Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2015 11:35 - Българи и хуни са едно и също, според хрониста от VІІІ в. Павел Дякон.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 9502 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 12.09.2015 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Павел Дякон (на латински: Paulus Diaconus или Paul Warnefried, Warnfridus; * 720 г. във Фриули, Италия, † 799 г. в Монтекасино) е теолог, историк и поет. Основно съчинение на Павел Дякон е Historia gentis Langobardorum, „История на лангобардите“. Това е недовършен 6 томов източник за историята на лангобардите от 568 г. до 744 г. За написването авторът използва устни предания, писмени източници и свидетелства на съвременници. Павел Дякон дава интересни данни за прабългарите, особено за групата на Алцековите българи в Италия. 

image
Портрет на Павел Дякон от ранносредновековен ръкопис.

Павел Дякон отбелязва, че първият лангобардски крал бил Агелмунд и него „неочаквано през нощта го нападнали българи” (кн.І,16; Historia gentis Langobardorum), убили го, а дъщеря му взели в плен.

За да си съставим понятие кога се е случило това, е необходимо да изясним, следвайки разказа на Павел Дякон, че вторият вожд на лангобардите се казвал Ламисио. „Трети на власт дошъл Лет. След като управлявал около 40 години, оставил за наследник своя син Алдихок, който бил четвърти наследник на трона. Когато този умрял, пети крал станал Годехок”(кн. І, 18). Годехок е съвременник на Одоакър (кн. І, 19).

Кой е Одоакър? Това е синът на хунския генерал Едеко (Томпсън, 1948), дясната ръка на Атила (Приск). Одоакър побеждава близо до Павия през 476 г. (или 477) Орест, другата дясна ръка на Атила (Приск) и принуждава сина на Орест да се откаже от трона на Рим. Името на този син е Ромул Августул (управлява Рим от 30.Х.475 до 4.ІХ.476) и в учебниците е известен като последния император на Западната римска империя.

Одоакър е признат като „римски наместник” на западната империя от източния император Зенон (476-491)  и е известен като първия варварин римски император. По произход Одоакър е хуно-българин.

Царството на Одоакър 480
image

 Бащите на Ромул и Одоакър, т.е. Орест и Едеко, са хунски висши сановници и сътрапезници на Атила до 453 г., но Орест е родом римлянин, а Едеко е хуно-българин. Техните синове последователно стават римски императори...

Какво излиза от сведението на Павел Дякон за 5-те лангобардски вожда? Колко години са били на власт? За Лет знаем от Павел Дякон, че е управлявал 40 г.! Колкото и да са управлявали останалите, обективността изисква събитието по нападението на българите над първия лангобардски вожд Агелмунд да бъде датирано в края на ІV в. от н.е.

Тоест, за Павел Дякон „българи“ и „хуни“ е едно и също, понеже панонските земи на лангобардите, според всички останали източници, са превзети през втората половина на ІV в. от хуните.

Павел Дякон нарича хронологично с етнонима „българи” всъщност хуните, които след 375 г. „превземат Европа“, както пише летописецът Евнапий от Сарди през ІV в.





Гласувай:
9


Вълнообразно


1. letopisec - коментар във ФБ
12.09.2015 14:35
Make Bulgar Между Павел Дякон и последните сведения за хуните са 300 години.


Kiril Milchev Основно съчинение на Павел Дякон е Historia gentis Langobardorum, „История на лангобардите“. Това е недовършен 6 томов източник за историята на лангобардите от 568 г. до 744 г. За написването авторът използва устни предания, писмени източници и свидетелства на съвременници. Павел Дякон дава интересни данни за прабългарите, особено за групата на Алцековите българи в Италия. ............Данните на П. Дякон за алцековите българи в Италия са изключително обективни, така че не бива да се съмняваме в добросъвестността на този историк и изворите, които ползва...
цитирай
2. letopisec - коментар във ФБ
12.09.2015 14:36
Make Bulgar И при това никъде не казва че българите и хуните са едно и също няма доказателства Одоакър да е хуно-българин. Това е твърдение на Милчев. Одоакър е хун. Това че са дадени две сведения за нападения на българи и хуни не значи че става на въпрос за едно и също нападение или битка.


Make Bulgar Иначе добросъвестността на Павел Дякон никой не оспорва.. Просто при преписните или компилативните творби често се допускат много грешки. Така чрез такива грешки се появиха и несъществуващите Вукич и Драгич.


Kiril Milchev Разбира се, имаш право да опонираш, но в рамките на разумното smile emoticon ......Хрониста Йоан Никиуски от началото на VІІІ в., съвременник на Павел Дякон: „47. Кубрат, владетелят на хуните, племенник на Орган, който бил приет млад в християнството в Константинопол и отраснал в императорския дворец. 48. Между него и Ираклий имало дружба и мир и той, след смъртта на императора доказал привързаността си към синовете му и Мартина. ...49. Сега той подкрепял интересите на Ираклий (синът на Мартина – бел. К.М.) и се противопоставил на тези на Константин (наследник на Ираклий от първият му брак – бел. К.М.)...”

Kiril Milchev Остава да кажеш сега, че и Кубрат не е българин?
цитирай
3. letopisec - коментар във ФБ
12.09.2015 14:37
Make Bulgar Те по онова време термина "хуни" го ползват както термина "скити" - варварите от север.


Kiril Milchev Дали е наистина прав Макето?\..........Хрониста Менандър от VІ в.посочва, че през 562 г. Петър Ибер от името на император Юстиниан І (527-565) сключва 50 годишен мирен договор с Персия, в който като първа клауза е поето задължение от страна на Персия да не пропуска от Предкавказието хуни в сирийските земи на Византия. Дори да допуснем, че някои византийски хронисти употребяват името „хуни” в обобщено значение, едва ли можем да се съгласим, че в междудържавен договор за мир между Персия и Византия, който Менандър е преписал добросъвестно за поколенията, предкавказките врагове на Византия са наречени „хуни” само като ефимизъм на варвари. Напротив, от текста става ясно, че се разграничават понятията за хуни и варвари:
„Ще покажем какво е съдържал договорът за мир. Решено било като първа точка: персите да не позволяват нито на хуните, нито на аланите, нито на други варвари да достигат до римските владения, като преминават през прохода, наречен Хоруцон, и през Каспийските врата... (Дербенд – бел. ред.)”. (Менандр Византиец., фр. 11; в: Византийские историки. СанктПетербург, 1860).
цитирай
4. letopisec - Make Bulgar
12.09.2015 14:48
Въпроса, че нямало "хуни", а така са наричани всички "варвари", е на Гумильов, но и на доста други безотговорни историци, за които хуно-българската история е едно нищо...Това са същите историци, които казват, че след 469 г. няма вече хуни, при условие, че през 452 г. хуните превземат почти цяла Италия и са на върха на славата си. Как така през 452 г. са европейски военен хегемон, а през 469 г. вече няма хуни. Ти имаш ли отговор на този въпрос?
цитирай
5. raders - Защо ли така имам усещането, че Жул ...
12.09.2015 23:44
Защо ли така имам усещането, че Жул Верн е слаба ракия в сравнение с българските историци? Те успешно компенсират липсата на достоверна информация /кой да им я предостави в онези тъмни времена/ с буйна фантастика.
цитирай
6. letopisec - Жул Верн отдавна не е фантаст...
13.09.2015 19:20
raders написа:
Защо ли така имам усещането, че Жул Верн е слаба ракия в сравнение с българските историци? Те успешно компенсират липсата на достоверна информация /кой да им я предостави в онези тъмни времена/ с буйна фантастика.

цитирай
7. letopisec - ХРОНИСТА ОТ VІІІ в. ПАВЕЛ ДЯКОН И ...
16.09.2015 09:51
ХРОНИСТА ОТ VІІІ в. ПАВЕЛ ДЯКОН И БЪЛГАРИТЕ В ИТАЛИЯ.
Всеизвестно е, че в своята „Лангобардска хроника” от VІІІ в. Павел Дякон (ум. 799) дава няколко сведения за българите.
Кой е Павел Дякон и откъде идва интереса му към българите в Италия и тяхната история?
Българите на Алцек се заселили в Италия. Дякон пише, че по неизвестни причини се отделили от своите и дошли в Италия, където се обръщат към лангобардският крал Гримоалд (662-671), който – според Павел Дякон – ги изпратил при своя син Ромуалд и той им дал пусти територии около дн. гр. Неапол, в херцогство Беневенто, където Алцек станал „гасталд” (наместник на херцогството, ср. Гостун, наместник, в Именника на българските владетели). Всъщност, самият Ромуалд е херцог на Беневенто ( ум. 677).
Българите на Алцек населяват и създават градовете Sepinum (Сепино), Bovianum (Бояно) и Изерния в регион Молизе. И до днес топонимите в тази италианска област са свързани с българите от VІІ в. на Алцек. Според Павел Дякон, те през VІІІ в. говорили все още на своя език, въпреки, че употребявали и латински.
Павел Дякон ги е виждал лично, щом твърди, че те освен своя език, говорили и латински.
През 765 г. лангобардски крал става Дезидерий. Лангобардската столица е Павия, а краля назначава за херцог на Беневенто фриулския аристократ Арихис, за когото омъжва дъщеря си Аделперга.
Павел Дякон попада в столицата Павия през 40-те г. на VІІІ в., където изучава граматика при Флавиан. След 758 г. Павел Дякон е в обкръжението на Аделперга в Беневенто. През 763 г. той й посвещава поема с акростих „Adelperga pia”, а 10 г. по-късно през 773 г. й посвещава своя труд „Римска история”.
Очевидно след 758 г., когато е сватбата на Аделперга и съпруга й е произведен от своя тъст крал Дезидерий за херцог на Беневенто, Павел Дякон се е преместил от Павия на юг, заедно с Арихис и жена му. Тоест, той много добре познава българите в Беневенто и вероятно това е в основата на интереса му към тяхното минало.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484957
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ