Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2011 08:37 - ПЕРСИЙСКА ЛЕГЕНДА ЗА БЪЛГАРИТЕ.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 16506 Коментари: 29 Гласове:
12

Последна промяна: 24.08.2011 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             Една от най-интересните легенди за произходът на българите е съхранена в епосът „Искандер-наме” на персийският поет Низами, който той пише в самото начало на ХІІІ в.

         Според легендата, Александър Македонски имал двама воини Бун и Гар, които участвали в походът му в непознатите земи на север, но двамата се разболяли от неизлечима болест и за да не заразят останалата армията били изоставени в една пещера. В нея те по чудо оцеляли, благодарение на някаква черна течност или кал. Пещерата се наричала „Балгар” и двамата решили отсега нататък да се казват „българи”, по името на пещерата.

         Най-интересното в тази легенда е, че „Бун” и „Гар” са всъщност етноними.

         Както знаем от Птоломей, цитиран от „Арменската география от VІІ в.”, земите на север от Дербент стават известни като земи на народа „геруа” (Гур, Гар).
                Благодарение на Иванчик
(Les Cimmйriens au Proche-Orient. Fribourg Suisse, Gцttingen, 1993.) стана ясно, че земите на север от Урарту в Задкавказието, не само са били автохтонни за кимерийците, но и са именувани в урартските клинописи „Gu/Qu-ri-a-ni-a”. Ако това е така, преносът на това име от Задкавказието непосредствено над Дербент в северен Кавказ („геруа” на Птоломей и арм. Географ от VІІ в.), е маркер за преход от Задкавказието в Предкавказието на т.нар. в легендата на Низами (ХІІІ в.) „Бун и Гар”, които станали „българи” (а Низами, както знаем от „Барадж тарих”, е преписал тази легенда от епоса от ІХ в. на Микаил Башту; не случайно в „Барадж тарих” се твърди, че хоните произхождат от Боян, последното е самоназванието на Урарту, както става ясно от урартските клинописи...).

         Какво можем да прочетем за Бун (бундурки) в грузинското съчинение от V в. „Мокцевай Картлисай”?

         Бундур живеели по течението на р. Кура в четири града, те са по тези места, според „Мокцевай Картлисай”, още преди Александър Македонски (ІV в. пр.н.е.): „ Когато цар Александър обърна в бягство потомците на Лот и ги отблъсна към полунощната страна, тогава (той) за първи път видял свирепите племена бундурк, живеещи по течението на Кура в четири града с тяхните предградия: град Саркин, Каспи, Урбнис и Одзрах, и крепостите им (чети: цитаделите – бел.ред.): голямата крепост Саркин, правителствените (чети: царските – бел.ред.) Каспи, Урбнис, Одзрах.” (гл.І, Мокцевай Картлисай).

         За Бунд сведения дава и късно-античния арменски историк Мовсес Хоренаци.

         Езерото Ван дори през Х в. пр.н.е. е било наричано „морето Наири” в асирийските клинописи, но благодарение на самоназванието на урарите, е запазило етнонимът им „Биайн” като „Ван”.

         Цялата земя нагоре до Шара, както пише през VІ в. арменският историк Мовсес Хоренаци, се е наричала от древните „Баоенан”: Кн.ІІ, гл.6: ”/Валаршак/ се спусна към зелените пасбища на предела Шара, който древните са наричали Безлесен или Горен Баоеан, а впоследствие, заради колонизаторите българи Vh`ndur на Бунд, заселили се там, били наречени по неговото име Вананд. И досега селища там носят названия, получени от имената на неговите братя и потомци.”

 

         Гръцките преписи и латинският текст на хрониката от ІХ в. на Теофан (в която се съобщава името на народа на Кубрат), както обърна внимание американският учен Юлай Шамильоглу, дават следните форми на името на народа на Кубрат: Ονογουνδούρων d, ’Ονουνογουνδούρων с, ’Ονογουνδούρων (’Ωυ ет) уА, Οννοβουνδοβουλγάρων z, Onogundurensium А.

         Очевидно е, че още в латинският превод от ІХ в. на Анастасий Библиотекар е преписано грешното име „уногундури”, то по-късно се споменава и от Константин Багрянородни през Х век.

         Но има всички основания да се смята, че Теофан е заел от неизвестният източник от края на VІІ в., от който изобщо преписва историческото сведение за древна Велика България, именно името „уновундобългари”.

 

         И така, ако сумираме сведенията за бояните („уно-вунд-българите”, при Теофан), се оказва, че те са познати в Кавказ с имената „бундурки” (грузинското съчинение „Мокцевай Картлисай”), „вндур” e народа на българина Бунд (арменската история на Мовсес Хоренаци), „Бун” (поета Низами, в епоса му от ХІІІ век „Искандер-наме”), бунджар  (арабоезичния историк от началото на Х век ат-Табари, който ги нарича и „бурджан”), „V.n.n.d.r” (няколко арабоезични съчинения), „в-н-н-т-р” (във втората редакция на писмото от Х век на хазарския цар Йосиф; така се казвал, според Йосиф, народа на Аспарух).

 

 

 

         Още през ІХ в. арабоезичният основател на географията ал-Хорезми отъждествява топонима „Бурджан” със старият птоломеевски топоним „Сарматия”...А според Птоломей топонима Сарматия е от Карпатите до Кавказ.

 

 

 

         Арабоезичната класическа средновековна историческа школа масово нарича и средновековната дунавска държава България,  с названието „Бурджан”.

         




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. mitkaloto - Интересно.Колко малко знаем..
24.08.2011 08:59
Интересно.Колко малко знаем..
цитирай
2. bls - постоянно ме
24.08.2011 09:17
изненадваш, приятелю, с интересни неща...
цитирай
3. syrmaepon - Е-е-е-х,
24.08.2011 09:35
сега ако откриете и пещерата Балгар цена няма да имате )))
Само не ми се сърдете пак...
За кимерийците на Кавказ.Там има много автохтонни народи,а някои даже пазят старите си наименования от древността,но интересно до сега не съм прочела някой от тях да се идентифицира с кимерийците.Валентин Стецюк ги свързва с осетинците,то бездруго само те говорят ирански език там.
Не знам дали са кимерийци,но знам до тях в съседство живеят скити ))))))))))))
цитирай
4. letopisec - благодаря ви за коментарите,
24.08.2011 09:39
Най-авторитетният арабски средновековен историк ат-Табари (839 - 923 г.) в „История на пророците и царете” (Тарих ар-русул ва-л-мулик) посочва „Бунджар” и „Бурджан”. В константинополският вариант на същата книга /Бел`ами/, „Бунджар” (банджар) даже е редактирано на „Булджар”. Като вземем предвид, че арабоезичното "дж" е персийско "г", то си става... Булгар
цитирай
5. letopisec - Както знаеш syrmaepon,
24.08.2011 09:47
syrmaepon написа:
сега ако откриете и пещерата Балгар цена няма да имате )))
Само не ми се сърдете пак...
За кимерийците на Кавказ.Там има много автохтонни народи,а някои даже пазят старите си наименования от древността,но интересно до сега не съм прочела някой от тях да се идентифицира с кимерийците.Валентин Стецюк ги свързва с осетинците,то бездруго само те говорят ирански език там.
Не знам дали са кимерийци,но знам до тях в съседство живеят скити ))))))))))))

ПРЕЗ 13 В. НИЗАМИ Е БИЛ МЮСЮЛМАНИН, ЕДВА ЛИ ЩЕ НАМЕРЯ, КАКТО МЕ СЪВЕТВАШ, ТАЗИ ЛЕГЕНДАРНА ПЕЩЕРА, ОСВЕН АКО НЕ СИ ДАДЕМ СМЕТКА, ЧЕ ЗА ТОЗИ АВТОР легендите за Искандер имат първоизвор в Корана и действително в сура "Пещера" на Корана се говори за Зу-л-Карнайн, едно от ислямизираните имена на Александар Македонски. Привет.
цитирай
6. анонимен - - МЕЛЕК
24.08.2011 10:32
Прав и този историк, прав е. Наистина може да се каже, че сура "Пещера" в Корана, аллах да благослови, е посочена от Низами Гаджяви за пещерата "Булгар"...
цитирай
7. letopisec - точното име на поета и писателя е
24.08.2011 10:39
Низами Гянджеви или още по-точно Низами Гянджеви Абу Мохамед Иляс ибн Юсуф. Освен това тук става дума за легенда, която като всяка легенда не е исторически факт, но все пак може би съдържа и исторически корени..
цитирай
8. syrmaepon - Май пак ми се сърдят,а пък аз просто се пошегувах ))) човек не може да бъде постоянно сериозен
24.08.2011 12:12
За обединението на два етноса - това разбира се е добра хипотеза,още повече и че в булгарските епоси се говори подобно нещо.Въпросът е : е ли са два рода,или два разноезични етноса? Защото,ако са разноезични и едните са кимерийци,то кои са другите?
цитирай
9. letopisec - syrmaepon,
24.08.2011 12:18
моля те, не ти се сърдя за нищо...Въпросът за пост-кимерийците е доста спорен и е разглеждан само от късно-антични автори, като Прокопий през 6 в; въпросът е, че в късно-античната българска история действително има два етноса утигури и кутригури, които към 551 г., в писмото на утигура Синдалх, са се възприемали вече като родствени отдавна; с други думи, много е важно да се проучи кои са кутригурите...Ето това е важният въпрос, защото тук е загадката, според мен...
цитирай
10. shtaparov - Превъзходно съвпадение!
24.08.2011 16:59
Съгласно тази легенда древните Българи са потомци на Македони,което ще рече- на Трако-Илирийци!!! Превъзходно съвпадение с резултатите от новите проучвания!!! А черната течност,която им помогнала да оцелеят,е всъщност мумийо- както виждаме,здрав смисъл във всичко! Поздравления!
цитирай
11. letopisec - благодаря ти,shtaparov. Но дали АНАЛИЗА ти не е прибързан?
24.08.2011 17:14
shtaparov написа:
Съгласно тази легенда древните Българи са потомци на Македони,което ще рече- на Трако-Илирийци!!! Превъзходно съвпадение с резултатите от новите проучвания!!! А черната течност,която им помогнала да оцелеят,е всъщност мумийо- както виждаме,здрав смисъл във всичко! Поздравления!

цитирай
12. shtaparov - Загадката е разрешена завинаги:
24.08.2011 17:19
Понеже знаем,че всяко народностно и племенно название съдържа в себе си тайни от произхода на хората,които го носят,мисля че си струва да узнаем какво се крие зад онези загадъчни имена,споменати от старите летописци и изписани по-горе.Със загадки от такова естество най-добре се справя "Анализът"-ето доказателството:

Вндур= Вундур /Вундар,Вандал,т.е.- Българин на Вунд/, Вендар /Вен-Дар/= Венетар /Вене-Гур,Вене Хор/,ще рече Венетски човек /Венет/, Човек от Венетите или от Ванадите /Ванандите/,като се има предвид също и това,че Венети= Винити /Витини,Битини/: име на малоазийско Тракийско племе,съществувало векове преди Александър Велики и векове преди погърчването на малоазийските Трако- Фригийци! Тяхната племенна област се е намирала точно около Пруса при Олимп малоазийски,за която Димитър Хоматиан пише,че там са живели Българи преди нашествията на Александър Велики да ги прогонят на север към Мъртвото море /Балтийско море/. Точно от тези прогонени Българи по-късно произлизат Славяните /Благяните/,за които древните автори твърдят,че били потомци на Венети /Ванади,Витини/! Пълно съвпадение,попадение в десятката! Поздрав!
цитирай
13. letopisec - shtaparov
24.08.2011 17:28
ТИ пак ме главозамая, как така адриатическите енети, основателите на Венеция и вандалите, които разрушиха Рим, са едно и също? Шеметно, направо?
цитирай
14. letopisec - shtaparov
24.08.2011 17:31
в теб има нещо от Раковски, който съпоставяше саНскрит и саМскрит, като под последното разбираше най-стария език на българите, обаче за Спароток няма нищо стрито и той го разчете тоя език върху плочката от Градешница...
цитирай
15. vmir - За първи път срещам тази легенда и още не мога да я осъзная,
24.08.2011 18:24
но те поздравявам за находката.
цитирай
16. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
24.08.2011 19:22
ЩАПАРЕ, ЩЕ ТИ ОДРЕЖА УШИТЕ..ГЛУПАВ СЛАВО-ТУЧИНО...
ЗА МАКЕДОНИТЕ....КОЛЯ НАРЕД.ДА ЗНАЕШ ЧУЧЕЛО ТАКОВА.
цитирай
17. shtaparov - Ти имай късмета
24.08.2011 20:08
анонимен написа:
ЩАПАРЕ, ЩЕ ТИ ОДРЕЖА УШИТЕ..ГЛУПАВ СЛАВО-ТУЧИНО...
ЗА МАКЕДОНИТЕ....КОЛЯ НАРЕД.ДА ЗНАЕШ ЧУЧЕЛО ТАКОВА.

Ти,подъл и страхлив нехранимайко,затова ли си криеш името- за да вършиш престъпления в България??!! Ти имай късмета да ти науча името- истинското,а не онова маймунското,зад което се криеш- тогава ще те опозоря пред целия Евросъюз,бандит и мафиот долен! Като си толко голям коляч,що не отидеш да "заколиш" Бранко Цървенковски бе,простако??!! Ей-й-й,това гръкоманите бандити си бяхте,бандити ще си останете! Родени сте за роби- това е казал Тит Ливий преди 2000 години,и явно не е сбъркал!
цитирай
18. atil - Това най - вероятно ще излезе пре...
24.08.2011 23:51
Това най - вероятно ще излезе преразказан български мит.Има го записан от Микаил Бащу.Всъщност братятя са били трима и третия се е казвал Ирон и той е родоначалника на иранците...на Александър Македонски булгарите са му помогнали да завладее Персия.Но след това са се скарали заради неизпълнение на договорни задължения от негова страна и го разбили.С това похода му в Средна Азия приключил и се върнал обратно.Легендата явно е преразказан български мит.
цитирай
19. анонимен - Сандилх > за българите и останалите
25.08.2011 07:46
Има много "смели" хора, вярват без да проверяват! Относно траките или както са известни сред някои от обикновените хора като "тракиянците", което е съзвучно с латинското произнасяне на термина "трациан", е добре да се четат и наши изявени автори, а те са едни от най-компетентните по тази материя, колкото и на някои да не им се иска това. Много е интересно, след като тази наша територия, сегашната източна България, която няколко века е наричана "ТРАКИЯ", изведнъж в 681 г. апамеецът Константин я нарича България и от тогава та до ден днешен все така се нарича. Ако действително "загадката е разрешена завинаги", как така от тогава до сега това население не се нарича, венети, благяни, траки, тракийци, тракиянци, (както са известни от гръцката древна традиция), загорци (на Загоре, както се е казвала това владение в края на XV век) и т.н. и т.н., а и след византийско, османско и румънско владичество все се самонарича "българи добруджанци".
цитирай
20. letopisec - vmir и Сандилх
25.08.2011 07:57
благодаря ви за коментарите; наистина въпросът със самоназванието на хората след 681 г. е важен, дори славяните тук са започнали да си наричат българи, явно след почерпката от "новата чаша" на Крум
цитирай
21. letopisec - atil ?
25.08.2011 08:02
много ми е интересно, ти какви волжко-булгарски летописи четеш; не си ли чел Джагфар тарих в превод от 2005 г. на български; истината е че след като в края на ХХ в. излезе в Русия Джагфар тарих, такива пан-тюркисти като Мизиев се уплашиха, че в летописа от ХІІІ в. "Барадж тарих" никъде не пише, че българите произхождат от тюрките; и оттогава в Казанска губерния е в ход една ужасяваща манифактура на поделки, в това число представящи се за същите текстове, които Нурутдинов изкара на бял свят през 1993 г.; та то не бяха глупости за Къръм, вм. Крум...за Кюнграй, вм. Кубрат...спиране няма ...Тия хора прецакаха не само Нурутдинов, но и чичо му, бог да го прости...
цитирай
22. atil - Лошото в случая, че ти пак не знаеш ...
25.08.2011 09:17
Лошото в случая ,че ти пак не знаеш какво пишеш ,та какво останало да разбираш нещо за тюрки,българи и тракийци!!!И повечето са точно като тебе..Не мога да да знам дали е нарочно или без да искате,но по-големи творци на лъжи и митове от вас в скоро време не е имало.Нямам нужда да чета преводи аз сам ги правя когато се налага,но точно по оригиналите и без уйдурми и скудоумственни разсъждения и фантазии.Подделки са голямата част от писанията особенно в този блог и плод на научно-фантастическо творчество.затова след временния успех ще дойде и времето на пълното сгромолясване!.Отиди на страницата ми и виж последния линк от блогорола !!!И нека всички да спрат да дрънкат глупости най-после,защото вообще не съм длъжен да вървя след всеки и да му обяснявам абсолютно елементарни неща.Нурутдинов никой не може да го прецака,нито пък мене,щом съветската и Тодор Живковската власт не можа!!!Най-малкото пък лъжливи писачи по форуми? Анадъмму? На "прабългарски,кимерийски и хунски се отговаря :Анадък!
цитирай
23. letopisec - atil
25.08.2011 09:49
и кимерийците ли са тюрки; а защо като ние, булгарите сме най-стария народ, а тази теза си я делите с тракедонистите, не приобщите и гражданите на Република Турция към "факта", че са булгари; или хайде, поне да си признаят, че са траки?
цитирай
24. atil - Името им е огузо-булгарско. . . на ...
25.08.2011 16:41
Името им е огузо-булгарско...на кимерийците,после тези езици учените вече почнаха да ги броят за тюркски(наложи се един общ термин,той можеше и друг да е).Всички тези племена са с обща прародина Идел-Булгар и те много добре са го знаели.Затова хората на Еней са кръстили Апенинския полуостров - Итал(Италия).Например.Турция стана фактор по-късно,но понеже е със семитско-ислямска религия и култура се случи това за което са си мечтали някои хора да я хвърлят в сблъсък с християнска Европа!И по-специално с православието,щото то другото християнство се оказа безопасна игла!Нъл тъй?!А? Сега който не е демократ е комунист, а който не е комунист е турчин и пантюркист?!!Нъл тъй?!А? А траките са само в тракащите ви на кухо кратуни!Турците много добре знаят какви са и вие никога няма да ги "научите",какви да са и какво да мислят и харесват.Същото ще се случи и с украинците и дай Боже и с българите.Вие си приобщавайте циганите,комунистите и демократите а за нас българите не берете гайле, ний сме си приобщени много отдавна и завинаги.Проблемите на този народ не са в Турция,Америка,Русия или Европа а тук.И винаги е било така.Не е вярно че други са ни криви,особенно от 1944г. насам!
цитирай
25. letopisec - огузи и българи, ужас?
26.08.2011 07:55
Какви огузи са създали цивилизацията на българите? Прочети Ибн Фадлан - през 10 в. те са още на териториално-общинен начин на живот, не познават градове и т.н.? Прочети ал-Гарнати - през 12 в. са също на това ниво, никакво развитие. Кога чухме нещо по-особено за огузите? Когато Ататюрк се отрече от османската история и учени като Ючура и Масуди му написаха нова пан-тюркска история..барабар с огузите начело.
цитирай
26. letopisec - ДАМИ И ГОСПОДА, ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА ОЩЕ ВЕДНЪЖ ???????
26.08.2011 08:00
atil написа:
Името им е огузо-булгарско...на кимерийците,после тези езици учените вече почнаха да ги броят за тюркски(наложи се един общ термин,той можеше и друг да е).Всички тези племена са с обща прародина Идел-Булгар и те много добре са го знаели.Затова хората на Еней са кръстили Апенинския полуостров - Итал(Италия).Например.Турция стана фактор по-късно,но понеже е със семитско-ислямска религия и култура се случи това за което са си мечтали някои хора да я хвърлят в сблъсък с християнска Европа!И по-специално с православието,щото то другото християнство се оказа безопасна игла!Нъл тъй?!А? Сега който не е демократ е комунист, а който не е комунист е турчин и пантюркист?!!Нъл тъй?!А? А траките са само в тракащите ви на кухо кратуни!Турците много добре знаят какви са и вие никога няма да ги "научите",какви да са и какво да мислят и харесват.Същото ще се случи и с украинците и дай Боже и с българите.Вие си приобщавайте циганите,комунистите и демократите а за нас българите не берете гайле, ний сме си приобщени много отдавна и завинаги.Проблемите на този народ не са в Турция,Америка,Русия или Европа а тук.И винаги е било така.Не е вярно че други са ни криви,особенно от 1944г. насам!

цитирай
27. анонимен - JznhpuRgHtMeqPbGEao
31.10.2012 10:02
s7jFBv <a href="http://fpzurradhxkv.com/">fpzurradhxkv</a>, [url=http://fbjutdakfhrf.com/]fbjutdakfhrf[/url], [link=http://wklrozfsemlv.com/]wklrozfsemlv[/link], http://wklftuiblulz.com/
цитирай
28. анонимен - LVkKipoKiO
01.11.2012 02:50
zQ1guC <a href="http://dvgoinyryfyv.com/">dvgoinyryfyv</a>, [url=http://rlbriduepmaa.com/]rlbriduepmaa[/url], [link=http://znlsvfiqnuqf.com/]znlsvfiqnuqf[/link], http://hugwlhlaaqxr.com/
цитирай
29. анонимен - XxGuRcYrlJdy
01.11.2012 13:42
j4ktl3 <a href="http://rbadhpjatfjt.com/">rbadhpjatfjt</a>, [url=http://kjdvaqoczfqv.com/]kjdvaqoczfqv[/url], [link=http://ewnzapkvdmoq.com/]ewnzapkvdmoq[/link], http://moeiexyufxff.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11486049
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ