Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2011 13:59 - Хунофобията...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 31783 Коментари: 51 Гласове:
9

Последна промяна: 01.09.2013 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

       За първи път за наличието на „хунофобия” в историческата наука пише американският професор Ото Мeнхен-Хелфън в излязлата през 1973 г. в Калифорния негова книга „Светът на хуните”. Той проследява това явление предимно в късно-антична и средновековна Европа, но също така обръща внимание за наличието на хунофобия и в модерните изследвания за хуните на „германските и съветските учени”.

image
books.google.bg/books

    
         Разбираемо е на какво се дължи наличието на хунофобия в късно-античните латиноезични и гръкоезични летописи.

image

          Нахлуването на хуните в централна Европа през ІV в. е по време, когато античната представа за чужденците (= варвари) е вече дообогатена негативно от библейско-апокалиптичните версии за „Гог и Магог” и бедствията, които ще предшестват появата на Антихриста. Ако до приемането на християнството като държавна религия в Рим през ІV в. от Константин, образът на основният демоничен враг в мартинологията е свързван с римските императори, то този архетип още в края на ІV в. вече е пренесен върху хуните. Особено след масовото християнизиране, макар и еретично-арианско, на варварите готи.

image

         Краят на хунският съюз в централна Европа след 469 г. отприщва възможността народи от хунския съюз, също да влязат в руслото на християнизирането, каквито са гепидите, например.

         Тоест, ако за ромейските императори хуните до 455 г. са врагове, то за християнското население те са и нещо повече -  езичници и демони.  

image        

         Достатъчно е да припомним житието на св. Женевева/Геновева, която спасила с молитви Париж от хуните през 451 г.

         „9. В това време царят на хуните Атила започна по ожесточен начин да опустошана провинция Галия. Заради туй жителите на Париж, упрашени от силата и могъществото на врага, започнаха да бягат с жени, деца и имущество, възнамерявайки да изоставят Париж и да потърсят закрила в по-укрепени и безопасни градове, но Света Женевева начена да уговаря жените те да не бягат от тази опасност и да не напускат града, в който са родени и откърмени, но те или пък мъжете им да се въоръжат срещу вражеските мечове с пост и молитва... 

image 

         Заради успеха на молитвите й тя и досега е закрилница на Париж.

         По същото време в началото на април 451 г. войските на Атила превземат един от най-важните градове на Галия, Мец. Епископът на гр. Тур – Григорий,  описва, че един дякон, на име Стефан, съхранил своята молителница в Мец.

image
Катедралата в гр. Мец пази спомена от битките на Атила.  

       Този дякон Стефан бил обсъждал, според Григорий Турски, задаващото се нашествие със самите свети апостоли Петър и Павел. Те му казали:
Върви си в мир, възлюбени братко, тази твоя молителница ще бъде пощадена от огъня. Градът обаче не ще получи тази милост, тъй като божествената присъда е вече произнесена. Греховете на жителите му станаха толкова много, че ехото на тяхната извратеност достигна до Господа. Ето защо този град ще бъде опожарен.”

             Явно не е никак случайно, че през 551 г. християнина-гот Йордан съвсем сериозно твърди в своята история, че произходът на хуните е от демони, които се съвокупляват с магьосници.

         В общи линии всичките късно-антични негативи върху хуните в периода 375-460 години, след 488 г. са прехвърлени пък върху българите, понеже  епископи и историци като Енодий, Касиодор и Павел Дякон отъждествяват оттогава хунския съюз от народи само с българите.

            През Просвещението един писател измисля версията, че хуните били дошли чак от Китай, явно бъркайки ги с упоменатите до І в. от н.е. от китайските хроники хсионг-ну.

         Тази версия постепенно става удобна и историците пишат за „велико преселение на народите” и до днес.

          През 1900 г. един руски учен я възкресява (Hsiong-nu = Huns) и така упоменатата прародина на европейските хуни във всички късно-антични летописи, която е била в Предкавказието и Приазовието, е преместена в северен Китай (?).

         Тази версия и досега е на почит в руската наука, на запад тя е отхвърлена още след 1945 г., благодарение на усилията на Ото Менхен-Хелфън.

                image

        

 

        




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. letopisec - да уважаваме и латиницата,
17.10.2011 15:27
ако някой пише на нея, няма да я дискриминираме. Препоръчителна е все пак кирилицата.
цитирай
2. letopisec - Дава ли тракедонизма твърда основа за ранната българска история?
17.10.2011 15:31
Глотогенетичните проучвания са само помощен елемент в историческата наука и тяхната опасност е видна в бившото немско арийство, в пан-тюркизма и в пан-славянството... Аз знам, че Влахов през 1984 г. директно обявява крито-микенската-култура за тракийска, но това не се приема от всички световни траколози така директно, въпреки, че Soesberger през 1976, през 1979, през 1980 и през 1983 се удивлява на обилието на тракийски имена в микенските таблички; същото прави и Дуриданов през 1985. Тракийските топоними и хидроними почти не проникват в Гърция. И австриецът Томашек, и Дечев, и Вл. Георгиев са категорични, че тракийски език сега няма, но от него са останали няколко стотин думи. Дори Дечев и Георгиев откриват в тракийския следи от някакъв по-стар език, на основа на съгласните. На север от Дунав тракийците са се именували даки, на юг - одриси и др. И досега е спорно каква е точно връзката между дакския език и южно-тракийския, а да не говорим, че никой сериозен учен не повдига въпроса за връзка между славянския и българския, и тракийския...Молдовският археолог Бруяко през 2005 г. написа язвително: "тракийците са били навсякъде, и сега са, те са самодостатъчни, вездесъщи, неизтребими". Някои търсят следите на траките от Испания до Палестина. Румънците включват в предците си държавата Буребисти, така както наште Одриската. Автохтонните концепции никнат като гъби. Stubings още през 1963 г., написа че имат пръст и хиксосите, и айде Спароток, като попивателна пише и за туйси. Но, спора не се води на територията на тракологията като наука, а се вменява от нашенските блогери, че всичко това е ранната българска история. Тоест, вместо да намерим твърд камък, отиваме на още по-песъчлива почва. С други думи, чешене на езици...А за ранната българска история, какво остана, всуе...Няма я, както и досега...
цитирай
3. анонимен - Няма пфу, няма мфу! Такъв етнически ...
17.10.2011 21:33
Няма пфу ,няма мфу! Такъв етнически конгломерат като произход "славяни" няма!През ранното средновековие има склавои,което е малко по-различно.Тезата е формирана след християнизацията на изт.Европа във връзка с разбиването на триезичната доктрина, и по късно е пусната в обръщение от руските панслависти да обслужва имперските им интереси.Българофобска е защото не отразява истината за българите,на балканско ниво през посл 2 века е работила срещу националните интереси провеждайки великосръбски и руско-имперски политики.
цитирай
4. rizar - Г-н Милчев
17.10.2011 22:15
Аз от 5 години продъних форумите да говоря, че българите са най-добрата смес от сармати и гети , но разни игноранти продължават да плямпат глупостите за тюркския произход на Ешберюх.
След като тези гетоалани описани от Овидий дават на империята император Максимин , следва ли да се чудим/ защо той е индикиран като българин по произход???
цитирай
5. merlin68 - Няма пфу, няма мфу! Такъв етнически ...
17.10.2011 22:15
анонимен написа:
Няма пфу ,няма мфу! Такъв етнически конгломерат като произход "славяни" няма!През ранното средновековие има склавои,което е малко по-различно.Тезата е формирана след християнизацията на изт.Европа във връзка с разбиването на триезичната доктрина, и по късно е пусната в обръщение от руските панслависти да обслужва имперските им интереси.Българофобска е защото не отразява истината за българите,на балканско ниво през посл 2 века е работила срещу националните интереси провеждайки великосръбски и руско-имперски политики.


Има пфу и то се отнася за такива мекерета като теб, естествено славянството е работило против такива "българи" като вас, Освобождението е точно един такъв акт на "антибългарщина".
цитирай
6. vencivvg - Славяни са измислица, разберете го
18.10.2011 00:37
Славяни няма и никога не е имало. Първоначално славяните са измислени от Австро-Унгария. Целта е ясна - при война с Османската империя всичките поробени "славянски народи" да възстанат едновременно. След това идеята се възприема с охота от Русия и започват да се печатат фалшивикати на историята в Петербург, които заливат света и успяват да излъжат доста хора ( включително и наши революционери ). Кирил и Методи НЕ създават славянска азбука, създават българска азбука. ( ако трябва да сме точни те я създават за Моравия, но така или иначе след тях глаголицата получава разпространение в Бълария ). Симеон Велики разпространява българската, а не славянската писменост и култура. Това , че други народи пишат на българската азбука , не я прави славянска. Хайде славянофилите да ми кажат колко "славянски" народа в момента пишат на кирилица? А? Май са само два - ние и руснаците. Повечето неправилно наричани "славянски" народи не пишат на кирилицата - поляци, чехи, словаци, словенци, сърби, хървати, черногорци, украинци. Така че, в кирилицата няма нищо слвянско. Поне по този пункт трябва да сме наясно - славяните са измислица.
Докато другите народи - българи, траки са си реално съществуващи народи,
не са литературна измислица.
цитирай
7. letopisec - аноним merlin68,
18.10.2011 08:47
изтрих ти коментара, където стигна до крайност и се изплю физиологично (цитирам: "ПФУ") в сайта; най-малкото съм очаквал това от теб, то не е и хигенично най-малкото. Напоследък ставаш много агресивен и си позволяваш да обиждаш биографично хора, които присъстват тук с личността си, а не са анонимни като теб. Сега по същество: аз обичам Русия, обичам руската култура и литуратура, уважавам всички славянски народи и те моля, уважавай и ти българите...
цитирай
8. letopisec - vencivvg
18.10.2011 08:51
ти правиш ли изобщо разлика между език и писменост? Искаш да кажеш, че сърбите, които довчера пишеха на латиница не са славяни, а днес вече като се върнаха към кирилицата, са славяни ли?
цитирай
9. letopisec - rizar
18.10.2011 08:54
Сарматия, както и Скития са топоними към 354 г., когато за първи път имаме първоизточник, а именно Анонимния латински хронограф, който пише за българи.
цитирай
10. atil - Хунофобията = на българофобия, ...
18.10.2011 11:18
Хунофобията = на българофобия,какво по-естественно развитие на сатанинските изтъпления срещу носителите на светлината? Днес изродите от югозапад ни наричат - "татари", като татари отдавна няма на белия свят ,откакто Чингиз-хан ги изтреби за неподчинение ,далече,далече на изток от тука...Но самите те са най-големите тюрки в рамките на българската народност,но се пишат за древни македонци а говорят на славянобългарски диалект...!Ето това е типичен пример за показ и доказ - що е то дявола в човешкото битие и неговите рожби. И само това да беше- колкото повече хаос и неразбория-където и да е в която и да е област на живота или науката - толкова по-добре за злия дух на Човекомразеца(Сатаната!
Използва човешките слабости и предразсъдъци и впряга много хора без самите те да го осъзнават да работя,работят и се трудят за него!
Сърбин е хуно-българска дума и означава - покорен човек-Сърбите са наши роби от 200 г. преди Аспарух.От нас се отделят като народност и част от дребната ни аристокрация на запад участва в това. Симеон ги връща на мястото им и неотдавна се откри златен печат на васала му там(подобен на неговия).
Термина "славянин" е чужд за българския народен бит и култура.Това е така и той не се среща никъде дори до средата на 20-ти век.
Сармати това български етноним ,изведен от името на управляващата династия там. Същото става и всички стават "хуни" когато идва на власт Хунската династия .Това са елементарни неща ,нарочно покривани и усложнявани. А къде какво пише и кой е писал е интересно да се знае разбира се...
Аз например трия когато по невнимание пишат явни глупости и това снижава нивото на публикацията.Или някой ругае и псува. Иначе ако човек има мнение или информация защо да го триеш ? а летописец? Съгласен ли си?
цитирай
11. letopisec - atil
18.10.2011 11:36
съгласен съм, че не трsбва да се смесват етикони и понятия, съгласен съм, че произхода на българите e кимерийски, съгласен съм, че от 5 в. датират взаимоотношения между българи и тюркски племена, съгласен съм, че волжките българи не са татари, че македонците са българи...Че няма нищо срамно, че сме били под Турско владичество 5 в., такава е историята; съгласен съм, че до Ататюрк турците знаеха само, че са отоманци и нищо друго за себе си, така че е пресилено да се твърди, че е нямало славяни до 20 в., имало ги е, арабоезичните автори ги наричат "ас-сакалиба", а гърците "саклани"; то и тюркутите сега ги наричат тюрки...Съгласен съм, че сайта е за обмяна на информация и колкото по-научна е тя, толкоз по-добре за умеещият да възприема; Жалко, че покрай споровете, че не сме тюрки, в което съм убеден, изчезна проблематиката ОТКОГА ВСЕ ПАК датират взаимоотношенията между българи и тюрки; съгласен съм, че аварите са тюрки...и т.н. Айде и ти се съгласи с нещо :-)
цитирай
12. letopisec - dalida, кажи ни тайната. Не я крий само за себе си, сподели я и с нас?
18.10.2011 12:42
dalida написа:
Някой да ВИ е казвал някога, че сме потомци на синовете и внуците на НОЙ?
Какво е това разделение на народи,племена,етноси и т.н.? Тези са такива,онези - такива. Историята е растегливо понятие на нашето минало. Всеки познава или непознава историята като НАУКА, пише за нея от своя гледна точка и се стреми всячески да наложи това си мнение. Но, не всичко което изглежда лесно е -лесно!

цитирай
13. анонимен - Хубаво е да прегледате старобългарските книги!
18.10.2011 17:55
В първите старобългарски книги се говори за "словенски" език и азбука. Чак 11 век вече се говори за българска азбука и език. Не се знае обаче какво точно са разбирали тогавашните писатели под "словенски". Дали става въпрос за хората, които говорят един и същ език. Или пък има някакъв богословски смисъл. По-вероятно е това да се отнася до хората - народи и племена, които говорят един и същ език.
цитирай
14. merlin68 - изтрих ти коментара, където стигна ...
18.10.2011 18:05
letopisec написа:
изтрих ти коментара, където стигна до крайност и се изплю физиологично (цитирам: "ПФУ") в сайта; най-малкото съм очаквал това от теб, то не е и хигенично най-малкото. Напоследък ставаш много агресивен и си позволяваш да обиждаш биографично хора, които присъстват тук с личността си, а не са анонимни като теб. Сега по същество: аз обичам Русия, обичам руската култура и литуратура, уважавам всички славянски народи и те моля, уважавай и ти българите...


Интересно е, че "Пфуто" си стои, изтрил си коментарът ми от който личи колко ти "уважаваш" българите. Не си спомням с теб да съм имал физиологични контакти, нито физиологично да съм плюл някъде, но физиологичните ти познания не искам да коментирам.

"Българофобията на руските и съветските учени включва няколко компонента: още Юрий Венелин твърди, че българите са славяни, а през 1875 г. дори Ботев превежда книгата "За славянското произхождение на дунавските българи" от Д. Иловайски, след като баща му е превел вече Венелин."
С тези си думи ти макар и не физеологично се изплю върху българите, като обяви за българофоби Ботев и баща му. По същата логика, че всеки смятащ българите за славяни е българофоб, ти обявяваш за такива светите братя Кирил и Методий, учениците им, царете Борис І и Симеон Велики - всички те допринесли за разпространението на СЛАВЯНО-БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ.
Естествено по твоята логика са българофоби всичките почти 200 000 загинали за освобождението на БРАТЯТА СЛАВЯНИ руски войници. Българофоби разбира се са Александър ІІ Освободител и да не забравяме радетелят за славянското единство ген. Михаил Скобелев.
Относно "уважението" което изпитваш към всички славянски народи и към българите включително, то ясно се вижда от писанието ти що за уважение е това.
цитирай
15. atil - Толкова са объркани нещата и пон...
18.10.2011 20:40
Толкова са объркани нещата и понятията,че днешния средностатистичен(умственно) човек не може да се разбере на чист български език за елементарни,наистина, неща от миналото... Ако не бяха булгарските летописци от изток да обяснят за какво става въпрос сигурно тази неразбория нямаше да свърши никога! Обаче има надежда щом се пишат реферати,курсови работи,печата се във вестниците,то рано или късно ще им дадат разрешение на официалните прости учени у нас и ще се пооправи едно друго в образованието по история. Ето Горан Благоев дето води едно религиозно предаване по БНТ лично мен ме изненада приятно.Значи наистина е набожен дето се вика и не го е страх!
Арабите употребяват една стара дума по техния изговор и произношение.Тя наистина подхожда за този етнос и племенна група от далечното минало от който днес са се оформили днешните славянски народи. Но това вместо славянска езиково-етническа група можеше да се казва - булгарска и пак щеше да е толкова верно.Затова нашите анчийци и улчийци не са се дърпали и не им е било чуждо да се наричат - българи.Самите гърци много пъти обясняват че славяните са българи и обратното че българите са славяни. Същото става и с хуните,българите и скитите - само че те говорят друг език - огузки/ако не щете да го наричати турски или тюркски../.Тогава? Какъв пример да дам че да ме разберете на днешен български език? Да вземем Белгия, всички са белгийци,но говорят на поне три различни езика. Или Швейцария - това е бил древния Идел където са живели 7 обединени племена и 5 царски династии,които са враждували помежду си и са се сменяли в управлението.
Там се формира древнобулгарския супер етнос - като булгарски а не тюркски. Вие не знаете какво значи тюрк,казахите и киргизите,тунгусите не са тюрки! Те започват да се наричат така едва като поданници на Тюркския или Тюркутския каганат все тая. Тюрки са се нарекли европеидните булгарски племена в Мала Азия- 3 хил. пр.н. е.Били са съграждани на хетите и отрядите им стават ударната сила на тяхната войска
цитирай
16. atil - Засвидетелствани са в хетските ...
18.10.2011 21:04
Засвидетелствани са в хетските надписи под формата "турруку". По-късно когато изиграват номер на Дарий във войната му със скитите(като част от войската му,минават на страната на българския цар който при р.Дон дошъл на помощ на скитите).Връщайки се той изселва една част от тях на изток в Средна Азия от тях сродните им племена придобиват навика да се наричат - тюрки - като символ на обособена от другите общност и в памет на миналото величие ,когато под знака на Самар-Тюрк(Великия Бик) са владели Близкия изток от Кавказ до Египет...
Хуните,билярите,бояндурите и всички многобройни булгарски племена от Евразия не са се наричали тюрки- още повече че те са почитали на първо място алпа Кубар-Деберзи.
А това че потомците на кара-китаите, после наричани и оймеки - днешните казахи,киргизи и сибирски племена ако и да говорят същия език нито са тюрки,нито са булгари. Така както англоговорящия негър и шотландец не са англичани(Макар да се считат за близки на булгарите, но древните летописци не ги причисляват към Идел.Те определят потомците на Идел в пет части - Карел(фино-угрите на изток),Кипчак(куманите-скити и южните булгарски племена),Маджар(унгарците и аварите),Кара Булгар(Русия,Кавказ и Булгария) и Кара Бурджан(това днес сме ние ,сърбо-хърватите,румънците и македонците)!

Ако пак не е ясно повече никога няма да обяснявам...Или поне в скоро време.
цитирай
17. анонимен - Стига с тия славяни, всички сме потомци на скитосарматите - Танев
19.10.2011 08:04
Много скоро ще се види, че Сърбите са много по-малко "славяни", отколкото Българите и това малко "славянство" се дължи най-много на Българите по Моравската долина и Западните покрайнини. Езикът не е признак за коренът на един народ, защото той може да се придобие, той е наложен от Българите. Според наличните "У" ДНК хаплогрупи, Българите твърде много се различават от "славяните", но все пак имат много повече Славянство от Сърбите. Сръбското "славянство се дължи на Моравските Българи и на Българите от Западните покрайнини. Причината според мене е наличието в Българите влияние от други хаплогрупи. Балканската "I" ДНК хаплогрупа от 24 процента, Келтската R1b - 18 процента, Африканската и Кавказката хаплогрупи. Българите сме конгломерат от доста хаплогрупи, докато така наречените "славяни" са с по-голям процент R1a, наречена славянска. Особенно при поляците е над 50 процента. Според мене оформянето на толкова много хаплогрупи в Дунавските Българи става след идването ни на Балканите - Балканската и Африканската хаплогрупи дават своето отражение. Преди идването ни на Балканите, най-вероятно хаплогрупата R1a е преобладаващата с наличие на Кавказката хаплогрупа. Исторически между Скити и Сармати няма разлика. Според мене, този така наречен "славянски" език си е коренният език на цялото Сарматоскитско общество, разделено на различни народи. Руският език прави дълбоко разделение от Петър Велики в началото на 18-ти век. Но коренът на всички думи е един и същ. Чисто и просто, диалектните форми на стария общ език са станали родни езици на всеки оформящ се народ от Скитосарматите. И така - "СЛАВЯНИ" никога не е имало. Как така, при Атила всички са участвували като единно цяло, най-дейно в неговите завоевателни войни, а след средата на 9-ти век стават различни народи. Първопричината са религиите и техните подразделения.
цитирай
18. letopisec - Танев
19.10.2011 09:11
да, прав си, по времето на Атила има едни "садагии", които синовете на Атила защитават от гепиди и готи, и те вероятно са славяни. За това има сведение при Йордан. Фактически имената на т.нар. "славянски племена" са много и не мога да си спомня кой точно късно-античен гръкоезичен историк беше изредил най-малко 10. Тенев, това което казваш обаче важи и за Римската империя, тя е също полиетническа, но след нея, а и по времето на нея, имаме етнически названия на племена и народи. Същото е било и по времето на Хунската империя. Отъждествяването обаче на всички племена като сармати и скити, е не на етносен, а на териториален принцип. Правили са го още късно-античните и ранно-средновековните автори. А че славянските племена са ясно разграничавани от българите, които също са утигури и кутригури, е очевидно. Аз не твърдя, че траки и славяни НЕ стават част от българската държава след 681 г., а и са били част от предишните български държави, вкл. Хунската империя, а че не може да бъде отъждествен произхода на българите с този на славяните, откъдето и да произхождат последните...
цитирай
19. letopisec - atil
19.10.2011 09:22
името Идел е название на предложението за щат в навата СССР от група ентусиасти, върващи че болшевиките ще правят през 1917 г. федерация. Те са разгонени от Ленин и Сталин и емигрират в Турция, между тях има големи интелектуалци като Максуди и Тоган; точно тези хора написаха новата история на Ататюрк, че турците на са отомонци, а пра-пра. Между тях е и Ючура....В кой извор се споменава тази прастара държава Идел? Книгата на Максуди за огузите я знам, в нея не пише, че българите са тюрки. За огузите се споменава за първи път, не включвам орхонските надписи, от Ибн Фадлан през 10 в., след това от ал-Гарнати през 12 в., и при двамата те са описани като номади, които живеят на патриархален принцип. Ал-Гарнати ясно пише през 12 в., че гр.Саксин, бл. до дн. Астрахан, е български търговски и пристанищен град, огузите живеят в шатри в покрайнините, според него...
цитирай
20. letopisec - Думата "език" в старобългарската литература означава и "народ"...
19.10.2011 11:06
анонимен написа:
В първите старобългарски книги се говори за "словенски" език и азбука. Чак 11 век вече се говори за българска азбука и език. Не се знае обаче какво точно са разбирали тогавашните писатели под "словенски". Дали става въпрос за хората, които говорят един и същ език. Или пък има някакъв богословски смисъл. По-вероятно е това да се отнася до хората - народи и племена, които говорят един и същ език.

Св.Св. Кирил и Методий разпространяват в Моравия писмен език, който е приет за черковен и културен и в България през 9 в. от Борис, дотогава официалните надписи, известни на камъни, са на гръцки...Същият Борис отстоява пред гръцкият църковният събор от 870 г. архиепископията на българите да се казва "Българска", а не словенска, тази архиепископия е продължена от Самуил, а гръцкият цар " Българоубиец", не Славяноубиец, даже я разширява докъм Атина, просто защото "българската архиепископия" е канонично нещо, независимо от българската държава, която е завладяна около 3 в. от Византия...
цитирай
21. merlin68 - Танев,
19.10.2011 19:17
ти наистина си прав за доста неща, най-важното от които е, че сме потомци на скити и сармати (всъщност сарматите са скитско племе), ние сме скито-тракийци. Днес обаче не съществуват названия като скити и траки. Трябва да изясним какви названия са те. Траки е външно название на племената обитаващи Балканите, степите край Черно и Азовско море, и териториите на север от Дунав до Карпатите, това общо за тях название "траки", вероятно е дадено от гърците. "Скити" е название дадено от уседналите на Балканите тракийски племена на техните роднини водещи номадски (скитнически) начин на живот, обитаващи териториите на север от Дунав и степите край Черно и Азовско море. Така че, "траки" е външно название на голяма група сродни племена, а "скити" е вътрешно название с което уседналите траки са наричали номадите траки - малко заплетено:)
През VІ век "траки", "скити", "сармати", "хуни" започват да изчезват от историческите извори, на тяхно място се появяват "славяните". В следващите няколко века сборното название "славяни" напълно измества горе изброените имена. Външно название, или самоназвание е "славяни" е трудно да се каже, вероятно отговорът не е еднозначен. Според мен някои скитски племена започват да се самоназовават "словенски", от там и гръцки, римски, арабски и др. автори пренасят названието върху сродните им народи като общо.
Или иначе казано "изчезналите" траки, скити, хуни се прераждат в новопоявилите се славяни.
цитирай
22. merlin68 - летописец,
19.10.2011 20:31
няма да престанеш да ме разсмиваш:) Не мислиш ли, че твърденията ти, че след като българите са славяни, то архиепископията ни трябвало да се нарича славянска, а император Василий ІІ Българоубиец, да се нарича славяноубиец са меко казано доста простовати:) Но не си ти единствен, същите аргументи, че българите не са славяни използваше и Сара Дива, нямало как царете ни да се наричали български царе, ако ние сме били славяни:)))
Ами какво да ти кажа, това че поляците са славяни, не им пречи да са си поляци, нито да си имат полски крале и полска държава, същото е и с останалите славянски народи - та така и с българите:)))
цитирай
23. letopisec - merlin68
20.10.2011 06:45
всъщност ти ни разсмиваш с налудничава теория за "прераждания" при етносите, не знам дали я прилагаш и при хора и животни. По същество, как така гърците наричат едно и също население ту траки, ту скити, те да не са малоумни; що не са нарекли Тракия земите в Преднепровието, а Скития - земите в западна Мала Азия, където има провинция Тракия. Защо наричат Мизия земята на север от Стара Планина, а не наричат така земите при Азовско море. Голям миш.маш по Фоменковски е при теб. Сега, запомни от мен, че късно-античните автори ясно разграничават славянските племена от българите, така че няма как да са едно и също...
цитирай
24. merlin68 - Аха Милчев, сигурно не е така щом ти ...
20.10.2011 07:38
Аха Милчев, сигурно не е така щом ти го казваш:)
"Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et
Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua
esset omnibus. Deinde Vulgari, iam ex omni parte securi, construxerunt sibi
villas et vicos et inhabitaverunt terram quam ceperunt usque in presentem
diem.
(И тези два народа, а именно готите, наричани още склави, и българите,
се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници
и имаха общ език. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички
страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която
обитават и до днес.) [41]" - Дуклянския презвитер (presbyter Diocleas) проф. д-р Г.Сотиров
"Орбини изброява имената на много славянски народи – Veneti, Slaui, Anti, Sirbi,
Daci, Vandali, Gothi, Roxolani, Bulgari" (проф. д-р Г.Сотиров)
цитирай
25. letopisec - Фоменко
20.10.2011 09:27
много обича Мавро Орбини, писал през 1601 г....Сотиров също...Паисий, както знаем също заема сведения от Орбини и също твърди, че българите са славяни, даже е написал "История славянобългарска", а не "Славнобългарска"; И така, можеш да ми цитираш и Юрий Венелин, и Д. Иловайски...Аз пак ти казвам, че при Менандър, има сведения и за склавини и за българи, този историк от 6 в. не ги бърка; да те питам нещо вандалите славяни ли са? Щото според Орбини и те са славяни...Мерли, "новата хронология" на Фоменко и сие, дето иска да изкара всички по света славяни и руснаци, е смешна...Смешно е и "приложението" й на българска почва, чрез отъждествяването траки=славяни=българи; сиреч подлъгвате хората, че чрез старобългарския се разчитат тракийски надписи, но освен ти, твоите приятели не казват истината, че писменият старобългарски език е славянски; как така да няма българи, които да не говорят и днес език различен от славянския, ами волжките българи като говорят днес тюркски, славяни ли са...Бразилците като говорят португалски, какви са. Половин южна Америка като говори испански, не са ли потомци на индианците в мнозинството си и мелези, те чистокръвни испанци ли са...Или Христофор Колумб и той е славянин....Ех, ако беше сега на власт, да ме пратиш в ГУЛАГ, нали...Че и ми пришиваш, че не уважавам руснаците, задето са ни освободили през 1878 г.; признавам, мерли, признавам...Признавам, че говоря и днес език, свързан с появилото се в изворите едва през 6 в. племе славяни; не отричам, че ги няма...не ги отъждествявам с траки, което си е безумие; АЗ, АКО НЕ СИ ЗАБЕЛЯЗАЛ, НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ С НИЩО ДРУГО, ОСВЕН С РАННАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО НИТО СЪС СЛАВЯНИ, НИТО С ТРАКИ...Първоизточниците са категорични, но ти ги четеш като Фоменко, сиреч като дявола евангелието...
цитирай
26. анонимен - 200 000
20.10.2011 10:14
Ало ти Мерлине и други от 5 та колона.Откъде се взема тази цифра 200 000 загинали в руско турската война?.Цялата руска армия е била 180 000. Загиналите са 21 000 впоследствие като се прибавят ранени и измръзнали починали по късно в болници, цифрата става около 25 000.Това са сведенията от руските архиви.Прите,които България плаща впоследствие на Русия чрез т.н.окупационен фонд възлизат пресметнато на около 32 тона злато.
Тези цифри са известни, но непознати.
През Втората световна война загиват над 30 000 българи в една руска Отечествена война.Освобождавали сме сърби,македонциу унгарци,австриици.Що не ни викат освободители, Плащахме на гърците репарацци до 60 ти години, приемахме сръбски деца,приемахме и добре хранехме безплатно обучавахме гръцки политемигранти и ...
все ние винавни.Руснаците са ужасени, че губят една колония, петата колония добре платена и подготвена работи упорито против европеъската ориентация на България, против избраното от народа правителство на Д-р Б.Борисов.Това е истината, погледнете я в очите и я приемете. Те ни разделиха на русофили и русофоби - искаме да сме заедно българофили. Един древен народ с европейска, а не азиатска култура. Да затвърдим бъгарското и да си сътрудничим със всички,които се отнасят с уважение, а не пренебрежение към нас.
цитирай
27. letopisec - просто запазвам коментара, защото анонимните често се губят по трасето...
20.10.2011 16:57
анонимен написа:
Ало ти Мерлине и други от 5 та колона.Откъде се взема тази цифра 200 000 загинали в руско турската война?.Цялата руска армия е била 180 000. Загиналите са 21 000 впоследствие като се прибавят ранени и измръзнали починали по късно в болници, цифрата става около 25 000.Това са сведенията от руските архиви.Прите,които България плаща впоследствие на Русия чрез т.н.окупационен фонд възлизат пресметнато на около 32 тона злато.
Тези цифри са известни, но непознати.
През Втората световна война загиват над 30 000 българи в една руска Отечествена война.Освобождавали сме сърби,македонциу унгарци,австриици.Що не ни викат освободители, Плащахме на гърците репарацци до 60 ти години, приемахме сръбски деца,приемахме и добре хранехме безплатно обучавахме гръцки политемигранти и ...
все ние винавни.Руснаците са ужасени, че губят една колония, петата колония добре платена и подготвена работи упорито против европеъската ориентация на България, против избраното от народа правителство на Д-р Б.Борисов.Това е истината, погледнете я в очите и я приемете. Те ни разделиха на русофили и русофоби - искаме да сме заедно българофили. Един древен народ с европейска, а не азиатска култура. Да затвърдим бъгарското и да си сътрудничим със всички,които се отнасят с уважение, а не пренебрежение към нас.

цитирай
28. merlin68 - летописец,
20.10.2011 19:00
първо вандалите са славяни и това е известно на всички историци до 16 век.
"Вандалите, живеещи край Меотидското езеро, бяха подгонени от глад и
поеха към страната на германците, които сега се наричат франки, и
реката Рейн...” - Прокопий
Анастасий Библиотекар:
Erant autem Gothi tunc et gentes multae et maximae, trans Danubium in
Hyperboreis locis inhabitantes, ex quibus rationabiliores quatuor sunt, Gothi
scilicet et Hypogothi, Gipedes et Vandali, nomen tantum et nihil aliud
mutantes, unaque lingua utentes.
(Някога готите се състояха от много и многобройни народи, които
живееха в северните страни отвъд Дунава; четири от тях бяха особено
цивилизовани, а именно готите, малките готи, гепидите и вандалите,
различаващи се само по име и нищо друго, и говорещи един и същ
език.)
“Имаше много готски народи в старо време, както и в наши дни, но най
големите и важните от всички са готите, вандалите, визиготите и
гепидите. В антични времена обаче те бяха наричани сауромати и
меланхлени; имаше и някои, които наричаха тези народи гетски.” [35] - Прокопий
“Тази година (497 н.е. – бел.авт.) армия, състояща се от готи, беси и
други тракийски народи, бе изпратена от император Анастасий да бъде
на разположение на Ареобинд, син на Дагалайф, който беше губернатор
и префект на Изтока...” - Теофан
И така нататък...
Второ, не знам какво искаш да кажеш, че не сме казвали истината, че "писменият старобългарски" е славянски, та ти толкова ли неразбиращ си - аз непрекъснато го повтарям, да той е славянски език и не само "старобългарският", но и днешният български. Ако за теб автентичният български е тюркският на който говорят татари и чуваши в Татарстан, то моля, всеки има право на самоопределение, но не натрапвай собственото си такова на останалите.
Трето, когато говориш за ГУЛАГ и как ако имах власт щях да те вкарам там, май забравяш, че не аз бях милиционер по онова време, а точно ти:)
Четвърто, ако ранната българска история няма нищо общо с траки и славяни, то тогава с какво ли има общо?
цитирай
29. merlin68 - На анонимният писал простотии в ...
20.10.2011 19:06
На анонимният писал простотии в несвяст ще кажа само да вземе да почете историята, там пише и за жертвите и за златото. Само малоумник може да лансира тезата, че сме дали на руснаците 32 тона злато за освобождението:))) Как ли турският султан ни е оставил толкова злато:))) Но наистина има злато, само дето руснаците го дават в заем на България за да обяви независимостта си, ако не се лъжа става въпрос за 85 милиона златни швейцарски франка, заем който България никога не връща на Русия.
Но с анонимни глупаци не ми се занимава, извини ме:)
цитирай
30. letopisec - 28. merlin68
21.10.2011 09:38
Новият, модерен пан-славизам, е направо нагъл...Не само, че изкарва готите "славяни", ами твърди това и за вандали, че и за гепиди....отгоре на всичко се опитва да внуши, че и траките били "славяни". Я ми кажи, кои тогава са протогерманци, щом такива не са нито вандали, нито готи, нито гепиди?...Лангобарсите и те ли са славяни, мерлин? Да не забравяме, че и ти си анонимен тук, и би трябвало да се изпишеш с ник "Фоменко", може би...
цитирай
31. letopisec - merlin68, докога ще манипулираш с цитати, вече ти бе направина забележка от друг блогер?
21.10.2011 09:46
28. merlin68:
“Имаше много готски народи в старо време, както и в наши дни, но най
големите и важните от всички са готите, вандалите, визиготите и
гепидите. В антични времена обаче те бяха наричани сауромати и
меланхлени; имаше и някои, които наричаха тези народи гетски.” [35] - Прокопий.

Я ДА ВИДИМ КАК Е НА РУСКИ ТОЗИ ТЕКСТ, НЕ ЗНАЕШ РУСКИ ЛИ, МЕРЛИН?

По ту сторону Меотийского Болота и его впадения в Эвксинский Понт, как раз на этом берегу и живут с древних времен так называемые готы-тетракситы, о которых я только что упоминал: значительно в стороне от них осели готы-визиготы, вандалы и все остальные племена готов. В прежние времена они назывались также скифами, так как все те племена, которые занимали эти местности, назывались общим именем скифов; некоторые из них назывались савроматами, меланхленами («чернонакидочниками») или каким-либо другим именем.
цитирай
32. merlin68 - Летописец,
21.10.2011 18:13
не виждам проблем в превода:) Да не би в твой превод да излиза, че вандалите са германци:) Както се вижда от твоя цитат и от цитатите които аз дадох по-горе, за старите историци вандалите са част от готите. За същите тези историци гетите и готите са един и същ народ (цитати съм дал и за това). Също се вижда, че готите са наричани скити. Същите тези ГОТИ-ГЕТИ, през VІ век Теофилакт нарича СЛАВЯНИ.
Разбира се не само той, така ги нарича и Дуклянския презвитер:
"И тези два народа, а именно готите, наричани още склави, и българите,
се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници
и имаха общ език. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички
страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която
обитават и до днес."
Та както се вижда тези два народа готи и българи, говорели един език - СЛАВЯНСКИ.
Когато говориш за наглост, не е лошо да погледнеш към себе си и голословните си приказки:) "Модерен панславизъм", ярки представители на който са Дуклянския презвитер, Теофилакт, Теофан, Прокопий...и мн. други ИСТИНСКИ ЛЕТОПИСЦИ:)))
цитирай
33. letopisec - 32.merlin68
22.10.2011 07:37
Значи си съгласен, че трябва да има обективност, а не просто да се подхвърлят цитати извън контекста; Дуклянския презвитер е автор от 12 в. и тогава наистина старобългарският е общ писмен и църковно-културен език за всички поданици на държавата България; независимо от трудностите, българската държава на Балканите винаги е възкръсвала, и едва ли един тъп тракедонизъм ще я погребе...Българите са много устойчив ген, просветители още през 10 в. в Европа, където богомилството с право е наречено "първата реформация" в Европа; просвещавали сме и руснаците, акад. Шахматов и Златарски задълбочено показаха, че ПВЛ е съставена на основата на български летопис, не само на основата на българския превод на Арматола; след 14 г. българи са духовни глави в Киев, Москва...Много сме си дали взаимно с руснаците, те ни помогнаха да се освободим през 1878 г., но и много сме си изпатили от тях, във връзка с тоталитаризма; тия гърци пак успяха да се спасят от Сталин...как да не им завиждаме...И днеска, както във времената от 6 в. на Юстиниан , където демос-партии са скандирали по улиците, пак ни учат, че демокрацията не е нещо, което се дава даром, а извоюва от улицата, чрез митинги, стачки, активност на обществото; тук ние май повече приличаме на руснаците, пасуваме, бленуваме, чакаме месията, те пък си чакат захаросано пак Путин...Какво да ти кажа, с каквито се събереш, такъв ставаш...Възхищавам им се на гърците, те ръководят парада и в православната ос, а руснаците са заместници в Асамблеята на православните народи...Много можем да научим от историята на гърците, от техните писатели и историци...Ти, мерлин, нали предимно тях цитираш...Та, дори и от Дуклянския презвитер научаваме, че е общ езика, но народите не са един и същ. "И тези два народа...". Това се опитвам и аз да ти кажа, няма тъждество между езика, който говори в някои от историческите етапи даден народ, и етногенезата на този етнос, в това отношение ние сме по-близки с волжките българи, тъй като и те, са от Велика България...
цитирай
34. merlin68 - letopisec,
22.10.2011 11:15
аз съм съгласен, че трябва да има обективност, но ти не си обективен. Тогава (в 12 век), старобългарският СЛАВЯНСКИ език е общ за всички българи, ами преди това не е ли бил бре Милчев? Какъв е бил преди това езика на българите, ама не голословно ами обективно с факти ми кажи:)
Не случайно ти давам цитата от презвитера, той не говори за 12 век, когато казва "тези два народа", а за VІІ век когато се образува Дунавска България. И тези ДВА тогава народа, мизи (българи) и гети (славяни), говорят ЕДИН ЕЗИК. ГЕТИТЕ НАРЕЧЕНИ СЛАВЯНИ И МИЗИТЕ НАРЕЧЕНИ БЪЛГАРИ СА ТРАКИ, ТА КАКЪВ ЩЕ Е ЕЗИКА КОЙТО ГОВОРЯТ? ПРАСЛАВЯНСКИЯТ ЕЗИК ЗАРОДИЛ СЕ В ТРАКИЯ!
През 12 век вече няма ДВА НАРОДА, има само един БЪЛГАРСКИ. Този български народ се образува от единението на двата сродни и едноезични народа ГЕТИ и БЪЛГАРИ, а езикът който говори този единен народ през 12 век, както и днес е БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - ЕЗИК СЛАВЯНСКИ, ЕЗИК ТРАКИЙСКИ И СКИТСКИ.
Пак си скочил в политиката, няма как да си добър политик ако не разбираш правилно историята. Политиците на големите и силни държави винаги се опитват да изкривят историята в своя полза, политиците на държави като България, не бива да го допускат. Забравим ли кои сме, кои са роднините ни, то ставаме народ ничии. През последните двадесет години политици като теб направиха точно това!
На гърците може да се възхищаваш колкото си искаш, разбира се гърците заслужават уважение, те както и ние в тежки времена запазиха езика, вярата и идентичността си. Не бих казал, че гърците понеже не попаднаха в съветската зона, живяха по-добре от нас, или според теб военната диктатура не е диктатура щом няма думата комунизъм:) Затова, че с какъвто се събереш, такъв ставаш не си съвсем прав. Гърците бяха ЕЛИНИ, западно европейците дори се припознаха като наследници на гръцката култура и гърците май се позабравиха, започнаха да си вярват, че те са центъра, а останалите са ВАРВАРИ:))) Днес им се показва, че не те са елините и колкото да протестират, глада или послушанието идват.
цитирай
35. letopisec - 34.merlin68
23.10.2011 07:24
пак ти казвам, че правиш фундаментални грешки, говориш за народите, сякаш щом те са в някакъв общ блог, било езиков, соц.лагер, онд, ес, значи те не са "два" или повече народа...Колко голямо е индоевропейското езиково семейство, защо искаш да ги изкараш всичките роднини-арийци, че това вече го е правил нац.социализма на Хитлер?
Ако си руснак, иди кажи на поляците, че сте един народ, понеже говорите общ славянски...Какъв е тоя "тракедониски глобализъм" дето се опитвате да проповядвате? Каква му е целта. Та българите са говорили индоевропейски език, такъв какъвто са говорили германските, келтските и т.н. племена; всеизвестно е, че кимерийският е бил индоевропейски. В Кавказ, по сведение на летописи, са се говорили 40 езика...Имало е полиглотство, според естеството на живота. Българите преди 1878 г. са знаели и турски, и гръцки, в мнозинството си. Ако искат да просперират, така както през социализма нямаше как да не учиш и руски, а днес английски. По времето на Толстой на какъв език са си говорили дворяните, те от това да не са станали чистокръвни французи? Опростяваш нещата, мерлин...Гониш някакви цели, но напъните са всуе...
цитирай
36. анонимен - математик
23.10.2011 08:54
Ще започна с безспорно доказаните факти:
1. Прабългарската аристокрация от средата на 9 ти век говори славянски език.
2. Типичния българин се различава визуално от типичните руси, поляци, сърби, чехи.Кото между посочените славянски народи безпорно има визуалана прилика.
3 от средат на 7 ми век на теритарията на сегашна България живее народ който непрекъснато се споменава в историческите източници като българи.
Ето логическото съждение на базата на тези факти.
Българите сме народ който се споменава на балканите от 7 ми век , от 9 ти век говори славянски език и се различава от другите народи наречени славянски !
Мога с математически модел да ви докажа , че е напълно възможно да се наложи езика на подчинения народ, какъвто явно са били т.н. славяни при формирането на българския народ . (ако ви е интересно)
цитирай
37. letopisec - Да, благодаря Ви за коментара...Напълно съм съгласен с вас.
23.10.2011 09:06
анонимен написа:
Ще започна с безспорно доказаните факти:
1. Прабългарската аристокрация от средата на 9 ти век говори славянски език.
2. Типичния българин се различава визуално от типичните руси, поляци, сърби, чехи.Кото между посочените славянски народи безпорно има визуалана прилика.
3 от средат на 7 ми век на теритарията на сегашна България живее народ който непрекъснато се споменава в историческите източници като българи.
Ето логическото съждение на базата на тези факти.
Българите сме народ който се споменава на балканите от 7 ми век , от 9 ти век говори славянски език и се различава от другите народи наречени славянски !
Мога с математически модел да ви докажа , че е напълно възможно да се наложи езика на подчинения народ, какъвто явно са били т.н. славяни при формирането на българския народ . (ако ви е интересно)

цитирай
38. merlin68 - letopisec,
23.10.2011 09:17
манипулацийките си ги запази за селските митинги. Аз никъде не говоря, че поляци, руснаци, българи ит.н. са един народ! Казвам (дори не казвам, а цитирам летописците), че тези народи са наследници на траки, илири и скити. В този смисъл тези народи са родствени помежду си, свидетелство за това са и езиците които днес говорят. "Индоевропейски език", днес Милчев такъв език няма, има романски, германски, славянски езици в Европа. Защо не "Вавилонски език", позовавайки се на Библията, можем да кажем, че всички са говорили един език - Вавилонски. Това може и да е така, може в последствие да са говорили "Индоевропейски език", но това е било отдавна. От тогава хората се множат, разделят на племена, променя се езика в съответствие с обособяващите се народностни групи. Днес имаме германски, романски, славянски езици в Европа. В този смисъл, ако в библейско време е имало един народ с един език и всички са си били братя, то днес нещата не стоят така, същото се отнася и до индо-европейските времена. Да знаеш турски, гръцки, или английски не те прави по-малко българин или славянин.
По отношение на целите които гоня Милчев, те не са мои, те са истините които българският народ трябва много бързо да осъзнае, ако иска да продължи да съществува.
Моята цел Милчев, е да има България и тя да е родина на българите, такива каквито са бил повече от 1300 години. А твоята цел каква е Милчев, същата като на целият ни политически "елит" - продадохте страната ни, превърнахте я в бананова република, а в замяна западните ви господари ви назначиха за губернатори. Не политически елит, а банда безродници!
цитирай
39. merlin68 - анонимен - математик
23.10.2011 09:23
Първо, кой ти каза, че българската аристокрация говори славянски език от средата на 9 век? Преди това какъв език е говорила, ако мислиш, че е различен обоснови се (може и математически:)
Второ, външните белези зависят от климата, храненето и цял куп други фактори, така че визуалната разлика между българи, поляци и руснаци, не е основание да се твърди, че между тях няма връзка.
Ако с математически модел можеш да докажеш как се приема език, между кои народи има тясна родствена връзка и т.н. исторически докази, то давай, може да получиш за това Нобелова награда, не тук в Блог.Бг разбира се:)
цитирай
40. letopisec - 38. merlin68
23.10.2011 09:27
В СССР вече имаше един неуспешен опит за замяна на ендоевропейското езикознание с яфетизмът на Н.Я.Мар, но той не намери научен отзвук и лично Сталин бе придуман да развенчае през 1950 г. във в. Правда вече покойният Н.Я.Мар; по тази причина дори най-големият езиковед на 20 в. Роман Якобсон, цитираше езиковедските напъни на Сталин. Та, за какво иде реч, именно Сталин, още като комисар по народностите, е създател на теорията, че език и народ са едно и също. Време е, мерли, да изоставиш глупостите на др. Сталин...
цитирай
41. merlin68 - letopisec,
23.10.2011 11:32
какво означава "едноевропейско езикознание", и какво означава "яфетизъм", кому е притрябвало да заменя един кух термин с друг такъв? какви езиковедски напъни е имал Сталин, аз не зная, не знам (а и не считам за вярно), че Сталин е автор на теорията, че език и народ са едно и също нещо. Езика е един от компонентите изграждащи народността. Други компоненти са култура, обичаи и т.н. Езикът не е народ, но народ без собствен език не е народ.
За близо 500 години под турска власт, българите не загубиха езика си, както и турците не загубиха своя. В българският език са навлезли заемки от турски, същото вероятно го има и в турския, но българския се е запазил. Това е ФАКТ и този факт не ни позволява да правим свободни съчинения на тема, как "прабългарите" говорили тюркски (или ако предпочиташ марсиански), дошли тук, победили НАЙ-СИЛНАТА ПО ТОВА ВРЕМЕ ИМПЕРИЯ, подчинили заварените славяни, след което се отказали от собствения си език и приели славянския. Авторите на тази теория са АБСУРДИСТАНЦИ. Абсурдистанците са компонент в българския народ и ги има от време оно, те не са много, но са много гласовити. Друг компонент в народа ни са НАИВНИЦИТЕ, те са голяма група и залитат на ляво и дясно подир абсурдистанците, това предопределя и мрачната ситуация в която днес сме изпаднали.
цитирай
42. letopisec - 41. merlin68 написа"
23.10.2011 18:48
"какви езиковедски напъни е имал Сталин, аз не зная, не знам (а и не считам за вярно), че Сталин е автор на теорията, че език и народ са едно и също нещо."

ТОВА, ЧЕ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ СТАЛИН ИМА НАДУВКИ НА ТЕМА ЕЗИКОЗНАНИЕ И ЧЕ Е ПИСАЛ СТАТИИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС, А И ЧЕ Е БИЛ КОМИСАР ПО НАЦИОНАЛНОСТИТЕ И Е АВТОР НА ТЕОРИЯТА, ЧЕ ЕЗИК И НАРОД Е ЕДНО И СЪЩО, АЗ КАКВО СЪМ ВИНОВЕН, ЧЕ ТИ НЕ ЗНАЕШ...ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ, ЧЕ ДАЖЕ НЕ СЧИТАШ ТОВА ЗА ВЯРНО, КОЕТО ИЗУМЯВА...По едно време за партията се говореше, че е права, дори да греши. Въпросът ти "какво означава индоевропейско езикознание" не го е задавал дори и Сталин, просто се изказал в "Правда" вожда, че дори Маркс признавал диалектиката на Хегел, а Мар не признавал с яфетизма си основите на индоевропейското езикознание...Цитирам по смисъл...Но защо ли се учудвам, мерли, ти признаваш само "езикознанието" на Спароток, нали съм чел балоните които пишеш там, от рода - "дано по-скоро, онова което пишете да намери място в учебниците", пак цитирам по памет; или както казва натанчо..."маймунящина"...
цитирай
43. merlin68 - letopisec,
23.10.2011 20:22
темата на спора не е Сталин:) Това, че не знам какво е казал Сталин, дето си го истипосал с главни букви, какво доказва? Че ти познаваш добре творчеството на Сталин, а аз не, ами хубаво няма да споря:) Не виждам нищо изумително, все пак Сталин е низвергнат и от свои и от чужди, не съм добре запознат с езиковите му теории, е съмнявам се, че и ти си запознат де:))) Ти всъщност не си запознат с нищо ми се струва. Цитатите ти по памет показват липсата на такава, или целенасочено изкривяване на думите на цитирания. Това се отнася до "цитирането ти по памет" на моите думи, отнася се до цитирането ти на Птоломей и въобще на всичките ти цитати. Или си тотално неразбиращ, непомнещ и незнаещ, или си си останал милиционер за винаги - май е второто:)))
П.С. То второто не пречи и първото да е вярно:)
цитирай
44. анонимен - bravo...
23.10.2011 22:05
IZVENETE ME ZA MAIMUNIZATA ...NO- PITAM -MNOGO FILMI SAM GLEDAL PO , ;DISKAVARI; , ZA BALKANSKIIAT POLUOSTROV, VSE SE GOVORI ZA -GARZI , RIM, VIZANTIIA...SLAVIANI, DORI POKAZVAIKI , BALGARSKI NADPIS - ( AZ GO RAZ4ITAM ) KAZVAT, SLAVIANSKI E -NO NE I BALGARSKI ??? ZAWO? ZA ;PELAZGI;- ;TRAKI; - NI DUMA NI VOPAL NI STON.. - A TE SA BILI MNOGOBROINI SLED INDIIZITE.. - HERODOT
цитирай
45. letopisec - merlin68
24.10.2011 08:46
да, знам много неща, включително и теорията на Сталин за това, че език и народ били едно и също, нещо което ти проповядваш открито, макар, че не си признаваш, че следваш псевдо-теорията на Сталин; а всички знаем, че си сталинист...
цитирай
46. merlin68 - да, знам много неща, включително и ...
24.10.2011 09:51
letopisec написа:
да, знам много неща, включително и теорията на Сталин за това, че език и народ били едно и също, нещо което ти проповядваш открито, макар, че не си признаваш, че следваш псевдо-теорията на Сталин; а всички знаем, че си сталинист...


Милчев, недей така, че ще разсмееш истинските ченгета с нелепите си милиционерски похвати:)
Първо в историческият спор ти липсват каквито и да е аргументи. Изсипах ти цял куп сведения от летописци (истински, не като теб) в подкрепа на това което казвам, а ти какво противопоставяш? - Сталин:)))
Вкарваш в дискусията Сталин, приписваш му някаква теория и изкарваш, че преповтарям думите му, ами викни и онзи катър Натана, та да ме обяви за плагиатор:). Ако освен школото за милиционери, бе завършил и Симеоново, можеше да измислиш и по-хитър план за дискредитиране на опонента. До тук фактите говорят друго - ти си бил милиционер през комунизма, не аз. Когато задухал "вятъра на промяната", ти си се закичил с лъвчето на СДС, не аз. А когато СДС загуби доверието на избирателите, пак ти изприпка при "царя", не аз. Днес кой знае къде биеш коляно. Такива като теб хамелеони девалвирахте чуждите идеи, превърнахте комунизъм, демокрация, монархия в мръсни думи - политиката стана вонящо блато. Невежеството си превърнахте в история, а посредствеността си в изкуство.
Когато такъв като теб ме нарича сталинист, просто леко си накривявам шапката.
А ако Сталин действително е казал, че народ и език са неделими, то напълно споделям това му виждане.
цитирай
47. letopisec - merlin68
24.10.2011 10:01
браво бре, кагебеец, колко добре си ме проучвал...Натиснах ви по мазола, мислехте че ще пробутате безпрепятствено тъпия тракидонизъм, който е скрито пан-славянство...Аз, мерлин, имам с какво да се гордея, автор съм на над 20 книги, имам доктурантура, бил съм и народен представител...А ти, какво си...един анонимка, дето като кърлеж чакаш да скочиш върху някой от клона...
цитирай
48. merlin68 - браво бре, кагебеец, колко добре си ...
26.10.2011 19:38
letopisec написа:
браво бре, кагебеец, колко добре си ме проучвал...Натиснах ви по мазола, мислехте че ще пробутате безпрепятствено тъпия тракидонизъм, който е скрито пан-славянство...Аз, мерлин, имам с какво да се гордея, автор съм на над 20 книги, имам доктурантура, бил съм и народен представител...А ти, какво си...един анонимка, дето като кърлеж чакаш да скочиш върху някой от клона...


Браво Милчев, само се надявам доктУрантурата ти да не е по география, или български език:))) В ужас изпадам само при мисълта, че може пък да е по история:)))
Аз съм анонимен оператор на биологични единици в селското стопанство, или по научно-му казано, имам стадо с кози (хубави, модерни, не чисто черни, ами на кичури). В последно време едно едро магаре (а може и катър да е), на име Натан, дебне козите ми и марсува с тях. Нужен ми е милиционер с пищов та да ги пази. Щях да ти предложа да ги вардиш, ама ти си много учен станал - доктУрант и сигурно е под достойнството ти вече да се занимаваш с милиционерщина:)
цитирай
49. анонимен - интим знакомства чернигов
01.12.2011 02:09
<a href=http://www.gorodok.teapotcosy.com/intim-znakomstva-dmitrov.html>Интим знакомства дмитров</a>
<a href=http://www.boguslav.givehosting.com/intim-znakomstva-v-aktobe.html>Интим знакомства в актобе</a>
<a href=http://www.vwjp.aptekaon.in/klub-znakomstv-dlya-invalidov.html>Клуб знакомств для инвалидов</a>
<a href=http://www.ofiw.aptekaon.in/agentstvo-znakomstv-irkutsk.html>Агентство знакомств иркутск</a>
<a href=http://www.drff.aptekaon.in/intim-znakomstva-chernigov.html>Интим знакомства чернигов</a>
<a href=http://www.dubrovica.prog-office.com/seks-znakomstva-ero.html>Секс знакомства эро</a>
<a href=http://www.ykg.aptekaon.in/znakomstva-obshenie-vstrechi.html>Знакомства общение встречи</a>
<a href=http://www.lens.aptekaon.in/sayt-seks-znakomstv-mamba.html>Сайт секс знакомств mamba</a>
<a href=http://www.borzna.givehosting.com/znakomstva-pskov-besplatno.html>Знакомства псков бесплатно</a>
<a href=http://www.uoi.aptekaon.in/seks-znakomstva-gorod-kazan.html>Секс знакомства город казань</a>
<a href=http://www.guljajpole.teapotcosy.com/seks-znakomstva-v-gorode-kemerovo.html>Секс знакомства в городе кемерово</a>
<a href=http://www.aaqvn.aptekaon.in/ctg-1-2.html>Грузчик в порту вакансии спб</a>
<a href=http://www.nwona.aptekaon.in/vakansii-bilayn-yaroslavl.html>Вакансии билайн ярославль</a>
<a href=http://www.qlb.aptekaon.in/irbit-znakomstva-ruruto.html>Ирбит знакомства ruruto</a>
<a href=http://www.derazhnja.d-rocket.us/seks-znakomstva-v-primore.html>Секс знакомства в приморье</a>
<a href=http://www.bashtanka.byshare.net/znakomstva-v-krasnoyarske-mamba.html>Знакомства в красноярске мамба</a>
<a href=http://www.daltenladly.nxfree.com/znakomstvo-doshkolnikov-s-kosmosom.html>Знакомство дошкольников с космосом</a>
<a href=http://www.armjansk.web4free.org/forum-intim-znakomstv.html>Форум интим знакомств</a>
<a href=http://www.daltenladly.nxfree.com/chat-znakomstv-odessa.html>Чат знакомств одесса</a>
<a href=http://www.exjb.aptekaon.in/ctg-5-7.html>Секс знакомства в шарыпово</a>
<a href=http://www.sesyimirese.givehosting.com/map2.html>Фильм знакомство с факирами</a>
<a href=http://www.mgbd.aptekaon.in/znakomstva-dlya-seksa-vo-lvove.html>Знакомства для секса во львове</a>
<a href=http://www.bzika.aptekaon.in/vakansiya-rabota-vrach-epidemiolog.html>Вакансия работа врач эпидемиолог</a>
<a href=http://www.exjb.aptekaon.in/porno-znakomstva-piter.html>Порно знакомства питер</a>
<a href=http://www.volchansk.tvrf.biz/znakomstva-v-samare-neolove-ru.html>Знакомства в самаре neolove ru</a>
<a href=http://www.vinnica.addmyads.com/znakomstva-v-realnom-vremeni.html>Знакомства в реальном времени</a>
<a href=http://www.vds.aptekaon.in/znakomstvo-dlya-invalidov-v-kontakte.html>Знакомство для инвалидов в контакте</a>
<a href=http://www.guljajpole.teapotcosy.com/znakomstva-vich-besplatno.html>Знакомства вич бесплатно</a>
<a href=http://www.pwrk.aptekaon.in/invictory-orq-hristianskiy-sayt-znakomstv.html>Invictory orq христианский сайт знакомств</a>
<a href=http://www.bolehov.givehosting.com/znakomstva-bez-registratsii-besplatno-peterburg.html>Знакомства без регистрации бесплатно петербург</a>
<a href=http://www.ionyh.aptekaon.in/ctg-3-2.html>Бюджетное финансирование курсовая работа</a>
<a href=http://www.dwof.aptekaon.in/musulmanskiy-sayt-znakomstv-kazan.html>Мусульманский сайт знакомств казань</a>
<a href=http://www.zborov.kedija.com/seks-znakomstva-so-zrelimi-damami.html>Секс знакомства со зрелыми дамами</a>
<a href=http://www.mukex.aptekaon.in/ctg-3-2.html>Работа моделью для одежды</a>
<a href=http://www.alupka.purihost.com/10-igr-na-znakomstvo.html>10 игр на знакомство</a>
<a href=http://www.ebrh.aptekaon.in/sayt-besplatnih-znakomstv-i-obsheniya.html>Сайт бесплатных знакомств и общения</a>
<a href=http://www.uoi.aptekaon.in/love-city-3d-znakomstva-video.html>Love city 3d знакомства видео</a>
<a href=http://www.oopc.aptekaon.in/suprujeskie-pari-znakomstva.html>Супружеские пары знакомства</a>
<a href=http://www.svgf.aptekaon.in/seks-znakomstva-protvino.html>Секс знакомства протвино</a>
<a href=http://www.zastavna.kedija.com/pozdravit-s-godovshinoy-znakomstva.html>Поздравить с годовщиной знакомства</a>
<a href=http://www.dubno.prog-office.com/sayt-veb-znakomstv-besplatno.html>Сайт веб знакомств бесплатно</a>
<a href=http://www.cdh.aptekaon.in/bdsm-bdsm-znakomstva.html>Bdsm бдсм знакомства</a>
<a href=http://www.sxr.aptekaon.in/ctg-5-3.html>Сайт знакомств мурманск секс</a>
<a href=http://www.wriit.aptekaon.in/potencialno-opasnaya-rabota.html>Потенциально опасная работа</a>
<a href=http://www.dvwdo.aptekaon.in/lukoyl-kstovo-vakansii.html>Лукойл кстово вакансии</a>
<a href=http://www.gorlovka.nxfree.com/prilozheniya-v-kontakte-dlya-znakomstva.html>Приложения в контакте для знакомства</a>
<a href=http://www.drogobych.vivawebhost.net/map3.html>Секс знакомства меендо</a>
<a href=http://www.waujl.aptekaon.in/ctg-5-4.html>Светофор балашиха вакансии</a>
<a href=http://www.bershad.gettingstart.com/stihi-sluchaynoe-znakomstvo.html>Стихи случайное знакомство</a>
<a href=http://www.gjjmu.aptekaon.in/rabota-tehnologom-hlebopekarnogo-proizvodstva.html>Работа технологом хлебопекарного производства</a>
<a href=http://www.troxolyhody.allwebsitesfree.com/seks-znakomstvo-g-buzuluk.html>Секс знакомство г бузулук</a>
<a href=http://www.ipwio.aptekaon.in/rabota-vakansii-injener-mehanik.html>Работа вакансии инженер механик</a>
<a href=http://www.bahmach.masterinstant.info/seks-znakomstva-vip.html>Секс знакомства вип</a>
<a href=http://www.vesyz.aptekaon.in/proekt-proizvodstva-rabot-otdelochnih-rabot.html>Проект производства работ отделочных работ</a>
<a href=http://www.kvf.aptekaon.in/www-ngs-ru-znakomstvo.html>Www ngs ru знакомство</a>
<a href=http://www.berdichev.hipacia.info/ofitsialniy-sayt-seks-znakomstv.html>Официальный сайт секс знакомств</a>
<a href=http://www.ibtlx.aptekaon.in/transaero-aviakompaniya-oficialniy-sayt-vakansii.html>Трансаэро авиакомпания официальный сайт вакансии</a>
<a href=http://www.mnvn.aptekaon.in/znakomstva-g-ijevsk.html>Знакомства г ижевск</a>
<a href=http://www.berdjansk.hipacia.info/sayt-veb-znakomstv-besplatno.html>Сайт веб знакомств бесплатно</a>
<a href=http://www.myewt.aptekaon.in/rabota-v-siktivkare-administrator.html>Работа в сыктывкаре администратор</a>
<a href=http://www.belajacerkov.byshare.net/yandeks-znakomstva-bez-registratsii.html>Яндекс знакомства без регистрации</a>
<a href=http://www.fuxqy.aptekaon.in/posolstvo-ssha-v-moskve-vakansii.html>Посольство сша в москве вакансии</a>
<a href=http://www.mrivv.aptekaon.in/ishu-rabotu-na-domu-saratov.html>Ищу работу на дому саратов</a>
<a href=http://www.bolgrad.givehosting.com/znakomstvo-sfakerami-2.html>Знакомство сфакерами 2</a>
<a href=http://www.sapg.aptekaon.in/besplatnie-seks-znakomstva-novokuzneck.html>Бесплатные секс знакомства новокузнецк</a>
<a href=http://www.znleq.aptekaon.in/sitemap.html>вакансии в казани машинист экскаватора</a>
<a href=http://www.belajacerkov.byshare.net/sayt-znakomstv-g-volgograd.html>Сайт знакомств г волгоград</a>
<a href=http://www.globino.amania.web.id/seks-znakomstva-irbit.html>Секс знакомства ирбит</a>
<a href=http://www.vesyz.aptekaon.in/vakansiya-dejurniy-santehnik.html>Вакансия дежурный сантехник</a>
<a href=http://www.vwjp.aptekaon.in/meta-kontakt-znakomstva.html>Мета контакт знакомства</a>
<a href=http://www.hce.aptekaon.in/mamba-ry-znakomstva.html>Mamba ry знакомства</a>
<a href=http://www.xkqk.aptekaon.in/mobilnie-sayti-seks-znakomstv.html>Мобильные сайты секс знакомств</a>
<a href=http://www.eixt.aptekaon.in/ctg-4-2.html>Доска объявлений гей знакомства москва</a>
<a href=http://www.zkxmp.aptekaon.in/yarmarka-vakansiy-v-stavropole.html>Ярмарка вакансий в ставрополе</a>
<a href=http://www.jiqs.aptekaon.in/ctg-2-4.html>Анкеты знакомств мужские прикольные</a>
<a href=http://www.cqk.aptekaon.in/seks-znakomstva-po-web-kamere.html>Секс знакомства по web камере</a>
<a href=http://www.fmbwd.aptekaon.in/rabota-velikiy-novgorod-imperiya-kadrov.html>Работа великий новгород империя кадров</a>
<a href=http://www.dhae.aptekaon.in/seksualnie-znakomstva-bez-registracii.html>Сексуальные знакомства без регистрации</a>
<a href=http://www.mkz.aptekaon.in/sayti-seks-znakomstv-bez-registracii.html>Сайты сэкс знакомств без регистрации</a>
<a href=http://www.dergachi.d-rocket.us/znakomstvo-v-krasnodarskom-krae-besplatno.html>Знакомство в краснодарском крае бесплатно</a>
<a href=http://www.gmyh.aptekaon.in/znakomstva-v-gorode-rostove.html>Знакомства в городе ростове</a>
<a href=http://www.swsv.aptekaon.in/intimnie-znakomstva-siktivkar.html>Интимные знакомства сыктывкар</a>
<a href=http://www.emporymeate.goclickhost.com/gorod-penza-znakomstva.html>Город пенза знакомства</a>
<a href=http://www.bucha.kuncihost.net/znakomstva-v-nizhnem-novgorode-svingeri.html>Знакомства в нижнем новгороде свингеры</a>
<a href=http://www.ebrh.aptekaon.in/znakomstva-s-polnimi-mujchinami.html>Знакомства с полными мужчинами</a>
<a href=http://www.vds.aptekaon.in/sayt-znakomstv-bar.html>Сайт знакомств бар</a>
<a href=http://www.zrzd.aptekaon.in/seks-znakomstva-krasnoturinsk.html>Секс знакомства краснотурьинск</a>
<a href=http://www.uzwy.aptekaon.in/sayt-znakomstv-love-efremov-net.html>Сайт знакомств love efremov net</a>
<a href=http://www.lnuxv.aptekaon.in/vakansii-tambov-ohrana.html>Вакансии тамбов охрана</a>
<a href=http://www.genichesk.amania.web.id/seks-znakomstva-v-vikse.html>Секс знакомства в выксе</a>
<a href=http://www.sxr.aptekaon.in/seks-znakomstva-volokolamsk.html>Секс знакомства волоколамск</a>
<a href=http://www.ufvqz.aptekaon.in/vakansii-yaroslavskiy-npz.html>Вакансии ярославский нпз</a>
<a href=http://www.vlwed.aptekaon.in/vakansii-menedjer-po-prodajam-upakovki.html>Вакансии менеджер по продажам упаковки</a>
<a href=http://www.borzna.givehosting.com/chita-seksualnie-znakomstva.html>Чита сексуальные знакомства</a>
<a href=http://www.okhz.aptekaon.in/znakomstva-s-devushkami-s-rostova.html>Знакомства с девушками с ростова</a>
<a href=http://www.almaznaja.purihost.com/meyl-ru-znakomstva-dating.html>Мейл ру знакомства dating</a>
<a href=http://www.eixt.aptekaon.in/znakomstvo-s-novim-kollektivom.html>Знакомство с новым коллективом</a>
<a href=http://www.lens.aptekaon.in/e-mayl-znakomstva.html>Е майл знакомства</a>
<a href=http://www.exjb.aptekaon.in/znakomstva-c-nomerom-telefona.html>Знакомства c номером телефона</a>
<a href=http://www.qora.aptekaon.in/index.html>знакомства в гродно без регистрации</a>
цитирай
50. анонимен - Браузерные игры, Бесплатные онлайн игры, MMORPG игры,
06.02.2012 10:46
<img>http://1.bp.blogspot.com/-ltNHElZlkNo/Ty2L9eeQ3eI/AAAAAAAALl8/GuEFJG7PFqU/s900/World+of+Warcraft+2.jpg</img>

В честь 7-й годовщины Европейской версии игры World of Warcraft, компания Blizzard решила сделать акцию и снизить цены вдвое на все электронные и коробочные версии игры.Снижения цен началось 3 числа, и продлиться до 19 февраля 2012 года. Также, разработчики сделали скидку на двух внутриигровых животных: Коротышку и Небесного скакуна. До 19 февраля в сможете купить: - Ключ к World of Warcraft Battle Chest - 179 рублей; - Аддон Wrath of the Lich King: 99 рублей; - Cataclysm: за 149 рублей; - Коротышка: 5 евро; - Небесный скакун: 10 евро; - Все ключи сразу за 325 рублей. Читать дальше - <a href=http://www.world-mmo.com>www.world-mmo.com</a>.

<a href=http://www.world-mmo.com/p/blog-page_15.html>какталог игр по сети</a>

<a href=http://www.world-mmo.com/2011/10/mmo.html>игры бизнес стратегии</a>

<a href=http://www.world-mmo.com/2011/06/world-of-planes.html>mmo авиасимулятор</a>

<a href=http://www.world-mmo.com/2011/01/dofus.html>дофус гайды</a>
цитирай
51. saradiva - Късен отговор...
04.03.2012 17:33
merlin68 написа:
същите аргументи, че българите не са славяни използваше и Сара Дива, нямало как царете ни да се наричали български царе, ако ние сме били славяни:)))
Ами какво да ти кажа, това че поляците са славяни, не им пречи да са си поляци, нито да си имат полски крале и полска държава, същото е и с останалите славянски народи - та така и с българите:)))

Мерлин, случайно попадам тук и не мога да не те поправя, друже: НЕ КАЗВАМ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ, А КАЗВАМ, ЧЕ НЯМА ИНДИКИРАНИ СЛАВЯНИ В ИЗВОРИТЕ. Разликата схващаш ли я?
Поляците, ако днес ги наречеш славянополяци, ще ядеш бой. А при нас държавници ни наричат народа "славянобългарски". Разликата схващаш ли я?
И трето: Няма индикиране в изворите на дошли от някъде си славяни, няма открита прародина, няма артефакти, няма никакви основания да се говори за славяни. Но имаме всички основания да говорим за "българи". Има ги индикирани в източниците - от 3 век насам, има територии, наречени България, има и етноним "българи", има българска култура, българска държава. И до днес ги има. Ние СМЕ българи, Мерлин. Докато "славяни" е политически термин, появявява се през 16 век. Не ни е необходимо да се наричаме с тая изкуствена финтифлюшка, в услуга на Имперската Рус и на попската фанариотщина. Това написах, Мерлин, ама ти си си натъманил нещата така, че да ги изкараш простовати и да покажеш, че нещо си прочел.
Изписах много в отговор на твой коментар м моя блог, защо не помисли върху това, ами дойде тук да ме цитираш неправилно ... Да ме извини стопанина на блога, ама като видях, че някой ми извърта думите и не можах да се сдържа...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484293
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ