Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2015 10:17 - Историята и политиката - Западът и Русия.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 4097 Коментари: 5 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Постмодернизмът се хвалеше доскоро, че „историческия дискурс“ в политиката,  е вече сам история и нещо забравено. Проблемите, които трябваше да терзаят „глобалния свят“ и „новия световен ред“, по рецепта на Самюъл Хънтингтън от ХХ в., се гадаеха от американските футуролози в сблъсъка на религии. Тази генерална линия личи и днес по отношението на Запада към параформированието Ислямска държава, където акцента е изцяло върху исляма, а на идеята, че те искат да реставрират историческия халифат, се гледа с недоумение. Западният интелектуален опит разбира историята като еволюция и развитие. За него "Циклично време и исмаилитски гносис" (Анри Корбен ; 1903-1978 г.), при който историята на халифата иска циклично да се повтаря, е може би дервишко отклонение, но не и логика.

Не отговаря на логиката и отказа на Русия да се лиши от ОНД, за да създаде на негово място Евразийския съюз. Каква е точно разликата между двете? И защо Русия реши да въведе евразийството като държавна доктрина на Кремъл?

Всъщност, отговорът вече стана ясен на 4 декември 2014 г., когато в годишното си обръщение от Георгиевската зала Путин обяви на всеослушание, че анексирането на Крим е по исторически причини, независимо от международното право.

Историческият дискурс се върна в световната политика...

Евразийството в Русия излъчва исторически  послания, то е идеология, при това първата самородна руска идеология. Формално Путин създаде Евразийския съюз като икономически съюз, но неформалната роля на евразийската доктрина е създавана вече цяло столетие. Ето защо ОНД беше пенсионирано, Русия няма нужда от формални митнически договори, а от руска имперска идеология.

Евразийството като учение бе създадено в София в началото на ХХ в. от избягалия от болшевиките княз Трубецкой. Той бе блестящ учен и езиковед, който търсеше причините защо това зло, болшевишката революция, се случи точно на Русия?

През 1920 г. и 1921 г. в България княза издава две емблематични книги: „Европа и человечество“ (София.,1920) и „Исход к Востоку“ (София., 1921).

В същността си евразийството стига до поразяващата идея, че виновен основно за болшевишката революция през 1917 г. е преди всичко Запада. Изобщо „антизападнячеството“ е ядрото и същността на евразийството, което е реанимирано и днес, от доктрината на Кремъл.

Проблемите за Русия идвали, според Трубецкой, още от "западнячеството" на цар Петър Велики (1682-1725), който пръв извършил реформи по западен образец и променил на  Русия  идентичната й карма. А тя е в източния пример и евразийството сочи Хазарския каганат, Волжка България и монголската империя на Чингиз хан, като фактори за благотворно влияние върху руската психология и имперска сила.

Факт е, че днес „историческия дискурс“ се връща в съвременната политика, която смяташе, че го е погребала.  На този фон обвиненията към Русия, че иска да е "православна ос", че иска да е "Трети Рим", че иска да възражда комунизма, са стрелба по грешна мишена от страна на политолозите. Едно е ясно, докато не се дешифрира „историческия речник“, на който говорят Путин и евразийската му теория, дотогава европейската дипломация ще прилича на безсмислени жестикулации и реверанси.

Несъмнено комунизмът в Русия се трансформира и вече малцина си спомнят Зюганов, който на изборите за президент през 2012 г. също беше кандидат.

Путин много умело трансформира пропастта, която остави в идеологически план комунизма с една нова, чисто руска идеология: евразийството.

Днес евразийството ни представя един нов свят, съставен от Русия и Изтокът. Свят, в който руската роля вече не копира западните ценности, не ги „доусъвършенства“ (спомняте си „марксизъм-ленинизъм“), дори Москва няма за цел да се върне към панславянската православната идея за „Трети Рим“!

Евразийството е самородно руско изобретение и като такова се нуждае от нов вид пропаганда, пред която средно-интелигентния западняк може само да онемее.

Днес евразийството вече е превъоръжено с нова представа за историята на света, в която не участват старите конвенционални академични историци от РАН (Российская академия наук), а нови корифеи като Фоменко и Чудинов. Техният „изкривен образ“ за историята  не е историческа наука, но е една нова идеологическа матрица, която руската академична мисъл ще бъде принудена да приеме и да преоблече в научни стандарти.

           Класическият историк не може да повярва на факта, че всичко в руската историческа наука от времето на Екатерина Велика, е обявено за някакъв западен заговор (циониски, масонски, илюминатски и т.н.), за да се смаже „мать Русия“.

Теории за конспирации имат само чудаци, които се опитват да са различни от обществото. Когато цялото общество вярва, че „всички от запад са срещу Русия“, нямаме вече „теории на конспирацията“, а нова идеология.




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. zaw12929 - ЗАПАДЪТ ПО ДИКТОВКА КЪСА С РУСИЯ, ...
20.08.2015 14:01
ЗАПАДЪТ ПО ДИКТОВКА КЪСА С РУСИЯ, КОЯТО Е ПРИНУДЕНА ДА ОЦЕЛЯВА С ДРУГИ КОНТАКТИ. ИЗТОКЪТ Е ИЗПРЕВАРВАЛ ЗАПАДА С КУЛТУРА, НАУКА И ТОЛЕРАНТНОСТ. ЗАПАДЪТ НЯМА ЦЕННОСТИ, ЗАЩОТО АЛЧНОСТТА, ГЕЙПАРАДИТЕ, РОБСТВОТО , КОЛОНИАЛИЗМА СА БИЛИ ПРЕЧКА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ДАЖЕ КОМУНИЗМЪТ Е ИЗМИСЛЕН ОТ ЗАПАДА, КАКТО И ДАРВИНИЗМА...
ТИЯ ДНИ РУСИЯ УНИЩОЖАВА ТОНОВЕ ЗАПАДНИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, ПОКАЗА, ЧЕ НЯМА ДА ТЪРПИ ИЗМАМАТА... ХЕМ ДА ИМА САНКЦИИ, ХЕМ ТЕ ДА СИ ПЛАСИРАТ ПРОДУКЦИЯТА- ПОРЕДНОТО ПОДЛО ЛИЦЕ НА ЕС... ПОРЕДНОТО ПРЕИНАЧАВАНЕ НА ИСТОРИЯТА ЗА ДА МРАЗИМ РУСИЯ, А ОМРАЗАТА Е ГРЯХ...
цитирай
2. letopisec - Всеки има право на мнение, дори с големи букви и малки истини...
20.08.2015 14:32
zaw12929 написа:
ЗАПАДЪТ ПО ДИКТОВКА КЪСА С РУСИЯ, КОЯТО Е ПРИНУДЕНА ДА ОЦЕЛЯВА С ДРУГИ КОНТАКТИ. ИЗТОКЪТ Е ИЗПРЕВАРВАЛ ЗАПАДА С КУЛТУРА, НАУКА И ТОЛЕРАНТНОСТ. ЗАПАДЪТ НЯМА ЦЕННОСТИ, ЗАЩОТО АЛЧНОСТТА, ГЕЙПАРАДИТЕ, РОБСТВОТО , КОЛОНИАЛИЗМА СА БИЛИ ПРЕЧКА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ДАЖЕ КОМУНИЗМЪТ Е ИЗМИСЛЕН ОТ ЗАПАДА, КАКТО И ДАРВИНИЗМА...
ТИЯ ДНИ РУСИЯ УНИЩОЖАВА ТОНОВЕ ЗАПАДНИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, ПОКАЗА, ЧЕ НЯМА ДА ТЪРПИ ИЗМАМАТА... ХЕМ ДА ИМА САНКЦИИ, ХЕМ ТЕ ДА СИ ПЛАСИРАТ ПРОДУКЦИЯТА- ПОРЕДНОТО ПОДЛО ЛИЦЕ НА ЕС... ПОРЕДНОТО ПРЕИНАЧАВАНЕ НА ИСТОРИЯТА ЗА ДА МРАЗИМ РУСИЯ, А ОМРАЗАТА Е ГРЯХ...

цитирай
3. germantiger - Ще те цитирам защото си перфектен!
20.08.2015 14:41
"Теории за конспирации имат само чудаци, които се опитват да са различни от обществото. Когато цялото общество вярва, че „всички от запад са срещу Русия“, нямаме вече „теории на конспирацията“, а нова идеология."
цитирай
4. letopisec - Благодаря...
20.08.2015 15:13
germantiger написа:
"Теории за конспирации имат само чудаци, които се опитват да са различни от обществото. Когато цялото общество вярва, че „всички от запад са срещу Русия“, нямаме вече „теории на конспирацията“, а нова идеология."

цитирай
5. aboychev - СПОДЕЛЯМ МНЕНИЕТО
21.08.2015 12:11
ЧЕ В РУСИЯ "НАУКАТА"
НИКОГА НЕ Е ТЪРСИЛА И
ПРЕДСТАВЯЛА ИСТИНАТА
НЕ СЕ Е И СТРЕМЯЛА КЪМ ИСТИНАТА
ТАМ ТЯ ВИНАГИ И БИЛА ПРЕДИ ВСИЧКО
ИДЕОЛОГИЯ
И ТОЧНО ЗАЩОТО НЕ СЕ Е СТРЕМЯЛА КЪМ ИСТИНАТА
ВИНАГИ И ИДЕОЛОГИЯТА Й Е
ГРЕШНА.
ТАКА Е И СЕГА
РУСИЯ Е СЪЩЕСГВУВАЛА ВИНАГИ И САМО НА
БАЗАТА НА ЛЪЖАТА
ДНЕС ТЯ ПРЕДЛАГА НОВА ЛЪЖА
ЗА СЕБЕ СИ И ЗА СВЕТА
НАДЯВАМ СЕ ЧЕ СВЕТЪТ НЕ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ
КОЛКОТО ПУТИН И ПУТИНЯЦИТЕ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484985
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ