all the major urban centres.
- Второ ... ?! - " ... This exchange of garrisons went on for a number of years and the Slavs on the far side of the river, who were also called Avars, thought it over among themselves, and said: «These Romani, now that they have crossed over and found booty, will in future not cease coming over against us, and so we will devise a plan against them.» And so, therefore, the Slavs, or Avars, took counsel, and on one occasion when the Romani had crossed over, they laid ambushes and attacked and defeated them. ... Since the reign of Heraclius, emperor of the Romans, as will be related in the narrative concerning the Croats and Serbs, the whole of Dalmatia and the nations about it, such as Croats, Serbs, Zachlumi, Terbouniotes, Kanalites, Diocletians and Arentani, who are also called Pagani ."
"... "The Pagani are so called because they did not accept baptism at the time when all the Serbs were baptized."
De Administrando Imperio

Heraclius(575 - 641) He was responsible for introducing Greek as the empire's official language !

"Venice continued having trouble with the Neretljani, sending ships against the Neretljani Slavs (Narrentanos Sclavos) in 887, as noted above, and also in 948. Having reached his own times, John the Deacon becomes aware of the term..." от "When Ethnicity did not Matter in the Balkans"
цитирай
26. d3bep - АМи линка, който даваш, освен че е ...
26.10.2011 11:44
АМи линка, който даваш, освен че е пак от некакъв вид уикипедия, който съм ти казал че не бива да бъде вземан насериозно, може да го е писал некой папа или некой сатанист, но във всеки случай го е писал интерпретатор на събития, който даже не е позовал заключенията си.
Та тоя линк изобщо не е в твоя двор.
Ако, повтарям ,ако войните са защото славяните били друг християни, защо в последното изречение ги кръщават с думата, която се използва за ЕЗИЧНИЦИ - НЕХРИСТИЯНИ?
Кое е туй техното "слово" тогава?
цитирай
27. get - - Хм, благодаря Летописец за връзката към Иванчик !
26.10.2011 11:47
letopisec написа:
http://liberea.gerodot.ru/a_hist/psy-voiny.htm

ГЕТ-ПЕСОГЛАВСКИ, ОТ МЕН ЛИНК ЗА ПЕСОГЛАВЦИТЕ, ОТ ЛЕТОПИСЕЦ-ПЕС


- Ма той много отгоре, отгоре се е отнесъл в изследванията си по въпроса !
- Песоглавците са известни доста по-отрано, и не от тази географска зона ... ми от там където първоначално се е пръкнала "ксенофобията" !! ... а "малаките" по-късно по силата на традицията, защото на тях семката им е от там, са пренесли устната в писмената традиция с присъщото за тях чувство за суперетносност и "барбаризъм" !! ... поне така си мисля аз нечетящият ?!

Гет от ктистите
цитирай
28. d3bep - Мда
26.10.2011 11:57
Извинявам се , текстът който съм цитирал точн ое от странен превод на старо произведение .Както и да е.

Ето още от същото произведение:

"Освен това, по-голямата част от тези славяни не са били кръстени и остават непокръстени за достатъчно дълго. Но във времето на Василий, христолюбив император, те изпращат дипломатическите агенти и го молят, че тези от тях, които са били кръстени искат да получат кръщението и, че биха могли да бъдат, тъй като те първоначално са били някога, единни с империята на римляните. И славният император, с благословена памет даде ухо към тях и изпрати имперски агент и свещеници с него и кръсти всички от тях, които са били кръстени,
Но Pagani, които се наричат Arentani в Ромейския език, бяха оставени некръстени, в недостъпна и отдалечена част на страната. "Pagani" означава "некръстените"на славянски."

Така че дай да не бързаме. Ще излезе, че сред славяните в логиката на чисто религиозните войни е имало... гражданска война.
цитирай
29. get - - Това ако е към мен d3bep ? - пояснявам още !
26.10.2011 11:57
d3bep написа:
АМи линка, който даваш, освен че е пак от некакъв вид уикипедия, който съм ти казал че не бива да бъде вземан насериозно, може да го е писал некой папа или некой сатанист, но във всеки случай го е писал интерпретатор на събития, който даже не е позовал заключенията си.
Та тоя линк изобщо не е в твоя двор.
Ако, повтарям ,ако войните са защото славяните били друг християни, защо в последното изречение ги кръщават с думата, която се използва за ЕЗИЧНИЦИ - НЕХРИСТИЯНИ?
Кое е туй техното "слово" тогава?

- Йордан в "Гетика" твърди за ІV-ти век, че българите имат църква ! - това се потвърждава и от Евнапий ?!
- През късният - VІІ-VІІІ векове, аварите не ги разграничават от славяните ?!
... щот не били приели "свето кръщение", от кой ли му вид и конфесия !
- Ако забелязваш един много фин детайл ... Киро от Александрия, май първи заговорва за монофизитство ... после се усеща и заглаждат нещата !
- В Евангелие от Йоан не се говори за никаква "тринитарност" - кога и от кого започва да се коментира това ?

Гет от ктистите
цитирай
30. letopisec - get
26.10.2011 12:19
Йордан е автор от 6 в., как Евнапий от Сарди, който е от 4 в. го потвърждава...Да не би да имаш предвид епископ Евнодий, ама и той е писал преди Йордан ?????????????
цитирай
31. d3bep - - Йордан в "Гетика" ...
26.10.2011 12:21
get написа:

- Йордан в "Гетика" твърди за ІV-ти век, че българите имат църква ! - това се потвърждава и от Евнапий ?!


Гет от ктистите

Гетски,
Знаеш че нямам не възможност, н овреме и желание да ти проверявам и превеждам всяко от съмнителните твърдения.

Къде го е казал Йорданес това чудо наприродата. Да не е това некой превод от небезизвестният преводач от всекакви езици подред?

И жокер от мене.
Я си отвори eдин онлайн речник.

1. И намери значенията на латинската дума "sedes".
Добре е да обясниш после кое от тях виждаш като църква.

2. Обърни после речника наобратно и напиши думата "church".
Постни тука резултата да видим "sedes" фигурира ли.

3. Нали ти е ясно, че омонимите на български не са непременно омоними и на английски , че и на латински?
Например думата temple на английски ти на български можеш да си я курдисаш като църква, макар че тя изобщо няма непременно християнска натовареност, н ода кажем, добре.
Обаче от това не следва не само християнченето й, но не следва и още знаеш ли какво?
ЧЕ НЕ СТАВА ДУМА ЗА РЕЛИГИОЗНА ОРГАНИЗАЦИЯ.
Не. Става дума за храм, за местото ,за обиталището, за сградата ,за зданието.
Останалото е фабрикувано при превода.
цитирай
32. d3bep - Голем зор ти й тва арианство, Гете, ...
26.10.2011 12:21
Голем зор ти й тва арианство, Гете, май ще ме принудиш да го ошамаря в блога ми....
цитирай
33. get - - Произведенията не са ми подръка в момента - поради това, моля за време ... справка ?!
26.10.2011 12:37
letopisec написа:
Йордан е автор от 6 в., как Евнапий от Сарди, който е от 4 в. го потвърждава...Да не би да имаш предвид епископ Евнодий, ама и той е писал преди Йордан ?????????????


- явно от форумни битки и дЗвера ме подкара с дълбоко разбиране по въпроса ... ма нали затова съм тук да питам ... ако ще за това и бой да ям :)) !
цитирай
34. анонимен - Бихте ли, дали повече данни за ки...
26.10.2011 12:48
Бихте ли, дали повече данни за кимерийците / местообитаване, обичаи вкл. религиозни... /?
цитирай
35. анонимен - АЛЕКСИОС АНДРЕИС = АЛЕКС АНДРОС = ЗАЩИТНИК НА МЪЖЕТЕ
26.10.2011 23:48
ГЕТ, ГРЪЦКОТО ВЕЛИЧИЕ ОТ 5000 ГОДИНИ...ТЕ ПОБЪРКВА НАЛИ, ТАКА,,МАРГИНАЛ ТАКЪВ
ЕЛЛИНИЗМА И ПАН ГЪРЦИЗМА МАЧКАТ ПРОСТАЦИТЕ И ИЗРОДИТЕ...НАЛИ ТАКА, ОТРЕПКО ЗАВИСТЛИВА....
цитирай
36. get - - Защо трябва да ме олицетворявате със себе си и вашият начин на мислене ?!
27.10.2011 12:06
анонимен написа:
ГЕТ, ГРЪЦКОТО ВЕЛИЧИЕ ОТ 5000 ГОДИНИ...ТЕ ПОБЪРКВА НАЛИ, ТАКА,,МАРГИНАЛ ТАКЪВ
ЕЛЛИНИЗМА И ПАН ГЪРЦИЗМА МАЧКАТ ПРОСТАЦИТЕ И ИЗРОДИТЕ...НАЛИ ТАКА, ОТРЕПКО ЗАВИСТЛИВА....

- Някъде да съм твърдял, че гърците поради произхода си от сев.Африка са нещо по-долно от нас - Не ?
- Да съм наричал всички останали - получовеци или с други подобни простотии - Не !
- Да съм доказвал, че едва ли не цялата средиземноморска култура е наша и единствено наша - Не ?

- На първо време прочетете това ... http://phaistos.narod.ru/pelasgoi.htm
тук накратко са дадени в резюме нещата, които ме смущават в о пита ми да си създам една обективна представа за древният свят тук на балканите и източно сридиземноморие ?!

- Именно тази шовинитична злоба и супер-национализма явно трови в момента отношенията ни ? Аз не страдам и от своеобразен пробългарски етатизъм ... с оглед на това, заявявам че, не отричам това, което са създали хората в античните полиси, и както виждате нямам вашето отношение към тях, като към едни МАРГИНАЛи, ПРОСТАЦИ, ИЗРОДИ и ОТРЕПКи !??

- Следва да ви предупредя, да се държите, като човек ... поне с елементарно възпитание !! - в противен случай предполагам, ще ви бъде крайно неудобно, ако се срещнем персонално !!?
цитирай
37. анонимен - ПАВЛОС МЕЛЛАС
27.10.2011 21:57
гет, ти в краина сметка какъв си - гет,трак,славянин, или българин? за какво се бориш? каква е твоята краина теза - че гетите са траки.че пелазгите са траки,ченяма славяни-те шак са траки.и че българи няма??-те са си траки..
ТРАКИ КАЗАХ КАКВО ЗНАЧИ НА ГРЪЦКИ--ВИД ВЪГЛИЩЕ,ВЪГЛВРОС-ВЪГЛВН--=АНТРАКЕС
ДРУГО ЗНАЧЕНИЕ НЯМА ЗА ТАЗИ ДУМА В ГРЪЦКИЯ ЕЗИК..НАЛИ ГЪРЦИ СА ПИСАЛИ ЗА ТАЗИ ПОПУЛАЦИЯ=ХОРА И СА ГИ НАРЕКЛИ ''ТРАКИ''...
ТИ СЕ БОРИШ ЧЕ НЯМА ГЪРЦИ---ТАКА ЛИЕ??
ИМАШ ИНТЕЛЕКТ, НО АНАЛИТИЧНАТА ТИ МИСЪЛ И СПОСОБНОСТ НЕ СА МНОГО ЛОГИЧЕСКИ...за каква теза се бориш в краина сметка??
че анатолиа и емос=балканите са само на траките=====те са си славяните де===тоест БЪЛГАРИТЕ, това лие ооогете???

ГРЪЦКАТА НАУКА И НАПРАВЛЕНИЕ НИКОГА НЕ Е ПИСАЛА ИЛИ ИЗКАРВАЛА ЧЕ ГЕТИТЕ СА ВИД ГЪРЦИ.
цитирай
38. get - - Първо не мога да разбера при толкова псевдонима с колко "гърка" говоря ?
27.10.2011 22:33
анонимен написа:
гет, ти в краина сметка какъв си - гет,трак,славянин, или българин? за какво се бориш? каква е твоята краина теза - че гетите са траки.че пелазгите са траки,ченяма славяни-те шак са траки.и че българи няма??-те са си траки..
ТРАКИ КАЗАХ КАКВО ЗНАЧИ НА ГРЪЦКИ--ВИД ВЪГЛИЩЕ,ВЪГЛВРОС-ВЪГЛВН--=АНТРАКЕС
ДРУГО ЗНАЧЕНИЕ НЯМА ЗА ТАЗИ ДУМА В ГРЪЦКИЯ ЕЗИК..НАЛИ ГЪРЦИ СА ПИСАЛИ ЗА ТАЗИ ПОПУЛАЦИЯ=ХОРА И СА ГИ НАРЕКЛИ ''ТРАКИ''...
ТИ СЕ БОРИШ ЧЕ НЯМА ГЪРЦИ---ТАКА ЛИЕ??
ИМАШ ИНТЕЛЕКТ, НО АНАЛИТИЧНАТА ТИ МИСЪЛ И СПОСОБНОСТ НЕ СА МНОГО ЛОГИЧЕСКИ...за каква теза се бориш в краина сметка??
че анатолиа и емос=балканите са само на траките=====те са си славяните де===тоест БЪЛГАРИТЕ, това лие ооогете???

ГРЪЦКАТА НАУКА И НАПРАВЛЕНИЕ НИКОГА НЕ Е ПИСАЛА ИЛИ ИЗКАРВАЛА ЧЕ ГЕТИТЕ СА ВИД ГЪРЦИ.

- Второ, не ползвай моля ! - псевдонима МЕЛАС, тъй като това ми навява едни не много приятни асоциации за ... обесени !!:(((
- Трето, ти какъв си ... йониец, понтиец(южен-северен?), еолиец, тесалиец, миниец или бОЙОтиец ?? ... или александрийски "грък" ?? :))
- На кой от всичките гръцки говориш - йонийски, понтийски ... койне, катаревус ил византийски - Хахаха !! - ама и шизофрения ?! ... пък ти търсиш логика ... ти за какъв "грък" се броиш, да си ? - Това е подобно, на твоята логика, която ми сервираш с въпросът си до мен !!

- Ще ти го кажа накратко, като използвам аналогия за/с македонският език !! - за който казват, че е български написан на сръбска пишеща машина !! - та ... ! - гръцкият е на база местен балканско-средиземноморски палеоезик, с последващо напластяване на Неевропейски такъв !! ... и бих добавил култура(нрави и обичаи) и менталност !!
- Дообяснявам, че това става за продължителен период от време, като почнеш от "тъмните векове" в приетата за гръцка история, та до налагането на "елинизма" - правилно разбери, не искам да те обиждам ... просто търся истината !!

- Последният ти въпрос е нонсенс - Как да няма гърци ? - та живият пример си Ти, говорещият с мен ?!!
цитирай
39. анонимен - ПАВЛОС МЕЛЛАС
27.10.2011 23:27
гетм ти нито си учил гръцки език,нито знаеш писмените му правила,нито как се чете.
НЯМА КОИНЕ--ИМЕ КИНЕ..-КИНОС-ОБЩ КИНОНИА-ОБЩЕСТВО..ВзЕМИ СИ ЕДИН УЧИТЕЛ ПО ГРЪЦКА ЛЕКСИКА, ДА ТЕ УЧЕ....ТА ВСИЧКИТЕ ТЕРМИНИ В ВУЛГАРСКИЯ ЕЗИК СА ГРЪЦКИ БРЕ ПРИЯТЕЛЮ--грамматика,лексика,программа,протоколос,параграф,синтаксис-синтактика,стратегиа,тактика,анекдота,географиа,прологос-епилогос,морфема-морфологиа,аморфиа-ос,историа,математика,биологиа,ХИГИЕНА,МЕТАЛЛУРГИА,ПРОТОТИПОС,ПАПАГАЛ,КАКАФОНИА,ТАХОГРАФ,ИЕРААРХИА=ИЕРОС АРХИА-ОС АРХОНТ,ИЕРОГЛИФОС,ФАРМАЦИА,.......
...................................
.................И ПЩЕ КЪМ 25-29 000 ЛОГО-ЛЕКСЕМИ=ЗА ТЕБЕ=ДУМИ!
АДЕ РЕ ГЕТЕ, ЧЕТИ МАЛКО ВУЛГАРО-ТАТАРИНО
цитирай
40. get - - Исихий (Хезихий) АЛЕКСАНДРИЙСКИ в пети век 5-и век преди Христа, създава неговият ... ?
28.10.2011 16:55
... лексикограф, тоест речник на "гръцкият" език и неговите диалекти ?!!
анонимен написа:
гетм ти нито си учил гръцки език,нито знаеш писмените му правила,нито как се чете.
НЯМА КОИНЕ--ИМЕ КИНЕ..-КИНОС-ОБЩ КИНОНИА-ОБЩЕСТВО..ВзЕМИ СИ ЕДИН УЧИТЕЛ ПО ГРЪЦКА ЛЕКСИКА, ДА ТЕ УЧЕ....ТА ВСИЧКИТЕ ТЕРМИНИ В ВУЛГАРСКИЯ ЕЗИК СА ГРЪЦКИ БРЕ ПРИЯТЕЛЮ--грамматика,лексика,программа,протоколос,параграф,синтаксис-синтактика,стратегиа,тактика,анекдота,географиа,прологос-епилогос,морфема-морфологиа,аморфиа-ос,историа,математика,биологиа,ХИГИЕНА,МЕТАЛЛУРГИА,ПРОТОТИПОС,ПАПАГАЛ,КАКАФОНИА,ТАХОГРАФ,ИЕРААРХИА=ИЕРОС АРХИА-ОС АРХОНТ,ИЕРОГЛИФОС,ФАРМАЦИА,.......
.................И ПЩЕ КЪМ 25-29 000 ЛОГО-ЛЕКСЕМИ=ЗА ТЕБЕ=ДУМИ!
АДЕ РЕ ГЕТЕ, ЧЕТИ МАЛКО ВУЛГАРО-ТАТАРИНО

- Та какво казват лингвистите за този Исая ли Исихий ли ... ?? ... той е важен не само за гръцката филология, но също така и за изгубените езици и ДИАЛЕКТИТЕ, като древният тракийски и македонски !! - Хаха !
- Какво казва този "велик" граматик за Елидците на чиято територия се намира храмът на Елевзинските мистерии ?(който е на ръка разстояние то древна Атина) ... че били най-големите Варвари !! ... пък после четем, в обясненията за варвар ... това било звукоподражателна дума от "бърбър" - тоест неразбираем говор !!
- Е, ще да попитам през ПЕТИ ВЕК В СЪРЦЕТО НА ЕЛАДА - Какви са тези народи, дето живеят и на които не им се разбира езикът от "цистите" елини ?!

- Така че, приятел много съм затруднен в ИЗУЧАВАНЕТО НА ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК ... не знам, кой точно да избера !!? ... Ако ще да уча КИНЕ-то май най-добре ще е да отида в Александрия ?! ... не в Грае-ция !!
- Хм, може да отида и в южна Италия при калабрийците ... нали там, е Мегали Граека ?!!
цитирай
41. анонимен - Sandilh за готите и "готската азбука"
01.11.2011 23:22
Sandilh за Урфил(а), Вулфила или Улфила
За съхранявания в Упсала „Codex argentums”/”Сребърен кодекс”, известен като „Готската Библия на Вулфила”, днес със сигурност се знае, че просто е фалшификат. Основният изследовател на ръкописа, Сергей Лесной, от гледна точка на историческата и филологическата му стойност, прави съпоставка с известните лонгобардски писмени паметници от VI век, които се съхраняват в манастира Бобио, Вофенбютел, Милано и Неапол, и установява че те го свързват с езиковите особености на тези текстове, т.е. със северогермански наречия от тази епоха и няма нищо общо с някакво „източногерманско готско наречие” от IV век. За последното няма никакъв запазен писмен паметник, а и не би могъл да съществува в нашите земи и югоизточна Европа. Освен това се знае, че „готската азбука на Вулфила” е изглеждала по-различно от азбуката, с която е написан „Сребърният кодекс”. Но освен това има само един писмен паметник, които е единственият източник за дейността на „готския” преводач, просветител и духовен водач и това е „Църковната история” на Филострог. В този източник става ясно, че името му не е Вулфила или Улфила, а Урфила и по-вероятно Урфил. Той произхожда от Кападокия, където по това време етносът е бил както този на Балканския полуостров. Историята на Филострог е изгубена, но текстът с това съобщение е запазен само в бележките на патриарх Фотий от IX век. В този текст изрично е указано, че Урфила/Урфил е превел цялата Библия, а текстът на „Сребърния кодекс” съдържа само непълния текст на Новия завет и нищо от Стария завет.
Относно „готската азбука” на Урфил(а). От първия преводач на Библията на латински език блаженния Йероним (~ 347 †419/420), високо образован църковен учител от IV век, има писмен паметник, от който се вижда как е изглеждала тази азбука. Това е глаголицата и нея св. Йероним е разпространявал всред далматинските християни. В 1852 г. французинът Арманд д’Авезак публикува един ръкопис, неизвестен до тогава (или забравен) текст, от св. Йероним. Та този текст съдържал философски трактат на автор от това време Етикус Истрос. Освен това на последната страница на този текст св. Йероним дава сведения за автора, „произлизащ от благороден скитски род” от Малка Скития, т.е.днешна Добруджа, че написал този трактат на собствения си език. На същата страница св. Йероним представя изцяло и писмените знаци на азбуката, която е създал и използвал Етикус Истрос. Тази азбука е същата като глаголицата. Българският изследовател Б. Пейчев (1942) установил и съобщил, че един век по-рано от д’Авезак и след две години, независимо от него, друг изследовател Хайнрих Вутке, който публикувал и факсимиле на тази страница, българо-хърватския учен Франц Ксавер Иван де Пеячевич е схванал връзката между Етикус Истрос и етническата общност в най-североизточния край на Балканския полуостров, от която той е произлизал. Има още един известен и авторитетен автор от IX век, Храбан Мавър (Hrabanus Maurus - 780 †856), от който е текста на De invention Literrarum („За изобретяването на буквите”), и в който той пише : „След еврейската, гръцката и латинската азбука била изнамерена от философа и коскограф Етикус, родом скит от благородно потекло, азбука, която достопочтенния презвитер Йероним разпространявал в свой вариант чак до родината на самия Храбан, понеже желаел да увеличи известността на тия букви с мощта на соята ученост и трудолюбие”. Толкоз за Урфил(а) и „готската” азбука. По-подробно от „Готи и гети” на А. Чилингиров.
цитирай
42. vmir - 1. anonymousbulgaricus,
14.02.2012 02:02
anonymousbulgaricus написа:


Паисий не крие произходи и не е следовник на "славянски заблуди", Паисий казва ясно и едно към едно, че славянството е от българите и всякакви претенции на разни други за първенство там са неоснователни. Между другото да каже това нещо при условие, че руснаците издържат работата на атонските манастири в този период и с гърците планират конфесиално подчинение на българската и сръбска църкви на гръцката, което и става си е било повече от смело, да не кажа по-силна дума.

Борбата на Паисий не е за абстрактно-античен-легендарен произход, от който полза никаква и преди и сега, борбата му е за българското, създадено от българи и за българи и взето от други, които се опитват да си го присвоят и припишат на себе си! Това и доказва и затова неговата история става История


Важна забележка, само дето изглежда повлияна от времената след написването. По времето на Паисий обаче, Русия току - що се е обявила за покровителка на славяните, следователно, гърците няма как да са отработили руската доктрина в съответствие с намеренията си, нито е имало как да знаят, че славяните не са споменати случайно, а руснаците тепърва ще започнат да се отъждествяват със славяните. Паисий изглежда просто е писал преди славяните да бъдат обсебени от руснаците и гърците.
цитирай
43. анонимен - шанель платья фото
17.10.2012 02:21
Здраствуйте!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://homocreator.kz/user/BemeChitBrate/>интернет магазин одежды одесса </a> купить длинный сарафан <a href=http://ua-news.org/user/beinuibrids/>короткие открытые платья </a> костюм сталкера купить <a href=http://forum.clubexpert.eu/member.php?action=profile&uid=51383>интернет магазин одежды из европы </a> магазин бижутерии ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Kamagra vs viagra </a> - Indian Kamagra : Online Order Kamagra Cheap c.o.d. : <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Kamagra Jelly UK </a> - Kamagra rezept
цитирай
44. анонимен - интернет магазин подростковой одежды дешево
17.10.2012 11:17
Привет!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://h-tnews.ru/user/Ordeneadverce/>купить платье для бальных танцев </a> шорты женские <a href=http://sportlive.pp.ua/user/Opiplowlepdup/>купить костюм железного человека </a> купить обувь в днепропетровске <a href=http://kickdown.su/user/Clucoulaimmak/>купить рубашку подростковую </a> бриджи женские ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>lowest price Kamagra xr Online </a> - Kamagra Oral Jelly suppliers UK prescription : 100mg usa Kamagra tablets : <a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Buy Kamagra canada </a> - Buy online Kamagra in the UK
цитирай
45. анонимен - каталог одежды весна 2012
17.10.2012 20:27
Как дела?Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://www.laserwar67.ru/index.php?subaction=userinfo&user=Elinciatlax>белые платья 2012 </a> кофты <a href=http://strona.med-star.pl/Upload/member.php?action=profile&uid=20787>популярные интернет магазины одежды </a> купить сорочку женскую <a href=http://omapostulez.narod2.ru/>магазин одежды играть онлайн </a> скидки одежда ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Kamagra stand </a> - Kamagra UK best value for money : Kamagra Oral Jelly australia online : <a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra 100mg UK Cheap </a> - Kamagra offers
цитирай
46. анонимен - какая модная одежда в 2012
18.10.2012 02:55
Уважаемые господа!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://downtraining.net/user/ethercEry/>вечернее платье крючком </a> женские сумки интернет <a href=http://teenland.chv.ua/user/onendyNog/>ночные рубашки </a> вязаная бижутерия своими руками <a href=http://svelagolez.narod2.ru/>копии сумок недорого купить </a> мужские штаны купить ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Cheap Kamagra jellies pharmacy </a> - Cheap Generic overnight Kamagra low cost lowest price for Kamagra drug store Kamagra UK Buy real : order prescription Kamagra delivered c.o.d. Fedex : <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>is Kamagra gel </a> - gebruiksaanwijzing Kamagra
цитирай
47. анонимен - сумки женские купить украина
19.10.2012 05:31
Доброго времени суток!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.avto-manual.ru/user/abracycle/>где купить рубашку </a> женская модная одежда <a href=http://loget.ru/user/DiniZenitotok/>купить сумку louis vuitton </a> вечерни платья оптом <a href=http://dejavu.ua/>свадебное платье своими руками </a> сарафаны ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>super Kamagra university of kentucky </a> - c.o.d. saturday Kamagra Buying Online Kamagra UK dealers Kamagra sales : how to Buy Kamagra without a prescription and c.o.d. delivery : <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>how to get Kamagra with mastercard </a> - overseas Generic Kamagra Online
цитирай
48. анонимен - купить в киеве выпускное платье
19.10.2012 14:32
Уважаемые господа!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://amruss.ru/user/alledoNuare/>футболки mountain купить </a> недорогая бижутерия <a href=http://www.goroskopka.ru/user/Jenoantinue/>интернет магазин одежды lo </a> incity каталог одежды украина <a href=http://dejavu.ua/>интернет магазин одежды в ульяновске </a> куртки осенние ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra100.blog.hr/>prescription medications Kamagra </a> - Kamagra Oral Jelly review england : women Kamagra : <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>online Generic Kamagra Cheap next day </a> - Kamagra sheffield
цитирай
49. анонимен - интернет магазин модной мужской одежды
19.10.2012 23:40
Доброго времени суток!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://downtraining.net/user/ethercEry/>прохождение платье </a> магазин кошельков <a href=http://meblivsem.kiev.ua/user/excetassell/>bonprix ru интернет магазин одежды </a> одежда чико интернет магазин <a href=http://dejavu.ua/>осенние платья фото </a> модная детская одежда ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Buy Kamagra UK bury </a> - what is Kamagra : Kamagra Oral Jelly 100mg purchase : <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Kamagra UK wholesale </a> - Kamagra Mexico
цитирай
50. анонимен - связать платье
20.10.2012 02:04
Доброго времени суток!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://mygame.bissnes.org/user/prevatrense/>мужское нижнее эротическое белье </a> нарядные детские платья <a href=http://am-film.ru/user/NifeActiott/>купить нижнее белье дешево </a> clarks обувь купить <a href=http://dejavu.ua/>где купить пиджак женский </a> заказ одежды по интернету ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>jaya enterprises Kamagra </a> - Kamagra Oral Jelly Buy sildenafil citrate : patrick adler Kamagra Generic viagra : <a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>best place to Buy Kamagra online Cheapest </a> - where can I Buy Kamagra purchase Online
цитирай
51. анонимен - распродажи в италии
20.10.2012 16:15
Привет!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://xn--h1aehce.xn--p1ai/memberlist.php?mode=viewprofile&u=9457>купить обувь </a> сумки женские интернет магазин <a href=http://www.egoza-kazan.ru/index.php?subaction=userinfo&user=dabielsembete>бесплатно смотреть белое платье </a> интернет магазин детская одежда скидки <a href=http://dejavu.ua/>купить брендовую одежду через интернет </a> нижнее белье женское ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Online Kamagra without a prescription </a> - Buy Cheap Online prescription Kamagra Generic Kamagra overnight shipping Order Cheap Kamagra jellies dysfunction : official site of Kamagra : <a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Kamagra tablets online ajanta </a> - Kamagra Oral Jelly ajanta pharma limited
цитирай
52. анонимен - интернет распродажа летней обуви
21.10.2012 01:05
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://inosmi.kraya.ru/user/Slipsdees/>детские платья для девочек купить </a> футболка мужская <a href=http://elegalocez.narod2.ru/>бижутерия своими руками схемы </a> бижутерия флоранж <a href=http://www.626-mazda.ru/user/hencenode/>каталог одежды квелли </a> мужская рубашка ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Kamagra Oral Jelly used </a> - Kamagra Generic viagra Online Kamagra pas cher Kamagra Oral Jelly without pharmacy : paypal Kamagra directory ebay message : <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg Generic viagra Online </a> - 100mg usa Kamagra Oral Jelly
цитирай
53. анонимен - детская одежда сток интернет магазин
22.10.2012 12:14
Привет!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.gpbattaries.ru/user/Idiodaswaps/>женские кофты </a> женские платья <a href=http://vitomed.ru/user/Rerealbub/>джинсовые шорты мужские купить </a> купить оранжевую сумку <a href=http://auto-4-you.ru/user/irrecensonowl/>купить рубашку большого размера </a> бижутерия colibra ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>viagra Kamagra price </a> - delivery online overnight Kamagra order overnight shipping online consultation Kamagra overnight no script working of Kamagra Jelly :.apcalis Kamagra .:<a href=http://info-kamagra.com/>Kamagra Oral Jelly </a> - Kamagra Oral Jelly australia discount
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485882
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ