Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2017 19:53 - ЖДРЕЛОТО НА РЕКА ЕРМА ДО ПОГАНОВСКИЯ МАНАСТИР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2234 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    Разходката в картини ще обхване скалите на ждрелото на р. Ерма от Погановския манастир до разклона за селата Искровци и Звонци. Стотици снимки от това ждрело от този разклон до с. Петачинци вече поместих. Шедьовърът е при с. Искровци. Има план да се открие ГКПП при с. Петачинци, което идиотите от Ньой разделиха в две държави, но за сега шосето е направено криво-ляво от към Западните покрайнини. За подложка на шосето от сръбска страна настлаха боклука от Пирот, от горе го покриха с пръст и баластра от р. Ерма. За инфраструктурата от към нашата страна при задаване на въпрос защо нищо не се прави, отговорните лица се тръшкат. На ум ми идва едно наше понятие, взаимствано от Япония, секуро. Пътят трябва да мине през тунел, направен от германците още през 1942 г, липсва обаче мостът над реката, скачаща от прекрасния водопад под с. Врабча. Мостът го взриви на времето Тито, така както взриви и моста при с Извор, Босилеградско. Кой ще прави мостът не е ясно, но е ясно едно, както го каза преди години Иван Николов на нашите държавници:
   - Ако сърбите решат да ни върнат към България, вие няма да ни искате.
   В последните години все повече българи ходят в Царибордско за да ядат плескавиици и да пазаруват евтини екологични стоки. Това е важно за царибродчани, защото получават "свежи" пари от нас, с които да си купят нафта, лекарства и др. потребни неща, които не могат да си произведат. Благодарение на нас сънародниците ни в Царибродско живеят най-добре от всичките българи в Сърбия, а най-зле са сънародниците ни от Босилеградско заради географското му положение. Апелирам обаче към хората освен плескавичниците, те да посещават и историческите и природни забележителности. Ето една природна забележителност - част от ждрелото на р. Ерма.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

       Пещерите тук са многобройни както при Лакатник.

image



image



image



image



image

Този тунел не се ползва, направено е ново трасе на пътя в страни от него.

image



image

Тази скала е част от оградата на манастира. Снимката е направена от терасата на  плескавичницата. В манастира могат и да не влезат гостите, но тук ще влезат. На маса с вино и мезе как хубаво изглежда манастирът от другата страна на реката! Той няма да избяга. Ако пък ресторантът е затворен, посещението на манастира е по-възможно.
   Село Поганово с махалите над него през 1919 г. наброява около 3000 души. Днес в селото има десетина човека, а в най-голямата му махала, Драговита, още толкова. Драговита е сред красива околност и в нтея има вили. Сърбите обаче заселват тук цигани от Хърватска и от Косово. До махалата достига асфалтов път, широк 3 м, коли не могат да се разминат. От Драговита обаче какви преходи са възможни по Гребен планина, вече описах. Тук имам и любимо място, една махала на разделеното в две държави село Врабча, намираща се в подножието остър като конус връх, който се вижда и от частта на Врабча в България. 
    Има една табела в Трън, когато се влиза от към Брезник. На нея пише:
    От Трън по-убаво нема!
    Абсолютната истина! И гова го казвам аз, който познава не само Трънско в България, но и останалите му 2/3 в Западните покройнини. И затова съм против да се съсипва този рай с отдаването му на концесия за добив на злато. Златото ще замине при конесионера, за Трънско ще остане разрухата на природата му.
 





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181978
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031