Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 10:00 - Радостта да се изпикаеш!
Автор: tino Категория: Лични дневници   
Прочетен: 59271 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 02.01.2011 08:24



Много хора се чувстват неудобно да говорят за простатата си, тъй като жлезата играе роля в секса, така и за уриниране. И все пак, увеличение на простатата е толкова често, че това част от живот, като сива коса. Казват, че простата е второто сърце на човека. Има много писано, но винаги е от лекари или са въпроси на роднини и болни.

Аз не намерих нищо написано от болен/пострадал и за това си позволявам да опиша моят случай с надеждата, че ще помогна на други страдалци по съдба.

Вярвайки на статистиката 50 % от мъжете над 60 години имат увеличена простата.

Аз съм един от тези.

За да съм откровен още на около 50 години усетих, че имам проблеми, но не направих нищо реално. На 55 г. мои роднини живеещи в чужбина ме накараха да си направя ехографско изследване и туморен маркер (PSA), който бе в норма и не пих изписаните ми лекарства, Tomsolin.

С времето проблемите ми се увеличиха и от ноември 2009 започнах да пия, Tomsolin. Пих го шест месеца по препоръка на личния си лекар.

Направление, среща с уролог, нов туморен маркер (PSA), който бе в норма отново, Ректално туширане (опипване на простатата с пръст през аналния сфинктер), ехографско изследване – всичко в норма.

За мен внезапно, на 20 юли 2010 г. престанах да уринирам, остра задръжка (ретенция) на урината (ОРУ), (около 9,00 часа) и се появи остра болка в долната част на корема. При личния лекар, но нищо, според него било простатит. Болката се увеличава, не мога да изкарам газове нито от горе, нито от зад. Вечерта, 3,00 часа бърза помощ, линейка, спешен кабинет. Лекаря - снимка на корема, съмнение за преплитане черва – много гадно, спешна операция или поне литър пиш в мехура. Първо се слагат катетър и ако изтече повече от литър нещата са ОК. При мен бяха близо 2 литра. Това бяха д-р Добрев и д-р Занев – благодаря им. Веднага ми олекна и се прибрах пеш, около 2 км., но вече с катетър и изписани антибиотици. Бях с надеждата, че след месец ще ми махнат катетъра и ще бъда ОК. На 20 ден катетъра се запуши, отново болки, личен лекар, бърза помощ и нов катетър, с по голям размер. Никой не ме предупреди, че след 15 ден е необходима смяната му.

За катетъра не пиша, но съм специалист, носих го близо три месеца, карах кола, ходих на плаж и т. н. Много хора над 70 г. умират с катетър, без той да е причина за това, просто са изтървали момента за операция.

След около месец уролога ми махна катетъра с надеждата, че съм ОК. В началото, до обяд всичко бе нормално, но постепенно се пак запуших. Отново спешен кабинет, лекарят имаше проблеми, защото имаше гной и трудно започна да тече.

След още месец отново уролога ми махна катетъра с надеждата, че съм ОК. Но вече се бях разтревожил, разровил в интернет и разпитах приятели. Инстинктивно се подготвях за операция.

Един от най добрите е сайта на  Д-р Васил Василев, http://www.urology.bg/kontakti/

- Университетска болница „Александровска, Клиника по Урология, София; е-mail: Dr.Vassilev@urology.bg има и форум където доктора участва, браво!

Оформил съм публикацията си в четири части, като всеки може да чете това, което го интересува:

І ЧАСТ – общо за болестта, какви са симптомите, профилактика;

ІІ ЧАСТ видови операции и къде в гр. Варна може да си направите;

ІІІ ЧАСТ, моят престой в болницата, ден по ден. Така ще можете да се ориентирате при подобен случай как реално протича след оперативния период;

ІV ЧАСТ след болничен период;

 

І Обща част

Ако имате:

* Неотложни позиви за уриниране

* Често уриниране

* Нощно уриниране (никтурия)

* Изпускане преди уриниране

* Трудност при започване на уринирането

* Прекъсване на струята

* Слаба струя

* Напрягане при уриниране

* Продължително уриниране

* Остатъчна урина

* Задръжка на урината

* Чувство за непълно изпразване на пикочния мехур

* Изтичане на урината на капки в края на уринирането

* Инконтиненция (неволево изпускане по малка нужда)

 

Обаче зад тези банални симптоми са скрити 3 от най-разпространените заболявания на простатната жлеза:

1. Възпаление на простатата

Както и останалите органи, така и простатата също може да се възпали. Развитието на възпалителен процес в простатата (простатит) се облагодетелства и от неизтеклата от пикочния мехур и пикочните пътища остатъчна урина.

 

2. Доброкачествено нарастване на простатната жлеза

Това е най-разпространеното заболяване при мъжете и се нарича още доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Засегнат е почти всеки втори мъж над 50 години. Все още е неизвестно защо това се случва с напредване на възрастта, но се смята, че причината е хормоналния фактор.

 

3. Рак на простатната жлеза

Среща се много по-рядко от ДПХ. В началните стадии често протича безсимптомно. Ракът на простатата в никой случай не трябва да се свързва с доброкачественото й нарастване. Това са две съвсем различни заболявания с различни методи за лечение.

 

Имайки горните симптоми, консултирайте се непременно с уролог, за да избегнете възможните усложнения, ако простатата не се лекува адекватно и най-важното навреме! Освен болките при уриниране, повреждате пикочен мехур и след време и бъбрек/ци.

 

Тъй като разширяването на простатата е ограничено от слоя тъкан около нея – простатната капсула, това води до притискане на уретрата като скоба на градински маркуч. Стената на пикочния мехур се удебелява и започва да се дразни лесно. Пикочния мехур започва да има позиви за уриниране, дори когато той съдържа малки количества урина, причинявайки по-често уриниране. В крайна сметка, мускулатурата на пикочния мехур отслабва и губи способността си да се изпразни, така че понякога остава урина в пикочния мехур – остатъчна урина. Стеснението на уретрата и частичното изпразване на пикочния мехур са причината за много от проблемите, свързани с аденома на простата.

 

Когато човек съзрява, простатата минава през два основни периода на растеж. Първият настъпва рано в пубертета, когато простатата удвоява обема си. На около 25-годишна възраст, жлеза започва да расте отново – 15 гр. е примерно. Тази втора фаза на растеж често води, години по-късно, до доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), Benign Prostatic Hyperplasia – BPH. 60 годишните са с жлеза от 40-60 гр.

 

Въпреки, че простатата продължава да расте през голяма част от живота на човека, разширяването обикновено не причинява проблеми, до края на живота. ДПХ рядко причинява симптоми преди 40-годишна възраст, но повече от половината от мъжете в техните шейсетте години и около 90% в седемдесетте и осемдесетте години са видими някои от симптомите на ДПХ.

 

Един час е достатъчен за спокойствието на всеки мъж. Това е времето, необходимо за стандартен профилактичен преглед, включващ:

* комплексен урологичен преглед

* ехографско изследване

* туморен маркер (PSA) - Важно е да отбележим, че PSA не е туморен маркер. Това е молекула, която се синтезира и е специфична само и единствено за простатната тъкан и която при определени състояния (едно, от които е ракът на простатата) навлиза в кръвното русло и повишава стойността си. РSA е простатно специфичен, а не “раково-простататно” специфичен. Това означава, че високи стойности на PSA, не означават задължително карцином на простатата, и обратното – ниските му стойности, не гарантират липса на рак. Но въпреки това, изследването му, е изключителна помощ за уролога, тъй като, най-честата причина за покачване на стойността му в кръвния серум е ракът на простатата.

            * ректално туширане (опипване на простатата с пръст през аналния сфинктер), дава представа на лекаря за разположението и твърдостта и.

 

Всеки с болката си/проблемите си, при мен това е доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), Benign Prostatic Hyperplasia – BPH и за това ще говоря.

Аденом на простатата

 

Аденомът на простатната жлеза е сред най-разпространените заболявания при мъжа. При повече от 40% от представителите на силния пол над 50-годишна възраст се откриват симптоми на болестта. Първите сигнали са: често уриниране като с времето струята става по-слаба. В последствие пикочният мехур започва да се пълни с различни количества остатъчна урина като в екстремни случаи може да достигне до 1,5-2 литра, затова се наблюдава и изпускане.

 

В началния етап на заболяването се провежда медикаментозно лечение. Ако то не доведе до облекчение, се налага хирургична намеса. Но тя е свързана с множество неудобства за пациента - като поставяне на катетър, а също има риск от странични ефекти (импотенция и незадържане на урината).

 

Доброкачествена простатна хиперплазия: Част от общото стареене на тялото. При възрастните мъже, със стареенето простатата се увеличава. Лекарите наричат това състояние аденом на простатата или доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), или доброкачествена хипертрофия на простатата, или по-старото – аденом на простатата. Това е едно от най-честите заболявания при мъжете и основна дейност на урологията.

 

Като човек съзрява, простатата минава през два основни периода на растеж. Първия протича в началото на пубертета, когато простатата се удвоява в размер. На около 25 годишна възраст, жлезата започва да расте отново. Тази втора фаза на растеж често води, години по-късно, до ДПХ.

 

Въпреки, че простатата продължава да расте по време на голямата част от живота на човека, разширяването обикновено не причинява проблеми до края на живота му. ДПХ рядко причинява симптоми преди 40-годишна възраст, но повече от половината от мъжете над шейсет години и около 90% на седемдесет и осемдесетте години представят някои от симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия.

 

Вие сами можете немалко да сторите, за да поддържате простатата си в добро здраве.

 

Хранене

Приемайте с храната достатъчно баластни вещества. Към това принадлежат пълно зърнестите брашна, плодовете и зеленчуците и достатъчното количество течности (около 1-2 литра минерална вода дневно). По възможност избягвайте животинските мазнини и прекомерната употреба на алкохол.

 

Физическа активност

Погрижете се ежедневно да извършвате поне леки физически усилия, например разходки на чист въздух. Избягвайте продължителното заседяване.

 

Обърнете внимание на ранните сигнали на тялото

Например: трудностите при започване на уриниране или неотложните позиви за уриниране (възпаление) са сигнал за неотложна консултация със специалист.

 

След 45 годишна възраст веднъж в годината провеждайте профилактичен преглед. Тези изследвания са безболезнени, виж по-горе.

 Оценете сами тежестта на симптомите посредством международен симптоматичен индекс (МСИ). Този индекс включва 7 въпроса. Всеки въпрос ви позволява да изберете един от шестте отговора, които показват честотата на отделния симптом. По този начин общият сбор може да варира от 0 до 35 точки.

1. Колко често чувствате неефективно изпразване на пикочния мехур?
- никога ..........................        0 точки
- много рядко.................       1 точка
- рядко.............................       2 точки
- често..............................       3 точки
- много често...................      4 точки
- винаги............................       5 точки

2. Колко често ви се налага да уринирате на интервал по-малък от 2 часа?
- никога............................       0 точки
- много рядко..................      1 точка
- рядко..............................      2 точки
- често...............................      3 точки
- много често....................     4 точки
- винаги.............................      5 точки

3. Колко често имате прекъсване на струята по време на уриниране?
- никога.............................      0 точки
- много рядко...................     1 точка
- рядко...............................     2 точки
- често................................     3 точки
- много често.....................    4 точки
- винаги..............................     5 точки

4. Колко често забелязвате, че ви е трудно да отложите уринирането?
- никога..............................     0 точки
- много рядко....................    1 точка
- рядко................................    2 точки
- често.................................    3 точки
- много често......................   4 точки
- винаги...............................    5 точки

5. Как преценявате силата на струята по време на уриниране?
- нормална..........................     0 точки
- много леко променена...     1 точка
- леко променена...............     2 точки
- на тънка струя................       3 точки
- много тънка струя..........      4 точки
- на капки............................      5 точки

6. Колко често ви се налага да се напъвате при започване на уриниране?
- никога...............................    0 точки
- много рядко.....................     1 точка
- рядко.................................   2 точки
- често..................................   3 точки
- много често.......................    4 точки
- винаги................................   5 точки

7. Колко често ви се налага да уринирате през нощта?
- нито веднъж.....................     0 точки
- един път............................    1 точка
- два пъти............................    2 точки
- три пъти............................    3 точки
- четири пъти.....................     4 точки
- пет пъти............................    5 точки

Резултати:
0-7 точки:             леко изразена симптоматика
8-19 точки:           умерено изразена симптоматика
20-35 точки:         силно изразена симптоматика

ІІ Операция, видове

Кога оперативната намеса е наложителна?

 

Оперативното лечение се препоръчва, ако поне два пъти е имало остра задръжка на урината, при кръв в урината, камъни в пикочния мехур, хронична бъбречна недостатъчност.

 

Показанията за извършване на трансуретралната (през пикочния канал) електрорезекция или отворена операция се определят индивидуално, но ако повече от два месеца си с катетър и всичко e без успешно се готви за отворена операция.

 

Кои са най-честите оперативни методи?

 

І. Най-честата форма на оперативно лечение е ТУРП - трансуретрална резекция на простатата. Извършва се в условията на локална или венозна анестезия и обикновено отнема не повече от час. Престоят в болница е няколко дни. Възстановяването продължава няколко седмици.

            1) Трансуретрална микровълнова процедури.

През 1996 г. FDA одобри устройство, което използва микровълнови вълни за да унищожи чрез изпаряване/изгаряне простатната тъкан. Процедура, наречена трансуретрална микровълнова термотерапия (TUMT), се използва устройството изпращащо компютърно регулирани микровълни чрез катетър за изгаряне на избрани части от простатата на най-малко 111 градуса по Фаренхайт. Охлаждаща система предпазва пикочните пътища по време на процедурата.

 

Процедурата отнема около 1 час и може да се извършва на амбулаторно основа, без обща анестезия. TUMT не е известно, че да доведе до еректилна дисфункция или инконтиненция.

 

“Зеленият лазер“ е иновативно решение №1 при увеличена простата. За разлика от класическата операция, тази протича без кървене и без усложнения. А болният пациентът се връща у дома до 24 часа”, те са абсолютно безкръвни и се налага само няколкочасов престо в клиниката. Продължителността на операцията е около 45 минути. Струва 3 000 / 2 000 лв.

            2) Стандартното оперативно лечение включва трансуретрална резекция на простатата (ТУРП) или изрязване на увеличената простатна жлеза през пикочния канал под оптичен контрол с високочестотен електрически ток. Поема се от каса.

 

ІІ. Отворената аденомектомия. Операцията се извършва под обща анестезия и отнема около 1 час. След това е необходим престой в болница. Периодът на възстановяване след оперативната намеса е около 6 седмици. Аз бях подложен на такава операция. Поема се от каса.

При тази операция, след разрез на кожата и подлежащите тъкани в областта под пъпа, се прави малък отвор на пикочния мехур, през който с пръст се изважда (енуклеира) само аденоматозната тъкан, а не цялата простатна жлеза. И тук в края на операцията се фиксира уретрален катетър както и допълнителна тръбичка (цистостома), излизаща от пикочния мехур и корема. Включва се промивна и система с цел по-добро евакуиране на съсиреците. Цистостомата обикновенно се маха на 4-5 следоперативен ден, при избистряне на урината, а уретралния катетър около 10-15 ден.

 

Преимущества на метода:

С него е възможно отстраняването на големи простати – практически метода няма ораничение от размера на жлезата.

Предпочитан е също и при големи мехурни конкременти и дивертикули, когато освен аденома се налага премахване на допълнителни усложнения.

 

Недостатъците реално се явяват плюсовете на ТУР-П:

-Разрез на кожата и пикочния мехур

-По-бавно следоперативно възстановяване

-По-дълъг болничен престой

-По-травмиращи

ІІІ Урологична операция с хирургичната система Да Винчи

Само с робота да Винчи се преодолява ограниченията на традиционното отворена хирургия и конвенционални предимства на минимално инвазивната хирургия.
The Da Vinci система е усъвършенствана роботизирана платформа, предназначена да разшири възможностите на хирурга - и за първи път - предлагат минимално инвазивна възможност при голяма операция.
Малки разрези (1-2 см) се използват за въвеждане на миниатюрни хирургични инструменти и 3D камера с висока разделителна способност. Седнал удобно на да Винчи конзола, вашият хирург работи и наблюдава увеличен образ 3D с висока разделителна способност  третираното място. Робота има 4 (четири) интерективни роботизирани ръце управлявани от хирурга с прецизни му движения чрез конзолите на робота.
Такива роботи има в Пловдив и Плевен, но по моя информация още няма обучени лекари и се предлага операция в Гърция (10 000 евро).

http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fwww.davincisurgery.com%2Furology%2F&anno=2

 

Къде в гр. Варна можеш да направиш операция на ДХП:

1) Многопрофилна Болница за Активно Лечение “Св. Анна - Варна” АД

Урология 6926 / 366

2) Военно морска болница

Петър Жеков Скорчев – Урология, тел. 386 357, мобилен 0885341211

3) УМБАЛ "Света Марина", т. н. Терапията, университетска болница

Адрес: бул.”Христо Смирненски” 1

Телефон: 052/ 30-28-51-централа, 052/ 30-28-73-спешен кабинет

 

Зелен лазер – д-р Панайотов 

АМЦСМП Медицински център ВАРНА

ул. "Брегалница" №1 тел.: 052/681330, 681333

http://www.umg.bg/bg/bregalnitsa

 

ІІІ част, конкретно операцията ми;

Аз си избрах Многопрофилна Болница за Активно Лечение “Св. Анна - Варна” АД

 

Приемат те ден преди насрочената ти операция. Трябваше да си нося и да направя:

·        чаршафи

·        термометър

·        пелени, чаршафчета

·        лейкопласт

·        да си подготвя стомаха

·        епилация в къщи

·        махаме пръстени

           

27.09.2010 г. – понеделник

9,00 часа

            * прием, кардиограма, венозна кръв, пиш

            * нося венозна кръв и пиш в лаборатория, кръв от пръст и чакам резултат

            * с резултата при общ лекар за заключение

            * с него в отделение, стая 1             заедно със 70 г. мъж от Силистра

 

17,00 часа

            * бръснене на тяло

            * клизма, край вода и храна

 

28.09.2010 г. – вторник – операция

08,00 часа

            * гол с халат за операция

            * абокат, много трудно

            * разговор за вида упойка, на мен пълна с тръба в хранопровода

10,00 часа

            * събудих се много лесно в леглото си в стаята

            * катетър, друг вид (по голям) и раздут в мястото на простата

            * вливане на физиологичен разтвор през абоката [по правилата трябва да се държи най-дълго 72 часа (три дена), max по 5 дни]

            * дренаж от мястото на операцията

            * вливане на специален разтвор през отвор на пикочния мехур чрез допълнителна тръбичка (цистостома), излизаща от пикочния мехур и корема. Включва се промивна система с цел по-добро евакуиране на съсиреците. Цистостомата обикновенно се маха на 4-5 следоперативен ден, при избистряне на урината, а уретралния катетър около 10-15 ден.

 

            * не се пие и яде до другия ден след като пръднеш

            * три пъти дневно венозно антибиотик

            * мерят температура

 

29.09.2010 г. – сряда / ден 1

            * след газове, пръц може вода

12,00 часа

            * спряха физиологичен разтвор през абокат и го запушиха

            * аз имах много проблеми с газове и от горе и от долу защото не се изчистих добре стомаха предварително, внимавайте!

            * трудно, но станах до тоалета, първо 15 минути се стои в леглото с поглед напред

            * вода, сокове, аз от ягоди

 

30.09.2010 г. – четвъртък / ден 2

8,00 часа

            * избръснах се

10,00 часа

            * нова превръзка

            * спряха вливането през цистостома сложиха и там торбичка, вече мой пиш  

            за промивка

13,00 часа

            * обяд, супа риба и грозде

            * ягодите от компота

 

01.10.2010 г. – петък / ден 3

6,00 часа

            * запуши се абокат и го махнаха, антибиотик орално

8,30 часа

            * главна визитация

            * намалиха обема на мехура на катетъра поставен в простата

            * промивка през цистотомата и изваждането и.

            * нова превръзка

13,00 часа

            * обяд с две супи риба

 

02.10.2010 г. – събота / ден 4

1,00 часа

            * аках миризливо, но капе покрай катетъра

6,00 часа

            * бръснене и измиване на глава, тяло

10,45 часа

            * извадиха дренажа и останах само с катетър

13,00 часа

            * облякох се и се разходих из двора на болницата

14,00 часа

            * обяд, супа риба, грозде и сок ябълки

Не е добре айран, сок с власинки. Това което пиеш да е бистро!

18,00 часа

            * пиша вече е бистър ако си спокоен в леглото!!!

 

03.10.2010 г. – неделя / ден 5

2,00 часа

            * спах добре до дотогава

6,00 часа

            * тоалет, закуска – грозде

11,00 часа

            * облякох пижама и при сестри приказка

13,00 часа

            * облякох се и на църква, свещ и обяд с Ели (супа, салата, основно, всичко

            постно)

15,00 часа

            * аках леко и нормално

 

04.10.2010 г. – понеделник – изписване / ден 6 (7 нощувки в болница)

6,00 часа

            * тоалет, бръснене, аках нормално обяда от неделя

9,00 часа

* дойде Ели – жена ми, документи, плащане 4,80 лв. на ден

* последна превръзка

11,30 часа

* в къщи

 

05.10.2010 г. – вторник / ден 7

10,30 часа

            * станал на компютър

 

06.09.2010 г. – сряда / ден 8

8.00 часа

* смяна превръзка, изкъпан

 

07.09.2010 г. – четвъртък / ден 9

7,00 часа

* облечен, но още капе при спазъм

17,00 часа

* облечен, но капе много като аках и то нормално без болка

 

08.10.2010 г. – петък / ден 10

10,30 часа – в болница

            * махане конци, катетър, като сестрата каза: честито и заобикаляй болницата!!!

            * пиш в къщи – трудно, кръв и парченца съсиреци

12,30 часа

            * пиш къщи и вече на всеки 1 Ѕ час пиш

            * обяд с около 1 л. бира, вечеря

 

09.10.2010 г. – събота / ден 11

            * на всеки 1 Ѕ час пиш, малко ~ 100 мл.

 

10.10.2010 г. – събота / ден 12

            * махнах превръзка, изкъпване

            * разходка, около 3 км.

 

Не мога да не благодаря на преките извършители на операцията ми. Доц. Петкова, д-р Тасков и д-р Савченко. Какво е трудът на тези висококвалифицирани специалисти ако не е ежечасният труд на дежурните лекари, сестри, санитарки в тези 7 дни в болницата. Всички приемете моето БЛАГОДАРЯ!

Как бих се оправил без помощта на жена си, Ели. Всеки ден до болница, храна, дрехи и всичко необходимо. 

Приятелите също бяха край мен, които можаха дойдоха в къщи след операцията, които не можаха се обадиха по телефона, благодаря и на Вас!

 

 

ІV ЧАСТ след болничен период, като отделен пост, защото редактора е с ограничен обем думи и се препълва
http://tino.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/11/08/radostta-da-se-izpikaesh-iv-chast.631729



Гласувай:
1



1. анонимен - Здравейте, Tino,
18.11.2010 14:22
Прочетох целия пост, който сте написал и той е наистина много изчерпателен и подробен. Професионалната ми позиция, обаче ме кара да се намеся с коментар, тъй като в изложените от Вас методи за лечение на доброкачествената хиперплазия на простатата сте посочил, че Зелен лазер се прави в клиника във Варна.
Искам да Ви коригирам, че единственият (засега) зелен лазер се намира в Хил клиник в София.
Корекцията ми няма за цел да Ви обиди или уличи в некоректност, а е напълно добронамеррена забележка.
Пожелавам Ви здраве!
С уважение,
Марина Михайлова
Хил клиник, София
02/ 439 31 31
marina@hillclinic.com
цитирай
2. tino - зелен лазер
19.11.2010 10:37
Уважаема Марина Михайлова,
Видно от поста аз се оперирах с отворена операция, защото съм изтървал момента за друга операция и това целта на поста, да предпазя други от моите неволи.
Преди да разбера, че не мога да направя друг вид операция се разрових из интернет, звънях и на Вас и в Пловдив и от там ми казаха, че те вече нямат лазер, а в гр. Варна имат. Това ми потвърди и д-р Панайотов от АМЦСМП Медицински център ВАРНА

ул. "Брегалница" №1 тел.: 052/681330, 681333

http://www.umg.bg/bg/bregalnitsa

цитирай
3. анонимен - Благодаря за отговора!
19.11.2010 11:59
Но ние сме и оставаме засега единствената клиника в България със сертифицираната технология GreenLight Laser therapy на американския производител AMS.
За справка: официалната информация на сайта на Хил клиник: http://www.hillclinic.com/show.php?storyid=94
Официална страница на производителя: http://www.greenlighthps.com/index.html
Мисля, че ако им изпратите официално запитване те не биха имали нищо против да споделят с Вас кой в България разполага с тяхната лазерна апаратура.
Приятелски поздрави,

Марина Михайлова
цитирай
4. tino - Добра новина - робота Да Винчи е в България
28.12.2010 19:59
Само с робота да Винчи се преодолява ограниченията на традиционното отворена хирургия и конвенционални предимства на минимално инвазивната хирургия.
The Da Vinci система е усъвършенствана роботизирана платформа, предназначена да разшири възможностите на хирурга - и за първи път - предлагат минимално инвазивна възможност при голяма операция.
Малки разрези (1-2 см) се използват за въвеждане на миниатюрни хирургични инструменти и 3D камера с висока разделителна способност. Седнал удобно на да Винчи конзола, вашият хирург работи и наблюдава увеличен образ 3D с висока разделителна способност на третираното място. Робота има 4 (четири) интерективни роботизирани ръце управлявани от хирурга с прецизни му движения чрез конзолите на робота.
Такива роботи има в Пловдив и Плевен, но по моя информация още няма обучени лекари и се предлага операция в Гърция (10 000 евро).
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fwww.davincisurgery.com%2Furology%2F&anno=2
цитирай
5. tino - Още за робота в гр. Плевен
27.12.2012 17:35
От 2010 г. след сертифицирането на втори екип за работа със системата, се извършват и урологични операции.
http://gorchev.mu-pleven.bg/index.php/bg/
цитирай
6. tino - Хирургическа болница “Проф. Темелков” Варна.
10.01.2013 11:02
Ново поколение лазер лекува заболявания на простатата
28.3.2011 г. 00:00:00
Операции с лазерна апаратура при доброкачествена хипертрофия на простатата /аденом/ вече се извършват в Хирургическа болница “Проф. Темелков” Варна. Апаратът е произведен от водеща немска компания Biolitec AG , известен като “зелен” лазер. С въвеждането на тази методика, Хирургическа болница “Проф. Темелков” се нарежда след малкото клиники в Европа, прилагащи минимално инвазивни лазерни операции в урологията. Това е неинвазивен метод за лечение на простатна хипетртрофия с минимална кръвозагуба и минимално време за хоспитализация на пациента- до 24 часа. Техниката е свързана с въвеждане през уретрата на сонда, през която лазерните лъчи изгарят и изпаряват разрастналата простатна тъкан. Този оперативен метод и свързан с минимални усложнения като инконтиненция /незадържане на ерината/ и импотентност, настъпващи след класическата трансуретрална резекция. Той е изключително подходящ при хора с наркозен риск, със сърдечни или други хронични заболявания, пациенти на терапия с антикоагуланти, които не могат да се подложат на конвенционалните оперативни методи. Поради неинвазивния и безкръвен характер на операцията, се постига бързо възстановяване на пациентите, кратък болничен престой и бързо връщане към ежедневните им дейности.

Специалисти от болничното заведение специализираха прилагането на методиката в Нюрнберг, Германия, където получиха Сертификати за прилагането на метода в практиката.

Продължението на операцията е около 40 минути, а престоят на пациента – по- малко от 24 часа.
цитирай
7. tino - РУСЕ РАЗПОЛАГА СЪС ЗЕЛЕН ЛАЗЕР
10.01.2013 11:10
Петък 11 февруари 2011
МБАЛ РУСЕ РАЗПОЛАГА СЪС ЗЕЛЕН ЛАЗЕР ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА АДЕНОМ НА ПРОСТАТА ОТ М.АПРИЛ 2010 Г.ИНТЕРВЕНЦИЯТА СЕ ЗАПЛАЩА ОТ СТРАНА НА ЗДРАВНАТА КАСА,А БОЛНИТЕ ЗАКУПУВАТ САМО КОНСУМАТИВА С КОЙТО СЕ ИЗВЪРШВА САМАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ И ЦЕНАТА МУ Е 2500 ЛВ. ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ПОЛУЧАВАТЕ НА ТЕЛ: 0889 599 117
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tino
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 314369
Постинги: 82
Коментари: 53
Гласове: 541
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031