Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 09:22 - Екатерина Велика за българите.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 47182 Коментари: 74 Гласове:
25

Последна промяна: 03.12.2012 12:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Факсимиле от ръкописът на императрица Екатерина ІІ “За българите и хвалисите” 1767г.

image

         ХVІІІ век е наричан от историците век на Просвещението.

         В един слънчев за познанието ден през 1759 година Волтер публикува новелата „Кандид” и обявява на всеослушание, че някога е съществувал силен и военнолюбив народ българи, който е водил битки с аварите и пред когото дори германците са скланяли глава.

         Волтер е масон, член на елитният парижки таен кръг „Темпъл”.

         Още през 1745 година Волтер е възбудил научна завист сред енциклопедистите на Европа, съобщавайки, че ползва сведения от някакъв неизвестен средновековен книжовник Бабук, който не е арабин или персиец, а е от „Горна Азия”. В типичният си полулегален стил Волтер подхвърля, че Бабук се е ползвал в дарбите си от един „добър дух”, който отговарял за тази част на света...    

         Европейските ерудити от втората половина на ХVІІІ век също са учудени. Те екзотично интерпретират все още полулегалната литература на Ориента, която в техните очи е свързана само с арабски и персийски извори, докато Волтер със своя неприкрит масонски интелектуален градеж, явно иска да докаже, че книжовни източници има и от Горна Азия.

 

         Руската просветена императрица Екатерина Велика, която внимателно следи трудовете на енциклопедистите и мечтае не само за държавна, но и за писателска слава, е възхитена от Волтер, с когото води кореспонденция.

          Тя търси повод да блесне с познанията си и веднага се насочва към темата за българите, която подхвърля Волтер. Тя написва очерк За българите и хвалисите”. В него опонира на френския гений, обявявайки, че българите не са военолюбци, а „мъдри хора”.
      Още Херодот, според нея, ги наричал „аргипейн”, четем в архива й. 

 

         В императорския двор на Екатерина има един изгонен от гръцката патриаршия начетен теолог Евгений. Той е прекарал дълго време в библиотеките на Атон, адепт е на академичното мислене, емигрира в Германия и император Фридрих го изпраща на Екатерина, която търси точно такъв секретар. Пълното име на низвергнатият монах е Евгений Булгарис. Очевидно той съветва императрицата да потърси произхода на българите още в Античността.

         В хрониката на средновековният гръцки историк от VІ в. от н.е. Йоан Малала, която Евгений със сигурност знае, е съобщено, че българите произхождат от мирмидонците на троянския герой Ахил, чийто Боспорски град Мирмикия е край Азовско море. Загадъчния народ „аргипейн” на Херодот е също по тези места. Херодот през V век пр. н. е. ги е нарекъл „мъдри хора”, понеже учудено установил, че те нямат оръжие. За един грък като Евгений обаче причината е очевидно другаде. Явно те са имали Ареопаг (парламент) и затова Херодот ги е нарекъл „аргипейн”?

         Екатерина смело включва този извод в очерка си и съвсем в духа на ерудицията прибавя и сведения на множество други антични автори.

 

         Екатерина Велика, по собствените й думи, се е интересувала и запознала с огромна масонска литература. Тя много добре знае, че не може да обърне към себе си европейските интелектуални погледи, само чрез библиотечни справки.

 

         Силата на нейният очерк е другаде.

 

         Тя се готви да разконспирира мъглявото масонско понятие на Волтер за „Горна Азия” и да посочи географската територия на българите.

         Тя обявява в очерка, че това място е нейната Казанска губерния.

         И започва да се готви лично да посети град Казан. Издава и герб на Казан. Дракона Барадж.

image

 

         Екатерина започва да подготвя своята визита в Казан с две важни събития. Мечтае да създаде най-великият фонд за стари ръкописи. Идеята въодушевява Дидро, който й завещава собствената си библиотека, а братът на Жан-Жак Русо е фактически първият, който й подарява азиатски ръкописи за нейният фонд.

         Второто важно събитие е, че руската императрица започва радикални реформи в Казанската губерния, които са практически образ на западно-европейската доктрина за „просветеният монарх”.

 




Гласувай:
25


Вълнообразно


1. get - - Гласувам "за" !
17.08.2011 09:58
Темата е от изключително значение за нас българите и най-вече историята ни !!
Поради важноста й следва да се разгледат ред още въпроси !!! - Кой е монаха Е. Вулгарис ? Същъествува ли политическа доктрина на Руската империя ? От кога и кого са поставени нейните религиозно-философски и др. политически обосновки ?!!!

Само като пример относно, за какво намеквам, е личната история на един непремирим български дух архиерей Йосиф Соколски !!
Следва да си уясним (!!) - Защо зоват в момента архиепископ Йосиф Соколски ... архиерей ... Защо, той умира далеч от прескъпото му отечество БЪЛГАРИЯ ?!!

от Гет ктистий
цитирай
2. letopisec - "хвалиси" в руските стари книги, са
17.08.2011 10:07
наричани "хорезмийците", дори по едно време, русите са наричали и Каспийско море - "Хвалиско море"; арабоезичният средновековен историк ал-Масуди дава сведения, че българите, които живеели на Азовско море (явно става дума за кубратовите българи) водили търговия с Хорезм през Хорасан (Персия) и имало караванен път с постове, за да е охраняема и успешна търговията. "Гет", благодаря за подкрепата.
цитирай
3. melina26 - :)
17.08.2011 10:32
Интересно. Хареса ми.
цитирай
4. letopisec - благодаря ти,
17.08.2011 10:39
melina26;
цитирай
5. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
17.08.2011 13:38
1. За да се унищожи всякаква възможност за възраждане на "еретиците-Българи", е нужно потомците им да не виждат никаква връзка с тях. Затова днешните жители на Балканите са пращани за зелен хайвер да си търсят прародината зад Карпатите, отвъд Урал или Памир, както и да мислят, че предците им "идват" тъдява задължително след учредяването на една независима както от Рим, така и от Цариград архиепископия.

2. Идеята за елинизарането на автохтонното население не е на друг, а на Евгений Вулгарис - българин по род и съвременник на Паисий, който редом с още няколко гърчоля се заема да прави гръцкото възраждане, в което е заложена идеята, че днешните гърци са преки потомци на античните елини.

3. По късно Вулгарис емигрира в Русия, където става протеже на Екатерина Велика, но под името Евгений Болгарский, и става деен участник в панславистката политика на императрицата. Горе-долу по същото време там, взимащ заплата от руската хазна, е и нашият добър приятел Август Шльоцер, който се заема да превръща идеологиите в научни догми.


цитирай
6. germantiger - ...
17.08.2011 13:49
get, който винаги, когато желае да уязви и посочи "австро-германците" от Централна Европа споменава, че Екатерина Велика е германка по произход, този път го е пропуснал в коментара си ;)

...

Постинга и инфото изненада и мен, хареса ми също, дори ще си го сваля на харда, очаквам и продължение със съдбата на монаха или повече за Волтер и българите!

Въобще неочакван и любопитен постинг!
цитирай
7. zelas - Размисли около един юбилей
17.08.2011 14:41
През 2006 година гръцката общественост почете най-тържествено 200-годишнината от смъртта на Евгений Вулгарис (1716–1806), считан за централна фигура на гръцкото национално възраждане.

http://www.ivanstamenov.com/2008/06/23/
цитирай
8. anonymousbulgaricus - Това, което са казали зелас и имп...
17.08.2011 15:01
Това, което са казали зелас и империалист искам да подчертая и аз. Евгений Вулгарис не е грък и не е случаен човек нито преди изгонването му от старите православни, нито след пристигането му в Русия, когато става Евгений Болгар. Много пъти съм го писал в различни коментари и е така - този човек е интелектуалния и фактически двигател първо на "елинизирането" на гърците в края на 19 век и на извеждането на тяхното Възраждане от елините, второ реформира средногръцкия език и на база на старогръцкия създава новогръцкия. Трето - той е прекият и събирателен образ на "неразумният юрод" към когото се обръща Паисий и е косвено доказателство за интелектуалната мощ на двамата родени българи и на средата, в която творят и оставят следите си, четвърто е съавтор на "гръцкия проект" на Екатерина, в който всички народи на балканите се извеждат от елада и елинската култура и грък е равно на православен. Пето, за него специално се създава Херсонската епархия, на която е поставен начело, а рангът му е втори в църковната йерархия на Русия.

Естествено, че Екатерина ще ходи в Казан, за да види "българите" - по наследство на руската царска инвеститутра тя от времето на Иван Грозни е "царица на българите". Точно в този момент вероятно хич и не знае и дори да знае не обръща особено внимание на "българите" на Балканите, защото те са..., ами "гърци". Така и войските на Суворов лекииинко доста се изненадват, като идват на Балканите и си намират едни българи та българи, дето и езика и името си помнят и ни на гръчко, ни на славянско, ни на елинско, ни на тракийско кълват - все са си българи... Та следва лека промяна в концепцията и в крайна сметка понаучаваме, че не сме българи, а "прабългари" претопени в славянското море, а сега някои се опитват да ни учат, че сме "траки", които не са нищо друго, освен "славяните", пък най-големия славянски - сиреч тракийски народ, с най-голяма култура, родствени връзки, че и еднакъв език говорим и за какво ли не трябва да сме му благодарни е..........???
цитирай
9. anonymousbulgaricus - И не народа всъшност, народа си е ...
17.08.2011 15:09
И не народа всъшност, народа си е народ, грешката е моя във въпроса. Държава, за държава иде питането. Пък на другия фланг, другия "тракийски" народ с едни политици дето следват едни пан-тюркистки... опа пан-тракийски всъшност мераци, чака ако нещо има пробив в системата да си вземе своето. Все пак с тях езика може да не ни е един и същи, нищо че сме "траки", но пък езикът заема все по-голям дял сред българската нация и дет се вика тука са си. А българите разделени между своята битност на "траки", "тюрки", "славяни", "монголи", "арии" и величието на своя цивилизаторски принос всъшност се превръщат в малцинство и не само в собствената си нация, но и в собствената си народност и това дето са опазили 2000 г. през всякакви беди и превратности на историческата си съдба - собственото си име и етническа осъзнатост тихо и кротко си заминава, за да дойдат.... "траките"!
цитирай
10. letopisec - ИМПЕРИАЛИСТ
17.08.2011 15:10
Евгений се нарича Булгарис, не просто защото е българин, а защото българската архиепископия, след падането на Самуил, не е унищожена, а даже е разширена, и Теофилакт Български, който пише житие на Климент и е архиепископ в Охрид след него, също не може да се каже, че е българин...За биографията на Евгений се съгласявам с anonymousbulgaricus, който е по-компетентен от мен
цитирай
11. letopisec - благодаря ти тигре
17.08.2011 15:11
germantiger написа:
get, който винаги, когато желае да уязви и посочи "австро-германците" от Централна Европа споменава, че Екатерина Велика е германка по произход, този път го е пропуснал в коментара си ;)

...

Постинга и инфото изненада и мен, хареса ми също, дори ще си го сваля на харда, очаквам и продължение със съдбата на монаха или повече за Волтер и българите!

Въобще неочакван и любопитен постинг!

цитирай
12. letopisec - anonymousbulgaricus
17.08.2011 15:23
"Пък на другия фланг, другия "тракийски" народ с едни политици дето следват едни пан-тюркистки..."

МНОГО СИ ПРАВ, ХОРА КАТО МИЗИЕВ И НУРУДТИНОВ В КАЗАН, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ БУЛГАРИТЕ СА ПО-СТАРИ ОТ ТЮРКИТЕ, ПРОПОВЯДВАТ В ПИСАНИЯТА СИ, ЧЕ СМЕ ...ТЮРКИ, А ЗАЩО - ПИТАХ АЗ atil - защо ,аджеба, не проповядвате на гражданите на Република Турция, че са БЪЛГАРИ???????
цитирай
13. letopisec - anonymousbulgaricus
17.08.2011 16:22
много си прав, понеже ония пан-тюркистите се наричат "булгари", макар че пишат на тук на български, а не на арабски, може би общността от дунавски българи и волжки българи, трябва да прегърне идеята на спароток и да се наричаме с ефимизма "траки", щото ако кажем на някой западен учен, че в нашата страна и сега живеят траки, той ще изпадне в дилириум...Особено ако чуе словосъчетанието "трако-българи". А пък от друга страна, пан-тюркистите "булгари" също държат на Троя, както и тракедонистите, та не знам накъде ще избие...
цитирай
14. get - - Приятно ми е да чета разумни ... разсъждения !!!
17.08.2011 19:22
letopisec написа:
много си прав, понеже ония пан-тюркистите се наричат "булгари", макар че пишат на тук на български, а не на арабски, може би общността от дунавски българи и волжки българи, трябва да прегърне идеята на спароток и да се наричаме с ефимизма "траки", щото ако кажем на някой западен учен, че в нашата страна и сега живеят траки, той ще изпадне в дилириум...Особено ако чуе словосъчетанието "трако-българи". А пък от друга страна, пан-тюркистите "булгари" също държат на Троя, както и тракедонистите, та не знам накъде ще избие...

- Първоя отговор до letopisec - Поне доколкото е развито повествованието при Спараток ... той доказва, че не съществува "бяло петно" в историята на народът поселяващ балканите от "памтивека" :))) - Ерго, може да се приеме, че на тези ... които е прикачен несвойсвеният етноним "траки" културно, религиозно и етносно се явяват НАШИ ПРЕДЦИ !! ... Веднага бързам да успокоя letopisec-а, че с висока степен на вероятносност - такива се явяват и кимерите (преминаващи в по-късните "бели хуни") като тези действително са управлявали Персия !

- Относно вторият момент - българските "бУлгаристи" ... за съжаление Атил, избягва един основно определящ Въпрос: От кога в Казан добива гражданственост "тюркският" - Докато не се получи категоричен отговор ... нашият и техен исторически прочит (за минало-бъдеще) диаметрално се разминават ... за съжаление !!


от Гет ктистий

П.П.
germantiger написа:
get, който винаги, когато желае да уязви и посочи "австро-германците" от Централна Европа споменава, че Екатерина Велика е германка по произход, този път го е пропуснал в коментара си ;)

- Гет, никога нищо не пропуска !! ... но не искам да звуча предубедено и глупаво заядливо ! - Защото, кога Петко "Страшника" (от бимбаловия род) иска да вдигне въстание За освобождение на Българско (!) ЕКАТЕРИНЕНИЯТ ГЕНЕРАЛ германеца на руска служба казва - Ако не ме послушаш, ще обърна срещу вас топовете !! ... Накратко това за "славянската дружба" и-и-и ...?
цитирай
15. анонимен - Какъв ти "ареопаг" бе брато!
17.08.2011 20:32
Какъвто и да е източника на "аргипейн" и към кагата и да е отправена думата просто значи "сребърен". А част от българите наистина са наричани "бели" или "сребърни българи" в някои средновековни източници.
цитирай
16. germantiger - ;)
17.08.2011 20:47
То хубаво, че дойде германеца Тотлебен да падне Плевен, щото са сливянско-руските кухари някак не се е получавало...
Иначе знаеш и Дибич-Задбалкански е прусак.
А що архитекти български, че и германски и австрийски са дигали в България сгради (някои във Варна и досега седят немръднали)!

Та пропускаш get, много пропускаш, но си оправдан - за германците малко знаеш, а за направилите нещо в полза на България си почти бос.
Разбира се, има много друго което ти знаеш, а аз не и тогава пък аз те чета!

Иначе симпатягите от мадъ Рашшъ рядко се сещат кой им е градил Санкт Петер(с)бург-а, уставите в армията, кой им е помиогнал да изритат Наполеон на руска служба, кой им е помогнал срещу татарите с оръжейно майсторство, кой първи започва да говори за славянската душа - все "немците", ама нейсе ;) то и Чайковски казват намерил вдъхновението за Лебедово езеро в замъка Нойшванщайн, но знае ли човек :)

Да не превръщам темата в такава каквато не е и спирам с тия ненужни в случая "детайли".
цитирай
17. get - - Ще прощаваш(!) стопанино за спама ... но Германа отново ме "заяде" ! :)))
17.08.2011 21:49
germantiger написа:
... Та пропускаш get, много пропускаш, но си оправдан - за германците малко знаеш, а за направилите нещо в полза на България си почти бос.

- Млади приятелю, защо си, си "навил на пръста", че мразя де що има германско ?! - Няма такова нещо !! Относно София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст (с псевдоним Екатерина велика) интересът ми е дотолкова ... Какво отношение има към нас българите и историята ни, НЕЙНИЯТ "ГРЪЦКИ ПРОЕКТ" !!
- Второ, казах ... но явно не си ме разбрал (?) Харесвам немската култура ... не я обичам във вида й на маршируващи под звуците на маршове ... прусаци или есенци ! :(((
- Друго ! Вземи попрочети кои финансираха военните експанзии за създаване на "велика" Германия ... "хилядолетният" Райх и др. подобни "богоугодни" дела ?!
... Ма то май и при романовите(руски самодержци) :))) ... положението не е много по-различно ? - Да знаеш как се казва "личният банкер" на последният от романови ?

от Гет тауро-скитский
цитирай
18. valsodar - Правилно се е насочила към Казан ...
17.08.2011 21:57
Правилно се е насочила към Казан жената - нали там бе столицата на Волжка България срината от войските на Иван Грозни, обявил се за цар на руси и българи?
цитирай
19. raders - И не народа всъшност, народа си е ...
17.08.2011 22:39
anonymousbulgaricus написа:
И не народа всъшност, народа си е народ, грешката е моя във въпроса. Държава, за държава иде питането. Пък на другия фланг, другия "тракийски" народ с едни политици дето следват едни пан-тюркистки... опа пан-тракийски всъшност мераци, чака ако нещо има пробив в системата да си вземе своето. Все пак с тях езика може да не ни е един и същи, нищо че сме "траки", но пък езикът заема все по-голям дял сред българската нация и дет се вика тука са си. А българите разделени между своята битност на "траки", "тюрки", "славяни", "монголи", "арии" и величието на своя цивилизаторски принос всъшност се превръщат в малцинство и не само в собствената си нация, но и в собствената си народност и това дето са опазили 2000 г. през всякакви беди и превратности на историческата си съдба - собственото си име и етническа осъзнатост тихо и кротко си заминава, за да дойдат.... "траките"!


Искаш да кажеш "ромите":) Защото всички останали ще изчезнат по различни причини

цитирай
20. alchemist - Чел съм :Кандид"
17.08.2011 22:49
В нея Волтер нарича прусите - българи, а франките - авари. Интересна новела.
А за интересуващите се от Волтер, да се поразровят в блога ми, публикувал съм туй-онуй.
цитирай
21. анонимен - Всичко ще...
17.08.2011 23:33
Всичко ще си дойде на мястото, когато Ватикана ни предаде копието на " Летописи булгарски"-Bulgarski Χρονικά-които един неизвестен българин успява да спаси от Атон малко след напускането на Евгений Вулгарис .Гърция е предлагала огромно количество злато на Ватикана-около 1913-15 година зада си ги върне....Ванче Михайлов случайно се натъква през 1959г. и съобщава на много тесен кръг за тяхното съществуване.Незнайно защо той се е страхувал от публично оповестяване на находката си...
цитирай
22. zaw12929 - Поздравления за "бисерит...
18.08.2011 01:02
Поздравления за "бисерите"
цитирай
23. letopisec - Изглежда образа на Екатерина Велика и днес
18.08.2011 08:00
се възприема противоречиво. Все пак едно е знаела императрицата, а именно че историята на ранните българи трябва да се търси близо на тази на хвалисите, т.е. Хорезм...Много моля някой начетен тракедонист да ми каже къде, според тяхната доктрина, е "стара Велика България"? Къде е територията й?
цитирай
24. letopisec - само да не са като ония летописи булгарски, където Нурудтиновите хора ги правят на конвейр,
18.08.2011 08:25
анонимен написа:
Всичко ще си дойде на мястото, когато Ватикана ни предаде копието на " Летописи булгарски"-Bulgarski Χρονικά-които един неизвестен българин успява да спаси от Атон малко след напускането на Евгений Вулгарис .Гърция е предлагала огромно количество злато на Ватикана-около 1913-15 година зада си ги върне....Ванче Михайлов случайно се натъква през 1959г. и съобщава на много тесен кръг за тяхното съществуване.Незнайно защо той се е страхувал от публично оповестяване на находката си...


СЯКАШ СРЕДНОВЕКОВНАТА ВОЛЖКО-БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА НЕ СЛЕДВА ПО СТИЛ И ЖАНР АРАБОЕЗИЧНАТА СРЕДНОВЕКОВНА ИСТОРИЧЕСКА КНИЖНИНА, АМИ Е ПРАВЕНА ОТ ИЗВЪНЗЕМНИ...
цитирай
25. get - - Да (!) и във връзка с уместната бележка ... може би следва да се замислим за ...
18.08.2011 08:26
анонимен написа:
Какъвто и да е източника на "аргипейн" и към кагата и да е отправена думата просто значи "сребърен". А част от българите наистина са наричани "бели" или "сребърни българи" в някои средновековни източници.


... етимологичната връзка между СРЕБРО (на лат. argentum, химичен знак Ag ) и една думичка СЪРМА, а също и едно етно самоназвание СА(ъ)РМАти, тоест казано простичко СРЕБЪРНИте ?!!!

- А ако погледнем на картите от началото на първото хилядолетие - Къде се намира СъРМАтия ... може би всичко си идва на местата ? - Ето ! http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Scythia-Parthia_100_BC.png

от Гет тауро-скитский, той и сЪрматски :)))
цитирай
26. letopisec - гЕТ,
18.08.2011 08:30
защо да гледаме на карти от първото хилядолетие, като Птоломей от ІІ в. ясно е описал границите на Сарматия - от Карпатите до Кавказ, а арабоезичният историк от ІХ в. ал-Хорезми ясно си пише, че онова, което Птоломей е наричал Сарматия е същото което арабоезичните географи знаят като Бурджан. Топонимът До/бруджа потвърждава, че от Кавказ до До/бруджа е Сарматия...А както знаеш и по-късно под Бурджан арабоезичните географи разбират Дунавска България.
цитирай
27. letopisec - както от
18.08.2011 08:36
Дуа (Дуло) и "лоб" (чело) славяните под властта на Само (Шамбат) се наричат дулоба, дулеби; така и от Дуа + Бурджан = Добруджа ?
цитирай
28. letopisec - да, така е. Евгений Булгарист е пратен от Фридрих на Екатерина...
18.08.2011 08:40
canis написа:
Нека да не забравяме нещо МНОГО ВАЖНО !
Нейно Величество е немкиня !
София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст...
:)
Това все пак значи нещо...
:)

цитирай
29. letopisec - canis
18.08.2011 08:42
не знаем какво имаш предвид, но то и Батенберг и Фердинанд не са българи?
цитирай
30. анонимен - да не би Фердинанд да е
18.08.2011 08:49
искал да събере в едно всички автохтони - траки и македонци - и така да реши националния въпрос?
цитирай
31. get - - Как, къде (?) ... там където си е била от ... !!
18.08.2011 08:49
... време оно !!
letopisec написа:
се възприема противоречиво. Все пак едно е знаела императрицата, а именно че историята на ранните българи трябва да се търси близо на тази на хвалисите, т.е. Хорезм...Много моля някой начетен тракедонист да ми каже къде, според тяхната доктрина, е "стара Велика България"? Къде е територията й?

- От прикаспието над Кавказ, Меотида, Крим, Дон и Днестър та до Дунав в опеделени исторически моменти !!
- В тази връзка ако се докаже по безпорен начин ... Първо, несъстоятелността на германо-готската теория !
Второ, семитизма(или тюркизма) на хазарите всичко ще си дойде по местата !!

- Зная, че ще прозвуча предизвикателно за някои от четящите ... но мисля, че изследванията ни трябва да вървят в тази насока (!) ... следвайки както в детската приказка за "Хензел и Гретхен", не трошичките или камъчетата ... а характерните погребални могили, които бележат ареалът поселяван от този СУПЕРетнос на, който ние се явяваме последните наследници ... ПРЕКИ !!

от Гет тауро-скитский, той и сЪрматски :)))
цитирай
32. letopisec - искаш да кажеш, че готи, анти,
18.08.2011 08:55
герули, греутонги, акатири, изобщо всички тия след изчезването в началото на ІІІ в. пр.н.е. скити, са от един сарматски ареал ли? Щото, както знаеш Херодот разделя скити от сармати/савромати?
цитирай
33. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
18.08.2011 09:06
Стига вече с тия "ТРАКИ" , че като ги чуя и ми се повръща.
Трябват КРАЛИМАРКОВСКИ усилия за да се счупят ключалките с които е заключена ИСТИНАТА и да се разчисти грамадата от лъжи, с които е затрупана историята на народът ни.
Хвърлени са неимоверни усилия да бъде замъглено съзнанието ни, но дълбоко във себе си всеки истински българин знае, че корените му са тук, при Дунава и Стара Планина, при Родопите и Струма. Потомци сме на сладкопойните поклоннички на Дионис и на храбрите синове на Арес.
Няма народ в който да е комбинирана така силно любовта към красотата и доброто и несломимият дух на боеца. Ние сме изградени от огън и камък, затова и ще предолеем поредното зло и подобно на дедите ни ще се преродим наново. Бог е с нас!
Прословутата Х-та песен на Илиадата за траките се появява през ХVI век на латински език.
Както гяур и трак е обидно прозвище на БЪЛГАРИТЕ. Отворете гръцко-български речник и вижте. Който искаш гръцко-български речник отвори на думата 'трак' и производните на нея. Може и гръцко-английски. Както "изчезнаха" гяурите, така са "изчезнали" и траките от нашите земи.

Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
трак-уплах, стес,страшилищe, колики
трака-трошачка;сблъсък,паразитизъм,прося,изпросвам
тракадорос- просяк, курварин
.....................................................
Трака -горещи въглени, жарава
Трасус-дързък, нахален
Трасус - наглец
цитирай
34. letopisec - освен това, гет
18.08.2011 09:15
една археологическа култура не е равнозначна на "СУПЕР-етнос", просто ако разсъждаваме така се губи разликата, кимерийци и скити са две различни неща, а пък имат еднаква археологическа култура...Но доскоро руснаците съвсем сериозно си причисляваха кимерийската история, отразена в асирийските клинопики от 8-7 в.пр.н.е. към скитската, и това доведе до особени грешки, които едва в края на ХХ в. бяха преразгледани от германските и руските кимеролози; оказа се, че когато има насречни извори, каквито в случая са асирийските клинописи, много от версиите на Херодот са си просто логографски разкази. Та мисълта ми е, че някак не се връзва да се прави доктрина за суперетнос единствено по археологически еднотипна култура. Друг е въпросът, че езикоплетци, да ме прощава Спароток, ако го засягам, сложиха под общ знаменател даже кимерийци и кимври, просто защото има нещо "кими"; но защо да се сърдя на Спароток, то и Иностранцев и копието му Гумильов сложиха под един знаменател монглоидите хсионг-ну в Китай и европейските хуни в Европа, просто заради едно "х"...там даже липсва и антропологична или културна приемственост.
цитирай
35. get - - Ако изхождаме само от "източниците" тезата основателно търпи критика, но ...
18.08.2011 09:16
... изхождам и от общност на материална култура, обичаи, традиции, образност и др. подобни !!!
letopisec написа:

герули, греутонги, акатири, изобщо всички тия след изчезването в началото на ІІІ в. пр.н.е. скити, са от един сарматски ареал ли? Щото, както знаеш Херодот разделя скити от сармати/савромати?

- Всичко това говори за една етносна и културна общност (!) ... това пък влиза в конфликт с парадигмата изградена ни от историческата наука относно етносната(народностно-племенна единтичност) разпокъсаност и противопоставяне на същите !! ... Междувпрочем, за да ме разберете ... нека разгледаме/изхождаме от тезите на Коминтерна от 30-те години на миналият век, когато "научно" се обоснова че, в България има поне четири нации ... македонци, добруджанци, тракийци и так далее !!
В този ред на мисли - явно е че, една добре разработена(и проверена) стратегия от далечното миннало (поне VІІІв. пр.хр.) нищо не пречи да се използва и в най-ново време !! :(((
- От кого, защо(по какви причини) това е друг въпрос !!!

от Гет тауро-скитский, той и сЪрматски
цитирай
36. letopisec - ИМПЕРИАЛИСТ
18.08.2011 09:19
имаш дарба да пишеш поетични есета, признавам го. Но и думата "българин" е обидна дума в някои речници в Италия и Франция, по същите исторически причини, по които явно и думата "тракиец" има обидни значения в гръцкия...Какво искаш да кажеш с това?
цитирай
37. letopisec - И МНОГО МОЛЯ ТОЯ ПЪТ
18.08.2011 09:25
КЪМ КУЛТУРНА ДИСКУСИЯ, че ми писна от заговори и теории на конспирацията...Просто колегите ми, които ще отговарят заедно с мен, ме помолиха да ви призова за това...
цитирай
38. letopisec - get
18.08.2011 10:03
като закусиш отговори ми на коментар 36, ако имаш желание. О, извинявай, забравих, че днес май сте на сбирка сред масите в Ст. Загора. Ти участва ли в учредителния конграс на тракедонизма в Кърджали?
цитирай
39. liliyanaandreeva - Развенчаване на стари митове:
18.08.2011 10:39
- българите са от азатски произход - от азовски северно-черноморски произход
- българите са татаро-тюрки - дарданело - тиренски (балкански произход)
- Мала Азия е отвъд Босфора - Мала Азия са Балканите, тъй като са 1/100 част от Азиатския континент по площ.
След като сте приели една истина за стародавния произход на прабългарите, навярно ще приемете и моите твърдения.
цитирай
40. letopisec - liliyanaandreeva
18.08.2011 11:09
по т.1 - да: има сведения за българско присъствие там; по т.2: българите имат засвидетелствувани сведения в източниците много преди първите тюрки да се появят при Кавказ и Азовско море в средата на VІ в.; т. 3. честно казано не разбирам какво искате да кажете
цитирай
41. get - - Първо ... само отбелязвам(без лично чувство за обида) :)) ... в пост №39 ни приканваш ... !
18.08.2011 12:28
letopisec написа:
И МНОГО МОЛЯ ТОЯ ПЪТ КЪМ КУЛТУРНА ДИСКУСИЯ, че ми писна от заговори и теории на конспирацията.

- В същото време ми вменяваш участие в някакви обвити в ореол на тайнственост и конспиративност относно някакъв учредителен конгрес на "тракедонисти" ?!! - Най-малкото, ми звучиш злъчно !!
- :))) Не случайно съм си избрал псевдонима "Гет" за мен те са символ на свободни хора, които като ги "стегне чепика" било от господар, било поради друго ... запрягат КАРуците и следвайки бага-тур"а" се отправят към земи или свободни от "академични истини" пространства ! - Защото знаят, че човек се ражда свободен - роб става отпосле(и най-вече по своя вина). Свободният човек има страх от Бог-а и срам от братята и сестрите си !! Па ако е достатъчно безупречен в мисли, слова и постъпки става даймон !!

letopisec написа:
като закусиш отговори ми на коментар 36, ако имаш желание. О, извинявай, забравих, че днес май сте на сбирка сред масите в Ст. Загора. Ти участва ли в учредителния конграс на тракедонизма в Кърджали?

- Не искам да използвам твоят подход при така разглежданите исторически въпроси(проблеми) ... Твърде много ми замирисва на писаниците от старозаветниците ... при които едно "богоизбрано" (от целият етнос племе) има право да върши ... що си иска, щот така било угодно богу !!
- Ама и логика и богоугодност и чувство за собствена смиреност !!
- Друго - Та ти не усещаш ли, че звучиш по същият начин, както тези, които ти наричаш "тракедонисти" ?!
- Как да обособим и изведем от един етносен масив(идентичен) поне от ІІ хил-е пр.хр., едно отделно племе или народ ... това е нелепо !!? - Именно от това страда Историята, като наука и методология и поради това са се породили различните политически доктрини(антихуманни) за превъзходство ... расово, етносно, народностно, като историчност и подобно !!
- Моля те, не ме вкарвай в твоята рамка и подход при разглеждане на тези и така сложни(щекотливи) въпроси !!

от Гет ктист
цитирай
42. letopisec - добре, гет
18.08.2011 12:32
извинявай, ако съм те засегнал нещо лично; но да наречеш съвременната кимерология "старозаветна"; ти направо ме изпълни с учудване.
цитирай
43. germantiger - ...
18.08.2011 12:51
get, попрочел си в коя ложа е бил Захарий Стоянов, а за Апостола чувал ли си?!

За мен няма значение дали Хайне еврейн (какъвто е), докато в ранния си период е писал за Германия!
Няма значение дали Захарий Стоянов, дали Раковски и Левски са били масони (вероятно за Левски лъжат с цел да го омаскарят), за мен има значение, че са български светини и каквито са били - били, но са обичали България повече от себе си дори!

Иначе мога да ти задавам доста въпроси без връзка с темата, както ти често питаш, някои от въпросите за славяните, Русия която често ти е на душа, а и за България доста ще те изпотят, а в тези жеги не е препоръчително ;)
цитирай
44. get - - Не се обиждам лично, по причина че, не съм се захванал с Историята било като хоби ...
18.08.2011 13:09
... било като поле "да почесвам" лични амбиции за себедоказване !! Тя се явява част от интересите ми към социалните науки(и не само те) интересува че по-скоро културологията и най-вече упадъкът на съвременното в частност на нас, като народ и общество ... на народът Богарский !!! :(((
letopisec написа:
извинявай, ако съм те засегнал нещо лично; но да наречеш съвременната кимерология "старозаветна"; ти направо ме изпълни с учудване.

- Историята като наука, по-скоро тя страда като такава поради използваната в нея философия и методология и поради това ми звучи доста предвзето !!
- Историята не искам да я разглеждам на парче, както е от създаването й, и продължава да се прави от момента на на създаването и до настоящият момент !!
- Използвам понятието старозаветно, старозаветници в укорим смисъл ... та нали там се извеждат едни странни приоритети било по отношение на народ, богоизбраност и др. подобни "богоугодни" оправдания на най-малко геноциди срещу "другите" ... не "нашите" !!
- Още по-странно става, като заговоря с християни-фундаменталист, които започват да ме обвиняват в безбожие и ред подобни !! ... или като не правят разлика между Нов и стар завет !!
- След интерлюдията ми :))) - подобно е отношението ми, когато се създаде обособен дял и започне да се извеждат тясно ограничителни теории, като тракология и кимерология за народи, които са част от едно по-голямо цяло ?? ... засмърдява ми на ексклузивност, егоцентризъм, шовинизъм и ред други неласкави неща !! - Защото траки, скити и кимери са близко родствени, като към тях бих отнесъл и др. народи от мала азия и близък изток, та ч-а-ак до долен Египет през различни времеви епохи !!
цитирай
45. get - - Да чел съм ! ... но ако ще говорим за масони, би следвало да започнем с Иван Ведър !
18.08.2011 13:20
germantiger написа:
get, попрочел си в коя ложа е бил Захарий Стоянов, а за Апостола чувал ли си?!

За мен няма значение дали Хайне еврейн (какъвто е), докато в ранния си период е писал за Германия!
Няма значение дали Захарий Стоянов, дали Раковски и Левски са били масони (вероятно за Левски лъжат с цел да го омаскарят), за мен има значение, че са български светини и каквито са били - били, но са обичали България повече от себе си дори!

Иначе мога да ти задавам доста въпроси без връзка с темата, както ти често питаш, някои от въпросите за славяните, Русия която често ти е на душа, а и за България доста ще те изпотят, а в тези жеги не е препоръчително ;)


- Хм, пак започна да ме "дърпаш за опашката" с "любимата" ти, матушка Русланд.
Ами ако ти кажа ... че баш рОснаците (Москалите) мисля, не принадлежат към славянската народностна група ?!! - Ъ ? :)))

- Що ли и трябваше на "другата" Екатерина (и тя участничка в метежа при узурпиране на руският трон с кака й Софкен !) като председател на руската академия, да измисля "руската" буква "Е"(пояснявам чете се като "ЬО") ??! :)))

- Относно масонството темата е много голяма и сложна ... но в едно си прав - Важно е това кое правиш, да е от сърце и угодно богу !!

от Гет ктист
цитирай
46. germantiger - ...
18.08.2011 13:32
Сещам се за два елински мита:

Първия за Филомела - дъщеря на атинския цар Пандион, изнасилена от нейния зет - тракийския цар Терей, който я лишил и от език. За да си отмъсти, тя заедно със сестра си убила сина на Терей, след което боговете я превърнали в славей, сестра й в люстовица, а Терей в папуняк!
КАТО МИТ ВЕРОЯТНО ИНТЕРЕСЕН И ПОУЧИТЕЛЕН, КАТО МИТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТРАКИТЕ - ОБИДЕН И АБСУРДНА ГЛУПОСТ!

Другия мит е за Алкестида - дъщеря на Пелий (на български). Баща й дал обет, че ще бъде жена на този който впрегне заедно лъвове и глигани В КОЛЕСНИЦА. Адмет с помоща на Аполон успял да направи този впряг, като бога му обещал да го спаси от смърт ако друг приеме да умре вместо него. по-късно Адмет заболял тежко и Алкестида поискала и се жертвала заради него умирайки. Херакъл (т.е. Херкулес) я изтръгнал от подземния свят...
ОТНОВО МИТ - НЕРЕАЛНА ФАНТАЗИЯ, А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТРАКИТЕ ЛИКВИДИРАЩ УНИКАЛНОСТТА НА ОРФЕЙ, КОЙТО ВЛИЗА В ПОДЗЕМНОТО ЦАРСТВО КАТО ЕДИНСТВЕН УСПЯЛ ДА ВЪРНЕ НЯКОГО ОТ МЪРТВИТЕ "ДОЛУ' - ЕВРИДИКА ЗА КРАТКО. ПО ОТНОЕШЕНИЕ НА ЕЛИНИТЕ - ЗА ТЯХ ЧУДЕСЕН МИТ, КЪВ ПИЧ Е ХЕРАКЪЛ, БАШ БАБАИТ ;)

Извода е, че извори, митове, "свитъци" много и противоречиви, също един и същ извор може да "въздига едни и да принизява други'... истината къде е Божа работа:)

Поне от летописец СЪС СИГУРНОСТ ПРАВЯ РАЗЛИКА ВЕЧЕ МЕЖДУ МОНГОЛОИДНИ И ЕВРОПЕИДНИ ХУНИ, ТОВА ВЕЧЕ ДА без съмнение!
За всичко друго спорове ще има още може би десетилетия, ако не и след това и няма нищо лошо да се търси и чете!
цитирай
47. letopisec - germantiger
18.08.2011 13:40
прав си, митологията си е митология и ако си социолог или културолог е добре да я изучаваш именно като митология. На кого му е нужно Спароток да пише простотии, че Иисус бил "втори Орфей". Кой го е казал това, освен болната му фантазия? Че Св. Павел е казал, че е "втори Адам" да,... но пък Орфей...Това е подигравка с интелекта на читателите.
цитирай
48. анонимен - От ВНМ
18.08.2011 15:29
Намерете и меморандума на Екатерина до Йосиф Авсртийски през 1789г., ако не се лъжа и ще ви се разкрие цялата истина. Този фрагмент само ви заблуждава. Нямам време за коментари, но този огромен ТРЪН в тялото на Българският народ е забоден именно от нея и явно още не сме го измъкнали. Орбини е на някакви си десетилетия преди нея.
С Уважение!
цитирай
49. letopisec - благодаря за предложението...
18.08.2011 15:35
анонимен написа:
Намерете и меморандума на Екатерина до Йосиф Авсртийски през 1789г., ако не се лъжа и ще ви се разкрие цялата истина. Този фрагмент само ви заблуждава. Нямам време за коментари, но този огромен ТРЪН в тялото на Българският народ е забоден именно от нея и явно още не сме го измъкнали. Орбини е на някакви си десетилетия преди нея.
С Уважение!

цитирай
50. letopisec - анонимен - От ВНМ
18.08.2011 17:27
САМО НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЯКОИ ХОРА СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ИСТИНАТА Е ЕДНОЗНАЧНО НЕЩО; БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕМ ПО-ВНИМАТЕЛНИ КЪМ "ЕДНА-ЕДИНСТВЕНАТА" ИСТИНА, ОСОБЕНО след философи като Хайдегер; а пък още от времето на Дилтай трябва да знаем, че историята не е природна наука и в нея индуктивно-дедуктивния метод на умозаключение, не важи...Да се пише на исторически теми, без в левия джоб да е Гадамер, е анахронизъм в пост-модерното пространство...Съвременната херменевтика придвижи мисленето върху историята в дискурс, в който глотогенетичните модификации изглеждат като магиите на Тутанкамон. Що е историята, уважаеми дискутиращи,е въпрос не само в пренареждането на миналото и на паметта, но и тема на границите на историческото познание. Няма познание, което да не си дава сметка докъде е възможността за познание. В този смисъл историята е сбор от науки, така както и психолингвистиката не е чиста лингвистика. Но акцентът върху това дали една хипотеза може да придобие научна стойност, е винаги бил по-важен за истинския учен, от популизма, защото всеки учен е отговорен пред последствията на своите действия, а слабост на всяка една идея е да се слага знак на равенство между априорното й начало и онагледяването й като опит...
цитирай
51. germantiger - ...
18.08.2011 19:17
52. letopisec
САМО НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЯКОИ ХОРА СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ИСТИНАТА Е ЕДНОЗНАЧНО НЕЩО; БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕМ ПО-ВНИМАТЕЛНИ КЪМ "ЕДНА-ЕДИНСТВЕНАТА" ИСТИНА

...

ВЕЛИКОЛЕПНО НАПИСАНО, въобще целия ти кометар, изкуших се и цитирах началото, а заслужава да "стои" дълго време без реплика след него!
Не черно и бяло, а с търпение и внимание, с разум, не съдейки и отсичайки гръмогласно.
цитирай
52. germantiger - ;)
18.08.2011 22:37
То не става дума дали я има обективността, а иде реч за стремежа и доблестта (ако човек и историк я има), иначе вярно човек вижда колкото знае, както е казал дедо Гьоте...

Джеферсън добре го е казал, но го е написал все пак за вестници, не за история... разлика има и то фундаментална!
цитирай
53. staler - авторе, извини ме, но ти си дебил. ...
19.08.2011 07:29
авторе,извини ме ,но ти си дебил." кандид" на волтер има толкова общо с науката история толкото и ти.несъмнено гениалния волтер пише сатиричен роман в които е могъл вместо "българи" да използва асириици,ескимоси,инопланетяни и пр..
цитирай
54. letopisec - как да те извиня staler
19.08.2011 10:55
като ти нямаш култура на общуването, ако искаш да те извиня, че ти липсват първите 7 г., извинен си...
цитирай
55. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
19.08.2011 11:25
ЛЕТОПИСЕ,,,ДУМАТА ''ТРАКЕС''--ЗНАЧИ ВЪГЛИЩА ИЛИ КАРБОНИ-ЛАТИНСКА ДУМА
ТРАКЕС--ЗНАЧИ БУКВАЛНО ИЗГОРЕЛИ ВЪГЛИЩА....НЕЗНААЯ ЗАЩО СТАРИТЕ ЕЛЛИНИ
ГРЕКИ СА НАРИЧАЛИ ТАКА СВОИТЕ БРАТЯ--ТЕ ПАК СА СИ ЕЛЛИНИ....
А ВИЕ ВУЛГАРИТЕ СТЕ ДРУГО НЕЩО....КАК НЕ ГО РАЗБРАХТЕ ТОВА!

ВЕЛИКОБУГАРСКИЯ ШОВИНИЗАМ Е ВРАГ НА ЕЛЛАДА....
цитирай
56. letopisec - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
19.08.2011 11:34
разбира се, че думата траки са я измислили елините, аз съм противник на всякакъв вид шовинизъм, особено сред нефелните опити някой да го присади (ашладиса) днес в държава от ЕС...
цитирай
57. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
19.08.2011 12:14
И за да бъда по детаилен,,точната дума е АНТРАКЕС-значещо ВЪГЛЕРОД--РАЖДАЩО ВЪГЛЕНИ-ПРОДУЦИРАЩ ТОПЛИНА...А САМО ТРАКЕС-Е ВЪГЛИЩА..
НАЛИ И ДНЕС ПОЛЗВАТЕ ТАЗИ ГРЪЦКА ДУМА ''АНТРАЦИТНИ'' ЗА ЕДИНИЯ ВИД ВЪГЛИЩА!!

АЗ ИМАМ ДВЕ ХИПОТЕЗИ - ИЛИ СТАРИТЕ ЕЛЛИНИ СА ИМАЛИ НАХОДИЩА НА ВЪГЛИЩА ПО ТАЗИ ЗЕМЯ.КОЯТО Е НАРЕЧЕНА ''ТРАКИ''.....ИЛИ ХОРАТА КОИТО СА ВИДЕЛИ СА БИЛИ ЧЕРНИ И МУРГАВИ КАТО ВЪГЛЕНИТЕ..ИЗГОРЕЛИТЕ ВЪГЛИЩА!
цитирай
58. letopisec - интересна хипотеза за произхода на името
19.08.2011 12:31
ТРАКИ, което както твърдиш ти присъства и в днеушната дума антрацити, т.е. антрацитни въглища
цитирай
59. get - - Тъй ще да е :)) - защото според Еврипид ... !!!
19.08.2011 12:50
анонимен написа:
ЛЕТОПИСЕ,,,ДУМАТА ''ТРАКЕС''--ЗНАЧИ ВЪГЛИЩА ИЛИ КАРБОНИ-ЛАТИНСКА ДУМА
ТРАКЕС--ЗНАЧИ БУКВАЛНО ИЗГОРЕЛИ ВЪГЛИЩА....НЕЗНААЯ ЗАЩО СТАРИТЕ ЕЛЛИНИ
ГРЕКИ СА НАРИЧАЛИ ТАКА СВОИТЕ БРАТЯ--ТЕ ПАК СА СИ ЕЛЛИНИ....
А ВИЕ ВУЛГАРИТЕ СТЕ ДРУГО НЕЩО....КАК НЕ ГО РАЗБРАХТЕ ТОВА!

ВЕЛИКОБУГАРСКИЯ ШОВИНИЗАМ Е ВРАГ НА ЕЛЛАДА....


... един от епитетите на патрона-бог на траките А/я/РЕС е бил "(с)ТРАХ" !!
- Туй вероятно ще да е пояснение, че между битките воинът-бог, ще е ходил по горите да прави дървени въглища ?? - Хахаха !!

- Относно великобългарският шовинизъм - дайте да не си говорим глупости - Да не припомням за мегалиЕлинската "пропаганда" осъществявана от офицери и сержанти от гръцката кралска армия спрямо българското население по е
Егея и Македония !!

- Наведи глава и кажи !! - Вина имаме ! ... по християнски ще се разберем и простим ... другото е от лукавият и куха пропаганда !!
- Ако си добър човек и християнин избирай ! - ние това искаме от вас !

от Гет ктист
цитирай
60. anonymousbulgaricus - Хахахах, това с антрацитите беше ...
19.08.2011 13:32
Хахахах, това с антрацитите беше хубаво:) Поздравления! Но в едно вероятно си прав - има много повече родство между племената, които Омир е нарекъл "траки" и елините - проследимо за разлика от тази между "траки" и българи.

Елинизирането на днешните гърци, съвременния гръцки език и по лошо стечение на обстоятелствата МЕгали идеята идват до голяма степен от българчето от Корфу, за което си говорихме тук. Той, понеже е учил в Италия и е ренесансов човек хем мисли, че прави добрина, хем че работи за православието, хем е хуманист по принцип, а не шовинист. Само дето гръцките попове му взимат идеята, изгонват го и махат от схемата хуманизма и остава само Мегалито...Първото действие на това Мегали е закриването през 1767 г., непосредствено след добрата работа на Вулгарис, на Охридската българска архиепископия, в диоцеза на която влизат всичкото християнско земи в днешните Северна Гърция, Албания, Македония, части от Сърбия и Турция, България и Румъния... едно скроооомничко диоцезче бих казал. След това е закрита и Печката архиепископия, която управлява останалите православни балкански земи в Рашка, Зета и т.н.... Всичко се подчинява на Вселенската патриаршия, която се превръща в гръцка национална църква и двигател на Мегали идеята за православно-гръцки Балкани. От север пък Екатерина взима на въоръжение с помоща на същия вече Болгар идеята, ама отново без хуманизма и изведнАж се ражда меморандума до Австрийския император за създаването на Дакия - православно буферно княжество, управлявано от гърци и Романия на територията на Османската империя, държава на православните народи - разбирай гърци под управлението на внука Константин, който от тогава започва да изучава вместо английски гръцки и възхищава постоянно баба си със знанията и се отказва първо тя от негово има, а след това и той самия от права върху престола за себе си и своите наследници. Не случайно Александър е наследен не от Константин, а от Николай!
цитирай
61. letopisec - благодаря, anonymousbulgaricus..ти отговори и на
19.08.2011 14:04
анонимен - От ВНМ , ком.50
цитирай
62. get - - Не знам, доколко точно е отговорил "анонимуса" на ВНМ ... но много набързо прескочихме ...
19.08.2011 15:15
letopisec написа:
анонимен - От ВНМ , ком.50

... тази одиозна фигура Евгений (б)Вулгарис (що ли така гърците, бъркат при изписване-прочита на този звук-буква "Б" и то най-вече кога се отнася за нас българите ?!)
- Не знам дали сте чели текста на Указа, на Катерина (30 август 1775 г.) с който хиротоносва Вулгариса за архиерей на новоучредената "Славянско херсонска епархия" ?
"... Във връзка с преселилите се в този край нам неродствени, не познаващи руският език, но изповядващи при това ГРЪЦКА ПРАВОСЛАВНА вяра посвещавам в архиепископ на ГЪРЦИТЕ, иеромонаха Евгений, като мъж с висота на разумност, благочестие и вси други добродетели ... " ... за българи в тази населена от такива според Ю.Венелин област нещо да се казва ??!

- Още един странен факт и въпрос - императрицата, като светско лице ... може ли да въздига(полага) в сан духовници ?!! - та това си е просто назначаване на държавен чиновник ??

- Още по-интересно става, ако се зачетем в книгата писана от съгражданина ми проф. Н. Тодоров за т.нар. "Филики Етерия"на която, един от тримата член-учредители е БЪЛГАРИНЪТ Атанас Чакалов !! ... който по неизвестни причини, не му се припознава произходът, като такъв ?
- Ами ако заговорим за гъркът руски княз и адютант на Алесандър І, и кои са най-боеспособните единици във войската му, която той повежда във Влашко ? ... измежду тях ще срещнем, хилядника Сава, известният Индже войвода и ред още български имена на хайдути и поборници за свобода тръгнали да освобождават ... Елада, помамени, че покрай това ще бъде освободена и любимата им България !!
- Но фанариотите и панславяните, за кой и не последен път се надсмиват над надеждите на народът ни за СВОБОДА !!
- А масовото участие на българи в гръцките национално освободителни борби ?!!

- А тук уважаемият ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО, ми сипе "бисери" за шовинизма на българите !!! :(((

- Така ще да е, докато историята не е наука а е в плен на пропагандата !!

от Гет ктист



цитирай
63. letopisec - get,
19.08.2011 15:25
благодаря за коментара, който направи.
цитирай
64. anonymousbulgaricus - Гет, пропуснах без да искам в бър...
19.08.2011 18:36
Гет, пропуснах без да искам в бързането термина "грък, говорещ славянски език" или "грък, неговорещ гръцки език" също. Те си имат гражданственост и се ползват и до Кримската война, когато Русия е разкарана от Балканите и "гръцкия проект" окончателно заминава, за да бъде заменен от "славянския". Обаче през това време руснаците лекинко са се прецакали, щот с дебългаризациията на Влашко и поетата от активните франсета негова францизация, изведнъж вместо желаната буферна държава се появява една латинизирана и културно тръгваща в друга посока нация и държава...

Херсонската епархия е създадена специално за Болгар, тя е създадена служебно от Екатерина, извън юрисдикцията на руския патриарх е, а едновременно с това Херсонския епископ става втори в църковната йерархия на Русия. Съвсем си е служебно, а не какнонично назначението, но мислиш ли, че някой би могъл да оспори желание на Екатерина Велика... тя наистина е Велика във всяко едно отношение! Все пак да не го надценяваме, бил е голям итнтелектуалец за времето си, сред най-големите в Европа, водел е блестящи диспути даже с Волтер, но скоро след това се оттегля от този пост и въобще продукцията му не е от най-блестящата през този период.
За Ипсиланти, филикиетерията и съдбата на въпросния на гръцкото въстание е съвсем друга тема и тя е показателна за това как прави Русия политика, не е разговора тука. Българите, които участват в етерията си участват там като българи, особено тези във Влашко и в България, тези в Гърция като хаджи Христо и много други, остават там и правят неочаквано популярна фамилията "вулгарис" ... що ли се пита в задачата. Но си стават гръцки генерали, политици и тн.
цитирай
65. get - - За българите станали гръцки и генерали и политици не ми се говори ... !!
19.08.2011 19:21
... защото са престанали само, по себе си да бъдат българи след това !!
- Нещо подобно, като срамът за българското офицерство Радко Димитриев, който поради сляпото си русофилство постъпва във вражеска армия !! - Той българин ли е ? - За мен категорично Не !!
- Българин не е само произход а и чувство за принадлежност !!
anonymousbulgaricus написа:


За Ипсиланти, филикиетерията и съдбата на въпросния на гръцкото въстание е съвсем друга тема и тя е показателна за това как прави Русия политика, не е разговора тука. Българите, които участват в етерията си участват там като българи, особено тези във Влашко и в България, тези в Гърция като хаджи Христо и много други, остават там и правят неочаквано популярна фамилията "вулгарис" ... що ли се пита в задачата. Но си стават гръцки генерали, политици и тн.


- Защо не постига Ипсиланти, когато навлиза във Влашко - щот власите, които са ги управлявали фанариотите ... не са искали да чуят за грък !! - Те поради това !!
- Знаеш ли че, последната битка на влашка територия се води не от гърците а от българският контингент и те почти до един полагат костите си там !!
- Според мен там загива и Индже войвода а не както е според белетризираната му история от ръката на сина си !!

- Пак казвам да си българин това не означава само произход а и Дух, "Защото Богарин е производан от Бог" , както точно го е казал "Джинот" от Велес !!

- С уважение към всички и най-вече ТЕМИСТОКЛИС !

от Гет ктист
цитирай
66. anonymousbulgaricus - За битката при Скулени, гет, без да ...
19.08.2011 22:47
За битката при Скулени, гет, без да се хваля едва ли има по-голям специалист в България от мен, а и да има ще го поздравя с кеф... Изучавал съм я от всички възможни и всякакви достъпни източници и бих снимал даже филм за нея, ако можеше... Последният самурй пасти да яде... само ми окраде идеята:))))
Остатъците от въстаниците са между 500 и 1000 води ги Йоргос Георгиакис, ражалван полковник и герой от руската армия...Женен е за вдовицата на друг славен мъж - Хайдут Велко, героят от сръбското въстание! Битката е уникална за това време в Европа. Османците им е забранено да ползват огнестрелно оръжие, така че с ятагани, пики и ножове се бият с въстаниците. Защо? ЗАщото на другия бряг на Прут са строени "братушките" и гледат от първия ред каквото става, а ако някой въстаник се пробва да избяга или го връщат обратно под пушечен огън, или го застрелват директно или го арестуват, за да го върнат после на османското правосъдие. Въстаниците отказват да се предадат и пред очите на руснаците се бият няколко часа с многократно превъзхождащия ги противник... Почти всички са убити. Сред тях е и волонтиер Стоян Индже, който напуска кротката служба при молдовския княз, събира стари и млади другари и се бие през цялото време с тях, като техен воевода. Там е края на Сташният Индже войвода и неговите българи.... Това с "Гърбавото" е раняване, не е убийство и не е ясно дали гърбавото му е син. Син има в Молдова. Съдбата на един от по-младите негови кърджалии е описана от Пушкин в повеста "Кърджалия"...
цитирай
67. анонимен - КОИ СМЕ НИЕ, БЪЛГАРИТЕ?
19.08.2011 23:01
" Голямо количество археологически обекти и исторически сведения говорят за това, но световната преса е бедна на публикации или избягва да публикува някои от известните за българите факти, които биха подкрепили тезата, че ние сме една от старите цивилизации на света."

Новите възможности на науката

Една нова наука – Генетичната генеалогия, би могла да отговори на част от по-горните въпроси, по много по-категоричен начин, отколкото например някои писмени исторически факти, представяни и тълкувани по различен начин. Водени от тези подбуди, ние се заехме да създадем база данни за българите към проекта Family Tree DNA(2), групираща резултатите, получени от генетичните изследвания на тази лаборатория, както и тези на Genopraphic Project(3) към списанието National Geographic. От двадесет години National Geographic събира генетични данни за хората от цял свят и стига до извода, че цялото съвременно човечество произлиза от група хора, населявала Източна Африка преди около 75 хиляди години. Постепенно проследява миграциите на населението и оформянето на различни генетично обособени групи хора.



Около 95% от българското население по мъжка линия се причислява към 5 основни хаплогрупи: E3b1, J2, I, R1a и R1b, докато по женска линия е към хаплогрупи: H, K, T, L2a, D и други. Това показва че генотипа на българина е разнообразен и е оформен от смесването на различни народи.

"ДНК доказа, че не сме славяни, идваме от Памир. Теорията за индоевропейския произход на българите получи подкрепата и на ДНК анализа. Гените на българите са много близки до тези на народите в Памир. Това е заключението на научната експедиция “Тангра“, която e събрала генетични проби от жители на Афганистан и Таджикистан, предаде БНТ. Така към езиковите, антропологическите и археологически факти, теорията за индоевропейския произход на българите получи още едно потвърждение"

http://www.otizvora.com/files/bgdrnbk.pdf
цитирай
68. анонимен - Съжалявам, но никъде не видях мн...
20.08.2011 00:01
Съжалявам, но никъде не видях мнение на Джойсито е коментарите до сега.
А това автоматично прави постинга ви безинтересен .
цитирай
69. анонимен - https://www.igenea.com/index.php?content=49a&id=7
20.08.2011 02:29
№71 Пишеш пълни простотии
Във вените на днешните македонци тече поне 30 на сто кръв от античните македонци и това доказва, че те са наследници на великия пълководец Александър Велики.
Това пише сръбското списание "НИН", което се позовава на заключенията на швейцарския институт по генетика "Игенеа", предаде БГНЕС. Освен кръвта на Александър Велики в македонските вени имало още и 20% от тевтонците, по 15% от славяните и елините и по 5% от хуните и финикийците.
В генетичния профил на гърците имало 35% елинска кръв и по 20% от славяните и финикийците, за тевтонците и илирите оставали само по пет на сто. Толкова - 5% има и от кръвта на Александър Велики при днешните гърци, пише още "НИН" в статията, която е озаглавена "Кога ще се разбъркат племената".
Във вените на днешния сърбин имало 30% славянска кръв, 21% илирийска, 18% тевтонска, 14% келтска, 9% финикийска и 6% елинска, но и 2% от викингите.
Директорът на "Игенеа" Ирна Пазос казва пред "НИН", че изследването на всяко отделно лице може да доведе до различни резултати. "Много е важно да се прави разликата между генетиката, историята и антропологията", казва още Ирна Пазос.
По отношение на България четем следното: За населението на България, за което се говори, че е от славянски произход 49% от генетичния профил идва от траките, по 15% се пада на славяните и елините, 11% на античните македонци и 8% на финикийците.
Публикацията в сръбското издание днес е широко разпространена и коментирана и в македонската преса. В част от изданията се подчертава, че заключенията на швейцарския институт всъщност "доказват правотата на политиката на македонския министър-председател Никола Груевски и неговото решение да постави огромен, 22-метров, паметник на Александър Велики в центъра на столицата Скопие".
цитирай
70. get - :)) Кючук СТАНКА - Велко хайдутин и Юмер паша
20.08.2011 08:37
Хайдут Велко и Омер паша

Свадиха са, свадиха са
цар Мажара и унгури.
Хабер прати цар Мажара,
да са сбира хайдут Велко,
да са сбира, да са стяга -
ша го бият девет паши,
девет паши аскерлии.
Хайдут Велко хабер няма,
хайдут Велко яде, пие.
Отговаря хайдут Велко:
- Ой та тебе кючук, Станке,
точи, давай спирт ракия,
да пояде хайдут Велко,
да пояде, да попие.
Отговаря кючук Станка:
Излез, излез, хайдут Велко,
че погледни Русенското,
Русенското равно поле,
посиняло, потъмняло,
натегнало с върли турци.
Отговаря хайдут Велко:
- Ой те тебе, кючук Станке,
намери ми ризничката,
ризничката сребърната,
тупухчета девет оки,
стегнете ми кула-ата,
доде яде хайдут Велко,
доде яде, доде пие.
Че си стана хайдут Велко,
облече си ризничката,
ризничката сребърната,
задигна си тупухчето,
тупухчето девет оки,
въседна си кула-ата,
че отиде хайдут Велко
в Русенското равно поле -
ша го бият девет паши,
девет паши аскерлии.
Разигра са кула-ата
завъртя тупухчето
тупухчето деет оки,
че помоли девет паши,
девет паши аскерлии,
улови си едно робче -
Умер паша брадатия.
Като върви хайдут Велко,
като върви и си вика:
- Излез, излез, кючук Станке,
излез, излез, посрешни ма,
че ти водя едно робче,
едно робче Умер паша
Умер паша брадатия
да ти бави мъжко дете,
да го бави, да го люлей.

+кючюк - малка ... Станка но явно красавица !!
++ Хайдут Велко Петров - български хайдутин сръбски революционер ... Извънредно богатата и наситена с житейски превратности биография на хайдут Велко е описана от писателя Вук Караджич.
Според сърбската историография хайдут Велко по народност е сърбин, макар от изворите, достигнали до нас, става ясно, че Велко е български хайдутин на сръбска служба.
Хайдут Велко има планове ДА ОСВОБОДИ ТИМОШКО и да създаде БЪЛГАРСКО КНЯЖЕСТВО !? За тази цел той отива при сръбския княз Карагеорги Петрович и го моли да вземе със себе си всички българи, които са доброволци в сръбската армия. Князът изпълнява искането на Велко, за което свидетелства сръбският хронист и езиковед Вук Караджич.
След това ... ??!!
Хайдут Велко става опасен(!!) за сръбската кауза(?), сръбският княз изпраща Степан Жинкович с мисия да го отстрани от борбата. Велко Петров е наклеветен, че е ограбвал сръбски къщи.

от Гет естет :))
цитирай
71. анонимен - Неведоми са пътищата човешки
23.08.2011 09:32
Теологът Евгений, от текста по-горе, е известен в историята повече като Евгений Булгарис, роден българин по рождение (родителите и прародителите му са българи, които преди превземането на Цариград от османлиите се заселват на йоническия остров Корфу) с името Елеферем, живял и се образовал в гръцката част на Османската империя, в Атон, където приел монашески сан и името Евгений, и в редица европейски държави и в Русия по едно и също време със Св. Паисий Хилендарски. Неговите качества са забелязани от Цариградската патриаршия и тя му поверява няколко важни мисии. Забелязан е и от пруския владетел Фридрих II и по искане от Екатерина Велика и негова препоръка и с лична молба на Евгений е приет за неин поданик и удостоен с пожизнена пенсия и редица духовни длъжности, в т.ч. Архиепископ на новоучредената епархия в Азов и Херсонес, след завоюването на Крим и Бесарабия от руските войски по нейно време. Екатерина многократно води беседи с него и вероятно като следствие от тях тя променя коренно отношението си към казанските българи, като ги приравнява по права с руските си поданици и по-специално с тези на дворянството, а очеркът за който става дума в текста, вероятно е прелюдията към издадения по-късно указ. Благодарение на тази й политика, по-късно Русия успява да се справи, през 1812 г., с Наполеоновата агресия с помощта на гения на казанския българин Кутузов. От изворите е известно, че когато последния се обявява на българските селяни, че е българин, те го питат защо говори на турски. За любознателния читател по-подробно запознаване с живота и делата на този българин по произход може да ползва студията на проф, д-р Асен Чилингиров "Свети Паисий Хилендарски срещу Архиепископ Евгений Булгар" и да разбере, защо Паисий поставя като мото на своята история следното : "О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш по своя язик и не мислиш?"
цитирай
72. анонимен - Сандилх > ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО и "въглищата"
23.08.2011 10:34
Относно името Тракия за сведение на ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО. Димитър Попов, един от най-изявените ни траколози-изследователи съобщава, което не е опровергано, за произхода на "името Траике, съответно Треике, по-късно Треке, Траке", с което древните гърци наричали земите на североизток от техните земи, а в последствие и населението им - траикес, треикес, тракес, че има разказ за Траке. Тя била нимфа, веща в баянията и билките и могла, от една страна да премахва страданията чрез билки, а от друга да ги причинява... По името на тази Траке, изглежда се нарекла и страната, която по-рано се назовавала Перке." Преди да знае някой за гърците, кой знае къде са били из пустоша, и те за траките, на тези земи са живели хора с изключителна култура и уреден обществен живот, за което свидетелства намереното във Варненския некропол. Като се има пред вид, че преди гърците в културното развитие са египтяните и още по-преди шумерите, а "варненци" доста преди тях, около 5 000 г. пр. н.е., е малко смешно да се говори за "антрацити"? Специално за такива като него написах поста "Неведоми са пътищата човешки" за да прочетат, че този човек, Евгений Болгар/Болгарис, е в основата на гръцкото възраждане, което овенчава свободата на гърците през 1828 г Такава е ролята на Св. Паисий Хилендарски за българската свобода. Но от фактите веднага става ясно, кой тачи заслугите на заслужилите си хора. Св. Паисий е обявен от българите за светия, а за Булгарис Цариградската патриаршия, доминирана от грък, се прави на "дръж ми шапката" за признаването му за гръцки свят човек.
цитирай
73. letopisec - Сандилх,
23.08.2011 10:41
благодаря ти за коментарите...
цитирай
74. анонимен - Сандилх > ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО и "въглищата" - допълнение
23.08.2011 19:23
За първи път името "траки"се появява във втора песен на "Илиада" от Омир и обозначава населението на Тракийски Херсонес (Галиполския п-ов) - "траките, които буйно течащия Хелеспонт обгражда"(, за съжаление в превода на Ал.Милев/ Ал. Милев & Бл. Димитрова този текст липсва, независимо, че името траки после се появява в множество текстове от поемата). Името е погърчено местно тракийско име. Според тълкувания в йониския език (на Омир) и по-късно в атическия език, този термин има значението на "смел", "храбър", "дръзък". Вече през класическата епоха VI в.пр.н.е., когато започва колонизацията на югозападното крайбрежие на тракийските земи заедно с планината Пангей (известна още като Кушница, Кушиница, Пангео, Пърнар даг на север от Филипи близо до днешния Кринидес), терминът получава противоположно значение на "остър", "див", "груб", "суров", "необуздан". Как няма да се стигне до противоположно значение, след като едоните в V в.пр.н.е. на десния бряг на Струма оказват отпор на водача на йонийското въстание Аристагор, после разбиват атиняните, които се опитва да основат колония на устието на р. Струма и надделяват на 10 000 колонисти. На север гетите побеждават Лизимах и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485489
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ