Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2011 10:22 - Легендата за амазонките...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 8568 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 08.03.2013 12:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         Митът за жените-бойци, чиито военни качества и умения надминават мъжките, е много древен и още бащата на историята Херодот през V в. пр.н.е. разказва първите легенди за амазонките.


         Със сигурност Омир не знае за тях, но през VІІ или VІ в.пр.н.е. е съществувал древногръцки епос „Аримаспея”, в който, според Херодот, се разказвало за кимерийците, за циклопите-аримаспи и за възхитителните амазонки.


    Легендите за тях били толкова пленителни, че не само войниците на Александър Македонски се хвалели през ІV в. пр.н.е., че срещали амазонки, но и благочестивият католик-историк през VІІІ в. от н.е. Павел Дякон развихря въобръжението си, съобщавайки, че старите лангобарди през ІV век от н.е. били воювали с амазонки на средни Дунав, в днешните унгарски земи.


    Амазонките, според Херодот, били майки на савроматите. Последните живеели на източният бряг на р. Дон (Танаис), при Азовско море (Меотида). „Преминеш ли река Танаис, вече не си в Скития. Първата област, на която попадаш, е на савроматите, които, като се започне от най-вътрешната част на езерото Меотида, обитават на север земите.(...)” (Херодот, ч.ІІ, С., 1990, с.15).


            
Плиний Старши дори ни е завещал уточнението, че сарматите на гръцки били наричани савромати.

   
Кимерийският ареал, описан от Херодот, се трансформира в сармато-савроматски и не случайно Херодот е убеден, че амазонките са майки на савроматите.

image


    Херодот премълчава (В. Паркер), че кимерийците имат няколковековно съществувание в областта Кападокия в Мала Азия, където тракийската държава Фригия е покорена от тях, но истината за величието на кимерийците, е запазено в асирийските клинописи (Асколд Иванчик, Нина Медведская).


    Вероятно още през ІХ в. синдо-меоти, които живеели около Азовско море, мигрират на южното Черноморие през Кавказ и основават гр. Синоп, който изглежда носи тяхното име „синди”, упоменато от Херодот.


    Епосът „Аримаспея” описва тези синдо-меоти, които онаследяват в Мала Азия хето-хуритската залязваща култура и дори приемат култа на хуритското божество Кумарби, а от урартите възприемат и култа към бог Куар, под името Кубар (Савар, Сурва). Сведения за мащабното разпространение на този култ, под името Sabar, дава още през 12 в. Маймонид.


   

    „Аримаспея” е на автор (или аеди) от Кизик (бл. до дн. Бурса). Епосът повествовува за анатолийските кимерийци от VІІ в., но през V в. пр.н.е., т.е. по времето на Херодот, кимерийците вече са загубили през VІ в. пр.н.е. своите земи в Мала Азия и през Кавказ са се върнали около Азовско море, ето защо Херодот знае само за приазовските кимерийци, а сведенията за тяхната анатолийска мощ, свежда до 30 годишен поход, по аналог с разказа му за скитите.
 
    Така анатолийските древни амазонки, по линия на преходът на кимерийците през VІ в. пр.н.е. от Мала Азия в Кавказ и Предкавказието, изведнъж са увидяни от Херодот като феномен около Приазовието.


   
Така се ражда легендата за предкавказките амазонки...

image

   
Тази легенда със сигурност произхожда от кимерийската цивилизация и нейните миграции на южното Черноморие и оттам обратно на северното Черноморие в региона на изток от Азовско море и Дон...


   
Цялото това преселение на синдо-меоти от Приазовието в Мала Азия и случването на синдо-меотите като гамирци, които се връщат обратно от Мала Азия в Приазовието, става в един период между ІХ в. пр.н.е. и VІ в. пр.н.е., който период е всъщност истинската пра-история на българите.




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. syrmaepon - много тайни се крият в записаните от етнографите
07.10.2011 12:47
обичаи или пък достигнали до нас по различен път
ето едно интересно изследване,което може би свързва жените-войни и някои сватбени практики/ако нашите предци са се женили за тях ))) /

http://www.promacedonia.org/iv_stozher/iv_stozher_5.htm#4
цитирай
2. letopisec - благодаря, и за линка
07.10.2011 12:54
syrmaepon написа:
обичаи или пък достигнали до нас по различен път
ето едно интересно изследване,което може би свързва жените-войни и някои сватбени практики/ако нашите предци са се женили за тях ))) /

http://www.promacedonia.org/iv_stozher/iv_stozher_5.htm#4

цитирай
3. анонимен - Виждал ли си амазонка с червени п...
07.10.2011 15:09
Виждал ли си амазонка с червени прашки? Много е смешно.
цитирай
4. shtaparov - Похвален труд
07.10.2011 16:25
Тук сте положил похвален труд с голямо патриотично значение,приятелю- продължавайте все така! Много добри попадения: това е задачата на Българските родолюбци,да разкриват истината за древните Българи! Гласувам "ЗА",и дано никога повече да няма разногласия между патриотите!!
цитирай
5. letopisec - Благодаря за оценката, човек, ако се занимава с наука, трябва да бъде обективен...
07.10.2011 16:38
shtaparov написа:
Тук сте положил похвален труд с голямо патриотично значение,приятелю- продължавайте все така! Много добри попадения: това е задачата на Българските родолюбци,да разкриват истината за древните Българи! Гласувам "ЗА",и дано никога повече да няма разногласия между патриотите!!

цитирай
6. letopisec - ти пък, смешно...че това си е еротично направо...:-)
07.10.2011 16:39
анонимен написа:
Виждал ли си амазонка с червени прашки? Много е смешно.

цитирай
7. marknatan - Легендите за амазонките идват от ...
07.10.2011 22:40
Легендите за амазонките идват от източната част на персийската империя и от там залягат длибоко в персийката култура отдето навлизат и в митологията на останалия западен свят .
Затова се наблюдава и подчертания с пециален митологичен култ в персия към ткива жени представяни и като върховни лидери ( се почитат не само като баш кадън ефенди.нещо като жената дарк)
има един боец е направил клип там ени еранки воини
а защо и вярно лио е това за тези жени воини?

отговорът само в тази статия наречена "Галопиращия Небесен Жребец върху Лястовица -самият Фергански кон"
http://marknatan.blog.bg/history/2011/03/15/galopirashtiia-nebesen-jrebec-vyrhu-liastovica-samiiat-ferga.708001

търсет между другото
скулпрура на амазонка воин ти Мадарски конник,само че със шпори

за женски трупове сред скитите ни се съобщава от голям брой автори

Къде сме ние
за свободата на свободните западни покрайнини е изветсно,че е придобита от българките амазонки. за решителнатра битка в софийското поле ,участвуват само жени. те оставят по една жина на четидредест дяца и разбиват османците и техните византийско тракийско сръбски васали
когата баязид вижда това,възкликва подобно на царя на илирите който не искла да се бие с македонките (там келстоскитети се засрамили че ще се бият с моми,тук баязди победен им дал свободата нач земята си и им гарантирал да си строят църкви и манастири и соия да бъде свободен град
затова и кипровчанина пише в папищяската си поруъчка,че в софия имало гърци които били станали българи (гърците са по келепира ,търговията,не са като селяните българи) тези гърци стават българи за да се ползват от привилегиите на свободното воеводтсво софия в което имало търговци от цял свят.
не случйно 60 працента от манастирите в днешна българия са в софийско и до един са сторени далече след 1453 г га турския принц орхан със своите турци въпреки храбрата си саможертва не можа да спаси константинопол


И нещо за което трябва да се направи отделна статия ,за жените водачи на танкове (кемафи б.а.)в Съветската Армия,наврели по традиуция педерунгели в гъза на хисторито(працента жертви е най-голям сред водачите б.а.)
изобщо за всички съветски жени воювали наравно на фронта разбили педерунгелите,за да се оплакват швестерчеата сегиз,че ги били изнасилвали рускините в Берлина,а те били свикнали на по тракийско сношение

особен случай е този на една съветска светица,която продва цялото си имущество за да финансира строежа на един Т-34 (цена в $ 26 000)с единственото условие,че тя прави дарението ,ако е водач на танка. Постиога мечтата си и е водач на собстевния си танк.
цитирай
8. анонимен - Препоръчвам на автора да прочете Илиада
08.10.2011 09:29
Там много ясно си личи, дали Омир знае нещо за амазонките, при това със сигурност.
цитирай
9. letopisec - амазонките никога не са били "помощници" НА МЪЖЕТЕ; ИНАЧЕ ВОЙНСТВЕНИ ЖЕНИ ИМА И ПРЕДИ ОМИР
08.10.2011 15:25
анонимен написа:
Там много ясно си личи, дали Омир знае нещо за амазонките, при това със сигурност.

цитирай
10. анонимен - Маги
11.10.2011 12:41
поздравления, някой да напише нещо и за жените в древно-булгарската история
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484435
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ