Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2014 14:32 - Произхождат ли кимеро-българите от траките?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 27928 Коментари: 48 Гласове:
15

Последна промяна: 10.01.2014 15:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      През VІІ в. арменския географ Анани Ширакаци съставя, на основата на Географията от ІІ в. на Птолемей, един географски атлас на света (Աշխարհացույց), който има много преписи.

image

Различните варианти на „Ашхарацуйц“ са издадени през 1843 г., но малко преди 1881 г. отец Сукри открива в библиотеката на мхитаристите във Венеция още един списък на Арменската география, който е много по-различен от останалите. Той е почти два пъти по-голям от вече публикуваните през 1843 г. варианти, освен това в него се дават над 300 нови имена на местности в Предкавказието, Задкавказието и Предна Азия. Разширеният арменският вариант е по-пълен като описание на страните дори от запазеният съкратен конспект на самият Птолемей в хронографията на Папа Александрийски.             

Текста на  Աշխարհացույց е издаден през 1881 г. във Венеция. В него има две сведения за един и същи регион:

„А”: „Птоломей нарича този остров Грав. Ръкавите на р. Атл (чети: Волга) след острова отново се съединяват и се вливат в Каспийско море, което отделя Сарматия от Скития. Западно от реката, казва Птоломей, живеят Адон (Udon), Алаидон (Olondae), Сондас (Isondae) и Геруа (Gerrus), едноименни на реки, течащи из Кавказ до пределите на Албания.”

„В”: „Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Огхондор-Блкар пришълци, и Чдар-Болкар”... ”се именуват по названието на реки”.

И така, текст „А” служи за шаблон на текст „В”, който отсъства в Географията от ІІ в. на Птолемей. Тоест, тази карта на Предкавказието от времето на Птолемей, е използвана от автора на Арменската география (Ашхарацуйц), за да даде и данни от своето време (VІІ в.), които липсват при Птолемей.

image

Анани Ширакаци използва същият модел, когато пише, че „Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Огхондор-Блкар - пришълци, и Чдар-Болкар”...”се именуват по названието на реки”.

С други думи, имаме уникалната възможност да сравним един регион и населяващите го етноси през ІІ в. от н.е. и през VІІ в. от н.е.

 Сондас (Isondae) са синдите, т.е. синдо-меотите. Упоменати са по тези места още от Херодот през V в. пр.н.е.

image

image

  Вероятно има някаква връзка между синтите-траки на Балканите и синдо-меотите в Приазовието?

image

 Едно интересно сведение дава волжко-българският компилативен труд от ХІІІ в. „Барадж тарих“. Според него: „А трябва да се каже, че сеид Якуб така е разказал за далечното минало на племето българи в своя „Кади китаби” („История на България”- бел.ред.), позовавайки се на сведения от „Хазар тарихи” („История на Хазария”) на Абдулах бин Микаил Башту: „...Камирците са клон на синдийците. Те се нарекли така, защото вярвали в легендата, че Всевишния направил тяхната прамайка Камир-Аби от тесто. Камирците толкова я почитали, че кръщавали с нейното име и момченцата” (Джагфар тарих, С., 2005, с. 17).

През 1959 г. в Мадрид бе открит ръкопис от ХІІ в. на андалузкия историк ал-Гарнати, в който ал – Гарнати твърди, че при посещението си през ХІІ в. във Волжка България, е чел някаква българска историческа книга и упоменава, че нейното заглавие е: „История на България” (Абу Хамид ал-Гарнати. Ал-Му`риб ан ба`д аджаиб ал-магриб: „Това прочетох в История на Булгар, преписана от български кадия, който е бил един от учениците на Абу-л-Масали Джувейни...”). Този „български кадия” е „сеид Якуб“, син на Нугман. Ето защо можем да подходим критично към съобщението на „сеид Якуб“, но и да погледнем на него като на извор. Още повече, че началото на „Барадж тарих“ започва с едно странно сведение, което гласи: „Началото на нашите начала е в племената синд и имен” (пак там, с. 14). Това очевидно е най-древната легенда за произхода на българите, съхранена при волжките българи.

image

Дали действително синдо-меотите са предци на кимерийците?

image

За родство между тях пише и в изследването си М. И. Артамонов - ,,Киммерийцы и скифы (от появления на исторической арене до конца IV в. до н. э.), Л.: ЛГУ, 1974“.

Във волжко-българският извор имаме сведение, че името на кимерийците произхожда от божеството-прамайка „Камир-Аби“. Съгласно асирийските клинописи, самоназванието на кимерийците е Gamir (ra).

   Сведението във волжко-българският манускрип е уникално само по себе си, защото то свързва произхода на името с хуритското божество „Кумарби“.

Но как е станало това?

image

image

Кога и как синдо-меоти мигрират на юг от Кавказ, където в обкръжението на народи от хурито-урартската група възприемат култа към старото хуритско божество Кумарби? Нека посочим, че Кумарби е много старо божество, в Урарту се почита неговият син Тешуб, а спомен за Кумарби няма. Тоест, миграцията на синдо-меоти е очевидно много стара и фиксира период преди ІХ в. пр.н.е.

image

Ако е имало такава миграция на част от синдо-меотите на юг от Кавказ, можем да очакваме, че тя е засечена поне от асирийските клинописи, но такова нещо няма.

Асирийците обаче не са знаели за Черно море, а Херодот сочи полуострова около Синоп като най-ранна локализация на кимерийците.

При Псевдо-Скимн (Ps.-Scymn. 945—952, изд.  Geographi Graeci minores. I. P., 1855. P. 196—237) имаме странно сведение, че Синоп е създаван два пъти.

image

image

Първо от някакъв Хеброн, а след това от други, при това второто създаване автора отнася към времето на кимерийската хегемония в Мала Азия през VІІ в. пр.н.е., докато първото не става ясно кога е?

И независимо, че Псевдо-Скимн предполага, че първият основател на Синоп е убит от кимерийци, възможно е обратното. Тоест, самото селище Синоп да води произхода си като име от името на синдите и да е заселено много преди гръцката колонизация на Синоп.


Съхраненото име на основателя на Синоп, което е Хеброн, изглежда потвърждава нашето първоначално предположение, че синдо-меоти и синтите-траки, имат общ произход. Но явно този общ произход е отпреди ХІІ в. пр.н.е. Тоест, може да бъде допуснато, че кимерийците по произход са синдо-меоти, т.е. тракийци.

Така се оформя следната картина: около ІХ в. пр.н.е. синдо-меоти мигрират на юг от Кавказ и попадат в обкръжението на народи и езици от хурито-урартската група. По онова време хурито-урартската култура вече е оказала влияние над зараждащата се гръцка теогония и митология, и синдо-меотите около Синоп попадат под култа на божеството Кумарби, което обитава хуритската митологична планина Хундури, населена с кумийци.

Дали наистина самоназванието на кимерийците (в науката все още се използва гръцкото външно име  Κιμμέριοι на този велик народ), което е Gamir (ra), води произхода си от теонима Кумарби, е въпрос, който изисква допълнително проучване.

Т.М.Кузнецова в своята статия „Киммерийская проблема и скифская архаика“ очертава следният кимерийски географско-държавен ареал: „държавата Гамир може да бъде локализирана на териториите между Урарту (Задкавказието) и Боспор Кимерийски (Предкавказието), като в Предкавказието не само традиционно са концентрирани, но и се фиксират от археологията топоними, свързани с кимерийците“.

image

 




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. letopisec - През 1-2 в. пр. н. е. е живял и работил ...
10.01.2014 15:11
През 1-2 в. пр.н.е. е живял и работил Филон, автор на произведението „Финикия”. В предговорът Филон казва, че трудът му е превод на финикийския автор Санхуниатон, който вероятно е живял в края на второто хилядолетие пр.н.е., защото това произведение съдържа религиозни варианти отпреди древногръцката митология.

„Финикия” на Филон не е запазена до наши дни, но е цитирана от Евсебий Кесарийски.

Филон, който е бил от гр. Библос, изброява четири поколения богове. Първото било Елиун, на гръцки Хюпсистос, второто било Уран – Небе, третото Елос, т.е. финикийския Ел и накрая, четвъртото било богът на бурята Баал – Хадад, съответник на Зевс.

Както пише полския автор Мачей Попко: „Сходството на тази концепция с представената от Хезиод митология отдавна било забелязано, но понеже Филон бил автор от римската епоха, произведението му дълго време било считано за подражание на Хезиод. Едва с откриването на източният хуритски мит за Кумарби, както и на текстовете от Угарит и превеждането им, учените променили това твърдение, а реабилитираната „Финикия” станала ценен източник за опознаване на финикийската религия...Разказът на Филон, изложен от Евсебий, е съкратен по необходимост, но приликите с месопотамско-сирийската митология проличават, а това свидетелства за популярността в сирийските среди на концепсията за четирите поколения богове, борещи се помежду си за господство над света. Следователно произведението на Филон от Библос потвърждава тезата за източното влияние в „Теогония” и едновременно с това посочва възможността за съществуването на сирийско-финикийско посредничество при навлизането на чужди елементи в гръцката митология.” (Maciej Popko. Wydawnictwa Artystyczne I Filmowe, Warszawa, 1976).
цитирай
2. letopisec - Преразказана хуритска легенда от мен за вас :-)))
10.01.2014 15:14
В хуритските митове небето и земята са били едно и също, преди боговете да ги разсекат на две със секира, която наричали „куруци”.

Хуритскити богове имали деца и в една епоха започнала война между божествените поколения... Тя е свързана с името на гръмовежеца Кумарби.

До неговата ера старите богове отстъпвали пред младите и се оттегляли от небето на дъното на океана. Такъв бил вселенския ред: младият бог поднасял чаши и прислугвал на баща си, а после го смъквал от трона и си присвоявал съкровищницата му от гръмотевици...

Когато Кумарби се възкачил на божествения трон и бил наречен „баща на боговете”, хората вече били свикнали с прищявките на небесните господари и правели жертвоприношения, за да ги умилостивят...

Кумарби наблюдавал с подозрение своя син Тешуб, който проявявал повече интерес към земните дела и не разпитвал за кутията с мълнии. Тешуб често се преобличал като човек и скитал около реките Тигър и Ефрат... Бащата поощтрявал тази склонност на своя син и един ден решил, че е време да бъде променен божественния ред, описан в Табличките със старите присъди.

Кумарби решил да е вечен бог... Той изхвърлил глинените плочи с писмената в океана.

Предците на Кумарби обаче разбрали за делото му и се събрали на съвет. Те дълго дискутирали. За тях било ясно, че Кумарби се опитва да узурпира вечно божествената власт. Това дълбоко ги обидило, а някои вътрешно се ядосвали, че не са се сетили първи за това...

Събранието на старите богове решило да помогне на Тешуб и излъчило свой представител. Той, в образ на човек, трябвало да изплува до р. Аранзах, старото име на р. Тигър, в околностите на Наири, където по същото време Тешуб дресирал два бика и така се опитвал да впечатлява една красива девойка.

Жребият на старите богове се паднал на бог Еа, когото някога почитали като окачвали по дърветата овче руно...Той копнеел да види дали хората още го помнят и дали пазят неговия култ. Но са разочаровал от нововъведенията, които срещнал...Това още повече го мотивирало да помогне на Тешуб и да бъде възстановен стария ред, описан в Табличките с древните присъди.

Еа изплувал от реката и тръгнал на север по земите на народа Боян, същият когото по-късно Моисей познавал като Ур Халдейски, по името на бог Халду, известен и като Коледа.

Скоро Еа стигнал до морето Наири, останало за поколенията с името на бояните, като „езерото Ван”... Той започнал да търси Тешуб...

След пладне стигнал до пищен град, с търговски площад и голяма царска цитадела. В центъра на града имало светилище на настоящият гръмовержец Кумарби. Там миришело ужасно от жертвоприношенията...По земята се търкаляли остатъци от волове, коне, агнета, кози и разпиляни снопове пшеница...Еа гнусно свил устни и си спомнил как по негово време даровете се събирали в одрана кожа на овца и всичко било много по-скромно...Еа заподозрял Кумарби в алчност, но открил, че е и похотливец...Около капището му имало домове на леки жени, които се представяли за негови съпруги.

Слънцето залязвало и пурпурните му шалове се спускали на запад. Еа не бил виждал Шимеги (слънцето) от времето на своето небесно господство и се разчувствал. Устните му непредпрадливо отронили:

- Шимеги...Слънчо...

В този миг огнения диск спял своя поход на запад и обърнал вулканското си туловище над града. Еа се стреснал. Бил уплашен, че е провалил мисията си, и се шмугнал в една къща.

Жителите на града се разпищяли от страх слънцето да не падне над тях и молели Кумарби да го усмири. Природното бедствие било неописуемо, свещената гора на хълма се подпалила и само благодарение намесата на Кумарби, които изпратил две светкавици и дъжд, пожара на града бил овладян.



- Какво ти става? – изгърмял Кумарби към Шимеги.

Слънцето отговорило:

- В града има бог, чух гласа му...



Кумарби бил видимо притеснен, понеже слънцето никога не се наклонявало без причина към някой град. Сега обаче се ухилил нервно и изтрещял:



- Тешуб е там, скитосва. Обича да се прави на човек. Не му харесват божествените задължения.

- Не, не – упорствало слънцето и все още не искало да залезе. – Не беше Тешуб. Това беше глас на стар бог, сигурен съм, но не мога да се сетя на кой.



Изведнъж Кумарби станал строг и мнителен:

- Сигурен ли си?

Шимеги се учудил на недоверието, обидил се и си тръгнал отвъд хоризонта. Кумарби останал в размисъл. Решил да извика своя пръв помощник Убелури, когото гърците щяха да познават като Атлас, и да поиска съвет. Убелури, който крепеше на раменете си света, знаеше всичко и потвърди пред Кумарби, че един от старите богове е напуснал подземната столицата Абзува в океана.

Лицето на Кумарби станало като тъмен, градоносен облак. Предците му от подземна Абзува очевидно били разкрили плановете му по отстраняването на Тешуб и явно са организирали заговор срешу него. Той се начумери. Даде заповед да дойде Камрусепа, която бе пазителка на магическите заклинания, които баба й Ханахана бе създала.

Камрусепа пристигна с вихрена колесница в небесния дворец на Кумарби и се поклони пред трона му. Тя изслуша тревогите му, извади своята вълшебна хурка и разпреде магически знаци, които наниза върху колелото на свастиката и завъртя виденията. Доволна от постигнатото, тя каза:

- Един стар бог е изчезнал от Абзува.

- Това го знам – рече Кумарби.

- Скрил се е в града и иска да се срещне с Тешуб – продължи Камрусепа. – Ще му даде да погълне отвара, която старите богове са отделили от хълбоците си. Това е древния божествен обряд на пролетния празник пурули. След зимата ще го признаят за върховен бог на бурята и за първи път, откакто съществува всемира, ще се съгласят и подземното царство да е негово. Тешуб ще бъде обявен за бог на небето, земята и на подземна Абзува...



Убелури обичал Кумарби и предложил:



- Пусни ме в града, ще го открия този дезертьор.

- Невъзможно, - подскочила ужасено Камрусепа. – Ако ти изпуснеш земята от раменете си, водите на океана отново ще се повдигнат и пак ще има потоп. Освен това от стари времена има само едно същество, което може са открие изчезнал бог, това е пчелата. – И тя заразказвала: – Едно време бог Телепину, който обичаше да спи в мочурищата, кой го откри? Тогава сезона на пролетта бе пред провал и още малко да откараме цяла година зима. Добре, че пчелата го откри и ужили, за да се събуди. Освен това – понижи тя глас – има още нещо във формулите на гаданията, което виждам там...



Кумарби се оживил. От тона на Камрусепа усетил, че не всичко е пропиляно от съдбата. Дал й знак да продължи, като рекъл:

- Ако трябва аз ще надмина шумерските богове, които за да спасят себе си, изкорениха свещените кедрови дървета...



Камрусепа започнала да вещае:



- Тешуб е твой син и ако участва в заговор с боговете от Абзува, ще наруши закона от Табличките със старите присъди, в който се забранява старите богове да се месят в делата на младото поколение. Това е нормата от Табличките, с която Хаоса бе отречен и върху Хаоса има присъда от Съдбата. – тя се обърна поучително към Убелури: - Същото важи и за потопа....Следователно, Тешуб ще влезе в нарушението на параграфа за Хаоса, ето защо дядовците от Абзува, ако бъдат обвинени, не могат да пледират, че са невинни. Вещественото доказателство за тяхната виновност, е отварата за Тешуб. Ако пък дядовците пледират, че това не е заговор, а завещание, то тогава те ще бъдат обвинени, че крият отварата, понеже как може Ти, божествени Кумарби, да не участваш в това завещание към собствения си син Тешуб. Къде има случай в небесната практика действащ бог самодържец да бъде пренебрегнат в завещание на старите богове, за сметка на бог, негов син? Ако дядовците са обезумели дотам, че да се изживяват като регенти на Тешуб, нима Кумарби е мъртав бог? Да не бъде! Фактически, с това решение на Абзува, старите богове дават атестат на самите себе си колко са слаби в мъдростта, спрямо Кумарби, понеже те изключват от възможността и ти да участваш в тяхното завещание, а ако е така, значи приемат, че ти няма да завещаваш на никого нищо и си оставаш бог по необходимост. Тази формула „бог по необходимост”, те освобождава от задължението да станеш „стар бог”, понеже прецедент за отличителността що е стар бог, бе даден от дядовците в Абзува, с акта на писане на завещание, а ти не си участвал в този акт, който дефинира изобщо понятието „стари богове”. Какво тогава ти остава, Кумарби – взря се ясновидски Камрусепа в бъдещето? – Съдбата е благосклонна към теб. Жребият ти дава право да имаш нов син, ще го наречеш Уликуми, понеже той като скала ще се издигне от земята до небето, ще скрие слънцето и в мрака ще се роди твоя божи народ Кумарби, който ще носи твоето име. Държавата им ще е Гамир... Гамирците, които ще наричат и кимерийци, са твоя „божи народ”... Тешуб ще командва върху бояните, които ще бъдат наричат и урарти, а Кумарби няма да се оттегли в Абзува, а ще е бог на гамир, които ще бъдат наричат и кимерийци. Това изплете хурката на съдбата...



След векове, в мрака на бездната на своята слепота, Омир ще възкреси с един стих това старо хуритско сказание за кимерийците:



„Слънцето скоро се скри, над стъгдите припаднаха сенки.



Корабът най-после стигна отвъд океанското дъно.



Там кимерийски мъже населяват града и земята.



Те са обвити от вечна тъма и мъгла.

Не излъчва никога блясък към тях със лъчите си яркото слънце...”
цитирай
3. bls - Държавата Урарту заема голямото ...
10.01.2014 15:27
Държавата Урарту заема голямото плато, разположено между източните области на Мала Азия, северозападната покрайнина на Иран и Северното Двуречие. На север Урарту включва басейна на Аракс и южните притоци на Кура. На север от Урарту, зад областта Гуриана в Колхия, се е намирала държава на кимерийците, известна от асирийските текстове като Гамира...
цитирай
4. ivoki - БЛАГОДАРЯ Г-Н МИЛЧЕВ ! ПОКЛОН С Р...
10.01.2014 15:45
БЛАГОДАРЯ Г-Н МИЛЧЕВ ! ПОКЛОН С РЕСПЕКТ !
цитирай
5. letopisec - Благодаря...
10.01.2014 16:06
ivoki написа:
БЛАГОДАРЯ Г-Н МИЛЧЕВ ! ПОКЛОН С РЕСПЕКТ !

цитирай
6. atil - Не обратното е! Траките произхо...
10.01.2014 17:59
Не обратното е! Траките произхождат частично от кимерите.

"...В началото на 2-то хилядолетие пр. Христа от Идел тръгнала трета голяма изселническа вълна, възглавявана от булгарското племе ексага или агатар/”речните” или ”водните” по булгарски/.
Заради умението си да правят кораби и да плават на тях, агатарите били наречени „кимери”/”лодкари”, „корабници”, ”превозвачи” по булгарски/.
Една част пък останала в Украйна, където съседите им ги нарекли ”древляни” и „кимерийци”, друга част през днешна Молдавия се спуснала на Балканите и подчинила себерите/северите/ и билсага, трета част около 1700г. пр. Христа проникнала през Сувар в Мамил/Египет/ и 100 години управлявали там/египтяните наричали ексага - „хиксоси”/. ..."

http://atil.blog.bg/history/2011/05/21/nai-drevnata-istoriia-na-trizybeca.751384
цитирай
7. get - - Тюрлю-гювеча е пълен, като почнем от заглавието ...
10.01.2014 22:39
... та стигнем и до категоричните становища на Атил Хан от река Итил(или Лити:)) ?

- Само да попитам ! - От кой век, се знае(води) екзонима Траки ?!

- Това трак-помак-руснак или татар бУлгар, всички задружно РАБОТЯТ ДА ДОКАЖАТ, че произхода български Е ОТ ВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ? - Но не и от земите, които в момента се населяват от народ носещ името Българи ! - но иначе ни приглушиха ушите, че от тях по-големи патриоти нямало - Хайде моля(холан) !!
цитирай
8. letopisec - Теорията не е детска приказка...
11.01.2014 06:59
atil написа:
Не обратното е! Траките произхождат частично от кимерите.

"...В началото на 2-то хилядолетие пр. Христа от Идел тръгнала трета голяма изселническа вълна, възглавявана от булгарското племе ексага или агатар/”речните” или ”водните” по булгарски/.
Заради умението си да правят кораби и да плават на тях, агатарите били наречени „кимери”/”лодкари”, „корабници”, ”превозвачи” по булгарски/.
Една част пък останала в Украйна, където съседите им ги нарекли ”древляни” и „кимерийци”, друга част през днешна Молдавия се спуснала на Балканите и подчинила себерите/северите/ и билсага, трета част около 1700г. пр. Христа проникнала през Сувар в Мамил/Египет/ и 100 години управлявали там/египтяните наричали ексага - „хиксоси”/. ..."

http://atil.blog.bg/history/2011/05/21/nai-drevnata-istoriia-na-trizybeca.751384

цитирай
9. letopisec - Ооооо, драги Гет, най-накрая да си признаем в какво се състои напъна...
11.01.2014 07:05
get написа:
... та стигнем и до категоричните становища на Атил Хан от река Итил(или Лити:)) ?

- Само да попитам ! - От кой век, се знае(води) екзонима Траки ?!

- Това трак-помак-руснак или татар бУлгар, всички задружно РАБОТЯТ ДА ДОКАЖАТ, че произхода български Е ОТ ВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ? - Но не и от земите, които в момента се населяват от народ носещ името Българи ! - но иначе ни приглушиха ушите, че от тях по-големи патриоти нямало - Хайде моля(холан) !!


Значи "патриотите" като Гет,Спароток и Пасков, искали да докажат, че не БЪЛГАРИТЕ ПО ПРОИЗХОД СА ТРАКИ, А ЧЕ СА АВТОХТОНЦИ...И защо? Ами как защо, за да се обслужи македонизма....Ония от Вардар са автохтонни македонци, а тия от на изток от Вардар са автохтонни траки.....Българи няма, според автохтонците. "Българи" е нещо като етикет, заглавие, ПОЛИТОНИМ, "екзоним"... изобщо всичко по света е българи, щото българи е всичко. Всичкото пък е = на нищо...Ашконсул, машалла...
цитирай
10. get - - Стана като в баснята "Магаре и кон" - в която магарето приписва, магариите си на коня :(( ?
11.01.2014 10:40
letopisec написа:
get написа:
... та стигнем и до категоричните становища на Атил Хан от река Итил(или Лити:)) ?

... Хайде моля(холан) !!


Значи "патриотите" като Гет,Спароток и Пасков, искали да докажат, че не БЪЛГАРИТЕ ПО ПРОИЗХОД СА ТРАКИ, А ЧЕ СА АВТОХТОНЦИ...И защо? Ами как защо, за да се обслужи македонизма....Ония от Вардар са автохтонни македонци, а тия от на изток от Вардар са автохтонни траки.....Българи няма, според автохтонците. "Българи" е нещо като етикет, заглавие, ПОЛИТОНИМ, "екзоним"... изобщо всичко по света е българи, щото българи е всичко. Всичкото пък е = на нищо...Ашконсул, машалла...


- Кире не се ли усещаш, че упорито "ДОКАЗВАЙКИ" - произхода ни от карачаевци, лезгини, дагестанци, ЧЕРКЕЗИ ет цетера ... вкарваш в обръщение ИДЕЯТА че българите принадлежат НЕ към ЕВРОПЕЙЦИТЕ а към палео КАВКАЗКО НАСЕЛЕНИЕ(хуритоско) - известно, като ХАТИ ?
ЦИТАТ: „Лишь ХАТТСКИЙ язык, который столь же ОБОСОБЛЕН от других древневосточных
языков, все же являет, повидимому, известные черты СХОЖДЕНИЯ с иберо-
картвельскими и, возможно, с абхазо-черкесскими языками. …”
(от: Языках древней передней Азии; И.М.Дьяконов – 1954 год.)


- Тези същите ХАТИ(!) са вторият ЕТНОСЕН ЕЛЕМЕНТ в ХЕТСКАта държава, с допълнението:
А// ХЕТИТЕ са с доказан ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД (официално) още през 1915 год. от Б.Хр. плюс историци и археолози (!)
Б// Държавата им ДОМИНИРАНА от ХЕТИте - е датирана от края на ТРЕТО хилядолетие ПРЕДИ ХРИСТА
В// езикът на същите освен, че е доказано ЕВРОПЕЙСКИ е родствен с ВТОРИЯТ такъв ЛУВИЙСКИЯТ(!) от западните части на МАЛА АЗИЯ
Г// а от Тази втора ЕВРОПЕЙСКА(анатолийска) езикова група се поражда ФРИГИЙСКИЯТ ЕЗИК(родствен на ТЕЗИ езици от Балкани, разделени поради "незнайно" какви приумици на "трако-илирийски")
Д// фригийската АЗБУКА ... ДОКУМЕНТИРАНО е(!) - Е че, поне с ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ по-ранна от така наречената ГРЪЦКА ... на практика ФИНИКИЙСКА( а финикийците (за мен !)НЕ СА СЕМИТИ !) а пред семитско население(дори само ако изхождаме от библейските басни) !! ... До тук спирам ! - като отново ПОДЧЕРТАВАМ ОСНОВНОТО !!

- Че ? - при "Създаването" на ЕЗИК; за това ВЛИЯЯТ(!)МАТЕРИАЛНА и ДУХОВНА КУЛТУРИ - Те по принцип СА ПРОДУКТ на СЛОЖНО СОЦИАЛНО СТРУКТУРИРАНО ОБЩЕСТВО - Такова възниква, при ЕДНА ВИСОКА СТЕПЕН( на точно определен исторически етап) на развитие на ОБЩНОСТТА ? - ТОЕСТ ЗАВИСИ: от развитие на СТОПАНСКО-БИТОВ ЖИВОТ НА КОНКРЕТЕН ЕТНОСЕН КОЛЕКТИВ - вследствие МАТЕРИАЛНО-КУЛТУРЕН ВЪЗХОД, тоест етап в Материално-производствени методи И отношения !!!
- Тогава именно се създава(!) БОГАТ лексикален ФОНД, който "обслужва" усложнените както материални но така й духовно-ментални отношения(социални) вътре в обществото !!

- Това което обяснявам Няма нищо общо, нито с Марровото(мистично-библеистко), нито Сталиновото(материалистично-енгелсово) стадиално-класово становище за глотогенезата(езико-пораждането) !!

- В ЗАКЛЮЧЕНИЕ - Обяснявам на Теб и ТАТАРОфила Атил - Не може да съществува един "народ" ... ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВА(!) - В която имаме билингва(поли-етнизъм) !!
- Ако имаме такава една ситуация то ? - Рано или късно, на това изкуствено създание му е съдено или ... а) да се разпадне ... или... б) втората част от съставляващото ГО, да премине на единият от двата езика ... Забележка в повечето случаи, изхода от Ситуацията става по първият начин ?!!

П.П. - Още малко История за "наченаещи" !
В края на VIII-ми век преди Христа някой внушава на асирийския владетел Саргон ІІ, че ФРИГИТЕ , (пипознавани и като - б.м.), траките възнамеряват да го нападнат ?
Саргон ІІ принуждава фригите да подпишат договор, с който те се задължават да станат негови васали. Това обаче не попречва на асириеца да нападне и опожари Гордион в 720 г.пр. Христа.
- При "дядото" на историците :)) Херодот, тези факти са представени в ПРЕВРАТНА светлина ! - той твърди че ? - За падането(унищожаването !) на Фригийската държава ВИНОВНИЦИ са Кимерийците ?
- Пита се в задачата Кой е правият ? - асирийските писменни източници ... или твърдяното от Херодот ?

- В заключение само допълвам, че след падането държавноста при фригийците НА ТЯХНО МЯСТО се настаняват "гърците", заемайки доминираните от тях протоци(м/у Егея и Понта евксинският) и налагайки монопол в/у морската търговия ?!! ... с още едно пояснение ЧЕ ? ... фригийците се явяват, на практика й ПОСТхети - Но също така, имаме податки от източници, че са родствени и на балканското население ?!
- Милчев, с твоите писаници - които са следствие прочетеното при руските нЕучени - на практика, ти замъгляваш ИСТИНАТА, че поне до VIII-ми век преди Христа около бреговете на Черно море(с малко изключение, това на Кавказ !) ЖИВЕЕ ПАЛЕОЕВРОПЕЙСКО НАСЕЛЕНИЕ ! - от това население на практика ПРОИЗХОЖДАМЕ И НИЕ БЪЛГАРИТЕ - А не от Урал-Итил ... или Имеон !! - както ни се е внушавало до момента(под руско давление, под вида Андроновска култура=протоевропейци !) от изучаваното от нас в Учебниците по "българска" история ??!
- Поради това, преди време ти цитирах факта (?) твърдението на Ю. Венелин, който приема че ? - "Българското землище" в древността се е простирало от Балкани до ... приАзовие ! ... аз бих го допълнил с приКубание !!!
цитирай
11. letopisec - 10. get
11.01.2014 11:55
Драги, Гет. Толкова си втрещен от логичността на моята теория, че се опитваш - и това не ти прави чест - всячески да я представиш в извратена светлина. Да почнем от началото: синти-траки и синдо-меоти...За теб обаче разслоение на север от Черно море не съществува, сочиш само на юг, по мала Азия, понеже трябва да обслужиш детската приказка на Спароток за "похода на Дионис"...А фактите сочат, че имаме разслоение, вследствие може би т.нар. потоп, т.е. разширяване на езерото в море, при който не само синтите са станали съставна част от това, което по-късно гърците наричат с "екзонима" (твой термин) траки, но и други народи, които не са влезли в тракийския съюз са мигрирали по северното Черноморие на изток...Такива са агатирсите, упоменати за последно от Аристотел на запад, но известни на изток по-късно. Такива са и сигините...Защо да не предположим, че и медите-траки, са загубили част от своите, дето са станали мидийци???С други думи, престани да лъжеш хората, че кимерийците не са индоевропейци или ако щеш тракоезични...Просто в техният език навлизат думи и от хурито-урартски и от нахско-дагестанските кавказки езици...Но това не е билингва, така както в дн. български има много русизми, гърцизми, германизми и т.н., т.е. езика не е пуризъм, чист...Щтракни пални клечица...Да видим какво казваш ти, Гет...Фригийците хем били балканци по произход, хем хети...Аз не знам кой ти е доказал, че хетите са Балканци, но асирийските клинописи посочват през 12 в. пр.н.е. докъде най-източно в Мала Азия е стигнало разслоението на мизи, т.е. до Ефрат....Сиреч, след 14 в. мизи са се разслоили както на запад от Мала Азия, така и в центъра- фриги, така и на изток, бъдещите арменци...Асирийските клинописи потвърждават сведението на Херодот, че кимерийците са превзели Фригия, нещо повече ономастиката сочи името Гамир преди появата през VІ в. пр.н.е. на името Кападокия, упоменато за първи път в Бехистунския надпис...Какъв е твоя напън? Не може да сме с трак.произход, ако не сме автохтони? Ауу.
цитирай
12. letopisec - Горките швейцарци....
11.01.2014 11:56
Гет: - В ЗАКЛЮЧЕНИЕ - Обяснявам на Теб и ТАТАРОфила Атил - Не може да съществува един "народ" ... ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВА(!) - В която съществува билингва(поли-етнизъм) !!
- Ако имаме такава една ситуация то ? - Рано или късно, на това изкуствено създание му е съдено или ... а) да се разпадне ... или б) втората част от съставляващото ГО, да премине на единият от двата езика ... Забележка в повечето случаи, изхода от Ситуацията става по първият начин ?!!
цитирай
13. get - - Не ми "аукай" защото това не е аргумент ? - кога ми дадеш примери и определение за "американиски НАРОД" - тогава, ще се съглася и с твоето
11.01.2014 12:54
letopisec написа:
Сиреч, след 14 в. мизи са се разслоили както на запад от Мала Азия, така и в центъра- фриги, така и на изток, бъдещите арменци...Асирийските клинописи потвърждават сведението на Херодот, че кимерийците са превзели Фригия, нещо повече ономастиката сочи името Гамир преди появата през VІ в. пр.н.е. на името Кападокия, упоменато за първи път в Бехистунския надпис...Какъв е твоя напън? Не може да сме с трак.произход, ако не сме автохтони? Ауу.


- Понятийният ТЮРЛЮГЮВЕЧ - шества от ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ти :)) Милчев ?!!
- Но за да ме РАЗБЕРЕШ, следва да тръгна с "доказателствата" на любимият ти като "авторитет" Дяконов, за "различността"(!) при думите за БАЩА и МАЙКА в ЕВРОПЕЙСКИЯТ, ХАТСКИТЕ(иберо-кавказки, хируто-хатски ... дагестано-карачаево-лезгинско-черкезки ЕЗИЦИ ?) ... към тях добавя и "турският" от Мала азия :))) !!

- Нали си ФИЛОЛОГ с ПРЕТЕНЦИИ за лингвист ? - дай ми твоето определение и ми поясни със свои думи, генетичният механизъм(глотогенетизма) при появата на ЕЗИЦИТЕ от РАЗГЛЕЖДАНИЯТ РЕГИОН ??! :))
- По една такава логика (извратена) - тогава религиозната-мистика в юдейската легенда за Вавилонската кула и "омесването" на езиците ще се окаже ИСТИННА - Буха-ха-ха !!
- Но от това следва Че ? - Преди ВАВИЛОНСКАТА КУЛА - нямаме ЕЗИЦИ(!) а ЕЗИК(?) ... и ВСИЧКИ НАРОДИ са "БРАТЯ" :))) !! - щом е така, библеистко-юдейските магарета Що "хвърлят къчове" ... доказвайки ни че са ? - Богоизбран НАРОД :)) !
- Защо ? - за духовните им последователи "елините" Е ОТ ТАКОВА ЗНАЧЕНИЕ - да се ДЕЛЯТ и да наричат ОСТАНАЛИТЕ (не-техни ?) ... С оскърбително-пренебрежителното ВАРВАРИ ?! - Както виждаш, нещата не са толкова ПРОСТИ - а опират до религиозна(плюс културно-иредентистка !) апологетика и други едни такива "хуманистични" подходи и "теории" ??! :((

- Хехе-хе ! - вероятно имаме и ВеликоБритански "народ" ?? :)) !
цитирай
14. letopisec - Някой разбра ли какво иска да каже, Гет?
11.01.2014 13:15
get написа:
letopisec написа:
Сиреч, след 14 в. мизи са се разслоили както на запад от Мала Азия, така и в центъра- фриги, така и на изток, бъдещите арменци...Асирийските клинописи потвърждават сведението на Херодот, че кимерийците са превзели Фригия, нещо повече ономастиката сочи името Гамир преди появата през VІ в. пр.н.е. на името Кападокия, упоменато за първи път в Бехистунския надпис...Какъв е твоя напън? Не може да сме с трак.произход, ако не сме автохтони? Ауу.


- Понятийният ТЮРЛЮГЮВЕЧ - шества от ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ти :)) Милчев ?!!
- Но за да ме РАЗБЕРЕШ, следва да тръгна с "доказателствата" на любимият ти като "авторитет" Дяконов, за "различността"(!) при думите за БАЩА и МАЙКА в ЕВРОПЕЙСКИЯТ, ХАТСКИТЕ(иберо-кавказки, хируто-хатски ... дагестано-карачаево-лезгинско-черкезки ЕЗИЦИ ?) ... към тях добавя и "турският" от Мала азия :))) !!

- Нали си ФИЛОЛОГ с ПРЕТЕНЦИИ за лингвист ? - дай ми твоето определение и ми поясни със свои думи, генетичният механизъм(глотогенетизма) при появата на ЕЗИЦИТЕ от РАЗГЛЕЖДАНИЯТ РЕГИОН ??! :))
- По една такава логика (извратена) - тогава религиозната-мистика в юдейската легенда за Вавилонската кула и "омесването" на езиците ще се окаже ИСТИННА - Буха-ха-ха !!
- Но от това следва Че ? - Преди ВАВИЛОНСКАТА КУЛА - нямаме ЕЗИЦИ(!) а ЕЗИК(?) ... и ВСИЧКИ НАРОДИ са "БРАТЯ" :))) !! - щом е така, библеистко-юдейските магарета Що "хвърлят къчове" ... доказвайки ни че са ? - Богоизбран НАРОД :)) !
- Защо ? - за духовните им последователи "елините" Е ОТ ТАКОВА ЗНАЧЕНИЕ - да се ДЕЛЯТ и да наричат ОСТАНАЛИТЕ (не-техни ?) ... С оскърбително-пренебрежителното ВАРВАРИ ?! - Както виждаш, нещата не са толкова ПРОСТИ - а опират до религиозна(плюс културно-иредентистка !) апологетика и други едни такива "хуманистични" подходи и "теории" ??! :((

- Хехе-хе ! - вероятно имаме и ВеликоБритански "народ" ?? :)) !

цитирай
15. get - - Не ме ли разбра ? - просто "гледаме" Света от ... различни камбанарии ? :))
11.01.2014 13:30
letopisec написа:
get написа:
letopisec написа:
Сиреч, след 14 в. мизи са се разслоили както на запад от Мала Азия, така и в центъра- фриги, така и на изток, бъдещите арменци...Асирийските клинописи потвърждават сведението на Херодот, че кимерийците са превзели Фригия, нещо повече ономастиката сочи името Гамир преди появата през VІ в. пр.н.е. на името Кападокия, упоменато за първи път в Бехистунския надпис...Какъв е твоя напън? Не може да сме с трак.произход, ако не сме автохтони? Ауу.


- Понятийният ТЮРЛЮГЮВЕЧ - шества от ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ти :)) Милчев ?!!
- Но за да ме РАЗБЕРЕШ, следва да тръгна с "доказателствата" на любимият ти като "авторитет" Дяконов, за "различността"(!) при думите за БАЩА и МАЙКА в ЕВРОПЕЙСКИЯТ, ХАТСКИТЕ(иберо-кавказки, хируто-хатски ... дагестано-карачаево-лезгинско-черкезки ЕЗИЦИ ?) ... към тях добавя и "турският" от Мала азия :))) !!

- Нали си ФИЛОЛОГ с ПРЕТЕНЦИИ за лингвист ? - дай ми твоето определение и ми поясни със свои думи, генетичният механизъм(глотогенетизма) при появата на ЕЗИЦИТЕ от РАЗГЛЕЖДАНИЯТ РЕГИОН ??! :))
- По една такава логика (извратена) - тогава религиозната-мистика в юдейската легенда за Вавилонската кула и "омесването" на езиците ще се окаже ИСТИННА - Буха-ха-ха !!
- Но от това следва Че ? - Преди ВАВИЛОНСКАТА КУЛА - нямаме ЕЗИЦИ(!) а ЕЗИК(?) ... и ВСИЧКИ НАРОДИ са "БРАТЯ" :))) !! - щом е така, библеистко-юдейските магарета Що "хвърлят къчове" ... доказвайки ни че са ? - Богоизбран НАРОД :)) !
- Защо ? - за духовните им последователи "елините" Е ОТ ТАКОВА ЗНАЧЕНИЕ - да се ДЕЛЯТ и да наричат ОСТАНАЛИТЕ (не-техни ?) ... С оскърбително-пренебрежителното ВАРВАРИ ?! - Както виждаш, нещата не са толкова ПРОСТИ - а опират до религиозна(плюс културно-иредентистка !) апологетика и други едни такива "хуманистични" подходи и "теории" ??! :((

- Хехе-хе ! - вероятно имаме и ВеликоБритански "народ" ?? :)) !



- Не ми отговори ! - От кога и кого, се изобретява екзонима "трак" ? - за палео-евро-населението ?

П.П.
ВИЖДАМ възприел си катаклистичната теория за Потопа в Черно море (която и аз междувпрочем споделям !) - Но за твое сведение ... тя е протекла взривно ... за много кратък времеви период !! - по тази причина, едни такива ДОПУСКАНИЯ, които правиш за някакви ЕТНОСНИ РАЗСЛОЕНИЯ(ОТДЕЛЯНИЯ) на "народи" ... сори ама ??? :(( - я си представи, една ситуация в която МОРЕТО настъпва навътре в сушата със скорост между един - три километра за ден ? - Какви етносни миграции(раз(или)слоения ?) било си е живо БЯГСТВО от настъпващата СТИХИЯ - ако смяташ, че са групирали по родове-племена-народи ... ? - то аз съм далеч от едно такова виждане на нещата, тоест "народностно миграционни" процеси ?!
- Времето е късен Халколит-Неолит ... тогава имаме ОБОСОБЕНИ(според ИСТОРИЦИ-ЕТНОЛОЗИ) ДВА езиково родствени и етносни прото-семейства на СЕМИТИ и ЕВРОПИ ? - НАСЛЕДНИЦИ на уседналото население от Плодородният полумесец, тоест на "Натуфийска култура" и по късната ... тази от Чатал хьоюк ?!
цитирай
16. letopisec - Името "траки"
11.01.2014 13:53
15. get - Не ми отговори ! - От кога и кого, се изобретява екзонима "трак" ? - за палео-евро-населението ?
...................................
Името "траки" присъства още в Илиядата на Омир. Впечатлително е, че там Омир дели траки и мизи на два народа. Проф. Вл. Георгиев също смята, че мизите не са траки...Ама ти сигурно знаеш, повече...Сподели го!!!!!
цитирай
17. aristotelis - Кирил Мирчев, един учен е лесно да се превърне в клоун, карикатура а вие вървите точно този път, ЖАЛКО ЗА ВАС НО И ЗАБАВНО ЗА НАС!
11.01.2014 22:35
Кимерийци=Диви варварски племена, диви маймуни макаци.......
цитирай
18. aristotelis - Нещо последно, в историята се сп...
11.01.2014 22:50
Нещо последно, в историята се споменават като най-жестоките разрушители на древногръцките градове по малоазийското крайбрежие........А плаща ли ви някой поне за тези шантави истории който пишете? Защото на микимакадонските цървули спароток, гет, леонпровски... им плаща МАНУ много добра надница..........ЖАЛКИ МИКИМАКАДОНСКИ ЦЪРВУЛИ, БОКЛУЦИТЕ, ИЗМЕТТА НА БАЛКАНИТЕ!
цитирай
19. get - - Милчев, виж докъде я докарахме ... наследниците на етиопските магарета, да ни коментират ? :))
11.01.2014 23:14
letopisec написа:
15. get - Не ми отговори ! - От кога и кого, се изобретява екзонима "трак" ? - за палео-евро-населението ?
...................................
Името "траки" присъства още в Илиядата на Омир. Впечатлително е, че там Омир дели траки и мизи на два народа. Проф. Вл. Георгиев също смята, че мизите не са траки...Ама ти сигурно знаеш, повече...Сподели го!!!!!


- Категорично УСТАНОВЕНО Е че, слепият рапсод от ОСМИ ВЕК пр.Хр. не е писал "Илиадата".
- Говори се, че е НАПИСАНА за пръв път по времето на тирана Пизистрат (тоест среда на 5-ти век пр.н.е.).
- Но най-вероятно ... ние ЧЕТЕМ версията, която е създадена не по-рано от 4-ти век в Александрия ?

- Това също, отнесено към цитата ти АРГУМЕНТ(препратка) при Филон Библоски:
"Филон, който е бил от гр. Библос, изброява четири поколения богове. Първото било Елиун, на гръцки Хюпсистос, второто било Уран – Небе, третото Елос, т.е. финикийския Ел и накрая, четвъртото било богът на бурята Баал – Хадад, съотв. на Зевс."
- Защо насочвам вниманието ти към Филон и най-вече града от който произхожда, Библос ! - това поради "елинският"(гръцки, опортюнизъм) - променящ, име на града идващ от главният бог в техният божествен пантеон, който се е казвал Баал - същото, като Б/ваб/вилонският бог Бел ?

- Прощавай за обстоятелствеността в която изпаднах ! - но тя е извикана от това, че ПИСАЛИТЕ след ЧЕТВЪРТИ ВЕК (пр.н.е.) ЕЛИНИ - Са профанизатори(съзнателни) и поради това вътрешни опортюнисти - предали превратно, по-стари знания и факти !

- Не случайно, тракът Аристарх (известен с прозвището "Зоил", НЕпреводима дума, уж(! :)) е станал нарицателен - Поради постоянната му критика, относно превода и коментариите към Омировите(тракийски) произведения !! - именно поради това го знаят "Зоил", което си е една калка на дума, която дори и в момента се употребява в българският език: Заядлив-Зъл !!

- Според писаното по отношение произход на епонима "траки", то той идва от културният-герой "ТИРас" - даващо Терес-ДИРя-водач !
цитирай
20. get - - Разбирам вече, защо в късната античност епитета ГРЪК е било синоним на ... ?
11.01.2014 23:27
aristotelis написа:
Нещо последно, в историята се споменават като най-жестоките разрушители на древногръцките градове по малоазийското крайбрежие........А плаща ли ви някой поне за тези шантави истории който пишете? Защото на микимакадонските цървули спароток, гет, леонпровски... им плаща МАНУ много добра надница..........ЖАЛКИ МИКИМАКАДОНСКИ ЦЪРВУЛИ, БОКЛУЦИТЕ, ИЗМЕТТА НА БАЛКАНИТЕ!


... прост, груб и невъзпитан човек !! - искаш ли ЦИТАТИ относно, това което твърдя ?
цитирай
21. aristotelis - А защо са велики кимерийците? Какво са оставили в историята? Дайте ми литератута, писатели, поезия на "кимерийски език"!
11.01.2014 23:32
в науката все още се използва гръцкото външно име кимерийци; на този велик народ.....ОПРЕДЕЛЕНО НЕ МОГА ДА ВИ РАЗБЕРА Г-Н МИЛЧЕВ, ВИЕ СТЕ СЕРИОЗЕН ЧОВЕК И УЧЕН, А ТОВА ЧЕ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ НА МИКИМАКАДОНСКИТЕ ЦЪРВУЛИ КАТО ГЕТ ПРОСТО ТОВА МЕ ИЗУМЯВА!
цитирай
22. aristotelis - Гетовски с лайното на гъза си а гъ...
11.01.2014 23:33
Гетовски с лайното на гъза си а гърците от жестокото ебане ще ти го изкарат през устата!
цитирай
23. letopisec - Бог ми каза: Даром дареното, даром дарявай./// Никой не ми плаща...
12.01.2014 05:56
aristotelis написа:
Нещо последно, в историята се споменават като най-жестоките разрушители на древногръцките градове по малоазийското крайбрежие........А плаща ли ви някой поне за тези шантави истории който пишете? Защото на микимакадонските цървули спароток, гет, леонпровски... им плаща МАНУ много добра надница..........ЖАЛКИ МИКИМАКАДОНСКИ ЦЪРВУЛИ, БОКЛУЦИТЕ, ИЗМЕТТА НА БАЛКАНИТЕ!

цитирай
24. letopisec - Гет, това ти ли го измисли? - ...
12.01.2014 06:01
Гет, това ти ли го измисли?

- Според писаното по отношение произход на епонима "траки", то той идва от културният-герой "ТИРас" - даващо Терес-ДИРя-в
.................................

Да не пиеш от Пития и така да ни разкриваш тайните на Делфийския оракул?
цитирай
25. letopisec - Ами аз и на Вас обръщам внимание. Ние, българите от Македония, сме възпитани, като ни
12.01.2014 06:11
21. aristotelis - А защо са велики кимерийците? Какво са оставили в историята? Дайте ми литератута, писатели, поезия на "кимерийски език"!
11.01 23:32
в науката все още се използва гръцкото външно име кимерийци; на този велик народ.....ОПРЕДЕЛЕНО НЕ МОГА ДА ВИ РАЗБЕРА Г-Н МИЛЧЕВ, ВИЕ СТЕ СЕРИОЗЕН ЧОВЕК И УЧЕН, А ТОВА ЧЕ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ НА МИКИМАКАДОНСКИТЕ ЦЪРВУЛИ КАТО ГЕТ ПРОСТО ТОВА МЕ ИЗУМЯВА!
aristotelis написа:
в науката все още се използва гръцкото външно име кимерийци; на този велик народ.....ОПРЕДЕЛЕНО НЕ МОГА ДА ВИ РАЗБЕРА Г-Н МИЛЧЕВ, ВИЕ СТЕ СЕРИОЗЕН ЧОВЕК И УЧЕН, А ТОВА ЧЕ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ НА МИКИМАКАДОНСКИТЕ ЦЪРВУЛИ КАТО ГЕТ ПРОСТО ТОВА МЕ ИЗУМЯВА!


дойде някой на гости у дома, да му обръщаме внимание. Мен никой не може да ме убеди, че Вардарска Македония не е заселена с българи, дори гърците и дума да не обелват за това...Никой не може да ме убеди, че древно-гръцката култура и философия са профанизирани, дори МАНУ да плаща на целият нет. Но и Вие се държите като "черен полковник" от хунтата, а не като възпитан грък и неслучайно ник Vulgaros твърди, че не сте грък...
цитирай
26. syrmaepon - И какво общо имат сино-меотите с ...
12.01.2014 09:27
И какво общо имат сино-меотите с хуните? Не тия дето биле уж от Алтай....Смяташ ли, че за гърците, които много добре познават меотите хуните биха биле нов народ ? А българите? Те нито веднъж не са определяни от гърците като меоти или кимерийци. Освен Прокопий за второто. Най-често се определят от тях като скити, а гърците познават и скитите още от времето на Херодот

Тракийската връзка е нещо ново...))) Както сме тръгнали, неизбежно ще стигнем до Шумер.
И какво стана с ираноезичието на хуно-кимерите, че съвсем се обърках вече. От лезгинците - кавказки албанци минахме на меотите - зихи тоест адиги.
цитирай
27. syrmaepon - ПОМПОНИЙ МЕЛА "Землеопис...
12.01.2014 10:11
ПОМПОНИЙ МЕЛА "Землеописание"

1,2,9. С Азией с трех сторон соприкасается Океан, различающийся названиями, смотря по местам, — Восточный с востока, Индийский с юга, Скифский с севера...Из того океана, который мы назвали Индийским, Азия принимает в себя Аравийское и Персидское моря, а из Скифского — Каспийское.
1,2,11. В Азии первыми с востока живут, по слухам, инды, серы1 и скифы...Скифы живут с северной стороны и занимают весь скифский берег до самого Каспийского залива, кроме таких мест, откуда их гонят холода...
1.2.12. Ближайшие к скифам каспианы2 окружают Каспийский залив, за ними живут амазонки, а за последними, говорят, есть еще гипербореи3.
1.2.13. Внутренние земли заселены многими различными народами...Выше скифов и скифских степей живут даги, а над Каспийским заливом — комары, массагеты, кадусии, гирканы, иберы; выше амазонок и гипербореев — киммерийцы, киссианты, ахеи, геор-гилы, мосхи, корситы, фористы, римфаки; а где страна приближается к нашим морям — матианы, тибара-ны и уже более известные по именам мидийцы, армяне4...
цитирай
28. letopisec - 27. syrmaepon
12.01.2014 12:48
За общото между синдо-меотите и кимерийците, вж. М. И. Артамонов - ,,Киммерийцы и скифы (от появления на исторической арене до конца IV в. до н. э.), Л.: ЛГУ, 1974“.
цитирай
29. letopisec - 27. syrmaepon: Смяташ ли, че за г...
12.01.2014 12:53
27. syrmaepon: Смяташ ли, че за гърците, които много добре познават меотите хуните биха биле нов народ ?
...............................................................
Кой Ви каза, че хуните са нов народ за гърците?
Евнапий от Сарди, ІV в.: „Къде са се намирали хуните, откъде са дошли, как са преминали цяла Европа и са притиснали скитския народ, за това никой не е казал нищо ясно. В началото на това съчинение аз съм изложил това, което смятам за правдоподобно, заемайки сведения от древните писатели и изследвайки техните сведения в точност, за да не съставя своето съчинение единствено върху вероятности и за да не се отклони то от истината."

Това, че не е казано ясно, не значи, че да неизвестни, след като Евнапий заема "сведения от древните писатели"...
цитирай
30. letopisec - 27. syrmaepon :-)))) Не само Прокопий
12.01.2014 12:57
Никифор Григора за произхода на българите: "Древните мъдреци предават различно името им. Омир ги нарича кимерийци, а Херодот, описващ персийските войни - с общото име скити."
цитирай
31. letopisec - Кимер и сина му Булгар...
12.01.2014 12:59
Мухамед ибн Хавендшах (1433-1493), известен повече сред арабоезичните историци като „Мирхонд”, е автор на съчинението от 7 тома „Градина на чистотата” (Роузат-ас-сафа фи сират-ил-анбия вел-мулук вел-холаф), в което давайки сведения от по-стари източници: „Камари, когото наричат още Кемак, бил ловец на зверове, човек с весел нрав. Той се заселил на това място, което впоследствие нарекъл по името на своя по-голям син Булгар, а по-малкия му син, се казвал Партас..."
цитирай
32. letopisec - Г. С. Раковски, стр. 200 от съч. му ...
12.01.2014 13:05
Г.С.Раковски, стр. 200 от съч. му "Българска старина", Букурещ, 1865 директно пише, че българите произхождат от кимерийците, ползвайки данни от стар ръкопис, донесен му от Атон през 1856 г. в Белград от Хаджи Найден Книгопродавца. В началото на "Зографската история" също пише, че българите произхождат от кимерийците...А мисля, че вече Ви дадох сведение от Йоан Никиуски, където Кубрат е наречен "владетел на хуните"...Връзката кимерийци-хуни-българи и желязна...:))))
цитирай
33. voulgaros - ПЪРВО ИСКАМ ДА ПИТАМ ---КОЛКО ЧО...
12.01.2014 14:07
ПЪРВО ИСКАМ ДА ПИТАМ ---КОЛКО ЧОВЕКА ПИШАТ ПОД ИМЕТО ''ГЕТ'' ???

ЕИ ДЕГЕНЕРАТ, ЩЕ ТИ РАЗПЛАЧА КАЛПАВАТА СЕМКА.

ВУЛГАРИНА С ИМЕТО НА ВЕЛИКАНА АРИСТИТЕЛ---ДА СПРЕШ ДА СПАМИШ..СМЕШНИКО.

Г-Н МИЛЧЕВ, ГОВОРИЛИ СМЕ С ВАС (ПИСАЛИ) ПРЕДИ ЕДНА ДВЕ ГОДИНИ ПО ТАЗИ ТЕМА ЗА ''НЯКАКВО ХУРИТСКО ВЛИЯНИЕ В ХЕЗИОДОВАТА ТЕОГИА.''
ДА , ИМА НЯКАКВИ АНАЛОГИИ...НО НИЩО ПОВЕЧЕ. ТОВА НЕ Е МЕХАНИЧНО ЕДНО КЪМ ЕДНО СЪЩОТО, НАЛИ.

НИТО ЛОГО-ЛЕКСИКАТА Е СЪЩАТА. ДА, ИМА ПАРАЛЕЛИ ЧИСТО РАМКОВО И СЮЖЕТНО. КОНЦЕПЦИЯТА НА ХЕЗИОД Е БЛИЗКА ДО ТАЗИ НА ИЗТОЧНО АНАТОЛИИСКИТЕ ПАРАЛЕЛИ.

АЗ НЕ ЗНАМ, ИМА ЛИ ДО ДНЕС ЗАПАЗЕНИ ОРИГИНАЛНИ ХУРИТСКИ ''ИЗВОРИ И НЕЩО ЗАПАЗЕНО АВТЕНТИЧНО, ---МАТЕРИАЛНО ИЛИ КАКВОТО И ДА Е '' ???? НА ТЕХНИЯ СИ ЕЗИК И ГРАФИЧНИ СИМВОЛИ ???
цитирай
34. aristotelis - ВАРВАРИ И ДИВИ МАКАЦИ СМЕ БИЛИ ДО 9-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА А НАШАТА КУЛТУРА Е ПРОДУКТ НА ГРЪЦКАТА КАКТО ЕВРОПЕЙСКАТА!
12.01.2014 18:39
Има много преводи от гръцки на старо- и среднобългарски, като се почне с Библията и т. н. религиозни съчинения. То това е най-голямата част от старобългарската литература изобщо. Със сигурност има старобългарски автори, които са знаели и ползвали гръцки - веднага се сещам за патриарх Евтимий, а и сто на сто не е само той. Между 864 и 886 има едно цяло поколение български християни, които четат и слушат Евангелието по-скоро на гръцки, а не на старобългарски. Самият цар Симеон е от тях, а вероятно това важи и за повечето му изтъкнати съвременници. Вероятно просто голяма част от българската аристокрация и духовенство са знаели гръцки. Например писмата на цар Симеон до магистър Лъв и до император Роман са на гръцки, както и тези цар Калоян до папа Инокентий III са съставяни директно на гръцки в Търново, а вече в Рим са превеждани на латински за нуждите на папската канцелария. Вероятно и по-голямата част от официалната кореспонденция между България и Константинопол изобщо си е вървяла на гръцки език. Грамотите на българските (и сръбските) владетели за манастири извън зоната на разпространение на българския език са директно съставяни на гръцки. Дори не е сигурно дали са имали среднобългарски екземпляри. Например Ватопедският сигилий на деспот Алексий Слав от 1220 е запазен на гръцки. Круйската грамота на цар Йоан-Стефан (царувал в 1330-1331, но тя може би е съставена по-късно, когато царят е в изгнание) пък е оцеляла само в латински препис, а оригиналът, от който е направен преписът, е бил гръцки. Трите месемврийски грамоти на цар Йоан-Александър от 1339-1369 също са съставени на гръцки. Отделно от това има не само документи, а авторски текстове, писани от българи или поне от лица с български произход на гръцки език. Примерно свети Каликст Ангеликуд, игумен на един от мелнишките манастири в края на XIV в., може би е бил българин. Неговите полемични съчинения срещу католиците са писани изцяло на гръцки. И не е само той: в късна Византия има доста българи, някои от тях на високи постове и тяхната кореспонденция и трудове са си на гръцки. Примерно патриарх Йосиф II.
цитирай
35. letopisec - Благодаря, съгласен съм с Вас.
13.01.2014 12:01
voulgaros написа:
ПЪРВО ИСКАМ ДА ПИТАМ ---КОЛКО ЧОВЕКА ПИШАТ ПОД ИМЕТО ''ГЕТ'' ???

ЕИ ДЕГЕНЕРАТ, ЩЕ ТИ РАЗПЛАЧА КАЛПАВАТА СЕМКА.

ВУЛГАРИНА С ИМЕТО НА ВЕЛИКАНА АРИСТИТЕЛ---ДА СПРЕШ ДА СПАМИШ..СМЕШНИКО.

Г-Н МИЛЧЕВ, ГОВОРИЛИ СМЕ С ВАС (ПИСАЛИ) ПРЕДИ ЕДНА ДВЕ ГОДИНИ ПО ТАЗИ ТЕМА ЗА ''НЯКАКВО ХУРИТСКО ВЛИЯНИЕ В ХЕЗИОДОВАТА ТЕОГИА.''
ДА , ИМА НЯКАКВИ АНАЛОГИИ...НО НИЩО ПОВЕЧЕ. ТОВА НЕ Е МЕХАНИЧНО ЕДНО КЪМ ЕДНО СЪЩОТО, НАЛИ.

НИТО ЛОГО-ЛЕКСИКАТА Е СЪЩАТА. ДА, ИМА ПАРАЛЕЛИ ЧИСТО РАМКОВО И СЮЖЕТНО. КОНЦЕПЦИЯТА НА ХЕЗИОД Е БЛИЗКА ДО ТАЗИ НА ИЗТОЧНО АНАТОЛИИСКИТЕ ПАРАЛЕЛИ.

АЗ НЕ ЗНАМ, ИМА ЛИ ДО ДНЕС ЗАПАЗЕНИ ОРИГИНАЛНИ ХУРИТСКИ ''ИЗВОРИ И НЕЩО ЗАПАЗЕНО АВТЕНТИЧНО, ---МАТЕРИАЛНО ИЛИ КАКВОТО И ДА Е '' ???? НА ТЕХНИЯ СИ ЕЗИК И ГРАФИЧНИ СИМВОЛИ ???

цитирай
36. syrmaepon - Въпросът обаче не е дали в българския етногенез не трябва да прибавим и кимерите, а какво общо имат хуните с тях
13.01.2014 12:45
letopisec написа:
Никифор Григора за произхода на българите: "Древните мъдреци предават различно името им. Омир ги нарича кимерийци, а Херодот, описващ персийските войни - с общото име скити."


И прочее следващите произлизащи от това теории. За мен хуните са отделен народ, чисто номадски и това, че две години са държали проходите на Кавказ не ги прави кимерийци. Ако става въпрос , Чингиз хан също е държал голяма територия и то дълго време, а си е един прост татара нали ? А що се отнася до писмото - българите са писали с различни писмености. Например преди да се въведе кирилицата в Дунавска България те са пишели с гръцки и латински букви. Къде е кимерийското писмо ? А това, че някакви християнски книги биха могли да са написани на кавказко -албански не го прави нито хунски, нито кимерийски автоматично. Албанската азбука е съставена специално за албанците, когато и те като арменците приемат за държавна религия християнството. Другият проблем е че стотици римски източници описват различни военни и други събития в Кавказ и нито веднъж, поне до сега не съм срещнала да се споменава за кимерийци, но скити се споменават. Споменават се даже Александър Македонски , Язон и прочее и други легендарни герои. Да пиша ли онзи цитата на лезгинските професори, дето твърдят, че в лезгинския етнос се асимилират скити ? А маскутите какви са ? Кимерийци или масагети ?
цитирай
37. letopisec - 38. syrmaepon ...Да, нещата са в преход...Днешният ден на науката....
13.01.2014 13:22
Че по какво точно кимерийската конница се различава от хунската...Номади? Какво влагате в тази дума? Благодаря, че вече сте наполовина съгласна, че албанската писменост е използвана и за кимерийско-хунския език. Несъмнено известието, че хуните са едно и също с древните кимерийци, което дава през VІ в. от н.е. Прокопий Кесарийски, е едно от най-интересните, но и проблематични сведения.




Все пак, последните данни за античните кимерийци са от ок. VІ в. пр.н.е. и в науката все още не е разглеждан въпросът: имало ли е кимерийци след VІІ в. пр.н.е. и докога ги е имало?
Може би този огромен времеви отрязък (VІ в. пр.н.е. – VІ в. от н.е.), е причина дълго време на сведението на Прокопий да се е гледало с недоверие?
Това обаче не е съвсем така.
Първо, допреди 25 години, науката за кимерийците не бе развита в такава степен, че да даде отговор има ли нещо верно в сведението на Прокопий.
Второ, днес имаме сравнително добри изследвания за кимерийската история до VІ в. пр.н.е., но проблемът за съдбата на кимерийците след VІ в. пр.н.е. отново не е разгледан в светлината на един възможен кимерийско-хунски синтез.
Трето, търсенето на такъв синтез непременно ще постави и въпросът за съответната археологична култура, която на този етап се припокрива времево със сарматско-савроматската.

Кимеролога Аскольд Иванчик, р. 1965 г.books.google.fr/books


historylib.org/historybooks/Askold-I--Ivanchik_Nakanune-kolonizatsii/
И така, нека да припомним къде за последно са „изоставени“ от науката кимерийците към VІ в. пр.н.е.?
След като почти 100 години преди падането на Асирия под напора на Вавилон и Персия към 609 г., основен неин враг след 714 г. пр.н.е. са именно кимерийците, последните около втората половина на VІІ в. пр.н.е. вече не са хегемон на териториите от Иран до Йония.


Ако отсъстваха асирийските клинописи, ние и досега щяхме да вярваме на подвеждащите данни от V в. пр.н.е. на Херодот, че кимерийците са били нещо по-слабо от скитите и са имали само ок. 28 г. присъствие в Анатолия…
Виж. И.Н.Медведская history.rodenkrai.com/new/proizhod_na_prabylgarite/za_skitskoto_nahluvane_v_palestina.html

Как обаче да проследим какво става с кимерийците след VІ в. пр.н.е.?


Несъмнено те и урартите са претърпяли силен крах по това време. Кимерийците от лидийците, а урартите от Мидия.
Съдбата на бундурк, т.е. бун (Ван, Бийан – самоназванието на Урарту) и Gamir/Gimir (самоназванието на кимерийците), е проследима в късно-античното грузинско съчинение „Мокцевай Картлисай“, където срещаме и топонима „Херки“.
В това грузинско съчинение, за наша радост, кимерийците са наречени „хони“, което ни дава донякъде шанс да проследим как и кога се появява спрямо кимерийците името „хони“ и какво означава…

letopisec.blog.bg/history/2011/07/03/koi-pyrvi-e-narekyl-kimeriicite-s-termina-quot-hini-quot-hun.775741


Но в случая, за нас е по-важно името „Херки“, понеже в един от асирийските надписи, се съобщава за град на кимерийците „Харцала“.
„В последните две издания на аналите IT и H, съставени съответно в 640 и 639 години, се съобщава, че кимерийският цар Дугдамми, който се намирал в трудно положение " назад ... се върна в страната си " или " армията си и лагера си, той оттеглил в града Харцала" (местоположение на този град не е известно)“/И.Н.Медведская, пак там/



В персийско-византийския мирен договор от 562 г., преразказан дословно от Менандър, присъства един непознат на учените термин за проход в Кавказ, който не е Дербент и основателно учените предполагат, че е Дарялския проход над Грузия. Никой обаче друг византийски летописец не е упоменал този проход като Хоруцон. Следователно можем да предположим, че това е персийско название, което явно има много по-древна история и е заето в персийския език от асирийския, където четем за град Харцала . „Ще покажем какво е съдържал договора за мир. Решено било като първа точка: персите да не позволяват нито на хуните, нито на аланите, нито на други варвари да достигат до римските владения, като преминават през прохода, наречен Хоруцон, и през Каспийските врата... (Дербенд – бел.ред.)”. (Менандр Византиец., отрывок 11; в: Византийские историки. Санкт Петербург, 1860)
И така, очевидно кимерийският древен град Харцала се е намирал на юг от Дарялския проход и е дал и иметоХоруцон на прохода в Кавказ...
Грузинският църковен документ „Мокцевай Картлисай“ не знае явно, че „Бундурк” са Урарту (арм. Историк Хоренаци също не знае, че „Баоеан”, който упоменава е Урарту – бел.ред.) и съвсем в духа на библейската генеалогия им преписва, че са библейските йевусейци, коренните жители на Йерусалим преди юдеите. Той съобщава, че Александър Македонски през ІV в. пр.н.е. воювал с тях около Кавказ.



„Удивил се Александър и проучил, че те били потомци на йевусейците. Понеже не беше във възможностите му да воюва с тях, царят се отдалечи. Тогава дойде отделилото се от халдейците войнствено племе хони и измоли от владетеля на Бундур място за заселване и като даде данък, се заселиха в Занави. И владяха тези земи, плащайки данък, и тази местност се нарича Херки” (гл. І).
Харцала, Херки…
Постепенно картината се изяснява…
Така стигаме до историята на Партия.


Партското царство е доминиращата сила в Иран от края на ІІІ в. пр.н.е. до началото на ІІІ в. от н.е. и контролира обширни територии, включително Месопотамия между 190 г. пр.н.е. и 224 г. от н.е. То е основано и управлявано от династията на Аршакидите.


Походът на партанския цар Фраат (176-171 пр.н.е.) към Кавказ се случва преди 171 г. пр.н.е. След това Фраат е онаследен от брат си Митридат (171-138 пр.н.е.).
През 1938 г. един от най-добрите изследоветели на партанската история (A POLITICAL HISTORY OF PARTHIA, BY NEILSON C. DEBEVOIS; CHICAGO · ILLINOIS, 1938) дава следните данни : „Скоро Фраат обърна своето оръжие срещу народите , които обитавали горите Елбрус на юг от Каспийското море. В частност, той депортирал мардите и ги преселил в Харакс около Каспийската врата (Дербенд – бел. м.)“ [с.41].

Харцала, Херки, Харакс...
Според DEBEVOIS, след идването на Митридат на власт през 171 г. пр.н.е. „започнал един от най-значимите периоди на партанската история“ [пак там; с. 41].
Митридат е наследен от сина си Фраат ІІ (138-128 пр.н.е.).
През 130 г. пр.н.е. селевкидският владетел Антиох ІІ Сидет (139-129) решава окончателно да се разправи с Партия и превзема вавилонските земи. Много от царете, данъкопладци на партите, изоставят Фраат ІІ, но не и Гимер, който след като е убит през 129 г. пр.н.е. Антиох ІІ Сидет, става фаворит на Фраат ІІ, който му дава да управлява западните земи, а самият Фраат ІІ отива на изток, за да воюва със саките.
Очевидно името Гимер не е случайно и е прозвище на кимерийския цар, васал на Фраат ІІ. Защо предполагаме това?
Именно този Гимер държи властта на партите над Вавилон и по време на неговото наместничеството през 129 г. пр.н.е. древният град Александрия-Антиохия на Персийския залив е преименуван на… Харакс.


През 127 г. пр.н.е. арабите на вожда Гаспаосин воюват срещу Гимер и успяват да превземат Харакс, който става известен като Харакс-Спасино, по името на Гаспаосин, а арабското царство е известно оттук нататък, като Харацена…
За Гимер сведения дават Iustin. XLII. 1.3; Posidonius. Hist. XVI, fr. 13 (J. Bd. II A. P. 228 = Athen. Deip. XI. 466). Диодор Сицилийски го нарича погрешно Евемер (Ενήμερος) (Diod. Sic. XXXIV. 21).


Да видим съществуват ли в летописите някакви сведения обединяващи парти и кимери?
Според Манасиевата хроника, древният легендарен египетски цар Сесострис „на хуни прочее дари земята асирийска, а парти назва хуните”.
Но хуни не са превземали Асирия или части от нея. Затова пък кимерийци са превземали. Този откъс в Манасиевата хроника се пропуска от изследователите, които твърдят, че името на „хуните” е архаизирано. Възможно е да е така, но все пак в светлината на кимерийско-хунския синтез, откъсът дава допълнителна семантика…
Можем да допуснем, че в хрониката на Манасий има архаизиране на името „хуни”. Но все пак, ако има някаква връзка между хуни и кимерийци, тогава значи не сме свидетели само на „екзотично сведение”, а и на някаква историческа логика?


Мухамед ибн Хавендшах (1433-1493), известен повече сред арабоезичните историци като „Мирхонд”, е автор на съчинението от 7 тома „Градина на чистотата” (Роузат-ас-сафа фи сират-ил-анбия вел-мулук вел-холаф). В своята книга от 1841 г. „Гюлистан-и Ирам” (вж. изд. Баку., 1991) Аббас-Кули-ага Бакиханов, дава подробни сведения от изворите на Мирхонд от ХV в., упоменавайки и патронима на кимерийците като „Камари”: „Камари, когото наричат още Кемак, бил ловец на зверове, човек с весел нрав. Той се заселил на това място, което впоследствие нарекъл по името на своя по-голям син Булгар, а по-малкия му син, се казвал Партас.”
Много интересно сведение, чакащо да му се обърне внимание, при условие, че същото е записано и в“Ориенталска библиотека” на Ербело де Моленвил (1697 г.)?


Целта на настоящата статия бе да потърси дали наистина няма никакви сведения за кимерийци след VІ в. пр.н.е. и ако има, те свързани ли са по някакъв начин с хуни, парти и българи? Дори и да са малко тези сведения, те са от съществено значение, а не са безпредметни, както са се отнесли досега с тях.
През VІ в. Прокопий Кесарийски дава интересно сведение за миналото на българските племена кутригури и утигури, и това сведение не е без значение за нас, още повече, че е общопризнато, че тези племена са българи.
„В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури...(Войната с готите, кн.ІV.5)”.
цитирай
38. aristotelis - Кирил милчев, не си ли разбрал още че ...
13.01.2014 13:51
Кирил милчев, не си ли разбрал още че ИСТОРИЯТА не може да се крие? Триеш коментарите както твоето другарче павлакиев серафимовски защото някой шапсал педеращ от МАНУ ти плаща да пишеш глупости понеже с честен труд дори стотинка не можеш да спечелиш! ЖАЛКОООООООООООООО! ПРАВИ СА ГЪРЦИТЕ ЧЕ СМЯТАТ БЪЛГАРИТЕ СА ТРЕТА РЪКА ХОРА А ПСЕДВОМАКЕДОНЦИТЕ ЗА ЖИВОТНИ!
цитирай
39. letopisec - Ама ти не беше ли грък, та пишеш за гърцете в 3 л. мн.ч.? Нещастен тракедонист...
13.01.2014 15:14
aristotelis написа:
Кирил милчев, не си ли разбрал още че ИСТОРИЯТА не може да се крие? Триеш коментарите както твоето другарче павлакиев серафимовски защото някой шапсал педеращ от МАНУ ти плаща да пишеш глупости понеже с честен труд дори стотинка не можеш да спечелиш! ЖАЛКОООООООООООООО! ПРАВИ СА ГЪРЦИТЕ ЧЕ СМЯТАТ БЪЛГАРИТЕ СА ТРЕТА РЪКА ХОРА А ПСЕДВОМАКЕДОНЦИТЕ ЗА ЖИВОТНИ!

цитирай
40. shtaparov - Разбира се че произхождат- &quo...
13.01.2014 17:12
Разбира се че произхождат- "Ангеловият анализ" го доказа още преди 4 години! Затова се радвам,че вашият труд е още едно блестящо потвърждение на правотата на "Анализа"- поздравления!
цитирай
41. shtaparov - Кирил милчев, не си ли разбрал още че ...
13.01.2014 17:14
aristotelis написа:
Кирил милчев, не си ли разбрал още че ИСТОРИЯТА не може да се крие? Триеш коментарите както твоето другарче павлакиев серафимовски защото някой шапсал педеращ от МАНУ ти плаща да пишеш глупости понеже с честен труд дори стотинка не можеш да спечелиш! ЖАЛКОООООООООООООО! ПРАВИ СА ГЪРЦИТЕ ЧЕ СМЯТАТ БЪЛГАРИТЕ СА ТРЕТА РЪКА ХОРА А ПСЕДВОМАКЕДОНЦИТЕ ЗА ЖИВОТНИ!

Я ти Простотелис да не обиждаш повече нашия Кирил- марш от Blog.bg,подлецо!
цитирай
42. letopisec - Да, след "ангеловия анализ" видяхме "синтез на серафими"...
13.01.2014 19:08
shtaparov написа:
Разбира се че произхождат- "Ангеловият анализ" го доказа още преди 4 години! Затова се радвам,че вашият труд е още едно блестящо потвърждение на правотата на "Анализа"- поздравления!

цитирай
43. leonleonovpom - Гледам Милчев, че без моето вклю...
15.01.2014 14:44
Гледам Милчев, че без моето включване, коментарите са паднали тройно, в сравнение с предишния ти постинг
-Защо се притесняваш, че ако новодошлите българи са близки на заварените, това обслужва македонистите, така наречени?!
Какво, трябва да се съобразяваме с някого ли? Ако нямат пък никаква връзка българите с местните , излиза, че са узурпатори. Какви са македонците, говорещи български диалект и пишещи на неграмотен български.
Гърци ли са? Това още Демостен е отхвърлил с прочутите си "Филипики"Но по важния въпрос е, на какво основание ще съобразяваме и нагаждаме нашата история според това дали е угодна на някого?!
Било в угода на македонците. И какво от това, какво доказват с това? Че са гърци ли, македонци ли , или българи.Най-вероятно е да са марсианци, като се появи марсианец, ще го докажат с ДНК
А ти почему се срамиш да се наречеш българин? Какъв манускрипт Те е блъснал?
Има си хубава българска дума за него-ръкопис.
А, че е ръкопис си личи от картите-мамма мия, ако ги използва човек тези карти като ориентир, ще направи пътешествие като Магелан
Примерът с Швейцария е неуместен, тя е конфедерация, 22 кантона, всеки си е малка държава ,с правителство, парламент, финанси
цитирай
44. bls - 43. leonleonovpom
15.01.2014 15:19
Разбира се, че такива като Вас ще твърдят, че днес в София се разхождат траки, а в Скопие македонци. Това е заповед на Коминтерна, а Вие сте нейни слуги. при това питате мен защо съм се срамувал да се нарека българин и ехидно ме питате на руско-сръбски "А ти почему се срамиш да се наречеш българин?"...Но аз ще го преглътна, понеже обещах на Вожда Ви Спароток, че ще го довърша, а тогава вие се хилехте от сърце и не вярвахте, а днес се хилите с гримаса...Добра работа свърших, в ползу роду...
цитирай
45. leonleonovpom - Обръщам се към Милчев!
15.01.2014 18:32
Обажда ми се Бис, а ясно-клонингът, с който си кореспондира уважаемият Милчев
Коментарът ми е абсолютно доброжелателен, в стила, в който се работи в науката, а не в компилациите.....
Обръщението не е на сръбско- руски, а е в стила на Паисий. Какво да коментирам повече.
Исках да вдигна броя на коментарите, но изчезвам, нямам работа повече тук
В науката не се работи така, със заплахи-Коминтерна/ аз съм последният, който може да бъде нечий агент/ или с титуловане като смешник например-уникум в науката!
За улеснение, понеже се сравняват някои с представители на фауната, ще предложа подходящи от нея:
Тасмански дявол, лисунгер, охлюв, костенурка, крокодил..
Като се изчерпят, ще допълня
Бъдете живи и здрави Бис и творете в този научен стил
Все пак, къде са древните македонци, слушайте внимателно, траки и разбира се гърци.
Кои са техните наследници сега и кои не са-аргументирано защо са и защо не са
Аз си имам мнение и то се различава значително, почти 100% от това, което вие Бис/ Милчев/ си позволявате да ми приписвате
Но това настрана, интересува ме мнението ви, за себе си съм наясно.
Ако искате , прочетете внимателно какво съм писал
Драги, работил съм в науката без да цитирам и да се ръководя от това ,какво даден дякон е написал. Имам и резултати, които са бетон
цитирай
46. leonleonovpom - И утре, като коментарите скочат, ...
15.01.2014 19:00
И утре, като коментарите скочат, ако не изтриеш разбира се коментара и посещаемостта също скочи/ ще я следя/, помисли как и кога да почерпиш, крайно време е!
Няма да има такава радост, разбира се, но по ме интересува древни елини, траки ,македонци, кой са и кои не са техни наследници, сега.
Внимателно наясно съм с проблема, отговорът го няма в писанието на никой дякон!
Покажи творческите и научните си възможности , от които се възхищава небезизвестният Аристотелис
цитирай
47. marknatan - лизач на лизачи (гетски) и др под ...
16.01.2014 06:05
лизач на лизачи (гетски) и др под анхиалски психопати, не панимаещ от фигуративната реч на античките, освен да сми мериш вулвата с вцата серафимка за друго не го дигаш
настане вечер в катуна
тъмно е в болната кратуна
лизач на лизачи лъска бастуна
цитирай
48. letopisec - 46. leonleonovpom
16.01.2014 06:14
Уважаеми инженер Симеонов, много често пишете при мен, че кимерийците са измислен и митологичен народ, ето защо специално за Вас написах статия, в която посочвам как средновековен автор от ХІІ в. твърди, че те са ...исторически народ....Ще се радвам да ми дадете и други идеи...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484985
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ