Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 10:00 - Вина от Северна Гърция - Лозарският Регион На Северна Гърция
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 3343 Коментари: 2 Гласове:
-1

Последна промяна: 05.05.2015 10:10


 image

Големи открити равнини прекосявани от реки и полупланински райони с ниски полегати хълмове. Високи планини и затворени плата поддържани хладни от бриза от големи и малки езера. В заден план се простира нарязаната като дантела брегова линия, обградена от Егейско и Йонийско морета.

Топографията на Северна Гърция е сложна и интересна, с разнообразна природна среда. Благоприятният средиземноморски климат, с меки зими и слънчеви лета и идеалният състав на почвата, допринасят за създаването на множество микрорайони със специфични екосистеми. Това действа особено благотворно за лозарството и за производството на множество различни видове вино с характер и особени черти. Местните сортове грозде, както и космополитните такива, които са се аклиматизирали добре към региона, се радват на вниманието на опитни винари в лозята на Северна Гърция.

Има около 300 местни гръцки сортове грозде. Те представляват ценен актив за неповторимия характер на гръцките вина. Много от тях се срещат в лозята на Северна Гърция. Ксиномавро, най-изящният сорт червено грозде в Северна Гърция, се отглежда тук и преобладава в състава на PDO /защитено наименование за произход/ вината от Науса, Аминтео, Игуменица и Рапсани, които тясно се идентифицират с тези региони. Вината Ксиномавро имат разнообразен и отличителен характер. Те се различават чрез тъмночервения си цвят и характерен аромат на червени плодове, който след отлежаване в дъбови бъчви, се развива в богат букет от ухания с типични нотки на домат. Това също така смекчава танините, които придават на виното неговите добра структура и пищност. Това са вина с отличен потенциал за отлежаване.

Други гръцки червени сортове грозде в лозята на Северна Гърция са Негоска, Красато, Ставрото, Мосхомавро, Лимнио, Мавруди и Влахико. Основните местни сортове бяло грозде отглеждани в региона са Дебина, Родитис, Атири, Асиртико и Малагузия. Заедно с гръцките сортове грозде растат и някои много добре аклиматизирани космополитни сортове, като Шардоне, Совиньон Блан, Гевюрцтраминер, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Гренаш Руж и други, по-редки сортове.

Топография, почва, климат, сортове: Всичките необходими съставки за създаване на страхотно вино си съжителстват хармонично в Северна Гърция. Лозарите и винопроизводителите от района се ползват от традицията, опита и уменията си, за да се развиват динамично.
Тяхната продукция, вината на Северна Гърция, са вина със Защитено наименование за произход и Защитено географско наименование, с идентичност и характер, които издигат името на региона, тъй като пътуват по цял свят.

Северна Гърция е един от най-облагодетелстваните и динамични лозарски райони в страната. Тя заема голяма площ, която се простира от Йонийско море на запад до река Еврос на изток, и от северните граници на страната с Албания, Бивша Югославска Република Македония и България, на юг до планината Олимп в Централна Гърция. Историята и традицията за ло- зарство и винарство в този регион се коренят в древни времена.

На митичната планина Олимп боговете пиели с наслада нектар, далеч от погледите на смъртните. Според митологията по тучните зелени склонове на планината Вермио, в Науса, живяла Семела, майката на Дионис – богът на лозите и виното. – която бродела в подножието на планината Пангей в Драма. В невероятната мозайка на една древна вила в Пела, бог Дионис е изобразен яхнал пантера. Освен това Одисей напил циклопа Полифем с не- тръпчиво ароматно вино от Марония, в Тракия. 

Фирмата „Вина на Северна Гърция“, със своите изявени членове-винарни, раз- вива дейността си в този район, със неговата хилядолетна лозаро-винарска традиция. Тук са разположени малки семейни винарни, модерни цехове обо- рудвани с най-нова технология, както и някои от най-едрите фирми за про- изводство на вино в страната, които произвеждат своите вина и ни приканват да ги открием. И ако всяка чаша вино разказва история за мя- стото и хората които са го създали, Северна Гърция и нейните хора пазят множество приятни изненади за нас. 

01. Китрус MEПE
02. Зоенос ООД
03. Винарна Вояци
04. Имение Дио Фили
05. Имение Стергиу
06. Бутари ООД
07. Елинос ООД
08. Имение Лигас
09. Имение Чациваритис
10. Винарска изба Айдаринис
11. Винарска изба Тацис
12. Стелиос Кехрис
13. Бабацим
14. Имение Арванитидис
15. Имение Клаудия Папаяни
16. Милопотамос
17. Имение Хадзигеоргиу
18. Имение Павлидис
19. Имение Уайн Арт
20. Иногенезис
21. Имение Вурвукели
22. Марония ООД

PDO Лозарски Райони В Северна Гърция

В съответствие с нормативите на Европейския съюз, терминът Защитено наименование за произход (PDO) върху етикет означава, че виното произлиза от законно определена зона за лозарство, с конкретно наименование, че се произвежда от винарските изби указани от законодателството за тази зона, че се превръща във вино чрез използване на традиционната методика за зоната и има специфична органолептична характеристика. Вината с обозначение PDO имат типичност и характер, които указват зоната от която произхождат. Има 6 PDO региона в Северна Гърция. PDO регионът Рапсани лежи в подножието на планината Олимп. Богатото червено PDO вино Рапсани се произвежда от гроздовите сортове Ксиномавро, Красато и Ставрото. PDO регионът Зица е в Епир. Два вида от ароматното PDO вино Зица се произвеждат от сорта бяло грозде Дебина, дестилирано и полупенливо. PDO регионът Аминтео се намира в Аминтео, около езеро Легоритида. Благородният сорт червено грозде Ксиномавро се отглежда тук, а произвежданите вина са PDO Аминтео дестилирано розе и червено, както и единственото пенливо розе в Гърция с обозначение PDO.

  • PDO регионът Науса се намира около град Науса в подножието на планината Вермио. Това е зона в която преобладава Ксиномавро, който придава на червеното
  • PDO вино Науса характерния му богат аромат в два вида – сухо и полусладко.
  • PDO регионът Игуменица се простира около подножието на планината Пайко, около град Игуменица. Лекото и елегантно
  • PDO вино Игуменица се произвежда от червените сортове грозде Ксиномавро и Негоска.
  • PDO регионът Склонове на Мелитон се намира в Халкидики, по склоновете на планината Мелитон на полуостров Ситония. Червеното
  • PDO вино Склонове на Мелитон се произвежда от сортовете Лимнио, Каберне Совиньон и Каберне Фран. Бялото
  • PDO вино Склонове на Мелитон се произвежда от сортовете Асиртико, Родитис и Атири.
PGI Вина В Северна Гърция 

Категорията Защитено географско наименование (PGI) се отнася за вина със специално указание за географския произход, направено от специфични сортове. Указанието за географски произход може да се отнася било към цял географски регион – който в случая със Северна Гърция е Епир, Македония и Тракия, или до по-малки райони. Винопроизводителите от фирмата „Вина на Северна Гърция“ произвеждат вина с различни PGIs, в зависимост от зоната където се намира всеки един от тях. Повечето от тях произвеждат вина с етикети от трите основни географски региона: бяло, розе и червено PGI Епир, бяло, розе и червено PGI Македония и бяло, розе и червено PGI Тракия. Заедно с тези три регионални PGI вина, винарните в Северна Гърция пускат вина и със следните PGI обозначения:

  • PGI Крания PGI Пиерия PGI Мецово PGI Йоанина
  • PGI Велвентос PGI Флорина PGI Касторя PGI Сиатиста PGI Иматия PGI Пела
  • PGI Неа Месимврия
  • PGI Епаноми
  • PGI Склонове на Вертискос
  • PGI Солун
  • PGI Ситония PGI Агио Орос PGI Халкидики PGI Пангео PGI Драма
  • PGI Склонове на Пайко
  • PGI Исмарикос
  • PGI Авдира.
Винарските Маршрути На Винарските Пътища На Северна Гърцияn Greece

• Винарският маршрут на Олимпийските богове • Винарският маршрут на Епир • Винарският маршрут на Езерата • Винарският маршрут на Науса • Винарският маршрут на Пела и Игуменица • Винарският маршрут на Солун • Винарският маршрут на Халкидики • Винарският маршрут на Дионис

Общо 36 винарни целогодишно поддържат политиката на отворени врати за гостите за дегустиране на вино, екскурзии до винарните и лозята, местни мероприятия и прояви. I Организиране на ежегоден международен конкурс за вино – Международният конкурс за вино на Солун, единствен по рода си в Гърция, с цел представяне и популяризиране на качествени вина от различни страни пред професионалисти и широката общественост. Всеки месец март, по време на Конкурса, който се организира под егидата на O.I.V. (Международна организация по лозата и виното), известни гръцки и чуждестранни професионалисти (енолози, сомелиери и журналисти) дегустират и преценяват вина от Гърция и чужбина през трите дни на конкурса. Победителите в конкурса получават наградите си на ежегодната гала церемония по награждаването, а на публиката се дава възможност да опита спечелилите награди вина на събиране за дегустация на вино всяка година след края на конкурса. „Международният конкурс за вино на Солун“ постоянно се разраства, като броят на участващите винопроизводители се увеличава всяка година. Качеството на представените проби също се подобрява с всяка изминала година, като ярко доказателство, че този конкурс се е превърнал в основна институция за гръцкото вино. Освен това медалите от конкурса са общопризнати от професионалисти и потребители както в Гърция, така и в чужбина. I Организиране на кулинарни и културни прояви и конференции с цел запознаване на гръцките и чуждестранни гости с нашите богати винарски и кулинарни традиции и култура съвместно с подбрани заведения за хранене, срещи по различни тематики и културни дейности. Утвърдената проява по дегустация на вино „ВорОйна“ (VorOina = дегустация на вина от лозята на Северна Гърция, Vor-Oina=ΒορΟινά, от Βορράς, Vorras=север и Οινά=Oina от oinos=οίνος=вино) се провежда ежегодно в Атина, Солун и други гръцки градове и представлява отлична възможност за професионалисти и широката общественост да дегустират текущите гроздови реколти от сдружението на производителите. Отворени врати във винарните на „Винарските пътища на северна Гърция“: Всяка година винопроизводителите и членовете на мрежата за винен туризъм „Винарски пътища на северна Гърция“ посрещат любителите на виното в своите винарни в празнично настроение през втория уикенд на м. май. Посетителите се наслаждават на обиколки с екскурзоводи, получават възможност да дегустират изключителни вина и възможност да си купят редки реколти на специални цени, като същевременно се забавляват на множество прояви и събития през тези дни. I Участие в международни търговски панаири в Гърция и чужбина.
 



Гласувай:
1



1. shtaparov - Северна гърция човече се намира на ...
12.03.2019 05:37
Северна гърция човече се намира на юг от Тесалия- това там е южна България!
цитирай
2. bojil - Maika vi gnusna haidu6ka!
06.12.2019 23:09
Maika vi gnusna haidu6ka!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1846113
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930