Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2015 15:30 - Руският език бил български…
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 5884 Коментари: 3 Гласове:
16

Последна промяна: 07.08.2015 15:59


       Защо трябва да се открива точно паметник на Димитрий Лихачов  в софийския квартал „Обеля“ и кой е Лихачов? Той е просто един литератор, който изучаваше старата българска литература и добросъвестно отстояваше, че понеже на този стар славянски език се е писало на територията на първото българско царство, е редно той да се нарича „старобългарски“, а не „църковно-славянски“.

image

Днес движение „Русофили“ издига паметник на Лихачов, не заради заслугите на Лихачов към старата българска литература, а заради пропагандни цели.

image

При това са закъснели 150 години или по-точно опитват се да преписват от един анонимен автор на русофилска книга, издадена през 1867 г. в Букурещ.

„Турците и агентите им на Запад обичат да плашат българите с Росия, чи, ако не си стоят мирно под турците, ще станат плячка на Росия, която ще им наложи рускийт язик, както сега прави с поляците. Нека предположим това зло, понеже от него по-голямо туркофилите не могат да намерят. Толкоз голямо ли е то за българите, щото да ги накара да стоят под мъчителите си турци, под властта на които бедствуват да ся съсипят и вещественно, не само да изгубят и народност и язик.

Кои са русите и кои са българете? И едните и другите славене православни. Първите са народ велик и съставляват велико царство с най-добра будущност; а вторите бедни и презрени раи в Турската империя, обречени, без помощта на другите си братя, да работят като волове и занапред, като са работили досега, за натлъстяването на турските дебели вратове. Зле ли щяше да е за тези измъчени и унижени раи да станат изведнаж граждане на великата славенска империя? Но ще си изгубят българский язик? Ще бъде ли то съединено със загуба откъм развитието на българете, каквото кога би им ся наложил турскийт, гръцкий или други някой славенский язик? Рускийт днешен язик е старийт българский с едно малко изменение. Днес един русин по-лесно разбира старийт българский язик, отколкото един българин. Сегашнийт българский язик ся образува с помощта на рускийт, и който българин разумява добре литературнийт си българский язик, той разумява литературнийт руский язик. Може ли да ся рече, чи българете си изгубват язикът, ако го доближат до старийт си писмен и богат язик?“ (От книгата „Братско обяснение на българин към братята му българе“, Букурещ, 1867, с. 89-90).

"Старобългарски" се нарича езика на писмените паметници след ІХ в., това е славянски писмен език, създаден от братята Св.Св. Кирил и Методий и намерил прием в България.

Българският език очевидно не е бил славянски, но лексикално е бил близък до него. Тоест, прабългарският език, както отстояваше още през ХІХ в. Г.С.Раковски, е индоевропейски.

Княз Борис І не е говорил тюркски език, иначе щеше да му е безразлично дали езика на литургията ще е гръцки, латински или славянски. Но на него не му е било безразлично и той целенасочено въвежда в черковна употреба славянският писмен на Св. Седмочисленици, именно защото той е бил лексикално близък – като индоевропейски – до българския език.

Към ХІІ/ХІІІ в.в. вече става ясно от литературните писмени паметници, че българския език е малко по-различен от писменият старобългарски, който е славянски....

Тоест, както пише анонимния автор на брошурката от Букурещ, наистина „днес един русин по-лесно разбира старийт българский язик, отколкото един българин“. Демагогията идва с думите: „Може ли да ся рече, чи българете си изгубват язикът, ако го доближат до старийт си писмен и богат язик?“

Българският език и днес е "екзотичен" спрямо останалите славянски езици, понеже независимо от близката лексика с тях (а и с останалите индоевропейски езици), няма падежи, каквито има в останалите славянски езици... Граматиката на българският език след ХІІ в. и днес не е славянска граматика. Тоест, промяната от славянският писмен до ХІІ в., когото акад. Лихачов нарича правилно „старобългарски“, към новобългарския не е езикова промяна в един и същ език.

И това трябва да се разбере.

Черковно-славянският език бива наричан „старобългарски“ по указание, че първоначалните литературни паметници са писани на основата на славянско наречие в държавата България, т.е. от езика на славяните поданици на България около Солун.  Не са писани със славянско наречие от Панония. Тоест, писменият славянски език е създаден от Св. Св. Кирил и Методий по славянско наречие, говорено в юго-западните части на България.

След ХІІ в., речта на българите все повече навлиза в старата книжовна норма и я руши, именно понеже българския език граматично не е славянски. Патриарх Евтимий прави цяла книжовна реформа през ХІV в., за да върне писмения в правилата на кирило-методиевата стара книжовна норма, т.е. в славянската граматика, но не успява...Граматикът Константин Костенечки през ХІV в. също не успява в България с канонизирането на езиковите славянски норми, но най-изненадващо успява в Сърбия, където хората, понеже са си славяни, си говорят с падежите и няма "нарушение словесъ"....

Всъщност, само българския и неговия диалект  македонския, са без падежи и със собствена, неславянска граматика и по-особена глаголна система.

От всички български езиковеди, единствено акад. Вл. Георгиев заяви, че не трябва да се дели историята на българския език на старобългарски, среднобългарски и новобългарски. Единствено акад. Вл. Георгиев имаше доблестта да се опълчи и да каже, че нашия език има два етапа на развитие, а не три, както и до днес се учи в университетите...

Днес вече става ясно, че това не са два етапа на развитие на българския език, а подмяна след ХІІІ в. на славянската граматика с българска.

И така, ако чуете новата пропаганда на русофилите, че руският бил български език, знайте, че ви правят на „мюре“. Нека използваме тази дума, станала популярна чрез Радичков…


image




Гласувай:
16


Вълнообразно


1. marknatan - изпушил. . . братя грим създали с...
07.08.2015 11:06
изпушил... братя грим създали старобългарския, според въпроса на хана за езика на литургията на ватикана зададен на неизвестен но турски до папата

Надмина психопата боцман с идиотизъм на показ



некви докази за идиотизмите освен епикриза да представиш

доказа на бг науката и тази на славистиката "всички знаят това" е доказ, но за идиотизъм
цитирай
2. letopisec - Я разкажи как св. бр.Кирил и Методий според теб са измислени и никога не са съществували. Да се посмеем.
07.08.2015 14:52
marknatan написа:
изпушил... братя грим създали старобългарския, според въпроса на хана за езика на литургията на ватикана зададен на неизвестен но турски до папата

Надмина психопата боцман с идиотизъм на показ



некви докази за идиотизмите освен епикриза да представиш

доказа на бг науката и тази на славистиката "всички знаят това" е доказ, но за идиотизъм

цитирай
3. balar - естесвено
07.08.2015 19:09
че говорят на български, инъче ромеите нямаше да пращат българи да ги покръстват. Именно приликата на езиците е причина да сме ги покръстили ние. а си приличат не щото сме братя шравани...славяни, а защото столетия наред двата народа живеят гъз-до-гъз, с извинение. това че някой е решил да ползва това за политическа пропаганда е отделен въпрос. но пък да се отрича очевадното...е малко странно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11486827
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ