Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2015 10:55 - Доктрината на евразийството.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 6172 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 13.02.2015 09:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Постмодернизма се хвалеше доскоро, че „историческия дискурс“ в политиката,  е вече сам история и забравено минало. Проблемите, които трябваше да терзаят „глобалния свят“ и „новия световен ред“, по рецепта на Самюъл Хънтингтън от ХХ в., се гадаеха от американските футуролози в сблъсъка на религии. Това личи и по отношението на Запада към параформированието Ислямска държава днес, където акцента е изцяло върху исляма, а на идеята, че те искат да реставрират историческия халифат, се гледа с недоумение от запад. Все пак западния интелектуален опит разбира историята като еволюция и развитие. За него "Циклично време и исмаилитски гносис" (Анри Корбен ; 1903-1978 г.), при който историята на халифата циклично се повтаря, е може би дервишко отклонение, но не и логика.

Не отговаря на логиката и отказа на Русия от ОНД, но прегръщането й на Евразийския съюз. Каква е точно разликата между двете? И защо Русия реши да въведе евразийството като държавна доктрина в Кремъл? Всъщност, отговорът стана ясен на 4 декември 2014 г., когато в годишното си обръщение от Георгиевската зала Путин обяви на всеослушание, че анексирането на Крим е по исторически причини, независимо от международното право.

Евразийството излъчва исторически  послания, то е идеология, при това руска идеология. Формално Евразийския съюз може и да е икономически съюз, но неформалната му роля е създавана като доктрина цяло столетие. Ето защо ОНД беше пенсионирано, Русия няма нужда от формални договори, а от национална идеология.

image

Евразийството е създадено в София в началото на ХХ в. от избягалият от болшевиките княз Трубецкой. Той е блестящ учен и езиковед, който търси причините защо това зло болшевишката революция, се случи точно на Русия? През 1920 г. и 1921 г. княза издава две емблематични книги: „Европа и человечество“ (София.,1920) и „Исход к Востоку“ (София., 1921).

image

Руската душа трябва да се върне към автентичността й, а тя е на изток, библейският Изход е „к Востоку“. В същността си евразийството стига до поразяващата идея, че виновен основно за болшевишката революция от 1917 г. е преди всичко Запада. Изобщо „антизападнячеството“ е ядрото на евразийството. Проблемите за Русия в тази прозападност идват още от цар Петър Велики (1682-1725), който пръв извършил реформи по западен образец и отметнал Русия от идентичната й карма. А тя е в източния пример и евразийството сочи Хазарския каганат и монголската империя на Чингиз хан, като фактори за благотворно влияние върху руската психология и имперска сила.

Когато Путин каза наскоро, че за нула време може да стигне до Киев, на никой не му дойде наум, че говори не като Хитлер, а като Атила. И че има предвид, че може да стигне и пред Париж, а самолетите му да кръжат над Англия.

Някога са се страхували да не ядосат с нещо Атила, да не му дават повод за раздразнение. Летописецът Приск описва как посланика Максимин се притеснявал след срещата с Атила, че е ядосан и че преводача на византийците Бигила явно е казал някоя лоша дума за властелина на света. Днес бившия български президент Първанов призовава да не допускаме и 50 танка от НАТО на българска територия, защото това било повод да се раздразни Путин.

Факт е, че „историческия дискурс“ се връща в съвременната политика, която смяташе, че го е погребала. На този етап Путин прилича на Атила. След като превзе Крим, тръгна на запад към Карпатите. Дали ще стигне до гр. Мец, подобно Атила и дали закрилницата на Париж света Женевева (Геновева) ще се наложи с молитви да спасява читателите на в. „CHARLIE HEBDO“, както е спасявала през 451 г. кюретата, е въпрос на време да го разберем.

Едно е ясно, докато не се дешифрира „историческия речник“, на който говорят Путин и евразийската му теория, дотогава европейската дипломация ще прилича на безсмислени жестикулации. А икономическите санкции над Русия ще издигат на пиедестала „евразиец №1“ в света, който вече държи в ръката си дългия меч на Мамаев курган и повтаря след българския поет Любомир Левчев: „Талантът – това е Мамаев курган, бездарието е фашизмът!“, тоест еврофашизмът.




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. letopisec - Както се знае Атила е българин.
12.02.2015 13:36
Доц. д-р Добринка Райчинова е родена на 30 март 1939 г. в Казанлък. Завършила е инженерство и филология. Защитава дисертация в Московския държавен университет “Михаил Ломоносов”. Преподавала е в Института за чуждестранни студенти /ИЧС/ и в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Има множество изследвания в областта на лексикологията. Член е на Международната академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ със седалище във Виена. - Доц. Райчинова, разбрах, че сте проучили генеалогията на руския президент Владимир Путин и сте направили откритие, свързващо го с... България!
- Не съм стигнала сама до тези неща. В “История на България” на Иречек се споменава, че по време на Чипровското въстание /през 1688 г. – б.ред./ едно момче от рода Путини, оцеляло от клането, в което са избити всички знатни родове и техните потомци, участници във въстанието, успяло с други бягащи българи да отиде в спасителната метрополия – Русия. И това момче се заселва в Санкт Петербург. Предполагам, че, женейки се за рускиня, то дава началото на рода Путини, защото не познавам друг такъв род освен петербургския. Допускам, че корените на този род тръгват от този пра-пра-дядо, избягал от Чипровци.

Освен това акад. Рахимов вече доказа, че бившият руски президент Борис Елцин е от български род. Знам, че по време на неговото управление той много е държал Путин да завърши осемте най-видни духовни школи, и това според мен е най-подготвеният президент в света.

- По каква линия Елцин се оказва също с български корен?
- От руските знатни родове много са с български произход.

- А не от татарски, от Златната орда?
- Не. Златната орда е късно явление и няма нищо общо с тези български родове. Корените на общността на българския и руския народ са далеч-далеч преди това.

- Твърди се обаче, че фамилията Елцин идва от руския град Елец?
- Акад. Рахимов е на друго мнение. По настояване на Елцин става подготовката на Путин за президент, а когато той дойде на власт, аз запомних, че едно от първите неща, които направи, е да посети Казан. И по време на т.нар. пролетен празник /нашия Тодоровден/, когато са кушиите с коне, борбите и състезанията, Путин се бори с една българка. И това ме озадачи. Оттогава започнах да се интересувам откъде е този род и когато Путин избра Медведев за свой довереник, картината ми се проясни. Защото бащата на Медведев е от Татарстан и е с български корен според мен.

- Съвсем ясна е семантиката на думата “път” във фамилията на настоящия президент на Русия. Но как се е произнасяла и пишела на старобългарски?
- Развитието на носовите гласни ер голям и ер малък в различните български диалекти варира от У и А до Ъ. Имаме “пат” и “пут” в някои родопски говори. Всичко това е свързано с фонетичната система на древния български език.

КАКВО КАЗВА ИСТОРИЯТА

Развоят на Чипровското въстание и военната му организация не са добре документирани. Още през пролетта на 1688 г. въстанически части под ръководството на Георги Пеячевич напускат Чипровци и се присъединяват към австрийската армия. Войските на Пеячевич участват в превземането на крепостта Оршова и областта Банат. След битката при Белград въстанието избухва в цяла Северозападна България. Настъпващите 6 австрийски полка не успяват да координират българските части, които бездействат и дават възможност на османците да се прегрупират. Решителната битка се състои през октомври 1688 г. в местността Жеравица, близо до Кутловица, където въстаническите войски са разбити от османски войски и маджарските им съюзници, предвождани от граф Емерих Текели. Макар че сраженията продължават, въстанието бързо е потушено. Чипровци е превзето на 18 октомври 1688 г. след героична отбрана и напълно разрушено заедно с околните села Копиловци, Железна и Клисура. Почти цялото им население е избито или отвлечено в робство. В следващите месеци съпротивата продължава, като постепенно остатъците от въстаническата армия се превръщат в хайдушки чети.

Въстанието и потушаването му предизвиква вълна от масово преселение от цяла Северозападна България, предимно на запад и на север, към области, доминирани от християни. Основната вълна от бежанци се заселва около река Дунав, в района на Видин и Лом, в Пиротско, Софийско и Берковско. Голяма група бежанци от Чипровци поема и на югоизток. Пускат корени в Средногорието - Стрелча, Войнягово, Михилци, Черноземен и други.

Според местни предания католическата църква откупва от турците неголяма група жени и деца, която заселва в село Секирово, днешния град Раковски. Най-голямата компактна група бежанци се отправя към Влашко, където се разпръска и частично претопява сред местното население. Днес българско малцинство от Чипровци има в областта Банат.

Чипровското въстание слага край на статута на Северозападна България като буферна зона между Османската империя и хабсбургските територии. Пресечено е и католическото влияние. Ликвидирани са привилегиите на българската аристокрация и властта, която тя упражнява в района. Значението на Чипровци като културно и икономическо средище силно намалява.

ПЕТЪР ВЕЛИКИ, МИХАИЛ РОМАНОВ И ЛЕВ ТОЛСТОЙ СЪЩО ИМАЛИ БЪЛГАРСКИ КОРЕН?
- Акад. Ахмед Рахимов успя да докаже техния произход в обширно изследване

От идеологически съображения, твърди Рахимов, от един момент нататък названието “българи” изчезва от всички официални документи, за да бъде заменено с “татари”. Това всъщност не означава отделен етнос, а има етнографско значение – просто определя хората, живеещи на дадена територия.

Известният руски поет, публицист и революционер Николай Огарьов пише, че “цялото руско дворянство, което не е с аристократичен произход, има татарски произход. Просто ни се е наложило да се прекръстим в дворянска Русия, така, че простият ни произход да остане незабелязан”.
В труда на живота си – “Волжка България и нейната съдба – 400 руски дворянски фамилии”, акад. Рахимов доказва, че поне 400 от най-известните руски родове водят корена си от волжки българи. От тях са произлезли 12 царе или князе, 86 са били министри, 141 – губернатори, 161 – признати учени. Общо – поне 2083 дворянски семейства!

Михаил Романов, родоначалник на династията, извела Русия сред световните сили, има връзка с българска фамилия. Той избрал за жена дъщерята на мурза /волжката титла, еквивалент на княз/ Мустафа Мария Хлопова, но го заставили да се разведе. Въпреки това отново избрал българка – Евдокия Стрешньова.

Майката на Петър Велики – Наталия Наришкина, е внучка на волжкия българин мурза Абатур или Нариш, който през 1423 г. приема християнството. Съпругата на легендарния руски владетел-реформатор пък е от рода Лопухини, също наследници на български княз на име Редеди.

Родът на Лев Толстой произлиза от българския княз Идриса или Индриса /на българо-татарски “разбиращ”, “схватлив”/. Правнукът на Индриса – Андрей Харитонович, получава прозвището си “толстой” – или “дебел”, от великия княз Василий Тъмни, наричан така, защото бил ослепен от враговете. Без да вижда, Василий Тъмни прегърнал госта си Андрей, който му се видял доста пълен, и го кръстил: “Оттук нататък ще си Толстой!”

Запитан от руски журналисти за произхода си, Владимир Путин отговоря: “Няма чисти руснаци. Не случайно има такава поговорка: “Изтрий добре руснака и отдолу ще се покаже татарин”.

ЕЛЦИН БИЛ НАСЛЕДНИК НА МУРЗА ЕЛЧИ
- Предците на Никита Хрушчов се казвали Кручеви, избягали от Великотърновско в Украйна по време на Кримската война

Дворяните Елцини произхождат от мурза Елчи, който първоначално принадлежи към Златната орда, но после я напуска и приема християнството при цар Иван Трети в Москва.

Едно от доказателствата: “елчи” на татаро-български значи “глашатай”, “летописец”.

Според акад. Рахимов издънка на този род е първият президент на нова Русия Борис Николаевич Елцин. Може би не е случаен фактът, че Елцин идва на бял свят в уралското село Ботка-Бутка. На татаро-български това има точен превод: “каша”.

Легенда от времето на соца носи, че съветският лидер Никита Хрушчов пък си бил чист етнически българин! Неговите предци се казвали Кручеви и избягали от Великотърновско в Украйна по време на Кримската война. Предполага се, че роднина на политика, развенчал Сталин и култа към личността, е българският поет от старопрестолния град Марин Кручев.

Добринка КОРЧЕВА
цитирай
2. get - - Милчев ... знаеш ли Какво се визира под понятието "илитерат"? - Което е от латински "illiteratus" и иде да ни ...
12.02.2015 21:49
... каже?

1. Необразован, неук, неграмотен или полуграмотен човек; особено: такъв, който не умее да чете и пише
2.
a) който показва или е белязан с липса на елементарно познание за езика и литературата
б) който грубо нарушава (говоримо или писмено) официално приети и утвърдени модели на изразяване
3. Който показва или е белязан с липса на основни познания в дадена сфера или дял от знанието.

- След това ти словесно и ментално-объркано творение ... избери Кой от трите критерия за "илитерат" си покрил?

- За да не изглеждаш гротескно в очите на челите по въпроса ... на първо време, вземи и прочети книгата(сборника) по въпроса? Казва се "РОССИЯ МЕЖДУ ЕВРОПОЙ И АЗИЕЙ: ЕВРАЗИЙСКИЙ СОБЛАЗН"

- Иначе с писанията си до момента по тази тема ми звучиш, като един блогов Тютчев?

Умом Россию не понять,
Аршином общим не измерить:
У ней особенная стать —
В Россию можно только верить.

- Какви са тези идиотски "умо-мъдрости", като ТАТАРО-БЪЛГАРСКИ?

П.П.
За верността на, че съм добре "подкован" по въпроса - ще кажа ... Не нам такива?!!

- Вероятно И ТИ КАТО БОЛЕН - СИ РЕШИЛ ДА МИНАВАШ НА ИЗДРЪЖКА ... РоССия - та взе да ми пишеш силно намирисващи неща на последното?

1. СКИФЫ
Мильоны - вас. Нас - тьмы, и тьмы, и тьмы.
Попробуйте, сразитесь с нами!
Да, скифы - мы! Да, азиаты - мы,
С раскосыми и жадными очами! - Александр Блок

2. Панмонголизм! Хоть слово дико,
Но мне ласкает слух оно,
Как бы предвестием великой
Судьбины Божией полно.
Когда в растленной Византии
Остыл Божественный алтарь
И отреклися от Мессии
Иерей и князь, народ и царь, –
Тогда он поднял от Востока
Народ безвестный и чужой,
И под орудьем тяжким рока
Во прах склонился Рим второй.
Судьбою павшей Византии
Мы научиться не хотим,
И все твердят льстецы России:
Ты – третий Рим, ты – третий Рим.
Пусть так! Орудий Божьей кары
Запас еще не истощен.
Готовит новые удары
Рой пробудившихся племен.
От вод малайских до Алтая
Вожди с восточных островов
У стен поникшего Китая
Собрали тьмы своих полков.
Как саранча, неисчислимы
И ненасытны, как она,
Нездешней силою хранимы
Идут на север племена.
О Русь!

цитирай
3. letopisec - 2. get
13.02.2015 09:14
Щом съм те настъпил по мазола, днес ще продължа в същия дух...МОИ ЧИТАТЕЛИ, ОЧАКВАЙТЕ НАСКОРО УДАРНАТА СТАТИЯ: ТРАКЕДОНИЗМЪТ КАТО "ПЕТА КОЛОНА" НА ЕВРАЗИЙСТВОТО.
цитирай
4. merlin68 - Милчев, боя се, че ще влезеш в кон...
13.02.2015 16:45
Милчев, боя се, че ще влезеш в конфликт с МаркоНатански. Ти не знаеш ли, че Марко е прероденият Атила? Как си позволяваш да му отнемеш този образ и да го дадеш на някакъв си Путин:)
Всъщност зашеметен от невероятната ти логика, ти бях приготвил един доста дълъг коментар, но понеже си ми симпатичен реших да ти го спестя:) Да не наранявам излишно крехката интелигентност на милиционерската ти душица така да се каже:)
цитирай
5. get - Щом съм те настъпил по мазола, днес ...
13.02.2015 21:07
letopisec написа:
Щом съм те настъпил по мазола, днес ще продължа в същия дух...МОИ ЧИТАТЕЛИ, ОЧАКВАЙТЕ НАСКОРО УДАРНАТА СТАТИЯ: ТРАКЕДОНИЗМЪТ КАТО "ПЕТА КОЛОНА" НА ЕВРАЗИЙСТВОТО.


:))) Милчев, ПУСТОСЛОВИШ - Отново, ти/ви го повтарям - Не си подготвен и поради това "пишеш на посоки" !!:)))

- Кратка ПРЕД-ИСТОРИЯ НА двете основни имперско-политически доктрини, които изплуваха в политическото пространство на НАСТОЯЩИЯТ МИЛЕНИУМ?

I. Имаме ДВЕ ОСНОВНИ ДОКТРИНИ-теории:
А. Либеральная империя
Б. Россия – евразийская держава

II. На първата - баща и пропагандатор се води Анатолий Чубайс. Ако не знаеш - Кой е Чубайс ... само ще кажа - Това бе човека от екипа на Елцин, който извърши приватизациите в страните от бившата СССР. Донякъде даваше тон и при извършване на приватизационният процес в България.
Та този същият - 25 септември 2003 г. в Санкт-Петербургския държавен инженерно-икономически университет изнесе лекция в която се излагат основните идеи за руският "либерал империализъм"

III. В противовес на това, през октомври 2011 г. вестник «Известия» публикува статията на Владимир Путин «Новый интеграционный проект для Евразии – будущее, которое рождается сегодня»! С тази, в същността й програмна статия - Путин обяви най-общо основните стратегически принципи за "втори(алтернативен) път" в развитието на Россия ... ?

- За какво говори в речта си (и то не само тази ?) Путин - донякъде можеш да научиш от книгата - която ти препоръчвам в предходният си пост, да прочетеш ... за да не се излагаш - пишейки по въпрос, по който почти нищо не знаеш? :(((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11517686
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ