Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2011 09:52 - ДЪРЖАВНИКЪТ АСПАРУХ
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 16391 Коментари: 26 Гласове:
6

Последна промяна: 23.05.2013 11:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За синът на Кубрат, основал през 680 г. държава на Балканите с име България, има сведения:

1.     в Хрониката от ІХ в. на Теофан

2.     в Бревиария от ІХ в. на Никифор

3.     в Арменската география от VІІ в., приписвана на Анани Ширакаци

4.     в еврейско-хазарската кореспонденция от Х в. на хазарския цар Йосиф с андалузкия евреин Хасдай ибн Шапрут

5.     в Църковните протоколи на VІ Вселенски събор.

6. в Именникът на българските канове - като Исперих

image

 

 

 

 

         Един от слабо проучените исторически въпроси е додунавската биография на кан Аспарух (VІІ в.).

         Обикновено за този владетел се пише, че довел българите до местността Онгъла, откъдето ги повел на юг към дн. Добруджа на Балканите, като преминали р. Дунав.

          Дълго време в историческата наука тези хора бяха наричани номади, без да се вземат предвид археологическите проучвания на първата им столица в Мизия (дн. северна България) Плиска, която не е табун, а монументално строителство.

 

         Що се касае до додунавският период от живота на кан Аспарух, който е именуван „ювиги кан”, обикновено се цитират Теофан и Никифор, византийски летописци от 9 век, които не са единствените извори от  онова време.

         В разширеният вариант на „Арменската география от VІІ в.” (Ашхарацуйц), приписвана на Анани Ширакаци, се съобщава следното сведение: „От Хипийските планини избяга сина на Худбадр (чети: Хубраат, както по-горе в същият текст е изписано името на Кубрат).”

         В географията от VІІ в. на Анани Ширакаци р. Волга ("Ател","Ра") тръгва „от Каспийско море на север с два ръкава, които се съединяват”, а след това се обръща на запад към т. нар. „Хипийски планини” и стигайки до дн. руски град Донецк се влива в р. Дон (Танаис).

         Античната река Танаис извира от планинските възвишения над дн. руски град Донецк, според „Географията” на Птолемей от ІІ в. от н.е.  и се влива в Азовско море.

 

         В еврейско-хазарската кореспонденция от Х в. на хазарския цар Йосиф до андалузкият евреин Хасдай ибн Шапрут, е споменат само един престолонаследник на народа, който хазарите превземат. Той избягал на р. Руна (Дунав), според Йосиф. Става дума очевидно за Аспарух.

         Йосиф не съобщава за първородния син на Кубрат, Бат-Боян, понеже той - както знаем - остава на територията на „Припонтийска  България” (Теофан) и приема васалство.

 

 

         В. Н. Златарски още навремето обърна внимание, че Теофан (по-пространно) и Никифор (по-сбито) ползват в своите летописи един трети, общ за тях и недостигнал до нас източник, в който се говори за Кубрат и синовете му, и в който името на Аспарух е упоменато.

И двамата по-късни преписвачи от ІХ в. пишат за Бат-Боян като за съвременник, какъвто той отдавна не е, но за техният източник от края на VІІ в., явно е съвременник. Тоест, Теофан и Никифор преписват буквално от неизвестен източник от края на VІІ в., който пише, че Боян още плаща данък на хазарите.

 

         В Църковните протоколи на VІ Вселенски събор (860/861), също четем за нападението на Аспарух и превземането на Мизия:

image

 

         "Казвам се Константин. Презвитер съм на светата божия църква, която се намира в Апамея, провинция Сирия Секунда. Ръкоположен съм от Авраамий, епископ на Аретуса. Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във войната с България. Защото аз поисках още отначало да дойда на събора и да помоля да стане разбирателство, така щото да се извърши нещо, което да обедини двете спорещи страни, та нито едните, нито другите да се измъчват, сиреч нито тия, които изповядват една воля, нито тия, които изповядват две воли. И аз отидох при стратега патриций Теодор и го помолих да говори за мене на събора, та да настане любов и мир, защото Бог от всичко най-много обича мира и любовта. И сега, ако заповядате, нека напиша онова, което Бог ми е внушил за вярата, по сирийски, и нека да се преведе на гръцки".




Тагове:   Аспарух,   Исперих,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. bven - Ако сега не си отворим очите за тази истина, кога?
25.07.2011 10:20
..да се извърши нещо, което да обедини двете спорещи страни, та нито едните, нито другите да се измъчват, сиреч нито тия, които изповядват една воля, нито тия, които изповядват две воли.!!
цитирай
2. letopisec - спорът е, както знаете
25.07.2011 10:29
между монотелити и православни, на този 6 Вселенски събор, когато монотелитите са отлъчени от Църквата, което нанася доста политически вреди по-късно на Византия, тъй като монотелитите, т.е. сирийските яковити и египетските копти, почти радушно приемат новите мюсюлмански военни ръководители...
цитирай
3. marknatan - летописец, презвитер Константин ...
25.07.2011 12:42
летописец,
презвитер Константин на VІ Вселенски събор (860/861), не говори за Аспарух ,а има предвид Виталиан.

прекалено големи са приликите за Братя в съобщенията на Бар Хебрей и Михаил Сириец и специално историята за Братя на Константин Багряненодродни за произхода на хръватите от времето на Маврикий. След като за Хръватите се приема ,че са от тези братя на Куврат,Хроват ,Хубрат и так далее ,то да се скача от написаното обяснение в девети век от теофан и никифор за историята за Братята Кроват ,ма в бг версия вместо в хръватска версия е повече от несериозно и е от забавачницата на шафарик
Каква е разликата между братята "отци" на хръватите при маврикий и аспаруха
ааа ония били при маврикий тея при константин дето не го знаят кой е брадатия или сина на брадатия
цитирай
4. letopisec - ПРЕЗВИТЕР КОНСТАНТИН Е УЧАСТНИК
25.07.2011 12:49
В СЪБОРА ОТ 680/681 Г.Г. И НЕ ПИШЕ ДА ВИТАЛИАН, ЧИЙТО БУНТ Е ПРЕЗ 514 Г.????????"Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във войната с България." ТАЗИ ГОДИНА, ЛЮГЕ....
цитирай
5. marknatan - За Виталиан иде реч, летописец ...
25.07.2011 13:15
За Виталиан иде реч ,летописец
има си ги доказите
Съпостави Делото на Виталиан за кво що беше , за провинция България в която се оттеглил и так далее
и после съпостави с пристигането на непознатия народ ,уногундурите,на аспарух ,които са си разделени от т.нар. българи,и те били започали да нахлуват тогава вместе с братчедите на аспаруха и ще отсееш
по Делата ще ги познаеш фратер ,не по приказките
кой е луд да вярва на написано ,така думат римлянето
,че при оногундуриъе няма никви църковни разпри
освен некои от седемте джуджета и снежанка да са му отказали на некой уногундур да им улезне у юртата
цитирай
6. letopisec - ти, нашенец ли си, а
25.07.2011 13:25
от македонските българи, от наследниците си...личи си...и аз съм от Делчево, българин...щото вместо доказателство, по нашия диалект пишеш "доказ"..ха-ха..
цитирай
7. iuliuscaesar - монументалното строителство в ...
25.07.2011 19:29
монументалното строителство в плиска няма нищо общо с Аспарух, то е чак от времето на Омуртаг. преди това плиска е по-скоро един номадски стан отколкото истински град. доказателство за това е както липсата на каменни градежи от това време, така и големата й площ - 23кв.км.
цитирай
8. lado - Табун....
25.07.2011 21:02
Табор....
Катун...
Моля да се постне оригиналът на "Именника? на българските? канове???" ,за да видим за какво става въпрос.
цитирай
9. lado - Също така оригиналните абзаци на ...
25.07.2011 21:06
Също така оригиналните абзаци на останалите автори, превода им и от кого е правен. Отговори - "очевидно" " знае се " и "така е, защото е така " не се приемат.
цитирай
10. lado - И последно - едно обяснение на фе...
25.07.2011 21:10
И последно - едно обяснение на феномена, че в одриската империя са секли здраво монети, пък в държавата на Есперих (Есперерих) Испор - не. В ИРИ - да, в държавата България? - не.
цитирай
11. marknatan - Тук е вече за доказ и лизача ладо, ...
26.07.2011 08:27

Тук е вече за доказ и лизача ладо ,неуморно разбрал Идеята му,че Българите това са Бургариите.

ладо ,разбрах,че си разбрал,че боцко вече ги е доказал вече тези неща.
" плюс изричното указание, че българите са разположени в застави. В заставите както е известно са разположени гранични стражи, а не скотовъдци или земеделци. Още в тази точка се „вижда”, че българи = гранични стражи , т.е. bulgari = comitae (гранични стражи)".
и хиспанските прафесори разбрали Идеята МУ и за доказ доказали,че бургариите били българите
Българите това са Бургариите ,които са стражари,което боцко доказал на лизача ладо Идейно и той тук иде да потвърди,че българи=comitae ( граничен страж ) ,или тоже стражи.

Защото Бургариите били тоже Стражари.

Т.е. значи,демек,всички Разбрали Идеята му,че Българите това са Бургариите.

и хиспанските прафесори и тоже и ладо

лади ладо лади да ти е благо

па и не се срамвай ,кат ти е драго ,кажи си,че тва вече го е доказал боцко в отворената теза,че българите са бургариите,които той е доказал,са комитите,които са стражарите и те си имат име римска гранична армия

цезаря и той барабар петко с мъжете
таквиз празни телепатини приказки на разбралите идеята , за омуртаг и плиска само при ил да дебила минават ,за доказ
яом ти казваш значи всички знаят това е доказа

цезарю,обикновено от кръга глишев пишете за доказ "Липса на културен пласт"

не го подкарвай,като разбрал Идеята с матросовеца ладо
цитирай
12. letopisec - ЗАПОЗНАЙ СЕ С КНИГИТЕ НА ТОДОР ЧОБАНОВ ЗА МОНУМЕНТАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО В ПЛИСКА И ПРЕСЛАВ; чии са строителните традиции ПРИ ТОВА СТРОИТЕЛСТВО ????
26.07.2011 10:09
iuliuscaesar написа:
монументалното строителство в плиска няма нищо общо с Аспарух, то е чак от времето на Омуртаг. преди това плиска е по-скоро един номадски стан отколкото истински град. доказателство за това е както липсата на каменни градежи от това време, така и големата й площ - 23кв.км.

да не би майсторите при Омургат да са извънземни???
цитирай
13. letopisec - да не би Именникът на българските канове, както е известен сред учените този документ, да е списък на асирийските царе, приятелю???
26.07.2011 10:56
lado написа:
Табор....
Катун...
Моля да се постне оригиналът на "Именника? на българските? канове???" ,за да видим за какво става въпрос.

цитирай
14. iuliuscaesar - не знам дали моайсторите на омуртаг ...
26.07.2011 13:02
не знам дали моайсторите на омуртаг са извънземни. може и да са.
археологичта обаче показва че монументално строителство в плиска прди началото на 9век няма. по времето на аспарух и тервел е просто един веоене лагер и резиденция същесвременно. това е.

а майсторите кви са и откъде са, може да се разсъждава много, но това няма да промени фактите, че монументалното строителство почва при оуртаг.
цитирай
15. letopisec - и все пак прочети Чобанов, от полза ще ти е, понеже архитектурното строителство на Плиска няма аналог във Византия
26.07.2011 13:34
iuliuscaesar написа:
не знам дали моайсторите на омуртаг са извънземни. може и да са.
археологичта обаче показва че монументално строителство в плиска прди началото на 9век няма. по времето на аспарух и тервел е просто един веоене лагер и резиденция същесвременно. това е.

а майсторите кви са и откъде са, може да се разсъждава много, но това няма да промени фактите, че монументалното строителство почва при оуртаг.

цитирай
16. marknatan - не знам дали моайсторите на омуртаг ...
27.07.2011 01:28
iuliuscaesar написа:
не знам дали моайсторите на омуртаг са извънземни. може и да са.
археологичта обаче показва че монументално строителство в плиска прди началото на 9век няма. по времето на аспарух и тервел е просто един веоене лагер и резиденция същесвременно. това е.

а майсторите кви са и откъде са, може да се разсъждава много, но това няма да промени фактите, че монументалното строителство почва при оуртаг.


О,имаш да взимаш да се произнасяш и от името на Археологията.

Не Археологията е доказала,че Плиска е от десятое столетие , а чобан ареолозите и тяхната разновидност теле археолозите, са ти "'доказали " ,че сички знаят това ,какво са доказали чобан и теле археолозите (теле е от телевизия.а не е както всички знаят от телета)

А. Насекъде по свето, при намерени античнъйе монети или одна одинокая, от един обект това единствено е достатъчно,този обект се датира по намерените антични монети.

Това е достатъчно и единствено доказателство и се приема за доказ от Археологията насекъде по свето.

Но не и от чобан ареолозите и техните други колеги теле археолозите подвизаващи се на територия от 110 х.кв. км.,които пишат за намерените антични монети в плиска,че били пренесени в гънките на дрехитен и фризурите на статуите ,които били използвани за строежа на Пликса. От кой близък античен град са довлечени бг- чобан аерозлозите не знаят.Но пък знаят ,че не билин изпаднали от тръскането на каруците от фризурите на статуите,щото прабългарските каруци имали многокамерни вътрешни гуми.

Б. Насекъде по свето един обект построен по каноните за строителство от четвърти век се обявява и е считан научно и по законите на Археологията за обект от четвърти век.

Насекъде по свето но не и у БГ .

Но не и от чобан археолозите и техните други колеги теле археолозите (което не идва от телета,както всички знаят това,а от телевизия,където телетата правят аерологическите си разкрития на ил да дебилите от балканите ,вече и на роден туракси язик,който не е турския както някои си милсят ,а тракийския,на троянците) подвизаващи се на територия от 110 х.кв. км.,които доказват на науката Археология ,че на Балканите в десети век били строили ,като у трето-четвъртое и по раншнее столетие.

Това разбира се доведе до развитието на бг-науката до невиждани научни висоти,като всички разбраха Идеята Му,че българите били бургариите в продължение на стотици години по лимеса,защото боцко доказал,че българи=комити,ромските стражари,които си имале конкретно име във римската военна структура,гранична армия.

Имат ли римляните военна структура ,както е доказал боцко,имат. И българите са част от тази военна структура ,акто гранчиуна стеража,защото граничнат стража си има име,цомити,което е бургарии,коитон са също стражари. Ето защо българитеса част от римската военна структура,защот си имат име,бургарии,които са стрчажари,като римскат гранична армия,комити,които са тоже стражари. Деже и испанските прафесори са доказали идеята на боцко,че българите са бургариите.

Как щеше Вн науката МУ да се сети и докаже,ч че българите са бургариите на Керамопулос,разположени по лимеса в продължение на стотици години, ако не беха доказали чобан аеролозите и телетат им по тв -то,че в продължение на стотици години българите строили по образците от первшъйу век,и най паче в десетое столетие,га сичко било по образец от времето на Август Цезаря.

Заключението на историк анархизъма ,че " Археологията при наличието на едно от горните събития А. Намиране на монетен матриал или Вид на градежа,констуркципта безпогрешно датира един матриален обект.
хеле па като има два дефинирани показателя" не важи
за чобан бг аеролозите и теле събратята им.

Всички Знаят Това.

Чобан бг аеролозите и теле събратята им са въвели родното научно доказателство.като бг-принос в научката БГ Аерология,унучка на Археологията:

"'Липса културен пласт ".

Липса на културен пласт,което като другото култово откритеи,прилагано за писмеността ,което е "Тва е гръцки тайнопис" ,с което се доказва веднъж,но завинаги,че всичко било гръцко,независими къв знак се намери у тези 110 иляди кв. км. и устието на Тиса на ,която била построена златана Църква,в добавка на млост и там бил преместил изънземния Муртагон войската си срещу гръци и славяни. Сички знаят,че Муртафон и построените от него съоружения край устието на Тича и плиска са дело на извъземни щото още нищо не е намерено от това огромено строителство край устието на Камчия,която бг-историците и теле аеролзоите саа доказали,че била Тича упомената от наднисите на кагана муртагон за моста и унука му Дикс за цръквата златаната до устието на Тича.
Но като казва бр аеролозите и теле историците ,тва е гръцки тайнопис и си доказал на теле и чобаните им бг историци и археолози.че тва е така защото е така,и те са го доказали с Липсата на културен пласт.

Липсата на културен пласт от басиликата Плиска,доказвала не, че кучето (црвено) на кагана препикало Басиликата и сите онугундури не смеели да влезат вече унутре, ами ,че басиликата била ударена от гръм и по законите на прапрапра бабите на пра унугундур-българи ,сграда ударена от гръм не се обитвала,до десети веки,когато била възстановявана по законите на строителството от впервшое столетие,га август им казал,на Кимерите донели му подаръци с их кораблях "Намерих град от туули,оставям град от мрамор".

Най-вече научното доказателство "Липсата на културен пласт " се използва за доказ на Славяните ,които опустошили вся и всьо в седмое столетие за доказ на бг-историята ,но наскоро е взето на въоръжение и за доказ на де що мърда от телевизионните екрани за доказ на бг-аерологията ,която изостава от световната с точно 150 години.

Може би историк анархизъмъ в отделна научнъ статиъ 4е представи научните допкази,че бг археологията и историята изостават с повече от сто и петдесят годин,но поради необичайното за сезона затопляне посред годината,която боцко е доказал,че не е лето,непредвидено от бг историците за летния сезон,има опасност некои лампи да изгорят и мож да изчекаме зимата да ни изненада,като ила да дебил инбиктуса с нов доказ от хиспанските прафесори, подкрепен на масата научно от лизачите гет и ладо.

цезарю,беж гай да си говориш на испански с ил да дебила,као турския ти е слаб за кръга глишев

не се бутай със слабия си черковно словенския във въйсшая лига
цитирай
17. letopisec - marknatan
27.07.2011 10:20
здравей приятелю, не съм женен, ако това те интересува, тъй като прояви интерес на друго място. И още нещо, приятелю; нали знаеш, че "черковно-славянски" е писменият език, който не само учени като Лихачов, но и немски корифеи, наричат - СТАРОБЪЛГАРСКИ. Приятен ден.
цитирай
18. анонимен - solinvictus
29.07.2011 00:30
Летописец ти сега като натанския профисионал цитираш ...този дето говори за войната с България обяснява за "една воля и две воли"???
Как се тълкуват тия понятия по хуно-прото -булгарската теория ?
питал съм един доцент и изказа голяма глуост ...ай пробвай се ти ,че кат гледам какви постове си напраскал ... ша ма върнеш в пети клас?

ето ти само един цитат :

В. Н. Златарски още навремето обърна внимание, че Теофан (по-пространно) и Никифор (по-сбито) ползват в своите летописи един трети, общ за тях и недостигнал до нас източник, в който се говори за Кубрат и синовете му, и в който името на Аспарух е упоменато.

ТЕЛЕПАТИЧНИ БАНски прототии!!!! Не е достигнал до нас но ПИШЕЛО в него????????????? хахаха

п.п.само един може да го прави това...маркнатан(хейдея) от третият етаж седма стая!
ай наздраве!
цитирай
19. marknatan - Га на психопата Ил да дебила му по...
29.07.2011 03:26
Га на психопата Ил да дебила му потребуе "научен доказ" за Идеята на плагиатора Б.Георгиев-боцман,е че Българите това са Бургариите ,които са стражари,защото той е доказал,че българи=comitae ( граничен страж ) ,или тоже стражи ,Идеята му била доказана научно и от "български професор проф.Златарски ".


solinvictus -"17.07 12:43
Научно тази теза е застъпена от руския възпитаник и български професор проф.Златарски който е отнася за сведенията които са открити в източна(единствено правилната за папагалите)посока!"

В добавка и на хиспанските прафесори писали за бургариите по Идеята на психото боцко с което скочили в жопчето на Отворената ромска "теза"!?


Ми те ако разберат,че са скочили в джобчето на отворената ромска теза на плагиатора б.георгиев-боцман сън нема да ги лови !

Психото боцко и анонимнитемаймуняци мутреса му ил да дебил,лизача гет,набожния търгаш рицар,векил,щурман и др.под. Разбрали идеята МУ


Плагиатор,пълния профан боцман доказал,че COMITAE = BULGARI.
Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като комита ,но психопатите разбрали Идеята му,че Българите това са Бургариите .
Но бургариите били заети от Керамопулос,в добавлка на испанските прафесори и Златрски.Бешевлиев и др. под и в ролята на стражи бургарии плагиаторът е сложил,че стражите на Римската империя са comitae. Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като ”комита е !
Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI,но всики знаели,че ИДЕЯТА МУ била ,че психопатът имал предвид БУРГАРИИТЕ,че БУРГАРИИТЕ били БЪЛГАРИТЕ.

Май сос Плагиаторът Боцман не е сте психопати ?

Га е за "научен доказ" на Отворената Ромска Златарски бил доказвач,га е за мингяните и вождовете им,които немали дуки начи не били роми.Както е доказал псхихопатът боцко еБан ски простотии !!!

Идиот си ти бре ,малоумник

'бегай си доказвай "историята" с гетския лизач, гъзльовците ладо,набожния търгаш рицар,векил и анонимнитемаймуняци,панацеи и сарагонореии

Психопатското колективно съзнание разбрали ли ИДЕЯТА МУ ,на ИДЕЙНО НИВО ,че Българите това са Бургариите .
Без психопата боцко да запише,че Българите са Бургариите Психопатите разбрали Идеята МУ,че Българите са Бургариите.
Защото Бургариите били тоже Стражари.И сите псиохопати разбрали ли ИДЕЯТА МУ,която боцко я доказал Идейно,без да я записва црно на бело,като доказал,че българи=comitae ( граничен страж ) ,или тоже стражи.

Но психопатите не могат да осмислят текст съдържащ се в друг текст ?
Значи не съществувал!

Ей видиотен психопат
'бегай си доказвай "историята" с гетския лизач, гъзльовците ладо,набожния търгаш рицар,векил и анонимнитемаймуняци,панацеи и сарагонореии

Психопатското колективно съзнание разбрали ли ИДЕЯТА МУ ,на ИДЕЙНО НИВО ,че Българите това са Бургариите .
цитирай
20. letopisec - ОБРАЗОВАЙ СЕ ЧОВЕКО, ЧЕТИ, А НЕ ПРОСТЕЙ.........
29.07.2011 08:55
анонимен написа:
Летописец ти сега като натанския профисионал цитираш ...този дето говори за войната с България обяснява за "една воля и две воли"???
Как се тълкуват тия понятия по хуно-прото -булгарската теория ?
питал съм един доцент и изказа голяма глуост ...ай пробвай се ти ,че кат гледам какви постове си напраскал ... ша ма върнеш в пети клас?


.....

ето ти само един цитат :

В. Н. Златарски още навремето обърна внимание, че Теофан (по-пространно) и Никифор (по-сбито) ползват в своите летописи един трети, общ за тях и недостигнал до нас източник, в който се говори за Кубрат и синовете му, и в който името на Аспарух е упоменато.

ТЕЛЕПАТИЧНИ БАНски прототии!!!! Не е достигнал до нас но ПИШЕЛО в него????????????? хахаха

п.п.само един може да го прави това...маркнатан(хейдея) от третият етаж седма стая!
ай наздраве!

ТЕОФАН И НИКИФОР ПИШАТ, ЧЕ БОЯН ОЩЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ НА ХАЗАРИТЕ, ТОВА В 9 В. Е НЕВЪЗМОЖНО, НО ОТ ИЗТОЧНИКА ОТ КОЙТО ПРЕПИСВАТ, КОЙТО Е ОТ КРАЯ НА 7 В., Е ВЪЗМОЖНО...УМНИКО solinvictus
цитирай
21. merlin68 - Няколко въпроса имам. „От Хипий...
29.07.2011 22:15
Няколко въпроса имам.
„От Хипийските планини избяга сина на Худбадр (чети: Хубраат, както по-горе в същият текст е изписано името на Кубрат).”
От къде на къде ще четем Худбадр, като Кубрат, след като в същият текст си пише Кубрат, както казваш. От къде на къде автора ще нарича един човек с две различни имена? Според мен очевидно Худбадр, не е Кубрат.
"...сиреч каквото претърпяхме във войната с България."
Обърни внимание какво казва Константин - ВЪВ ВОЙНАТА С БЪЛГАРИЯ, не казва във войната против българите, което според мен си означава, че по това време вече е имало българска държава.
"в Именникът на българските канове - като Исперих" Тук имам два въпроса:
Първо, как ти звучи Исперих, на мен ми звучи като Теодорих, Херманарих и други готи...немски ли ще да са били тези готи, как мислиш? Помисли и за Телериг(Х).
Второ, защо наричаш Именникът на българските ВЛАДЕТЕЛИ, Именник на българските КАНОВЕ? Къде в този именник се споменава дори един кан, или поне един хан??? Няма там канове и ханове, има само КНЯЗЕ.
Князете обаче не са тюрки, кофти а:)))
цитирай
22. letopisec - пак оргиналничиш,
30.07.2011 10:41
за сметка на историята...както ти казваш, в този същият текст има два пъти изписано името на Кубрат, втопият път, явно от преписвачите е малко изкривено; но контекста е недвусмислен и НА НИКОЙ УЧЕН ОСВЕН НА ТЕБ, АКО СИ ТАКЪВ, НЕ МУ Е ХРУМНАЛО ДА МАНИПУЛИРА Арменската география от VІІ в., да не говорим калко българи има изброени там, като купи-болгар и така нататък; 2. Велика България на Кубрат е била от Кавказ до Добруджа и когато хазарите трансформират тази държава в своя, териториите на запад от Днепър си остават български, писал го е и Багрянородни за западни българи, кара българи и Ибн Русте е писал за българския Исигел...да не мислиш, че от 669 г., когато е превзета Велика България до 680 г. Аспарух е пътувал ли пътувал някъде, бил е в Българията, за която пише и презвитер Константин....Аспарух е ювигикан, такъв е и Омуртаг, така че не виждам нищо лошо, че Именникът е наричан от учените Именник на българските канове; да те образовам малко: тюрките нямат титул кан, а каган...тархан, ябгу и т.н.
цитирай
23. merlin68 - Първо, твърдението, че след като на ...
30.07.2011 17:07
Първо, твърдението, че след като на едно място е написано Кубрат, а на друго място е написано Худбадр, трябва навсякъде да се чете Кубрат, е просто смехотворно. Ако имаме два ръкописа от различни автори и в единият пише Кубрат, а в другият Худбадр, тогава сравнявайки ги можем да стигнем до извода, че става въпрос за един и същ човек, но двамата летописеца предават името му по различен начин. В случаят имаме един летопис, с един автор, откъде на къде той ще нарича един и същ човек с ДВЕ различни имена - отговор ти липсва виждам.
Второ, няма нужда да ме ограмотяваш относно титлите, ПАК ТЕ ПИТАМ ОТКЪДЕ ИЗМИСЛИ ТОВА "КАН", ТАКАВА ТИТЛА НЯМА В ИМЕННИКЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ! Позоваваш се на учени които така наричат именникът, ами те просто ЛЪЖАТ, именникът е на лице, черно на бяло и там не се споменават ханове или канове, а само КНЯЗЕ:)))
"Тези пет КНЯЗЕ управляваха КНЯЖЕСТВОТО на отвъдната страна на Дунава 515 години с остригани глави."
Сега малко и за ИспеРИХ, съдейки по името очевидно гот, ТРАКИЙСКИ при това:) До колкото ни е известно траките нямат КАНОВЕ или ХАНОВЕ. За сметка на това широко разпространени са остриганите глави с кика на темето. Между впрочем с такава прическа са били и първите руски канове, о пардон - князе:))) Като си припомним също, че Теофилакт през VІ век нарича гетите славяни, то нещата се подреждат в полза на князете, не мислиш ли?
Не казваш нищо и за това което пише Константин "ВЪВ ВОЙНАТА С БЪЛГАРИЯ", не е ли ясно от думите му, че България вече си съществува по това време?
Казваш, че оригиналнича за сметка на историята, е ти нали си самата научност, дай ми аргументиран отговор на това което те питам. Или ти смяташ за наука това, че понеже проф. еди кой си, иска българите да са тюрки, може да кръсти Именникът на българските ХАНОВЕ, а друг проф. еди кой си, искайки да ни изкара иранци, може да кръсти Именникът на българските КАНОВЕ?
ТОВА НЕ Е НАУКА, А СТЪКМИСТИКА!
цитирай
24. merlin68 - ЕТО ИМЕННИКЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХА...
30.07.2011 17:21
ЕТО ИМЕННИКЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХАНОВЕ (КАНОВЕ), А ВСЪЩНОСТ КНЯЗЕ:)))

Превод на Уваровия препис на новобългарски от Петър Добрев:

Авитохол живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година (на завземането на властта) дилом твирем
Ирник живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Гостун, наместникът, 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
Курт управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Безмер 3 години, а родът му Дуло, а пък годината му шегор вечем.
Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз и досега.

Аспарух княз 61 години (управлява). Родът му Дуло, а годината му верени алем.
Тервел 21 години. Родът му Дуло, а неговата година теку читем.
Твирем (неизвестен княз) 28 години. Родът му Дуло, а неговата година дван шехтем
Севар 15 години. Родът му Дуло, а неговата година тох алтом.
Кормисош 17 години. Родът му Вокил, а неговата година шегор твирем.
Този княз смени рода Дуло, наречен Вихтун.

Винех 7 години. Родът му Укил. А неговата година шегор алем.
Телец 3 години. Родът му Угаин, а неговата година сомор алтем.
И сiй иного рад. (спорно тълкуване)
Умор (управлява) 40 дни. Родът му Укил, а годината дилом тутом.
Статия в Роден Край
цитирай
25. letopisec - ти знаеш ли Арменската география от VІІ в.,
30.07.2011 17:26
колко преписа има, плюс кратък и разширен вариант, какъв гот е Исперих, нали твърдиш, че не си езиковед, а правиш заключения; кога да ти вярвам??? Само човек, който не е прочел коментарът ми 22, може да не го е разбрал...
цитирай
26. merlin68 - Летописец, чакам аргументи срещу ...
30.07.2011 22:36
Летописец, чакам аргументи срещу това което казвам, не празни приказки:) Хайде защити КАНОВЕТЕ и иранското име Исперих, да те видя. Може и да не съм езиковед, но все пак някои очевидни неща ги виждам:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11487373
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ