Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2018 14:20 - Защо светът ще стигне до войната
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 8301 Коментари: 17 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Каквото и да ви говорят става дума за пари.
Не знам от кого е тази сентенция, не знам дори дали въобще е сентенция, но тя е вярна за Западната цивилизация. 
Е, какво пък толкова - винаги е било така - ще кажат някои. Било е, да. Ако не винаги, то поне от незапомнени времена. Всички това го знаят, но знаете ли, че алчността се плаща, при това не с пари? В човешката история са се водили хиляди войни, в огромната си част, те са се водили за пари и власт. Властта и парите са свързани от незапомнени времена, но не и от самото начало на историята. При едно историческо пътуване, колкото повече се приближаваме към съвременността, толкова повече връзката пари-власт се заздравява. Властта и парите обаче не се търкалят по земята, те са желани и следователно трудно достъпни. Затова борбата за овладяването им, често е кървава, а количеството кръв е правопропорционално на придобитата власт и пари. В този смисъл, ако за алчните ценители на парите, най-конвертируемата валута е златото, то за историята, най-конвертируемата валута е кръвтта. 

image
В тази таблица е показан списък на страните и техния външен дълг. Данните са от справочник на ЦРУ

За краткост не съм копирал цялата таблица, ако желаете да я видите, ето линк:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Страницата я има и на български, но данните там са по-стари. Актуални данни за България са:
40,419,000,000$ 31 January 2018[68] на човек 5,700$ 66% от БВП
Обърнете внимание на факта, че колкото по-голям е външния дълг на една страна, толкова по-добре живеят хората в нея (като правило). Съответно вярно е и обратното.

Конкретно за България - по дълг 66% от БВП, ние изоставаме от развитите европейски държави, но в глобален мащаб, дълга ни не е малък. Стандартът на живот е пряко свързан с външния дълг, но зависи и от други фактори, основен от които е начина по който държавата разходва взетите в дълг средства. Като се има предвид, че преди година и половина България взе колосален заем от 16 млрд. то не е трудно да се досетите, че средствата не са разходвани с цел повишаване стандарта на масовия гражданин.

Обърнете внимание и на факта, че Люксембург, страната с най-висок БВП на глава от населението в ЕС, с най-висока производителност на труда в ЕС и най-висок доход на гражданите си, има колосален външен дълг, направо умопомрачителен. При това не само, че не го връща, но го увеличава. В края на март 2014г. той е 3443% от БВП на страната, а в края на 2017г. вече е 6307% от БВП на страната. Според данните на ЦРУ, всеки гражданин на Люксембург има да връща 6.9 МИЛИОНА ДОЛАРА.
Сега си помислете, кой им е дал тези пари, а защо? Ами ако на всеки българин му дадат по 7 млн.$ то как ще живеем ние, ами защо не ни ги дават? Ами на руснаците ако дадат, на китайците, на индийците? А вие всички сте чували за проклетите гърци и проблема който създадоха на ЕС със своите дългове, а за Люксембург защо нищо не сте чували? Или за Холандия например?

image
                      Задлъжнялостта на страните в процентно отношение към БВП  (2012г.)

image
                        Дългове на страните в долари към 2012г.

Обърнете внимание и на факта, че общата задлъжнялост на всички страни в света нараства. В края на 2009г. общият дълг е 57 трилиона долара, а през 2012г. вече е 70.5 трилиона.

Най-интересният въпрос е - на кого дължат пари държавите? Една на друга? - Не, ако те си дължаха пари взаимно, щяха да изчистят дълговете помежду си и нямаше всички да са длъжници, а само някои държави. Държавите дължат пари на банките и още по-конкретно, на няколко частни банки, които под една или друга форма притежават и контролират цялата световна финансова система, включително, контролират емитирането на почти всички държавни валути.

Очевидно тези банки и хората стоящи зад тях притежават огромната част от световния финансов ресурс. Става въпрос за суми които се изразяват в числа, чиито наименования знаят само математиците. Когато четете във "Форбс" списъците на най-богатите хора на планетата и се опитвате да си представите как някой може да притежава 100 или 200 млрд.$ то вие не разбирате, че там не фигурира името на нито един от действително най-богатите земляни. Вие дори не знаете числата с които се измерва тяхното богатство, липсва ви фантазията да си представите въобще какво означава това.

Много интересен и ключов за световния мир е въпросът - какъв е критерият по който тези свръх богати и властни хора раздават "своите пари" в дълг? Как те решават в коя страна какво количество финансови потоци ще насочат и с каква цел? На коя страна, каква част от задълженията ще опростят и срещу какво?

image
Чист дълг на страните в трилиони долари (разликата между резервите и задълженията)




Последната графика е много интересна защото тя показва, кои страни колко произвеждат и колко потребяват. Тази графика дава отговор и на любимия ми въпрос, задаван от разните учили-недоучили "специалисти", "професионалисти", "журналисти" и прочие "умни и красиви", "индианци", вперили алчен поглед в мънистата на Запада - Защо всички нормални хора бягат на Запад, а не в Русия, Китай, Индия...България?
Ами ето го отговорът - защото Западът (в червено на картата), потребява в пъти повече отколкото произвежда. А това плюскане на кредит е за сметка на останалото човечество и му се осигурява от световната финансова система.

След краха на двуполюсния световен модел в който се конкурираха две противоположни обществени системи, Западът реши, че е победил и декларира "края на историята". Тоест, историята свършва, няма вече противоборства, окончателно е победил най-добрия и безалтернативен модел на обществена организация - западния.

Победителите, преминали през ужасите на индустриализацията и съпътстващите я екологични катастрофи, през капиталистическата конкуренция и съпътстващата я експлоатация, бедност и престъпност, решиха да отдалечат от себеси тези негативи на най-правилната обществена система, но да запазят плодовете ѝ. Така те запазиха за себеси банките и науката, а пратиха в Китай и други "индиански" държави производството с всичката му мизерия и експлоатация. От други "индианци" пък решиха да отмъкнат ресурсите нужни за безметежният им живот.

Но през последните две десетилетия се оказа, че западняците не са "най-умните и красивите" и "индианците" започнаха да избеляват. Оказа се, че колкото и много мозъци да привлечеш чрез парите си, те не могат да работят така ефективно както на терен, при производството. Освен това се оказа, че тези мозъци привлечени от големите доходи на Запад, бързо деградират до нивото на местните консуматори.
За да продължи да функционира този механизъм, Запада се нуждае от все по-голям внос на "умно месо" идващо от "варварски" държави. Обаче възниква проблемът с интеграцията на новите западняци.

Всичко това, познаващите историята вече са го виждали в Рим. И днес историята ще се повтори, поредната цивилизация с претенции за изключителност ще отиде на бунището. Това въобще нямаше да е трагедия, и дори би било радостно за останалото човечество, ако нямаше едно - но.

Западът, категорично доказа, не само, че не може да претендира за цивилизационна единственост, но, че не е способен дори да се възпроизвежда. Западът е заразен с несъвместима с историята генетична мутация, той не може да се самовъзпоизвежда, не може и да насади цивилизацията си в осиновените от него "индианци".
Западът е обречен да загине, това може да стане по естествен път, като се откаже от претенциите си за изключителност, или насилствено чрез война.
Проблемът е, че за разлика от мечовете на Рим, новата Римска империя създаде технологии за масово унищожение. Така новата империя на изключителните в предсмъртна схватка може да завлече цялото човечество в небитието.

Но какво пък, след като човечеството в хилядолетната си история, след хилядите войни предизвисани от алчност и властолюбие, не успя да открие една проста и жизнеутвърждаваща истина -
Човекът е обществено животно, не може да съществува устойчиво общество доминирано от частни интереси.
Частният интерес не може да решава обществени проблеми.

Човечеството трябваше да научи тази проста истина, историята упорито му я показваше и го наказваше за неразбирането му с все повече кръв. Днес светът е глобален, обществото е глобално, но частния интерес продължава да доминира... следва Края на историята и то съвсем буквално.




Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав!
22.04.2018 18:27
Много добър анализ! Човечеството не е поумняло и едва ли ще поумнее...
цитирай
2. merlin68 - Много добър анализ! Човечеството ...
22.04.2018 19:35
mt46 написа:
Много добър анализ! Човечеството не е поумняло и едва ли ще поумнее...


Не само че не е поумняло, но комай е затъпяло. Защото в миналото нашите предци отлично са знаели до какво може да доведе лихварството. Не случайно във всяка от големите религии, лихварството е забранено.
цитирай
3. vaquero - merlin68,
22.04.2018 22:21
Парите и властта са на повърхността на много по-дълбоки противоречия, свързани с разпределението и присвояването на принадената стойност. Неоколониалните държави вече не могат да изсмукват природни ресурси и принадена стойност в количествата, които са им необходими да задържат жизнения си стандарт. Войната е иманентно присъща на буржоазното общество. Тя се явява резултат от вътрешните противоречия на капитализма. Русия, като богата на природни богатства е привлекателна за разграбване, но трябва да бъде овладяна политически и след това икономически. Но при Путин не се получава. Затова омразата на буржоазията е насочена към него. САЩ са притиснати от дълга си да воюват и най-много с Русия, ама не им стиска. А фалитът наближава. Войната зависи от спокойствието на Путин и наследникът му, както и от лудосста на Дончо и тези около него.
цитирай
4. germantiger - истините
23.04.2018 10:23
Явно гения на БАХ е щото някой е наливал пари в германия когато даже я е нямало...

Гения на БЕЕТОВЕН е над българския поради какво - дългове нечии?

Мерцедес като конструктивни решения е преди дълговете, но той също е дълг нали?

Армията на Фридрих Велики е велика защото е имало кавко - нечий дълг?!

НА ВАС БЪЛГАРИТЕ 100 ПЪТИ ПО ТОЛКОВА ДА ВИ ДАДАТ, НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИТЕ

НА ГЕРМАНЕЦА НИЩО ДА НЕ МУ ДАДАТ, ПАК ЩЕ НАПРАВИ ПОВЕЧЕ ОТ ВАС
цитирай
5. merlin68 - Явно гения на БАХ е щото някой е на...
23.04.2018 11:17
germantiger написа:
Явно гения на БАХ е щото някой е наливал пари в германия когато даже я е нямало...

Гения на БЕЕТОВЕН е над българския поради какво - дългове нечии?

Мерцедес като конструктивни решения е преди дълговете, но той също е дълг нали?

Армията на Фридрих Велики е велика защото е имало кавко - нечий дълг?!

НА ВАС БЪЛГАРИТЕ 100 ПЪТИ ПО ТОЛКОВА ДА ВИ ДАДАТ, НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИТЕ

НА ГЕРМАНЕЦА НИЩО ДА НЕ МУ ДАДАТ, ПАК ЩЕ НАПРАВИ ПОВЕЧЕ ОТ ВАС


Тигър, препоръчително е да се коментира по същество и с разбиране материята която коментираш. Бах няма нищо общо. Идеята за превъзходството на германския етнос над българския, и който и да бил друг, бе опровергана през 1945г. Обидите срещу българския народ, при положение, че си част от него и живееш в тази страна, говорят единствено за липсата в теб на морална хигиена и лошото ти възпитание. А как това ти поведение кореспондира с елитността на германския етнос, към който видимо се опитваш да се причислиш, всеки разумен човек добре оценява.
цитирай
6. nalia - Противниците на частния интерес мълчат, Марлео,
23.04.2018 11:41
заети са да набиват колци за доматите по по частните си собствености:)

Общоизвестно е, че западните общества просперират, защото до голяма степен съчетават частния с обществения интерес, докато на изток частната инициатива се задушаваше.

Елементарно, Уотсън:))
цитирай
7. nalia - Частният ти интерес или общественият налагат да одобряваш коментара ми
23.04.2018 11:43
?!
цитирай
8. krumbelosvet - Не за пари
23.04.2018 13:26
Това за парите е минало. Сега битката е за живот и смърт. Да не кажа "и нашата смърт". Пази Боже.
цитирай
9. merlin68 - заети са да набиват колци за дома...
23.04.2018 14:01
nalia написа:
заети са да набиват колци за доматите по по частните си собствености:)

Общоизвестно е, че западните общества просперират, защото до голяма степен съчетават частния с обществения интерес, докато на изток частната инициатива се задушаваше.


Елементарно, Уотсън:))


За глупаците общо известно е това което им каже радиоточката, останалите се информират чрез анализ на наличната информация.
цитирай
10. germantiger - ...
23.04.2018 20:12
Постинга ти е елементарен, за наивници и разбира се манипулативен.

Елементарен защото разглеждаш дълг без пари, генезис, последствия, икономически процеси или както му казвахте производителни сили и производствени средства.

Ти разбира се, нищо не разглеждаш поради товеа, че финансите не са ти професионална квалификация.

Постинга е за наивници, защото само такива биха попили внушението в него.

Разбира се, че германския етнос превъзхожда българския като материална култура, хуманизъм, културни постижения и историческо присъствие.
цитирай
11. merlin68 - Постинга ти е елементарен, за на...
23.04.2018 21:16
germantiger написа:
Постинга ти е елементарен, за наивници и разбира се манипулативен.

Елементарен защото разглеждаш дълг без пари, генезис, последствия, икономически процеси или както му казвахте производителни сили и производствени средства.

Ти разбира се, нищо не разглеждаш поради товеа, че финансите не са ти професионална квалификация.

Постинга е за наивници, защото само такива биха попили внушението в него.

Разбира се, че германския етнос превъзхожда българския като материална култура, хуманизъм, културни постижения и историческо присъствие.


Никакви манипулации няма, публикувана е статистика и то не от Русия, Китай, или Сирия, а направо от ЦРУ. Изводите са прости и еднозначни, не е нужно да си финансист за да ги схванеш.
Държави с висока задлъжнялост поддържат висок стандарт на живот за сметка на останалия свят. "Изненадващо" от статистическите данни се оказва, че това са все страни от Запада. Какво да кажем за дебелите американци, 50 млн. от които живеят на социални помощи и тези помощи са по-високи от заплатите в Китай и Русия? Защото са много умни дебелогъзите ли? - Не, защото печатницата им е в мазето, дълговете 98% от БВП и нарастват непрекъснато десетилетие вече. Ами за Люксембург какво да кажем? А за Германия с 141% дълг спрямо БВП? За Холандия, където всеки холандец дължи 264 000 $, но на никой не му пука и си живеят царски?
Този рай води в ада.
цитирай
12. germantiger - ...
23.04.2018 22:52
Трябва да знаеш нещо елементарно:

МАНИПУЛАЦИЯТА Е В ТЪЛКУВАНИЯТА И СЛЕД ТОВА ВЪВ ВНУШЕНИЯТРА СЛЕД ФАКТИТЕ

манипула ция във фактите обикновено няма или рядко се прави

манипулация и откровени лъжи и подмяна във факти имаше 45 години на изток и на запад по-рядко
цитирай
13. merlin68 - Трябва да знаеш нещо елементарн...
23.04.2018 23:11
germantiger написа:
Трябва да знаеш нещо елементарно:

МАНИПУЛАЦИЯТА Е В ТЪЛКУВАНИЯТА И СЛЕД ТОВА ВЪВ ВНУШЕНИЯТРА СЛЕД ФАКТИТЕ

манипула ция във фактите обикновено няма или рядко се прави

манипулация и откровени лъжи и подмяна във факти имаше 45 години на изток и на запад по-рядко


Много е просто, щом мислиш, че манипулативно тълкувам статистиката, дай алтернативно тълкуване, ще го обсъдим.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Краси! недоумявам защо ...
23.04.2018 23:17
Здравей, Краси!
недоумявам защо на люксембург са нужни такива дългове?
Имаш ли данни за Лихтенщайн?1
Имам предвид нещо
Да не би с тези пари да се финансират банките?
Гледам, че и на Швейцария положението не би трябвало да е никак розово?! Но не и пука и си свирука, нали!? Вярно ,банките там се финансират от нашите" капиталисти" също, но не са излишни допълнителни пари харчпарасъ!
Няма управия в този свят!
Богат беден и беден богат царуват!

Хубава вечер!
цитирай
15. merlin68 - Здравей, Краси! недоумявам защо ...
24.04.2018 08:30
leonleonovpom2 написа:
Здравей, Краси!
недоумявам защо на люксембург са нужни такива дългове?
Имаш ли данни за Лихтенщайн?1
Имам предвид нещо
Да не би с тези пари да се финансират банките?
Гледам, че и на Швейцария положението не би трябвало да е никак розово?! Но не и пука и си свирука, нали!? Вярно ,банките там се финансират от нашите" капиталисти" също, но не са излишни допълнителни пари харчпарасъ!
Няма управия в този свят!
Богат беден и беден богат царуват!

Хубава вечер!


Според ЦРУ и данните им за 2001г. Лихтенщайн няма задължения. Не знам защо на Люксембург им е необходим такъв дълг, но е факт, грешка няма. Следя тези данни от 5 години и те се актуализират. Основният извод обаче е, че големите и развити западни икономики увеличават бюджетните си дефицити и трупат дългове, но не се отказват да живеят нашироко. Това разбира се е за сметка на останалите.
В Китай един чифт маркови маратонки на американска фирма се произвеждат примерно за 20$ китйците от тях взимат 10 за заплати и данъци. В САЩ и ЕС маратонките в магазините идват на 200$ от тях 100 отиват за заплати и данъци, останалите 80 са печалба. От къде идват 200$ на европееца за да си купи маратонки струващи 20 долара? Какъв принос има производнтвото им за Китай и какъв за БВП на САЩ?
цитирай
16. kbk - Според автора, частният интерес не ...
25.04.2018 17:32
Според автора, частният интерес не може да решава обществени проблеми. Дали е така?
Ще използваме една основна аксиома: Парите са универсални пълномощия за управление. Те са приемани от всички, действат безотказно и харченето им винаги има управленски ефект. Неудобното е само, че ги губиш в момента на управление. Но дедо Амшел, чичата и брат’чедите за двеста години развиха цяла серия от трикове, с които си ги връщат. За да могат отново да управляват чрез тях.
Сега за дълга. Какво губят банкерите, които опрощават дълговете ви?
На пръв поглед изглежда почти нищо – хартийки, които те отново могат да си ги напечатат. А откакто изобретиха компютрите – наистина нищо. Всъщност банкерите губят нещо много важно – възможността да управляват с универсалните пълномощия. По тази причина е съдбоносно те да могат отново да си ги напечатат или да ги запишат в паметта на компютрите. Което те на практика правят. Така опростеният дълг за тях не струва нищо. За разлика от нашите реални загуби.
Всъщност той е цената на отделните общности като някакъв фактор, който ще изпълнява волята на Княза на света ни. Това прилича на цената на робите, само че тук е включена хитро само оная част, която е полезна на Господаря.
А той принуждава – на най-ниско ниво – съответното множество хора (обществото, де) да вършат онова, което е в негов личен интерес. И обществото е съгласно, че това решава проблемите му.
Ето, че личният интерес може да решава обществени проблеми.
Ами те самите обществени проблеми се състоят от огромно количество лични проблеми. В заключение, използвайте основната аксиома, за да разберете какво се случва в света – на кого служите и чия воля изпълнявате. Вгледайте се кой ви управлява. Разберете неговите цели и тайни намерения. Снабдете се с пълномощия и ги използвайте на принципа на Мопертюи. Така и вие можете да се вредите покрай софрата и да си решите проблемите.
Все пак помнете: според леля Ванга, тук може да управлява оня с парите, но горе управлява Друг.
цитирай
17. merlin68 - kbk, поздрави за хубавия коментар. ...
25.04.2018 19:36
kbk, поздрави за хубавия коментар. Логиката изглежда желязна, нещо като - "колкото повече богати има в една държава, толкова по-богата е тази държава", или пък - "животът е сън, сънят е малка смърт, смъртта е вечен сън".
Разбира се, кредиторите за които говорим не губят абсолютно нищо когато опрощават нечий държавен дълг. Ако те преценят, че ще загубят, не го опрощават. Опрощават го когато виждат, че няма как да спечелят ако продължат да настояват по дълга, при това преценявайки, че за в бъдеще могат да извлекат ползи от това си действие. Могат просто временно да забравят за него докато се появи подходящ момент. Но най-хубавото е, че тези кредитори, могат и въобще да не си търсят дълговете от някои длъжници, както и да натискат по всички възможни начини други длъжници. Те решават къде да насочат събраните в компютрите си баснословни суми - дали от някоя пустиня да направят чрез парите си градина, или някоя градина да изсушат обричайки я на парична суша.
Колкото и тези хора да се вживяват като господари на света, те са просто няколко частни индивиди и техните интереси не решават проблемите на отделните общества, още по-малко глобалните проблеми.
Положение при което тези проблеми се натрупват, примерно за 50 години населението на земята се е удвоило. Пропастта между бедни и богати, екологичните проблеми... Едни хора се събират и приказват, след което нищо не се променя. Например аз си спомням от ученическите си години, че G7, G8... G20 всяка година се борят с бедността, вече 40 години.
Войната е като вулкан, тя освобождава натрупаното налягане и подобно на вулкан, колкото и да не им се вярва на мнозина, войната избухва въпреки желанието на хората.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679732
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031