Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2011 14:15 - Траки и кимерийци!
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 7843 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 20.12.2012 09:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Не можем да не отчетем, че във визията на гръцкия историк от 1 в. пр.н.е. - 1 в. след н.е. Страбон, присъстват древни спомени от кимерийско-тракийски синтез.  За съжаление за този период няма първоизточници, така че за реконструкцията му трябва да разчитаме изцяло на езикови и донякъде на неясни археологични препратки. 

image
  Първите сведения, които са съвременни на кимерийците, са в асирийските клинописи от VІІІ в. пр.н.е. и те ни очертават т.нар. "исторически кимерийци", чието присъствие е на териториите на т.нар. "Древен изток", т.е. Предна Азия и Месопотамия, а така също на териториите на Мала Азия и Йония.

      Тяхната държава е първоначално на север от Урарту, в Задкавказието, а колко на север е продължавала, можем да съдим от Херодот, който пише за Кимерийски босфор (дн. Керченски провлак) на Меотида (дн. Азовско море).

     На север от Урарту (самоназванието на тази държава, след разчитане на урартските клинописи, се установи, че е Боян) е била областта Гуриана и именно тя е деляла държавата Гамирая от Урарту/Боян . В Гуриана започва инвазията на гимерите.

image

           Не е без значение, че докато кимерийците са хегемон в Мала Азия, т.е. някъде до началото на VІ в. пр.н.е., тракийската държава Фригия е била под тяхно опекунство.

      Крахът на "историческите кимерийци" се оказва и край на Фригия като държава.

Забележително е, че дори в V в. от н.е. арменския историк Тавстос Бузанд не познава топоним Кападокия, а го именува Гамирка (Агатангелос също упоменава топонима).
image

image

image


         През ІV в. от н.е. пък Павел Орозий нарича южното Черноморие от Синоп до Колхида (Лазика): "Кимерийско море". 
 
image
  Въпреки почти двувековното присъствие на кимерийците в Мала Азия, изследователите са затруднени да верифицират къде в Мала Азия е била новата им територия? Не е реално да се смята, че само временно присъствие в Кападокия е довело до съхраняването на името й като Гамирка дори до V в. от н.е. при Бузанд и Агатангелос, очевидно след налагане на кимерийската династия над фригийския цар Гордиас, останал известен в митовете с "гордиевия възел", именно Фригия, която включва и територии от Кападокия, е била ДЪРЖАВНАТА земя на кимерийците.   

  Дали заради това Страбон свързва кимерийци и траки в общ произход остава предмет на по-нататъшно изледване от учените.     Гласувай:
4


Вълнообразно


1. letopisec - Херодот дава грешни сведения за значението на скити и кимерийци.
10.06.2011 14:24
Такое одностороннее толкование скифо-киммерийской истории сложилось у Геродота, по-видимому, в силу ряда причин. Во-первых, во время своего пребывания в Ольвии он мог познакомиться только со скифскими героическими преданиями. Но в среде греческих колонистов, очевидно, сохранились предания о прежнем обитании на этих землях киммерийцев и последующем их исходе в Азию. Эти предания могли лечь в основу рассказа Геродота о победе скифов над киммерийцами. Во-вторых, имя непобедимых скифов прославилось во время неудачного похода Дария I в Скифию. Поиски причины последнего привели отца истории к заключению, что персы хотели отомстить скифам за обиды, нанесенные ими мидийцам, которых греки воспринимали как одно целое с персами. Вероятно, именно поэтому Геродот так настойчиво подчеркивал военное превосходство скифов и повторял рассказ об их владычестве над мидийцами и всей Азией. Однако искусственность построения скифской гегемонии над странами древнего Ближнего Востока очевидна и не вписывается в реальную историю стран региона, и, прежде всего, Мидийского царства. Эта гегемония хотя и недолго принадлежала, согласно древневосточным источникам, киммерийцам. - автор И.Н.Медведская
цитирай
2. letopisec - Рухването на един мит?
10.06.2011 14:28
Херодот, който пише толкова много за траките, не дава и намек, че те имат нещо общо с кимерийците.
цитирай
3. letopisec - асирийски клинописи и древногръцки легенди
10.06.2011 15:13
Самоназванието на кимерийците е било Gimir и то е съхранено в асирийските и урартските клинописи, в Библията и в арменските летописи, дори във фолклора на грузинския и осетинския езици. На древните гърци името става известно, чрез посредничеството на лидийския език, в който - както показа Иванчик (а Дяконов се съгласи с тази хипотеза и изостави своята, че посредник е бил тракийския)- отсъства звука "г" и се изговаря "к". И понеже първи сведения на гръцки за кимерийците има при Омир в Одисеята, където те са с "к", следователно всички сведения при Страбон от І в. са „втора ръка”, понеже явно от VІІІ-VІІ в. пр.н.е., откогато е Одисеята, гърците имат първите сведения за кимерийците и не може да очакваме, че данните на Страбон се основават на някакви по-древни източници преди VІІІ в. пр.н.е.. А за кимерийците (Gimir) данни от VІІІ-VІІ в. пр.н.е. вече има в асирийските клинописи и те ни дават представата за „историческите кимерийци”. Останалото са древногръцки легенди и митове за кимерийците от V в. пр.н.е. (Херодот) и от след това, сумирани от Страбон през І в.
цитирай
4. syrmaepon - Предполагам,
11.06.2011 08:53
че щом има толкова неизвестни неща около кимерийците,вероятно не е ясно от какава езикова група са биле.Имали вероятност да имат връзка с кюрдите?
цитирай
5. letopisec - кимерийски език
13.06.2011 12:24
Всички сведения за езика на кимерийците са хипотетични,според значимият немскоезичен и рускоезичен кимеролог А.И.Иванчик. От тях е съхранена една дума и имената на трима царе. Все пак е сигурно, че кимерийският е бил индоевропейски език и според Леман-Хаупт е може би "изгубено звено" между тракийския и иранския езици, т.е. нещо различно от тях. Във всеки случай, езикът на кимерийците не е бил от хурито-урартската езикова група, от който е езика на урартите, които през VІІ в.пр.н.е. са били южни съседи на Гамирая.
цитирай
6. syrmaepon - Е,все пак
15.06.2011 07:58
това са хипотези,защото не виждам как от една дума и три имена могат да се правят изводи и за целия език,още повече,че произходът на имената може да е всякакъв
цитирай
7. letopisec - Към syrmaepon
20.06.2011 11:51
за повече информация виж преведената статия на Иванчик "Съвременното състояние на кимерийския проблем" в http://history.rodenkrai.com/new/proizhod_na_prabylgarite/syvremennoto_systoqnie_na_kimeriiskiq_problem_i_chast.html
цитирай
8. letopisec - за повече информация виж превед...
22.06.2011 10:32
letopisec написа:
за повече информация виж преведената статия на Иванчик "Съвременното състояние на кимерийския проблем" в http://history.rodenkrai.com/new/proizhod_na_prabylgarite/syvremennoto_systoqnie_na_kimeriiskiq_problem_i_chast.html

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11239407
Постинги: 701
Коментари: 12660
Гласове: 3317
Календар
«  Септември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ