Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 11:41 - Google Ngram Viewer-като метод за историческо изследване
Автор: iulii Категория: История   
Прочетен: 3248 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 21.10.2011 11:44


Мнозина може би знаят за Google Ngram Viewer , но тук ще посоча помощта която може да окаже този инструмент за исторически изследвания.


"Вече можем свободно да изпитаме новото приложение Google Ngram Viewer. Програмата проследява употребата на зададени думи през различни периоди в рамките на последните 5 века. За целта Google са включили повече от 15 млн. книги от началото на проекта през 2004 г.. Тези книги са база данни, от която се извлича информация за употребата на думите през конкретни периоди.
Ngram Viewer показва резултатите от анализа на думи и фрази в графика. От CNet се посочва, че той може да се използва на британски и американски английски, английска фантастика, китайски, немски, френски, руски и испански езици. Максимумът на времевия период, който се анализира, е от 1500 г. до 2008 г.. Възможно е и въвеждането на няколко думи, за да се сравни тяхната употреба. Програмата не може да представи значенията, които са имали думите през различните периоди. Затова пък потребителят може да избере година и да отгърне на страница на книга от този период. Това би помогнало на хората сами да откриват промени в значенията.
Чрез Ngram Viewer Google предоставя възможности за изследвания, полезни за обучаващи се и лингвисти. Потребителите могат да получат любопитна статистика и да направят интересни сравнения във времето." 


Самостоятелното използване на графиките като основно доказателство на дадена теория не е приемливо, поради недостатъчния обем сканирани документи, но като помощно средство е добър инструмент. 
На графиките добре се виждат провалите и необяснимите "скокове" в употребата на ключови думи като bible,Jesus,Jesus Christ 
(кликнете върху картината, за да я видите в пълен размер)
на английски:

image




на френски:
books.google.com/ngrams/graph
image


 на немски:

image



 на испански: 

image
  


  Ясно се вижда, че има цели десетилетия, през които тези думи въобще не са споменавани, въпреки централното им място в живота на хората.
За начало на християнството във вида, в който  го познаваме, може да приемем средата на 18 век, когато употребата на тези думи, започва плавно да нараства и няма "сривове" в тяхната употреба.
Още по-фрапиращо е в Русия:

image


image
  Явно е, че до началото на 19 век, там даже не са чували за тези думи.

А ето как стоят нещата с думите:roma,ruma,Imperium Romanum:
английски:
image
френски:
image

немски:
image


испански:
image

 Изводите  може да си направите сами. Както казах, само по себе си тези резултати не са доказателство, но са още един довод  в подкрепа на твърденията на изследователите ревизиращи историята, че това, което учим в момента е фалшификация и невярна интерпретация на документите, с цел прикриване на истинската история. Корените на тази фалшификаци, трябва да търсим някъде през 18 век, с появата на първите национални държави и налагането на християнството в сегашния му вид( с активното съдействие на Инквизицията). Горе долу по същото време, Първите мисионери на църквата отиват в сегашен Израел, където започват да "откриват" (разбирай -строят )  градове , крепости и места свързани с налаганата по това  време версия на Библията.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - много оригинално
22.10.2011 09:58
хрумване )))
цитирай
2. анонимен - правопис
26.12.2011 12:41
Интересно, но не се отчита промяната на правописа.
цитирай
3. iulii - Интересно, но не се отчита промя...
26.12.2011 14:42
анонимен написа:
Интересно, но не се отчита промяната на правописа.

Както споменах, идеята да се използва по този начин Google Ngram Viewer, търпи критика, и не може да се използва като основен доказателствен материал, но определено може да е в помощ на дадено изследване и да даде изненадващи и интересни насоки на мислене.
цитирай
4. apollon - Интересно къде е българския език по ...
13.04.2012 13:34
Интересно къде е българския език по броя на хапаксите, особено когато това изследване може да каже най-богат ли е българския език на думи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iulii
Категория: Новини
Прочетен: 181492
Постинги: 40
Коментари: 99
Гласове: 473
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031