Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2016 14:40 - Световната наука: третият син на Атила е българин!
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 16222 Коментари: 13 Гласове:
8

Последна промяна: 25.10.2016 15:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Още в началото на ХХ в. всички световни учени, между които и руския корифей Артамонов, посочват, че упоменатия в „Именникът на българските владетели“ Ирник е едно и също лице с третият син на Атила, чието име Ернак е посочено в летописа от V в. на Приск Тракиеца.

Ако сина е от династичния род Дуло, от който са Кубрат и Аспарух, както е посочено в „Именникът…“, тогава е очевидно и чак очевадно, че и баща му Атила е от българския род Дуло (?).

image

Обаче, ако Атила е от рода Дуло, ще се окаже, че късно-античната Хунска империя (375-469), е всъщност част от старата българска история. Ето защо започва да се работи в една нелепа посока, само и само Атила да не е българин. Пише се от всички съветски учени, че е унгарец. Разправят се басни – майката на Ернак била българка, ето защо не Атила, а само Ернак е българин. Представяте ли си какви глупости? Ние да не сме евреи – като майката е българка и сина е българин. Целта, преследвана от московските учени, е българите да нямат славна история, да са сляпа нация, която да повтаря, че е нация славянска и нищо друго.

Така Москва целенасочено смачква българския етнос, особено през ХХ в., когато създаде „татарска нация“ и „македонска нация“. Днес Кремъл продължава да се опитва с мръсни пръсти да пипа българската стара история и създаде „тракийска нация“. Тракедонизмът се прокарва от кандидант-президента Пасков и субекта Павел Серафимов-Спароток. Това става днес, пред погледа на всички нета е оцапан и окалян целия с тракедонизъм, който нагло проповядва „македонизъм с тракийско лице“ и пишман демократи като Даниела Горчева също работят за каузата, която окончателно да инвалидизира българската памет.

Леви и десни са се хванали за ръце и заедно изпълняват поръчката на Кремъл българската народност да бъде доведена до състояние за обезличаване на историческата памет. За това работят и историци от висш ранг. Безродието стана част от българската народопсихология в началото на ХХІ в. на голяма част от продажната интелигенция.

Кой е Ирник от "Именникът на българските владетели"?

Американският учен от руски призход Вернадски е убеден, утигурите на Ернак са българи. (G. Vernadsky. A History of Russia. Vol. 1, New Haven, 1943; vol. 2 - Kievan Russia, New Haven., 1948). Вернадски се основава на Стивън Рънсиман в заключението си, че Ернак (упоменат от Приск Панийски през 448 г. като трети син на Атила) и Ирник (от „Именника на българските владетели”), са едно и също лице.

И действително Рънсиман (Runciman. The History of the First Bulgarian Empire, 1930, P. P. 279 - 281.) има специално „Приложение ІІІ”, озаглавено „Ернак и Ирник”, където посочва, че това е една и съща личност. Третият син на Атила е от българския род Дуло. Значи и баща му Атила е от този български род!

Преди Рънсиман двама от най-значителните европейски учени Бъри (J. B. Bury. Byzantinische Zeitschrift, XX, P. P. 135 - 136 (1910 г.).) и Макварт (J. Marguart. Osteuropaische und ostasiatische Streifizuge, Hildesheim, 1903.) вече са формулирали, на основата на историческите факти хипотезата, че Ернак (Приск) и Ирник („Именника...”), са едно и също лице.

Златарски през 1918 г. отхвърля тази хипотезата на Бъри и Макуарт, като се мотивира, че „щяхме да знаем, че родът на Атила е бил Дуло” (Васил Златарски. История на българската държава през средните векове, т. 1. Първо българско царство, част 1 - Епоха на хуно-българското надмощие, С., 2002, трето фототипно издание., с.42).

Рънсиман (1930 г.) опонира на Златарски: „аргументът би бил убедителен само ако знаехме със сигурност, че Атила не е принадлежал към рода Дуло”.

Рънсиман пише: „Атила заема такова видно място в нашата история само защото дейността му е била насочена предимно към завладяването на Запада. Ернак, който е бил определено източен владетел, може и да е водил завоевателни войни на изток, за които не знаем нищо, и може би е бил по-значителна фигура от Атила в източната традиция”.

Москва забранява в Народна република България да се изучава истинската кимерийска праистория на хуно-българите (една възрожденска теза на Раковски и Гаврил Кръстевич) и да се пише, че Атила е българин. Всички български учени до падането на Желязната завеса през 1989 г. стриктно спазват заповедите на Кремъл. По света обаче продължава да се пише истината. Френският учен Люсиен Мюсе пише: „българската традиция включва в началото на своите канове един от синовете на Атила”. (Люсьен Мюссе. Варварские нашествия на Западную Европу: волна вторая. С. - Петербург, 2006, с. 20).

Само в учебниците по българска история и днес не се пише за Атила и Ирник от рода Дуло, чиято империя е била от Кавказ до Рейн и от Галия до долни Дунав. Това е предателство спрямо българската историческа памет от страна на българската историческа и педагогическа наука. Това е позор за всеки министър на образованието и за онези учени, които се наричат „историци“!

image




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. letopisec - от днес, Веселин Тракийски
25.10.2016 15:14
Името на Балкана / Стара планина в 19-ти век било известно и като КИМЕРИЙСКАТА ВЕРИГА

Автор: talasin Категория: История
Прочетен: 46 Коментари: 1 Гласове: 3
Последна промяна: 10:51



За първи път се среща съобщение, че през 19-ти век в книга на френски език : “Résumé géographique de la Grèce et de la Turquie d’Europe, par M. G. A. M., citoyen grec, orné d’une carte par M. Perrot. Paris, 1826., (Collection résumés géographiques, t. V)”, от бивш генерален консул на Франция в Янина, името на Балкана / Стара планина е "Кимерийската верига".

Това е текстът от SECTION III на CHAPITRE II &III La Bulgage от споменатото „Résumé géographique de la Grèce et de la Turquie d’Europe ...“, в който с жълт цвят е повдигнато коментираното словосъчетание на френски език.
„III.
La Bulgarie a la même étendue que la Thrace, dont il sera bientôt question; mais elle n'est pas aussi peuplée. Bornée au nord, par le Danube; au sud, par la chaîne Cimmérienne, qui la sépare de la Romélie; à l'est, par le Poat-Euxin; et à l'ouest, par la Servie, cetle province est très marécageuse. Ses vallées et ses plaines abondent en céréales. La vigne y réussit dans les expositions convenables, ainsi que le mûrier, dont l'insecte donue de la soie en assez grande quantité. Les forêts sont très multipliées; l'exportation des bois de construction entretient un com merce important, et les bestiaux forment la principale richesse du pays. Toute la partie méridionale de cette province est presque déserte, et ce n'est que sur les rives du Danube et de la mer Noire que les villes et les bourgs se multiplient.“,

и преводът на част от него, включващо значението му на български език:
III.
България има същият обхват, както Тракия, която скоро ще бъде описана; но тя не е толкова пренаселена. Оградена на север от река Дунав; на юг от Кимерийската верига, която го отделя от Румелия; на изток с Черно море; и на запад от Сърбия, тази провинция е много заблатена. Долините и равнините й изобилстват със зърно. Лозята дават подобаващи добиви и черници, които изхранват копринената буба в достатъчно големи количества. Горите са много различни; износът на дървен материал поддържа значителна търговия, и с едрият рогат добитък са основното богатство на страната. Цялата южна част на тази област е почти безлюдна, но това не е на Дунав и на Черното море, където се разрастват големи и малки градове.

Повече подробности на https://independent.academia/VeselinTrakiyski, където е представено и копие от сканираното издание от 1826 г.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Милчев, не е ли странно, когато в...
25.10.2016 17:39
Милчев, не е ли странно, когато водещи европейски личности сочат Българските земи за център на цивилизацията, ние да търсим произхода си сред скитащи номади?!
Един вид сме узурпатори на собствените си земи!?
Дори Атила наистина да е Българин, той не е родоначалник на Българите Просто е част от племе, вероятно военизирано, каквито има сред Българите и приело този начин на живот
Самият Атила не е от царски род
Когато умира Роа, предишният крал на ,да наречем сдружението/ подобно на въстаниците на Спартак/ хунско, Атила взема властта със сила, без да има династична връзка с него Това поставя под съмнение връзката му с Дуло, че е от царски род изобщо....

А това за тракийска нация е смешно Ами точно преди промяната това беше тема табу
Това е все едно сега в Шотландия да се създаде Каледония, в Англия- Келтия, във Франция-Галия, в Италия- Лонгобардия!
Това означава държава Тракия сега!
Или Северна Арабия звучи по- добре?
Какъв е този книжен тигър Тракия ,който размахваш?
Виж Арабски тигър, там нещата са много сериозни!

Ценя труда, който полагаш, така ,че минус от мен нямаш
На твое място вместо агресивност срещу траките, бих приел, че някое военизирано племе е предприело този ход, едва ли се нарича така, както го наричат арабите/ справка-бурджан/ и е тръгнало по тогавашния свят
Павел Серафимов и другите не са врагова на България !
Не е необходимо ориентир за историята ни да са арабски историци
Оттук тя се вижда по- добре
Та мисълта ми е, че както ти се движеш от патриотични подбуди, така и другите- също!
Историята е обща, не е частна собственост
Така ,че ако ревнуваш, просто няма за какво

Хубава вечер!
цитирай
3. iliyanv - Артамонов бил корифей ?!? За карловския кимериец всичко руско е гениално.
25.10.2016 18:30
Ако третия син на Атила е карловско българче, то пита се в задачата какви по народност са били първите двама. Как какви, кимерийци разбира се, демек старопланински прабългарчета. Нъл Стара планина била продължение на Кимерийските вериги.
цитирай
4. apostapostoloff - Да, ама четвъртият му син е
25.10.2016 19:26
цигагнин от влашки произход.
цитирай
5. shtaparov - Щом бащата е Българин, нормално е ...
25.10.2016 19:55
Щом бащата е Българин,нормално е синът също да е.
цитирай
6. bls - Кои са тия "световни учени"? Никой не твърди, че българите са траки, никой!
25.10.2016 20:53
leonleonovpom2 написа:
Милчев, не е ли странно, когато водещи европейски личности сочат Българските земи за център на цивилизацията, ние да търсим произхода си сред скитащи номади?!
Един вид сме узурпатори на собствените си земи!?
Дори Атила наистина да е Българин, той не е родоначалник на Българите Просто е част от племе, вероятно военизирано, каквито има сред Българите и приело този начин на живот
Самият Атила не е от царски род
Когато умира Роа, предишният крал на ,да наречем сдружението/ подобно на въстаниците на Спартак/ хунско, Атила взема властта със сила, без да има династична връзка с него Това поставя под съмнение връзката му с Дуло, че е от царски род изобщо....

А това за тракийска нация е смешно Ами точно преди промяната това беше тема табу
Това е все едно сега в Шотландия да се създаде Каледония, в Англия- Келтия, във Франция-Галия, в Италия- Лонгобардия!
Това означава държава Тракия сега!
Или Северна Арабия звучи по- добре?
Какъв е този книжен тигър Тракия ,който размахваш?
Виж Арабски тигър, там нещата са много сериозни!

Ценя труда, който полагаш, така ,че минус от мен нямаш
На твое място вместо агресивност срещу траките, бих приел, че някое военизирано племе е предприело този ход, едва ли се нарича така, както го наричат арабите/ справка-бурджан/ и е тръгнало по тогавашния свят
Павел Серафимов и другите не са врагова на България !
Не е необходимо ориентир за историята ни да са арабски историци
Оттук тя се вижда по- добре
Та мисълта ми е, че както ти се движеш от патриотични подбуди, така и другите- също!
Историята е обща, не е частна собственост
Така ,че ако ревнуваш, просто няма за какво

Хубава вечер!

цитирай
7. bls - Това някаква тракедониска гатанка ли е?
25.10.2016 20:54
iliyanv написа:
Ако третия син на Атила е карловско българче, то пита се в задачата какви по народност са били първите двама. Как какви, кимерийци разбира се, демек старопланински прабългарчета. Нъл Стара планина била продължение на Кимерийските вериги.

цитирай
8. bls - Това чувство за хумор ли е?
25.10.2016 20:54
4. apostapostoloff - Да, ама четвъртият му син е
19:26
цигагнин от влашки произход.
........................................................................
Защо мразите великата хуно-бълтгарска история?
цитирай
9. bls - Благодаря, така е. И обратно, ако сина е от рода Дуло и баща му е...
25.10.2016 20:55
shtaparov написа:
Щом бащата е Българин,нормално е синът също да е.

цитирай
10. raders - :) Аха - значи бащата хун, а синът - ...
25.10.2016 21:13
:) Аха - значи бащата хун, а синът - българин. Машалла!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Милчев, да не те гони и тебе синдрома ...
25.10.2016 23:05
Милчев,да не те гони и тебе синдрома на Боцмана!?
Единственото ,което коментирам е, че ведущите учени- хунолози да ги наречем, се обединяват около мнението ,че хуните са военно-икономическо сдружение, не етнос!Отвори в интернет, ще видиш Имаше и историческа поредица за тях....Участват Българите там
Но не всички
част от тях!
Заглавието ти е подвеждащо
Третият син е Българин
Което означава ,че предните два не са ли?! Изясни причините Как да се разбира, кога синовете на Атила са Българи и кога - не!?

Ами не съм ти писал аз заглавието
заглавието е половин материал, Дори и от две думи да е!
Писал съм ти го това!
цитирай
12. krumbelosvet - Авторе, авторе, честни авторе.
26.10.2016 15:14
Да, българските и руските интереси не съвпадат, разбира се. А с ЧИИ интереси се съвпадаме? И най-враждебни ли са руските? Ами светлия. според Вас Албион и неговия геополитически наследник? Ами всички съседи и особено КОМШИИТЕ? Да сочиш противоречията с Русия, като премълчаваш по-важните, е по-малко от половината истина и значи е ПОВЕЧЕ ОТ ЦЯЛА ЛЪЖА. Апропо, турците не смятаха ли Атила за свой? И защо нашата гордост, че Атила е българин, ако е за гордост, трябва да е насочена НЕПРЕМЕННО, срещу русите?
цитирай
13. shtaparov - :) Аха - значи бащата хун, а синът - ...
26.10.2016 16:35
raders написа:
:) Аха - значи бащата хун, а синът - българин. Машалла!

Хуните са Царско племе на Българите- те са Хуни по племе но Българи по народност,подобно на днешните Македонци и Шопи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484994
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ