Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2011 10:12 - Заговорът срещу Атила, ІІ ч.: Планът на Хрисафий кой да извърши убийството на Атила.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 8545 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 11.11.2011 09:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        виж І част   http://letopisec.blog.bg/history/2011/08/09/zagovoryt-sreshtu-atila-ch-prevzemaneto-na-vizantiia-prez-44.798915               


                   Подробности около подготовката за заговорът за убийството на Атила ни разкрива съвременникът на събитията, летописецът от V в. Приск Панийски.

         Имало някакъв Бигила, който знаел хунски и бил преводач в канцеларията на префекта Хрисафий. Бигила е бил преводач, според Приск и в Херсон Тракийски през 447 г., когато между патрицият Анатолий и императора Атила било сключено примирието, след неописуемата военна загуба за византийския император Теодосий ІІ.

         По повод на тази своя преводаческа дейност между патрицият Анатолий и могъщия Атила, Бигила по-късно се хвалел пред Приск, че дори се сприятелил с хунския владетел, който бил „спокоен човек”.

         Евнухът Хрисафий решава да привика Бигила, обработва го за бъдещия коварен план и му казва да предаде тайно на Едеко, че го кани на частна вечеря.

         Хазната вече се е простила с 6000 фунта злато, които са в ръцете на Едеко и префекта-евнух решава, че няма по-подходящ момент от този, за да подкупи пълководеца.

         На масата не е поканен Орест, другият висш сановник от хунското посолство.

         Хрисафий и хунския генерал Едеко вечеряли изискано и си говорили, чрез представеният като доверен човек Бигила.

         Знае се от летописа на Приск Панийски, че именно на тази вечеря Хрисафий е предложил на Едеко да убие Атила.

         Как точно е протекъл разговора ?

         Историческата хроника „Атила и третият му син Ирник” рисува събитията по този начин:

 

                  През пролетта на 448 г. генерал Едеко, заедно с юридическият първосъветник Орест, пристигнали в столицата Византион, както местните наричали Константинопол.

                   Хрисафий посрещнал делегацията и ги настанил в двореца, на Едеко дали най-пищната стая. Евнухът знаел от Бигила, че той е най-силната личност след Атила в Хунската империя.

                   Хрисафий искал да уязви Орест, който бил родом от западните римляни, но служил в двора на Атила.

                   Бащата на Орест, чието име било Татул, бил уговорил Орест да се сватоса с един знатен византийски род от столицата. Но Хрисафий викнал предварително своя любим офицер исавриеца Терасико (бъдещият император Зенон – бел. ред.) и го убедил да намери достоен жених на момичето. Терасико се постарал и Орест, който смятал, че от Константинопол ще отведе и булка, останал излъган.

                   Орест написал писмо на баща си в Италия, който му отговорил, че Аеций веднага се бил договорил с комитата на провинция Норик, достолепният Ромул, да даде дъщеря си за съпруга на Орест.

                   Едеко бил постоянно обгрижван от Хрисафий във Византион и вкусил от всички изкушения на столичните аристократи.

                   Хрисафий го завел на хиподрума, показал му големите римски кораби, даже го вкарал в сенатската баня.

                   Към края на визитата той проводил Бигила да покани Едеко на частна вечеря във вилата на евнуха и там двамата дълго се веселили и пили бистро червено вино от Ефес.

                   Въодушевен Хрисафий разказвал:

           - Някога Ефес стигал до морето и завръщащите се от битките войници, акостирали до банята. Това било за тях божествен подарък...

                   - В центъра на нашият град Ветвар в Панония, също има баня. Орест доведе майстори и мрамор чак от Равена – отговорил Едеко.

                  -  Така ли? Кой град е това? За келтското село Корнунт ли говориш? Благоустроили сте го значи? Не бях чувал нищо за него, от времето когато там е бил генерал Валентиниан І, преди да стане император. Но слушай сега – долепил той устни до ухото на Едеко, но усетил до носа си миризмата на Бигила и се отдръпнал, за да може преводача да чува. – Ефеските войници, като излизали от банята, стъпвали на една голяма мраморна плоча, на която имало нарисувана лека жена. Разбираш ли, имало рисунка с показалец към публичния дом. Ха-ха...

                  - Какво му трябва на войника? Баня и жени – подхвърлил Едеко.

                   Хрисафий това и чакал:

                  - Не си прав, в римската империя всеки войник, ако стане прочут генерал като теб, може да бъде издигнат за император. Теодосий І е бил от една задръстена испанска провинция, но се издигна и стана император. При нас има такъв обичай, не е като при вас, царете да са все от един род. Ти защо да не станеш един ден цар на хуните...Да не би да си по-малко достоен от Атила, я ?

                  - Атила е император на най-голямата държава в Европа – отвърнал Едеко и продължил. - Никога на никой от предишните владетели на Скития или даже на други страни не се е удавало да извършат толкова много за толкова кратко време, и да владеят, както островите на океана, и отгоре на това цяла Скития, дори и римляните да имат за свои данъкоплатци.

                   Евнухът кимнал:

                  - Да, така е...- а след това сменил мазното изражение от лицето си и очите му станали остри. – Ако го убиеш, а ние можем да ти помогнем, ти ще си владетел на всичко това. Не, не...не ставай, приятелю. Искам само да ти призная, че вече бяха проведени тайни разговори даже с Аеций по този въпрос и той посочи именно теб за приемник на Атила – излъгал притворно евнуха.

                   Едеко още като чул първите думи на Хрисафий, бил готов демонстративно да напусне вечерята. Но в следващият миг решил да узнае всичко, защото, ако наистина има заговор и в него е намесен Аеций, той трябвало да разбере. Дал си вид, че се двоуми, после отронил:

                  - Не може лесно да се убие Атила, охраната му е от обучени гвардейци. Не е така просто...

                   Хрисафий решил, че е пречупил Едеко и започнал да му обеснява, че с пари може да се подкупи всеки, че византийската хазна ще отпусне необходимото, а след това Теодосий ІІ ще признае Едеко за хунски цар и ще му даде чин magister militum със съответната заплата, както сторил Аеций с Атила...

                  - Аз съм изпратен от Атила да взема 6000 фунта злато, по договора...- отвърнал генерала.

                  - Твой са, разбираш ли. Тия пари могат да бъдат само твой, ние утре ще ти ги дадем. Това е договор, който ще спазваме. Допълнително ще ти дадем още пари, за да подготвиш убийството на Атила. Пари, пари...само това искай от нас. Но ти, понеже си достоен генерал, трябва да дадеш клетва и да си стиснем ръцете. Твоите офицери ще постигнат големи успехи при нас, ще изгоним варварските генерали Аспар, Ареовинд и Аргалиск от нашата армия и ще назначим твои хора, ще превземем Африка от вандалите и плячката ще бъде много голяма за вас. Обмисли предложението ми! Аеций и аз вече виждаме в твое лице бъдещият обединител на целият свят...

                   Генералът бил убеден, че има заговор срещу Атила и се заклел, както искал Хрисафий. Те си стиснали ръцете.

                  - Как ще получа парите, за да подкупя гвардията – попитал Едеко?

                   Хрисафий вътрешно тържествувал:

                  - При нашият генерал Агинтей в Илирик има 17 хуни-бегълци. Едно от исканията на Атила по договора за мир е да бъдат върнати всички хуни-бегълци, които са в империята още от времето, когато Карпелион, сина на Аеций, през 445 г. е бил при него. Ще изпратим тия 17, заедно с посолство (именно това е посолството на Максимин и историка Приск Панийски до Атила през 448 г. – бел.ред.), което ще занесе писмо от император Теодосий ІІ, че няма повече. Бигила ще пътува в посолството като преводач и ще носи парите, които ти трябват.   

                   Едеко кимнал, в знак на съгласие. Вече бил убеден, че Хрисафий го е поканил на тази частна вечеря, понеже отдавна е в ход заговор срещу Атила.

                   Евнухът и генерала се прегърнали за сбогом.

виж и трета част 
http://letopisec.blog.bg/history/2011/08/12/zagovoryt-sreshtu-atila-ch-hrisafii-syobshtava-na-teodosii-c.800189




Гласувай:
5



1. letopisec - откъс от книгата "БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ СЛЕД АТИЛА",
11.08.2011 10:16
която наскоро ще излезе като издание на сайта http://history.rodenkrai.com/new/ и в която основната задача е да бъде изследвана ЕПОХАТА НА ИРНИК ОТ ДИНАСТИЯТА ДУЛО И ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ПЕРСИЯ ПРЕЗ 484 Г., КОГАТО КАКТО ПИШЕ ПРОКОПИЙ КЕСАРИЙСКИ от 6 в. персите са били "две години под власта на тия варвари". Целта НА КНИГАТА Е ДА СЕ ОСВЕТЛИ ТЪМНИЯТ ПЕРИОД В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ СЛЕД 453 Г. ДО 488 Г., КОГАТО ВИЗАНТИЙСКИЯТ ИМПЕРАТОР ЗЕНОН ПОКАНВА БЪЛГАРИ В МИЗИЯ И ТРАКИЯ ЗА ДА ПРОГОНИ ГОТИТЕ НА ТЕОДОРИХ ОТ БАЛКАНИТЕ, КОИТО ТЕ НАПУСКАТ И СЪЗДАВАТ В ИТАЛИЯ СВОЯ ПРЕХОДНА ДЪРЖАВА...Историческата роля на Ирник е в това, че не допуска готите да създадат своя държава в Мизия и така предопределя възможността през 860 г. Аспарух да създаде държавата БЪЛГАРИЯ, която ние днес наричаме своя родина....
цитирай
2. анонимен - fgh
11.08.2011 18:06
Tova,което пишеш е доста интересно,но тази книга основана ли е върху факти или е художествена литература? И откъде в нета,можем да закупим тази книга?
цитирай
3. letopisec - това е исторически вярно,
11.08.2011 18:14
анонимен написа:
Tova,което пишеш е доста интересно,но тази книга основана ли е върху факти или е художествена литература? И откъде в нета,можем да закупим тази книга?

А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО Т.НАР ИСТОРИЧЕСКА ХРОНИКА "АТИЛА И НЕГОВИЯТ СИН ИРНИК", ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКИ РОМАН, последният го използвам само за да пресъздам в случая как евентуално е протекъл разговора между Хрисафий и Едеко; всички сведения, включително от Ефес, за варварските генерали на римска служба, за женитбата на Орест и номера на Хрисафий....всичко това се основава на действетелни сведения от късно-античните летописи и от хрониката на Теофан (в Ефес с очите си съм видял плочата на земята с нарисувана стъпка в посока на публичния дом). Може да видите романа "Атила и третият му син Ирник", който все още не е довършен, ва блогрола ми, в самото начало, където пише роман за Атила...
цитирай
4. letopisec - що се отнася до книгата "Българската история след Атила",
11.08.2011 18:22
тя е изцяло научна, в момента довършвам библиографията, и не съдържа художествени отклонения.Все пак преди да излезе монографията, реших да дам няколко сведения за историята през времето на Атила...
цитирай
5. анонимен - Антилетописец,
12.08.2011 10:36
Антилетописецо,

Отговори ми,

Как, след като от 363 година двата Рима са разгровени от българския Кхан Алп Бий, които им забранил да имат армии, и ги направил български провинции, местното управителче Зенон, ги бил "поканил", да изгонят окупационната българска армия...???
цитирай
6. letopisec - хубаво е, човек да се запознае
12.08.2011 11:01
с Джагфар тарих и да направи съпоставителен анализ кои сведения там могат да издържат на историческата истина, след съпоставителен анализ с останалите първоизточници; дори руснаците с тяхното Слово на Игор, което няма оригинал, са внимателни в използване на данните от този извор; робуването на компилативните волжко-български летописи е тъжно, защото се оказва, че не само на света всички са траки, както твърдят тракедонистите, но и на света явно няма други първоизточници, както твърди и си вярва казанският булгаризъм, който допусна да стане звено от пан-тюркизма; така както тракедонистите искат да станат модернизирано пан-славянство.
цитирай
7. анонимен - fgh
14.08.2011 20:36
Защо не напишеш едно резюме за хуните и Атила в частност?Аз вярвам в Именника на българските ханове и ще ми бъде много интересно,да прочета нещо относно хуните.
цитирай
8. letopisec - ако погледнеш блогрола ми, вдясно, ще видиш, че доста съм писал по тази тема
15.08.2011 09:03
анонимен написа:
Защо не напишеш едно резюме за хуните и Атила в частност?Аз вярвам в Именника на българските ханове и ще ми бъде много интересно,да прочета нещо относно хуните.

цитирай
9. bls - пък и интернет
17.08.2011 12:57
има доста работи от теб; да не забравяме и книгата "Първият български владетел", с която аз като издател много се гордея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11472206
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ